Ekonomi

Vindkraft

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

HFD tar ställning till besvär mot vindkraft i Pörtom

Motståndare till den planerade Pörtom vindkraftpark har ansökt om besvärsrätt till Högsta förvaltningsdomstolen. Det gäller både delgeneralplan och bygglov.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

Vindkraftverken i Harrström måste renoveras

Sedan slutet på juli har vindkraftverken i Harrström stått stilla nästan hela tiden. Ett har varit i gång en dag. Det andra har inte fungerat sedan i våras. Kraftverken håller nu på att renoveras, uppger projektchefen Alan Senkel, som också är styrelseordförande i Harrström Vindparks moderbolag, estniska Kaspervik Vind.

Nyhetsbild

Besvär mot Ribäcken vindkrafts reviderade plan

MALAX En privatperson ifrågasätter om markägare och andra berörda parter fått tillräckligt med information om revideringen av delgeneralplanen för Ribäcken vindkraft. Han har lämnat in besvär mot Malaxfullmäktiges beslut att godkänna planen.

Nyhetsbild

Havsvinden i Sideby gjorde comeback i landskapsplanen

I fjol beslöt landskapets fullmäktige att stryka havsvindparken utanför Sideby ur kommande landskapsplanen. Nu har styrelsen tagit in den igen.

Nyhetsbild

Taaleri gör storsatsning på vindkraft i USA

Finansbolaget Taaleri investerar i en vindpark till havs i USA. Investeringen bygger på ett samarbetsavtal med vindkraftsbolaget Senvion som ska leverera sammanlagt 58 vindmöllor till Texas där vindparken ska byggas nästa år.

Nyhetsbild

OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk på Kröpuln och Märkenkall

Vindkraftsbolaget OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk. Det betyder i praktiken att rotorbladen blir längre. – Även om vi söker bygglov för större och högre vindkraftverk, betyder det inte att det allra största alternativet kommer att förverkligas, säger OX2:s Finlandschef Teemu Loikkanen.

Plan för vinkraftpark i Vörå till allmänt påseende

VÖRÅ Delgeneralplanen för Storbötets vindkraft är nu ute för allmänt påseende.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.

Nyhetsbild

Tävling om stöd till vindkraft hålls i höst – betalas 2020

I november och december ska anbuden lämnas in till det nya stödsystemet för förnybar elproduktion. Det mesta väntas gå till vindkraft.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraften konkurrenskraftig utan stöd

1

Omfattande mängder markbaserad vindkraft kommer att byggas under de närmaste åren. Kapaciteten kan till och med sjufaldigas. Det har Wärtsilä Energy Solutions kommit fram till i en analys.

Nyhetsbild

Vindpark i Malax höjer sig i kampen om statens energistöd

MALAX Långmossa Wind Park i Malax har gjort allt för att ta projektet vidare. För två år sedan föll vindparken utanför stödsystemet. Nu tar bolaget in den senaste vindkraftstekniken för att på allvar utmana när staten delar ut energistöd.

Nyhetsbild

Malax bemötte besvär om Takanebacks vindkraftverk

MALAX Besväret mot vindkraftsplanen i Takaneback bör förkastas. Det ansåg Malaxstyrelsen som på måndagen tog del av förslaget till utlåtande.

Nyhetsbild

Danmark slog världsrekord i vindkraft

1

Danmark har satt världsrekord i grön energianvändning. Av all el som användes i landet i fjol kom 43,4 procent från vindkraften.

Nyhetsbild

Sämre snurr än väntat på Vestas

En ökad konkurrens gör att danska vindkraftstillverkaren Vestas redovisar en sämre omsättning än förväntat i samband med den tredje kvartalsrapporten.

Nyhetsbild

Nu nedmonteras vindkraftsparken i Korsnäs

KORSNÄS Nästa vecka påbörjas nedmonteringen av Finlands äldsta vindkraftspark. De fyra kraftverken i Korsnäs har nått slutet av sin 26-åriga livscykel.

Nyhetsbild

Wärtsilä fixar teknik till vindfarm

Wärtsilä förser världens största havsbaserade vindkraftspark med eldistributionsteknik. Tekniken har utvecklats av Wärtsiläs brittiska bolag.

Fortum köper Vindins planerade vindparker

Sex vindkraftsparker under planering i Österbotten får Fortum som ägare. Det handlar om de projekt som tillhör svenska Vindin.

Nyhetsbild

Långmossa Wind Park växer på höjden

MALAX Långmossa Wind Park vill ­bygga högre men färre vindkraftverk än de ursprungliga planerna. Nu blir kraftverken 250 meter höga.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag får starta om i Munsala

NYKARLEBY Kröpuln vindkraftspark mellan byarna Monäs, Hirvlax och Kantlax var det svenska vindkraftsbolaget OX2:s första och längst hunna projektet i Finland för tre år sedan.