Ekonomi

Företagsnytt

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Sem Timmerbacka: "Vårt företag får ett bra hem"

Företaget Mitta förvärvar samtliga aktier i Mapteam. Som en del av affären blir Mapteams ägare Jan-Erik Strandberg och Sem Timmerbacka delägare i Mitta. Företaget får ett bra hem, säger Sem Timmerbacka.

Nyhetsbild

Matti Vaattovaara leder nya ABB Power Grids Finland

Det blir Matti Vaattovaara, med 15 års erfarenhet från ledande uppdrag inom ABB, som ska basa över ABB Power Grids i Finland, bolaget som övertas av japanska Hitachi i början av 2020.

Nyhetsbild

Trump skjuter på beslut om biltullar

Trumpregeringen skjuter upp beslutet om att införa tullar på bilar och bildelar till USA i ett halvår, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Vita huset.

Nyhetsbild

Pundet faller efter avbrutna brexitsamtal

Det brittiska pundet har fallit till den lägsta nivån på fem månader efter det att sex veckors fruktlösa brexitsamtal avbrutits mellan premiärminister Theresa Mays konservativa parti och det oppositionella Labour-partiet.

Nyhetsbild

Mirka satsar på nya orter – öppnar kontor i Vasa och Jakobstad

Mirka har öppnat ett kontor i Runsor i Vasa. Ett nytt kontor har nyligen öppnats också i Jakobstad.

Nyhetsbild

Generationsväxling inom Häggviks Transport i Malax

MALAX Häggviks Transport i Malax genomför en generationsväxling som innebär att Johan Häggvik tar över bolaget efter sin far Ulf Häggvik. Men det sker successivt. Generationsväxlingen ska vara slutförd inom några år.

Nyhetsbild

Huawei protesterar mot USA:s nödläge

Den kinesiska telekomjätten Huawei är som väntat starkt kritisk till USA:s nya it-nödläge, som inte nämner företaget vid namn men tolkas som riktat mot kinesiska intressen.

Nyhetsbild

Jubilaren Torp frys firar stort: "Vi tror på en ljus framtid"

PEDERSÖRE Torp frys startade med en minkfarm för 60 år sedan. Nu är de ett av regionens största foderkök och servar dagligen 160 pälsfarmare med foder.

Nyhetsbild

Österbottniska storföretag följer med utvecklingen i USA och Kina – "En osäkerhet som påverkar oss"

Handelskriget mellan Kina och USA orsakar huvudbry också för österbottniska företag. En utdragen konflikt kan i värsta fall leda till att företag tvingas se över sin kapacitetsanvändning.

Nyhetsbild

USA skjuter på hot om biltullar

Hotet om amerikanska biltullar mot omvärlden skjuts upp, uppger nyhetsbyrån Bloombergs som refererar till en myndighetskälla.

Nyhetsbild

Ford återkallar 270 000 bilar

Biltillverkaren Ford Motor återkallar 270 000 bilar av modellen Ford Fusion. Modellåren 2013–2016 omfattas av återkallningen, som gäller bilar som har sålts i Nordamerika.

Nyhetsbild

Nepalesisk restaurang öppnar i Vasa

2

VASA Kaunis Nepal är namnet på Vasas nyaste restaurang. Den ska servera traditionell nepalesisk mat.

Nyhetsbild

EU har inte gett upp hoppet om ett handelsavtal

Ett beslut om biltullar från Trumpregeringen har utlovats till på fredag. Men EU-kommissionären Cecilia Malmström från Sverige hoppas att beslutet skjuts på framtiden. Hon har inte gett upp hoppet om att ro hem ett handelsavtal med USA.

Nyhetsbild

Wall Street vände uppåt efter Trump-uttalande

Aktier i teknikföretag ledde uppgången när New York-börsen på tisdagen återhämtade sig från på det kraftiga fallet dagen innan. Då rasade kurserna till följd av hotet om ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina.

Nyhetsbild

Dyrare kol och billigare sol i IEA:s årsrapport

Världens energiinvesteringar låg förra året ganska stilla vid 1,8 biljoner dollar, uppger Internationella energirådet (IEA) i sin årsrapport. Fossila satsningar ökade och förnybart minskade. Den gröna energin växer ändå, men inte tillräckligt snabbt.

Nyhetsbild

Nordeas Kinaexpert Tuuli Koivu om handelskriget mellan USA och Kina: "Vapenskramlet har kommit för att stanna"

Vapenskramlet, i form av ett handelskrig mellan USA och Kina, har kommit för att stanna. Kina är mera beroende av världshandeln än vad USA är. Det säger Tuuli Koivu, Nordea Finlands chefsekonom och Kinaexpert.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Nyhetsbild

Världsnyhet i Kvarkenfartyg – första LNG-färjan med effektivare oljerening

VASA Den nya Kvarkenfärjan förses med ett danskt filtersystem för oljereningen. Det minskar strömförbrukningen och gör färjan mer miljövänlig.

Nyhetsbild

Kapkem är årets nyföretagare i Vasaregionen

VASA Mika Kultti och Sakari Rahtu träffades av en slump 2016. I dag driver de företaget Kapkem tillsammans. Nu har de valts till årets nyföretagare i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Optimism trots upptrappat handelskrig mellan Kina och USA

Både Kina och USA har kompetens att lösa konflikten på fredlig väg, säger Kinas utrikesminister Wang Yi och slår därmed an en betydligt mjukare ton än den som använts av de två länderna på senaste tiden.

Nyhetsbild

Teknikbolag ledde ras på Wall Street

Kurserna rasade på bred front på de amerikanska börserna på måndagen, sedan Kina deklarerat att landet höjer tullarna på varor som importeras från USA.

Nyhetsbild

Alla företagare borde ha ett testamente – Advokat: "Många har inte ens tänkt på det"

VASA Många saknar en plan för vad som ska hända med företaget vid skilsmässa, sjukdom eller dödsfall. Advokatbyrån Näsman & Båsk i Vasa vill hjälpa företagarna – genom att besikta dem.

Nyhetsbild

Ny miljarddom mot Monsanto

Bayerägda Monsanto har åter dömts till skadestånd i USA.

Nyhetsbild

Scania i batteriuppgörelse med Northvolt

Den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania har skrivit på ett avtal om batterileveranser med den svenska batteritillverkaren Northvolt.

Nyhetsbild

Kina svarar med tullar mot USA

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp ytterligare. Strax efter det att USA:s senaste höjning av tullar på kinesiska varor trätt i kraft svarade Kina med samma mynt.

Nyhetsbild

Uber-aktien rasar på New York-börsen

Amerikanska Uber, som säljer taxitjänster runt om i världen, faller cirka 10 procent i den inledande handeln på New York-börsen.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin: "Vi har elkunder i samtliga kommuner i Finland"

Vasa Elektriska har elkunder i landets samtliga kommuner. När årets första kvartal jämförs med siffrorna från det första kvartalet i fjol har kundantalet, när det gäller konsumenter, ökat.

Nyhetsbild

Pristak för mobilsamtal mellan EU-länder

Från och med den 15 maj gäller ett nytt pristak för internationella samtal och sms inom EU. Taket ligger på högst 19 eurocent per minut för samtal och 6 eurocent per sms, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Wärtsilä fick stor motorbeställning från Kina – ger jobb också i Vasa

Wärtsilä har fått en stor beställning på så kallade generatorset. Beställningen från Kina omfattar totalt 40 generatorset till 12 olika fartyg.

Nyhetsbild

Aktias prognos: "Räntorna låga ett par år till"

Det är inte mycket som tyder på att räntorna skulle vara på väg att stiga. Aktia bedömer att de låga räntornas tid fortsätter ett par år till.

Nyhetsbild

USA hotar med tullar på alla kinesiska varor

Handelssamtalen mellan USA och Kina verkar ha kört fast. USA kräver konkreta löften om lagändringar från Kina – som i sin tur vägrar att offra sina egna intressen.

Nyhetsbild

Pakistan får pengar till att betala av lån

Pakistan kommer att få stora finansiella bidrag från utlandet de närmaste tre åren för att klara av att betala på sin utlandsskuld.

Nyhetsbild

Priset allt viktigare när gamla egnahemshus säljs

EKONOMI Intresset för egnahemshus byggda på 1970-talet är svalt. Det visar OP-gruppens sammanställning. Priset avgör, säger Maarit Lähteenmäki på Kiinteistömeklarit i Vasa.

Nyhetsbild

Renovera skorstenen innan sommarvärmen slår till

Nu är det hög tid att se över skorstenens skick och få eventuella reparationer gjorda.

Nyhetsbild

Gammalt tidningspapper ska hålla Johan Storms hus i Sundom varmt

VASA Bra isoleringsförmåga, fina värmevärden och helt giftfritt. Där har ni orsakerna till att Johan Storms mellantak fylls med svensktillverkad blåsull.

Nyhetsbild

Kökstrenden går mot svart och naturnära färger

Kan du tänka dig att laga mat i ett svart kök? Hur låter det med en köksö på hjul med induktionsplatta som har down draft-system – eller varför inte ett frukostskåp? Det här är några av årets kökstrender enligt köksförsäljaren Thomas Berglund.

USA höjer även återstående tullar

UTRIKES USA:s president Donald Trump har beordrat en tullhöjning på återstående kinesiska varor.

Nyhetsbild

Elektronikbranschen sågar USA-tullar

Tullverket i USA har, precis som president Donald Trump hotat med, höjt tullarna från 10 till 25 procent på 5 700 kinesiska produktkategorier. – Katastrofalt, varnar kritiker från USA:s konsumentelektronikbransch.

Nyhetsbild

Ny avloppsvattenlag öppnar för mer miljövänliga alternativ

KORSHOLM Från och med oktober 2019 träder den nya avloppsvattenlagen i kraft. Detta gäller de som har rinnande vatten i sin fastighet. Har du en fritidsbostad utan rinnande vatten och med en torr- eller komposttoalett behöver du inte oroa dig.

Nyhetsbild

Växande intresse för solpaneler – kräver minimalt med underhåll

Före 2010 sålde solpanelsentreprenören Ari-Jussi Uunila mest off-grid solcellspaket till sommarstugeägare utan el. Men de senaste åren installerar hans företag mestadels on-grid system, nätkopplade system, till olika företag och egnahem.

Nyhetsbild

Ny vd klar för Danske Bank

Danske Bank har gjort klart med ny vd i form av Chris Vogelzang.

Nyhetsbild

Halvvarm balkong gör lägenheten större

BYGG&BO Ett smart sätt att förstora en lägenhet är en halvvarm balkong. Du får ett extra rum, som inte räknas in i bostadsytan.

Nyhetsbild

Handelssamtalen mellan Kina och USA fortsätter i dag

Vita huset uppger att handelsamtalen med Kina kommer att fortsätta under fredagen.