– "Upi" ville vara med i laget, men vi (lagledningen) fattade ett sånt beslut. Ärendet ses över med tanke på framtiden efter EM, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo.

Passaren Mikko Esko är inte heller aktuell för EM, som för Finlands del börjar med en match mot Estland den 24 augusti. Både han och Sivula spelade i världsligan i våras, men är inte med i den lägertrupp som EM-laddar i Kuortane.

– Förhållandena i Kuortane är ännu bättre än tidigare, för numera finns det också ett gym som passar oss perfekt. Tack vare det kan vi styrketräna med högre kvalitet, säger Sammelvuo per telefon till FNB.

Trots att EM-laget inte är uttaget är det ytterst sannolikt de 14 spelare som finns med på uppladdningslägret som åker till Gdansk i norra Polen då det är dags.

Finland lyckades kvala in till både EM och VM utan större problem, men är ändå inte med i världsligan kommande säsong. Det är inget som oroar Sammelvuo på vägen mot VM, som spelas i september 2018. Enligt honom kan beskedet om att Finland inte får plats då världsligan görs mindre vara positivt i längden.

– Det är en stor chans att förnya sig och utveckla verksamheten. De långa flygresorna uteblir, säger Sammelvuo.

Estland väntas vara den lättaste motståndaren i EM-gruppspelet. Gruppens övriga lag är Polen och Serbien.

Innan det är dags för EM spelar Finland två landskamper mot Tyskland och två mot Slovakien – alla på hemmaplan.