Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Händer i dag: Nygammal favorit till ekonomipriset

En turkisk-armenisk nationalekonom är ett av de hetaste tipsen när ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas ut i dag.

Nyhetsbild

Företaget bakom Pietarsaari Open Air i trångmål – söker om företagssanering

JAKOBSTAD RH Entertainment, arrangören som stod bakom det i sista stund inhiberade Pietarsaari Open Air i slutet av juli har sökt om företagssanering.

Nyhetsbild

Nu får högstadieåttorna i Österbotten lära sig ta hand om pengar – "Viktigt att börja tidigt", säger Matilda och Joel

VASA Ungdomar är intresserade av pengar, men vet inte alltid hur de ska hantera dem. Nu startar Marthaförbundet och Lokal-Tapiola Österbotten en ekonomiskola för alla åttondeklassare i regionen.

Nyhetsbild

Katja Rajala fick tung nationell post – "Entreprenören är företagets hjärta"

Katja Rajala är ny ordförande för företagarkvinnorna i Finland. Hon hoppas att välfärdsområdena inte stänger dörren för företag och konkurrens.

Nyhetsbild

Höjda priser får studerande att planera mera och undvika onödiga inköp

VBL frågade studerande i Vasa hur deras vardag och inköpsvanor påverkas av inflationen.

Nyhetsbild

Xiaoling, 39, är entreprenören med det goda hjärtat – nu har hon drivit restaurang i Vasa i tio år: "Det här är min passion"

VASA Hon städade sig genom Vasa för att försörja familjen i Kina. Nu jobbar Xiaoling Yu på ABB och har en restaurang som hobby. Hon tror starkt på att bra saker händer bara man är snäll.

Nyhetsbild

Runt 150 personer var med på ny utvecklarkonferens i Vasa: "Stort behov av kodare inte bara på it-bolagen"

VASA En ny konferens för kodare och utvecklare hölls i Vasa på torsdagen. Det stora intresset överraskade arrangörerna. En av deltagarna, Jenny Kürtök, vill gärna se fler kvinnor i branschen.

Nyhetsbild

Patrik, Patrik och Tore har bryggt öl på Klobbskat i fem år – nu får de pris som årets nyföretagare i Vasaregionen

Ska vi starta ölbryggeri, undrade Patrik Björkman. Varför inte, sa Patrik Willför. Även pensionären Tore Björkman tyckte det lät kul. Nu belönas Replotföretaget Kvarken Brewery för sitt goda jobb.

Nyhetsbild

Företagaren Jenni Parpala satsar stenhårt på nya tvätteriet – nu väntar nya förtroendeuppdrag

VASA Jenni Parpala sålde sitt städföretag och satsar nu på tvätteriet och på att bli vice ordförande styrelsen för Företagarna i Finland. Jag vill påverka, säger hon.

Nyhetsbild

Nu säljer Esa sitt paradis på Strömsö i Vasa: "Det är ett otroligt fint ställe att bo på"

VASA Esa och Susan Airaksinen levde ihop i 48 år. Nu finns bara Esa kvar. Han har bestämt sig för att sälja villan på Strömsö. Får han önska hittar han gärna en ägare som värnar om husets historia.

Nyhetsbild

Familjeföretaget Hartman i Vasa lever och frodas efter 160 år – vd:n Björn: "Nu är också sjätte generationen med"

VASA Vad hade Carl Johan Hartman sagt om han levt nu? Han anade knappast att företaget han grundade skulle leva vidare i 160 år, säger Björn Hartman, som vandrar i sin farfars farfars fotspår.

Nyhetsbild

Vasaföretagarna Sebastian och Benjamin uppmärksammas för hårt slit och innovation: "Roligt att få bekräftelse"

VASA Entreprenören Christoffer Häggblom vill sporra unga företagare i Vasaregionen och utlyste därför ett stipendium i fjol. Nu har han delat ut det första till bröderna Sebastian och Benjamin Slotte.

Nyhetsbild

Vasa saluhall fyller 120 år – företagaren Camilla: "Att arbeta här är unikt"

VASA I 120 år har Saluhallen i Vasa betjänat kunder som försäljnings- och mötesplats. Än i dag är den personliga kontakten något som lockar kunderna.

Nyhetsbild

César i Vasa älskar att stajla och sälja bostäder: "Man måste vara lyhörd, som på teatern"

VASA När Vasabon César Kurtén var nio år började han hjälpa till med dekoren på familjens teater i Helsingfors. Där föddes intresset för att stajla bostäder. Som mäklare drivs han av viljan att göra rätt.

Nyhetsbild

Alexander från Jakobstad håller koll på aktiers rörlighet – "De flesta vet väldigt lite"

JAKOBSTAD Alexander Back doktorerar i ekonomi, men lägger mest tid på problemlösning och statistik. Han tror att kryptovaluta kan vara framtiden och varnar för en övertro på den egna analysförmågan.

Nyhetsbild

Kenny har haft inbrott i sin glassbil två gånger i sommar: "Man blir ganska uppgiven"

VASA I tisdags bröt någon sig in i Kenny Sundqvists gula glassbil på Vikingastranden och drog ur strömsladden. Samma sak hände på midsommar. Glass värd flera tusen euro smälte bort.

Nyhetsbild

Amanda studerade och jobbade heltid som chef i familjeföretaget: "Man måste lägga fan anamma i det ibland"

Sedan barndomen har Amanda Gustafsson varit involverad i familjeföretaget Riitan Herkku. Men att vara chef i systerbolaget fanns inte på kartan då hon tog studenten.

Nyhetsbild

Korsholmaren Nathalie är ny delägare i advokatbyrå i Vasa: "Nu är det plattan i mattan"

VASA Nathalie Myrskog klev in på nyöppnade advokatbyrån DKCO i Vasa när hon var 27 år. Då anade hon inte att hon en dag skulle bli delägare. Hårt jobb ligger bakom utnämningen.

Nyhetsbild

Nancy har jobbat som frisör i 50 år – "Skulle jag vara ung i dag hade jag valt samma jobb igen"

KORSHOLM Nancy Engblom fyller 70 år i höst. Hon har inga som helst planer på att sluta klippa hår. Men hon har trappat ner lite och jobbar numera bara fem dagar i veckan.

Nyhetsbild

Yuliia flydde från Mariupol i mars – har fått börja jobba i Vasa: "Vårt hem är helt förstört och vi vill inte tillbaka"

Hon flydde sitt hem i Mariupol och landade i Vasa. En dryg månad senare har Yuliia fått jobb och har inga planer på att återvända till Ukraina.

Nyhetsbild

Nu börjar det hända saker på lägergården i Alskat – det här planerar familjen Carlson för stället

Inspirationen går inte att ta miste på när Mats och Marina Carlson och Sandra Strand, parets ena dotter, berättar vad de ska göra med stället.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Swanni syr linnekläder i lagerhall – "De som delar vår uppfattning förstår att produkten kostar"

I en lagerhall i Sunnanvik i Vasa syr systrarna Taru Hagelberg och Kirsi-Teresa Kivelä linnekläder. Under pandemin har finländare fått upp ögonen för inhemska klädföretag.

Nyhetsbild

Aminat jobbar hårt för att nå sin dröm – en egen syateljé där hon kan anställa kvinnor

Aminat Odupita drömmer om att en dag kunna livnära sig på att sy afrikanska kläder. Och det vill hon göra från Vasa, för här finns hennes "happy place".

Nyhetsbild

Linnea i Närpes säljer vidare det som inte går åt i affärer: "Vissa butikkedjors policy är att slänga maten"

Linnea Strand säljer andraklassvaror och överskottsprodukter i svinnbutiken LivsVinn i Närpes. Hon samarbetar med lokala restauranger och affärer, men alla företag vill inte samarbeta med henne.

Nyhetsbild

Anna och Krista bytte närvårdaryrket till metallbranschen – Veslatec har rekordstor orderstock

Vasaföretaget Veslatec har löst bristen på kunnig arbetskraft med att omskola närvårdare till metallarbetare. Anna Palmu och Krista Myllysilta har inte ångrat branschbytet.

Nyhetsbild

Sandra och Mirella har skapat ny österbottnisk träningsapp – "Mer jobb än man tror"

Mirella Stenman och Sandra Holmäng vill inspirera österbottningar till motion och välmående. Men de siktar också på att nå ut på den internationella marknaden med sin träningsapp Yubedoo.

Nyhetsbild

Patricia har ett budskap till företag som jobbar för att bli cirkulära: Våga kommunicera

VASA Företag som jobbar cirkulärt är inte alltid så bra på att berätta om det. Våga kommunicera – kunderna uppskattar ärligheten, säger Patricia Wiklund som besökte Energy Week i Vasa på tisdagen.

Nyhetsbild

Brittiska ambassadören Theresa Bubbear i Vasa: "Svårt tro att väst skulle titta på om Finland kommer till skada"

VASA På ett sätt känner jag mig ganska skyldig, säger brittiska ambassadören Theresa Bubbear om kriget i Ukraina. För VBL berättar hon om kärleken till Finland, försvarssamarbetet mellan länderna och varför hon vägrar träffa sin ryska kollega.

Nyhetsbild

Kari Joki-Hollanti från Vasaföretaget Lemonsoft får förtjänsttecken i järn: "Jag är mycket tagen"

VASA Kari Joki-Hollanti, Lemonsofts grundare och vd, får förtjänsttecken i järn för sitt arbete som företagare inom ICT-branschen. Han tog emot utmärkelsen på tisdagen.

Nyhetsbild

Över 200 fall av ocker har lett till åtal under tio år

Tyvärr finns det brister i de finländska myndigheternas och domstolarnas förmåga att känna igen människohandel och ocker, säger professor Sakari Melander. Kriminalkommissarie Sami Isoniemi säger att verktygen för åtal nog finns, men ibland kan också offrets lojalitet mot sin arbetsgivare vara problemet.

Nyhetsbild

Nadia gav Vasarestaurangen Magokoro ett ansiktslyft: "Jag inspirerades av en bit papper"

För restaurangägarna Trang Doan och Phuong Tran fanns aldrig tanken på att flytta ut ur köpcentret. Och med Nadia Boussirs hjälp är restaurangen ännu mer ett hem nu.

Nyhetsbild

Vasabo tog över Helsingfors äldsta smörrebrödsbutik – och har en hemlighet att avslöja för österbottningarna

HELSINGFORS Magnus Öster, 43 år och uppvuxen i Vasa, har tillsammans med två andra österbottningar tagit över en anrik smörrebrödsbutik i Tölö i Helsingfors.

Nyhetsbild

Jenni och Veera från Vasa är med i nya säsongen av "Diili"

VASA Vasabon och entreprenören Jenni Parpala tävlar i realityserien Diili i vår. Det gör också Veera Rosendahl, som studerar på Vasa universitet.

Nyhetsbild

I fjol startades lika många företag som före pandemin – "Distansarbete lockade till att bli företagare"

Distansarbetandet fick många att vilja starta eget företag i fjol. Det märktes också i Vasaregionen, uppger Startia.

Nyhetsbild

Jonathan Björkskogs digitala resa: "Jag är nyfiken, vill pröva mig fram och påverka"

Genero är det globala marknadsföringsbolaget som tog avstamp från Larsmo och Pedersöre. Vi följde med en av grundarna, Jonathan Björkskog, på denna digitala resa.

Nyhetsbild

Glenn i Kvevlax började stapla lemonad i butikshyllorna när han gick i sexan – nu är han årets köpman: "Överraskning"

KORSHOLM Glenn Holms växte upp vägg i vägg med familjens matbutik i Kvevlax. För tretton år sedan tog han över företaget som farfars pappa startade 1931. Nu har Glenn fått pris som årets köpman.

Nyhetsbild

Heidi från Vasa jobbar på Google – hejar på företagen att bli mer digitala: "Många är fortfarande helt analoga"

VASA Företagen kan inte längre ducka för digitaliseringen. Pandemin har ställt allt på ända, säger Heidi Jern, uppväxt i Vasa. Hon är samhällspolitisk chef på Google, som lär folk att bli mer digitala.

Nyhetsbild

Vasakrögaren Mehmet fick nästan all inredning krossad i transporten från Turkiet: "Trist, men livet fortsätter"

VASA Mehmet Bekalp beställde bord, stolar och specialgjorda tallrikar från Turkiet till sin nya restaurang som han ska öppna på Sandögatan i vår. När leveransen kom var nästan allt förstört.

Nyhetsbild

SE BILDER: Restauranger, barer och caféer i Österbotten och resten av landet tände ljus i protest mot regeringen

På fredagskvällen protesterade företagare och privatpersoner mot de restriktioner och nedstängningar som har drabbat restauranger, hotell och andra branscher under pandemin.

Nyhetsbild

Hotellbranschen går på knäna nu – katastrof, säger Petra på Astor i Vasa: "Vi är på ruta ett"

VASA Personalen är permitterad för tredje gången. Kvar på hotellet sitter Astors vd Petra Gästgivars Lundberg och väntar på att något ska hända. Just nu står allt stilla, precis som 2020.

Nyhetsbild

Sisu trivs i sitt snickeri och ger gamla möbler nytt liv – "Om en möbel hållit i 50 år kan den hålla 50 år till"

Spånet virvlar och doften av trä slår emot en när dörrarna till snickeriet Sisunpuu öppnas. Sisu Ekblom är inte den som gör reklam för sig men har ändå fullt upp i sitt företag i Replot. "Jag vill inte ha etiketten 'företagare', jag är bara en person här i skären som 'gör'", säger han.

Nyhetsbild

För Stefan "Appla " Asplund är banklån ett måste – Dallas Pizza Palazzo firar 30 år

Stefan "Appla" Asplund vill få fram en framgångsformel för restauranger. Namnet Dallas Pizza Palazzo har koppling till en skottlossning.

Nyhetsbild

"Rädslan och osäkerheten har varit värst" – tre företagare i Vasa blickar tillbaka på året

VASA Året som gick var definitivt inte det bästa i livet, säger frisören Maria Karp i Vasa. Man måste leva i nuet, annars blir man tokig, säger krögaren Kim Hellman. Isabella Asplund, ägare av Fiskdisken och Köttdisken, hoppas på mer stabilitet nästa år.

Nyhetsbild

"Som 'milin' borde alla jobba i servicebranschen" – jobbet på varuhus har lärt Isak och Kevin om bemötande

VASA Kollegorna är en stor orsak varför Isak Häggblom och Kevin Storsjö trivs så bra på sitt jobb.

Nyhetsbild

Hårt jobb har hjälpt musikförlagschefen Ann i Vasa att nå toppen: "Det är en svår bransch"

VASA När Ann Slangar blev musikförläggare visste hon ingenting om jobbet. Men med hjälp av envishet och beslutsamhet har hon skördat framgångar i en tuff bransch.