;

Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Bröderna Hemming satsar i nya maskiner och gräver ner elkablar i Stockholm

Jordbyggnadsföretaget Bröderna Hemming i Malax investerar i fyra nya grävmaskiner. Det är en satsning på över en halv miljon euro. Företaget har för närvarande projekt också i Stockholm.

Nyhetsbild

Kommuner öppnar för förlikning i kartellmålet

Vasa och Kristinestad överklagar till hovrätten i kartellmålet. Samtidigt öppnar kommunerna för en förlikning med skogsbolagen.

Nyhetsbild

Wal-Mart faller kraftigt i förhandeln

Den amerikanska varuhusjätten Wal-Mart Stores aktie faller kraftigt under förhandeln i USA. En timme efter rapportsläppet har bolagets aktie sjunkit med över 6 procent.

Nyhetsbild

Energyspin ska hjälpa energiföretag accelerera och nå den globala marknaden

VASA Drygt 120 företag från 43 olika länder har ansökt om att få ansluta sig till företagsacceleratorn Energyspin i Vasa. Tio kommer att väljas ut. Företagen genomgår ett program som ska hjälpa dem att skaffa kunder, hitta finansiering och nå ut till den internationella marknaden.

Nyhetsbild

Karleby lånar fem miljoner för muddringen av djupfarleden

KARLEBY Karleby stad och Karleby hamn bidrar vardera med cirka 5 miljoner euro för muddringen av farleden till hamnen.

Nyhetsbild

Tesla slår jättarna i Europa

1

Teslas Model S sålde bättre i Europa förra året än motsvarande premiummodeller från Mercedes, BMW och Audi.

Nyhetsbild

Lettisk bank misstänks för handel med Nordkorea

Europeiska centralbanken har stoppat alla utbetalningar från Lettlands tredje största bank ABLV Bank. Beslutet kommer sedan banken har hamnat i en kassakris efter att ha anklagats för bland annat att ha brutit mot Nordkorea-sanktioner.

Nyhetsbild

Astra Zenecas medicin får godkänt i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt att ett läkemedel från Astra Zeneca används för att behandla patienter med lungcancer i stadium III.

Nyhetsbild

Spanjor föreslås bli vice ECB-chef

Euroländernas finansministrar stöder som väntat Spaniens finansminister Luis de Guindos för posten som biträdande chef för Europeiska centralbanken, ECB.

Nyhetsbild

Fredrik Winberg lämnar kraftverk i Beirut för företagarna i Närpes

NÄRPES

Fredrik Winberg lämnar Beirut och Libanon för att jobba med företagare i Sydösterbotten som ny vd för Dynamo i Närpes. I mars flyttar han tillbaka hem till Kaskö.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: "Mycket att göra med begränsade resurser"

Det gäller att se de behov och önskemål som näringslivet och utvecklingen ställer – och veta vad man ska göra åt det. Så sammanfattar vd Håkan Westermark uppgiften han lämnar åt sin efterträdare.

Nyhetsbild

Nytt uppdrag för Snellmandirektör

JAKOBSTAD Ägarna i Snellman Ab tycks inte ha något emot att den nya koncerndirektören Erkki Järvinen även lägger tid på andra bolag.

Nyhetsbild

Kvevlax sparbank fick rekordantal nya kunder och slog nytt utlåningsrekord

1

Kvevlax sparbank hade ett historiskt fjolår. Rekordantalet nya kunder öppnade dörren till banken och utlåningen nådde nya höjder. Banken, som firar 100 år nästa år, satsar på personlig service och nåbarhet, utan att glömma de digitala tjänsterna.

Nyhetsbild

R-kioskerna börjar skicka nycklar och förvara prylar

Kioskkedjan ser nya möjligheter i delningsekonomin.

Inflationen var 0,8 procent i januari

I januari steg konsumentpriserna jämfört med januari året innan mest på grund av dyrare cigaretter, högre fordonsskatt och högre hyror.

Nyhetsbild

Kraftig ökning i antalet lediga jobb

Under sista kvartalet 2017 fanns det 37 200 lediga jobb. Året innan var antalet 26 400.

Nyhetsbild

Fullbokat Astor bygger ut

VASA På vardagarna är det ofta fullsatt på Astor i Vasa. Därför håller hotellet på och bygger ut. Sju rum till i olika storlekar är klara till våren.

Nyhetsbild

Pol Roger hittade champagne från 1800-talet

Champagnehuset Pol Roger har hittat flaskor med champagne som försvann i ett jordskred år 1900. Upptäckten gjordes bara månader innan källarchefen sedan 20 år tillbaka skulle gå i pension. – Jag är väldigt exalterad, säger företagets vd Laurent d’Harcourt till TT.

Nyhetsbild

Nextjet intresserad av tre hubbar

Målet för Nextjet är att ha trafik mellan Kronoby, Göteborg, Stockholm och Helsingfors. För tillfället pejlar man intresset bland nejdens företag.

Nyhetsbild

Kesko lämnar Ryssland – "Investeringarna bar inte frukt"

Kesko säljer sina 12 järnaffärer i Ryssland till franska Leroy Merlins ryska dotterbolag Leroy Merlin Vostok, som är Rysslands största järnvarukedja. Priset på fastigheterna var 12 miljarder rubel, eller ungefär 169 miljoner euro.

Nyhetsbild

Bara några få yrken kan tas över av robotar

Den som är oroad över att en robot kommer att ta över ens arbete i framtiden kan pusta ut. Nästan.

Nyhetsbild

Nordea sparar mindre än väntat på flytt till Finland

Nordea räknar med att nuvärdet av de besparingar som görs om storbanken flyttar till Finland blir 0,9–1,2 miljarder euro, skriver storbanken i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Winpos och Carus går ihop – "Vi konkurrerar inte"

Winpos går samman med det på Åland baserade företaget Carus. Resultatet är en IT-koncern med cirka 130 anställda. Winpos kassasystem finns i hockeyarenor, nöjesparker och cafékedjor. De utvecklas i Vasa.

Nyhetsbild

Dollarn pressas ytterligare – sänker priset på frukt och kläder

Dollarn har försvagats i relation till euron. Det innebär sänkningar inom vissa konsumentpriser i Finland.

Nyhetsbild

Rekordresultat av kommunägda Lakea

Kommunägda Lakea, som erbjuder såväl bygg- som fastighetstjänster, gjorde ett rekordresultat i fjol. Omsättningen steg med 80 procent och resultatet med hundra procent. I Vasa på fick Lakea klart 146 bostäder på Backbrunnsvägen.

Nyhetsbild

Framtidens traktor kör sig själv – men trafiklagen måste ändras

Flera företag jobbar för att ta fram förarlösa traktorer som skulle kunna effektivisera jordbruket och göra det mer miljövänligt. Utan förare blir maskinerna mindre, mer miljövänliga och skulle kunna jobba dygnet runt.

Nyhetsbild

Tullen håvade in 2,9 miljarder euro 2017

Nästan alla skatter och avgifter som Tullen uppbär ökade 2017. Mervärdesskatten vid import stod för 2,7 miljarder av hela potten.

Brist på arbetskraft hindrar företag från att växa

Utsikterna är fortfarande goda för små och medelstora företag, men tillväxten avtar. Många organisationer lider just nu av brist på kompetent arbetskraft, visar en ny undersökning.

Ingen utdelning från spelbolaget Remedy

Utsikterna är goda och nya spel är på gång, men det blir ingen utdelning från Remedy i år.

Nyhetsbild

Finnair har luft under vingarna – tredubblade vinsten

Finnair har luft under vingarna. Omsättningen ökade knappt elva procent och det jämförbara rörelseresultatet förbättrades rejält, från 55,2 miljoner euro till 170,4 miljoner euro. Det betyder att Finnair tredubblade vinsten. Styrelsens förslag till dividend är 0,30 euro per aktie.

Nyhetsbild

Nio av tio företag för en fusion mellan Vasa och Korsholm

6

Österbottens handelskammare har undersökt medlemsföretagens åsikt gällande en kommunfusion mellan Vasa och Korsholm. Av de som svarade på enkäten är 91 procent för en sammanslagning.

Nyhetsbild

Rivstart på handeln med gamla bostäder

Det nya året har börjat rivigt på marknaden för gamla bostäder. Handeln med nya bostäder sjönk något men antalet affärer är fortfarande på hög nivå.

Nyhetsbild

Scandic är en av Finlands bästa arbetsplatser

För sextonde gången i rad har Finlands bästa arbetsplatser offentliggjorts. Av dem är hotellkedjan Scandic bäst i kategorin stora företag.

Nyhetsbild

Fortsatt uppåt på Wall Street

De amerikanska börserna steg för femte dagen i rad på torsdagen, stärkta av uppgångar i många teknik- och industribolag.

Nyhetsbild

The Switchs orderbok fylls i snabb takt

The Switch ska bilda en ny division inom japanska Yaskawa och blir nu en del av Yaskawa Europa. Investeringen i en ny test- och produktutvecklingsenhet i Villmanstrand gynnar också Vasa. Orderboken för generatorer för havsbaserade vindkraftverk är full 2018.

Klart bättre resultat för Uponor Infra

Uponor, med KWH som delägare i Uponor Infra, presterade ett riktigt bra resultat för 2017. Rörelseresultatet steg från 71 till 95,9 miljoner euro. Uponor Infra gjorde ett plusresultat på 12 miljoner euro.

Nyhetsbild

Fortsatt positiva utsikter för små- och medelstora företag

De små- och medelstora företagen ser fortsatt positivt på framtiden. Det visar en färsk konjunkturbarometer. Men det finns också tecken på att tillväxten avtar.

Nyhetsbild

Tia Matthews: Modeindustrin älskar fortsättningsvis päls

PÄLS När ett modehus beslutar sig för att sluta använda päls blir det stora rubriker. Att nya designers hittar materialet verkar inte vara lika häftigt, säger Tia Matthews.

Nyhetsbild

Analytiker om Norwegian: "Det är mycket dåliga siffror"

1

Flygbolaget Norwegian gjorde en miljardförlust under sista kvartalet förra året. – Det är mycket dåliga siffror. Nästan alla andra flygbolag gör rekordvinster 2017, säger analytikern Jacob Pedersen.

Nyhetsbild

Marimekko blomstrar – fint resultat för 2017

Marimekko går starkt framåt på den internationella marknaden och redovisar fina siffror för fjolårets fjärde kvartal och hela 2017.

Nyhetsbild

Vincent lever sin dröm i egen minkfarm

PÄLS Vincent Höglund i Pensala gör verklighet av sin pojkdröm – att jobba med djur i eget företag på landsbygden.

Nyhetsbild

Lindénbolag tömmer minkfarmerna

PÄLS I förra veckan tömde en av Finlands största minkproducenter sina farmer i Nykarleby på de sista minkarna.

Nyhetsbild

Atrias Juha Gröhn: "Atria är en del av den internationella marknaden"

Atrias rörelseresultat förbättrades med närmare tio miljoner euro och nådde knappt 41 miljoner euro 2017. Samtliga affärsområden redovisar ett positivt resultat. Marknadsläget fortfarande tufft, säger Juha Gröhn. Styrelsens förslag till dividend är 0,50 euro per aktie.

Nyhetsbild

Skillnaderna mellan pälsfarmerna växer

PÄLS Sett till det finansiella läget finns det inte ett farmföretag som är det andra likt.

Nyhetsbild

Nokia inleder samarbetsförhandlingar – över 400 ska bort

Teknologibolaget Nokia inleder samarbetsförhandlingar som berör över 400 anställda i Finland. Målet är att minska kostnaderna med 1,2 miljarder euro.