Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag utökar närvaron i Purmo – hyr kontor

PEDERSÖRE Vindkraftsbolaget Prokon fortsätter visa intresse för Purmoskogen. I november öppnade de kontor i Sisbacka, i tisdags mötte de berörda jaktföreningar.

Nyhetsbild

Vindkraftsboom i Finland – men vad betyder det ekonomiskt för kommunen?

PEDRSÖRE Vad betyder en vindkraftsetablering ekonomiskt för kommunen? Det är knepigt att uppskatta alla summor men en del klirr i kassan ger det ändå.

Nyhetsbild

Heidi Paalatie: "Vindkraften står på egna ben"

Vinkraften står på egna ben, eller rättare sagt torn. Investeringarna i vindkraft fortsätter och inom fem år finns det också flera havsbaserade parker. Det säger Heidi Paalatie, operativ direktör inom Finlands vindkraftförening, på besök i Vasa.

Nyhetsbild

Vindparker förutspås bli biljonindustri

Allt större vindturbiner kan gå i bräschen för en global energirevolution, konstaterar Internationella energiorganet (IEA) i en ny studie. När man snart kan bygga vindkraftverk nästan lika stora som Eiffeltornet kan branschen nå en ny nivå.

Nyhetsbild

Neste köper del av el från vindkraftsparken i Kalax

Neste kommer att köpa 70 procent av den el som produceras av Fortums vindkraftspark i Kalax i Närpes. Bidrar till att minska kolavtryck, säger Nestes vd.

Nyhetsbild

Ett tredje vindkraftsbolag kikar på Purmoskogen: "Pedersöre är intressant"

PEDERSÖRE Nu visar också vindkraftsbolaget WPD intresse för skogsområdet mellan Lillby och Åvist. Bolaget har varit i kontakt med markägare på området.

Nyhetsbild

Två vindkraftsbolag slåss om samma område i Purmo: "Bra läge för markägarna"

PEDERSÖRE Både tyska vindkraftsjätten Prokon och regionala Lillby Vind är intresserade av att bygga en vindkraftspark mellan Purmo och Åvist. I planerna finns uppemot 50 vindmöllor.

Nyhetsbild

Berget blir till vägar när Fortum bygger sin första vindkraftspark i Finland

KALAX Fortum har fattat tycke för Sydösterbotten. I Kalax byggs nu bolagets första inhemska vindkraftspark och fler projekt planeras i området.

Nyhetsbild

Största havsvindparken byggs i Nordsjön – ska förse 4,5 miljoner hushåll med el

Norska Equinor ska tillsammans med flera andra storföretag bygga världens hittills största vindkraftpark till havs.

Nyhetsbild

Nu är två bolag intresserade av att bygga vindkraft på Bredåsen

Två bolag är intresserade av att bygga vindkraftverk på området Bredåsen i Närpes. Därmed uppstår en konkurrenssituation där markägarna får ta ställning till vilket bolag som erbjuder de bästa arrendevillkoren.

Nyhetsbild

Kröpuln och Storbacken vindparker byggs – ska vara klara år 2021

NYKARLEBY/VÖRÅ Infracapital, en del av M&G Prudential som är inriktad på infrastrukturinvesteringar, har tecknat ett förvärvsavtal med OX2 för Kröpuln och Storbacken vindparker. Projektet byggs helt utan subventioner.

Nyhetsbild

Fortum utreder ny vindkraftspark i Närpes

NÄRPES Markägare har bjudits in till möte om ett nytt vindkraftsprojekt i Närpes.

Nyhetsbild

Fortum fattade investeringsbeslut – börjar bygga i Kalax i sommar

Nu är det definitivt klart att en ny stor vindkraftspark ska byggas i Kalax, Närpes. Fortum har fattat investeringsbeslutet – en satsning på 90 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nästa år produceras el i Ikeas vindkraftspark i Malax – nu gjuts fundamenten

MALAX Fundamenten till tre av tolv vindkraftverk har gjutits i Ribäcken och Långmossa, Malax. Parkerna börjar producera el i början av nästa år.

Nyhetsbild

Två vindkraftsparker i Österbotten får statligt stöd

Två godkändes och fem avvisades för Österbottens del. Energimyndigheten slog fast vilka planerade vindparker som får statligt stöd.

Nyhetsbild

VEO underhåller elstation i Norge

Vasaföretaget VEO sköter underhållet av en elstation i Norge. Service- och underhållsavtalet löper på sju år.

Nyhetsbild

VTT-forskare lyckades göra vindkraftverkens turbiner tåligare

Kostnaderna för vindenergi består från två till fyra procent av att byta ut slitna turbiner. Nu har forskare hittat en lovande lösning.

Nyhetsbild

NCC fick avtal värt sex miljoner från vindkraftverksbolag

Byggföretaget NCC Infrastructure ska bygga grunden och kablar till två vindkraftsparker – den ena i Storå i Österbotten och den andra i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Kontrakten är värda sex miljoner euro.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojektörer i Malax lyckades få Ikea till Österbotten

MALAX Ingmar Sjöblad är nöjd. OX2 Wind kommer att bygga två vindkraftsparker i Malax, på Långmossa och i Ribäcken – åt Ikea. Den ena av dem, Långmossa Wind Park, har funnits i Sjöblads tankar dagligen i snart sex år. Då ytterligare ett år gått ska den vara klar.

Nyhetsbild

Sju vindkraftverk fick nytt bygglov på Kröpuln

NYKARLEBY Nu är allt klappat och klart för att förverkliga den länge planerade vindparken Kröpuln i västra Munsala. Faller alla bitar på plats kan byggstarten ske redan nästa höst.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

Vindkraften kan ge varmare klimat – "Inte så farligt"

Storskalig vindkraft kan ge varmare klimat, enligt en ny studie i USA. Vindturbinerna påverkar flödet av värme och fukt i atmosfären vilket i slutändan ger högre temperaturer.

Nyhetsbild

Ännu ett vindkraftsprojekt snurrar i gång i Malax – "Ett intressant område"

MALAX Gjutskogen är det senaste i raden av vindkraftsprojekt i Malax. Ingmar Sjöblad, en av aktörerna bakom projektet, säger att området är intressant men är förtegen om detaljerna. Se karta över området.

Nyhetsbild

HFD tar ställning till besvär mot vindkraft i Pörtom

Motståndare till den planerade Pörtom vindkraftpark har ansökt om besvärsrätt till Högsta förvaltningsdomstolen. Det gäller både delgeneralplan och bygglov.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

Vindkraftverken i Harrström måste renoveras

Sedan slutet på juli har vindkraftverken i Harrström stått stilla nästan hela tiden. Ett har varit i gång en dag. Det andra har inte fungerat sedan i våras. Kraftverken håller nu på att renoveras, uppger projektchefen Alan Senkel, som också är styrelseordförande i Harrström Vindparks moderbolag, estniska Kaspervik Vind.

Nyhetsbild

Besvär mot Ribäcken vindkrafts reviderade plan

MALAX En privatperson ifrågasätter om markägare och andra berörda parter fått tillräckligt med information om revideringen av delgeneralplanen för Ribäcken vindkraft. Han har lämnat in besvär mot Malaxfullmäktiges beslut att godkänna planen.

Nyhetsbild

Havsvinden i Sideby gjorde comeback i landskapsplanen

I fjol beslöt landskapets fullmäktige att stryka havsvindparken utanför Sideby ur kommande landskapsplanen. Nu har styrelsen tagit in den igen.

Nyhetsbild

Taaleri gör storsatsning på vindkraft i USA

Finansbolaget Taaleri investerar i en vindpark till havs i USA. Investeringen bygger på ett samarbetsavtal med vindkraftsbolaget Senvion som ska leverera sammanlagt 58 vindmöllor till Texas där vindparken ska byggas nästa år.

Nyhetsbild

OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk på Kröpuln och Märkenkall

Vindkraftsbolaget OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk. Det betyder i praktiken att rotorbladen blir längre. – Även om vi söker bygglov för större och högre vindkraftverk, betyder det inte att det allra största alternativet kommer att förverkligas, säger OX2:s Finlandschef Teemu Loikkanen.

Plan för vinkraftpark i Vörå till allmänt påseende

VÖRÅ Delgeneralplanen för Storbötets vindkraft är nu ute för allmänt påseende.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.

Nyhetsbild

Fortums vindplaner i Närpes vann laga kraft

Fortum får bygga 250 meter högt i Böle och Pjelax, och 230 meter i Kalax. Inga besvär inkom mot planändringarna.

Nyhetsbild

Tävling om stöd till vindkraft hålls i höst – betalas 2020

I november och december ska anbuden lämnas in till det nya stödsystemet för förnybar elproduktion. Det mesta väntas gå till vindkraft.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraften konkurrenskraftig utan stöd

Omfattande mängder markbaserad vindkraft kommer att byggas under de närmaste åren. Kapaciteten kan till och med sjufaldigas. Det har Wärtsilä Energy Solutions kommit fram till i en analys.

Nyhetsbild

Vindpark i Malax höjer sig i kampen om statens energistöd

MALAX Långmossa Wind Park i Malax har gjort allt för att ta projektet vidare. För två år sedan föll vindparken utanför stödsystemet. Nu tar bolaget in den senaste vindkraftstekniken för att på allvar utmana när staten delar ut energistöd.

Nyhetsbild

Storsatsning på vindkraft – "Fler investeringsbeslut än någonsin"

Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk som kommer läggas till de 3500 som redan finns i Sverige, enligt siffror från Svensk vindenergi.

Nyhetsbild

Malax bemötte besvär om Takanebacks vindkraftverk

MALAX Besväret mot vindkraftsplanen i Takaneback bör förkastas. Det ansåg Malaxstyrelsen som på måndagen tog del av förslaget till utlåtande.

Nyhetsbild

Danmark slog världsrekord i vindkraft

Danmark har satt världsrekord i grön energianvändning. Av all el som användes i landet i fjol kom 43,4 procent från vindkraften.

Nyhetsbild

Sämre snurr än väntat på Vestas

En ökad konkurrens gör att danska vindkraftstillverkaren Vestas redovisar en sämre omsättning än förväntat i samband med den tredje kvartalsrapporten.

Nyhetsbild

Nu nedmonteras vindkraftsparken i Korsnäs

KORSNÄS Nästa vecka påbörjas nedmonteringen av Finlands äldsta vindkraftspark. De fyra kraftverken i Korsnäs har nått slutet av sin 26-åriga livscykel.

Nyhetsbild

Wärtsilä fixar teknik till vindfarm

Wärtsilä förser världens största havsbaserade vindkraftspark med eldistributionsteknik. Tekniken har utvecklats av Wärtsiläs brittiska bolag.

Fortum köper Vindins planerade vindparker

Sex vindkraftsparker under planering i Österbotten får Fortum som ägare. Det handlar om de projekt som tillhör svenska Vindin.

Nyhetsbild

Långmossa Wind Park växer på höjden

MALAX Långmossa Wind Park vill ­bygga högre men färre vindkraftverk än de ursprungliga planerna. Nu blir kraftverken 250 meter höga.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag får starta om i Munsala

NYKARLEBY Kröpuln vindkraftspark mellan byarna Monäs, Hirvlax och Kantlax var det svenska vindkraftsbolaget OX2:s första och längst hunna projektet i Finland för tre år sedan.