Ekonomi

Delårsresultat & bolagsstämmor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Lyxmärken ser ljuset i tunneln

Det tyska modehuset Hugo Boss pressas som hela branschen hårt av nedstängningar och restriktioner i pandemin. Men bolaget ser nu ljuset i tunneln och räknar med att det vänder uppåt i andra kvartalet i år.

Nyhetsbild

Wärtsilä höll bolagsstämma – slog fast utdelning och styrelse

Wärtsiläs bolagsstämma slog fast utdelningen och efter stämman samlades styrelsen för att välja Tom Johnstone till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Danfoss Drives Vesa Laisi: "Nu ser vi tecken på tillväxt igen"

Koncernen Danfoss, med Danfoss Drives i Vasa, presterade bra under coronaåret 2020. Danfoss Drives har inlett det nya året starkt, men Vesa Laisi varnar för att pandemin inte är över.

Nyhetsbild

Stängda spelautomater ledde till stora förluster för Veikkaus i fjol

Flera coronarelaterade aspekter ledde till att Veikkaus resultat sjönk avsevärt under 2020. Den mest betydande var stängningen av spelautomaterna.

Nyhetsbild

Storbygge i Liselund och rekordbelopp till ägarkunder – KPO hade ett starkt fjolår

Handelslaget KPO hade ett tudelat 2020. Storbygget i Liselund i Vasa framskrider enligt plan. Till ägarkunderna betalade KPO ut ett rekordbelopp på 27,7 miljoner euro.

Nyhetsbild

Coronan påverkade KPO – hotellanställda jobbade i butik

Handelslaget KPO lade om stora delar av sin verksamhet i fjol på grund av coronan. Omsättningen och vinsten sjönk, men bara marginellt.

Nyhetsbild

Lokal-Tapiola Österbotten tog marknadsandelar och flyttade in i nya lokaler

Lokal-Tapiola Österbotten tog marknadsandelar inom trafikförsäkringar i fjol. Kontoret på Handelsesplanaden i Vasa har totalrenoverats.

Nyhetsbild

Österbottens förbund valde expert på regionutveckling – coronapandemin vände minus till plus

Österbottens förbunds bokslut för i fjol uppvisar ett plus på drygt 105 000 euro, tack vare coronapandemin. Förbundet har också valt en regionutvecklingsexpert.

Nyhetsbild

Bank-vd:n Ulf Nylund låg nästan sömnlös men kan nu pusta ut lite grann – året blev bättre än han befarade

VASA Pandemin satte spår hos Vasa Andelsbank, men vd:n Ulf Nylund är ändå nöjd med året. Många företag hade det tufft, men flera fick också ett uppsving, säger bankdirektören Lasse Mäkynen.

Nyhetsbild

Peter Ståhlberg om Wasalines fjolår: "Förlust, men ingen katastrof"

Det blev som väntat förlust för Wasaline i fjol. Det kunde ha varit värre, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg. Snabbt insatta sparåtgärder, lägre bränslepriser och en frakt som visade fin utveckling minskade på förlusten.

Nyhetsbild

Aktias Stefan Grönholm: "Ett märkligt år"

När Stefan Grönholm, Aktias regiondirektör i Österbotten, ska sammanfatta fjolåret säger han att det var ett märkligt år. Det var ett år av hopp och förtvivlan. Samarbetsförhandlingarna berör också Vasa.

Nyhetsbild

Finnairs vd: "Det värsta flygtrafikåret under fredstid"

Omsättningen sjönk med nästa 86,8 procent och det jämförbara resultatet sjönk till minus 162,9 miljoner euro under det fjärde kvartalet. Finnair bedömer att det första kvartalet 2021 är fortsatt tufft.

Nyhetsbild

Aktia avslutade starkt – inleder samarbetsförhandlingar

Bankkoncernen Aktia avslutade med ett starkt fjärde kvartal. En omorganisering av verksamheten kräver samarbetsförhandlingar. Utdelningen på 0,43 euro per aktie får vänta till hösten.

Nyhetsbild

Atrias vd Juha Gröhn: "Ett lyckat år" – rekordhög omsättning

Ett lyckat år. Så beskriver Juha Gröhn, Atrias vd, fjolåret. Samtliga affärsområden bättrade och koncernens rörelseresultat nådde över 40 miljoner euro. Atria höjer utdelningen.

Nyhetsbild

Peter Finne fick en bra avslutning som vd – Kvevlax sparbank nådde miljonen

Kvevlax sparbank har haft som vana att nå miljonen i rörelseresultat. Fjolåret, som var Peter Finnes sista som vd, var inget undantag. Men det såg mörkt ut i mars och april, medger Finne.

Nyhetsbild

Sampo gjorde en rejäl nedskrivning av Nordea – storförlust under fjärde kvartalet

Försäkringskoncernen Sampo, som är storägare i Nordea, överraskar med att göra en rejäl nedskrivning av Nordea-innehavet. Resultatet för skatt är hela 675 miljoner euro på minus under det fjärde kvartalet.

Nyhetsbild

Mer matlagning och bakning i hemmen blev räddningen för Arla

Trots minskade leveranser till restauranger ökade mejerikoncernen Arla omsättningen under 2020.

Nyhetsbild

Uponors vd Jyri Luomakoski: "Ett av de bästa åren i börsbolaget Uponors historia"

Det var ett av de bästa åren för börsbolaget Uponor. Det jämförbara rörelseresultatet förbättrades med 53,9 procent. Styrelsens förslag till utdelning är 0,57 euro.

Nyhetsbild

Tui gick 699 miljoner på förlust på bara tre månader – hoppas på sommaren

Resekoncernen Tui Group redovisar en förlust på 699 miljoner euro under första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Nyhetsbild

Ålandsbanken slog rekordåret 2019 – delar ut ytterligare 1 euro per aktie

Ålandsbanken krossar, som förväntat, rekordåret 2019 och delar ut ytterligare 1 euro per aktie. Banken gör därmed två utdelningar, 1 euro för 2019 och 1 euro för 2020.

Nyhetsbild

Utdelningsregn av Nordea – vill betala 0,79 euro per aktie

Bankkoncernen Nordea tänker inte hålla igen med utdelningen längre. Först vill banken betala ut 0,07 euro. Efter september ska aktieägarna få ytterligare 0,72 euro. Sammanlagt 0,79 euro.

Nyhetsbild

Nokias Pekka Lundmark: "Vi tar viktiga steg i rätt riktning"

Nokia avslutade 2020 i linje med förväntningarna. Bolagets nya vd Pekka Lundmark lovar ingen snabb vändning, men han säger att bolaget tar viktiga steg i rätt riktning.

Nyhetsbild

ABB:s Björn Rosengren: "Stabil avslutning på utmanande år – nu vänder det"

ABB avslutade 2020 starkt. Björn Rosengren, koncernens vd, säger att marknadsförhållanden förbättrades under det fjärde kvartalet. Det vänder under det andra kvartalet 2021, bedömer ABB.

Nyhetsbild

Efter tre resultatvarningar – en negativ och två positiva – avslutade Kesko 2020 med rekordresultat

Handeln med dagligvaror och byggvaror var livlig under coronaåret 2020. Det syns i Keskos siffror. Bolaget redovisar ett rekordresultat. Styrelsens förslag till utdelning är 0,75 euro per aktie.

Nyhetsbild

Amazons vinst fördubblas – Bezos lämnar som vd

Amazon-grundaren Jeff Bezos avslöjade på tisdagskvällen att han lämnar sin roll som verkställande direktör för teknik- och e-handelsjätten i år och blir styrelseordförande.

Nyhetsbild

Alphabet slår alla förväntningar

Googles moderbolag Alphabet motsvarar förväntningarna med råge. För fjärde kvartalet redovisas högre vinst och ökade intäkter.

Nyhetsbild

Coronavaccin tills vidare ingen toppenaffär för läkemedelsbolagen – kan ändra med tiden

Tills vidare har coronapandemin inte varit någon toppenaffär för de stora, internationella läkemedelsbolagen. Ser man på bolagens aktiekurser så ligger de på ungefär samma nivå som för ett år sedan.

Nyhetsbild

Inkomster från coronavaccin lyfter Pfizers resultat

Läkemedelsjätten Pfizer höjer sin vinstprognos för 2021 som en effekt av coronavaccinet man utvecklat tillsammans med Biontech.

Nyhetsbild

Miljardförlust för Ryanair – störtdykningen väntas fortsätta

Irländska lågprisflygbolaget Ryanair avslutade 2020 med röda siffror.

Nyhetsbild

Ny coronavåg ger nya utmaningar för H&M

Den andra coronavågen ger nya utmaningar för H&M. Stängda butiker kan i sin tur betyda att företaget behöver redovisa förlust under första kvartalet.

Nyhetsbild

Vinst för UPM – fjolåret var svårt men slutet gott

JAKOBSTAD Efter ett svajigt år med nedstängningar landade UPM:s vinst för fjolåret på en dryg halv miljard euro. Skogsjätten utreder nu ny bioanläggning för flygplansbränsle.

Nyhetsbild

Wärtsiläs ledning och nyckelpersoner belönas med aktier

Ledning och nyckelpersoner inom Wärtsilä belönas med aktier. Det första aktiebaserade belöningsprogrammet omfattar över 3 miljoner aktier.

Nyhetsbild

Jaakko Eskola: "Wärtsilä har slagläge när coronapandemin lättar"

Det är en utmanande marknad på kort sikt. Jaakko Eskola och Wärtsilä väntar nu att vaccineringarna ska ge en positiv injektion också på marknadsutsikterna. Resultatet sjönk kraftigt, men är klart positivt. Dividendförslaget 0,20 euro.

Nyhetsbild

Wärtsiläs resultat sjönk – "Vi väntar en lättnad på marknaderna när vaccineringarna börjar bita"

Det är en utmanande marknad på kort sikt. Jaakko Eskola och Wärtsilä väntar nu att vaccineringarna ska ge en positiv injektion också på marknadsutsikterna. Resultatet sjönk kraftigt, men är klart positivt. Dividendförslaget 0,20 euro.

Nyhetsbild

Aktiestrateg: "Fokus på utsikter och guidning när rapportperioden drar igång"

Rapportperioden drar igång på allvar på torsdag när tungviktare som Wärtsilä och UPM-Kymmene berättar om fjolåret och det fjärde kvartalet 2020. Fokus på utsikter och guidning, säger Jukka Oksaharju.

Nyhetsbild

Wasaline tappade halva omsättningen – Peter Ståhlberg: "Det har gått betydligt bättre än väntat"

Wasaline tappade nästan halva omsättningen. Passagerarvolymen sjönk med 72 procent. Det har gått bättre, betydligt bättre, än väntat, säger Peter Ståhlberg.

Nyhetsbild

Coronan bidrog till omfattande ekonomiska konsekvenser för Viking Line – antalet resenärer sjönk med 70 procent

Efter ett extremt ogynnsamt år blickar Viking Line mot framtiden. Under 2021 ska rederiets nya fartyg levereras.

Nyhetsbild

Mirka hann aldrig vänja sig vid krisen – "Vi har kommit oskadda ur detta hittills"

NYKARLEBY Efter en tuff smäll när coronan slog till i våras har Mirka kommit bra igen. Nu planerar bolaget investeringar för över 20 miljoner euro nästa år, i första hand i Jeppo och Jakobstad.

Nyhetsbild

SAS vd: Tuffare konkurrens efter pandemin

2020 är ett förlorat år för SAS. Vd:n Rickard Gustafson tror att efterfrågan blir bättre nästa år, men ser också framför sig en hårdare konkurrens om semesterresenärerna. – Prispressen kommer nog att vara tuff, säger han.

Nyhetsbild

Ikea gör hyfsat resultat i Finland trots coronakrisen

Försäljningen på nätet står nu för 16 procent av bolagets omsättning.

Nyhetsbild

Tallink gjorde förlust på nästan 24 miljoner

Hälften mindre försäljning än förra året och mindre ekonomiskt stöd har försatt Tallink i en knepig situation.

Nyhetsbild

Aktias vd nöjd – men beslut om utdelning för 2019 fattas först efter årsskiftet

Ett beslut om utdelning väntas efter årskiftet. Värdeförändringar i Livbolagets placeringsportfölj tyngde rörelseresultatet.

Nyhetsbild

Bättre för Viria – sänker utsikter och låter anställda köpa aktier till rabatterat pris

Viria nådde bättre lönsamhet och högre omsättning under det tredje kvartalet. Men bolaget tvingas justera utsikterna. De anställda får fortsätta köpa aktier till rabatterat pris.

Nyhetsbild

K-gruppen ökade sin försäljning – sålde för 188,3 miljoner euro i Österbotten

I januari-september ökade K-gruppens försäljning i Österbotten med 9,7 procent. I pengar sålde man för 188,3 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nokia justerar utsikter och strategi – resultatet stabilt

Ett stabilt resultat på 486 miljoner euro, men Nokia tvingas sänka utsikterna. Nokias nya vd Pekka Lundmark justerar strategin.