Fantasy Premier League, eller FPL, är ett kostnadsfritt spel där man väljer spelare från Premier League och får poäng baserat på hur de presterar i verkligheten. Poäng får spelarna för bland annat mål, assist och hållna nollor. Minuspoäng får spelare för bland annat röda och gula kort och självmål.

Förra säsongen spelade över elva miljoner FPL, och spelet är väldigt populärt i Finland. Vasabladet och Österbottens Tidning har startat en egen liga som heter VBL/ÖT-ligan.

För att gå med i ligan och spela måste du skapa ett lag på fantasy.premierleague.com och därefter klicka på Create & Join New Leagues & Cups. Klicka därefter på Join a League & Cup och Join Invitational League & Cup. Skriv in koden 4t25r8 så är du med och spelar.

Priser utlovas till de som vid slutet av säsongen har klarat sig bäst. De fem främsta får välja mellan ett presentkort till XXL eller en ett års digital prenumeration på Vasabladet, ÖT eller Sydin. Vinnaren får dessutom en signerad Sparta Prag-speltröja med Kairinen på ryggen.

Om du vill komma med och spela ska du ha klart ditt lag senast på fredag (11.8), för då startar säsongen med matchen Burnley – Manchester City.

Utmana Sebastian Strandvall

VPS-spelaren Sebastian Strandvall har spelat FPL många gånger och håller själv på Manchester United. Vi bad honom komma med i VBL/ÖT-ligan så ni kan utmana honom.

Här nedan kommer han att berätta om sitt lag och varför han valt de spelare han valt. Längre ner i artikeln hittar ni också Vasabladet-reportrarna Johannes Björkqvists och Alex Rautanens lag.

Sebastians lag – IFK Kamratvallen

När jag väljer ut mitt lag inför den första spelomgången kör jag på säkra kort. Jag följer med hur olika spelare presterar och byter därefter ut mitt lag. Ofta börjar jag fundera på att använda mitt wildcard ganska tidigt, och är jag långt efter täten använder jag det.

Utöver det gör jag allt för att inte ha någon spelare från Liverpool i mitt lag. Som supporter av Manchester United tar det emot att ha Liverpool-spelare i laget. Men om till exempel Trent Alexander-Arnold gör en magisk säsong tvingas jag tyvärr att ha med honom för att hänga med resten.

Så här ser Sebastian Strandvalls lag ut.

Målvakter

Jag valde inte de dyraste målvakterna, utan sparade lite pengar som jag kan använda på andra spelare.

Raya, Brentford

Han presterade bra förra säsongen och fick flest poäng av alla målvakter. Brentford har dessutom en ganska enkel inledning på säsongen. Han kommer att starta varje omgång.

Forster, Spurs

Jag valde en målvakt som kostade 4 miljoner. Han plockade en del poäng förra året.

Backar

När det kommer till försvaret så valde jag spelare som presterat bra de senaste åren och är billiga.

Gabriel, Arsenal

Han kostar bara fem miljoner och Arsenal har en enkel inledning på säsongen.

Burn, Newcastle

Han var bra ifjol och jag tror Newcastle kommer att fortsätta på samma spår. Det som talar emot försvarare från Newcastle är deras inledning. I de fyra första matcherna möter de Aston Villa, Manchester City, Liverpool och Brighton.

Esutpiñan, Brighton

Han spelade bra förra året och fick 128 poäng. Han är vald av 51,5 procent av alla FPL-spelare.

Botman, Newcastle

En till billig försvarare från Newcastle. Botman startade i 35 matcher förra året och Newcastle släppte in väldigt få mål.

Mee, Brentford

Han har varit stabil under flera års tid. Han är ett bra val i början av säsongen, men får se om han byts ut.

Mittfältare

På mittfältet spenderar jag mycket pengar. Som Manchester United supporter vill jag ha tre spelare från det egna laget.

Rashford, Manchester United

Rashford är mittfältare i FPL, men kommer att spela mer som anfallare. Det betyder att han får poäng om Manchester United håller nollan och fler poäng när han gör mål.

Gross, Brighton

Det har nästan blivit en klassiker att ha med Gross i laget. Han lär få många poäng även i år.

De Bruyne, Manchester City

Han är en poängmaskin.

Eriksen, Manchester United

Han var den sista spelaren jag valde in i truppen. Honom får jag följa med noga, eftersom det kan hända att han inte får mycket speltid.

Fernandes, Manchester United

Allt tyder på att han kommer att göra en bra säsong och samla många poäng.

Anfallare

Isak, Newcastle

Han spelade bra förra året och jag tror han kommer att göra en ännu bättre säsong i år.

Haaland, Manchester City

Han kostar mycket men han är värt det.

Vinicius, Fulham

Han har varit helt okej tidigare och han är billig.

Avslutande kommentar:

Så här ser laget ut idag (tisdag) men det kan bra hända jag gör någon förändring i laget ännu innan fredagens deadline.

Alexs lag – Tallbackan FC

Tallbackan FC firar 10-årsjubileum denna säsong. Laget såg dagens ljus första gången säsongen 2010/2011, men några uppehåll på vägen har försenat firandet tills denna säsong. Grabbarna är inställda på att fira milstolpen med en ligavinst. Truppen som inleder säsongen ser högst antagligen ut så här:

Alex lag inför ligastarten.

Målvakter

Ederson, Manchester City

City vann ligan förra säsongen, och släppte in totalt 33 mål på hela säsongen. Tyvärr.

Areola, West Ham

Behövde en andramålvakt för jämnt fyra miljoner, det fick bli Areola.

Backar

Alexander-Arnold, Liverpool

Försvarsmässigt inte den starkaste, men anfallsmässigt bland bästa backarna i ligan. I slutet av förra säsongen spelade han dessutom en del på mittfältet, så jag räknar med många assist (och snygga frisparksmål). Utsågs dessutom till vicekapten inför denna säsong så han kommer att vara taggad.

Esutpiñan, Brighton

Samlade en del poäng i fjol och är rätt billig. Dessutom är namnet riktigt coolt.

Trippier, Newcastle

Ett till offensivt vapen i defensiven. Newcastle släppte med Manchester City in minst mål i ligan i fjol, så känns som ett rätt säkert kort.

Zinchenko, Arsenal

Jag tänker att Arsenal vill vinna ligan efter hur nära de var förra säsongen. De kommer inte vinna, men Zinchenko får lov att spela bra ändå.

Shaw, Manchester United

Inte alltför dyr, och United möter Wolves och Nottingham Forest hemma under sina tre första matcher så de borde kunna vinna en eller två.

Mittfältare

Mitoma, Brighton

I skrivande stund tredje mest populära mittfältaren i årets Fantasy. Brighton har tre ganska snälla inledande matcher, så jag räknar med en del poäng.

Barnes, Newcastle

Lämnade Leicester då de föll till Championship. Jag tror han kan smälla in några mål i ett allt farligare Newcastle.

Saka, Arsenal

En viktig del av Arsenals anfall förra säsongen, förhoppningsvis fortsätter han på samma sätt.

Andreas, Fulham

Han hängde med i mitt lag hela förra säsongen, så han får fortsätta.

Mbeumo, Brentford

Startade i nästan alla matcher förra säsongen. Finns en risk att han missar premiären, så det kan hända att han ryker ännu.

Anfallare

Morris, Luton

Gjorde 20 mål i Championship förra säsongen och hjälpte Luton stiga till Premier League. Räknar med att han lyckas sätta några kassar i år också.

Haaland, Manchester City

I det här skedet måste du ha med Haaland om du vill vinna.

Darwin, Liverpool

I år lossnar det ordentligt för Darwin. När han gör mycket mål borde det gå bra för Liverpool, så detta är en win-win för mig.

Johannes lag - IF Kvarken

Efter förra årets bottennotering har jag höga förhoppningar på kommande säsong. Förhoppningsvis kan jag ta det lugnt och inte byta för många spelare inför varje omgång.

Jag är Liverpool-supporter och i motsats till Sebastian har jag spelare från Manchester United i mitt lag, trots att det tar emot. Jag blir irriterad om de vinner, men får plåster på såren ifall Fernandes plockar poäng.

Målvakter

Forster, Spurs

Genom åren har jag den hårda vägen lärt mig att satsa på endast en målvakt. Forster får sitta på bänken hela säsongen.

Onana, Manchester United

Är ännu osäker om jag har kvar honom i mitt lag eller om jag byter ut honom inför fredagen. Jag gillar hans spelstil och han är en bra målvakt, men på försäsongen har han gjort några tavlor. Därtill är han i ett nytt lag, i en ny liga och kostar fem miljoner.

Backar

Gabriel, Arsenal

Gabriel spelade bra förra året och Arsenal har ett bra lag. Det enda laget som kan utmana Manchester City om titeln om ni frågar mig.

Mings, Aston Villa

Billig och stabil. Den som talar emot att ha Mings i laget är deras motstånd i början av säsongen, men då får han nöta bänk.

Estupiñán, Brighton

Brighton hade en bra säsong 2022/2023 och de har tacksamt motstånd de tre första matcherna. Släpper Brighton in många mål och spelar dåligt ryker ecuadorianen.

Beyer, Burnley

Kostar bara fyra miljoner och det ser ut som att han kommer att få spela. De dominerade Championship förra säsongen och släppte in få mål. Han kan vara ett kap.

Botman, Newcastle

Den försvarare jag är mest osäker på för tillfället, bara på grund av deras svåra öppningsmatcher. Kan hända jag tar in honom, eller någon annan försvarare från Newcastle, efter fyra omgångar.

Mittfältare

Saka, Arsenal

Att inte ha en mittfältare från Arsenal är idiotiskt. Saka ser ut att skjuta Arsenals straffar. Arsenal lär göra många mål, frågan är bara vem av mittfältarna som kommer att göra flest.

Nakamba, Luton

Någon ska man ha på bänken, varför inte Lutons Nakamba. Han lär spela, så ett dåligt val är han inte för 4,5 miljoner.

Salah, Liverpool

The Egyptian King har varit ett måste för de flesta FPL-spelarna de senaste sex säsongerna. Om Liverpool får en nytändning lär Salah få kring 250 poäng.

Fernandes, Manchester United

Uniteds förra säsong gick upp och ner. Gången de måste slicka såren mest var när de förlorade 7–0 mot ärkerivalerna Liverpool. Det hör inte alls hit men kan man som Liverpool-supporter skriva det i en artikel så gör man det.

Fernandes är en fantastisk fotbollsspelare som är oerhört skicklig. Gör United många mål lär Bruno vara inblandad i en hög procent av dem.

Soucek, West Ham

Inte den bästa att ha i sitt lag, men inte heller den sämsta. Han är billig och lär få speltid. Jag har en miljon på banken och Soucek kan vara den som byts ut först.

Anfallare

Watkins, Aston Villa

Jag tycker Watkins har gått från klarhet till klarhet. Gör han lika många mål och assist som förra året, vilket jag tror han gör, är han en bra spelare att ha för åtta miljoner. Arsenals Jesus kostar även han åtta miljoner, så det kan hända att jag byter ut Watkins mot Jesus efter en stund.

Ferguson, Brighton

Internet säger att han kan blomstra ut under kommande säsong. Ung, har talang och spelar i ett piggt Brighton. Levererar dock Morris från Luton kastas han in i mitt lag.

Haaland, Manchester City

Tråkig, men nödvändig. Som Alex skrev: Har man inte Haaland i laget är loppet kört. Det är bara att lägga honom som kapten och se på när han spottar in mål efter mål.