Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Bredåsen i Närpes kan bli störst och högst – 290 meter höga vindkraftverk

Nu finns en plan för 42 turbiner på Bredåsen, som skulle bli den största vindkraftsparken i Närpes. Vindkraftverkens totalhöjd kan bli upp till 290 meter. Se här en karta som visar var kraftverken skulle placeras

Nyhetsbild

Reimari utanför Jakobstad väcker frågor – "Helt galet att bygga 390 meter höga vindkraftverk"

JAKOBSTAD Vindkraftverk som syns till Fäboda, fiske som eventuellt påverkas men också möjligheter kom upp då ett av de största vindkraftsprojekten i världen diskuterades.

Nyhetsbild

Stamnätet räcker inte till för alla vindkraftverk – kan bli paus i byggandet av ny vindkraft

Stamnätet måste byggas ut för att ny vindkraft ska kunna byggas i västra Finland. Men det tar flera år och under tiden stampar vindkraftsprojekt på stället.

Nyhetsbild

Utlåtande: Kanäs bästa stället dra i land sjökabel från havsvindpark

Av fyra olika alternativ att i Nykarleby dra i land den sjökabel, som OX2 utreder i sin miljökonsekvensbeskrivning för den gigantiska havsbaserade vindparken Laine, är Kanäs den lämpligaste platsen enligt stadsstyrelsen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Första investeringarna för bättre infrastruktur görs i Kaskö hamn – på torsdag är Metsä Board på besök

Nu byggs infrastrukturen i Kaskö hamn ut, i första hand för att förenkla transporten av vindkraftsdelar. Men planeringen av Metsä Boards kartongfabrik tar också ett steg framåt.

Nyhetsbild

Tysk fond köper Sandbacka vindkraftverk av Svevind

Den planerade och omstridda vindkraftsparken i skogen mellan Gunilack, Harjux, Solbo och Munsol har fått ny ägare.

Nyhetsbild

Skepp lastade med vindkraft till Kaskö – BB Logistics och Ahola fick stor affär

Snart börjar delar till vindkraftverk tas in över Kaskö hamn – som därmed tar upp konkurrensen med Vasklot i Vasa. Den allra första affären gäller 56 vindkraftverk, men fortsättning följer. BB Logistics lyfter och lagrar, Ahola Special sköter specialtransporterna.

Nyhetsbild

Överklagade bygglov i Pensala avslogs – besvärsrätt saknas

NYKARLEBY Den fastighetsägare som överklagat miljö- och byggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov för 18 vindkraftverk i Storbötets vindpark i Pensala saknar besvärsrätt. Domstolen avslog därmed överklagandena.

Nyhetsbild

Klart: Ny vindkraftspark byggs i Närpes – Björkliden blir granne till Hedet

Nu påbörjas byggandet av vindkraftsparken Björkliden i Närpes. Det är nu definitivt bekräftat. Björkliden med sju turbiner blir granne med Hedet i Övermark, som producerat el sedan 2020.

Nyhetsbild

Nu reser sig nya kraftverk i Lappfjärd – investering i klassen 200 miljoner euro

KRISTINESTAD De första vindkraftverken har rest sig på det nya projektområdet i Lappfjärd. 31 enheter byggs i storprojektet som ska ge europeiska pensionsfonder avkastning. Mer grön el behövs eftersom ägaren även har planer på vätgas i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ilmatar har fixat finansiering till fyra nya vindkraftsprojekt – Är intresserat av Österbotten

Det finländska vindkraftsbolaget Ilmatar Energy börjar bygga fyra vindkraftsparker i Finland. Investeringen beräknas till 200 miljoner euro, varav danska AIP Management finansierar 135 miljoner euro.

Nyhetsbild

De första delarna till vindkraftverken anlände till Norrskogen – bröderna Lindström i Rangsby: "Oj, vad stora de är!"

På torsdagen körde de första specialtransporterna förbi pojkarna Lindströms grind i Rangsby på väg till Norrskogens vindkraftspark. För de tre bröderna var det dagens höjdpunkt, men projektet går inte hem hos alla.

Nyhetsbild

Söderskogens vindkraftspark fick klartecken i Vöråstyrelsen – Justeringar gjordes

VÖRÅ Planerna för Söderskogens vindkraftspark invid Larvvägen godkändes av Vöråstyrelsen på måndagen. Nu är det fullmäktiges sak att fälla det slutliga avgörandet.

Nyhetsbild

Första vindparken med miljötillstånd i Sydösterbotten – "Då vet vi alla vad som gäller"

Bygglov finns. Men nu söks även miljötillstånd för vindkraftsparken Björkliden i Närpes. Det blir den första parken i Sydösterbotten där miljötillstånd reglerar buller och skuggeffekter. Ovanligt nog på bolagets initiativ – på grund av ett villkor Närpes ställde i bygglov.

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

Snart reser sig de första vindkraftverken i Norrskogen – efter Närpes väntar Laihela

Infrastrukturen är i det närmaste utbyggd och därmed är Norrskogen i Närpes redo för nästa skede – montering och installation av 17 vindkraftverk. Det här är EPV:s sjätte vindkraftspark – och nu tar bolaget sikte på den sjunde, i en grannkommun till Vasa.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs intresserar – nu utreds park på 1 000 megawatt utanför Närpes

Det har döpts till Norrskär, det 389 kvadratkilometer stora område utanför Korsnäs och Närpes där bolaget Ilmatar vill undersöka möjligheterna till kanske 1 000 megawatt vindkraft. Norrskär ligger i den ekonomiska zonen och därmed har kommunen inte veto och får inte heller fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Havsbotten lodas och vinden mäts i Korsnäs – även fåglarnas flyttrutter kartläggs

Forststyrelsens naturautredningar intensifieras i Korsnäs. Så snart isen gett med sig inleds lodningar av havsbotten där 100 vindkraftverk planeras.

Nyhetsbild

Nytt vindkraftsområde kartläggs i Jeppo – "Skulle kunna rymma åttio vindkraftverk"

Energibolaget Ilmatar har kallat närmare 500 markägare på ett 8 000 hektar stort område mellan Markby och Jeppo till ett första informationsmöte om ett par veckor.

Nyhetsbild

Omstritt vindprojekt i Pörtom aktiveras – här kan ny kraftledning byggas

PÖRTOM De 19 byggloven godkändes 2015 och de sista vann laga kraft 2019. Sedan dess har det varit tyst kring Eolus planer på vindkraft i Pörtom. Nu söker bolaget undersökningstillstånd för en kraftledning som ska mata el från en vindkraftspark till stamnätet.

Nyhetsbild

Heidi svarar på frågor om havsvindkraft i Korsnäs – "Det är bara att knacka på och stiga in"

Malaxbördiga Heidi Vest har jobbat med havsvindkraft förr. Nu är hon Forststyrelsens ansikte utåt när en vindkraftspark planeras utanför Korsnäs kust.

Nyhetsbild

Forststyrelsen om havsvindpark i Korsnäs: Miljarder i skatt och tusentals jobb

Projektet är stort och viktigt – inte bara för kommunen utan också för regionen och för hela Finland. Det var budskapet när Forststyrelsen öppnade sitt kontor i Korsnäs.

Nyhetsbild

Jakobstad förbereder sig för vindkraftstransporter – sju hektar stort område finns som tillfälligt förvaringsområde

JAKOBSTAD Hundratals vindkraftverk ska resas i de österbottniska kommunerna de kommande åren. Investeringsbeslut för närmare 240 kraftverk är redan gjorda. Jakobstad ligger bra till som rutt för transporterna enligt Yle.

Nyhetsbild

Sveriges regering vill se vindkraftverk i Bottniska viken

Regeringen räknar med att havsbaserad vindkraft blir allt viktigare för Sverige. Nu ska planer tas fram för 120 terawattimmar ny vindkraft från havet.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så här mycket fastighetsskatt fick din kommun från vindkraften – Närpes sjua i landet i fjol

Fem kommuner i Finland drog in miljoner i fastighetsskatt från vindkraftverk i fjol. Vi har listat skatteintäkterna för kommunerna i Österbotten.

Nyhetsbild

En person överklagar bygglov för vindkraftverk i Pensala

NYKARLEBY En person överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov för 18 vindkraftverk i Storbötets vindpark i Pensala.

Nyhetsbild

Grönt ljus för att undersöka havsvindkraft – OX2 går vidare på sitt jätteprojekt utanför Jakobstad

JAKOBSTAD Vindkraftsbolaget OX2 har fått tillstånd för att undersöka havsbotten för två vindparker till havs. Den ena planerad att ligga utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Driftsstopp vid vindkraftspark efter att två ledningsstolpar brakat i marken – handlar troligen om materialfel

Två ledningsstolpar längs kraftledningen från vindkraftsparken Lakiakangas 3 kraschade i marken. Produktionen är utslagen i väntan på reparation.

Nyhetsbild

Markägare i Övermark-Pörtom valde vindkraftsbolag – "Det var inget lätt beslut"

Nu har markägargruppen valt vilket av de tre intresserade vindkraftsbolagen som ska få planera Brändskogens vindkraftspark i Övermark-Pörtom.

Nyhetsbild

Åland vill bygga massiv vindkraftspark – "Största projektet på Åland någonsin"

Åland vill gå vidare med en plan som går ut på att bygga en massiv vindkraftspark som ska producera enorma mängder energi för Finland och Sverige. Tanken är att energiproduktionen ska stärka Ålands ekonomi i framtiden.

Nyhetsbild

OX2 bygger Finlands största vindkraftspark i Mellersta Österbotten

OX2 har tecknat avtal om att bygga 69 vindkraftverk i Lestijärvi i Mellersta Österbotten för omkring 650 miljoner euro. Köparen är ett konsortium av finländska energibolag.

Nyhetsbild

Tre vindkraftsbolag intresserade av Brändskogen – markägarna har valt grupp som jämför alternativen

Det är konkurrens om att få etablera sig i Brändskogen i Övermark och Pörtom. Åtminstone tre vindkraftsbolag har visat intresse för området, som kan tas med i nästa landskapsplan.

Nyhetsbild

Fortum planerar för ytterligare vindkraft i Närpes – möte med markägarna på måndag

NÄRPES På måndag kväll blir det markägarmöte i Pörtom. Fortum vill skriva avtal på ett drygt 4 000 hektar stort område för en ny vindkraftspark.

Nyhetsbild

Vestas stoppar produktion av vindkraftverk

Danska vindkraftstillverkaren Vestas stänger ned tre fabriker i Spanien, Tyskland och Danmark.

Nyhetsbild

Besvär mot vindpark i Pensala förkastade – nu söks bygglov för park med 18 vindmöllor

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot vindparken Storbötet i Pensala. Nästa steg enligt projektören Prokon Wind är att ansöka om bygglov för vindparken, med plats för 18 vindkraftverk.

Nyhetsbild

Elnätet i blåsten – kraftigt utbyggd vindkraft skapar nya utmaningar

Allt mera vindkraft sätter större krav på elnätet. Mera batterikapacitet att lagra krävs och användare som flexar då förbrukningen är för hög.

Nyhetsbild

Nu byggs vindkraftverk i Takanebacken – blir den tredje vindparken i Malax

Om ett år ska fem vindkraftverk stå klara i Takanebacken. Det är tidtabellen för ett projekt som varit en vända hos förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Vestas vänder till vinst men sänker prognoser

Den danska vindkraftsjätten Vestas vände förlust till vinst under andra kvartalet.

Nyhetsbild

Ny lag behövs för elöverföring från vindparker

En riksdagsledamot, en vindkraftskonsult och en kommundirektör. Alla är rörande eniga om att det behövs ny lagstiftning när det gäller elöverföringen från vindkraftsparkerna.

Nyhetsbild

Elgator som klyver Jeppo itu upprör bybor – "Det är nu man ska reagera"

Av en händelse råkade Christina Strengell i veckan få upp ögonen för miljökonsekvensprogrammet för Purmo vindkraftpark, där även elöverföringen genom Jeppo ingår.

Nyhetsbild

Hamn gör klart för vindkraft – Karleby hänger på boomen

KARLEBY Karleby vill också vara med i boomen med vindkraft. Man har gjort plats för specialtransporter och enligt hamnen är 16 transporter redan inbokade.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojekt i Korsnäs behöver fler utredningar – gäller främst fåglarna

KORSNÄS Det handlar om fåglar, men också om människor i det utlåtande som NTM-centralen gett om Poikel vindkraftspark.

Nyhetsbild

Ny partner till Storbötets vindkraftpark – "Vi är starkare tillsammans nu"

NYKARLEBY Ledningen bakom planerna för vindkraftparken vid Storbötet i Pensala informerar om att de nu har ingått ett partnerskap för att kunna säkra projektets framgång.

Nyhetsbild

Havsområden med i ny vindkraftsgranskning – områden utanför Fäboda utreds

För första gången finns också stora havsområden med i de österbottniska förbundens vindkraftsutredning. Av dem är hälften belägna utanför Jakobstadsregionens skärgård.

Nyhetsbild

Investeringsbeslut: 31 vindkraftverk byggs i Lappfjärd – ska ge pensionsfonder avkastning

Det tyskägda vindkraftsbolaget CPC Finland bygger sin hittills största vindkraftspark i Finland. Investeringsbeslutet värt 200 miljoner euro för 31 vindkraftverk i Lappfjärd är nu fattat.  En kapitalförvaltare blir ägare till parken, som ska ge europeiska pensionsfonder god avkastning.