|

FIS-bossen: Kan inte straffa tournobbare

NyhetsbildZoom
Charlotte Kalla är en av stjärnorna som nobbade Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Internationella skidförbundet FIS har inga planer på att införa straff mot de åkare som nobbar eller avbryter Tour de Ski. Det berättar marknadsdirektören Jürg Capol. "Man kan inte tvinga någon att vara med", säger han.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Svenskorna Charlotte Kalla och Ebba Andersson och norska storstjärnan Therese Johaug – flera av skidsportens allra största valde att inte alls ställa upp i Tour de Ski. Samtidigt avbröt åkare som Sveriges Stina Nilsson, schweizaren Dario Cologna, norrmannen Emil Iversen och samtliga finländska herrar.

Affischnamnens agerande möttes av hård kritik från olika håll – och en diskussion om eventuella straff mot åkare som inte kommer till start blossade upp.

Men att det skulle bli någon form av sanktioner mot åkare som väljer att nobba eller bryta Tour de Ski är inte aktuellt, enligt Internationella skidförbundets marknadsdirektör Jürg Capol.

– Vi måste acceptera det här. De som blir sjuka under tävlingens gång kan helt enkelt inte fullfölja, men kanske kan de behöva ett läkarintyg så att de kan få behålla sina poäng. Det är en åtgärd som går att göra, säger han.

Vissa experter tycker att åkare som inte är med i touren inte heller ska få vara med i VM.

– Man kan inte tvinga någon att vara med i Tour de Ski, och det är inget VM-kval. Man kan inte säga att någon måste vara med i touren för att få vara med i VM, det går inte, säger Capol.

Kommentarer
|

Kakkofoni kvällens melodi när Finland sänkte Danmark: "Det blev till prova ett litet trick"

Nyhetsbild
Kaapo Kakko provade göra ett litet trick. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
Jämnt i första perioden, sedan nätade danskarna. Frågan som väcktes: Kan Kaapo Kakko göra det igen? Svaret lät inte vänta på sig.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan