Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nu kan du granska företagens betalningssvårigheter på webben

Rättsregistercentralen förbättrar sin öppenhet. Efter midsommar kan du med några klick på webben helt gratis kolla upp vilka företag som har betalningssvårigheter.

Nyhetsbild

Ingen av de skadade i tågolyckan i Raseborg yrkar på straff

Polisen har slutfört utredningen om fjolårets ödesdigra olycka vid en plankorsning i Skogby, Raseborg där en rälsbuss kolliderade med ett trupptransportfordon, vilket ledde till fyra människors död.

Nyhetsbild

Folktinget missnöjt med regeringens svaromål

Folktingets jurist Johanna Lindholm anser att regeringens svaromål till riksdagens social- och hälsovårdsutskott inte säkerställer rätten till service på svenska i samband med landskaps- och vårdreformen.

Finansministeriets beslut: 20 förtroendevalda i Kittilä stängs av från sina uppdrag

Finansministeriet har valt att tillämpa lagändringen Lex Kittilä och stänga av 20 förtroendevalda i kommunen Kittilä i Lappland. De avstänga förtroendevalda står åtalade för grovt missbruk av tjänsteställning.

Nyhetsbild

Strand: Systemet för betalningsanmärkningar är omänskligt

Gamla skulder ska inte längre synas som betalningsanmärkningar efter att skulden är betald, det föreslår Joakim Strand (SFP) och nio andra riksdagsledamöter.

Nyhetsbild

Man hoppade från hopptorn mitt i natten och försvann under vattenytan för 20 minuter

En man i 20-årsåldern var 20 minuter under vattenytan efter att ha hoppat från ett hopptorn vid Väinölänniemi simstrand i Kuopio.

Nyhetsbild

Henriksson fortsatt kritisk till vårdreformen - "Regeringen har inte gjort sin hemläxa"

Anna-Maja Henriksson (SFP) ser fortsättningsvis stora bekymmer för regeringens del efter att svaret på grundlagsutskottets kritik offentliggjorts. Det att regeringen inte gör en EU-notifikation är oroande, säger hon.

Nyhetsbild

Regeringen backar i fråga om valfrihetens tidtabell

Tillgången på social- och hälsovårdstjänster på svenska ska garanteras. Det säger social- och hälsovårdsministeriets överdirektör Kirsi Varhila i samband med en pressträff på måndagen där regeringen presenterade huvuddragen i sitt bemötande till grundlagsutskottets utlåtande om förslaget till lag om valfrihet i vården.

Nyhetsbild

Janitskin förnekar sitt ansvar som chefredaktör för MV-lehti

På måndagen hördes Ilja Janitskin och Johan Bäckman i Helsingfors tingsrätt. Båda förnekar sitt ansvar för de kränkande skriverier som har florerat på den famösa nättidningen MV-lehtis webbsidor.

Nyhetsbild

Regeringen skjuter upp valfriheten i vården till 2022

Valfrihet i vården skjuts upp med ett år. Regeringens svar på grundlagsutskottets kritik offentliggörs i dag.

Nyhetsbild

Var fjärde ungdom känner någon som kört drogpåverkad

Droger är ett allt större problem i vägtrafiken, även bland ungdomar. Enligt Trafikskyddets enkät vet var fjärde ungdom någon som kört ett fordon medan de varit drogpåverkade. Nu startar Trafikverket en kampanj för att synliggöra problemet.

Nyhetsbild

Barn hittade köksknivar vid lekplats i Helsingfors

Barn hittade flera köksknivar i ett höghusområde i Kvarnbäcken i stadsdelen Botby i Helsingfors. Knivarna var utplacerade i eller i närheten av lekplatser, bland annat i en låst förvaringslåda för leksaker.

Nyhetsbild

Teuvo Hakkarainen dömd för sexuellt ofredande

Helsingfors tingsrätt dömde riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen till dagsböter på 3060 euro på måndagen. Enligt tingsrätten har Hakkarainen gjort sig skyldig till lindrig misshandel och sexuellt ofredande.

Nyhetsbild

Regn minskar på torkan – molnigt midsommarväder i sikte

Med midsommarveckan kommer regnen till Finland, vilket minskar på risken för skogsbränder. Själva midsommaren ser ut att bli molnig.

Nyhetsbild

Se direktrapporteringen från rättegången mot Ilja Janitskin

Rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti fortsatte på måndagen. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. Janitskin har samarbetat med docent Johan Bäckman som åtalas för olaga hot och förföljelse. Läs direktrapporteringen av SPT:s Mikael Sjövall från rättegången i Helsingfors tingsrätt.

Nyhetsbild

Man drunknade i samband med en simtur i Kuopio

En äldre man i Kuopio drunknade när han tog en sig en simtur efter bastun.

Den bästa första hjälpen finns i västra Helsingfors

Röda Korsets första hjälpen-grupper har tävlat om det finska mästerskapet i konsten att rädda liv denna helg. Laget från västra Helsingfors knep segern i serien för vuxna.

Nyhetsbild

Djävulens påfund eller extra krydda? Spelvärlden flirtar med gambling och lootlådorna är här för att stanna

Håll hårt i kreditkortet – den senaste tidens speltrend ser ut att hålla i sig. Belgien har klassat så kallade lootlådor som hasardspel och i Finland höjs röster för lagförändring. Barn och problemspelare är i farozonen för lådornas framfart.

Nyhetsbild

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Nyhetsbild
1

De gröna: Systemet för kilometerersättningar ska ses över

De som väljer att cykla, gå eller hoppa på bussen ska få lika höga kilometerersättningar som bilisterna, föreslår De gröna.

Nyhetsbild

Högsäsongen för ficktjuvar är här – den europeiska kampanjen "Skydda din ficka" ska få bukt på problemet

Bär inte plånboken i ryggsäcken, undvik stora summor kontanter och lämna värdesaker hemma eller på hotellet, uppmanar polisen. Nu har ficktjuvarna vaknat från sitt vinteride.

Nyhetsbild

De gröna vill reformera jordbruksstöden

De grönas partikongress beslöt på söndagen att jobba för en reformering av jordbruksstöden så att de allmänna stöden omformas till stöd som ska slussas till bondgårdarnas ekosystemtjänster.

Nyhetsbild

Ingen hatretorik i klassrummet

Har du fått böter för hatretoriska kommentarer? Då ska du inte jobba med barn och ungdomar. Det föreslår De grönas partikongress.

Nyhetsbild

Krista Mikkonen: Sommarteater på gång i riksdagen

Riksdagsledamot Krista Mikkonen, som leder De grönas riksdagsgrupp, riktar hård kritik mot regeringens vårdreform på De grönas partikongress i Vanda.

Nyhetsbild

Hautala vill bli EU-kommissarie

Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna) vill förnya det nuvarande systemet för valet av Finlands kandidat som EU-kommissarie.

Nyhetsbild
1

Allt fler bilister kör utan reservdäck

Automobilförbundet gör effektiverade utryckningar på landets vägar denna helg för att hjälpa bilister som har råkat illa ut.

Forststyrelsen polisanmäler skogsbrand i Sibbo

Den förödande skogsbranden i Sibbo storskogs nationalpark den 10 juni blir ett polisärende, uppger Forststyrelsen.

Nyhetsbild

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Nyhetsbild

Svagt engagemang för svenskan på De grönas partikongress

Svenskan har fått stryka på foten under Touko Aaltos ordförandeskap för De gröna. Det anser Touko Niinimäki, vice ordförande för Finlands Svenska Gröna.

Nyhetsbild

De gröna fiskar efter tunga poster i nästa regering

Utbildningsfrågor, välfärdsstaten och jämlikhetens betydelse stod i fokus då partiordförande Touko Aaltos höll sitt linjetal på De grönas partikongress i Vanda.

Nyhetsbild
1

Svårt att välja vilket jaktplan som ska ersätta Hornet

Insatserna är höga inom militärflygindustrin. Investeringarna är gigantiska och konkurrensen mördande. Det är köparens marknad, och just nu är det Finland som köper. Men hur ska vi veta vilket plan vi ska välja? Går det ens att jämföra dem med varandra?

Nyhetsbild

Den olycksaliga berättelsen om valen Lotta verkar ha fått ett slut

Utanför den tyska kusten har man hittat en död val som misstänks vara knölvalen Lotta, som besökte finska vatten i maj.

Nyhetsbild

Rådet för jordbruk och fiske ska börja behandla reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken

På måndag ska EU-rådet för jordbruk och fiske inleda dialog om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) 2021 till 2027. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) företräder Finland vid mötet.

HS: Åldringar har insjuknat i salmonella i Helsingfors – kan bero på sjukhusmaten

10 personer födda innan 1960, varav flera av dem åldringar, har insjuknat i salmonella. Helsingfors stad tar nu reda på om epidemin har någon koppling till Aurorasjukhuset och Stengårds mångsidiga servicecentral, rapporterar Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Professor Sakari Melander: "Det finns ett behov för rekvisitet om terroristbrott"

Enligt Sakari Melander, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, visar Abderrahman Bouananes terrordom att den finländska strafflagen behöver sina formuleringar om terroristbrott.

Nyhetsbild

Riksåklagaren Toiviainen: Att han dömdes för terroristbrott har stor betydelse

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo i fjol somras, till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Riksåklagare Raija Toiviainen är nöjd med domen, medan Bouanane och hans försvarsadvokat inte vill kommentera domen än.

Nyhetsbild

Tingsrätten: Abderrahman Bouanane är en terrorist

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti 2017, till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Inbrotten ökar – svårt att sätta dit gränsöverskridande brottslingar

Antalet bostadsinbrott har ökat från i fjol. I januari–maj undersökte polisen 771 fall av grov stöld eller försök till grov stöld i bebodda bostäder. Ett år tidigare var siffran 657.

Nyhetsbild

Karelens flygflottiljs före detta kommendör misstänks för militära brott

Enligt STT misstänks Karelens flygflottiljs tidigare kommendör för tjänstebrott och för att ha missbrukat sin ställning.

Nyhetsbild

Polisen intensivövervakade trafiken – tog över 150 misstänkta rattfyllerister

Förra veckan intensifierade polisen sin övervakning av rattfylleri. Under en dag och två nätter åkte 152 misstänkta rattfyllerister fast. Nästan en tredjedel av fallen betecknas som grova.

En man utnyttjade tiotals minderåriga sexuellt – döms till nio och ett halvt års fängelse

En man tog kontakt med flickor under sexton år och fick dem att visa intima kroppsdelar för webbkameran, vilket mannen bandade in. Mannen hade också samlag med flera offer.

Förbundet för mänskliga rättigheter: Finland beaktar inte Europarådets kritik om mänskliga rättigheter

Finland har fått kritik av Kommittén för sociala rättigheter upprepade gånger.

Nyhetsbild

Egentliga Finlands tingsrätt: Knivdådet i Åbo var brott i terroristiskt syfte

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti i fjol till livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Nyhetsbild

Minister Saarikko: Regeringen får gå vidare med vårdreformen

Riksdagens grundlagsutskott meddelade tidigare i juni i ett utlåtande att vårdreformen måste rättas till på flera punkter. Nu godkänner justitiekanslersämbetet regeringens förslag på åtgärder.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad kan du om vargen?

Den som läst tidningarna flitigt den senaste tiden kan inte ha undgått den stundtals hetsiga vargdebatten. Men har Alf eller Vidar fått sitt namn efter det fyrbenta djuret?