Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Maria och Joakim satsar på charter med fart: Deras båt går 100 kilometer i timmen

MOLPE "Du sitter säkert men kommer nog att hålla i dig litet extra". Så kan man läsa om Molpeförtagarna Joakim Nygårds och Maria Stenbackas charterbåt. Det är så sant som det är sagt.

Nyhetsbild

Rasmus Lönnqvist är årets unga företagare i Kust-Österbotten

VASA Entreprenören Rasmus Lönnqvist börjar bli van att ta emot olika priser och utmärkelser. Förutom att här är årets nyföretagare i Vasaregionen kan han nu också titulera sig årets unga företagare.

Nyhetsbild

Fin utmärkelse till Thomas Johansson på Citec

VASA Fånga koldioxidutläpp ur en avfallsförbränningsanläggning. Det är Thomas Johansson på Citex expert på. Han kan också titulera sig framtidens ledare.

Nyhetsbild

WTO-chefen avgår i augusti

Världshandelsorganisationens generaldirektör Roberto Azevedo avgår i slutet av augusti. Han anger personliga skäl.

Nyhetsbild

Anställd på ABB: Personalen är positiv till febermätningarna

VASA Personalen på två av ABB:s enheter i Vasa får sin kroppstemperatur mätt före varje arbetsskift. Det har de inget emot, säger en anställd.

Nyhetsbild

Rasmus började sälja bilar som hobby – nu är han årets nyföretagare i Vasaregionen

VASA Först hade Rasmus Lönnqvist en bil, sedan fem och nu sjuttio. Vasaföretaget Prestige Car Center har växt kraftigt på kort tid och belönas nu med ett pris: "En jätterolig överraskning."

Nyhetsbild

"Barn med på jobbet"-dagen ordnas inte i år

Centralförbundet för barnskydd vill fokusera på att hjälpa familjer som har det svårt samt visa respekt för familjer som drabbats av arbetslöshet.

Nyhetsbild

Mattias drömrestaurang blev en succé – nu ekar den tom, men: "Ingen idé gräva ner sig"

VASA Hejm är Mattias Åhmans livsdröm. Restaurangen var fullbokad i åtta månader – sedan kom coronan och kalendern tömdes på en sekund. Men stjärnkocken från Pensala tänker inte ge upp.

Nyhetsbild

Anne har jobbat i samma hörn i 30 år – "Det här är min plats"

Fantastiskt, nytt och jättestort! Så beskriver Anne Perälä hur Rewell Center såg ut 1990. Nu har det gått 30 år – men Anne är fortfarande kvar i sin butik.

Nyhetsbild

Under landets största glastak fick Vasa sitt första köpcenter – Stort för hela Vasa, säger vd

Från en nedgången innergård med slagsmål och råttor till landets tredje största köpcenter. Nu har det gått 30 år sedan Vasa fick sin "juvel i kronan", Rewell Center.

Nyhetsbild

Turistbranschen kan förlora tiotals miljarder

TURISM Turismen är en av de sektorer som drabbas hårdast av coronaviruset. FN-organet WTO räknar med att branschens intäkter kan minska med 44 miljarder euro under året.

Nyhetsbild

Fyra hotelldirektörer jobbar som ett team och tar själva i när det behövs

Astor i Vasa, Vallonia i Smedsby, Red & Green i Närpes och Hotel Kurikka är olika hotell med var sin direktör som gått in för att samarbeta.

Nyhetsbild

Småbutiker i Vasa centrum: "Kunderna måste handla för att butikerna ska finnas kvar"

VASA Fler evenemang, en timme gratis parkering i kärncentrum och fler kunder som handlar lokalt. Det drömmer småföretagarna om i Rewell Center.

Nyhetsbild

Inga kostymer eller allvarliga miner när unga företagare träffas i Österbotten – Niklas i Vasa hoppas fler vill vara med

I Österbotten brukar ett gäng unga företagare samlas för att ha roligt, nätverka – och göra en och annan affär. Niklas Mehtonen, ny ordförande, vill få med fler: "Inte så stelt som det verkar."

Nyhetsbild

Allt fler sköter sina FPA-ärenden på nätet – antalet serviceställen minskar

Under 2019 lämnades över 15 miljoner ansökningar in till Folkpensionsanstalten, FPA. Av dem gjordes 72 procent på nätet. Samtidigt valde allt fler kunder att skicka meddelanden till FPA via e-tjänsten i stället för via andra kanaler.

Nyhetsbild

Karisma firar 30 år i Vasa centrum – "Det viktigaste är personlig service"

Tomma affärslokaler i Vasa centrum och företagare som kämpar mot näthandeln tyder väl på att handeln i Vasa centrum dör? Det stämmer inte alls, säger Carola Svahn-Salomäki och Hilkka Svahn, som firar företagets 30 år på lördag.

Nyhetsbild

Rune Cederberg slutar – söker ny ägare till fiskbutiken på Fjärdskär

Rune Cederberg vill sakta ner och gå i pension. Nu söker han ny ägare till Kala Fisk R. Cederberg.

Nyhetsbild

Camilla bytte karriär efter 25 år på samma jobb – "Viljan och drömmen fick mig att öppna fotostudio"

VASA. Camilla Andersson trivdes väldigt bra med sitt jobb som barnledare. Men 2016 tog hon sina första steg mot sin dröm: att öppna en egen fotostudio. På fredag blir drömmen sann.

Nyhetsbild

Många kvinnor har startat företag i år – här är några som VBL intervjuat

VBL-statistiken talar sitt tydliga språk: läsarna gillar artiklar om folk som startar företag. Och i år är det särskilt många unga kvinnor som gjort det. Vi listar några.

Nyhetsbild

Företagarna i glashusen tror på framtiden – pubägaren Aleksi: "Läget är utmärkt"

VASA Hyresgästerna har kommit och gått i glashusen på gågatan i Vasa. Men de som är där nu tänker stanna länge: "Läget är bra och kunderna räcker till", säger Aleksi Laine på Littlepub.

Nyhetsbild

Bergöättlingen Rafael Granlund kung på begagnade kontorsmöbler – "Vi har någonting som passar alla"

I 30 års tid har han burit in och ut kontorsmöbler och prylar hos företagen i Umeå, ibland många gånger till samma kontor om och om igen genom åren.

Nyhetsbild

Nu stänger Carita sin älskade köttbutik i Saluhallen: "Önskar jag kunde vara ung för alltid"

VASA På nyårsafton skivar Carita Löfmark sina sista bitar kött. Det känns vemodigt, men hon vet att hon klarar sig. Det har hon gjort så många gånger förr när livet varit tufft.

Nyhetsbild

Petalaxelever vann första pris vid USA:s ambassad – "Vi vill förbättra planeten"

Inom tillvalsämnet ung företagsamhet grundar eleverna egna företag – och i år belönades en miljövänlig idé från Petalax högstadium.

Nyhetsbild

Konditoriet i Saluhallen har ny ägare – Marlene: Allt är nytt för mig

VASA Marlene Ahlberg är ny ägare till Wasa konditori. – Det är roligt att komma in i det här den här tiden på året när det mycket liv och rörelse, säger hon.

Nyhetsbild

Pohjalainens Jukka Porola: "Namnet överraskade, men tryggt för läsarna"

Det gick ett sus genom Pohjalainens redaktion och organisation i Vasa när namnet på den nya tidningen avslöjades. Det medger huvudförtroendeman Jukka Porola.

Nyhetsbild

Korsholmsbon Emma ger metaller nytt liv i smycken – "Varje smycke ska vara unikt"

Kreativitet har alltid funnits i Emma Simons blod. Intresset för mode började i ung ålder och utvecklades till kläddesign, silversmide och digital design. Och stora drömmar, det har hon också.

Nyhetsbild

Wärtsiläs arbetsmiljö i Helsingfors prisas

Wärtsilä har med hjälp av den så kallade Leesman-metoden mätt hur nöjda de anställda är med att jobba i Helsinki Campus. Mätningarna visar att de anställda är både stolta och nöjda över att få arbeta i de nyrenoverade utrymmena.

Nyhetsbild

Ny generation vid Vasa Byggnadsreparation bygger och renoverar – "Det är det här vi brinner för"

Vasa Byggnadsreparation är byggföretaget som tar sig an små som stora renoveringsprojekt. Kust-Österbottens företagare har valt Tom Rabb och Fredrik Ekholm till "Årets företagare".

Nyhetsbild

Modiga kvinnor, största blomaffären, god mat och säkerhetstänk – de här företagarna får också pris

Förutom priserna årets företag och årets ensamföretagare i regionen delas utmärkelser också ut till företagare i Korsholm, Vörå, Vasa och Lillkyro.

Nyhetsbild

Byggnadsarkitekten Johan Ångerman älskar trä – och hyllar Malax kommun: "De är föregångare"

VASA Det var morfar Ivar som lärde Vasabon Johan Ångerman att tycka om trä. Nu blir han årets ensamföretagare – ett pris han vill dela med kompisen Henrik som gick bort i våras.

Nyhetsbild

Kronobybo tar över Vörå apotek – "Jag har känt mig så välkommen"

Vörå apoteks nya apotekare Majbritt Björklund från Kronoby vill vara lyhörd för kunderna. – Jag är tacksam för att Vöråborna är så köptrogna, säger Björklund.

Nyhetsbild

Stormossens vd lever som han lär – Leif Åkers har kört gasbil i fem år

I december väljer Stormossens styrelse en ny vd som ska efterträda Leif Åkers. Han kom till bolaget 1988 och utsågs till vd 1990.

Nyhetsbild

Bröderna Sebastian och Benjamin är redo för jobb dygnet runt – deras företag sköter 65 höghus

Sebastian och Benjamin Slotte har ingenting emot att stiga upp mitt i natten, de är beredda på allt. Deras företag Vaasan Korttelihuolto har vuxit snabbt, kanske främst tack vare snabb service och beredskap dygnet runt.

Nyhetsbild

Ann-Christine och Anders i Sundom har ett av Finlands få klockgjuterier

SUNDOM I det forna bussgaraget i Sundom gjuter Ann-Christine och Anders Lindman unika kyrkklockor, bjällror och skyltar. Allt började en sommardag i Lappo för tjugo år sedan.

Nyhetsbild

Bankmannen John Erickson brinner för skärgården – "Myndigheterna måste lyssna på lokalbefolkningen"

John Erickson är biologen som blev nationalekonom, bankman och finansieringsdirektör. Nu går han i pension, vilket innebär att han har mera tid för det han brinner för – skärgården och skärgårdsbefolkningen.

Nyhetsbild

Finländaren Mårten leder stort hackerföretag i USA – har kunder som Spotify, Uber och Twitter

Mårten Mickos, som gick gymnasiet i Jakobstad, jobbar numera i San Francisco. Han är vd för ett stort bolag som låter snälla hackare leta efter svagheter i datasystem världen över.

Nyhetsbild

Gustav Stenbeck är Greenpeace-aktivisten som blev affärsängel

Förändringskraften finns i företagen. Affärsängeln Gustav Stenbeck investerar i företag som gör världen bättre och skapar hållbara lösningar.

Nyhetsbild

Mycket har hänt på 80 år, säger Vasa Företagare: "Staden har börjat lyssna på oss"

VASA

Centrumhandeln är en utmaning för företagarna i Vasa. Men staden tar problemet på allvar, säger Mari Pohjanniemi-Kivi, verksamhetsledare för Vasa Företagare som firar 80 på lördag.

Nyhetsbild

Bröllopsresa fick obestämt slut – paret Kalliokoski väntar lugnt på hemresan från Rhodos

Singsby Karlebyparet Tina och Joni Kalliokoski vet inte säkert när de får åka hem. Resebolaget Thomas Cooks konkurs märktes på Rhodos. Det blev tystare när inga nya turister kom.

Nyhetsbild

Vasabon Henna har resväskan packad – "Så länge det inte är avbokat är det bokat"

På måndagen kastades Henna Hertsbackas semesterplaner omkull av Thomas Cooks konkurs. Hon kommer kanske inte längre än till Helsingfors – och där är det nästan fullt på hotellen.

Nyhetsbild

Förtroendeman på Wärtsilä: Hoppas alla får jobba kvar

VASA Wärtsilä gör sämre resultat än väntat. Det leder till oro bland personalen. "Folk går bara och väntar på nästa samarbetsförhandling", säger huvudförtroendeman Ralf Holmlund.

Nyhetsbild

Tony och William tar resenärer till de stora sportevenemangen – Tony: "Formel 1 är det jag brinner för"

I Monzaparken norr om Milano körs en av de mest legendariska F1-deltävlingarna. I år tog österbottningen Tony Svartsjö och William Hancock över 200 finländare till Monza. Det är nytt rekord för företaget Event Travel.

Nyhetsbild

Två introverta tvillingbröder som inte räds förändringar – nu fyller deras KWH 90 år

Om företaget saknar framtid, gör dig av med det. Så resonerar de österbottniska tvillingbröderna Henrik och Peter Höglund. Det är också därför familjekoncernen KWH har överlevt i nittio år.

Nyhetsbild

Svenska industrimannen Hans Rausing död – blev 93 år

Industrimannen Hans Rausing är död. Han avled natten mot fredagen i sitt hem i England, meddelar familjen i ett uttalande för TT. Han blev 93 år.

Nyhetsbild

Tjugotre år får räcka – nu stänger Jari sin loppisbutik

VASA I över tjugo år har Jari Vanhatupa sålt begagnad idrottsutrustning på Högbacken i Vasa. Nu lockar pensionärslivet och elgitarren mer. Han hoppas få butiken tömd till årsskiftet.