|

Flicklaget som vill lyfta fotbollen i Indien: "Det är svårare för oss tjejer"

Meren Imlimekenla, i mitten, lagkapten i FC Nagaland från Indien möter bland andra svenska Brommapojkarna i Gothia Cup. Zoom
Foto: Adam Ihse/TT

Meren Imlimekenla, i mitten, lagkapten i FC Nagaland från Indien möter bland andra svenska Brommapojkarna i Gothia Cup.

Att vara tjej och spela fotboll i delstaten Nagaland i Indien kan vara svårt. Sällan får spelarna stödet från föräldrarna och det finns ingen serie att spela i.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I dagarna spelar FC Nagalands F15-lag i Gothia Cup i Göteborg.

Vid de gröna planerna vid Sälöfjordsvallen på Hisingen har de fjorton spelarna samlats för match. De har rest till Göteborg från delstaten Nagaland i nordöstra Indien för att delta i turneringen, en viktig erfarenhet för unga spelare och ett steg i att höja damfotbollens status i hemlandet.

– Jag vill bli proffs en dag, säger Meren Imlimekenla, 14 år och lagkapten.

Hon och hennes lagkamrater har inte spelat en riktig match på ett år. Den organiserade ungdomsidrotten, som många på vårt håll tar för given, är inte lika självklar för de indiska tjejerna. Damfotbollen har även andra utmaningar.

Annons
– Jag spelar för att jag gillar det. Men det är svårare för oss tjejer än det är för killarna, säger Imlimekenla innan hon rusar i väg för att ta plats med laget för ett gruppfoto.

En av lagets tränare är Ropfu Meyase. Han förklarar att det ofta handlar om brist på stöd hemifrån.

– Föräldrarna uppmuntrar sällan döttrarna, särskilt inte i de norra staterna, säger Meyase.

Meren Imlimekenla peppar sin lagkamrater inför matchen mot Brommapojkarna.
Foto: Adam Ihse/TT

Meren Imlimekenla peppar sin lagkamrater inför matchen mot Brommapojkarna.


Vid planen står även svenska tränaren Sebastian Rasmussen. Genom agentfirman Soccer Competition Asia och delstaten Nagaland bjöds han in för en träningsvecka med laget förra sommaren och nu har han lett gruppen sedan mars.

– Teknik och kondition finns där. Det de behöver är positionering och spelförståelse, säger han.

Han berättar att styret i delstaten har stora planer på att lyfta fotbollskulturen. Den har hamnat lite i skymundan i Indien.

– Kärleken till fotbollen är kanske till och med större där. Men det finns inga ligor och inget aktivitetsstöd, den biten går inte att jämföra. Löser de det så har de en guldgruva.

Efter två Gothia Cup-förluster för FC Nagaland blev det kryss med 2–2 mot svenska Åhus IF på onsdagen. Matcherna följs av flera företrädare för delstaten Nagaland som vill dra lärdom av det svenska fotbollslivet.

– Det finns så många tjejer och killar som älskar fotboll i Nagaland, men vi ligger efter i professionalitet och saknar infrastrukturen. Det är få som vågar satsa på fotboll då, säger Zale Neikha, idrottsminister i delstaten.

– Jag tänker att när vi återvänder kan vi försöka organisera en turnering för tjejer i de nordöstra delstaterna, det behövs.

Gothia Cup

  • Gothia Cup är en av världens största och mest internationella fotbollsturneringar för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.
  • Turneringen spelades för första gången 1975 och arrangeras numera helt och hållet av BK Häcken.
  • Spelare från 146 länder har medverkat i turneringen.
  • Källa: Gothia Cup.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Haaland hetaste tonåringen i Europafotbollen – kan ställa till det för Liverpool

Norrmannen Erling Braut Haaland (till vänster) har gjort åtta mål hittills i Champions League.
Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Norrmannen Erling Braut Haaland (till vänster) har gjort åtta mål hittills i Champions League.

Europas bästa tonåring just nu? Norrmannen Erling Braut Haaland – om statistiken får avgöra klassen på en spelare. I kväll kan 19-åringen spela bort Liverpool ur Champions League.

Mest läst senaste veckan