2017 var ett makalöst mästerskapsår för England. U20-VM i Sydkorea, U17-VM i Indien och U19-EM i Georgien. I alla de mästerskapen fick England lyfta segerbucklan.

Förbundstränaren Paul Simpson är också van med stora framgångar - det var han som lotsade U20-gänget till VM-guld. Men i år blev det pannkaka av alltihop och England får inte spela VM alls, efter att ha åkt på kvalförlust mot Norge med 3–0 (0–0).

Statistiken talar sitt tydliga språk. England har varit bleka genom hela EM-turneringen och avslutar på samma sätt. Norge hade 24 målchanser mot Englands sex. Men målen började rulla in först med en kvart kvar. Först nätade Erik Botheim i den 75:e minuten. Sedan Inbytta Eman Markovic i den 86:e och Jens Petter Hauge i den 89:e.

Att Norge tar sig till U20-VM är stort. Det har hänt två gånger tidigare – 1981 och 1993. Och nu 2019, då Norge tillsammans med Italien, Frankrike, Ukraina och Portugal kommer att spela VM i Polen.

Fem europeiska länder får alltså spela U20-VM. Övriga världsdelar har egna mästerskap varifrån de främsta kvalificerar sig. Fyra lag från Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika går vidare till VM. Från Oceanien går två lag vidare. Sammanlagt 24 lag spelar U20-VM i Polen, eftersom värdnationen är direktkvalificerad.