Efter helgens spel i världsligan i volleyboll i Helsingfors åker Tommi Siirilä till Italien för att spela i Perugia.

Italienska ligan är bättre än den franska, där centerspelaren Siirilä representerat Ajaccio.

– Italienska ligan är garanterat en av världens bästa och laget tillhör de bästa, säger Siirilä.

Perugia tog sig till final i Champions League i år, men förlorade mot Zenit Kazan från Ryssland. Siirilä blir klubbkamrat med italienska stjärnan Ivan Zaytsev.

– Det blir en fin chans att få träna med de bästa i världen. Vi har ett stenhårt lag, så jag tvingas kämpa hårt för att få speltid, säger 23-åriga Siirilä.

Pappersarbetet kring övergången gick snabbt.

– Jag hörde i själva verket om den först på väg till VM-kvalturneringen i Tjeckien (för två veckor sedan). Den turneringen var säkert det definitiva formbeskedet för Perugia som fick dem att försöka få in mig så snabbt som möjligt.

Säsongen i Ajaccio var hans första som utlandsproffs efter ligaspel för Kokkolan Tiikerit och Pielaveden Sampo åren 2011–2016. Ajaccios säsong avslutades med en semifinalförlust mot Chamont.

– Ligan är verkligen jämn. Man tvingades kämpa om poängen varje kväll. I Finland blev jag under de två sista säsongerna (i Tiikerit) van med lätta matcher där det gick att ta poäng genom att spela för halv maskin.

Finland vann turneringen i Tjeckien och blev klart för VM.

Efter det har det gått trögt – det blev förluster mot Slovenien, Tjeckien och Sydkorea i säsongens första turnering i världsligan i Sydkorea förra helgen.

Nu väntar Slovakien, Kina och Australien i Helsingfors – tre matcher på tre dagar med start på torsdag.

– Kina är ett typiskt asiatiskt lag. De är inte så fysiskt starka, men skickliga och försvarar sig bra. Jag vet inte vilken sextett Australien kommer med, men de är nog också en bra motståndare. Mot Slovakien har vi spelat varje år, säger Siirilä.