Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Jokerit till salu

Hjallis Harkimo säljer sin andel av ishockeylaget Jokerit.

Nyhetsbild

Ny politisk rörelse ser dagens ljus

Riksdagsledamot Harry "Hjallis" Harkimo grundar en ny politisk rörelse. Liike nyt (Rörelse nu) ska bryta den politiska inre kretsen och förändra beslutsfattandet.

Nyhetsbild

HS-journalister tilldelas journalistpris för utredning av politikers straffregister

Grävpriset Snöspaden tillfaller Helsingin Sanomats journalister Tuomo Pietiläinen och Niko Vartiainen för deras utredning om kommunfullmäktigeledamöternas anmärkningar i straffregistret.

Nyhetsbild

STT: Finland ordnar enorm militärövning 2021

President Sauli Niinistö och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott har på fredagen fastställt att den omdiskuterade internationella militärövningen i Finland 2021 blir av.

Nyhetsbild

Vårens värmerekord uppmättes i Jomala på fredagen – 21,1 grader

Snäppet under 20-strecket var temperaturen även på fastlandet. Varmast var det på Helsingfors-Vanda flygplats, i Hyvinge och i Vichtis, uppger Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Ahtisaari i Guardian: Ryssland kan inte smita från sitt ansvar

President Martti Ahtisaari skriver i tidningen Guardian att FN:s säkerhetsråd har skäl att titta sig i spegeln – länge. FN har inte lyckats lösa den sjuåriga konflikten i Syrien och han kritiserar i synnerhet Ryssland.

Nyhetsbild
3

HS: Bara sex procent av finländarna är nöjda med Sipiläs regering

Tre av fem finländare anser att Juha Sipiläs (C) sittande regering har agerat 'dåligt' eller 'ganska dåligt', enligt Helsingin Sanomats gallup.

Nyhetsbild

Privata daghemsföretag växer så det knakar: Touhula niodubblade antalet barn på fem år

Kommunalt – eller Touhula, Norlandia, Pilke... Föräldrar ställs inför ett tufft val då det är dags att välja daghem. Privata daghem som marknadsför sig med aktivitet, konst eller natur är populära. – Vi har växt otroligt mycket och bygger nya daghem hela tiden, säger Elina Lehtonen på daghemsföretaget Norlandia.

Nyhetsbild

Yle: Harkimo och Jungner ska tala ut i lördagens Ykkösaamu

På torsdagen meddelade Harry 'Hjallis' Harkimo att han har fått nog av Samlingspartiet. På lördagen gästar han tillsammans med Mikael Jungner i tv-programmet Ykkösaamu för att avslöja detaljer om sin nya politiska rörelse.

Nyhetsbild

Henriksson: Glädjande att justitieministern lyssnat angående svenskspråkiga domare och notarier

Justitieminister Antti Häkkänen har meddelat att det inrättas tjänster för svenskspråkiga tingsnotarier vid tvåspråkiga tingsrätter. Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är belåten.

Nyhetsbild

Niinistö: En lösning till konflikten i Syrien hittas genom politiska förhandlingar som leds av FN

President Sauli Niinistö och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott har diskuterat konflikten i Syrien. Finland arbetar för att ställa dem som gjort sig skyldiga till kemiska attacker till svars för sina handlingar.

Nyhetsbild

Paavo Väyrynen lämnar striden om Centerns ordförandeskap

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen kastar in handduken och gör en helomvändning. Förra veckan meddelade han att han lämnar Medborgarpartiet för att ställa upp i Centerns ordförandeval. Nu har han ångrat sig och lämnar i stället Centerns strid.

Nyhetsbild
4

Koski beklagar Harkimos beslut att lämna Samlingspartiet

Mycket tråkigt, säger Susanna Koski om partikollegan Hjallis Harkimos beslut att lämna Samlingspartiet. Själv håller hon fast vid partiets värderingar och mål, men har en egen modell för vårdreformens finansiering.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Testa dina kunskaper om Syrien!

Syrien är mer än bara krig och misär. Fotboll är populärt, landets kök är vida uppskattat och "syrierna är ett folk som har lätt för skratt". Kommer du ihåg hur landets flagga ser ut och vet du vilka länder Syrien gränsar till?

Nyhetsbild

Tryckta dagstidningar har högst trovärdighet

75 procent av finländarna anser att tryckta dagstidningar utgör de mest trovärdiga medierna. Snapchat och Instagram förknippas inte med trovärdighet.

Nyhetsbild

Salmonella på svinfarm, tusentals djur måste avlivas

På en av de större svinfarmerna i Finland har man påträffat salmonella. Farmen förser Atria med nästan tio procent av köttjättens svinkött årligen.

Mikko Kärnä: Jag övervakas av spansk underrättelsetjänst

Riksdagsledamot Mikko Kärnä säger sig vara övervakad av spansk underrättelsetjänst. Han tänker ta upp saken med de nordiska regeringarna.

Nyhetsbild

Förlängd läroplikt skulle kosta hundratals miljoner

Om den allmänna läroplikten börjar vid 6 års ålder, eller förskoleundervisningen vid 5 års ålder, skulle verksamheten omfatta en hel åldersklass. Det skulle betyda hundratals miljoner euro i merkostnader för kommunerna.

Nyhetsbild

Soini vill att ungdomar involveras i fredsprocesser

Då FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för ungdomsfrågor, Jayathma Wickramanayake, inleder sitt Finlandsbesök i slutet av april ska hon besöka skolor tillsammans utrikesminister Timo Soini. Här vill man betona ungdomar i fredsprocesser.

Finländaren har blivit finsmakare då det gäller öl

Trenden med öl från mikrobryggerier och specialöl håller i sig. Nu finsmakar man öl i hela landet, skriver Karjalainen.

Bostadsmässan 2022 ordnas i Nådendal

Nådendal och ön Luonnonmaa blir värd för bostadsmässan 2022.

Nyhetsbild

EU-parlamentet varnar för riskerna med färre vaccinerade

Det minskade allmänna förtroendet för vacciner är en stor utmaning som redan påverkar människors hälsa, skriver Europaparlamentet.

Nyhetsbild

Wahlroos får rekordstor utdelning från Sampo – över 20 miljoner

Sampo meddelade i går att utdelningen per aktie blir 2,60 euro, alla tiders största. Det betyder att styrelseordförande Björn "Nalle" Wahlroos får 21,6 miljoner euro i utdelning.

Finländare skadades lindrigt i båtolycka i Portugal

En turistbåt på utflykt kantrade och vändes upp och ned i Portugal i går. Åtta av de tio ombord var finländare.

Nyhetsbild

Hjallis Harkimo grundar rörelse han kallar Liike Nyt

I går meddelade Harry "Hjallis" Harkimo att han lämnar Samlingspartiet. Enligt uppgifter ska han i stället grunda en egen rörelse. Han kallar den Liike Nyt.

Vuxna ska få rätt till stöd för studier på grundstadiet

Regeringen föreslår att elever inom den grundläggande utbildningen som inte längre är i läropliktsålder också ska ha rätt till studiestöd och skolresestöd. I och med ändringen skulle det bli lättare att för vuxna att finansiera sina studier.

Nyhetsbild

Arbetslösa ska få studera ett halvår och behålla arbetslöshetsförmånen

Regeringen vill ändra lagen om utkomststöd så att arbetssökande ska kunna studera utan att mista sina stöd. Ändringen är en del i aktiveringsmodellen. Det här skriver Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Österbottning fick fängelsedom för grovt djurskyddsbrott – 44 kor avlivades

Mellersta Österbottens tingsrätt dömde en man till fem månaders villkorligt fängelse och djurhållningsförbud fram till 2023, uppger STT.

Nyhetsbild

Polisen: Över 5000 fast för fortkörning under dygnslång intensivövervakning

Polisens skärpte bevakningen av hastigheterna på Finlands vägar i ett dygn mellan onsdag och torsdag morgon. Resultatet blev över 5000 fortkörare som stoppades på vägarna, uppger polisen.

Nyhetsbild

Språkkrav för domare vid Österbottens tingsrätt ändras – utmärkta kunskaper i svenska krävs

Reformen av tingsrättsnätverket som träder i kraft vid årsskiftet påverkar inte antalet språkdomartjänster, det vill säga domartjänster som kräver särskilda språkkunskaper. Däremot ändras språkkraven för språkdomare vid Österbottens tingsrätt i och med sammanslagningen med Mellersta Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Orpo: "Du tog ett dåligt beslut, men trevlig resa min vän Hjallis"

Riksdagsledamoten Harry 'Hjallis' Harkimo lämnade Samlingspartiet på torsdagen. Petteri Orpo och Antti Kaikkonen beklagar beslutet i artiga ordalag.

Nyhetsbild

Statsvetare tror på tuffare partidisciplin efter Harkimos avhopp

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet, är inte förvånad över Harkimos beslut att lämna partiet.

Nyhetsbild

Klart: Harkimo lämnar Samlingspartiet

Riksdagsledamoten Harry ”Hjallis” Harkimo lämnar Samlingspartiet. Han meddelade om sitt beslut på en presskonferens i riksdagen på torsdagen.

Flygresenärers personuppgifter ska analyseras för att motverka brottslighet

EU:s direktiv om användning av passageraruppgiftssamlingar, det så kallade PNR-direktivet, gör det möjligt att i större omfattning utnyttja uppgifter om flygpassagerare vid bekämpning av terrorism och grov brottslighet. Statsrådet överlämnade på torsdagen en regeringsproposition om genomförandet av direktivet till riksdagen. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

Moderskapslagen träder i kraft om ett år

Regeringen föreslår att moderskapslagen och de lagändringar som har samband med den stadfästs. Avsikten är att lagarna träder i kraft den första april 2019.

Nyhetsbild

SFV stärker yrkeshögskoleutbildningen med betydande donationer

Svenska folkskolans vänner donerar 500 000 till Arcada och Novia. Donationerna går till yrkeshögskolornas medelinsamling.

Förslag: Domstolsmyndighet placeras i huvudstadsregionen

Vasa var en av orter som utreddes som möjlig placeringsort för domstolsmyndigheten. Justitieministeriet föreslår att myndigheten placeras i huvudstadsregionen.

Panadol Extend i försäljningsförbud

Försäljningstillståndet för produkten Panadol Extend dras tillfälligt in.

Nyhetsbild

MTV: Harkimo lämnar sitt parti i eftermiddag

Enligt uppgifter till MTV kommer samlingspartisten Harry "Hjallis" Harkimo att lämna partiet. Det spekuleras i att han är i färd med att grunda ett helt nytt parti tillsammans med bland andra SDP:s före detta partisekreterare Mikael Jungner.

I morgon väljer barnen de vuxnas klädsel

Om kollegorna kommer klädda lite annorlunda till jobbet i morgon kan det hända att det beror på att någon annan än de själva valt sin klädsel för dagen. Då är det nämligen barnens tur att välja hur de vuxna ska se ut.

Nyhetsbild

Tullchef anklagas för jäv - var med och behandlade ärende som rörde hans fru

Tullens högsta chef Antti Hartikainen tror att anklagelserna handlar om att jävlas. Enligt försvaret är det misstänkta brottet ringa.

Nyhetsbild
1

Taxireglerna ändrar - högt pris ska meddelas på förhand

Om din taxiresa kommer att kosta över 100 euro ska chauffören meddela dig om det på förhand. Det har Trafi bestämt.

PAM: En halv miljon kan förlora jobbet

Om det blir lättare att säga upp anställda inom små företag, som regeringen föreslagit, kan en halv miljon jobb vara hotade, skriver fackförbundet Pam.

Förbund: Inte bra att hela sluta med plast

Det skulle inte vara bra för vare sig människan eller miljön om vi helt slutade använda plast. Däremot måste vi bli bättre på att återanvända den plast som finns, skriver förbundet Plastindustrin.

Nyhetsbild

Harkimo kan grunda nytt parti

Det spekuleras i huruvida samlingspartisten Harry "Hjallis" Harkimo och bland andra SDP:s Mikael Jungner har för avsikt att grunda ett nytt parti. Det klarnar i dag.