|

Kina och Finland samarbetar inför OS

Så här såg det ut i juni när volontärer väntade på beskedet om vilken stad som skulle få OS 2022. Peking vann över Almaty i Kazakstan med rösterna 44–40. Peking har aldrig tidigare stått värd för vinter-OS.
Foto: Fred Dufour

Så här såg det ut i juni när volontärer väntade på beskedet om vilken stad som skulle få OS 2022. Peking vann över Almaty i Kazakstan med rösterna 44–40. Peking har aldrig tidigare stått värd för vinter-OS.

Idrottsministern Liu Peng är också ordförande för Kinas olympiska kommitté och för organisationskommittén för OS 2022.
Foto: Antti Aimo-Koivisto

Idrottsministern Liu Peng är också ordförande för Kinas olympiska kommitté och för organisationskommittén för OS 2022.

I Kina finns pengarna, i Finland kunnandet. Det handlar om att göra vinteridrott populärt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kinas idrottsminister Liu Peng har mötts av många breda leenden under sitt tre dagar långa besök i Finland. De vänliga värdarna hoppas ta del av Kinas enorma ekonomiska satsning inför vinter-OS i Peking 2022. – I Kina finns det pengar, men vi saknar teknik, utrustning och patent. I Finland finns det kunnande i vintergrenar, så förutsättningarna är goda för ett samarbete. Vi är i själva verket i en win-win-situation, säger Liu. Kina uppger sig satsa 3,5 miljarder euro på arenabyggen i Peking inför 2022. Dessutom ska 500 nya ishallar byggas på andra håll i landet. – Vårt mål är att få 300 miljoner kineser att syssla med vinteridrott fram till OS i Peking. Vinteridrott blir alltså en stor marknad i Kina, säger Liu. Han uppger att det inte bara är frågan om en OS-satsning, utan också om folkhälsan. – För tillfället sysslar 33,6 procent av kineserna med motion, men vi vill bli ett stort land också inom motionsidrott. Vi sporrar till ett idrottsligt leverne genom att utveckla möjligheterna till vinteridrott. Liu ser stor potential i att samarbeta med Finland och delar upp sin vision i tre huvudspår. – För det första har vi träning och planering av träningen. För det andra organisationen för vinterevenemang, för finländarna har erfarenhet av det. För det tredje, utveckling av Kinas vintersportindustri. Den officiella inbjudan för Lius delegation kom från Rovaniemi stad, men även Utbildnings- och kulturministeriet har varit aktivt, liksom Finlands ishockeyförbund. Den nyligen pensionerade ishockeybossen Kalervo Kummola var den som tog det första initiativet. Eftersom det finns planer på att grunda ett KHL-lag i Kina kan ishockeyn bli central i framtida samarbetsprojekt. – Den kinesiska ishockeyn har en lång, men smal historia. Sporten ökar ändå i popularitet och vi har redan över hundra skollag i Peking, säger Liu. För att Finland ska kunna leva upp till de kinesiska förväntningarna krävs det att även andra länder är med i samarbetet. Det uppger Ilkka Homanen, direktör på branschorganisationen Cleantech Finland. – Vi måste bli partners med till exempel de andra nordiska länderna och skala våra resurser enligt behov och resurser. Vi kan inte ta emot allt, men vi vill vara med och dela på kakan, säger Homanen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan