– Vad har du till mig i dag då? frågar Maxmobon Linda Sjölund efter uppvärmningen på motionscykeln.

Hennes tränare Linda Furunäs tar fram ett träningsprogram med tabata-övningar, en form av högintensiv träning med intensiva intervaller och korta pauser.

Tillsammans går de igenom övningarna så Sjölund vet hur hon ska göra när hon tränar hemma.

– Sommartid tränar jag inte inne. Jag tycker om att cykla utomhus och så har jag ett traktordäck på gården som jag brukar använda. Så vad jag vill ha nu är ett träningsschema som jag kan göra på altanen i sommar.

Linda Furunäs visar hur man ska göra rörelsen.

Gymmet i Maxmo är kompakt men innehåller allt man behöver för ett mångsidigt träningspass, säger Furunäs. Hon är personlig tränare och gruppinstruktör som arbetar heltid med att vägleda kunder till en hälsosam livsstil.

Kursen "Individuell träning" som går på Medborgarinstitutet är bara ett av hennes projekt. Med bakgrund i olika idrotter hjälper hon deltagare uppnå sina träningsmål.

– Jag har tränat hela mitt liv, som friidrottare och sedan löpare. Fitness är min stora passion.

Sedan i höstas har Linda Sjölund och Linda Furunäs träffats regelbundet. De har gått igenom tekniken och så har Sjölund jobbat på egen hand några veckor till nästa träff.

Man betalar enligt hur många timmar man träffas. Att kursen erbjuds till ett lägre pris än vad till exempel en personlig tränare på gym brukar ta och att det erbjuds på landsbygden är bra, säger Sjölund.

– Jag har varit riktigt nöjd. Jag har redan fått fyra, fem träningsprogram så jag har en rörelsebank att utgå från. Jag arbetar i diabetesvården och tipsat patienter om kursen också.

Sedan i höstas har de träffats regelbundet. De har gått igenom tekniken och så har Sjölund jobbat på egen hand några veckor till nästa träff.

Sjölund gick med på kursen för att hon vill må bättre både fysiskt och psykiskt.

– Jag mår mycket bättre nu. Jag har bättre humör och bättre tålamod med barnen. Jag ville inte ha någon specifik viktnedgång eller något sådant utan känna mig starkare.

Sjölund säger att man inte ska ha för många eller för stora mål, utan något som pushar en lite framåt. Hon har kunnat öka på vikterna med tiden.

– Jag har större vikter nu. Jag tog fyrtio kilo i bänkpress och femtiofem i marklyft häromdagen.

Linda Sjölund tränar för att hon vill må bättre både fysiskt och psykiskt. Hon säger att man inte ska ha för många eller för stora mål, utan något som pushar en lite framåt.

Det finns inget typiskt upplägg på den här kursen eftersom alla deltagare har olika mål och behov, säger Furunäs.

– Jag kanske gör ett program som vi sedan ändrar när jag träffar personen. En övning kan strykas om det gör ont och så hittar jag på något annat i stället.

När det kommer in en anmälan står det oftast vilka mål kursdeltagaren har.

– Det kan vara att man vill ha en starkare och hälsosammare kropp, få en mindre sjuk kropp, komma igen efter en operation eller skada och orka bättre i vardagen. Särskilt bland seniorer har jag sett ett ökat intresse för att ha en kropp som mår bra.

Många vill snygga upp kosten och då ser Furunäs till att det görs på ett hållbart sätt.

– Man ska ändra på små saker så att man fortsätter med det. Det finns enkla medel man kan ändra på för att nå så bra resultat som möjligt.

Träningen sker på Norrvalla gym, Gym365 eller Maxmo gym enligt deltagarens önskemål.

Är man på gymmet utan program eller kunskap kanske man rycker i någon maskin man hittar, vilket inte ger det effektiva träningspass man kanske önskar, säger Furunäs.

– Genom ett träningsprogram får man en röd tråd genom träningen. Jag brinner för att folk ska känna sig trygga, därför är jag noga med att lära ut rätt teknik.

Träningen sker på Norrvalla gym, Gym365 eller Maxmo gym enligt deltagarens önskemål.

– Att träna utomhus är också möjligt.

Kursen fortsätter nästa år. Furunäs har lovat fortsätta som lärare.

– Jag ser redan fram emot att boka in mig i höst, säger Sjölund mellan hantelpressarna.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.