Anna Nordmyr arbetar som mental tränare och känner till att studenter har en tuff vardag med många måsten. Orken tryter ofta, och man vill umgås med vänner samtidigt som man har många deadlines framför sig.

– Jag har studerat företagsledning och entreprenörskap på Hanken och samtidigt satsat på idrotten. Jag vet att det periodvis är tungt att vara student.

I bagaget har Nordmyr en yrkestränarexamen och utbildning som arbetshandledare. Hon har också tagit examen i mentalhälsoarbete och missbrukarvård på Yrkesakademin. För tillfället studerar hon till socionom på Novia.

– Med tanke på mitt arbete är det bra att lära sig nya saker med jämna mellanrum. Jag har fått många bra tips under utbildningen, och det är alltid bra att ha mer kött på benen.

Sömnen är otroligt viktig och börjar vara ett folkhälsoproblem. Sover du dåligt påverkar det ditt välmående.

Som mental tränare har Nordmyr haft mycket kontakt med idrottare.

– För dem handlar det om att arbeta med sig själva så att de presterar bättre. Men jag arbetar inte med psykisk ohälsa; den biten sköter sjukvården.

Vad ger dig energi

Nordmyr har många tips till studenter som kämpar med vardagen och känner att de inte orkar med studierna. Hon säger att det är viktigt med delmål.

– Fundera på vart du vill komma och lägg upp delmål. När du uppnått ett delmål ska du stanna upp och njuta av vad du har åstadkommit.

Nordmyr menar att det är bra att du vet hur du själv fungerar.

– Fundera på vad som ger dig energi. Alla är olika; det finns ingen universell sanning.

Sömn, träning och kost

Trots att alla är olika finns det några saker som är essentiella för att vi ska orka. Något man inte ska fuska med är sömnen.

– Sömnen är otroligt viktig och börjar vara ett folkhälsoproblem. Sover du dåligt påverkar det ditt välmående.

Anna Nordmyrs tips till dig som studerar:

  • Prioritera basbehoven
  • Sov ordentligt
  • Ät varierat och näringsrikt
  • Rör på dig
  • Umgås med vänner
  • Planera vardagen
  • Fundera på vad som ger dig energi
  • Ställ inte för höga krav på dig själv
  • Lär känn dig själv
  • Njut av studietiden

För att få en god natts sömn har Nordmyr några råd. Bland annat ska man försöka varva ner och undvika skärmar. Du kan till exempel läsa en bok eller lyssna på musik.

– En del kopplar av när de tittar på tv innan de ska gå och lägga sig, men jag skulle ändå avråda från att du stänger av datorn och lägger dig direkt efter det.

När du har mycket på agendan ska du göra ditt yttersta för att prioritera sömnen.

– Försök planera dagen så att du inte måste studera på nätterna. Gör ditt bästa för att få sömnen att fungera.

Forskning visar att fysisk aktivitet förbättrar sömnkvaliteten. Nordmyr säger att stillasittande har blivit vår tids rökning.

– Studenter sitter mycket när de pluggar, så det är bra att försöka få in någon slags träning varje dag. Det behöver inte alltid vara regelrätta träningspass, utan det kan vara korta stunder där man bryter av det långvariga sittandet. Att promenera runt i skolan mellan lektionerna är en bra början. Jag rekommenderar att du cyklar eller går till skolan om du har möjlighet.

Fundera på vad som ger dig energi. Alla är olika; det finns ingen universell sanning.

Men många sover dåligt om de tränar sent på kvällen så det gäller att känna till hur man reagerar.

Studenter kan äta förmånligt på studentrestaurangerna i Vasa. Det lönar sig att utnyttja den möjligheten.

– Hoppa inte över lunchen. Du får en bra och näringsrik lunch för en billig peng på en studentrestaurang. Du kan försöka luncha med dina studiekamrater. Den sociala biten är viktig för ditt välmående.

Planering är A och O bland annat för att du ska få återhämtning.

– Det låter tråkigt, men genom att planera dina dagar kan du ofta få in alla nämnda delar.

Fundera på vart du vill komma och lägg upp delmål. När du uppnått ett delmål ska du stanna upp och njuta av vad du har åstadkommit.

Det låter kanske enkelt men Nordmyr vet att det inte alltid är det.

– Alla känner egentligen till det här och vet vad man ska göra för att må bättre. Det svåra är att göra det till en vana och inte falla tillbaka i gamla mönster. Börjar man på märker man snabbt hur mycket bättre man mår.

Vad snäll mot dig själv

Många studenter ställer höga krav på sig själva.

– Var snäll mot dig själv och fundera på vad som är good enough. Du måste inte vara expert på allt. Djupdyk i en del grejer och satsa mer krut på dem. Ett sådant tankesätt har du glädje av resten av livet.

Anna Nordmyr

  • Jobbar som mental tränare, föreläsare, organisationskonsult och arbetshandledare
  • Driver företaget Your Coach tillsammans med sin man
  • Har över tjugo FM-medaljer och sju landskamper i bagaget
  • Har skrivit en bok om psykisk hälsa med sina kollegor som ges ut i vår
  • Varvar ner genom att springa, åka skidor eller vara hemma med familjen

Nordmyr tycker också det är viktigt att lära känna sig själv.

– Hur hanterar du stress? Hur fungerar du i olika sammanhang? Är du bra på att samarbeta eller arbetar du bäst självständigt? Vilka egenskaper ska du utveckla och förstärka? Försök reflektera över de här frågorna med jämna mellanrum. Du kommer att ha nytta av det i arbetslivet.

Till de som känner att vardagen känns hektisk har Nordmyr några tips:

– Fundera på vad du behöver just nu, vad som ger dig energi och sätt något på paus. Det kan vara en kort resa eller bara mer tid med vännerna. Det är inte bra om du håller andan i ett halvt år och bara studerar och arbetar. Du får oftast betala för det i något skede.

Nordmyr betonar att studietiden ska vara en bra period i livet.

– Kom ihåg att njuta av studietiden. Och ha inte för bråttom utan stanna upp ibland. Planera in lugnare perioder där du kan fokusera på dig själv.

Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studerande i Vasa och som ges ut av HSS Media.