Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Herrmodekedjan Volt öppnar butik i Vasa: "En självklarhet"

VASA Norska kedjan Volt, som säljer mode för män, har länge letat efter en lokal i Vasa. Nu är man redo för öppning. "Vasa har alltid varit en nål på kartan för oss", säger vd:n Toni Collin.

Nyhetsbild

Sänkt bot för läkemedelsbolaget Johnson & Johnson efter dödlig opioidepidemi

LÄKEMEDEL En domare i delstaten Oklahoma i USA sänker den summa läkemedelsjätten Johnson & Johnson ålagts att betala för delaktighet i den dödliga opioidepidemi som härjar i USA.

Nyhetsbild

Ingen lösning i postförhandlingarna: "Allt står från och med måndag"

Postförhandlingarna forsätter på söndag, men om parterna inte heller då når en lösning står posttransporten i hela landet från och med måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Strejkhot upprör Wasalines vd – "Svensk flagg är attraktiv i dag"

Wasalines vd Peter Ståhlberg är inte glad över den stödstrejk som Sjömansunionen aviserat. – En strejk borde drabba alla fartyg lika, oberoende av flagg, säger han.

Nyhetsbild

Jonna Ahkila-Niemi och Tiina Haapala är logistikens lejonmammor

VASA Jonna Ahkila-Niemi och Tiina Haapala ser sig själva som lejonmammor. De jobbar med logistikprojekt på den globala marknaden, ett jobb som handlar om att lösa problem och bära ansvar.

Nyhetsbild

Så kan batterifabriken i Karleby se ut

KARLEBY Vasa gick bet på Teslas batterifabrik men i Karleby tror man hårt på en egen gigafactory. Plats att bygga på finns reserverad på Kronobyåsen.

Nyhetsbild

Tillsammans vill de ge Petalax bränsle igen – ”Jag skulle helst tanka här på julafton”

PETALAX Fyra månader utan bensinstation och lunchcafé. Så vill man inte ha det i Petalax. Nu finns aktiebolaget Petalax Proina med bränsle som första prioritet.

Nyhetsbild

Master Chef-vinnare ville bort från it-branschen – nu öppnar han hamburgerrestaurang i Vasa

VASA På bara två år har hamburgerkedjan Social Burgerjoint öppnat åtta restauranger. På torsdagen stektes de första hamburgarna i Vasa.

Nyhetsbild

Handelsbankens Nina Arkilahti: " Vi vill vara en bank som har ett ansikte"

VASA Digitalisering, bankreglering och förändrat kundbeteende har lett till att bankerna måste tänka om. I omvälvningen är det en sak som består, nämligen den personliga servicen. Det säger Nina Arkilahti, Frej Björses och Tom Hägglund.

Nyhetsbild

För många sekreterare men för få läkare – utbud och efterfrågan möts inte på arbetsmarknaden

Allt fler arbetsgivare har svårt att hitta personal, trots att det i slutet av september fanns 226 000 arbetssökande. Vid samma tidpunkt fanns det hela 121.500 lediga jobb som hade anmälts till arbets- och näringsbyråerna.

Nyhetsbild

Kapitalförvaltaren Maria tar hand om österbottningarnas pengar: "Stolt över att vi är så aktiva här"

VASA Maria Östergård Käld, med rötterna på Bergö, har varit i finansbranschen i 20 år. I dag jobbar hon på Fennia och träffar kunder i hela Österbotten och södra Finland – som gärna investerar pengar.

Nyhetsbild

Tysk ekonomi undgår recession

Den tyska ekonomin håller näsan över recessionsstrecket.

Nyhetsbild

Händer i dag: Ideapark i Seinäjoki öppnar – blir stor utmaning för stadskärnan

Tio fotbollsplaner med affärer öppnar i dag i Seinäjoki, eller strax utanför. Det blir en utmaning för stadskärnan, men den har förberett sig.

Nyhetsbild

Nu har första vindkraftverket i Malax fått vingar – när de snurrar får Ikea el

Långmossa fick ett nytt landmärke i måndags. Då restes det första vindkraftverket. Det ska bli elva till i Långmossa och Ribäcken. I april kan möbeljätten Ikea få grön el härifrån.

Nyhetsbild

Google gör som Apple och Facebook: satsar på privata bankkonton

It-jätten Google följer några av de andra techbjässarna och kommer att erbjuda personliga betalkonton.

Nyhetsbild

Överraskande vändning för Vasas gigaområde – nu är elbilar inte längre i fokus

VASA Inom Gigavasa-projektet har man släppt tanken på batterier till elbilar. Nya given är jättebatterier för fartyg, arbetsmaskiner och ellagring.

Nyhetsbild

Norwegian slutar flyga från Vasa nästa år

UPPDATERAD Bara ett par veckor efter att Norwegian börjat flyga från Vasa till Helsingfors meddelar flygbolaget att man lägger ner rutten.

Nyhetsbild
2

Björn Stenbacka: Aktias strategiska val drabbar "vanliga" bankkunder

Aktia uppstod ur sparbanksrörelsen, en rörelse med egen ideologi, "sparbanksideologin". Grundbulten i den ideologin är att banken finns till för kunderna, skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Vasa ute ur kampen om Teslas fabrik i Europa

Teslas kommande fabrik i Europa ska byggas nära Tysklands huvudstad Berlin. Också Vasa var en av de städer kämpade om att få fabriken.

Nyhetsbild

Facebook inför egen betaltjänst – samlar information för att rikta reklam

Facebook lanserar en egen betaltjänst som ska bidra till säkrare betalningar i olika appar med koppling till företaget, bland annat Whatsapp, Instagram och Messenger.

Nyhetsbild

Toppchefer från Wärtsilä samlades i Vasa – vill att studerande ska hjälpa dem klura ut lösningar på problem

VASA

Wärtsilä vill ha nya idéer och tar nu hjälp av studerande. Vinnarna garanteras sommarjobb – ett erbjudande som inte avskräcker trots de pinfärska samarbetsförhandlingarna. 

Nyhetsbild

EU-kommissionen låter Telia köpa MTV3 och TV4 av Bonnier-koncernen

EU-kommissionen gav grönt ljus. MTV:s tv-kanaler får säljas till Telia. Därmed blir telekombolaget också en mediajätte.

Nyhetsbild

Telia ror hem TV4-affären – får kritik av konkurrenter och politiker i Sverige

I början av december ska Telias köp av Bonnier Broadcasting, med C More och TV4, slutföras. Det är planen sedan EU-kommissionen gett grönt ljus för det omstridda köpet.

Nyhetsbild

Poststrejken ökar trycket på andra logistikföretag – Matkahuolto märker av växande pakettrafik

Telefonen ringer utan avbrott hos Matkahuolto i Vasa. Mikael West, produktionsansvarig, säger att effekterna av poststrejken märks tydligt hos dem.

Nyhetsbild

Satsning på soldrönare med obegränsad flygtid

SOLENERGI Den italienska försvars- och flygteknikgruppen Leonardo har investerat i Skydweller Aero, som utvecklar drönare som drivs med solenergi.

Nyhetsbild

Kraftigt vinstras för Nissan

BILINDUSTRIN Japans försäljningsmässigt näst största biltillverkare, Nissan, rapporterar ett rejält vinstras för andra kvartalet, juli–september, i bolagets brutna räkenskapsår.

Nyhetsbild

EU-besked om TV4-affären på väg

TV EU-kommissionen har avslutat sin konkurrensgranskning av teleoperatören Telias omstridda köp av Bonnier Broadcasting, där bland annat C More och TV4 ingår.

Nyhetsbild

OP Gruppens samarbetsförhandlingar avslutade – 460 arbetstillfällen försvinner

Cirka 460 arbetstillfällen försvinner samtidigt som ungefär 190 nya tjänster tillsätts.

Nyhetsbild

Sofia och Rebecka vill få företag att lyfta – med hjälp av kamera och stativ

VASA Fotograferna Sofia Ylimäki-Lindqvist och Rebecka Hägert-Backull klickade direkt när de träffades för två år sedan. Nu har de startat företag ihop – och öppnat kontor i Vasa.

Nyhetsbild

Banker och företag påverkas av poststrejken – Dermoshop i Korsnäs räknar med försenade paketleveranser

När det närmar sig jul skickar Dermoshop i Korsnäs ut flera tusen paket om dagen. Poststrejken kunde med andra ord inte kommit mindre lägligt. Även bankerna påverkas av strejken.

Nyhetsbild

Solenergin står för en fjärdedel av elbehovet i Tokmannis affär i Kalajoki

Affärskedjan Tokmanni investerar i utbyggnaden av solenergi. Bolaget har hittills installerat 23 solkraftsparker med sammanlagt 14 600 solpaneler på olika håll i Finland.

Nyhetsbild

De finländska räntefondernas värde ökar

Värdet på det investerade kapitalet i finländska investeringsfonder har i år ökat med 11,4 miljarder euro, uppger Finlands Bank.

Nyhetsbild

En tredjedel vill oftare jobba på distans – men flera arbetsplatser saknar riktlinjer

En tredjedel av dem som jobbar inom den privata sektorn skulle vilja jobba mer på distans, visar Tjänstemannaförbundet Ertos enkät.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer och teknik till fartygsbygge i Kina

Wärtsilä har fått en stor beställning av utrustning till två RoPax-fartyg. Ordern är värd 30 miljoner euro. Fartygen byggs i Kina.

Nyhetsbild

Cramo säljs till Holland

Ännu ett finländskt börsbolag säljs till utlandet. Denna gång är det Cramo som säljs till Holland. Budet är 13,25 euro per aktie.

Nyhetsbild

Världsbanken: Global handel kan slås sönder

EKONOMI Handelskriget är på väg att slå sönder det globala handelssystemet och skapa regionala handelsblock, varnar Världsbankens chefsekonom Pinelopi Koujianou Goldberg. – Det är ett tänkbart scenario, säger hon.

Nyhetsbild

Wall Street backade först men vände

Kurserna backade på New York-börsen i den tidiga handeln på fredagen, påverkade av ett uttalande av Donald Trump. Den amerikanske presidenten dementerade då tidigare uppgifter om att USA och Kina kommit överens om att dra tillbaka vissa tullar.

Nyhetsbild

Amerikanska flygjättar förlänger flygstopp

American Airlines förlänger flygstoppet för Boeing 737 Max-flygplanen fram till och med 4 mars nästa år, rapporterar bolaget.

Nyhetsbild

Ny affärsfastighet i Stenhaga snart fylld – Kone Nygård ska sälja motorcyklar

VASA Byggkoncernen Wasa Group har snart fyllt den nya affärsfastigheten på Kvartsgatan 2 i Stenhaga med hyresgäster. Klart är att Kone Nygård Maskin ska börja sälja motorcyklar och mopeder i Stenhaga.

Nyhetsbild

Vasafotografen Esa Siltaloppi flyttar bort från mörkret och kylan – Seger Marketing flyttar in

VASA För en vecka sedan var väggarna vita, nu är de gröna. Seger Marketing har flyttat in i Esa Siltaloppi Medias lokal. Och Esa då? Han drar till värmen och solen.

Nyhetsbild

Ministeriets prognos: Sysselsättningsökningen mattas av

Sysselsättningen fortsätter öka, men inte i lika snabb takt som man tidigare förväntade sig.

Nyhetsbild

Nya regler för subventionerade regionbiljetter – en biljett mellan Närpes och Vasa kan bli 70 euro dyrare

Många regionbiljetter försvinner i busstrafiken från och med den 2 december när förordningen om trafikavtal träder i kraft efter en tio års övergångsperiod. En del kommuner har glömt att gardera sig mot de nya spelreglerna.

Nyhetsbild

Luttrade anställda har sett det här förr – "Det är bara att gå in och kämpa på"

VASA En avstannande världsekonomi gjorde ett stopp i Runsor på torsdagen. Men de anställda på Wärtsilä har varit med förr.

Nyhetsbild

Wärtsiläs vd i Finland: "Tungt besked"

UPPDATERAD Wärtsiläs samarbetsförhandlingar leder till att 92 sägs upp. När de 78 som sades upp tidigare i år räknas med har Wärtsilä i Finland minskat personalen med 170 på kort tid. Ett tungt besked, säger Vesa Riihimäki. Tufft och sorgligt, säger huvudförtroendemannen Ralf Holmlund.