Jari-Matti Latvalas seger innebär att Toyota, som leds av forna stjärnan Tommi Mäkinen, tar hem stalltiteln i årets VM-serie.

Estländaren Ott Tänak gick ut i ledning under den avslutande dagen av Australiens VM-rally, men krockade med ett träd i sin Toyota och tvingades avbryta. Stallkamraten Latvala kunde köra hem segern före Hyundais nyzeeländare Hayden Paddon och Citroëns norrman Mads Östberg. 

Fords franska gigant Sébastian Ogier kunde lugnt köra hem VM-titeln efter att även belgaren Thierry Neuville avbrutit under rallyts sista dag. Hyundai-föraren Neuville slutade tvåa i VM-serien, före Tänak. Latvala knep fjärdeplatsen och har stallkamraten Esapekka Lappi, som slutade fjärde i Australien, efter sig på femte plats. 

Sébastian Ogier, till höger, fick fira tillsammans med kartläsaren Julien Ingrassia och Fords stallchef Malcolm Wilson.

VM-titeln är Ogiers sjätte raka. Hans rutin var påtaglig under den avslutande dagen då sträckorna kördes på leriga vägar efter kraftigt regn. Ogier, som byter Ford mot Citroën inför nästa säsong, kunde defilera i mål på den avslutande power-sträckan. 

– Det var en otrolig säsong, det var så jämnt. För inte så länge sedan tänkte vi att det blir svårt att ta titeln, men vi gav aldrig upp, säger Ogier. 

– Vi gav allt och vårt fantastiska team fortsatte kämpa. Och så säkrade vi titeln i sista rallyt – det är mycket känslor.

Jari-Matti Latvala, uppe till höger, och kartläsaren Miikka Anttila var i blickfånget när Toyota firade stallmästerskapet.

Latvala tog sin första seger sedan februari 2017. Han har vunnit åtminstone ett VM-rally per säsong sedan 2008.

– Det har gått alltför länge, nästan två år. Jag hade hunnit börja tappa hoppet om att vinna ett rally, men de utmanande förhållandena fungerade för mig, säger Latvala.

Kalle Rovanperä slutade tredje i WRC2-serien, där Skoda tog hem en trippel. Tjecken Jan Kopecky var vassast och svensken Pontus Tidemand tog hand om andraplatsen.

Källa: wrc.com.