Ekonomi

Företagsnytt

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

VR har dragit in tågturer till Vasa – inte ens till sportlovet blir det fler tåg på rälsarna

I fjol meddelade VR att man sätter in fler tågturer mellan Vasa och Helsingfors kring sportlovsveckorna. I år gör det statliga järnvägsbolaget tvärtom och minskar på antalet turer.

Nyhetsbild

Biogas fick miljardstöd i Sverige – "Vi ser ett stort kliv för biogasen i Klimatklivet 2021"

1

Under 2021 beviljades 2,8 miljarder kronor i statligt stöd genom det så kallade Klimatklivet. En stor del, en miljard kronor, gick till satsningar på biogas, skriver Naturvårdsverket.

Nyhetsbild

Microsoft överträffade förväntningarna – intäkterna över 45 miljarder euro

Microsoft slog Wall Streets prognoser vad gäller vinst och intäkter för det senaste kvartalet, uppger CNBC.

Nyhetsbild

Blandad öppning på Asienbörserna

Det var en blandad inledning på de ledande börserna i Asien i väntan på räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) under onsdagen.

Nyhetsbild

Skottland tjänar pengar på vindkraftsauktioner – i Finland funderar man ännu

1

JAKOBSTAD Skottland auktionerar ut havsområden för vindkraft. Här vet staten inte riktigt hur man ska få sin del av kakan för områden som ligger utanför Finland.

Nyhetsbild

Nedåt på Wall Street – turbulensen fortsätter

På Wall Street gick indexen skarpt ned i början av tisdagens handel, hämtade ny kraft men dök nedåt igen strax före stängning.

Nyhetsbild

Ulf och Stig är ute på sitt livs resa – kör hem Viking Glory från Kina: "Det här är toppen av alla upplevelser hittills"

Fiskenät har fastnat i propellern, de har sett sköldpaddor och delfiner men inte en enda pirat. Befälhavaren Ulf Lindroos och intendenten Stig Pernell är påväg hem till Åbo med nya fartyget Viking Glory, utrustad med teknik från Wärtsilä och ABB.

Nyhetsbild

Juthbacka camping bjuds ut till företagare – "Ett givande jobb"

I likhet med andra campingar har också campingen vid Juthbacka under pandemin upplevt ett uppsving då finländare i stället för att resa utomlands valt att hemestra.

Nyhetsbild

Aktiechef Lars Söderfjell om börsraset: "Stora rörelser men ingen orsak till panik"

Det är stora rörelser, men någon anledning till panik finns inte. Det säger Lars Söderfjell, Ålandsbankens aktiechef. Tvärtom kan det vara ett bra tillfälle att plocka värdebolag som sjunkit.

Nyhetsbild

Fler österbottningar hade jobb i december än året innan – "Utvecklingen ser lovande ut"

Arbetslösheten har sjunkit i alla kommuner i Österbotten och Mellersta Österbotten det senaste året. Även de långtidsarbetslösa är färre. Direktören på arbets- och näringsbyrån gläds över utvecklingen.

Nyhetsbild

Handelsbankens Frej Björses: "Börsoron fortsätter i minst ett par veckor"

Under måndagen föll börskurserna i Helsingfors på bred front. Den som väntar på att gå in och börja köpa gör klokt i att vänta lite till, säger Frej Björses.

Nyhetsbild

Wall Street vände upp i en kraftig spurt

Starka investerare gick in och plockade godbitar bland de låga kurserna

Nyhetsbild

Asienbörserna inledde nedåt

Fortsatt oro vid ledande börserna i Asien.

Nyhetsbild

Vasakrögaren Mehmet fick nästan all inredning krossad i transporten från Turkiet: "Trist, men livet fortsätter"

VASA Mehmet Bekalp beställde bord, stolar och specialgjorda tallrikar från Turkiet till sin nya restaurang som han ska öppna på Sandögatan i vår. När leveransen kom var nästan allt förstört.

Nyhetsbild

Wall Street öppnar nedåt

Det var nedåt som gällde när börserna på Wall Street inledde veckans handel. Kryptovalutor och oljepriset hänger på utför.

Nyhetsbild

Kurskollapsen för krypto fortsätter

Marknaden fortsätter flykten från kryptotillgångar. Den största kryptovalutan bitcoin fortsätter sin färd nedåt för femte dagen i rad och rasar cirka 5 procent till omkring 33 500 dollar.

Nyhetsbild

Svenska regeringen vill skynda på elflyg

Regeringen vill att utvecklingen av elflyg ska skyndas på. Trafikverket får därför i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskningen på området kan utvecklas.

Nyhetsbild

Nu blir även billiga diamanter dyrare

Diamantindustrin var bland de första att återhämta sig efter pandemismällen våren 2020. Prisrallyt har sedan dess fortsatt oväntat länge och börjar nu även sprida sig till de allra minsta diamanterna av sämre kvalitet.

Nyhetsbild

Nedåt på Asienbörserna

De ledande börserna i Asien inledde handelsveckan nedåt, i spåren av förra veckans mörka utveckling på Wall Street.

Nyhetsbild

Wasa Express kan fortsätta mot Röda Havet under våren – går nu mellan Spanien och Marocko

VASA Den före detta Vasafärjan fungerar som charterfartyg på Medelhavet första halvan av året. Det är oklart när resan söderut fortsätter.

Nyhetsbild

Därför får man äta på en bensinstation sent på kvällen – Kristian Dahl på RFV förklarar lagstiftarnas tanke

VASA

Varför får bensinstationerna fortsätta servera mat på kvällen när andra restauranger måste stänga tidigt? Vi bad Kristian Dahl, jurist och enhetschef på Regionförvaltningsverket, reda ut saken.

Nyhetsbild

Rika uppfattas som egoister

Är rika människor rikare än fattiga för att de har varit mer själviska i livet? Den hypotetiska frågan har ställts i en studie med över 60 länder – och svaret är övervägande ja.

Nyhetsbild

Amazons grundare förlorade drygt 17 miljarder euro i kursraset

Multimiljardären Jeff Bezos, mest känd som e-handelsjätten Amazons grundare, förlorade 20 miljarder dollar (drygt 17 miljarder euro) i den gångna veckans kursras. Men han var inte den ende bland världens allra rikaste som åkte på en smäll.

Nyhetsbild

AKT stödstrejkar på måndag – UPM:s varor står kvar i hamnarna

Stuvarna slutar hantera UPM:s produkter i hamnarna på måndag.

Nyhetsbild

Regiondirektör Jari Alanen om Keskos planer på en hypermarket i Liselund: "Det finns inget beslut"

VASA Samtidigt som KPO fyller hyllorna i nya hypermarketen i Liselund i Vasa fortsätter K-gruppen och Kesko att planera för en ny Citymarket i Liselund. Fast något beslut att investera finns inte, säger Jari Alanen.

Nyhetsbild

SE BILDER: Restauranger, barer och caféer i Österbotten och resten av landet tände ljus i protest mot regeringen

På fredagskvällen protesterade företagare och privatpersoner mot de restriktioner och nedstängningar som har drabbat restauranger, hotell och andra branscher under pandemin.

Nyhetsbild

Företagsffären mellan Mehiläinen och Fysios får grönt ljus – Fysios verksamhet i Vasa påverkas

VASA Konkurrens- och konsumentverket har utrett Mehiläinens köp av Fysios, som riskerade ha skadliga effekter på konkurrensen. En del av verksamheten i Vasa säljs därför nu till Pihlajalinna.

Nyhetsbild

Yle: Tingsrätten godkänner UPM:s strejkgränser – en del arbetare återvänder till jobbet

JAKOBSTAD Helsingfors tingsrätt har beslutat att de UPM-anställda som sköter samhällskritisk verksamhet lämnas utanför strejken.

Nyhetsbild

Transportfacket förbjuder övertidsjobb i hamnarna – vill snabba på förhandlingarna

Branschens nuvarande kollektivavtal går ut den 31 januari.

Nyhetsbild

Citymarket i centrum av Vasa förnyas för flera miljoner – matavdelningen får större yta

VASA Kesko satsar stort i Vasa centrum. Citymarket förnyas för cirka sju miljoner euro och håller öppet under hela renoveringstiden.

Nyhetsbild

Börsbubblan spricker, förutspår kända placeringsveteranen

Han pratar om en superbubbla som spricker. Jeremy Granthan, en brittisk placeringsveteran, har börjat se tydliga tecken på att ett börsras är att vänta.

Nyhetsbild

Finländarna drack mindre alkohol i fjol – försäljningen av alkoholfritt och champagne ökade

Försäljningen av alkoholfritt har ökat i hela landet, och allra mest i Österbotten. Men den dryck som det fortfarande säljs mest av är Leijona viina.

Nyhetsbild

Rederiet Corsika Linea beställer bokningssystem från Hogia Ferry Systems i Vasa

Färjerederiet Corsica Linea beställer ett bokningssystem från Vasa. Det är svenskägda Hogia Ferry Systems som levererar lösningen.

Nyhetsbild

Seglande superyacht för motorbåtsmänniskan – nu söks varv som kan bygga båten

Båtkonstruktören Sami Lehtonens nya koncept satsar på att flirta med superrika motorbåtsmänniskor för att bryta barriären och få dem att börja segla.

Nyhetsbild

Färre nya Netflix-abonnenter än väntat

Amerikanska strömningsjätten Netflix räknar med ungefär 2,5 miljoner nya abonnenter under årets första kvartal, färre än Wall Streets analytiker hade spått.

Nyhetsbild

Mirka bygger nytt i Jakobstad – investeringar i Jeppo också aktuella

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Mirka bygger ut för 10 miljoner euro i Jakobstad. Men det utgör bara en bråkdel av investeringarna för i år.

Nyhetsbild

Pappersförbundet förlänger strejken vid UPM

Det går trögt i förhandlingarna mellan UPM och pappersförbundet. Om inget avtal kan nås i kollektivförhandlingarna fortsätter strejken till den 19 februari.

Nyhetsbild

Wolt börjar köra hem varor från K-Market i Vasa: "Nu kan kunderna beställa tunga matkassar till dörren"

VASA K-gruppen och Wolt inleder ett samarbete i Vasa. Nu går det att beställa varor från matbutiken vid Vasklotbron. De levereras hem till dörren på några minuter.

Nyhetsbild

Duells första kvartal som börsbolag en framgång – nu höjs riktkursen till 8,30

KORSHOLM Korsholmsföretaget Duell har fått en riktigt bra start som börsbolag. När bolaget presenterade siffrorna för perioden september till november steg aktien kraftigt. Nu höjs också riktkursen.

Nyhetsbild

Klart: Mirka investerar 10 miljoner i Jakobstad

JAKOBSTAD Mirka bygger ut med 5000 kvadratmeter för cirka 10 miljoner euro i Skata, Jakobstad. Byggstarten ska ske i år och fabriken beräknas tas i bruk 2023.

Nyhetsbild

Norlic flyttar all verksamhet i Nykarleby till kontorshotell

NYKARLEBY Kontorshotellet som sträcker sig från den gamla banklokalen till affärsfastigheten i Gröna huset blir nytt hem för Norlic som koncentrerar all sin verksamhet till småstadens absoluta centrum.

Nyhetsbild

Beslut om avfall väcker frågetecken men också glädje – Ulf Häggvik i Malax: "Varför ändra något som fungerar"

Kunderna får bestämma över det brännbara avfallet. Rätt beslut, säger Malaxbon Ulf Häggvik, som driver ett av transportbolagen som kör sopor. Patrick Eckerman på Ekoman i Vasa är kluven.

Nyhetsbild

Spökflyg flyger under pandemin – flygbolagen vill ha kvar sina slottider

Tusentals flyg i Europa flygs helt utan eller med få passagerare. Orsaken är att flygbolagen riskerar förlora landningstiden om man inte flyger.

Nyhetsbild

Aivar Juus är byggföretaget Wasa Cons nya vd

Byggföretaget Wasa Con, som ingår i Wasa Group, har fått en ny vd. Han heter Aivar Juus och kommer från Estland.

Nyhetsbild

Alger lockar investerare – antalet uppstartsbolag har ökat med 50 procent

2021 var året när algbaserade livsmedel tog steget från den asiatiska hyllan i mataffärerna i Europa och Nordamerika.