Kirsi Nurmi, IFK Göteborg, är uttagen till sprintstafetten och reserv till sprinten i VM. Men de världsmästerskapet i Lettland är först i augusti.

Nu väntar tre dagar orientering i Malax, Lillkyro och Vörå. Nurmi vann Kvarkenträffen för första gången i fjol. Nu försvarar hon totalsegern där. Nurmi står över landslagets VM-läger som börjar på fredag eftersom det inte fokuseras på sprint på lägret.

Damklassen ser ut att bli spännande i Kvarkenträffen. Trefaldiga vinnaren Saara Norrgrann (Paimion Rasti) vill alltid ha ett ord med i leken. Tufft motstånd kan också väntas av Julia Järveläinen från Femman, Tiia Istolahti från MS Parma och Jenny Patana från Hiidenkiertäjät. Med finns dessutom fjolårstrean i damklassen, Vaasan Suunnistajats junior Satu Tuomisto.

Dessutom har tävlingen fått ett internationellt inslag. Australiens Michele Dawson, Olivia Sprod, Andrew Barnet, Aidan Dawson och Toby Wilson springer Kvarkenträffen innan de dra vidare till nästa veckas student-VM i Kuortane.

Kvarkenträffen 2018

  • Onsdagen den 11.7 vid Majorsbacken, Malax. Första start klockan 18.
  • Torsdagen den 12.7 vid Vattentornsbacken, Lillkyro. Första start klockan 18.
  • Fredagen den 13.7 i Tuckur, Vörå. Första start klockan 18.
  • Arrangörsföreningar i år är Malax IF, Vaasan Suunnistajat och IF Femman.


Fredric Portin försvarar inte fjolårssegern i Kvarkenträffen, utan åker till Lettland för att finslipa VM-formen.

Fjolårstvåan Toni Saari från Vaajakosken Terä kommer till start. I fredags spurtade han i mål som trea i Kajanalands orienteringsvecka. Mikko Patana, Hiidenkiertäjät, är ett annat tufft namn i herrklassen. Patana vann Kvarkenträffen 2011 och har i år låtit tala om sig som Iivo Niskanens överman, sedan han var snabbast i 400-metersloppet upp till toppen av hoppbacken i Lahtis, med landslagsidrottare i många grenar bakom sig.

Kvarkenträffen avgörs som tre kvällstävlingar i år – onsdag, torsdag och fredag. I skogarna och backarna kring Majors, Trontila och Tuckur gör arrangörsföreningarna Malax IF, Vaasan Suunnistajat och IF Femman sitt bästa för att bjuda orienterarna högklassiga kartor och banor, i terräng där det inte har tävlats på mer än tio år.

Eliten har precis klarat VM-testerna i Lettland och nästa vecka väntar Fin 5 i Lappo och Seinäjoki. Samtidigt inleds student-VM i Kuortane och därpå O-ringen, den svenska femdagarsorienteringen vid Höga kusten. Mot den bakgrunden är arrangörerna nöjda med drygt 500 förhandsanmälda.

– Vi ser fram emot minst 100 till på motionsbanorna, som du kan anmäla dig till på plats, berättar Jyri Kytömäki som är tävlingsledare på Trontilabacken invid vattentornet i Lillkyro på torsdag, i ett pressmeddelande.

Första start går klockan 18 varje kväll och fyra motionsbanor på mellan två och fem kilometer står till buds. På den kortaste, RR-banan, finns band att följa hela vägen. För de allra yngsta finns en Skärmskojbana på tävlingsplatsen med roliga uppgifter.