Julmat på ett kreativt sätt

Inled din julweekend med en middag i den pulserande stadskärnan och njut av smaker utöver det vanliga. Nere vid strandpromenaden intill Umeälven hittar du Hunger & Törst. Du och ditt sällskap blir serverade en fantastisk sjurätters julmeny med traditionella juliga smaker och råvaror, men på ett modernt och kreativt sätt. Några timmar senare går ni mätta och glada vidare ut i decembernatten, kanske till systerkrogen Facit. Är du intresserad av konst passar det perfekt att kombinera julmat med ett besök på Umedalen vid en av norra Europas främsta skulptursamlingar. Efteråt går ni till Bistro Le Garage precis intill som erbjuder en jullunch med konceptet tre olika serveringar med många smakupplevelser.

En storslagen musikupplevelse

Är du ute efter ett brett kulturutbud har ni kommit helt rätt. Njut av finstämd konsert på ett av Sveriges mest välrenommerade operahus. Varje år presenterar Norrlandsoperan den omåttligt populära julkonserten med Norrlandsoperans symfoniorkester som bjuder på klassiska toner på temat jul. Det går utmärkt att stanna kvar efter konserten och besöka operahusets restaurang och bar Elektra.

Aktiviteter för hela familjen

Julen är en tid för lek och skoj för stora och små, och det finns det gott om här. Loppet Santa Run arrangeras varje år i stadskärnan där alla är välkomna att klä ut sig till tomtar och springa en 3,5 km lång sträcka tillsammans med hela familjen. Den som hellre gillar dans kan delta i Tomtedisco och avsluta med varm glögg vid öppna eldar.

Bysvängen - En annorlunda julmarknadsupplevelse

Umeås jultradition inkluderar en mängd olika julmarknader som många reser långt för. Traditionsenligt firande hittas på Gammlia - Västerbotten museum och en julmarknad med modern twist arrangeras på Bildmuseet. Där säljer studenter från högskolorna för konst, design och arkitektur sina alster. Ett lite annorlunda tips är Bysvängen i Vännäs. Ta en biltur utanför Umeå och följ den lilla sträckan mellan små butiker, ateljéer, kaféer och formgivare. Här hittar du lokalproducerade julklappar, hantverk, design och lokala råvaror som verkligen sätter pricken över i:et.

Ett extraordinärt boende

Högt bland talltopparna på livsstilshotellet Granö Beckasin väntar en upplevelse utöver det vanliga. Omfamna naturens skönhet genom aktiviteter som passar både äventyrslystna själar och de som söker stillhet. Här vävs julstämningen samman med natursköna omgivningar under ett kallbad eller en tur på skidor som avslutas med en god middag på lokala råvaror.

Shopping och sockersöta pauser

Hitta årets julklappar i någon av Umeås alla butiker och avsluta med en mysig julfika. Välj och vraka bland lussebullar och pepparkakor eller njut av en lyxig bakelse medan du planerar nästa Umeåweekend. Det finns ju nämligen oerhört mycket kvar att upptäcka!

Se hela Visit Umeås julguide här.Annons från Visit Umeå - en del av Västerbotten Sweden