Krakow. Förbundskapten Tuomas Sammelvuo har koll på hallen, som är betydligt större än den i Gdansk, sedan tidigare. Han fanns på plats i juli 2016.

– Jag var på plats och såg final-matcherna i Champions League, säger Sammelvuo.

Allt gick som planerat då landslaget flyttade ungefär 500 kilometer söderut, från Östersjökusten till de södra delarna av Polen.

– Vi startade från hotellet i Gdansk klockan 6.30 för att flyga 8.30. Vi var framme i Krakow före klockan 12, säger Sammelvuo.

Finland hade inte mycket att hämta mot stornationerna Serbien och Polen i gruppspelet, men gick vidare i kraft av en knapp seger mot Estland.

I morgondagens åttondelsfinal är det därmed Bulgarien som är favorit – laget slutade tvåa efter Ryssland i grupp C.

Bulgarien har starka traditioner som volleybollnation, men har även då laget varit på topp fått nöja sig med mindre ädla medaljer. Den senaste prispengen kom i EM 2009 i form av ett brons.

För tre år sedan var både Bulgarien och Finland med i VM och tog sig vidare till ett andra gruppspel.

I det skedet av turneringen slog Finland Bulgarien med 3–0 och då bulgarerna inte vann några andra matcher heller blev placeringen sämre än för Finland.

Det senaste mötet mellan lagen var i OS-kvalturneringen i Berlin 2016. Då vann Bulgarien med 3–1 i en match där inget av lagen nådde sin egen toppnivå.

Nummer 19 är på förhand sett Bulgariens farligaste spelare. Spikern Tsvetan Sokolov har hittills pangat in 5,67 poäng per set och är etta i hela EM i den kategorin.

– Han spelar för topplaget Macerata i Italien och är van med att vinna, säger Sammelvuo.

– Bulgarien är ett lag som servar hårt och bra, liksom Polen och Serbien. De påminner också om dem i anfallsspelet.

Finland har spelat ojämnt hittills, men har tidvis visat upp starka servar. Om även servemottagningen fungerar under längre perioder kan Finland mäta sig med Bulgarien.

– Vi servade bra mot Serbien, säger Sammelvuo och menar att servar av samma klass som då ger ett bra utgångsläge även mot Bulgarien.

Sammelvuo var själv med och vann mot Bulgarien i EM 2007.

– Men då man ser på världsrankningen och historien är vi knappast favoriter.