Härmä Rehab är idag landets enda tvåspråkiga rehab-center och här finns något för alla. Man erbjuder FPA-finansierad och fullständigt svenskspråkig rehabilitering inom tre olika kategorier; individuell, yrkesinriktad samt sjukdomsrelaterad rehabilitering. I anslutning till rehab-centret finns dessutom Härmä Rehab & Spa - västra Finlands populäraste badhotell.

– Härmä Rehab är en unik metropol inom rehabilitering, konstaterar Jessica Havulehto efter en månad på sitt nya jobb som sakkunnig i rehabilitering och arbetshälsa.

Havulehto är en stark länk i den svenska rehabiliteringen i Härmä där hela Svenskfinland samlas för att förbättra sin hälsa och via rehabilitering. Under åren som gått sedan Härmä övertog Norrvalla Rehabs verksamhet har man satsat på att inte enbart bibehålla den svenskspråkiga rehabiliteringsverksamheten, utan också utveckla den. Nu lägger man i nästa växel och takten på det svenska kursutbudet ökar ytterligare. Havulehto, som fungerar som kontaktperson för den svenskspråkiga verksamheten, berättar att man på centret är måna om sina svenskspråkiga klienter och kunder, och att detta varit en viktig aspekt i de rekryteringar som gjorts under åren.

Mona-Lisa Aspholm, Minna Vienola samt Jessica Havulehto betjänar på Härmä Rehab. För den som känner ett behov av rehabilitering i någon form men är osäker på sina möjligheter, lönar det sig att ta kontakt.

– Alla terapeuter och stödtjänster som betjänar är fullständigt tvåspråkiga, intygar hon.

Rehab-centret ligger bara en timmes bilresa från Vasa och en del av de 155 hotellrummen är nyrenoverade, liksom också a’ la carte-restaurangen. Alla som kommer hit för rehabilitering har fri tillgång till spa- och badavdelningen. Gästerna har också fri tillgång till gymmet samt den fina omgivningen med golfbana, vandringsled, idrottshallen, pulkbacke för barn och så vidare. På Wellness-avdelningen finns massörer och kosmetologer. Här serveras bufféfrukost, lunch och a’ la carte i de olika restaurangerna och i centret finns även ett café och en läshörna med dagstidningar. För rehabiliteringsgästerna är vistelsen helt och hållet kostnadsfri med helpension, tillägger Havulehto.

I år startar cirka 45 nya rehabiliteringskurser, och alla med någon form av diagnos, sjukdom eller yrkesrelaterade problem har möjlighet att söka hit via FPA.

– Man kontaktar arbetshälsovården eller sin egen hälsovårdscentral för att få ett B-läkarintyg. På detta bör framgå varför problemet uppstått och varför en rehabilitering kunde hjälpa. För någon kan det vara för att klara av att bo kvar hemma längre, för någon annan för att kunna vara mer produktiv i sitt arbete, förklarar Mona-Lisa Aspholm, servicechef för den svenskspråkiga rehabiliteringen.

En övergripande god arbetshälsa garanterar ork både i vardagen och på fritiden. När man satsar på sin arbetshälsa investerar man också i framtiden.

– Därför borde också fler företag och arbetsgivare utnyttja möjligheten till rehabilitering för sina anställda. Arbetsgivaren får ersättning medan den som får rehabilitering får lön under sin tid här, alternativt kan ansöka om rehabiliteringspenning, förklarar Aspholm och Havulehto.

En övergripande god arbetshälsa garanterar din ork både i vardagen och på fritiden. När man satsar på sin arbetshälsa investerar man också i framtiden.

Bland kurserna kan nämnas rehabilitering för hjärtsjuka, för reuma- och diabetespatienter, cancersjuka och personer med minnessjukdomar, personer med astma samt också familjekurser för barn med ADHD.

De sjukdomsrelaterade kursernas målsättning är att bibehålla eller förbättra den fysiska, psykiska och sociala arbets- och funktionsförmågan. Med hjälp av information, mentalt stöd, samtal, olika arbetsmetoder och stödnätverk har man möjlighet att bättre klara av de livsförändringar som sjukdomen medför.

– En del av de sjukdomsrelaterade kurserna är parkurser, eftersom sjukdomen ofta berör både förhållandet och hela familjen, tillägger Aspholm.

I gymmet träffar vi Anna-Lena Nilsson, Harriet Bergfors och Ylva Nyström som är här på individuell rehabilitering. De är alla mycket nöjda.

– Vi har fått fint bemötande på vårt eget modersmål, och man får egna, realistiska mål att jobba mot. Det är en lyxig tillvaro med eget rum och man blir definitivt motiverad att jobba vidare med den egna hälsan, konstaterar de.

– Utbudet med fritidssysselsättning är jättestort och terapeuterna är toppen, tillägger Bergfors.

Fysioterapeut Johanna Miettinen instruerar Anna-Lena Nilsson, Harriet Bergfors och Ylva Nyström som tillbringar en vecka i Härmä för individuell rehabilitering.

Bevarandet av den svenska rehabiliteringsverksamheten här och möjligheten att kunna koncentrera kompetensen och tjänsterna samt garantera en hög kvalitet på dem är mycket viktigt före regionen.

– Det har vi också lyckats med, anser rehabiliteringschef Minna Vienola. Den största utmaningen nationellt är att lyfta det enorma behov som finns av rehabilitering och där en del röster inte blir hörda i tid. Vi jobbar för en win-win-situation och är glada över att vi så starkt kan bidra till samhällsnyttan i form av bättre hälsa och ork, avslutar Vienola.

Undrar du över något? Ta kontakt!

  • Jessica Havulehto
  • Sakkunnig inom rehabilitering och arbetshälsa
  • 050 5160 360
  • jessica.havulehto@harmankuntokeskus.fi
  • www.harmarehab.fi