Ekonomi

Vindkraft

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

Snart reser sig de första vindkraftverken i Norrskogen – efter Närpes väntar Laihela

Infrastrukturen är i det närmaste utbyggd och därmed är Norrskogen i Närpes redo för nästa skede – montering och installation av 17 vindkraftverk. Det här är EPV:s sjätte vindkraftspark – och nu tar bolaget sikte på den sjunde, i en grannkommun till Vasa.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs intresserar – nu utreds park på 1 000 megawatt utanför Närpes

Det har döpts till Norrskär, det 389 kvadratkilometer stora område utanför Korsnäs och Närpes där bolaget Ilmatar vill undersöka möjligheterna till kanske 1 000 megawatt vindkraft. Norrskär ligger i den ekonomiska zonen och därmed har kommunen inte veto och får inte heller fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Havsbotten lodas och vinden mäts i Korsnäs – även fåglarnas flyttrutter kartläggs

Forststyrelsens naturautredningar intensifieras i Korsnäs. Så snart isen gett med sig inleds lodningar av havsbotten där 100 vindkraftverk planeras.

Nyhetsbild

Nytt vindkraftsområde kartläggs i Jeppo – "Skulle kunna rymma åttio vindkraftverk"

Energibolaget Ilmatar har kallat närmare 500 markägare på ett 8 000 hektar stort område mellan Markby och Jeppo till ett första informationsmöte om ett par veckor.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Omstritt vindprojekt i Pörtom aktiveras – här kan ny kraftledning byggas

PÖRTOM De 19 byggloven godkändes 2015 och de sista vann laga kraft 2019. Sedan dess har det varit tyst kring Eolus planer på vindkraft i Pörtom. Nu söker bolaget undersökningstillstånd för en kraftledning som ska mata el från en vindkraftspark till stamnätet.

Nyhetsbild

Heidi svarar på frågor om havsvindkraft i Korsnäs – "Det är bara att knacka på och stiga in"

Malaxbördiga Heidi Vest har jobbat med havsvindkraft förr. Nu är hon Forststyrelsens ansikte utåt när en vindkraftspark planeras utanför Korsnäs kust.

Nyhetsbild

Forststyrelsen om havsvindpark i Korsnäs: Miljarder i skatt och tusentals jobb

Projektet är stort och viktigt – inte bara för kommunen utan också för regionen och för hela Finland. Det var budskapet när Forststyrelsen öppnade sitt kontor i Korsnäs.

Nyhetsbild

Jakobstad förbereder sig för vindkraftstransporter – sju hektar stort område finns som tillfälligt förvaringsområde

JAKOBSTAD Hundratals vindkraftverk ska resas i de österbottniska kommunerna de kommande åren. Investeringsbeslut för närmare 240 kraftverk är redan gjorda. Jakobstad ligger bra till som rutt för transporterna enligt Yle.

Nyhetsbild

Sveriges regering vill se vindkraftverk i Bottniska viken

Regeringen räknar med att havsbaserad vindkraft blir allt viktigare för Sverige. Nu ska planer tas fram för 120 terawattimmar ny vindkraft från havet.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så här mycket fastighetsskatt fick din kommun från vindkraften – Närpes sjua i landet i fjol

Fem kommuner i Finland drog in miljoner i fastighetsskatt från vindkraftverk i fjol. Vi har listat skatteintäkterna för kommunerna i Österbotten.

Nyhetsbild

En person överklagar bygglov för vindkraftverk i Pensala

NYKARLEBY En person överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov för 18 vindkraftverk i Storbötets vindpark i Pensala.

Nyhetsbild

Grönt ljus för att undersöka havsvindkraft – OX2 går vidare på sitt jätteprojekt utanför Jakobstad

JAKOBSTAD Vindkraftsbolaget OX2 har fått tillstånd för att undersöka havsbotten för två vindparker till havs. Den ena planerad att ligga utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Driftsstopp vid vindkraftspark efter att två ledningsstolpar brakat i marken – handlar troligen om materialfel

Två ledningsstolpar längs kraftledningen från vindkraftsparken Lakiakangas 3 kraschade i marken. Produktionen är utslagen i väntan på reparation.

Nyhetsbild

Markägare i Övermark-Pörtom valde vindkraftsbolag – "Det var inget lätt beslut"

Nu har markägargruppen valt vilket av de tre intresserade vindkraftsbolagen som ska få planera Brändskogens vindkraftspark i Övermark-Pörtom.

Nyhetsbild

Åland vill bygga massiv vindkraftspark – "Största projektet på Åland någonsin"

Åland vill gå vidare med en plan som går ut på att bygga en massiv vindkraftspark som ska producera enorma mängder energi för Finland och Sverige. Tanken är att energiproduktionen ska stärka Ålands ekonomi i framtiden.

Nyhetsbild

OX2 bygger Finlands största vindkraftspark i Mellersta Österbotten

OX2 har tecknat avtal om att bygga 69 vindkraftverk i Lestijärvi i Mellersta Österbotten för omkring 650 miljoner euro. Köparen är ett konsortium av finländska energibolag.

Nyhetsbild

Tre vindkraftsbolag intresserade av Brändskogen – markägarna har valt grupp som jämför alternativen

Det är konkurrens om att få etablera sig i Brändskogen i Övermark och Pörtom. Åtminstone tre vindkraftsbolag har visat intresse för området, som kan tas med i nästa landskapsplan.

Nyhetsbild

Fortum planerar för ytterligare vindkraft i Närpes – möte med markägarna på måndag

NÄRPES På måndag kväll blir det markägarmöte i Pörtom. Fortum vill skriva avtal på ett drygt 4 000 hektar stort område för en ny vindkraftspark.

Nyhetsbild

Vestas stoppar produktion av vindkraftverk

Danska vindkraftstillverkaren Vestas stänger ned tre fabriker i Spanien, Tyskland och Danmark.

Nyhetsbild

Besvär mot vindpark i Pensala förkastade – nu söks bygglov för park med 18 vindmöllor

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot vindparken Storbötet i Pensala. Nästa steg enligt projektören Prokon Wind är att ansöka om bygglov för vindparken, med plats för 18 vindkraftverk.

Nyhetsbild

Elnätet i blåsten – kraftigt utbyggd vindkraft skapar nya utmaningar

Allt mera vindkraft sätter större krav på elnätet. Mera batterikapacitet att lagra krävs och användare som flexar då förbrukningen är för hög.

Nyhetsbild

Nu byggs vindkraftverk i Takanebacken – blir den tredje vindparken i Malax

Om ett år ska fem vindkraftverk stå klara i Takanebacken. Det är tidtabellen för ett projekt som varit en vända hos förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Vestas vänder till vinst men sänker prognoser

Den danska vindkraftsjätten Vestas vände förlust till vinst under andra kvartalet.

Nyhetsbild

Ny lag behövs för elöverföring från vindparker

En riksdagsledamot, en vindkraftskonsult och en kommundirektör. Alla är rörande eniga om att det behövs ny lagstiftning när det gäller elöverföringen från vindkraftsparkerna.

Nyhetsbild

Elgator som klyver Jeppo itu upprör bybor – "Det är nu man ska reagera"

Av en händelse råkade Christina Strengell i veckan få upp ögonen för miljökonsekvensprogrammet för Purmo vindkraftpark, där även elöverföringen genom Jeppo ingår.

Nyhetsbild

Hamn gör klart för vindkraft – Karleby hänger på boomen

KARLEBY Karleby vill också vara med i boomen med vindkraft. Man har gjort plats för specialtransporter och enligt hamnen är 16 transporter redan inbokade.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojekt i Korsnäs behöver fler utredningar – gäller främst fåglarna

KORSNÄS Det handlar om fåglar, men också om människor i det utlåtande som NTM-centralen gett om Poikel vindkraftspark.

Nyhetsbild

Ny partner till Storbötets vindkraftpark – "Vi är starkare tillsammans nu"

NYKARLEBY Ledningen bakom planerna för vindkraftparken vid Storbötet i Pensala informerar om att de nu har ingått ett partnerskap för att kunna säkra projektets framgång.

Nyhetsbild

Havsområden med i ny vindkraftsgranskning – områden utanför Fäboda utreds

För första gången finns också stora havsområden med i de österbottniska förbundens vindkraftsutredning. Av dem är hälften belägna utanför Jakobstadsregionens skärgård.

Nyhetsbild

Investeringsbeslut: 31 vindkraftverk byggs i Lappfjärd – ska ge pensionsfonder avkastning

Det tyskägda vindkraftsbolaget CPC Finland bygger sin hittills största vindkraftspark i Finland. Investeringsbeslutet värt 200 miljoner euro för 31 vindkraftverk i Lappfjärd är nu fattat.  En kapitalförvaltare blir ägare till parken, som ska ge europeiska pensionsfonder god avkastning.

Nyhetsbild

Hitachi ABB Power Grids ansluter Finlands största vindkraftspark till elnätet

VASA Hitachi ABB Power Grids har tecknat ett avtal med Vestas Finland, världens ledande vindkraftproducent, om att leverera elkrafttekniklösningar till Mutkalampi vindkraftspark.

Nyhetsbild

EPV Vindkrafts vd: Norrskogen ska producera el ännu på 2050-talet

De turbiner som nu ska byggas i Närpes blir på 6 megawatt – vilket kan jämföras med dryga 3 megawatt i Lillkyro och Ömossa. Det har varit en hisnande teknologisk utveckling, säger EPV Vindkrafts vd Frans Liski – som förväntar sig att Närpesprojektet producerar el ända in på 2050-talet.

Nyhetsbild

Nu är det bestämt: EPV bygger vindkraftspark i Närpes – för över 100 miljoner euro

Närpes får sin fjärde vindkraftspark. EPV Vindkraft har fattat investeringsbeslut om Norrskogen-projektet, som betyder 17 nya vindkraftverk. Investeringen landar på ett niosiffrigt belopp.

Nyhetsbild

Kaitsar den femte vindparken som planläggs i Nykarleby

Nästa vecka kommer stadsfullmäktige i Nykarleby att besluta om staden ska inleda planläggningen för en femte vindpark i Nykarleby, eller Kaitsar vindpark mellan Jeppo och Markby.

Nyhetsbild

"Beslut där alla fick ge lite" – vd nöjd med att man nu kan gå vidare med vindkraftsplaner i Malax

MALAX Vindkraftsplanerna i Juthskogen naggades i kanten när fullmäktige tog bort tre kraftverk. Bolaget bakom projektet tror att det blir bra i alla fall.

Nyhetsbild

Nu startar bygget av vindkraft i Märkenkall – klart vem som köper vindparken

Sommaren 2022 reser sig minst tolv vindkraftverk i Märkenkall. Investeraren är klar och tidtabellen spikad.

Nyhetsbild

Kilometer eller decibel – på torsdag avgörs frågan om minimiavstånd i Malax

MALAX Vindkraftens framtid i Malax är på agendan när kommunfullmäktige möts. Tre ärenden som handlar om var vindkraft kan placeras ska avgöras.

Nyhetsbild

Så här tycker Malaxborna om ett minimiavstånd – se siffror från vårt kandidattest

MALAX Borde kommunen sätta en egen gräns för hur nära bostäder vindkraft får byggas? Frågan finns i vårt kandidattest, men är aktuell i Malax redan innan kommunalvalet.

Nyhetsbild

Väljarna mer positiva än kandidaterna till havsvindkraft

Hälften av väljarna i Kristinestad anser att staden ska tillåta en havsvindpark utanför Sideby och Skaftung. Även i Närpes finns en stor andel förespråkare.

Nyhetsbild

För Kröpuln tog det 11 år från start till mål – till hösten snurrar verken

Den långa väntan är över. Nu rullar långtradare dagligen in med delarna till de sju vindkraftverk som senare i sommar ska resas på Kröpuln i Kantlax.

Nyhetsbild

Nu byggs vindkraftverken i Storbacken – arbetsledare önskar att nyfikna håller sig borta

ORAVAIS Under de kommande veckorna är det full aktivitet i vindkraftsparken Storbacken i Oravais. Sju möllor ska resas i kommunens första vindkraftspark.

Nyhetsbild

De som monterar vindkraftverk måste testas för coronavirus

Regionförvaltningsverket tar till smittskyddslagen och kräver obligatoriska coronavirustest av dem som monterar vindkraftverk i Kurikka, Teuva och Kauhajoki.

Nyhetsbild

Nu startar rond två för en vindpark mitt i Korsnäs – antalet möllor är det samma

Det här är andra gången planläggningen av ett vindkraftsområde i Poikel ska genom beslutsmaskineriet. Förra gången föll det på jäv.

Nyhetsbild

Nu ses vindmöllor längs vägarna igen – rekordmånga körs ut via Vasa hamn

ÖSTERBOTTEN Fyra projekt och hela 70 vindkraftverk ska ställas upp i Österbotten och närområdet i år. Det gynnar Vasa hamn då delarna kommer den vägen.

Nyhetsbild

Christer i Övermalax kritisk till vindkraftsbolagets undersökning: "Jag kan inte störas av ljudet"

MALAX Varför ska de som bor flera kilometer från vindkraftverken svara på frågor om ljud och ljus? Det undrar Christer Öhman. OX2 ville göra en bred undersökning.

Nyhetsbild

OX2 bygger Finlands största vindkraftsprojekt i Mellersta Österbotten

Vindkraftsparken i Lestijärvi ska stå för två procent av landets elproduktion.

Nyhetsbild

Minimiavstånd på 2 kilometer räcker inte då vindkraftverken växt anser förening

MALAX När man lämnade in initiativet 2015 ville man ha ett minimiavstånd på 2 kilometer till vindkraftverk. När det nu äntligen ska behandlas tycker man att det behövs mer.

Nyhetsbild

Närpes trea i Finland med sina vindkraftverk – Österbotten producerar nästmest vindenergi i hela landet

Förra året byggdes 33 vindkraftverk i Österbotten. 21 av dem finns i Närpes. Det här gör att både Närpes och Österbotten finns högt uppe i statistiken för 2020.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar teknik till mexikansk vindkraftspark

Wärtsilä har fått en stor order i Mexiko.