|

Ogier är rallyvärldsmästare igen – "Det är mycket känslor"

NyhetsbildZoom
Sébastien Ogier höll huvudet kallt när förhållandena blev riktigt utmanande i Australien. Foto: Lehtikuva/AFP/William West
Jari-Matti Latvala vann det VM-serieavslutande rallyt i Australien. Men det var Sébastien Ogier som tog hem världsmästartiteln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Jari-Matti Latvalas seger innebär att Toyota, som leds av forna stjärnan Tommi Mäkinen, tar hem stalltiteln i årets VM-serie.

Estländaren Ott Tänak gick ut i ledning under den avslutande dagen av Australiens VM-rally, men krockade med ett träd i sin Toyota och tvingades avbryta. Stallkamraten Latvala kunde köra hem segern före Hyundais nyzeeländare Hayden Paddon och Citroëns norrman Mads Östberg. 

Fords franska gigant Sébastian Ogier kunde lugnt köra hem VM-titeln efter att även belgaren Thierry Neuville avbrutit under rallyts sista dag. Hyundai-föraren Neuville slutade tvåa i VM-serien, före Tänak. Latvala knep fjärdeplatsen och har stallkamraten Esapekka Lappi, som slutade fjärde i Australien, efter sig på femte plats. 

Zoom

Sébastian Ogier, till höger, fick fira tillsammans med kartläsaren Julien Ingrassia och Fords stallchef Malcolm Wilson. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/William West


VM-titeln är Ogiers sjätte raka. Hans rutin var påtaglig under den avslutande dagen då sträckorna kördes på leriga vägar efter kraftigt regn. Ogier, som byter Ford mot Citroën inför nästa säsong, kunde defilera i mål på den avslutande power-sträckan. 

– Det var en otrolig säsong, det var så jämnt. För inte så länge sedan tänkte vi att det blir svårt att ta titeln, men vi gav aldrig upp, säger Ogier. 

– Vi gav allt och vårt fantastiska team fortsatte kämpa. Och så säkrade vi titeln i sista rallyt – det är mycket känslor.

Zoom

Jari-Matti Latvala, uppe till höger, och kartläsaren Miikka Anttila var i blickfånget när Toyota firade stallmästerskapet. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/William West


Latvala tog sin första seger sedan februari 2017. Han har vunnit åtminstone ett VM-rally per säsong sedan 2008.

– Det har gått alltför länge, nästan två år. Jag hade hunnit börja tappa hoppet om att vinna ett rally, men de utmanande förhållandena fungerade för mig, säger Latvala.

Kalle Rovanperä slutade tredje i WRC2-serien, där Skoda tog hem en trippel. Tjecken Jan Kopecky var vassast och svensken Pontus Tidemand tog hand om andraplatsen.

Källa: wrc.com.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan