Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ekonomi

Jobb & Karriär

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Google gör som Apple och Facebook: satsar på privata bankkonton

It-jätten Google följer några av de andra techbjässarna och kommer att erbjuda personliga betalkonton.

Nyhetsbild

Överraskande vändning för Vasas gigaområde – nu är elbilar inte längre i fokus

VASA Inom Gigavasa-projektet har man släppt tanken på batterier till elbilar. Nya given är jättebatterier för fartyg, arbetsmaskiner och ellagring.

Nyhetsbild

Norwegian slutar flyga från Vasa nästa år

UPPDATERAD Bara ett par veckor efter att Norwegian börjat flyga från Vasa till Helsingfors meddelar flygbolaget att man lägger ner rutten.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Aktias strategiska val drabbar "vanliga" bankkunder

2

Aktia uppstod ur sparbanksrörelsen, en rörelse med egen ideologi, "sparbanksideologin". Grundbulten i den ideologin är att banken finns till för kunderna, skriver Björn Stenbacka i sin kommentar.

Nyhetsbild

Vasa ute ur kampen om Teslas fabrik i Europa

Teslas kommande fabrik i Europa ska byggas nära Tysklands huvudstad Berlin. Också Vasa var en av de städer kämpade om att få fabriken.

Nyhetsbild

Facebook inför egen betaltjänst – samlar information för att rikta reklam

Facebook lanserar en egen betaltjänst som ska bidra till säkrare betalningar i olika appar med koppling till företaget, bland annat Whatsapp, Instagram och Messenger.

Nyhetsbild

Toppchefer från Wärtsilä samlades i Vasa – vill att studerande ska hjälpa dem klura ut lösningar på problem

VASA

Wärtsilä vill ha nya idéer och tar nu hjälp av studerande. Vinnarna garanteras sommarjobb – ett erbjudande som inte avskräcker trots de pinfärska samarbetsförhandlingarna. 

Nyhetsbild

EU-kommissionen låter Telia köpa MTV3 och TV4 av Bonnier-koncernen

EU-kommissionen gav grönt ljus. MTV:s tv-kanaler får säljas till Telia. Därmed blir telekombolaget också en mediajätte.

Nyhetsbild

Telia ror hem TV4-affären – får kritik av konkurrenter och politiker i Sverige

I början av december ska Telias köp av Bonnier Broadcasting, med C More och TV4, slutföras. Det är planen sedan EU-kommissionen gett grönt ljus för det omstridda köpet.

Nyhetsbild

Poststrejken ökar trycket på andra logistikföretag – Matkahuolto märker av växande pakettrafik

Telefonen ringer utan avbrott hos Matkahuolto i Vasa. Mikael West, produktionsansvarig, säger att effekterna av poststrejken märks tydligt hos dem.

Nyhetsbild

Satsning på soldrönare med obegränsad flygtid

SOLENERGI Den italienska försvars- och flygteknikgruppen Leonardo har investerat i Skydweller Aero, som utvecklar drönare som drivs med solenergi.

Nyhetsbild

Kraftigt vinstras för Nissan

BILINDUSTRIN Japans försäljningsmässigt näst största biltillverkare, Nissan, rapporterar ett rejält vinstras för andra kvartalet, juli–september, i bolagets brutna räkenskapsår.

Nyhetsbild

EU-besked om TV4-affären på väg

TV EU-kommissionen har avslutat sin konkurrensgranskning av teleoperatören Telias omstridda köp av Bonnier Broadcasting, där bland annat C More och TV4 ingår.

Nyhetsbild

OP Gruppens samarbetsförhandlingar avslutade – 460 arbetstillfällen försvinner

Cirka 460 arbetstillfällen försvinner samtidigt som ungefär 190 nya tjänster tillsätts.

Nyhetsbild

Sofia och Rebecka vill få företag att lyfta – med hjälp av kamera och stativ

VASA Fotograferna Sofia Ylimäki-Lindqvist och Rebecka Hägert-Backull klickade direkt när de träffades för två år sedan. Nu har de startat företag ihop – och öppnat kontor i Vasa.

Nyhetsbild

Banker och företag påverkas av poststrejken – Dermoshop i Korsnäs räknar med försenade paketleveranser

När det närmar sig jul skickar Dermoshop i Korsnäs ut flera tusen paket om dagen. Poststrejken kunde med andra ord inte kommit mindre lägligt. Även bankerna påverkas av strejken.

Nyhetsbild

Solenergin står för en fjärdedel av elbehovet i Tokmannis affär i Kalajoki

Affärskedjan Tokmanni investerar i utbyggnaden av solenergi. Bolaget har hittills installerat 23 solkraftsparker med sammanlagt 14 600 solpaneler på olika håll i Finland.

Nyhetsbild

De finländska räntefondernas värde ökar

Värdet på det investerade kapitalet i finländska investeringsfonder har i år ökat med 11,4 miljarder euro, uppger Finlands Bank.

Nyhetsbild

En tredjedel vill oftare jobba på distans – men flera arbetsplatser saknar riktlinjer

En tredjedel av dem som jobbar inom den privata sektorn skulle vilja jobba mer på distans, visar Tjänstemannaförbundet Ertos enkät.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer och teknik till fartygsbygge i Kina

Wärtsilä har fått en stor beställning av utrustning till två RoPax-fartyg. Ordern är värd 30 miljoner euro. Fartygen byggs i Kina.

Nyhetsbild

Cramo säljs till Holland

Ännu ett finländskt börsbolag säljs till utlandet. Denna gång är det Cramo som säljs till Holland. Budet är 13,25 euro per aktie.

Nyhetsbild

Världsbanken: Global handel kan slås sönder

EKONOMI Handelskriget är på väg att slå sönder det globala handelssystemet och skapa regionala handelsblock, varnar Världsbankens chefsekonom Pinelopi Koujianou Goldberg. – Det är ett tänkbart scenario, säger hon.

Nyhetsbild

Wall Street backade först men vände

Kurserna backade på New York-börsen i den tidiga handeln på fredagen, påverkade av ett uttalande av Donald Trump. Den amerikanske presidenten dementerade då tidigare uppgifter om att USA och Kina kommit överens om att dra tillbaka vissa tullar.

Nyhetsbild

Amerikanska flygjättar förlänger flygstopp

American Airlines förlänger flygstoppet för Boeing 737 Max-flygplanen fram till och med 4 mars nästa år, rapporterar bolaget.

Nyhetsbild

Ny affärsfastighet i Stenhaga snart fylld – Kone Nygård ska sälja motorcyklar

VASA Byggkoncernen Wasa Group har snart fyllt den nya affärsfastigheten på Kvartsgatan 2 i Stenhaga med hyresgäster. Klart är att Kone Nygård Maskin ska börja sälja motorcyklar och mopeder i Stenhaga.

Nyhetsbild

Vasafotografen Esa Siltaloppi flyttar bort från mörkret och kylan – Seger Marketing flyttar in

VASA För en vecka sedan var väggarna vita, nu är de gröna. Seger Marketing har flyttat in i Esa Siltaloppi Medias lokal. Och Esa då? Han drar till värmen och solen.

Nyhetsbild

Ministeriets prognos: Sysselsättningsökningen mattas av

Sysselsättningen fortsätter öka, men inte i lika snabb takt som man tidigare förväntade sig.

Nyhetsbild

Nya regler för subventionerade regionbiljetter – en biljett mellan Närpes och Vasa kan bli 70 euro dyrare

Många regionbiljetter försvinner i busstrafiken från och med den 2 december när förordningen om trafikavtal träder i kraft efter en tio års övergångsperiod. En del kommuner har glömt att gardera sig mot de nya spelreglerna.

Nyhetsbild

Luttrade anställda har sett det här förr – "Det är bara att gå in och kämpa på"

VASA En avstannande världsekonomi gjorde ett stopp i Runsor på torsdagen. Men de anställda på Wärtsilä har varit med förr.

Nyhetsbild

Wärtsiläs vd i Finland: "Tungt besked"

UPPDATERAD Wärtsiläs samarbetsförhandlingar leder till att 92 sägs upp. När de 78 som sades upp tidigare i år räknas med har Wärtsilä i Finland minskat personalen med 170 på kort tid. Ett tungt besked, säger Vesa Riihimäki. Tufft och sorgligt, säger huvudförtroendemannen Ralf Holmlund.

Nyhetsbild

Wärtsilä: 92 fast anställda får gå – 75 i Vasa

200 jobb var hotade när Wärtsilä inledde samarbetsförhandlingarna i september. Nu är det klart att 92 fast anställda får gå. Av dessa jobbar 75 i Vasa, 5 i Åbo och 12 i Helsingfors.

Nyhetsbild

Fackförbundet JHL stöder poststrejken

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL backar upp Post- och logistikunionen PAU:s strejk.

Nyhetsbild

Poststrejk inleds på måndag – fördröjer leveranser av brev och paket

Enligt riksförlikningsman Vuokko Piekkala är arbetsmarknadsparternas meningsskiljaktigheter för stora för att det ska gå att nå en uppgörelse och lämna ett medlingsbud.

Nyhetsbild

Granlund köpte ingenjörsbyrå i Alavo

Granlund Österbotten, som specialiserat sig på hus- och fastighetsteknik, har köpt en ingenjörsbyrå i Alavo. Det uppköpta företaget är Sartekno, med sex anställda.

Nyhetsbild

Lufthansas strejk ställer in flyg till Helsingfors

Det tyska flygbolaget Lufthansas kabinpersonal strejkar på torsdag och fredag. Enligt Deutsche Welles uppgifter har bolaget inhiberat 1 300 flyg på grund av strejken.

Nyhetsbild

Det fortsätter gå bra för Marimekko – ökad vinst och omsättning

Under årets tredje kvartal ökade Marimekkos vinst med 24 procent till 7,8 miljoner euro.

Nyhetsbild

Wärtsiläs arbetsmiljö i Helsingfors prisas

Wärtsilä har med hjälp av den så kallade Leesman-metoden mätt hur nöjda de anställda är med att jobba i Helsinki Campus. Mätningarna visar att de anställda är både stolta och nöjda över att få arbeta i de nyrenoverade utrymmena.

Nyhetsbild

Heidi Paalatie: "Vindkraften står på egna ben"

Vinkraften står på egna ben, eller rättare sagt torn. Investeringarna i vindkraft fortsätter och inom fem år finns det också flera havsbaserade parker. Det säger Heidi Paalatie, operativ direktör inom Finlands vindkraftförening, på besök i Vasa.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: Mehiläinen har hittat honungsburken

Bin (mehiläinen) kan välja bort handlingar som leder till osäker utkomst. Det visar forskningen. När Mehiläinen köper Pihlajalinna och Promedi är det en handling som leder till säker inkomst. Mehiläinen har hittat honungsburken i Finland.

Nyhetsbild

Danfoss senaste teknologi i nya Kvarkenfärjan

VASA Danfoss Drives i Vasa har haft ett av de starkaste åren någonsin. Om det fjärde kvartalet lyckas, som det ser ut att göra, blir det ett riktigt bra år för Vasaenheten. Nya Kvarkenfärjan fungerar som testmiljö för Danfoss nya frekvensomriktargeneration.

Nyhetsbild

Mehiläinen expanderar ännu mer – köper också upp Pihlajalinna

Fusionsavtalet mellan Mehiläinen och Pihlajalinna undertecknades i dag, tisdag.

Nyhetsbild

Aktia stänger kontoret i Smedsby

KORSHOLM Aktia stänger kontoret i Smedsby i Korsholm. Kontoren i Malax, Vörå, Jakobstad och Karleby håller öppet enligt tidsbeställning.

Nyhetsbild

Josefines nätbutik blev en Instagramsuccé – många timmars arbete ligger bakom

VASA Arbetet med att på förhand marknadsföra nätbutiken på Instagram gjorde att försäljningen sköt i höjden direkt. Sundombon Josefine Wester är en mångsysslare i sitt eget företag.