|

Hansdotter tog farväl i folkdräkt

Frida Hansdotter avslutade karriären med att åka i svensk folkdräkt. Zoom
Foto: Javier Soriano/AP/TT

Frida Hansdotter avslutade karriären med att åka i svensk folkdräkt.

I lördags tog Frida Hansdotter farväl av favoritgrenen slalom med att komma femma i världscupavslutningen i Andorra. På söndagen körde hon sitt allra sista lopp i världscupen, då i storslalom.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frida Hansdotter har tillhört världseliten i 15 år, vunnit OS-guld och fem VM-medaljer. Världscupavslutningen i Andorra blev till ett ärevarv för Frida Hansdotter. I stället för stavar bar Hansdotter en korg full med bullar i famnen, som hon också mellan portarna stannade till för att bjuda på under jubel och kramar.

– Jag har varit i världstoppen i så många år, familjen har betytt oerhört mycket men jag har så många att tacka, framförallt laget – vi har haft så fantastiskt kul de sista åren. Det är fantastiskt vad mycket man fått av skidåkningen.

Hon berättar för SVT hur hon fick idén till folkdräkten:

– Jag har stolt tävlat för Sverige hela mitt liv, så jag tänkte: gul och blå, och sedan pimpar jag hjälmen med lite eget, säger hon om blommorna på huvudet.

Annons
– Jag hade inte kunnat drömma om ett bättre avslut, säger hon.

Efter ärevarvet i folkdräkt mottog hon publikens jubel och blev nedsprutad med champagne, och hela landslaget gjorde vågen vid målgången.

Även amerikanskan Mikaela Shiffrin hyllade Hansdotter:

– Det där var riktigt speciellt. Hon har alltid varit älskad av sina medtävlare, säger hon till SVT.

Shiffrin säger att hon lärt sig mycket av Hansdotter och hennes sätt att attackera.

– Hon höjde nivån på sporten. Jag tänkte alltid: Se upp för Frida, hon kommer att vara snabb. Det är sorgligt att hon inte kommer vara med längre, men när det är dags är det dags. Jag tror hon kommer få en riktigt, riktigt ljus framtid.

I och med att hon stannade på vägen och delade ut bakverk så innebar det dock att det inte blev något andraåk för Hansdotter.

Ett andraåk där Sara Hector körde upp sig från en tionde till en niondeplats.

– Jag hade önskat mer och jag är lite besviken. Jag får blicka framåt och jobba hårt som sjutton nu för att lyfta mig en nivå, säger Sara Hector till SVT

Mikaela Shiffrin tog sin 60:e världscupseger efter att ha tagit sin 59:e så sent som dagen innan. Med 59 hundradelars ledning efter första åket var det ingen som kunde hota Shiffrin i andraåket.

Amerikanskan vann med 30 hundradelar tillgodo på superskrällen Alice Robinson, som tog andraplatsen. 17-åringen från Nya Zeeland, som nyligen vann storslalomguld på junior-VM, tog karriärens första pallplats i världscupen.

Slovakiskan Petra Vlhova slutade trea i den säsongsavslutande storslalomtävlingen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Det blev bara en match för Sportings japanska mittfältare: "Stämningen blev dålig"

Japanen Ryoto Maeda hann spela en match för Sporting. Nu har kontraktet brutits.
Foto: Arkiv/Janne Smeds

Japanen Ryoto Maeda hann spela en match för Sporting. Nu har kontraktet brutits.

Sportings tilltänkta mittfältsmotor hann spela en träningsmatch med sitt nya lag. Sedan var det tack och adjö.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan