Köpmannen Tomi Nordin sticker inte under stol med att det är en väg att gå ännu. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

– Framförallt så kommer kunderna att få en mycket större butik än förr. Det kommer att bli lättare att röra sig omkring bland hyllorna. Sortimentet utvecklas såväl på Keskos sida - där kläder, elektronik och kosmetik exempelvis hittas - samt på livsmedelssidan, säger Nordin.

I dagens läge utgörs KCM Stenhaga av 10000 kvadratmeter fyllt av ett brett utbud av varor. Efter att expanderingen är klar kommer butiken att stå i sin glans med 12600 kvadratmeter
för kunderna att röra sig på. När det kommer till självaste sortimentet på livsmedel så sker det en stor förändring. 8000–10000 nya livsmedel kommer att rymmas i de nya sektionerna. De nya delarna av butiken kommer att möjliggöra en flytt av vissa nuvarande hyllor. Detta betyder i praktiken att man kan stuva om inuti butiken och satsa på helt nya sektioner. Grönsaker och frukt kommer att vara i butikens hjärta. Dessutom kommer vissa produktkategorier få helt egna paradplatser.

– Grönsaker och frukt kommer att vara i mitten av livsmedelssidan. Vi kommer även kunna lyfta fram mera lokala produkter. Vi vill vara med och utveckla och stöda den lokala livsmedelsbranschen, både de mindre och de större lokala producenterna. Utöver detta kommer vi kunna ha skilda avdelningar för hälsoprodukter, kaffe, djurfoder, glutenfritt och vegetariskt, säger Nordin.

Det är inte bara självaste sortimentet som ändrar. Även ingångar, trappor och hiss genomgår sin egen metamorfos. Den nya huvudingången byggs i den nya sektionen som vetter mot Stenhagavägen. Inom de närmaste veckorna blir den nya hissen klar med ett mycket större utrymme där man går in till hissen. Trapporna blir betydligt bredare och rulltrapporna kommer även att förnyas i framtiden.

Målet med renoveringen eller nylanseringen är att butiken ska vara den bästa stora butiken i Österbotten. Nordin tillägger att det är viktigt att kunderna ska känna att de får ett varmt mottagande, en bra atmosfär och ett bra urval som är rätt prissatt. Förutom Nordin är även Johanna Taima, varuhuschef, begeistrad inför de nya avdelningarna och förbättringarna.

– Det känns fint, det är fantastiskt att man förnyar butiken och utvecklar utbudet. Personalen är ivrig för att vi ska få komma igång och fixa allt klart, säger Taima.

Trots att det är stora förändringar på gång så hoppas Lena Nordin, Tomis fru samt köpman, att kunderna kommer att ha tålamod. För väntan är värt det.

– Det känns bra. Vi väntar med stor iver på att allt ska bli klart, det är mycket arbete framför oss, men jag ser fram emot hur helheten blir. Vi försöker betjäna så bra det går under den här tiden och man ska inte vara rädd för att fråga om hjälp. Mycket kommer att byta plats, men vi finns här för kunderna, säger Lena Nordin.

Men hur ser tidtabellen ut då? Om allt går som på Strömsö så borde det mesta vara färdigt inför julhandeln. Men man har satt tidtabellen till våren 2024.

– Det värsta strulet med parkeringen utanför är förbi nu och det blir bara bättre. Vår butik ska vara flaggskeppet i Österbotten som kunderna njuter av att vara i, säger Tomi Nordin.