Ekonomi

Batterifabrik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Svenska träbatterier tar upp kampen mot litium och nickel som råvara: "Billiga och lika farliga som en blöt träbit"

Svenskt uppstartsbolag har lyckats göra batterier med trä som råvara. Vd:n Peter Ringstad: "Vore enklare om EU såg problemen med litiumjontekniken."

Nyhetsbild

Ingen Northvolt-Volvo fabrik till Vasa – Gigafabriken byggs i Göteborg och ska stå klar 2025

Volvostaden Göteborg drog den längsta strået och redan nästa år ska en jättefabrik för elbilsbatterier börja byggas där.

Nyhetsbild

Vaskiluodon Voimas vd om flygaskan på strategisk Giga-tomt: "Går absolut att flytta men inte på vår bekostnad"

ÖSTERBOTTEN Tonvis av miljöfarlig flygaska finns på tomten som vikts för en anodfabrik. "Behöver nytt område om den ska flyttas", säger Mats Söderlund.

Nyhetsbild

Tesla paxar afrikanska batterimineraler

Tesla har slutit avtal om att köpa nästan all produktion i en av världens största grafitgruvor. Affären tros vara den första i sitt slag, och ses som en stor pusselbit när elbilsbranschen försöker säkra mineraler utan att vara beroende av Kina.

Nyhetsbild

Geologen Rasmus Blomqvist från Jakobstad i nyckelroll då Gigavasa ska få anodfabrik: "Det största i min karriär"

ÖSTERBOTTEN För tio år sedan fick han upp ögonen för grafitens betydelse i elektrifieringsvågen. Därför är Rasmus Blomqvist nu en av de större spelarna på Gigavasa.

Nyhetsbild

Grön politiker skjuter ned aktör i nytt Gigavasaprojekt – Tomas Häyry tar kritik med ro: "Det är skilda projekt"

VASA Grönas riksdagsledamot Mari Holopainen kritiserar Beowulfs gruvprojekt i Sverige och Finland. Menar att Häyry inte har grepp om verkligheten.

Nyhetsbild

Tomas Häyry ser Gigavasa som alltmer redo för storskalig batteriproduktion: "Det börjar se riktigt bra ut nu"

ÖSTERBOTTEN Nu inleds arbetet med MKB, med att se över infrastrukturen och med att få bort lagret med flygaska. Tomas Häyry tror på investeringsbeslut i anodfabrik om ett år.

Nyhetsbild

VIDEO: "Känns riktigt bra att få komma med fina nyheter"

ÖSTERBOTTEN Vasas stadsdirektör kommenterar att ännu en tredje tomt nu reserverats på Gigavasa-området. "Det börjar se bra ut", säger Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Brittiskt och indiskt bolag vill samarbeta på Gigavasaområdet

Enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen är två företag intresserade av att etablera sig i Vasa. Det här vet vi nu.

Nyhetsbild

Nya aktören på Gigavasa är ett börsbolag: "Det är en betydande nyhet vi ska presentera", säger Tomas Häyry

VASA På tisdag förmiddag får vi veta vilket bolag som vill börja producera anodmaterial till batteriindustrin på Gigavasa. Tomas Häyry kommenterar.

Nyhetsbild

Nu händer det saker som berör Gigavasa – staden presenterar ny aktör i morgon

ÖSTERBOTTEN Vasa stad har fått en ny tomtreservering för Gigavasa-området. Det rör sig om en aktör i värdekedjan för batteriråvaror.

Nyhetsbild

Nu vill norska Freyr också bygga batterifabrik i Boråstrakten: "Påverkar inte deras planer för Vasa", säger Häyry

ÖSTERBOTTEN Norska Freyr Battery som tänkt etablera sig i Vasa planerar fabrik också i Sverige. Samtidigt kommer det fram att Vasa är en fyra orter för Northvolt-Volvos jättefabrik.

Nyhetsbild

Jaguars ägare kan köpa Johnson Mattheys batterienhet: "Starkt alternativ att ny ägare tar över på Gigavasa", säger Häyry

VASA Indiska Tata Chemicals förhandlar med Johnson Matthey, enligt amerikanska Bloomberg. Vasas stadsdirektör: "Vi blir klokare i början av nästa år."

Nyhetsbild

Northvolt och Volvo Cars öppnar forskningsenhet i Göteborg

Ett beslut om var den nya batterifabriken, som Northvolt ska bygga i samarbete med Volvo Cars, ska placeras väntas i januari. Klart är att forsknings- och utvecklingsenheten ska finnas i Göteborg.

Nyhetsbild

Den gamla industriregionen blomstrar upp igen – har satsat målmedvetet på batteriindustrin: "Nu börjar arbetet ge resultat"

I Fredrikshamn och Kotka framskrider planerna på batteriindustri. David Lindström berättar att det finns en anledning till att bolag som Google och nu CNGR Advanced Material väljer regionen.

Nyhetsbild

Fabriksbygge i Fredrikshamn ingen orsak till oro i Vasa: "Gigavasatomten kommer att fyllas med batteriindustri"

Även om planerna på en fabrik för framställning av prekursormaterial för battericeller framskrider i Fredrikshamn finns det ingen orsak till oro i Vasa. Det säger Matti Hietanen, vd för Finlands Malmförädling.

Nyhetsbild

Fredrikshamn kan få fabrik för batterimaterial 2024 – stadsdirektör Muhonen: "Känns som en julklapp"

Den tekniska och ekonomiska utredningen är klar. I Fredrikshamn börjar bygget av en fabrik för framställning av batterimaterial sommaren 2022. Så ser det ut just nu.

Nyhetsbild

"Troligtvis kan vi släppa nyheter om Gigavasa ännu i år", säger Häyry som förblir tyst om Northvolt–Volvo

ÖSTERBOTTEN Intresset är stort bland andra aktörer för den jättetomt som brittiskt bolag lämnar på Gigavasa. Vasas stadsdirektör utlovar nyhet snart.

Nyhetsbild

"Planer på batterifabrik värd tre miljarder euro till Finland" – avslöjande från minister Lintilä på besök i Maxmo

ÖSTERBOTTEN Ryktet om Northvolts och Volvos gemensamma jättefabrik till Finland kan stämma. Minister Mika Lintilä nämner nu en tre miljarder euros satsning.

Nyhetsbild

LYSSNA: Därför lägger Johnson Matthey ner planerna på en fabrik i Vasa

Brittiska Johnson Mattheys går inte vidare med bolagets batterisatsning och därmed blir det inte heller något av fabriken i Vasa. Journalisten Marcus Lillkvist förklarar den senaste tidens händelser.

Nyhetsbild

Ny spelplan för Keliber: "Överraskande att Johnson Matthey drar sig tillbaka"

Kelibers vd Hannu Hautala togs på sängen av det plötsliga beskedet av Johnson Matthey att bolaget lägger ner sin planerade satsning i Vasa. Hur påverkar det Kelibers satsningar i Karlebyregionen?

Nyhetsbild

Från avfolkning till eufori – Skellefteå har växtvärk: "Northvolt det största för oss sedan guldfyndet i Boliden"

ÖSTERBOTTEN Skellefteå har skruvat upp tillväxtmålet till 100 000 invånare år 2040. Nu pryder fem byggkranar staden som tvingades riva bostäder för tio år sedan.

Nyhetsbild

Norska Freyr om att britterna drar sig ur: "Påverkar inte oss – storskalig batteriproduktion i Finland är ännu vårt mål"

ÖSTERBOTTEN Johnson Mattheys sorti från Gigavasaområdet har inget betydelse, meddelar kommunikationschefen på börsbolaget Freyr.

Nyhetsbild

Tomas Häyry om kostnader för Gigavasa som kan vältas över på Johnson Matthey: "Rör sig om några miljoner"

ÖSTERBOTTEN Brittiskta storbolaget måste ersätta Vasa för markarbetet om de drar sig ur. "Hoppas så klart att ny aktör tar över allt", säger Häyry.

Nyhetsbild

Tråkig nyhet för Gigavasaområdet – Johnson Matthey drar sig ur: "Lite förargligt", säger Häyry

ÖSTERBOTTEN Brittiska Johnson Matthey lämnar storsatsning på aktivt katodmaterial. Detta påverkar fabriksbygget i Vasa. Stadsdirektör Tomas Häyry hoppas på ersättande aktör.

Nyhetsbild

Videointervju: "Vi skapar historia här", säger Vasabon Tomi Vuollet som intervjuas på plats vid Northvolt

ÖSTERBOTTEN "Det är helt fantastiskt att jobba här. Jag vill vara en del av den historia som nu skrivs här i Skellefteå", säger Tomi Vuollet.

Nyhetsbild

Tomi lämnade Vasa för äventyret i Norrland: "Här på Northvolt får jag skapa framtidens energisystem"

ÖSTERBOTTEN Utanför Skellefteå finns Sveriges största industrietablering, en start-up i mångmiljardklassen. Tomi Vuollet från Finland: "Fantastiskt att jobba här."

Nyhetsbild

Finland och Norge bildar ett nordiskt "batteribälte" – en fabrik planeras i Vasa

Skellefteå är inte ensamt i Norden med sin batterisatsning. Både i Norge och Finland tar man nu upp konkurrensen. Tillsammans bildar de ett nytt nordiskt "batteribälte".

Nyhetsbild

Vasa för inga diskussioner med Northvolt och Volvo, säger Tomas Häyry: "Men positivt att DN nämner oss"

VASA Dagens Nyheter spekulerar om att Vasa kan vara en tänkbar ort för den batterifabrik som Northvolt och Volvo ska bygga. Kul, men inget vi vet mer om, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Nyhetsbild

DN: Vasa tänkbar ort för Northvolts och Volvos nya batterifabrik

VASA Kampen hårdnar om vem som får Northvolts och Volvo Cars nya batterifabrik, skriver DN. I Sverige ligger Göteborg, Sundsvall, Gävle, Norrköping och Skövde bäst till, men enligt tidningen finns även belgiska Gent – och Vasa med i bilden.

Nyhetsbild

Korsholmsfullmäktige är i Skellefteå – besökte Northvolts batterifabrik: ”Jättenöjda”

KORSHOLM Politiker och tjänstemän från Korsholm har åkt till Skellefteå för att spana in batteriklustret. "De har ett liknande läge som det vi håller på att få", säger fullmäktiges ordförande Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

Northvolt planerar utbyggnad i Västerås: "Unikt campus för hela batterivärdeskedjan"

Batteriföretaget Northvolt expanderar i Sverige. Anläggningen på Finnslätten i Västerås ska bli ett "campus" för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.

Nyhetsbild

Tesla levererade rekordmånga bilar

Tesla överträffade förväntningarna och levererade rekordmånga bilar under det senaste kvartalet.

Nyhetsbild

Nu tas nästa steg i utredningen för Gigavasa-fabrik: Trafiken, processvattnet och åkergrodan sätts under lupp

ÖSTERBOTTEN Behöver vägnätet dimensioneras om? Krävs ett eget avloppsreningsverk? Sådant ska redas ut inför bygget av Johnson Mattheys fabrik för katodmaterial.

Nyhetsbild

Grön el och hållbar logistik är batterifabrikernas nycklar – nu försöker Vasaregionen uppnå målen

Kan Vasaregionen bli centrum för hållbar batteritillverkning och vilka är i sådana fall utmaningarna? Vi talar med Handelskammarens Paula Erkkilä om saken.

Nyhetsbild

Valmet kan börja samarbeta med Freyr i Vasa, kör nu igång batteriproduktion i Nystad – vi har besökt nya fabriken

SE BILDER. Biljätten i Nystad bygger batteripack med celler främst från Asien. I framtiden hoppas de kunna få dem närmare  – som från Vasa.

Nyhetsbild

Händer i dag: Stor batterifabrik invigs intill Mercedes-fabriken i Nystad – vi är på plats

Valmet Automotive ordnar festlig invigning, släpper även in journalister i sin helt nybyggda fabrik för batterimoduler till bilindustrin.

Nyhetsbild

Hur hitta alla experter som behövs till Gigavasa? En britt, en rumänier och en pakistanier ger sina tips

ÖSTERBOTTEN Tala med de utländska experter som redan finns här. Se till att även familjer får vettig sysselsättning. Och hjälp experterna att rota sig.

Nyhetsbild

Norska Freyr Battery vill bygga batterifabrik i Vasa – Tomas Häyry: "Ett logiskt nästa steg"

På torsdagen kom beskedet som många väntat på. Vasa får en fabrik för tillverkning av battericeller. Freyr Battery har skrivit på ett intensionsavtal och reserverat en tomt.

Nyhetsbild

Minister Ville Skinnari om Freyr-planer i Vasa: "Jättenöjd över investeringar till Finland"

ÖSTERBOTTEN En battericellsfabrik i "gigaklass" väntas stå klar i Vasa år 2025. Det gläder utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP).

Nyhetsbild

Freyr Battery är uppstartbolaget som är börsnoterat i New York

Freyr Battery är fortfarande ett uppstartbolag. Antalet anställda är under 100. Målsättningen att samla in miljarder för fabriksprojekten.

Nyhetsbild

Freyrs vd Tom Jensen avslöjar för VBL: Så stor väntas batterifabriken bli

VASA Vasaetableringen ser ut att bli mindre än Northvolts. Produktionen skulle ändå räcka för att elektrifiera varje personbil, paketbil, buss och lastbil som säljs i Finland.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Känns riktigt bra och spännande med en batterifabrik till Vasa"

VIDEO I vår intervju berättar Vasas stadsdirektör om vad som händer nu: "Det här är det logiska nästa steget i utvecklingen av Gigavasa."

Nyhetsbild

Finlands malmförädling om Freyrs planer för Vasa: "Med det här samarbetet vill vi söka fler partners till Vasa"

Nya avtalet med norrmännen, Vasa stad och Finsk malmförädling gör det möjligt att locka ytterligare företag inom battericellsproduktion.

Nyhetsbild

Freyr Battery vill etablera battericellfabrik i Vasa – 90 hektar stort område har reserverats

UPPDATERAD Norska Freyr Battery har undertecknat ett intensionsavtal med Vasa stad och Finlands Malmförädling. Stor sannolikhet att en gigafabrik i Vasa förverkligas, säger Tom Einar Jensen, Freyr Batterys vd.