Kärpät hade möjlighet att avgöra FM-finalserien på hemmaplan, men fick en riktig kalldusch.

Tappara tog ledningen mindre än en och en halv minut in i matchen. Målgörare var Niko Ojamäki.

Han gjorde dessutom ett mål till i första perioden, och mellan Ojamäkis mål gjorde Jukka Peltola mål.

Tappara ledde med tre mål efter den första perioden i Uleåborg.

Kärpät tog ut Veini Vehviläinen och satte Juusi Rynnäs att vakta målet i stället.

Men också Rynnäs överlistades av spelarna från Tammerforslaget. Otso Rantakari fixade en fyramålsledning för Tappara halvvägs in i matchen.

Tappara skapade inte alltid de vassaste målchanserna, men är målvakten skymd så kan skotten gå in.

– Vi trodde att vi spelade bra där, men vi gjorde inte riktigt det. Vi gjorde bara mål på våra chanser, säger Tapparatränaren Jukka Rautakorpi till Ruutu.

Kärpät hade inte gett upp hoppet. När Tappara drog på sig en utvisning i slutet av andra perioden tog Kärpät chansen. Julius Junttila gjorde finalseriens första powerplaymål.

När Tappara dessutom drog på sig en ny utvisning fyra sekunder före periodens slut växte hoppet ytterligare.

Miika Koivisto reducerade för Kärpät mindre än en minut in i tredje perioden.

– Vi fick ny energi av reduceringsmålen. Spelarna visade samma karaktär som de visat i många matcher under säsongen, de spelar alltid tills matchen är slut, säger Kärpättränaren Mikko Manner till Ruutu.

Sportbekantingen Charles Bertrand och Lasse Kukkonen såg till att ställningen var 4–4 när tio minuter av sista perioden återstod.

Matchens avgörande mål kom när Tapparas farliga duo Jukka Peltola och Jan-Mikael Järvinen anföll två mot en.

Kärpät jagade en kvittering utan målvakt den sista minuten, men utan att lyckas.

Finalseriematch nummer fem mellan Kärpät och Tappara slutade 4–5 (0–3, 1–1, 3–1).

Kärpät leder med 3–2 i matcher. Den sjätte finalmatchen spelas på torsdag i Tammerfors.