Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Starkt resultat för Ålandsbanken – vd:n oroad för osund utlåning i Finland

Under det andra kvartalet ökade bankens rörelseresultat med 51 procent jämfört med samma period i fjol, till 7,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

Svagt uppåt på börsen

Stockholmsbörsen inleder den rapporttunga veckans sista handelsdag med små förändringar. Efter en timmes handel har OMXS-index gått upp 0,1 procent, trots att Telia-aktien faller efter beskedet om att teleoperatören köper Bonnier Broadcasting.

Nyhetsbild

Vinstlyft för Stora Enso – skogsbränder får aktien att dyka

Den finsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso redovisar en vinst före skatt på 257 miljoner euro för årets andra kvartal.

Nyhetsbild

Spannmålsskörden förväntas bli den minsta på 2000-talet

Enligt Naturresursinstitutets beräkning blir spannmålsskörden 2,8 miljarder kilo i år.

Nyhetsbild

Telia köper Bonnier Broadcasting för 890 miljoner euro

Telia, med svenska staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting, med svenska TV4 och C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor, cirka 890 miljoner euro, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Vinsten sjönk men omsättningen oförändrad i Atria

Köttförädlingsföretaget Atria beräknar att årets vinst kommer att bli mindre än den var i fjol. Omsättningen beräknas bli ungefär lika stor som i fjol. En orsak är att Atrias enheter i Sverige inte gick särskilt bra.

Nyhetsbild

Norsk oljestrejk avslutad – parterna kom överens

Strejken på norska oljeplattformar har avslutats, meddelar arbetsgivarsidan Rederiforbundet. Avtalet kan också påverka oljepriset.

Nyhetsbild

Skärgårdsrestaurangen på Gubbgrund tar form – "Det här är en speciell plats"

Nästa sommar kan man ta en läskande dryck på terrassen och ett dopp i det blå. Redan i vinter finns förhoppningar om en skidtävling för barn och andra evenemang. – Vi har fått många förfrågningar om när vi ska öppna, säger Jukka Ahola.

Nyhetsbild

Datafel stängde Belgiens luftrum under torsdagseftermiddagen

Belgiens luftrum stängdes i flera timmar till följd av trassel med flygledningen Belgocontrols datasystem. På torsdagskvällen meddelades att problemet var löst och att trafiken skulle komma i gång igen. Hundratals passagerare påverkades av problemet.

Nyhetsbild

VM-klirr i ryska kassor

Utländska fotbollssupportrar spenderade 1,5 miljarder dollar i Ryssland under fotbolls-VM, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till beräkningar gjorda av den ryska storbanken Sberbank.

Branschorganisationens uppskattning: försäkringsbedrägeri för 30 miljoner euro i fjol

Enligt branschorganisationen Finans Finland utredde försäkringsbolagen i Finland tvivelaktiga skadeanmälningar till ett sammanlagt värde på 84 miljoner euro under år 2017. Försäkringsbolagen upptäckte bedrägerier till ett värde på 30 miljoner euro.

Nyhetsbild

Ingen vill ta över Berras – servicen fortsätter tills vidare

NYKARLEBY Det har gått ett halvt år sedan Bertel Holmlund som driver Berras Bestis i Munsala annonserade om att hans affärsrörelse är till salu. Ännu har ingen nappat.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef: Det som oroar mest är ett globalt handelskrig

När Wärtsilä publicerade sin halvårsrapport på torsdag dök aktien. Trots att Wärtsiläs resultat är både lovande och stabilt.

Nyhetsbild

Stram eltillgång i landet i dag – transformatorer kopplades ur

Under onsdagen uppstod en brand i Fingrids transformator i Olkiluotos transformatorstation. Reaktorerna 1 och 2 kopplades bort från nätverket. Att ett helt kärnkraftverk kopplas bort från elförsörjningen fick omedelbara effekter både på importen och priset på elbörsen Nordpool.

Nyhetsbild

Uppåt för Wärtsilä – men aktien dök efter halvårsrapporten

Det går bra trots ett bortfall i fartygsbeställningar. Ändå resulterade Wärtsiläs halvårsrapport i ett aktiefall på 7,61 procent under torsdag förmiddag.

Nyhetsbild

Lysande siffror för ABB – anställer fler i Vasa

KVARTALSRAPPORT Det andra kvartalet gick som smort för ABB-koncernen. Vinsten ökade med 30 procent jämfört med samma period i fjol.

Orions nettoinkomster minskade

Läkemedelsföretaget Orions nettoinkomster fortsatte att sjunka efter andra kvartalet i år – från 247,2 miljoner euro till 246,1 miljoner.

Nyhetsbild

Oriolas omsättning ökade – e-handeln växer

Läkemedelsföretaget Oriola hade efter första kvartalet i år en omsättning på 387,5 miljoner euro. Efter det andra kvartalet ökade den med 3,1 procent till 399,4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Alma Medias omsättning minskar – onlinetjänsterna utgör den starkaste enheten

Mediekoncernen Alma Medias omsättning var 88,9 miljoner euro efter det andra kvartalet i år, vilket är en minskning på 3,3 miljoner från det första kvartalet.

Nyhetsbild

Ryanair ställer in 600 flygningar då kabinpersonalen strejkar

Ryanair kommer att ställa in mer än 12 procent av sina flygningar 25 och 26 juli då kabinpersonalen går ut i en omfattande strejk.

Nyhetsbild

Ericsson lyfter börsen i Stockholm – stigande trend runtom i Europa

Ett rejält kursrally för Ericsson-aktien bidrar till att lyfta Stockholmsbörsen till den högsta nivån på drygt en månad. OMXS-index har vid lunchtid gått upp med 0,8 procent, i linje med ledande Europabörser.

Nyhetsbild

EU beslutar om skyddstullar på stål

EU kommer att lansera tullar för att skydda sin stål- och aluminiumindustri på torsdag.

Nyhetsbild

Allt fler Vasarestauranger satsar på veganska lunchalternativ

VASA Användningen av alternativa proteinkällor blir allt vanligare. Flera restauranger i Vasa marknadsför sig som veganska restauranger och andra har veganska alternativ.

Nyhetsbild

Billig yen och positiv Fed glädjer börser

Tokyo-börsen eldas på av en billigare yen, och även Hongkong-börsen är på bra humör.

Nyhetsbild

Trump köper röd-vit-blåa vingar för pengarna

Ut med 1960-talets "bebisblått", in med starkare färger från USA:s flagga. Det har president Trump beordrat när beställningen av nya Air Force One nu är klar. Men själv lär han knappt få avnjuta planen.

Nyhetsbild

Netflix rasade efter delårsrapporten

Netflix fortsatte rasa på Wall Street efter att delårsrapporten inte nådde upp till förväntningarna.

12000 bolag kan bli avregistrerade – 157 av dem finns i Vasa

Patent- och registerstyrelsen (PRS), som för handelsregistret, kommer att avregistrera icke-verksamma företag och bostadsaktiebolag. 12 000 bolag är i riskzonen.

Nyhetsbild

Miljardköp gör Telia till tvåa i Norge – vill dominera hela Norden

Telia köper TDC:s norska verksamhet och blir näst störst på den norska marknaden. Ett steg närmare målet att erövra Norden, anser bedömare. Nu väntar det planerade köpet av TV4.

Nyhetsbild

Frihandelsavtal mellan Japan och EU klart – en tredjedel av världens bnp berörs

EU och Japan har skrivit under det omfattande frihandelsavtal som förhandlats fram under en längre tid. Avtalet är EU:s största hittills och upprättar en frihandelszon som omfattar närmare en tredjedel av världens bnp.

Nyhetsbild

Finnairs aktie störtdyker – dyrare flygbränsle en av orsakerna

Aktien i flygbolaget Finnair, med den finländska staten som huvudägare, störtar nedåt med nästan 14 procent på Helsingforsbörsen efter en delårsrapport.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.

Nyhetsbild

Finnair flyger framåt – förväntar sig större konkurrens i framtiden

Finnair har gjort ett bra andra kvartal år 2018. Bolagets omsättning var 715 miljoner euro, vilket är en ökning på mer än 80 miljoner jämfört med andra kvartalet år 2017.

Nyhetsbild

Kinas bostadspriser rusar vidare

Hainans huvudstad är allra hetast när bostadsrallyt i Kina visar sig fortsätta.

Nyhetsbild

Uppåt i Tokyo, nedåt i Hongkong

Rädsla för ett överutbud av olja kyler av Asiens börser, medan minskad oro kring handelskrig Kina-USA agerar stärkande.

Nyhetsbild

USA-börserna tyngdes av oljetapp

New York-börserna inledde veckan utan stora rörelser: Oväntat starka bankresultat vägdes ned av sjunkande oljepriser.

Nyhetsbild

Nautor satsar på ny exklusiv jolle för miljonärer

Nautor har spjälkt upp produktionen i två typer. Dels den traditionella lyxbåtstillverkningen och så en serie med extrema entypsbåtar för kappsegling. Nyast där är en 36 fot lång kappseglingsbåt som ska ut på banorna i nästa år.

Nyhetsbild

Telias köp av TV4 nästan klart

Telias köp av tv-bolaget TV4 närmar sig ett slutförande, enligt källuppgifter till Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Minskat överskott i eurozonens handel – tillväxten minskar inom EU

Eurozonens överskott i handeln med omvärlden minskade i maj, med minskad export och ökad import. Överskottet föll till 16,5 miljarder euro, från 19,3 miljarder under samma månad ett år tidigare, enligt statistikbyrån Eurostat.

Nyhetsbild

Vasaföretag åtgärdar Brändövägens korsning

VASA Korsningen av Alskatvägen och Brändövägen har länge varit en flaskhals för trafikanterna i Vasa. Nu ska trafikstockningarna åtgärdas. Vasaföretaget Risberg har ingått entreprenadavtal med Skanska om förbättringen av Alskatvägen.

Nyhetsbild

Opels dieselbilar granskas

Även biltillverkaren Opel granskas av tyska myndigheter i samband med utredningarna kring dieselskandalen som tvingat stora bilföretag som Volkswagen att betala miljardböter för fusk med utsläppstester.

Nyhetsbild
1

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Nyhetsbild

5G-nätet är här – bra för såväl konsumenter som industrier enligt experter

Finland är ett av de mest framstående länderna inom den nya 5G-teknologin som lovar såväl snabbt som responsivt internet för att förbereda inför ett allt mera uppkopplat samhälle.

Nyhetsbild

IL: Brand på Viking Gabriella – faran är över

På passagerarfärjan Viking Gabriella från Stockholm till Helsingfors bröt en brand ut på bildäcket. Fartygets automatiska brandsläckningssystem har redan fått bukt på branden, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild
1

Wasalines vd om nya färjan: "Vi vill ha det mest miljövänliga fartyg som går att få"

VASA Kvarkenfärjan blir cirka 150 meter lång och ska utrustas med de senaste tekniska innovationerna. Högst upp på önskelistan står framför allt miljövänlighet och driftsäkerhet. Den nya färjan saknar livbåtar.

Nyhetsbild

Viria satsar på säkerhet för företag – vill växa internationellt

Under årets första sex månader var Virias resultat 18,6 miljoner euro på plus. Omsättningen uppgick till 53 miljoner euro. Enligt halvårsrapporten väntas koncernen vara vinstgivande också under resten av året.