Det enda som krävdes för att Finland ska gå till slutspel var en favoritseger för värdlandet Polen mot Estland senare på måndagen, och det var precis så det gick, Polen vann med 3–0.

Serbien slog Finland i måndagens första match i grupp A:s sista omgång med 25–20, 25–19, 34–32.

Finland noterades för en fullt acceptabel anfallsprocent i matchen, 53. Det räckte ändå inte långt då Serbien kom upp i imponerande 61.

– Det räcker inte att vara bra om motståndarna är ännu bättre. De anföll verkligen högt, säger Finlands chefstränare Tuomas Sammelvuo.

Finland lyckades pressa Serbien rejält i tredje set. Fem setbollar räckte ändå inte för att pressa fram ett fjärde set.

– I de här matcherna bjuds det inte på nånting, utan allt måste tas, säger Sammelvuo.

Finland har inte lyckats besegra Serbien sedan 2011. Den gången möttes lagen i världsligan och Finland tog en 3–0-seger i Tammerfors. I EM-gruppspelet i Gdansk lyckades Finland inte ta ett enda set mot stornationerna Serbien och Polen.

Finland såg svagt och rentav ointresserat ut i de två första seten mot Serbien.

– Vi tänkte för mycket och njöt inte av att spela. Vårt spel tål inte att vi tar i för mycket, säger Olli-Pekka Ojansivu som med sina 14 poäng var bäst i Finland.

Chefstränaren Sammelvuo valde samma startspelare som mot Estland och Polen tidigare i turneringen. Därmed började rutinerade Antti Siltala, med sex EM-slutspel på meritlistan, på bänken till förmån för allroundspelarna Niklas Seppänen och Elviss Krastins.

Siltala fick chansen i andra set, då Serbien ledde med 19–15. Krastins blev utbytt trots att det var Seppänen som hade mest problem i mottagningarna.

Markus Kaurto kom in i mittblocket i stället för Sauli Sinkkonen i tredje set. Sinkkonen fick till några riktigt avancerade poänggivande passningar, men hade annars inte någon bra kväll i Gdansk.

Olli-Pekka Ojansivu hade rejäla problem i samspelet med passaren Eemi Tervaportti i matchens två första set. I tredje såg det lite bättre ut.

– Jag och Eemi gjorde ändringar i passningstempot. Jag kom upp ovanför bollen bättre, säger Ojansivu.

Serbien hade jämfört med tidigare bytt in spikern Aleksandar Atanasijevic i stället för Drazen Luburic. Atanasijevic och allroundspelaren Uros Kovacevic gjorde tolv poäng var för vinnarlaget.

– Han är en tuff spiker. Men Serbien har ju alltid ett tufft lag, säger Ojansivu.

Alla Finlands gruppspelsmatcher spelades i Gdansk. Finland spelar sin nästa match i Krakow på onsdag.