Latvala har drabbats av ovanligt många tekniska fel på bilen i år.

– Vi har gjort allt för att kämpa om topplaceringar. Jag har fyra svåra tävlingar bakom mig, säger Latvala om problemen med hans Toyota.

Sébastien Ogier är storfavorit till att ta hem både det brittiska rallyt i Wales och VM-titeln. Han leder serien med 37 poängs marginal och är på god väg mot karriärens femte totalseger.

Ogiers främsta utmanare Ott Tänak och Thierry Neuville måste besegra honom i Wales för att behålla en matematisk chans att ta hem VM-titeln i säsongavslutningen i Australien.

Tänak kör i samma stall som Ogier, M-Sport Ford. Hyundai-föraren Neuville måste ta åtta poäng mer än Ogier i Wales för att kunna vinna VM. De tio bästa förarna i varje lopp tilldelas poäng och för tättrion fördelas de 25–18–15.

Wales har bjudit på regnigt väder under veckan, så specialsträckorna kommer att vara rejält våta redan då rallyt kör igång på allvar på fredag. På torsdag kväll avgjordes bara en kort specialsträcka inför stadionpublik.

– Det blir så pass halt att en tidig startposition blir en fördel. Lyckligtvis är det varmt här. I kallt väder skulle den leriga vägytan poleras blank som is, säger Latvala.

Lördagens nio specialsträckor körs utan serviceuppehåll.

– Det blir över 100 kilometer med samma däck. Det kan bli punkteringar även om man inte träffar något, då det blir hål och stenar på vägen, säger Lappi.

Juho Hänninen gör sannolikt sin sista VM-insats som Toyota-förare. Han ska bli testförare i samma stall nästa säsong och kommer inte att stå på startlinjen i Australien.

Ogier leder VM-rallyt i Wales efter torsdagens sena, showartade första specialsträcka. Jari-Matti Latvala var 0,4 sekunder långsammare än fransmannen på den en och en halv kilometer långa banan och ligger tvåa i sin Toyota. Thierry Neuville, Hyundai, ligger trea.

Esapekka Lappi ligger sjua och Juho Hänninen nia inför fredagens sex specialsträckor.

Brittiska VM-rallyt i Wales avslutas på söndag eftermiddag.