Inget tycks kunna stoppa Jaro för tillfället.

– Vi kom hit för att vinna, men som helhet var Jaro bättre, säger JJK.s spelande tränare Mikko Manninen.

– Det första målet kom efter en skrattretande frispark. Vi visste att Jaro är farligt på fasta situationer, sedan var vi tvungna att jaga mål.

Zoom

Jaros Darvin Chavez är steget före JJK:s Patrik Alaharjula. Foto: Lisen Forsgård


Felix De Bona förde Jaro till ledningen i den 27:e minuten. Jaro gjorde igen mål efter en fast situation.

Målet kom efter en vänsterfrispark av Chris Mandiangu som Pavle Milosavljevic skarvade vidare framför mål. JJK-målvakten Paavo Valakari räddade den första styrningen av De Bona som dock reagerade snabbast på returen och 1-0 var ett faktum.

– Det första målet är alltid viktigt. Jaro vågade spela på små ytor och det märks att Jarospelarna njuter. De flyttar bollen bra, säger JJK-tränaren Janne Korhonen.

Visst är det så. Hela lagets försvarsspel sitter också som gjutet. Spelarna reagerar bra på bolltapp. I den mån återerövringen inte sker genast så är mittbackarna bra på att försvara framåt och genast i ryggen på sin motståndare. Milosavljevic, som annars har haft en oväntat svag säsong, gjorde troligen sin bästa match för året.

– Vi är hyggligt bra att försvara, säger Jarotränaren Niklas Käcko i ett uttalande som framstår som en het kandidat till årets underdrift.

– Spelet fungerar överlag bra. Vi har kunnat flytta det som vi gör på träning till match. Det är på träning som man skapar en vinnande mentalitet. Sedan har vi fantastiska spelare, säger Käcko.

Zoom

Det var ofta en mur av Jarospelare som mötte JJK när laget skulle gå till anfall. Foto: Lisen Forsgård


Tio minuter efter ledningsmålet skadade Jim Myrevik sig. Trots att det relativt tidigt verkade stå klart att Myrevik inte kunde fortsätta dröjde det igen 2-3 minuter innan Jaro kunde verkställa bytet. Det är svårt att förstå varför Anthony Olusanya ännu måste värma upp i ett skede när det är klart att han ska in, men denna gång straffade det utdragna bytet inte Jaro.

– Det var dåligt reagerat av oss, men ibland blir det inte som man vill, säger Käcko.

– Sedan ville vi heller inte byta ut Myrevik, eftersom vi behöver hans löpningar. Tyvärr fick han en smäll mot knät som var ömt och gjorde honom till ett frågetecken redan före matchen. Men jag tror inte det är så farligt och att han kan spela på lördag.

Då kan inte Kazuki Takahashi spela. I början av den andra halvleken närmade sig Olusanya sin andra varning, men i stället drog Takahashi på sig säsongens åttonde och är därmed avstängd borta mot AC Kajaani. Strax efteråt blev Takahashi ersatt av Denis, vilket kan ses som ett offensivt byte. I samma veva blev Thomas Kula balanserande mittfältare bredvid Anthony Dafaa, medan De Bona droppade ner som offensiv mittfältare.

– Jag ville delvis förbereda inför nästa match då Takahashi avstängd, men hade samtidigt en tanke på att störa JJK:s uppspel med friska ben i anfallet. Man behöver inte alltid byta defensivt fast man leder. Anfall kan vara bästa försvar, säger Käcko.

Vid det läget ledde Jaro med 2-0. I den 68:e minuten gjorde Thomas Kula 2-0 på ribbreturen efter en nick av De Bona på Olusanyas högerinlägg inför 764 på Centralplan.

På slutet tvingade JJK Öhberg till en dubbelräddning, medan bollen räddades på mållinjen efter en hörna.

– Vi var dåligt organiserade slutet, men som tur är har vi Emil som kan göra matchvinnande räddningar, säger Käcko.

Zoom

JJK:s Jarkko Heimonen kan bara konstatera att Jaromålvakten Emil Öhberg var säkerheten själv, när han testades. Foto: Lisen Forsgård


På övertid passade Denis fram Mandiangu som hade ett enkelt jobb att bredsida in 3-0. I Jaro tävlade mittfältsduon Kula och Dafaa in i det sista om vem skulle bli matchens ÖT-spelare, men valet föll till slut på den lugnt och klokt spelande Dafaa.

– Jag är i första hand en balanserande spelare som ska skydda fyrbackslinjen, säger Dafaa.

– De andra har hjälpt mig att komma snabbt in i gruppen. Vi arbetar bra som lag. Jag tycker vi spelar bättre hela tiden, säger Dafaa.

Zoom

Chris Mandiangu rullar in 3-0 för Jaro mot JJK på övertid. Foto: Lisen Forsgård


Jaro tog full pott 9 poäng mot JJK i årets serie.

– Jaro var bra, men KPV ser också starkt ut efter att Sebastian Mannström kom, säger Manninen om det nya ledarlaget i serien.

Jarobetygen

  • Emil Öhberg 8
  • Dárvin Chavez 8
  • Pavle Milosavljevic 8
  • Johan Brunell 8
  • Kareem Moses (v) 8
  • Anthony Dafaa 9
  • Kazuki Takahashi (v, 69) 7
  • Thomas Kula 9
  • Christopher Mandiangu 8
  • Jim Myrevik (39) 7
  • Felix De Bona (90) 8
  • Inhoppare:
  • Anthony Olusanya (v, 39) 7
  • Denis (69) 7
  • Kevin Peth (90)
  • Bänken: Jonas Edström, Toni Sjöstedt, Ilari Antila, Viktor Strömbäck.