Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

USA pressar britterna om Huawei

5G Storbritannien överväger att tillåta den kinesiska telekomtillverkaren Huawei att leverera utrustning när landets 5G-nät ska byggas. Britterna skulle därmed gå emot USA, som pressat flera länder, bland annat EU-länderna, att välja bort Huawei.

Nyhetsbild

Juha Hissa sålde sin disponentbyrå – är nu nöjd anställd

VASA Disponentservice Hissa i Vasa får ny ägare. Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, trappar ner. Verksamheten och företaget övertas av Elisa Havusela.

Nyhetsbild

En arbetsplats ska vara mera än ett jobb – Tim Wallin fick nog och grundade eget

JAKOBSTAD Dåligt ledarskap ledde till att Tim Wallin startade eget. Företaget Gambit har i dag 30 anställda. Nu siktar man på kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

Trots virusoro – lugnt på Asienbörser

Gårdagens kursfall som orsakades av oron för coronaviruset, ser ut att ha kommit av sig.

Nyhetsbild

Backgren: "Segregerad arbetsmarknad hämmar vår livskraft – nu är det dags för förändring"

VASA Hur kan näringslivet ha nytta av genusforskning? Och vad har det för nytta av jämställdhet och mångfald? Bland annat det fick deltagarna svar på i ett seminarium som ska skapa mer jämlikhet i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu ska Sture ha solpaneler på taket – men tidtabellen är tajt

VASA Nu är han på gång igen, entreprenören Sture Udd. Den här gången ska han placera 2240 solpaneler på tryckerifastighetens och innovationscentrets tak.

Nyhetsbild

Wärtsilä förser lyxkryssare med teknik och lagrar energi i Asien

Wärtsilä ska leverera motorer och teknik till två lyxkryssare. Fartygen, som körs på flytande naturgas, ska utrustas med fem Wärtsilä 46DF-motorer. Wärtsilä har även fått en beställning på energilagring.

Nyhetsbild

Trots oförändrad omsättning dalar optimismen också på Wasaline – "Många orosmoment"

Enligt Rederibarometern för 2019 ser rederierna i Finland inte lika ljust på framtiden som man gjorde 2018. Detta gäller också på Wasaline.

Nyhetsbild

Flygpersonal får bära munskydd – "Oroliga över risken de tar när de går till jobbet"

Rädslan för det nya coronaviruset ökar i takt med att fallen blir allt fler. Nu får Cathay Pacifics kabinpersonal bära munskydd – och personalen på Macaos kasinon tvingas göra det.

Nyhetsbild

Störst på båt inomhus – Österbotten väl representerat under mässa i Düsseldorf

JAKOBSTAD Den är först och störst av säsongens båtmässor i Europa. Mässan i Tyskland ger ofta anslaget för resten av säsongen i branschen.

Nyhetsbild
2

Unga Vasaföretaget Woima Corporation har lösning på avfallsproblemen – räknar med att omsätta miljonbelopp

VASA Woima Corporation är Vasaföretaget som ska göra sopor och avfall till miljonbusiness. Den första beställningen låter ännu vänta på sig, men intresset för företagets modulära lösning är stort.

Nyhetsbild

Thunberg i Davos: "Antingen gör ni det här eller så förklarar ni för era barn varför ni gav upp"

"Vi ber att ni agerar som om ni älskade era barn." Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg riktade in sig på näringslivets och världens politiska ledare när hon talade vid Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos.

Nyhetsbild

Kållbyföretag bygger ut – satsar på ny produkt

PEDERSÖRE Alma daghem och Nedervetil skola. I många av regionens nybyggen har SHR Produkt ett finger med i spelet.

Nyhetsbild

Därför kom rävtransporten aldrig iväg från Karleby: Farmprotesten inte orsak

KARLEBY Det går inte att transportera 2500 avelsrävar till Kina utan exportintyg. Det går inte heller att köra långtradare olovligt genom landet.

Nyhetsbild

Vilpe miljonsatsar i Korsholm – bygger ut fabriken på Fågelberget och köper nya maskiner

Vilpe miljonsatsar i Korsholm. Företaget bygger ut fabriken på Fågelberget och investerar i två eller tre nya plastmaskiner. Vilpe är, enligt vd Tuomas Saikkonen, nära "ett stort genombrott på den europeiska marknaden".

Nyhetsbild

De investerar miljonen i ny verkstadshall – "Mångsidighet nyckeln till framgång"

Snart är den klar – verkstadshallen som Tobias Kronqvist och Markus Eriksson låtit bygga för deras gemensamma bolag TM Bil och Maskinservice Ab.

Nyhetsbild

Makarna Nyman driver metallföretag vid vägens slut

Där allmän väg upphör i Aspnäs driver makarna Nyman sedan tio år Metallföretaget Aspnäs Metall Ab, ett företag som föddes som bisyssla och som i dag sysselsätter tre personer.

Nyhetsbild

Bränderna i Australien kan påverka vinet

UTRIKES De omfattande bränderna i Australien har även påverkat en del av landets vinodlare. Några vingårdar har helt gått upp i rök medan andra kan få tampas med rökskadade druvor när skördetiden kommer.

Nyhetsbild

Anbud lagt på konkursade Teknikmagasinet

Småländska Ambia Trading Group har lagt ett bud på Teknikmagasinet och förhandlar med konkursboet om att köpa hela eller delar av verksamheten.

Nyhetsbild

Rinta-Jouppi börjar sälja Mitsubishi i Karleby

Bilhuset Rinta-Jouppi börjar sälja Mitsubishi i Karleby. Under våren tar Rinta-Jouppi Mitsubishi-representationen också till Uleåborg.

Nyhetsbild

Juhana Brotherus: "En åldrande befolkning hinder för tillväxt"

En åldrande befolkning utgör ett hinder för ekonomisk tillväxt. Den slutsatsen drar Hypos chefsekonom Juhana Brotherus.

Nyhetsbild

Svårt att välja rätt aktier även till det nya aktiesparkontot

JAKOBSTAD Det nya aktiesparkontot erbjuder skattemässiga fördelar i och med att beskattningen skjuts fram. Jakobstadsnejdens Aktiesparare ger sin syn på den nya sparformen.

Nyhetsbild

Avelsexporten satte sordin över pälsutställning i Munsala

På torsdag visades de allra bästa pälsskinnen som producerats av de svenskösterbottniska pälsfarmarna i Munsala – skinn som det tagit dem åratal av avelsarbete att ta fram.

Nyhetsbild

Fazer vill effektivisera – planerar stänga fabriken i S:t Karins

Fazer inleder samarbetsförhandlingar som berör alla medarbetare vid anläggningen i S:t Karins.

Nyhetsbild

Regeringen fastställde jordbruksstöden – 319 miljoner euro ska fördelas

Det nordliga stödet skärs ned med omkring 1,5 miljoner euro och stödet till Södra Finland med omkring 3 miljoner euro.

Nyhetsbild

Akademiska bokhandeln Gros öppnar i mars – "Lokalen möjliggör nya evenemang"

VASA Den 6 mars öppnar den nya bokhandeln i Vasas stadskärna. Konceptet är ett unikt samarbete mellan Akademiska bokhandeln och lokala Gros.

Nyhetsbild

Wärtsilä konverterar ett kraftverk i Brasilien och underhåller ett annat i Bahamas

Wärtsilä konverterar ett kraftverk i Brasilien till gasdrift. I Bahamas har Wärtsilä undertecknat ett avtal om service och underhåll.

Nyhetsbild

Antalet patentansökningar ökar mest i Österbotten

I fjol lämnades 33 ansökningar in i Österbotten, vilket är 57 procent mer än året innan och den största ökningen av alla landskap i landet.

Nyhetsbild

Ytterligare 14 Icon-bolag ansöker om konkurs

Konkursvågen inom Icon Corporation fortsätter. Hittills har sju av totalt drygt 20 bolag lämnat in en ansökan om konkurs. Nu har ytterligare 14 bolag lämnat in konkursansökan.

Nyhetsbild

Fler unga ska få sommarjobb – kampanj uppmanar företag att anställa

Ge de unga jobb i sommar. Det är Österbottens handelskammares uppmaning till traktens större och mindre företag. För tredje året kör de nu kampanjen #anställunga.

Nyhetsbild

Icon – ett luftslott som luften gick ur

En avkastning på åtta procent. Det är vad investerarna och placerarna i det nu konkursdrabbade Icon Corporation föll för.

Nyhetsbild

Icons boförvaltare: "I det här skedet fokuserar vi på att kartlägga egendom och skulder"

Det är advokat Lassi Nyyssönen och advokatbyrå Fenno i Helsingfors som av Helsingfors tingsrätt utsetts till konkursboförvaltare för de sammanlagt åtta Icon-bolag som lämnat in ansökan om konkurs.

Nyhetsbild

Företagare och politiker vallfärdade till Vörå – men kvinnorna syntes knappt till

VÖRÅ Det var glest med kvinnor på näringslivsseminariet i Vörå. Men de som var där var nöjda. Blomodlaren Elina Ihamäki-Närkki ville träffa andra företagare och få inspiration.

Nyhetsbild

Gros och Akademiska bokhandeln inleder samarbete och öppnar nytt i Vasa

VASA I mars flyttar Gros bokhandel och Akademiska Bokhandeln in under samma tak i hörnet av Vasaesplanaden och Handelsesplanaden i Vasa. Avtalet gäller inledningsvis under en tvåårsperiod.

Nyhetsbild

"Elektrikerförbundets krav på egna förtroendemän är juridiskt helt omöjligt"

Enligt Teknologiindustrin kan strejken driva allt fler företag i trångmål, vilket leder till att jobben försvinner utomlands.

Nyhetsbild

Fingrid sålde del av elbörsbolaget Nord Pool Holding till Euronext

I december ingick Fingrid och de övriga ägarna i Nord Pool Holding ett avtal om att sälja 66 procent aktierna i elbörsbolaget till Euronext. Nu är affären slutförd.

Nyhetsbild

Elektrikerförbundet varslar om ny strejk som varar fyra veckor

Elektrikerförbundets styrelse varslade på onsdagseftermiddagen om en tredje strejk på grund av dödläget i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.

Nyhetsbild

Så påverkar ett aktiesparkonto dina FPA-förmåner

Enligt Folkpensionsanstalten FPA betraktas de aktieutdelningar som betalas till ett aktiesparkonto som en inkomst som påverkar flera FPA-förmåner även om inkomsten inte lyfts från kontot.

Nyhetsbild

VIDEO: Teknikmagasinet ansöker om konkurs – hoppas hitta köpare

För dyra hyreskontrakt kombinerat med vikande försäljning, tvingar prylkedjan Teknikmagasinet att ansöka om konkurs.Vd:n Ulrika Göransson hoppas dock på en lösning. "I dag finns intressenter. Min förhoppning är att vi kan leva vidare", säger hon och får medhåll av konkursförvaltaren. Företaget har också butiker i Finland.

Nyhetsbild

Svårare hämta paket på nya Posten, tycker kunder – "Finns ingenstans att lämna bilen"

VASA Det har blivit krångligare att besöka Posten i Vasa om man kommer med bil och har ont om tid. Trångt är det också, tycker en del kunder. Faisal Imran är ändå nöjd med servicen.

Nyhetsbild

Elräkningen steg – samtidigt så sjönk elpriset ifjol

JAKOBSTAD Fjolåret gav större elräkningar för konsumenterna trots sjunkande priser på elmarknaden. Orsaken ligger främst i höjda överföringsavgifter.

Nyhetsbild

Åtal mot sex VW-anställda efter dieselgate

Tyska åklagare väcker åtal mot sex anställda hos Volkswagen för inblandning i dieselutsläppsskandalen. Anklagelserna rör bedrägeri och falsk marknadsföring liksom skatteflykt.

Nyhetsbild

Nokia samarbetsförhandlar – 180 ska bort i Finland

Nokia fortsätter minska på personalstyrkan i Finland. Bolaget har kallat personalens representanter till samarbetsförhandlingar. Denna gång försvinner 180 jobb.

Nyhetsbild

Wärtilä levererar LNG-lösning till fyra nya fartyg

Wärtsiläs vecka har börjat bra. Först gav Goldman Sachs köprekommendation på Wärtsiläs aktie och strax efter kunde Wärtsilä meddela att bolaget levererar LNG-lösningar till fyra fraktfartyg.

Nyhetsbild

Han bor ett stenkast från vindkraftsparken: "Tänk all skog som nu är borta"

Övermarkbon Lars Forsén har svårt att smälta vindkraftens inverkan på naturen. Han förvånas också av det ljud som turbinerna ger upphov till. Men nu är det för sent att agera, konstaterar han när parken snart står klar.