Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Långmossa är under gränsvärdena – i Ribäcken ska bullermätningen göras om

Det första resultatet från bullermätningarna i vindparkerna i Malax är klart. En av tio störs av ljudet från dem. Det visar OX2:s invånarundersökning.

Nyhetsbild

Forststyrelsen vill flytta området för havsvindpark i Korsnäs – ska synas mindre från stranden

Beslutet om att planlägga en vindpark ute till havs ska tas om. Orsaken är att Forststyrelsen ringat in ett nytt område.

Nyhetsbild

Koppling finns mellan vindkraftsbolag och konsult – inget problem enligt företagarna

Den som driver ett vindkraftsprojekt väljer själv vem som utreder miljökonsekvenserna. I Malax har det här väckt frågan om opartiskhet.

Nyhetsbild

Invånare vill ha minimiavstånd till vindkraftverk – nu samlar man namn i Malax och Korsnäs

Vindkraftverk ska inte byggas närmare än tre kilometer från bostäder. En sån här regel försöker invånare i Malax och Korsnäs få till.

Nyhetsbild

Vasaforskare: Decibel fungerar bättre än kilometer som gräns för vindparker

Vindkraftsbuller i olika väder har jämförts med hur människor upplevde bullret. Men den intressantaste frågan som dök upp i Vasa universitets forskning kan ingenjörerna inte svara på.

Nyhetsbild

Områdena för vindkraft är snart fulla – nu utreds nya

De österbottniska landskapen har fått pengar för att utreda eventuella nya vindkraftsområden. Vilka områden som är olämpliga utreds också.

Nyhetsbild

Så här ska buller mätas vid vindkraftverken i Malax – man väntar på rätt vind

Var mätningarna görs styrs av den respons som OX2 fått. När det gäller när och hur de görs följer vindkraftsbolaget myndigheternas anvisningar.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras mellan Jeppo och Markby – flera är intresserade

NYKARLEBY Inte bara en aktör, utan två, vill bygga vindkraftverk mellan Jeppo och Markby. Om alla planer förverkligas skulle det röra sig om sammanlagt tolv vindkraftverk på området.

Nyhetsbild

Vindkraftsplaner oroar i Långåminne – "Vet de vad de ska bestämma om?"

MALAX Vindparkerna som redan finns i Malax måste utredas innan någon ny får grönt ljus. Långåminneborna tänker göra vad de kan för att påverka.

Nyhetsbild

Ett halvt år med vindkraftverk som granne – "Det är ett monotont och jobbigt ljud"

MALAX De trodde inte att de skulle se eller höra dem från sina gårdar. Men vindkraftverken påverkar vardagen för Per-Henry, Teemu och Maria i Ribäcken.

Nyhetsbild

Luftledning eller jordkabel genom Malaxskogen – vindkraftsbolaget och kommunen vill olika

Det finns olika åsikter om hur elöverföringen från den planerade vindparken i Juthskogen ska ske. JWP föreslår luftledning. Malax vill ha jordkabel.

Nyhetsbild

Vindkraftspark utanför Sideby orsakade diskussion: "Landskapsförbundet borde göra om, göra rätt"

ÖSTERBOTTEN Österbottens förbund sade ja till ny havsplan, trots vindkraftsprotester från Kristinestad: "Vi har redan tillräckligt med möllor."

Nyhetsbild

Stora vindkraftverk slår rekord i Sverige – 40 procent mer el än i fjol

Svenska vindkraftverk har satt ett nytt rekord. I år har de producerat 40 procent mer el än samma period i fjol. Den viktigaste förklaringen är att vindkraftverken helt enkelt har blivit större och bättre.

Nyhetsbild

Stor solkraftspark planeras i Honkajoki – möjligheter finns även i Österbotten

Ett danskt företag söker bygglov för en jättelik park med solpaneler i Satakunda. Potentialen är stor även i Österbotten, säger konsulten Joakim Ingves.

Nyhetsbild

Vindkraft tar ny fart i Korsnäs – två områden kan planeras på nytt

Planläggningen av tre vindkraftsparker i Korsnäs avslutas, men det betyder inte att planerna skulle ha skrinlagts. Nu är förslaget i stället att planeringen för betydligt större vindkraftverk på samma områden i kyrkbyn respektive Molpe inleds.

Nyhetsbild

Snart snurrar alla tolv vindkraftverk i Malax – "Troligtvis nästa vecka"

Vindparken i Ribäcken är i full gång. I Långmossa har alla vindkraftverk utom ett startat. När de snurrar får Ikea el.

Nyhetsbild

Vattenfall satsar på världens största vindpark

2023 ska vindkraftsparken, med en kapacitet på 1 500 megawatt, stå klar. Det motsvarar elkonsumtionen från två miljoner hushåll.

Nyhetsbild

Följderna för havsörnar måste utredas bättre innan vindkraftverk byggs i Juthskogen

MALAX NTM-centralen har tagit sig en titt på miljökonsekvensbedömningarna gällande Juthskogs Wind Parks planer på att bygga 19–22 vindkraftverk i Malax.

Nyhetsbild

Norrskogen i Närpes blir nästa vindkraftsbygge för EPV

NÄRPES EPV Vindkraft kan besluta i år, elva år efter lansering, att Norrskogens vindpark i Närpes ska byggas. Detta är historien om en ovanligt besvärlig vindkraftspark.

Nyhetsbild

CPC tar över OX2:s vindkraftsprojekt i Kristinestad – Planerar byggstart i Lappfjärd våren 2021

CPC har köpt OX2:s planerade vindkraftprojekt i Lappfjärd-Dagsmark – och planerar byggstart i de östra delarna av Kristinestad i vår. Storprojektet Lappfjärd får vänta till våren 2021.

Nyhetsbild

Återuppväcker planer på havsvind i Sideby – Vill bygga färre men högre kraftverk

Bolaget Finlands havsvind vill att staden Kristinestad startar upp planläggningen av en stor vindkraftspark i havet utanför Skaftung och Sideby igen. Jämfört med tidigare krymper antalet turbiner från 80 till 60. I gengäld blir de större. Investeringen räknas i 700-miljonersklassen.

Nyhetsbild

Fortum säljer ut – utländsk huvudägare till Kalax vindkraftspark

Bara en femtedel av den vindkraftspark som nu byggs i Kalax i Närpes blir kvar i finländsk ägo. Fortum "breddar ägandet" för att få pengar till nya satsningar.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag utökar närvaron i Purmo – hyr kontor

PEDERSÖRE Vindkraftsbolaget Prokon fortsätter visa intresse för Purmoskogen. I november öppnade de kontor i Sisbacka, i tisdags mötte de berörda jaktföreningar.

Nyhetsbild

Vindkraftsboom i Finland – men vad betyder det ekonomiskt för kommunen?

PEDRSÖRE Vad betyder en vindkraftsetablering ekonomiskt för kommunen? Det är knepigt att uppskatta alla summor men en del klirr i kassan ger det ändå.

Nyhetsbild

Heidi Paalatie: "Vindkraften står på egna ben"

Vinkraften står på egna ben, eller rättare sagt torn. Investeringarna i vindkraft fortsätter och inom fem år finns det också flera havsbaserade parker. Det säger Heidi Paalatie, operativ direktör inom Finlands vindkraftförening, på besök i Vasa.

Nyhetsbild

Vindparker förutspås bli biljonindustri

Allt större vindturbiner kan gå i bräschen för en global energirevolution, konstaterar Internationella energiorganet (IEA) i en ny studie. När man snart kan bygga vindkraftverk nästan lika stora som Eiffeltornet kan branschen nå en ny nivå.

Nyhetsbild

Neste köper del av el från vindkraftsparken i Kalax

Neste kommer att köpa 70 procent av den el som produceras av Fortums vindkraftspark i Kalax i Närpes. Bidrar till att minska kolavtryck, säger Nestes vd.

Nyhetsbild

Ett tredje vindkraftsbolag kikar på Purmoskogen: "Pedersöre är intressant"

PEDERSÖRE Nu visar också vindkraftsbolaget WPD intresse för skogsområdet mellan Lillby och Åvist. Bolaget har varit i kontakt med markägare på området.

Nyhetsbild

Två vindkraftsbolag slåss om samma område i Purmo: "Bra läge för markägarna"

PEDERSÖRE Både tyska vindkraftsjätten Prokon och regionala Lillby Vind är intresserade av att bygga en vindkraftspark mellan Purmo och Åvist. I planerna finns uppemot 50 vindmöllor.

Nyhetsbild

Berget blir till vägar när Fortum bygger sin första vindkraftspark i Finland

KALAX Fortum har fattat tycke för Sydösterbotten. I Kalax byggs nu bolagets första inhemska vindkraftspark och fler projekt planeras i området.

Nyhetsbild

Största havsvindparken byggs i Nordsjön – ska förse 4,5 miljoner hushåll med el

Norska Equinor ska tillsammans med flera andra storföretag bygga världens hittills största vindkraftpark till havs.

Nyhetsbild

Nu är två bolag intresserade av att bygga vindkraft på Bredåsen

Två bolag är intresserade av att bygga vindkraftverk på området Bredåsen i Närpes. Därmed uppstår en konkurrenssituation där markägarna får ta ställning till vilket bolag som erbjuder de bästa arrendevillkoren.

Nyhetsbild

Kröpuln och Storbacken vindparker byggs – ska vara klara år 2021

NYKARLEBY/VÖRÅ Infracapital, en del av M&G Prudential som är inriktad på infrastrukturinvesteringar, har tecknat ett förvärvsavtal med OX2 för Kröpuln och Storbacken vindparker. Projektet byggs helt utan subventioner.

Nyhetsbild

Fortum utreder ny vindkraftspark i Närpes

NÄRPES Markägare har bjudits in till möte om ett nytt vindkraftsprojekt i Närpes.

Nyhetsbild

Fortum fattade investeringsbeslut – börjar bygga i Kalax i sommar

Nu är det definitivt klart att en ny stor vindkraftspark ska byggas i Kalax, Närpes. Fortum har fattat investeringsbeslutet – en satsning på 90 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nästa år produceras el i Ikeas vindkraftspark i Malax – nu gjuts fundamenten

MALAX Fundamenten till tre av tolv vindkraftverk har gjutits i Ribäcken och Långmossa, Malax. Parkerna börjar producera el i början av nästa år.

Nyhetsbild

Två vindkraftsparker i Österbotten får statligt stöd

Två godkändes och fem avvisades för Österbottens del. Energimyndigheten slog fast vilka planerade vindparker som får statligt stöd.

Nyhetsbild

VEO underhåller elstation i Norge

Vasaföretaget VEO sköter underhållet av en elstation i Norge. Service- och underhållsavtalet löper på sju år.

Nyhetsbild

VTT-forskare lyckades göra vindkraftverkens turbiner tåligare

Kostnaderna för vindenergi består från två till fyra procent av att byta ut slitna turbiner. Nu har forskare hittat en lovande lösning.

Nyhetsbild

NCC fick avtal värt sex miljoner från vindkraftverksbolag

Byggföretaget NCC Infrastructure ska bygga grunden och kablar till två vindkraftsparker – den ena i Storå i Österbotten och den andra i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Kontrakten är värda sex miljoner euro.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojektörer i Malax lyckades få Ikea till Österbotten

MALAX Ingmar Sjöblad är nöjd. OX2 Wind kommer att bygga två vindkraftsparker i Malax, på Långmossa och i Ribäcken – åt Ikea. Den ena av dem, Långmossa Wind Park, har funnits i Sjöblads tankar dagligen i snart sex år. Då ytterligare ett år gått ska den vara klar.

Nyhetsbild

Sju vindkraftverk fick nytt bygglov på Kröpuln

NYKARLEBY Nu är allt klappat och klart för att förverkliga den länge planerade vindparken Kröpuln i västra Munsala. Faller alla bitar på plats kan byggstarten ske redan nästa höst.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

Vindkraften kan ge varmare klimat – "Inte så farligt"

Storskalig vindkraft kan ge varmare klimat, enligt en ny studie i USA. Vindturbinerna påverkar flödet av värme och fukt i atmosfären vilket i slutändan ger högre temperaturer.

Nyhetsbild

Ännu ett vindkraftsprojekt snurrar i gång i Malax – "Ett intressant område"

MALAX Gjutskogen är det senaste i raden av vindkraftsprojekt i Malax. Ingmar Sjöblad, en av aktörerna bakom projektet, säger att området är intressant men är förtegen om detaljerna. Se karta över området.