Ekonomi

Människor

Nyhetsbild

Carinas fantasi om en hälsooas i Vöråstan blev verklighet – hon och de sexton kollegorna siktar nu på minst tio år till

VASA Ryggproblemen fick Carina Granö-Träskelin att byta bana i livet. Hon förvandlade Harjus bastu i Vöråstan till hälsocentret Wasa Wellness. Tio år senare har hon och kollegorna hjälpt tusentals österbottningar att må bättre – nu behövs det mer än någonsin.

Nyhetsbild

R-kiosken i Bockska hörnet stänger – blomföretagare: "Blir det här ett helt dött hörn nu?"

VASA Bockska hörnet i Vasa förlorar viktig service när R-kiosken stänger. Micka Myntti, som nyligen tog över blombutiken i huset, är bekymrad. Hon är rädd att kunderna nu blir ännu färre.

Nyhetsbild

Österbottniska företag slöt upp och hjälpte sjukvården – Stefan Vehkoja: "Helt otroligt"

Stefan Vehkoja på Vasa centralsjukhus insåg snabbt att det skulle bli brist på skyddsutrustning mot covid-19 i fjol. Österbottniska företag började genast producera. – De har varit med och räddat Finland.

Nyhetsbild

Nu är det Niina, Paula och Hanna som leder Nordeas företagsbank i Österbotten – "Vi är valda för att göra ett bra jobb"

Uppfattningen om att bankernas företagsbanker leds av män i mörka kostymer är förlegad. I Österbotten leds Nordeas företagsbank av Niina Tanttari, Hanna Ala och Paula Jaakkola.

Nyhetsbild

Nils-Erik på Brödfabriken i Vasa: "Om staten säger att allt ska stängas borde ingen få skicka mig en räkning"

VASA Barägaren Nils-Erik Ehrström i Vasa behöver inte leta länge för att hitta två ord som beskriver året som gått: katastrofalt och tragiskt. Det blir inte bättre när han nu måste stänga i tre veckor.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Övisläraren Sandra gillar inte att se eleverna bara på Zoom: "Vi har förlorat ett år"

VASA/KORSNÄS Sandra Bernas vill inget hellre än höra stojet i klassrummet igen. I stället förbereder hon sig för att än en gång möta eleverna via skärm. Året har varit segt, säger Övisläraren som bor i Korsnäs.

Nyhetsbild

När Erica och Ivonne precis hyrt ut sina första klänningar ställdes alla fester in – men de ger inte upp sin företagsidé

VASA Kunde vi ha startat ett sämre företag i fjol, har Vasaborna Erica Nieminen och Ivonne Ruiz Olate skämtsamt frågat varandra. De började hyra ut festkläder när pandemin kom. Inget blev som de hade tänkt sig, men de tror fortfarande stenhårt på sitt koncept.

Nyhetsbild

Sjukskrivna kvinnor drar stort lass hemma – forskaren Lotta: "En kvinna beskrev sig som släktens sambandscentral"

Forskaren Lotta Nybergh har upptäckt en intressant sak: kvinnor upplever att de har huvudansvaret hemma fast de är sjukskrivna för stress. Utan tillräcklig vila blir det svårare att återgå till jobbet. Sjukskrivningar och krav i hemmet kan öka under pandemin.

Nyhetsbild

Åsa Båsk öppnar yogastudio i Solf: "Magkänslan säger att jag är på rätt väg"

SOLF För tre år sedan halkade Åsa Båsk in på yoga av misstag. Om några veckor öppnar hon sin egen yogastudio i Solf.

Nyhetsbild

Året har varit tufft men David på Urban Pasta tänker inte ge upp: "Vill göra det jag älskar" 

VASA David Ortiz driver en liten pastarestaurang i Vasa. Han förstår att regeringen vill allas bästa, men visst blir det tufft att hålla stängt i tre veckor. Han hoppas åtminstone att det blir bättre efteråt.

Nyhetsbild

Christoffer Häggblom trappar ner inom Verkkokauppa: "Nu ska jag sätta mera tid på Vasaföretaget Lemonsoft"

Christoffer Häggblom, med rötter i Vasa, har suttit 12 år som ordförande i börsnoterade e-handelsjätten Verkkokauppa.com:s styrelse. Nu väljer han att trappa ner till vice ordförande. Det ger lite mera tid för Vasaföretaget Lemonsoft.

Nyhetsbild

Tore Teirs resa från Terjärv via New York till framgångsrik företagare – Greenstep växer kraftigt och nyanställer

Greenstep har ett komplett utbud av ekonomiförvaltning. Någon egen budget gör företaget inte upp. Det är bara att gasa på varje dag och se hur långt det räcker, säger Tore Teir.

Nyhetsbild

Svårt få tag på delar till cyklar – Jan Peter på Tähtipyörä i Solf: "Stort dilemma"

KORSHOLM Pandemin gör att folk köper cyklar som aldrig förr. Nu är det brist på reservdelar och komponenter. Jan Peter Bonn, fabriksdirektör på Tähtipyörä i Solf, har aldrig varit med om något liknande.

Nyhetsbild

Han blir ny köpman på K-market i Petalax – vill utvidga serviceutbudet

En ny typ av utmaning väntar Robin Frisk från Malax. Utmaningen att bli köpman på K-market i Petalax antar han gärna.

Nyhetsbild

Louise och Jonny på familjeföretaget Netticket i Vasa: "Varit ett utmanande år"

VASA Paret Mandell trodde de var i en idiotsäker bransch. Så blev det mars 2020. När arrangörerna inte kan sälja biljetter får inte heller Netticket några pengar. Men Louise och Jonny ger inte upp.

Nyhetsbild

Farzad i Vasa tröttnade på stress och långa arbetsdagar: "Jag vill leva ett enkelt liv – det räcker för mig"

VASA Vasabon Farzad Moghaddam Pour lämnade till slut den tuffa restaurangbranschen för att göra det han älskar: fixa trasiga maskiner. Pandemin gav den knuff han behövde.

Nyhetsbild

Astra Zenecas ordförande: Vi hjälper till att ta kål på den här pandemin

Astra Zeneca har hamnat i hetluften i vaccinracet. Bolaget har fått hård kritik från EU för sena leveranser och aktieägare ifrågasätter vägvalet.

Nyhetsbild

Polkagrisar från Närpes och ekologiskt diskmedel från Vasa – ungdomar tävlade med sina företag i virtuell semifinal

Lina Stenholm, Elvira Wikström och Jenny Liljedal från Närpes saknade polkagrisarna från barndomen, så de började göra egna. På torsdagen tävlade de med nästan 70 andra företag.

Nyhetsbild

LISTA: De här ungdomarna gick vidare till final

VASA Åtta företag representerar Österbotten och Mellersta Österbotten i Våga vara företagsam-finalen i april. Här är listan.

Nyhetsbild

Reza i Vasa har älskat mattor sedan han var liten: "Det är som ett id-kort för oss iranier"

VIDEO När Reza Effati, 61, växte upp fanns ingen soffa i huset. Han satt på en matta. Den har han fortfarande kvar. Äkta persiska mattor håller i generationer, säger Reza, som haft affär i Vasa i 16 år.

Nyhetsbild

Nu lämnar Jaakko Eskola Wärtsilä – som vd har han gärna lyft kunnandet i Österbotten: "Har fått frågan om jag är från Vasa"

Koncernen Wärtsiläs vd Jaakko Eskola brukar få frågan om han bor i Vasa och om Wärtsiläs huvudkontor finns i Vasa. Nu lämnar han posten som vd.

Nyhetsbild

Emma blir lugn i själen när hon bakar tårtor – nu har hon startat bageri hemma i Singsby

I maj startade Emma Fogström ett hembageri i Singsby. Största kunden är hennes man Anton, som driver en begravningsbyrå i Vasa. Hon bakar tårtor till de minnesstunder som han ordnar.

Nyhetsbild

Allt svartnade när Nina förde barnen till förskolan – nu vill hon hjälpa andra att må bra

VASA Vasabon Nina Granmo levde ett hektiskt småbarnsliv – tills hon föll ihop på skolgården. Hon insåg att hon behövde förändra något. Räddningen blev mental träning. Nu hjälper hon andra.

Nyhetsbild

Mysteriet med den försvunne Alibabamiljardären ännu olöst

Hur ska det egentligen gå med världens största börsnotering? Och framför allt – var är själva huvudpersonen Jack Ma?Frågorna hopar sig medan kinesiska Alibaba rasar på börsen.

Nyhetsbild

"Osäkerheten var värst" – så här säger fyra företagare i Österbotten om året som gått

Vi frågade fyra företagare i trakten om hur de ser på coronaåret 2020 och det år som vi har framför oss: "Det har varit kämpigt. Hoppas vaccineringarna kommer i gång snart."

Nyhetsbild

Musk ville sälja Tesla på rea – till Apple

Kändis-vd:n Elon Musk avslöjar att han övervägde att sälja Tesla till Apple när det stormade som värst för elbilstillverkaren – för en tiondel av summan som bolaget värderas till i dag.

Nyhetsbild

Existens i Malax lyckades rädda företaget från att gå under – Anne Manner: "Hade aldrig gått utan kontakter"

MALAX Coronapandemin höll på att krossa andelslaget Existens i Malax. Men Anne Manner vägrade se företaget hon byggt upp gå om intet. Hon och hennes team började rycka i alla trådar de hade.

Nyhetsbild

Familjen har slumpat bort märkesvaror på Vasklot i 20 år: "Det här är som klädbutikernas tapasbar"

VASA Micky Björkholm och frun Ippe Sipari började importera kläder och skor och sälja dem till butiker på 90-talet. Det som blir kvar i lagret för de till outletaffären på Vasklot. Där jobbar dottern Nelly.

Nyhetsbild

Ida säljer vintagekläder, Tina slipar knivar och Stefan vässar skridskor – möt några av företagarna på Minimossen

VASA Det känns vuxet att ha egen butik, säger Ida Österholm, 20. Hon säljer vintagekläder på Minimossen i Vasa. Hennes mamma Tina Österholm slipar knivar och Stefan Ingi räddar gamla skridskor.

Nyhetsbild

Rasmus Lönnqvist vald till årets nyföretagare i Finland

Rasmus Lönnqvist och Prestige Car Center i Vasa radar upp fina priser. Det senaste är utmärkelsen årets nyföretagare i Finland.

Nyhetsbild

Jukka Jalonen: "Om man inte kommer på något bra att säga är det bäst att vara tyst"

KARLEBY Huvudtränaren för Finlands herrlandslag i ishockey föreläste för den lokala exportindustrin om betydelsen av positiv respons och god kommunikation.

Nyhetsbild

Bröderna Hasan och Safet kunde inget om plåt när de kom till Malax från Bosnien – nu är de experter i eget företag

MALAX Safet Music lämnade hemstaden Mostar en månad innan kriget bröt ut. Han kom till Malax 1998, Hasan följde efter tre år senare. Båda fick genast jobb. I dag har bröderna ett eget plåtföretag.

Nyhetsbild

Yngve och Anna-Stina har älskat sin bensinstation i Solf – nu trappar de ner efter 53 år

SOLF

Yngve och Anna-Stina Snickars har skött Solf Service i 53 år. Det har varit deras liv – inte en dag har det känts tungt att gå till jobbet. Men nu trappar de ner och hyr ut pumpområdet till SEO. 

Nyhetsbild

Sandra från Närpes gör succé i Bennäs – trädgårdsarbetet blev hennes livräddning

ÖSTERBOTTEN Efter en skakig start med trädgårdscentret för två år sedan gav coronasommaren ett lyft. Det var viktigt för Sandra Konttinen på Garden Flora.

Nyhetsbild

Världens rikaste är nu ännu rikare – se lista

Världens rikaste person är nu ännu rikare. Amazons grundare Jeff Bezos är först i världen med en förmögenhet på 200 miljarder dollar eller mer.

Nyhetsbild

Samarbete är viktigt för Vaseks vd Stefan Råback: "Vi har inte råd med annat"

VASA På fritiden fiskar han gärna havsöring och äter den gravad på en smörgås. På jobbet har han fullt upp med att utveckla Vasaregionen. Nu fyller Stefan Råback, Vaseks vd, femtio.

Nyhetsbild

Centrumföretagarna pustar ut efter tuffa månader – "De som klarade det här, klarar vad som helst"

VASA Nästan som vanligt. Så beskriver flera affärsinnehavare det rådande läget i Vasa centrum. De är glada att kunderna har återvänt.

Nyhetsbild

Nu hoppas Rochie att hennes nya restaurang i Närpes får ny fart

NÄRPES Rochie Malunes i Närpes förverkligade sin dröm och öppnade nya restaurangen Bon Appétit. Då slog coronakrisen till. Nu hoppas hon verksamheten får ny fart.

Nyhetsbild

Maria och Joakim satsar på charter med fart: Deras båt går 100 kilometer i timmen

MOLPE "Du sitter säkert men kommer nog att hålla i dig litet extra". Så kan man läsa om Molpeförtagarna Joakim Nygårds och Maria Stenbackas charterbåt. Det är så sant som det är sagt.

Nyhetsbild

Rasmus Lönnqvist är årets unga företagare i Kust-Österbotten

VASA Entreprenören Rasmus Lönnqvist börjar bli van att ta emot olika priser och utmärkelser. Förutom att här är årets nyföretagare i Vasaregionen kan han nu också titulera sig årets unga företagare.

Nyhetsbild

Fin utmärkelse till Thomas Johansson på Citec

VASA Fånga koldioxidutläpp ur en avfallsförbränningsanläggning. Det är Thomas Johansson på Citex expert på. Han kan också titulera sig framtidens ledare.

Nyhetsbild

WTO-chefen avgår i augusti

Världshandelsorganisationens generaldirektör Roberto Azevedo avgår i slutet av augusti. Han anger personliga skäl.

Nyhetsbild

Anställd på ABB: Personalen är positiv till febermätningarna

VASA Personalen på två av ABB:s enheter i Vasa får sin kroppstemperatur mätt före varje arbetsskift. Det har de inget emot, säger en anställd.

Nyhetsbild

Rasmus började sälja bilar som hobby – nu är han årets nyföretagare i Vasaregionen

VASA Först hade Rasmus Lönnqvist en bil, sedan fem och nu sjuttio. Vasaföretaget Prestige Car Center har växt kraftigt på kort tid och belönas nu med ett pris: "En jätterolig överraskning."

Nyhetsbild

"Barn med på jobbet"-dagen ordnas inte i år

Centralförbundet för barnskydd vill fokusera på att hjälpa familjer som har det svårt samt visa respekt för familjer som drabbats av arbetslöshet.

Nyhetsbild

Mattias drömrestaurang blev en succé – nu ekar den tom, men: "Ingen idé gräva ner sig"

VASA Hejm är Mattias Åhmans livsdröm. Restaurangen var fullbokad i åtta månader – sedan kom coronan och kalendern tömdes på en sekund. Men stjärnkocken från Pensala tänker inte ge upp.

Nyhetsbild

Anne har jobbat i samma hörn i 30 år – "Det här är min plats"

Fantastiskt, nytt och jättestort! Så beskriver Anne Perälä hur Rewell Center såg ut 1990. Nu har det gått 30 år – men Anne är fortfarande kvar i sin butik.

Nyhetsbild

Under landets största glastak fick Vasa sitt första köpcenter – Stort för hela Vasa, säger vd

Från en nedgången innergård med slagsmål och råttor till landets tredje största köpcenter. Nu har det gått 30 år sedan Vasa fick sin "juvel i kronan", Rewell Center.

Nyhetsbild

Turistbranschen kan förlora tiotals miljarder

TURISM Turismen är en av de sektorer som drabbas hårdast av coronaviruset. FN-organet WTO räknar med att branschens intäkter kan minska med 44 miljarder euro under året.

Nyhetsbild

Fyra hotelldirektörer jobbar som ett team och tar själva i när det behövs

Astor i Vasa, Vallonia i Smedsby, Red & Green i Närpes och Hotel Kurikka är olika hotell med var sin direktör som gått in för att samarbeta.