Johanna Häggman, pressansvarig och Mårten Lövdahl, tävlingsledare inom organisationskommittén, säger att man fick reda på för cirka ett år sedan att Vörå skulle få vara värd för mästerskapen. 

– Då vi var värd för ett FM senast så gjordes en utvärdering av Vörå som skidort. Vi har perfekt omgivning här, säger Häggman. 

Lövdahl ser flera orsaker varför Vörå är en attraktiv ort. 

– Vi i Vörå är väl egentligen de enda i Österbotten som kan ordna en tävling av den här kalibern. Vi har lyckats bra tidigare. Till exempel 2011 ordnade vi ungdoms- och vuxen-FM. Ur skidförbundets synvinkel är det alltid intressant om publiken är stor. Om det är många ser det bra ut på tv också, säger Lövdahl. 

Lövdahl säger att skidcentret i kommunen har förenat Vörå som idrottsbygd. Dels har man stöd bland ortsborna och dels av företag både inom kommunen, men även utanför. 

– Det hela har en anda av att “vi gör det här tillsammans”. Om man ser på vilka det är som sponsrar och stöder det här så ser man att det finns stöd i Vörå, Vasa, Korsholm och Nykarleby, säger Lövdahl. 

Man hoppas på att flera företag från energiklustret också kommer att ansluta sig till sponsorskaran. 

– Vi är så energiska och det är en grön tävling på sätt och vis då vi satsar på återanvändning. Men vi vågar inte riktigt börja ändra på vallningarna ännu, säger Lövdahl med glimten i ögat. 

Det som ännu återstår är att hitta flera frivilliga till tävlingen. Organisationskommittén består av 18 personer, med riksdagsledamot Mikko Ollikainen i spetsen. Totalt kommer 250 funktionärer behövas för tre dagars aktivitet. Den mest intensiva tiden kommer att vara från nyår framåt, det är nämligen då anmälningarna kommer in. Man hoppas på att företagen i Vörå kommer att beakta tävlingarna sett till deras öppethållningstider. 

– Men det påminner vi om att ingen behöver vara orolig för att få allt för tunga ansvarsuppgifter. De är redan fyllda, säger Häggman. 

Lövdahl hoppas att hela kommunen kommer att komma på tävlingarna. 

– Det finns inget bättre än att få stöd på hemmaplan. Hoppas skolor och andra kommer och hejar på. 

Kort om tävlingen:

  • Ordnas den 31 januari till den 2 februari 2020.
  • De tre föreningarna som ordnar FM på skidor är IF Femman, Vörå IF och Oravais IF.
  • 2018 ordnade samma föreningar en deltävling i Finlands Cup för seniorer.
  • Den första dagen ordnas parsprint, den andra damer 10 km och herrar 15 km och på tredje dagen sprint.
 
Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 november. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.