|

VM-spöket intakt – Brasilien utslaget ur VM

NyhetsbildZoom
Brasilien är utslaget ur VM efter förlust i kvartsfinalen mot Belgien med 1–2. Foto: Thanassis Stavrakis
Nej, det vill sig inte för Brasilien i VM. I Ryssland tog det stopp i kvartsfinalen mot Belgien, 1–2. Nu väntar Frankrike för Belgien i semifinalen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Brasilien har inte tagit medalj i VM sedan guldet 2002 i Japan/Sydkorea. Och förbannelsen bara fortsätter för den eviga guldfavoriten "Seleção". Fyra VM har nu förflutit sedan dess och för tredje gången tar det alltså slut i kvartsfinalen.

Efter 45 minuter var Brasilien redan i ordentlig brygga efter att Belgien hade bjudit på bitvis högklassigt och dräpande effektivt anfallsspel i den första halvleken.

Thiago Silva var dock inte långt ifrån att ge Brasilien en drömstart. Tidigt i matchen höll han på att stöta in ledningen men stolpen var i vägen.

Tio minuter senare kom den första av två kallduschar för brasilianerna. Då blev Fernandinho olycklig syndabock när han på en hörna styrde in ledningen till Belgien med armen.

Mål nummer två var av kategorin fotbollsgodis. Belgiens skyttekung hittills i VM, Romelu Lukaku, drog upp ett blixtsnabbt anfall och skickade ut bollen till höger där Kevin de Bruyne kom älgande. Manchester City-stjärnan var oklanderlig och skickade in 2–0 med ett stenhårt och välplacerat skott tätt intill Alissons högra stolpe.

Då var det inte mycket som talade för Brasilien.

Men i andra halvlek spelade de upp sig och jagade ett förlösande första mål. Ett gyllene tillfälle yppade sig också tidigt i andra halvlek, trodde de.

Gabriel Jesus tunnlade först mittbacken Jan Vertonghen innan han fastnade på lagkamraten i Manchester City, Vincent Kompany, och föll. Men straff blev det inte. Tungt för Brasilien men revanschen skulle komma.

En kvart från slutet nådde inhopparen Renato Augusto högst på Philippe Coutinhos chipp och knoppade in reduceringen.

Det skapade viss nerv, men trots ihärdiga kvitteringsförsök från Brasilien – Neymar hade ett giftigt skott men Thibaut Courtois stod för en ännu giftigare räddning på tilläggstid – lyckades Belgien hålla undan och nypa semifinalplatsen.

Belgien, som var så illa ute i åttondelsfinalen mot Japan men vände och vann på matchens sista spark, är nu vidare till semifinal. Där står grannlandet Frankrike för motståndet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan