Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild
1

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Taxiföretagare: "Finland får Europas vildaste taxilagstiftning"

Den första juli blir prissättningen för taxiresor fri.

Nyhetsbild

"Det brådskar med ny flygtrafik"

Det brådskar med att hitta en lösning på flygtrafiken till Kronoby. Nextjets konkurs lämnade ett stort hål att fylla.

Nyhetsbild

Aktia kartlägger möjligheten att leverera kontanter till hemdörren

Kontanter levererade från banken direkt till hemdörren. Det är Aktias vision. Banken har tillsammans med Posten inlett en kartläggning av hur det hela ska förverkligas och om behovet finns.

Nyhetsbild

Svagt ned på Wall Street

USA-börserna backade något på torsdagen. Ett sjunkande oljepris pressade indexen nedåt i början av handelsdagen.

Nyhetsbild

Sura börsreaktioner på Trumps besked

Stockholmsbörsen vände nedåt efter beskedet från USA:s president Donald Trump att Nordkoreamötet ställs in. Även de ledande Europabörserna backade.

Nyhetsbild

Storsatsande Grano invigde ny tryckerihelhet – "Behovet av fysiska trycksaker tar aldrig slut"

VASA Tryckeriföretaget Grano har knappt hunnit inviga den nya enheten på Mejerigatan i Vasa förrän ett nytt investeringsbeslut är på gång. Grano vill bygga ut med ytterligare tusen kvadratmeter. Företaget rekryterar och växer i Vasa.

Nyhetsbild

Norwegians vd: Både Ryanair och British Airways vill ha oss

Inte bara British Airways ägare IAG är intresserat av norska flygbolaget Norwegian. Bland spekulanterna finns även irländska lågprisbolaget Ryanair, meddelar nu Norwegians vd Björn Kjos.

Nyhetsbild

EU-oro över Trumps hot om höga tullar på importbilar

Att USA köper så mycket personbilar från andra länder hotar landets säkerhet. Det menar president Donald Trump, som nu får handelsdepartementet att utreda tullar av samma typ som de nyligen införda på aluminium och stål. EU kliar sig i huvudet.

Nyhetsbild

Strid om sugrör på McDonalds bolagsstämma

Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.

Nyhetsbild

Företagarna mest nöjda med näringslivspolitiken i Seinäjoki

Företagarna i Finland frågade sina medlemsföretag vad de anser om den egna kommunens näringslivspolitik. Mest nöjda är företagarna i Seinäjoki. Vasa finns inte med på top-10 listan.

Nyhetsbild

OP: "Högkonjunkturen håller i sig"

OP Gruppens ekonomister har skruvat ner tillväxtmålen för 2018, från 3,3 till 2,8 procent. Begränsad kapacitet och avtagande efterfrågan är orsakerna till att efterfrågan avmattas i slutet av året. Prognosen för 2019 är en tillväxt på 2,3 procent.

Nyhetsbild

Fed lugnade Wall Street

Wall Street pressades först tillbaka av pessimistiska kommentarer från president Donald Trump om handelssamtalen mellan USA och Kina. Men efter det att protokollet från Federal Reserves senaste räntepolitiska möte släpptes repade investerarna mod.

Företagare behandlas väl i Seinäjoki, Lundo och Muurame

Företagarna i Finland har tagit reda på vilka kommuner som välkomnar entreprenörer. Enligt enkäten finns de nöjdaste företagarna i norra Karelen medan Seinäjoki, Lundo och Muurame toppar listan över de kommuner som behandlar företagare väl.

Nyhetsbild

Fazer har det starkaste varumärket i Finland – Fiskars på andra plats

Enligt en enkät som företaget You Gov Brand Index har gjort är Fazer den mest eftertraktade arbetsgivaren i Finland.

Nyhetsbild

Tallink Grupp vill in på Helsingforsbörsen – "Ett naturligt steg" säger vd:n

Rederiet Tallink Grupp har informerat Tallinnbörsen om att bolaget planerar att genomföra en andra listning av koncernens aktier på Nasdaq Helsinki Stock Exchange.

Nyhetsbild

Kunder från hela landet hittar till Korsnäs och Mr Motors

KORSNÄS Bröderna Nicklas, Pontus och Herman Moliis behöver sällan lämna Korsnäs. Kunderna hittar dit ändå. Båtköpare från hela landet känner till Mr Motors. Det är också en anledning till att företaget byggt ut. Den nya hallen är företagets hittills största satsning.

Nyhetsbild

Konkurshotet undanröjt – Skaala anställer för fullt igen

KAUHAVA Skaala hotas inte längre av konkurs. Ett sjuårigt skuldsaneringsprogram har godkänts och fönstertillverkaren i Ylihärmä har snart 400 anställda igen.

Nyhetsbild

Högre fart i USA:s ekonomi än väntat

Den amerikanska tjänstesektorn tilltog i fart under maj månad. Inköpschefsindex för tjänstesektorn landade på 55,7 vilket var högre än marknadsförväntningarna och starkare än jämfört med en månad tidigare.

Nyhetsbild

Japansk restaurang öppnar i HS-center – slår upp dörrarna i september

VASA Den japanska restaurangen Juku, som funnits i Seinäjoki sedan 2016, utvidgar nu till Vasa. Restaurangen öppnar i höst på andra våningen i nyrenoverade HS-center.

Nyhetsbild

Nytt katamaranbygge – OQS fick order på större modell

JAKOBSTAD Ocean Quality Systems har fått en order på en över 70 fot lång katamaran. Bygget inleds i sommar och om två år ska den nya jättekatamaranen vara klar för leverans.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Nordnets Jukka Oksaharju: "Wärtsilä skapar mervärde åt kunden"

Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju började att placera i aktier när han gick i högstadiet. I dag 30 år fyllda är han förutom aktiestrateg, kolumnist och författare även far till fyra barn. Pengar förlorar sin betydelse när han är med familjen, eller när han spelar fotboll. Oksaharju gillar Wärtsilä, bolaget skapar mervärde åt kunden.

Nyhetsbild

Wall Street vände ner

Efter en inledande uppgång stängde USA-börserna på minus. Gårdagens entusiasm över uppgörelsen om ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina mattades av sedan Trump i dag antytt att han inte var helt nöjd med hur förhandlingarna avlöpt.

Nyhetsbild

Zuckerberg EU-grillad i Bryssel – "Jag ber om ursäkt"

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel. Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Bonnier köper upp alla aktier i dansk digitalsuccé och rekryterar ny vd från Google

Bonnier Business to Business har förvärvat samtliga aktier i det danska bolaget Clio Online, som är marknadsledare inom digitala läromedel.

Nyhetsbild

Trump avvaktande till handelssamtalen med Kina

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att han inte var nöjd med de senaste handelssamtalen med Kina, men håller dörren öppen för ytterligare förhandlingar. Han uppgav att samtalen "var en början".

Nyhetsbild

Zuckerberg grillas i Bryssel

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel.Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Nyhetsbild

Ny restaurang med fokus på hälsosam snabbmat "Allt är hundra procent veganskt"

VASA Restaurangutbudet i Vasa fortsätter att växa. Nu senast har dörrarna till en ny vegansk restaurang med inrikting på asiatiska rätter öppnats på Storalånggatan i Vasa.

Nyhetsbild

Snart kan du slippa jobbiga Instagram-vänner

Har du vänner som du följer på Instagram som lägger upp alldeles för många ointressanta bilder, som du inte kan avfölja utan att riskera vänskapen? Inom kort kommer den bildbaserade sociala plattformen tillåta alla användare att gömma inlägg från enskilda kontakter.

Nyhetsbild

JNT och Herrfors grundar nytt bolag

JAKOBSTAD North Shore Datacenter är namnet på det nybildade bolaget med JNT och Herrfors som grundare. Bolaget ska svara på den ökade efterfrågan på datatjänster.

Nyhetsbild

Ny sajt ska effektivera bekämpningen av grå ekonomi och skattesmitare

De finska myndigheterna intensifierar jakten på ekonomiska brottslingar och skattesmitare. Nu grundas en ny webbsida som samlar all dokumentation om bekämpningen av grå ekonomi på ett och samma ställe.

Nyhetsbild

Finanskrisen gav många goda lärdomar

Den ekonomiska kris som utlöstes av problemen på den amerikanska bolånemarknaden 2008 gav många nyttiga lärdomar. Det anser Erkki Liikanen, Finlands banks avgående chefdirektör.

Nyhetsbild

Ja till nya eko-regler i EU – beslutet påverkar odlare också i Österbotten

EU:s medlemsländer har nu sagt definitivt ja till nya regler för ekologiskt odlande i unionen. Avtalet får följder för finländska odlare, men först efter tolv år.

Nyhetsbild

KWH-koncernens ledning är lyrisk – "Alla delar växte och gick med vinst"

Koncernen KWH investerade 53 miljoner euro och personalstyrkan ökade med 230 personer under 2017. Omsättningen ökade med 18 procent och resultatet med hela 31 procent. KWH-koncernen hade ett kanonår i fjol. Det var ett riktigt bra år, säger Henrik Höglund och Kjell Antus.

Nyhetsbild

Utredning: Kvinnor shoppar mest, herrkläder säljer bra

Finländare shoppar allt mer kläder. I fjol köpte vi närmare en procent mer kläder än året innan. Det här framkommer av arbetsgivarförbundet Finsk Handels nya utredning om modehandeln i Finland.

Nyhetsbild

Glädjeskutt på Wall Street efter Kinaavtal

Kurserna på Wall Street lyftes av nyheten om en uppgörelse om ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina, som innebär att risken för ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier avtar.

Nyhetsbild

Händelser ute i världen påverkar priset på bensinen du köper

När USA:s president inte kommer överens med Iran påverkar det bilister i Finland. Priset på råolja stiger nu vilket gör att även bensinen blir dyrare här.

Nyhetsbild

GDPR kommer att kosta närmare 200 miljarder euro

Den totala kostnaden för att införa den nya dataskyddsförordningen GDPR blir runt 198 miljarder euro, för företag i EU.

Grow och Digitalist Group går samman

Det internationella konsult- och designbolaget Grow och teknologibolaget Digitalist Group förenar sina krafter för att satsa på nya innovationer.

Fyra energibolag vill gå ihop och bli fjärde störst i landet

Savon Voima, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia och Lappeenrannan Energia planerar att tillsammans forma ett nytt nationellt elbolag. Genom fusionen skulle det nya bolaget bli fjärde störst av alla Finlands energibolag.

Nyhetsbild

Google utmanar Spotify med ny musiktjänst

Google skruvar upp volymen när nätjätten lanserar sin nya musiktjänst Youtube Music. Men att den skulle kunna utmanövrera marknadsledaren Spotify har Lars Nylin, chefredaktör för Musikindustrin, svårt att se.

Indonesiens energi- och gruvminister på besök i Finland

Indonesiens energi- och gruvminister Ingnasius Jonan besöker Finland denna vecka.

Nyhetsbild

USA:s handelsminister till Kina igen

USA:s handelsminister Wilbur Ross kommer att besöka Kina nästa vecka. Han ska då färdigställa helgens handelsuppgörelse mellan Kina och USA, enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Nyhetsbild

DNA och Nordea testar pekplatta för seniorer

DNA och Nordea har startat ett pilotprojekt med en pekplatta som äldre ska kunna använda för att sköta bland annat bankärenden. Seniorerna undrar hur det blir med datasäkerheten och hur lång tid det tar innan också den här tekniken är föråldrad.