Historien upprepar sig: Ilkka Tuomisto tog brons i den klassiska sprinten i Paralympics i Vancouver 2010. Nu, åtta år senare blev resultatet precis likadant.

Medaljkampen var mycket jämn. Tuomisto var den första åkaren in på målrakan, men hade inte krafterna som krävdes för att kämpa om guldet. Alexandr Koljadin från Kazakstan stod för en imponerande slutspurt och knep guldet. Japanen Yoshihiro Nitta tog silver och Tuomisto delade på bronset med kanadensaren Mark Arendz efter en lång målfotogranskning.

– Det var en bra dag på alla sätt. Jag klarade av att spara krafter i kvalet och i semifinal. Jag kände mig stark, men det räckte inte hela vägen, säger Tuomisto till Yle.

Se en video på avgörandet på Yle Sportens webbplats.

Tuomisto, som meddelat att han lägger av efter säsongen, var ett av Finlands största medaljhopp i Pyeongchang och har länge varit en av Finlands absolut främsta paralympiska idrottare. Förutom bronset från Vancouver har Tuomisto ett silver på 20 kilometer klassiskt från Sotji på meritlistan.

Tuomistos brons var Finlands andra medalj i Paralympics i Pyeongchang. Matti Suur-Hamari tog guld i snowboardcross i måndags. Tuomisto kan fortfarande utöka medaljskörden då han åker 10 kilometer klassiskt på lördag.

– Jag saknar fortfarande ett guld så det går jag för, säger Tuomisto till Yle.