Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Vasa stad och Vasa företagare intensifierar samarbetet – arbetsgrupp ska främja företagandet

Vasa stad vill intensifiera samarbetet med både små och stora företagare i regionen. Målet är att vara Finlands mest företagarvänliga stad.

Nyhetsbild

Blåkläder öppnade ny butik i Vasa – "Arbetskläder bör uppfylla specifika krav"

VASA Svenska Blåkläder finns nu i Stenhaga med egen butik, eller egentligen ägs butiken av VTR-Workwear Center, som i sin tur ägs av familjen Gustavsson. Det är VTR:s åttonde affär i Finland. I sortimentet finns också en arbetskilt, men ännu har ingen kund i Vasa vågat sig på att bära kilt på jobbet.

Nyhetsbild

SMN Agricenter ordnade öppningsdag – vill vara lyhörda för jordbrukarna

1

SOLF På onsdagen bjöd SMN Agricenter på korv och kaffe och visade upp sig för Solfborna. Det nygamla företaget har varit aktivt i en och en halv månad och responsen har varit positiv. På sikt vill företaget erbjuda detaljhandel till Solfborna utöver lantbruksvarorna, säger verkställande direktör.

Nyhetsbild

"Cellulosa är speciellt" – UPM-chef ser ljust på framtiden

Simon Fagerudd är sedan i somras chef för UPM i Jakobstad. Enheten i Jakobstad är intrimmad och effektiv. Cellulosan har också global efterfrågan och det ser bra ut.

Nyhetsbild

Lågt flygande helikopter hjälper Vasa Elnät inspektera ledningar

En blå helikopter som flyger ovanligt nära marken har siktats på flera håll i dag, onsdag. Det rör sig om Vasa Elnät som inspekterar elledningarna och kontrollerar var röjning behövs.

Nyhetsbild

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Danske Banks vd avgår

Danske Banks vd Thomas Borgen avgår i spåren av den gigantiska penningtvättskandalen som rullats upp I Estland.

Nyhetsbild

Nybäck Invest bygger stockhus i Smedsby

KORSHOLM Med över 30 års erfarenhet från den tillverkande industrin är Roger Nybäck van att hantera stora projekt. Därför är det ingen överraskning att Nybäck Invest planerar att bygga två parhus och två småhus i Smedsby.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

Också PAM motsätter sig försvagat uppsägningsskydd

Servicefacket PAM går med i striden. Fackförbundet inför övertidförbud i protest mot regeringen planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

Schibsted omorganiserar – separat företag ska satsa på Tori.fi

Styrelsen för mediekoncernen Schibsted Media Group (Schibsted ASA) har beslutat att dela upp sin verksamhet i två olika grenar genom att skapa ett separat företag vid namnet MPI, som ska bestå av en portfölj med bland annat Leboncoin.fr och Shpock. På samma gång ska Schibsted ASA satsa på digitala marknadsplatser som Tori.fi, Blocket.se och Finn.no.

Nyhetsbild

Danske Bank: Populister och brist på kunnig arbetskraft bromsar den ekonomiska tillväxten

Världshandeln har hjälpt Finlands ekonomi på fötter, men handelskrig och högre räntor hör till de största riskerna.

Nyhetsbild

Estländskt bolag får nobben av Ålands landskapsregering

Nu är det klart vem som sköter färjförbindelsen mellan Korpo och Åland ända fram till 2022.

Nyhetsbild

Motvilligt Irland inkasserar Applemiljarder

Irland har nu tagit emot hela den omdebatterade skatteskulden om totalt över 14 miljarder euro från Apple. Men Dublin hade helst avstått från miljardintäkterna.

Nyhetsbild

Blåräven gick åt – men priset sjönk

Under tisdagen var det blårävarnas tur att gå under klubban i Vanda.

Nyhetsbild

Finländskt företag utvecklar konstgräsgranulat gjort på sockerrör – unikt i världen

Granulatet, som används som ifyllnad i konstgräsplaner, är ofta gjort av gummi. Nu vill det finländskt ägda företaget Unisport erbjuda ett miljövänligt alternativ, skriver Tekniikkatalous.

Nyhetsbild

Volkswagen slutar tillverka "Bubblan" – satsar på elbilar

Den ikoniska Volkswagenmodellen Beetle, med rötter som kan dateras tillbaka till 1930-talet, ska upphöra att produceras under 2019. Några planer på att ersätta den nuvarande modellen finns inte i dagsläget, skriver Markkinointi & Mainonta.

Nyhetsbild

Milla Monola ny vd för reklambyrån C2

VASA Reklambyrån C2 i Vasa har hittat en ny vd. Det blir Milla Monola (47) som tar över efter Suvi Markko. Mikko Vartiainen, som skött vd-uppdraget under rekryteringsprocessen, återgår till jobbet som Creative Director.

Nyhetsbild

HFD tar ställning till besvär mot vindkraft i Pörtom

Motståndare till den planerade Pörtom vindkraftpark har ansökt om besvärsrätt till Högsta förvaltningsdomstolen. Det gäller både delgeneralplan och bygglov.

Nyhetsbild

Etla: Kryssningsfartygen garanterar medvind för Finlands ekonomi

Finlands ekonomiska uppsving fortsätter åtminstone fram till 2020, förutspår Näringslivets forskningsinstitut Etla. 2019 blir ett bra år för landets export, tack vare två stora fartygsleveranser från skeppsvarvet i Åbo.

Nyhetsbild

Här öppnar Vasas nya rymningsspel – Tar fasta på stadens historia

VASA Vad har Gamla Vasa brand och tidigare puben Potero för gemensam nämnare? Ja, det får du veta kring lilla jul då Vasas nya rymningsspel Pakopeli Findout öppnar i Rewell center. Spelet är speciellt bra för arbetsplatser som vill satsa på grupputvecklande verksamheter, säger företagare Anu Kuivaniemi.

Nyhetsbild

Älvsbyhus stänger fabrik i Sverige – färre beställningar är orsaken

Småhustillverkaren Älvsbyhus tvingas stänga en av sina fyra fabriker. Det är fabriken i Vålberg i Karlstad som stängs. Orsaken är den vikande småhusmarknaden i Sverige och Norge, skriver Älvsbyhus i ett pressmeddelande. Älvsbyhus har en fabrik också i Kauhajoki.

Nyhetsbild

Linus Torvalds ber om ursäkt för raseriutbrott – tar en paus från Linux

Linux-grundaren Linus Torvalds försöker ändra sitt osakliga beteende. Nu tar han en paus från sitt trettioåriga projekt.

Nyhetsbild

Nya 100- och 200-eurosedlarna får ny storlek och fiffiga säkerhetsdetaljer

Europeiska centralbanken har presenterat de nya 100- och 200-eurossedlarna. Sedlarna får nya och innovativa säkerhetsdetaljer: ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra. De sätts i omlopp den 28 maj 2019.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar utrustning till belgiska tankfartyg

Wärtsilä har fått en beställning på lasthanteringsutrustning och bränslesystem till två nya tankfartyg. Fartygen ägs av det belgiska rederiet Exmar och fartygen byggs av varvet HHIC-Philippines, i Subic Bay i Filippinerna.

Nyhetsbild

Atrias solenergipark i Nurmo klar

Atrias solenergianläggning i Nurmo är monterad och klar. Det finns totalt 22 000 solpaneler utplacerade på en yta som motsvarar nio fullstora fotbollsplaner.

Nyhetsbild

Wärtsiläs anläggning omvandlar gödsel från 50 000 mjölkkor till biogas

Puregas Solutions, som är en del av Wärtsilä, uppgraderar en biogasanläggning i USA. Som råvara fungerar gödsel från 50 000 mjölkkor. Affären är den första som Puregas Solutions fått från USA.

Nyhetsbild

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Nyhetsbild

Telefonförsäljare skickar tidning till folk som inte beställt den: Österbottning – "Jag får inte stopp på det"

Tidningen Kouluturvaa sysselsätter konsumentmyndigheterna. Över tusen personer som inte vill ha tidningen har fått den ändå ihop med en fet räkning. Även österbottningar har blivit lurade.

PTT förutspår fortsatt tillväxt, men en avtagande sådan

Högkonjunkturen håller i sig i år och nästa år, men tillväxten avtar. Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT sällar sig till de prognosmakare som bedömer att det mesta börjar ha vridits ur den goda ekonomiska tillväxten. Nu väntar en period med lägre tillväxt.

Nyhetsbild

Nytt på gång hos Google och Samsung

Efter Apples presentation av nya telefoner i veckan nästan trängs konkurrenterna om att visa upp sina nya alster.

Nyhetsbild

Utdragen mjölktvist får ett avslut – mindre mejerier kräver ännu ersättning

Valio och Arla har sinsemellan gjort en uppgörelse kring den utdragna tvisten som gällde prissättning av mjölk under åren 2010-2012.

Nyhetsbild

Ryska köpare höjde försäljningsprocenten - men priserna fortfarande för låga

På fredagen inleddes Saga Furs skinnauktion i Vanda. Det mörka molnen har inte skingrats och Magnus Ljung räknar med några tuffa dagar i salen.

Nyhetsbild

För försäkringsmäklaren MSR Finser har nätverket stor betydelse

1

Den privatägda mäklarbyrån MSR Finser i Vasa har lång erfarenhet av att skräddarsy försäkringslösningar åt österbottniska små- och medelstora företag. Ett färskt avtal med Nordens största försäkringsmäklargrupp Söderberg & Partners stärker Vasaföretagets position ytterligare och ger muskler att ta hand om allt större helheter.

Nyhetsbild

Vanligaste månadslönen är 2600 euro

Den vanligaste månadslönen för personer i arbets- eller tjänsteförhållande är 2600 euro. Det visar statistik från Statistikcentralen. Lönen är totallön och innehåller förutom grundlön även lönetillägg, övertidslöner och naturaförmåner.

Nyhetsbild

Fågelberget får lunchrestaurang – "Många har frågat när vi ska satsa i området"

KORSHOLM Nästa vecka slår Foodz Corner upp dörrarna på Fågelberget. – Det har redan länge funnits en efterfrågan på en lunchrestaurang i det här området, säger ägaren Sofia Kitinoja som sedan tidigare har Foodz Corner i Stenhaga.

Nyhetsbild

Suvi Karirinne leder energilaboratoriet Vebic

VASA Det blir teknologie doktor Suvi Karirinne, 46, som leder energilaboratoriet Vebic i Vasa. Laboratoriet samlar forskare och näringsliv i Vasa kring forskning om motor- och bränsleteknik.

Nyhetsbild

Tullen lanserar ny webbsida om brexit – företag behöver nya råd

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen väcker huvudbry. Många företag vet inte hur man ska deklarera införseln av brittiska produkter till Finland. Nu lanserar Tullen en sajt för att bringa ordning i oredan.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

Nautors nya chef är van vid däck

JAKOBSTAD Italienaren Giovanni Pomati tar över som koncern-vd för Nautor. Han har tidigare jobbat inom Pirelli-gruppen.

Nyhetsbild

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Beställning på ny Kvarkenfärja i december"

Fyra varv är fortfarande med och tävlar om vem som ska få bygga och leverera den nya Kvarkenfärjan. Samtliga varv har lämnat in de preliminära anbuden och nu börjar arbetet med att vaska fram det bästa alternativet. En beställning ska kunna göras i december, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa och styrelseordförande i Kvarken Link.

Nyhetsbild

Korsnästågets nya apotek får självbetjäningskassa

VASA Apoteket i Korsnäståget flyttar till nya utrymmen och får en självbetjäningskassa. Ny adress är S-markets fastighet på Gamla Vasagatan 19 i Korsnäståget. Apotekaren Petter Ström ser fram emot att få testa det nya självbetjäningskonceptet.

Nyhetsbild

Moodys: Ökad risk för brexit utan avtal

Brexit utan ett avtal på plats skulle få förödande konsekvenser för den brittiska ekonomin, enligt Moody's. Och risken för detta har ökat rejält de gångna månaderna, skriver ratinginstitutet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

OP testar betalning med ansiktet

Ett enkelt och pålitligt betalningssätt. Det hävdar OP Gruppen, som är först i Finland med att starta ett pilotprojekt för betalning med ansiktsigenkänning. De första testpersonerna är OP:s egna anställda.