|

Samtliga spelare bojkottar Damkronorna – målet jämställdhet inom hockeyn: "Det skär i våra hjärtan"

NyhetsbildZoom
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
I våras åkte Sverige ur ishockey-VM:s A-grupp. Nu är frågan om det ens existerar ett svenskt damlandslag. I dag gick samtliga spelare ut i en gemensam bojkott.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Redan tidigare i somras gick Brynäs lagkapten Erika Grahm ut och kritiserade Svenska ishockeyförbundet. I en podcast från hockeypuls.se skrädde hon inte orden:

– Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, sade Grahm.

Nu har hon, tillsammans med övriga spelare, gått från syrlig kritik till tydlig handling. I ett inlägg på Twitter och Instagram skriver Grahm att alla spelare som har tagits ut till det kommande landslagslägret tackat nej. Svenska ishockeyförbundet ska ha fått beskedet under onsdagen.

"I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan Svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden", skriver Grahm.

Totalt 34 spelare har kallats till samlingen, som består av ett förberedelseläger på Bosön 15–19 augusti och en femnationsturnering i Finland 20–25 augusti.

Bojkotten grundar sig på flera saker, skriver Grahm och nämner bland annat vilka förutsättningar som landslaget får och hur spelarna bemöts. Hon skickar också en specifik fråga – "Varför vill ingen spela i landslaget?" – till ishockeyförbundet.

"Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja".

Vårens historiska bottennapp, när Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp för första gången, slår hårt mot återväxten, skriver Grahm vidare. Samtidigt är hon och de andra spelarna beredda att göra allt för att ta sig tillbaka till A-VM.

"Men bara med förutsättningar, bemötande och respekt som förmedlar en inställning och attityd till oss som elitidrottare. Fram till dess att de styrande gubbarna inom Svenska ishockeyförbundet visar det, har Damkronorna en tom spelartrupp."

Kommentarer
|

Damkronorna drar sig ur turnering i Finland

Nyhetsbild
Damkronorna, som leds av förbundskapten Ylva Martinsen, har drabbats av en bojkott från spelarhåll. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ishockeylandslaget Damkronorna ställer inte upp i nästa veckas femnationsturnering i Finland, enligt SVT.

Mest läst senaste veckan