Marcus Forss hör till stommen i Finlands U19-landslag, men det blir inget EM-slutspel för hans del.

Forss klubb Brentford FC har sagt nej. Klubbarna måste inte låta sina spelare delta i juniorlandslagsmatcher.

Forss var inte med i EM-genrepet mot Turkiet förra veckan. Enligt en tidigare överenskommelse skulle han stå över de två sista landslagslägren och i stället vara med på klubbens säsongsförberedelser. Brentford FC spelar i League Championship, den nästhögsta serien i England, med seriestart i augusti.

Finlands Bollförbund har försökt förhandla med Brentford och även varit i kontakt med UEFA samt Englands fotbollsförbunds tekniske chef Dan Ashwort.

– Spelare som håller på att ta klivet upp i representationslag i de europeiska serierna är i ett problematiskt läget. Ashwort berättade att de har liknande fall varje sommar. Det är mest ledsamt för de unga spelarna. De är på väg att ta stora steg med tanke på sin framtid, säger Hannu Tihinen, Bollförbundets chef för spelarutveckling, på förbundets webbplats.

– Vi väntade på Marcus in i det sista, men nu är läget det här. Vi har trots allt, hur otroligt det än låter, riktigt bra ersättare. Det finns de som vill ta ansvar när vi ger dem det, säger landslagstränaren Juha Malinen på Bollförbundets webbplats.

En annan spelare som inte kommer att finnas med i EM-slutspelet är Juho Hyvärinen. Mittfältaren är skadad, men också till hans plats har Malinen hittat ersättare.

Det var tänkt att Finlands trupp skulle ha offentliggjorts i måndags. På grund av några lindrigare skador presenteras truppen i stället på fredag.

– Några val är ännu ogjorda på grund av hälsoläget, säger Malinen.

U19EM i Vasa och Seinäjoki spelas 16–29 juli.