Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Video: Lenin är borta – den sista offentliga skulpturen med Sovjetunionens grundare i Finland nedplockad

Efter åratal av debatt är snart en av kommunismens urfäder, Vladimir Iljitj Uljanov, bättre känd som Lenin, ett minne blott i den finländska gatubilden.

Nyhetsbild

Vårdkonflikten är över – så här mycket höjs lönerna

UPPDATERAD. Vårdkonflikten har nått sitt slut. Vårdpersonalen får högre lön och de som jobbat med covidpatienter får en bonus.

Nyhetsbild

Finländskt bärföretag misstänks för människohandel – två personer har häktats

Ett tiotal personer misstänks ha fallit offer för människohandel i samband med att ett bärföretag rekryterat säsongsarbetare till Finland.

Nyhetsbild

HS: Allt fler ryssar ansöker om tillfälligt skydd vid gränsen – 173 personer nekades inträde i Finland på lördagen

Antalet ryska medborgare som ansöker om tillfälligt skydd i Finland har ökat flerfaldigt, uppger Helsingin Sanomat. Under lördagen resta 1285 ryska medborgare in i landet.

Nyhetsbild

Yle granskar: Stockmann har fastnat i Ryssland – KWH fortsätter importera gödsel

Många finländska företag har fortfarande affärer i Ryssland, även om de flesta har lämnat landet. För Stockmann är läget direkt pinsamt, visar en stor utredning Yle gjort.

Nyhetsbild

Niinistö till Yle: "Ur Finlands perspektiv ändrar inte annekteringen något"

Republikens president Sauli Niinistö säger till Yle på lördagen att de fyra regionerna i Ukraina som Ryssland nu betraktar som sitt territorium fortsätter vara en del av Ukraina i Finlands ögon.

Nyhetsbild

Jägare siktade på skogshönsfågel – träffade sin jaktkamrat av misstag

Två jägare, som båda hade knallröda mössor, var ute och jagade skogshönsfågel på torsdagseftermiddagen. Men färden slutade illa.

Nyhetsbild

Ryssland bakom attentatet i Östersjön, menar professor: "Startskottet för nästa fas i konflikten med EU"

Då EU gör sig kvitt energiberoendet kan Ryssland inte påverka EU ekonomiskt mer. Risken är att man då tar till militär makt. Attentatet mot gasledningen var första steget.

Nyhetsbild

President Niinistö: "Vi måste förbereda oss för illasinnade överraskningar"

President Sauli Niinistö drämde till med en verbal storslägga när han kommenterade på Putins krig i Ukraina och beslutet att annektera Donbass.

Nyhetsbild

Regeringen fick riksdagens förtroende – 73 ledamöter ville fälla regeringen

Oppositionspartierna Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna anser att regeringen inte gjort tillräckligt för att lösa krisen inom hälso- och sjukvården. Därför ville man fälla regeringen.

Nyhetsbild

EU: Korken måste sitta fast i mjölkburken – Valio tvingas ändra 200 förpackningar

Vi måste få slut på korkar som skräpar i hav och natur, anser EU. Nu ska skruvkorkarna bort i sin nuvarande form.

Nyhetsbild

Ilja från Viborg den sista över gränsen: "Jag ska nu ta tåget till Vasa", berättar han i video

Strax före midnatt tog sig den unge mannen över gränsen vid Vaalimaa. Han hade cyklat 50 kilometer från Viborg och var trött, kall och blöt.

Nyhetsbild

Olkiluoto kör för fullt– "Det här har vi väntat på i tjugo år"

Nu producerar Olkiluotos alla tre enheter för första gången med full kapacitet. Det täcker omkring 40 procent av Finlands elbehov.

Nyhetsbild

Sannfinländarnas nya program väcker raseri – "Bedrövligt att de ens täcks komma med dessa uttalanden"

Sedan Sannfinländarna i måndags lade fram sitt nya finskhetsprogram har en aktiv debatt förts både i pressen och på sociala medier. De svenskspråkiga beslutsfattarna ser programmet som ett försök att återgå till en tid som aldrig existerat.

Nyhetsbild

Nytt avtal ska slå fast när och hur USA:s militär rycker in för att försvara Finland

I höst börjar USA och Finland förhandla fram en överenskommelse om försvarssamarbete. Avtalet slår fast ramarna då USA:s styrkor verkar på finländskt territorium.

Nyhetsbild

Natten till fredag stängs gränsen för ryska turister – Finland pionjär i sin tolkning av paragraf

Här kunde säkerhetsmyndigheterna inte bedöma att ryska turisters ankomst hotade nationen, och därför var det enligt regeringen omöjligt att stänga gränsen på samma grunder som baltiska länder och Polen. Men efter att ha synat Schengenreglerna i grunden fann man ett annat alternativ.

Nyhetsbild

THL: Coronaläget väntas bli värre under hösten och vintern – coronaintyg kan krävas vid resor

Även om andra nyheter varit i fokus på senare tid har inte coronan försvunnit. Nu får vi förbereda oss på en ökning under hösten och vintern, i Finland och internationellt.

Nyhetsbild

Finlands skyddspolis om sabotaget i Östersjön: "Som hämtat ur en skolbok för hur man påverkar andra stater"

Attentatet mot gasledningarna gjordes för att skapa förvirring och osäkerhet. Samtidigt kan den stat som ligger bakom klara sig undan, enligt Supos Antti Pelttari.

Nyhetsbild

Gränsbevakningen: Sju gränskränkningar har skett i Lappland

Under de senaste veckorna har Gränsbevakningen registrerat sju fall av gränskränkning i Lappland. Men denna gång har färden gått från Finland till Ryssland, inte tvärtom.

Nyhetsbild

Inrikesminister Mikkonen vinglade till mitt under presskonferensen

Inrikesminister Krista Mikkonen berättade att en utredning ska göras om att bygga ett staket längs Finlands östgräns. Sedan vacklade hon och verkade vara på väg att svimma.

Nyhetsbild

Statsminister Marin om explosionerna: "Avsiktligt sabotage för att försöka skrämma oss"

– Läget är mycket oroväckande och enligt alla uppgifter vi har fått var explosionerna avsiktliga, säger statsminister Sanna Marin om läckagen i Nord Streams gasledningar i Östersjön.

Nyhetsbild

När kriserna hopar sig gäller det att plocka guldkornen: "Låt inte en god kris gå till spillo"

Det skulle inte alls vara dumt om vi lät fantasin vandra i väg lite oftare. Fantasin hjälper oss vara optimistiska inför framtiden, säger futuristen Niko Herlin.

Nyhetsbild

Personaldimensioneringen inom vården skjuts upp – oppositionens svar: "Vilket aprilskämt det blev"

Det är i praktiken inte möjligt att förverkliga personaldimensioneringen inom äldrevården som planerat, bekräftar minister Aki Lindén. Oppositionen anser att det är ett tecken på att det stiftas lagar till pappers, men att regeringen inte ser till att komma med de åtgärder som krävs.

Nyhetsbild

Minister Kaikkonen om läckorna i Östersjön: "Ledningar som dessa sprängs inte av sig själv"

Sverige och Danmark utreder vad som skedde kring gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i början av veckan. Händelsen innebär inget militärt hot mot Finland, men visst är det allvarligt då någon spränger i Östersjön, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Nyhetsbild

Minister Kurvinen presenterade lagförslag: Så här ska böndernas ställning förbättras

Under de kommande två veckorna har berörda aktörer möjlighet att kommentera det lagförslag som ska leda till en bättre balans på livsmedelsmarknaden. Det kan enligt jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen inte vara så att affärskedjor gör rekordvinster samtidigt som bönderna går på knä.

Nyhetsbild

Läget vid gränsen: 400 meters bilkö i Vaalimaa under morgonen – 7000 ryska medborgare kom till Finland i går

Se gränsbevakningens färska siffror på de ryska in- och utresorna.

Slovakien godkände Finlands Natoansökan – nu återstår bara två länder

Nyhetsbild

Diskrimineringsombudsmannen: "Alla har inte rätt till asyl men alla har rätt att söka"

Kön med ryska medborgare som vill in till Finland har varit lång under de senaste dagarna. En del av dem söker asyl och det är en rätt alla har, säger diskrimineringsombudsmannen.

Nyhetsbild

Sannfinländarnas kritiserade rapport mot svenskan tolkas olika av experter: "Ett sätt att maximera väljarstödet"

Göran Djupsund tror språkfrågan får nedtonat betydelse i riksdagsvalet. Åsa von Schoultz ser rapporten som ett sätt att utesluta SFP från regeringen.

Nyhetsbild

Migrationsverket: Så många ryssar har ansökt om asyl de senaste dagarna

Nyhetsbild

Gränsbevakningen: Fler än tidigare är unga män – och 80 procent åker vidare från Finland

7700 ryska medborgare kom över gränsen till Finland under måndagen och på tisdag morgon var det redan lång kö vid gränsövergången i Vaalimaa.

Nyhetsbild

Staten kan stå för en del av elräkningen under våren 2023 – mervärdesskatten sänks

På måndagen kom det väntade och efterlängtade beslutet – staten hjälper de hushåll som får mycket stora elräkningar. Dessutom sänks mervärdesskatten på el.

Nyhetsbild

Sannfinländarna håller fast vid att "tvångssvenskan" ska bort – listar negativa följder av timmarna vid skolbänken

Det är i praktiken omöjligt att tänka sig att hela det finska samhället skulle kommunicera på svenska, anser Sannfinländarna. Därför finns inga skäl att slopa den obligatoriska undervisningen i finska, men kravet på att läsa svenska vill partiet däremot säga tack och hej till.

Nyhetsbild

Gränsbevakningen: Nästan 17000 ryska medborgare tog sig över gränsen till Finland under helgen – "En stor del är på genomresa"

16800 ryska medborgare kom över gränsen till Finland under lördagen och söndagen, uppger Gränsbevakningsväsendet. Och trafiken väntas öka ytterligare under de kommande dagarna.

Nyhetsbild

Uleåborgsbilisternas kamremmar har nötts mera än andras – nu vet man varför

Nu kan det vara klarlagt vad det är som har gjort att kamremmarna i Uleåborgsbilarna har nötts snabbare än på annat håll. Men alla håller inte med undersökningsresultatet.

Nyhetsbild

30-årig bilförare omkom i krock med buss i Jyväskylä

På lördagen inträffade en trafikolycka med dödlig utgång i Jyväskylä. Polisen informerar om händelsen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Finland deltar i två rättegångar med anledning av Rysslands anfallskrig – "Behandlar allvarliga rättskränkningar"

Ukraina kräver att Ryssland ställs till svars för kränkningar av folkrätten. Och liksom andra länder har Finland beslutat att delta i två av de internationella rättegångarna.

Nyhetsbild

Pekka Haavisto: "Alla ryska turistresor till Finland ska stoppas"

Nu bereds strängare inreseregler till Finland för ryska medborgare. Det här för att Finlands internationella relationer annars kan ta skada.

Nyhetsbild

Gränsbevakare beredda på ännu fler ryska resenärer: "Men vi har ännu inte sett att folk faktiskt flyr"

Kapten Eetu Multanen vid Niirala gränsstation vittnar om ett par hundra bilar mer än vanligt: "Vi väntar oss att det ska öka ytterligare."

Nyhetsbild

Skyddspolisen håller fast vid sin säkerhetsbedömning – ändå inte ett hinder för att stoppa ryska inresor

Trots att Putin beordrat en mobilisering kan Skyddspolisen i Finland inte ändra sin bedömning av vårt nationella säkerhetsläge, vilket skulle göra det möjligt att stoppa utfärdandet av ryska turistvisum. I tätt samarbete jobbar berörda ministerier nu i stället med att finna andra alternativ.

Nyhetsbild

Hotell kräver turister på pengar de borde ha fått av Detur – Josefin från Vasa har väntat på ersättning sedan maj

Bara timmar innan resenärer från Finland, Sverige och Danmark ska flyga iväg får de meddelande om en dubbelnota från hotell i Turkiet. Det här när charterbolaget Detur inte betalt för deras hotellnätter. Nu rasar turister.

Nyhetsbild

Statsminister Marin: Nu söker vi snabba lösningar för att stoppa ryska inresor

Vi har inte en enda dag att slösa, anser oppositionen. Och visst håller regeringen med – nu behöver Finland så fort som möjligt reda ut alla juridiska frågor för att kunna stänga östgränsen.

Nyhetsbild

VF har enats om straff mot nejsägare – fjärdedel av regeringen röstade inte alls om patientsäkerhetslagen

Vänsterförbundet vill sitta kvar i regeringen och ska börja återuppbygga förtroendet för dem, säger riksdagsgruppens ordförande Jussi Saramo. Men det var ett klart misslyckande att de egna leden sprack i måndags då riksdagen röstade om patientsäkerhetslagen, och det är ledamöter medvetna om.

Nyhetsbild

Lagförslaget om djurvälfärd till riksdagen – Kurvinen: "En historisk reform"

Totalreformen har beretts i över tio år. – Vi vet mera om djurs välbefinnande nu, säger jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C).

Nyhetsbild

Brand på tankfartyg i Finska viken

Ett tankfartyg började brinna utanför Porkala på torsdagen.