|

Norge till VM – EM-finalisterna till playoff

NyhetsbildZoom
Norskt segerjubel efter 2–1-segern mot Nederländerna. Foto: Pedersen, Terje
Martin Sjögren har fått sin revansch efter EM-fiaskot i fjol. Norge är klart för fotbolls-VM, på Europamästaren Nederländernas bekostnad. – Det är så underbart, säger Norges svenska förbundskapten till NRK.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Norge fick lämna EM förra året efter tre raka förluster och noll gjorda mål. Kort därefter meddelade lagets superstjärna Ada Hegerberg att hon lämnar landslaget.

För laget svenska förbundskapten Martin Sjögren har det varit en tuff resa. På tisdagen fick han sin revansch.

Norge slog Europamästaren Nederländerna med 2–1 i VM-kvalets sista omgång. Det innebar gruppseger och en direktplats till VM.

– Vi har jobbat så hårt för det här. Vi har visat alla hur bra vi är, säger Martin Sjögren till NRK.

En chockstart, där Norge gjorde 2–0 på matchens sex första minuter, blev avgörande. Segern hemma i Oslo innebär också att Nederländerna tvingas till ett playoff om en sista VM-plats.

Där ställs laget mot Belgien, Schweiz och, lika oväntat, Danmark, fjolårets EM-tvåa. För Danmarks del var det verkligen på håret att det ens räckte till playoff.

Men då Tjeckien lyckades ta poäng borta mot Island i sin grupp (Island missade en straff på tilläggstid!) räckte det precis för att Danmark skulle bli en av de fyra bästa grupptvåorna.

– Vi fick hjälp från någon form av högre makter. Nu har vi fortfarande en chans att ta oss till VM, säger den danska målvakten Stina Lykke till Ritzau.

VM-playoffet avgörs i dubbelmöten, först genom två semifinaler och sedan i en avgörande final. Semifinalerna spelas 1–9 oktober, och finalerna 5–13 november.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Apocalyptica och Rybak klara – och arrangören utlovar fler internationella artister

Efter succéflytten till Inre hamnen så har Vasa festival både höjt artistbudgeten och publikmålsättningen. Alexander Rybak och Apocalyptica är klara för festivalen 2019.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny utbildning – närvårdare studerar på två språk

YA och Sedu startar en ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Sydösterbotten. De studerande "språkhoppar" mellan Närpes och Kurikka.

Nyhetsbild
Lokalt

Loftet hoppas ha ny kaféföretagare innan jul

VASA Innan jul stänger Konsulinnans kafé i Vasa i sin nuvarande form. Hur verksamheten kommer att se ut efter det är oklart.

Nyhetsbild
Sport

VM i karting körs i Alahärmä

KARTING VM i karting avgörs i Alahärmä i september nästa år. Till Powerpark anländer de bästa förarna i världen i klasserna OK och OKJ – klasser som körs med 125-kubiks motorer.

Mest läst senaste veckan