Ekonomi

Batterifabrik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

SKISS: Här placeras Gigavasas elstation

EPV är redo att bygga en elstation på Gigavasaområdet så snart det finns säkra beslut om fabriksetableringar.

Nyhetsbild

Freyr Battery reserverar en andra tomt i Långskogen – nu vågar Häyry tro på investeringsbeslut i år

Freyr Battery har reserverat en andra tomt på Gigavasa-området. Företaget har för avsikt att bygga en katodfabrik på tomten.

Nyhetsbild

Höga elpriser kan försena Northvolts nya batterifabrik i Tyskland

Den svenska batteritillverkaren Northvolts planerade nya fabrik i Tyskland kan komma att skjutas upp, enligt Northvolts vd Peter Carlsson, som pratat med den Frankfurtbaserade tidningen Allgemeinen Zeitung.

Nyhetsbild

Vikram Handa i ETN: "Gigavasa fantastiskt område för den typ av produktion vi vill etablera"

Vikram Handa, vd för Epsilon Advanced Materials, har besökt Gigavasaområdet och han säger i en intervju för ETN att han är imponerad.

Nyhetsbild

Fredagens Gigavasa-nyhet gläder stadsdirektör Häyry: "De tänker producera stora mängder anodmaterial här"

VASA Tomas Häyry beskriver nyheten om indisk anodfabrik som positiv. "De har tekniskt kunnande och mycket kapital bakom sig", säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Finlands Malmförädlings vd Matti Hietanen: "Finns stort behov av en anodfabrik"

VASA Tillverkningen av anodmaterial är lika viktig som tillverkningen av katodmaterial och battericeller. Det säger Matti Hietanen.

Nyhetsbild

Gigavasa-nyhet: Indiska Epsilon Advanced Materials vill bygga anodfabrik här – tänkt producera för en miljon elbilar per år

ÖSTERBOTTEN På fredag morgon kom beskedet att det indiska storföretaget nu samarbetar med statliga Finsk Malmförädling. De två ska utvärdera en fabrik till Vasa.

Nyhetsbild

Batterifabriker i Mo I Rana, Skellefteå och Vasa kräver stor europeisk inflyttning – nu ska de marknadsföras ihop

Bara på Northvolt jobbar 4300 personer. Miljardbygge i lilla Mo I Rana kräver råvaror från hela Norden. Och i Vasa väntas investeringsbeslut före nyår.

Nyhetsbild

Freyrs plan för Vasa kan bromsas då USA skyddar sin batteri- och bilindustri med kritiserad lag: "Oroande", säger ministerium

När USA främjar inhemska fabriker kan Freyr Battery välja att satsa i Boston i stället för i Vasa. "Företag är ju inte dumma", säger TEM:s Jarkko Vesa.

Nyhetsbild

Efter beskedet från indiska bolaget: Tomas Häyry åker till Mumbai – ska diskutera Gigavasa

Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa, ska till Indien på tjänsteresa. Med honom åker två andra medlemmar från Gigavasa-teamet.

Nyhetsbild

Vaasan Voima vill bygga värmelager och kylsystem för Gigavasa

Ett stenbrott nära Molnträsket blir kylanläggning till batterifabriker på Gigavasaområdet.

Nyhetsbild

Batteri-industrin rasar – EU föreslår att litium klassas som giftigt

Studier visar att litium kan orsaka fosterskador. Därför vill EU skärpa hanteringskraven. Men industrin ser rött och menar att strängare krav hämmar klimatmålen.

Nyhetsbild

Volvo satsar på batterifabrik i Sverige – ska nå storskalig produktion före 2030

Volvokoncernen påbörjar sin process med att starta en batterifabrik i Sverige sedan efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner ökar, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Northvolt tar in 1,1 miljarder dollar

För snabb tillväxt behövs mer pengar, mycket mer pengar. Batteritillverkaren Northvolt tar nu in miljardbelopp från både svenska och utländska investerare.

Nyhetsbild

"Alla vet att steget från malmletning till gruva är stort" – men Gigavasa står inte och faller på en enda aktör

Heinävesi Trots kritiken tror Rasmus Blomqvist på Grafintec att det finns lönsamhet i gruvan. Tomas Häyry: "Alla aktörer är viktiga för Gigavasa."

Nyhetsbild

Kenny pendlar till nya jobbet i Skellefteå varje dag – "Det är spännande att få vara med och påverka uppbyggnaden"

Varje morgon strax efter fem kliver Kenny Refhagen, Umeå, på bussen till Skellefteå, en sträcka på 140 kilometer.  Han är en av de som dagspendlar till de nya jobben på Northvolt.

Nyhetsbild

Batterifabriken hoppas på fler österbottningar – "Finland är en jättestor marknad med kompetenta personer"

Batterifabriken Northvolt i Skellefteå hoppas att fler österbottningar söker sig över Kvarken. Fabriken behöver över 3 000 anställda i framtiden.

Nyhetsbild

Freyer reserverar betydligt större tomt än planerat – "Och en ersättare för Johnson Matthey är på gång"

Vasa stad och Freyr har undertecknat ett arrendeavtal gällande en 130 hektar stor tomt på Gigavasaområdet. Det är 40 hektar större än tidigare planerat.

Nyhetsbild

Jättestor fabrikstomt på Gigavasa ledig igen – Tomas Häyry: Den är attraktiv då den är så långt kommen

Från 1 april är Johnson Mattheys tomt ledig då det brittiska företagets reservering gått ut. – Vi förhandlar med ersättare, säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Freyr Battery-direktör avslöjar att markberedningen ska inledas på Gigavasa-tomten: "Kan börja ganska snart"

Norska företaget vill bygga battericeller i Vasa. Produktion tidigast år 2024, senast 2026. Gigavasa kan trots allt få fabrik för katodråvara.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Tomas Häyry om Freyr Batterys plan att utvidga i Vasa: "Mark finns, tomten är ju dubbelt så stor"

En förhoppning är att fabriken för battericeller blir en av de största i Europa. Det finns gott om plats kvar för det, säger Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Freyrs nya skiss för Vasa verkar borga för oväntat stor fabrik, dubbelt så stor: "Kan bli en av de största i Europa"

ÖSTERBOTTEN Norska Freyr Battery visar första skissen på fabrik vid Gigavasaområdet – och den är stor. Vd Tom Jensen på Energy Week: "Vi är entusiastiska."

Nyhetsbild

Svenska träbatterier tar upp kampen mot litium och nickel som råvara: "Billiga och lika farliga som en blöt träbit"

Svenskt uppstartsbolag har lyckats göra batterier med trä som råvara. Vd:n Peter Ringstad: "Vore enklare om EU såg problemen med litiumjontekniken."

Nyhetsbild

Ingen Northvolt-Volvo fabrik till Vasa – Gigafabriken byggs i Göteborg och ska stå klar 2025

Volvostaden Göteborg drog den längsta strået och redan nästa år ska en jättefabrik för elbilsbatterier börja byggas där.

Nyhetsbild

Vaskiluodon Voimas vd om flygaskan på strategisk Giga-tomt: "Går absolut att flytta men inte på vår bekostnad"

ÖSTERBOTTEN Tonvis av miljöfarlig flygaska finns på tomten som vikts för en anodfabrik. "Behöver nytt område om den ska flyttas", säger Mats Söderlund.

Nyhetsbild

Tesla paxar afrikanska batterimineraler

Tesla har slutit avtal om att köpa nästan all produktion i en av världens största grafitgruvor. Affären tros vara den första i sitt slag, och ses som en stor pusselbit när elbilsbranschen försöker säkra mineraler utan att vara beroende av Kina.

Nyhetsbild

Geologen Rasmus Blomqvist från Jakobstad i nyckelroll då Gigavasa ska få anodfabrik: "Det största i min karriär"

ÖSTERBOTTEN För tio år sedan fick han upp ögonen för grafitens betydelse i elektrifieringsvågen. Därför är Rasmus Blomqvist nu en av de större spelarna på Gigavasa.

Nyhetsbild

Grön politiker skjuter ned aktör i nytt Gigavasaprojekt – Tomas Häyry tar kritik med ro: "Det är skilda projekt"

VASA Grönas riksdagsledamot Mari Holopainen kritiserar Beowulfs gruvprojekt i Sverige och Finland. Menar att Häyry inte har grepp om verkligheten.

Nyhetsbild

Tomas Häyry ser Gigavasa som alltmer redo för storskalig batteriproduktion: "Det börjar se riktigt bra ut nu"

ÖSTERBOTTEN Nu inleds arbetet med MKB, med att se över infrastrukturen och med att få bort lagret med flygaska. Tomas Häyry tror på investeringsbeslut i anodfabrik om ett år.

Nyhetsbild

VIDEO: "Känns riktigt bra att få komma med fina nyheter"

ÖSTERBOTTEN Vasas stadsdirektör kommenterar att ännu en tredje tomt nu reserverats på Gigavasa-området. "Det börjar se bra ut", säger Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Brittiskt och indiskt bolag vill samarbeta på Gigavasaområdet

Enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen är två företag intresserade av att etablera sig i Vasa. Det här vet vi nu.

Nyhetsbild

Nya aktören på Gigavasa är ett börsbolag: "Det är en betydande nyhet vi ska presentera", säger Tomas Häyry

VASA På tisdag förmiddag får vi veta vilket bolag som vill börja producera anodmaterial till batteriindustrin på Gigavasa. Tomas Häyry kommenterar.

Nyhetsbild

Nu händer det saker som berör Gigavasa – staden presenterar ny aktör i morgon

ÖSTERBOTTEN Vasa stad har fått en ny tomtreservering för Gigavasa-området. Det rör sig om en aktör i värdekedjan för batteriråvaror.

Nyhetsbild

Nu vill norska Freyr också bygga batterifabrik i Boråstrakten: "Påverkar inte deras planer för Vasa", säger Häyry

ÖSTERBOTTEN Norska Freyr Battery som tänkt etablera sig i Vasa planerar fabrik också i Sverige. Samtidigt kommer det fram att Vasa är en fyra orter för Northvolt-Volvos jättefabrik.

Nyhetsbild

Jaguars ägare kan köpa Johnson Mattheys batterienhet: "Starkt alternativ att ny ägare tar över på Gigavasa", säger Häyry

VASA Indiska Tata Chemicals förhandlar med Johnson Matthey, enligt amerikanska Bloomberg. Vasas stadsdirektör: "Vi blir klokare i början av nästa år."

Nyhetsbild

Northvolt och Volvo Cars öppnar forskningsenhet i Göteborg

Ett beslut om var den nya batterifabriken, som Northvolt ska bygga i samarbete med Volvo Cars, ska placeras väntas i januari. Klart är att forsknings- och utvecklingsenheten ska finnas i Göteborg.

Nyhetsbild

Den gamla industriregionen blomstrar upp igen – har satsat målmedvetet på batteriindustrin: "Nu börjar arbetet ge resultat"

I Fredrikshamn och Kotka framskrider planerna på batteriindustri. David Lindström berättar att det finns en anledning till att bolag som Google och nu CNGR Advanced Material väljer regionen.

Nyhetsbild

Fabriksbygge i Fredrikshamn ingen orsak till oro i Vasa: "Gigavasatomten kommer att fyllas med batteriindustri"

Även om planerna på en fabrik för framställning av prekursormaterial för battericeller framskrider i Fredrikshamn finns det ingen orsak till oro i Vasa. Det säger Matti Hietanen, vd för Finlands Malmförädling.

Nyhetsbild

Fredrikshamn kan få fabrik för batterimaterial 2024 – stadsdirektör Muhonen: "Känns som en julklapp"

Den tekniska och ekonomiska utredningen är klar. I Fredrikshamn börjar bygget av en fabrik för framställning av batterimaterial sommaren 2022. Så ser det ut just nu.

Nyhetsbild

"Troligtvis kan vi släppa nyheter om Gigavasa ännu i år", säger Häyry som förblir tyst om Northvolt–Volvo

ÖSTERBOTTEN Intresset är stort bland andra aktörer för den jättetomt som brittiskt bolag lämnar på Gigavasa. Vasas stadsdirektör utlovar nyhet snart.

Nyhetsbild

"Planer på batterifabrik värd tre miljarder euro till Finland" – avslöjande från minister Lintilä på besök i Maxmo

ÖSTERBOTTEN Ryktet om Northvolts och Volvos gemensamma jättefabrik till Finland kan stämma. Minister Mika Lintilä nämner nu en tre miljarder euros satsning.

Nyhetsbild

LYSSNA: Därför lägger Johnson Matthey ner planerna på en fabrik i Vasa

Brittiska Johnson Mattheys går inte vidare med bolagets batterisatsning och därmed blir det inte heller något av fabriken i Vasa. Journalisten Marcus Lillkvist förklarar den senaste tidens händelser.

Nyhetsbild

Ny spelplan för Keliber: "Överraskande att Johnson Matthey drar sig tillbaka"

Kelibers vd Hannu Hautala togs på sängen av det plötsliga beskedet av Johnson Matthey att bolaget lägger ner sin planerade satsning i Vasa. Hur påverkar det Kelibers satsningar i Karlebyregionen?

Nyhetsbild

Från avfolkning till eufori – Skellefteå har växtvärk: "Northvolt det största för oss sedan guldfyndet i Boliden"

ÖSTERBOTTEN Skellefteå har skruvat upp tillväxtmålet till 100 000 invånare år 2040. Nu pryder fem byggkranar staden som tvingades riva bostäder för tio år sedan.

Nyhetsbild

Norska Freyr om att britterna drar sig ur: "Påverkar inte oss – storskalig batteriproduktion i Finland är ännu vårt mål"

ÖSTERBOTTEN Johnson Mattheys sorti från Gigavasaområdet har inget betydelse, meddelar kommunikationschefen på börsbolaget Freyr.