Inrikes

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Apropå Marins svenska tystnad – är strävan efter perfektionism en förklaring?

Är strävan efter perfektionism en förklaring? Kan Sanna Marin inte uttrycka sig välformulerat och exakt på svenska låter hon hellre bli att uttrycka sig alls?

Nyhetsbild

Mats Ekman: Rena guldruschen till vinden i viken – här är platserna som jättarna tävlar om

Bottniska viken kan bli ett nytt Klondike. Men nu suktar man inte efter guld utan vill göra pengar på havsvinden. Multinationella bolag kan investera miljarder för att få el och vätgas. Se karta över planerna här.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Riksdagens behandling av translagen blev en fars – är det här nivån på debatten i Finland?

KOMMENTAR Det var först tänkt att den här reportern skulle skriva en klassisk artikel som skulle referera debatten i riksdagen då translagen togs upp till en första behandling. Det visade sig snart vara helt omöjligt.

Vilhelmina Öhman: Metoo stack åtminstone hål på tystnadskulturen

Fem år har gått sedan #metoo. Vilken förändring gav rörelsen egentligen upphov till?

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Jag drillades med ålänningar på försvarskurs – så var dagarna i splitterväst och stridsutrustning

ÖSTERBOTTEN I Ukraina gick civila snabbkurser för att kunna patrullera med skarpa vapen efter några dagar. I Finland gör ålänningarna nästan samma sak.

Nyhetsbild

Ari Sundberg: Regeringen Marin ska utforma ännu en krisbudget

Sanna Marins regering inleder i dag förhandlingarna om sin tredje budget. Mycket arbete har redan gjorts i kulisserna. Kvarstår att se om vi får se en spännande mediehändelse, eller om alla redan är överens.

Ari Sundberg: Än vajar den finländska hakkorsflaggan

Inför ett eventuellt Natomedlemskap skulle det kanske vara dags att flygvapnet skaffar sig nya flaggor – utan hakkors.

Nyhetsbild

Sofia Westerholm: På ett kort ögonblick förändrades stämningen i Helsingforskvällen

KOMMENTAR Flera krockade bilar, två utomstående skadade och en man som nu står misstänkt för totalt fem brott. Valborgsfesten i centrum av Helsingfors fick en plötsligt vändning mitt framför ögonen på oss tusentals valborgsfirare.

Nyhetsbild

ANALYS: Statsminister Marins coronapolitik körde på grund

De begränsningar i rörelsefriheten som regeringen hade föreslagit strider mot grundlagen. Det är den största motgången för statsministern hittills.

Karolina Åsmus: Mobbning på bästa sändningstid – skärpning, Big Brother

Finlands största reality-show handlar inte längre om festande och kändisar, utan om ett socialt experiment bland helt vanliga människor. Men ibland går det för långt.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Identiteten i fokus bland benämningar som finne, finländare och finlandssvensk

"Otaliga gånger i mitt liv har jag varit tvungen att förklara vad det betyder att jag är finlandssvensk", skriver Leni Sundman.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Första sommaren med cyanobakterier i badvattnet

Myndigheterna i Finland rapporterar om blågrönalger och blågröna alger i samma älskade Östersjön när svenska myndigheter rapporterar att det finns cyanobakterier. Vad är det riktigt som gör att man inte vill hoppa i sjön när som helst under sommaren?

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Nästa höst är inte i höst och förra hösten var inte i höstas

Förra hösten var relativt varm och fin och jag tog otaliga bilder av naturen i Helsingfors. De är sprudlande, färggranna bevis på att jag ofta gick ut för att njuta av omgivningen, medan jag i höstas främst höll mig inomhus, borta från det grådaskiga och regniga vädret. Hurdant väder vi får i höst återstår att se, och hur det blir nästa år vete gudarna.

Nyhetsbild

UTBLICK: Aborträtten under samordnad, global attack

UTBLICK

På fältet ser vi hälsostation efter hälsostation försvinna, säger Plan Internationals Anne-Birgitte Albrechtsen. "Och de är inga abortkliniker, utan just hälsostationer."

 

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Men kom igen, nonchalera inte pappaledigheten

En orsak till att så få finländska pappor tar ut föräldra- och pappaledighet är den byråkratiska fördelningen av lediga dagar.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I kläm mellan TE och arbets- och näringsbyrån

I den bästa av världar skulle alla offentliga institutioner och myndigheter i ett land med två nationalspråk ha bra namn på båda språken.

Nyhetsbild

Jobben och sjukvården på allas läppar i Jakobstad

Den som väntade sig politiska brandtal på gågatan i Jakobstad blev säkert besviken. De förbipasserande fick nöja sig med kafferep och lättsamt mingel i stället.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I eufemismernas mångsidiga värld råder både värdighet och fördunkling

På väg hem från veterinären skickade jag ett meddelande till mina vänner. Nu är hon borta, skrev jag.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Med tränat loppisöga kan man loppa på loppisar

På familjens resa mellan Österbotten och Nyland dyker skyltarna med texten Loppis och Kirppis upp ungefär lika tätt som fartkamerorna. Vi hinner också notera Loppisrace någonstans i Nykarleby och Hallikirppis utanför Iittala.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för EU att spräcka glastaket

De nya styrkeförhållandena inom EU ser ut att leda till oväntade utnämningar till toppjobben. Förvirringen kan föra en banbrytande sak med sig, nämligen en kvinnlig kommissionsordförande.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Det finns mycket jag bör som jag inte gör

"I Finland är det mycket man bör som det förväntas att man gör. När jag betalar räkningar i min nätbank står det att jag också bör bekräfta betalningen" skriver Minna Levälahti i språkkolumnen.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Att känna flygskam och smygflyga

"För ungefär två år sedan sträcktittade jag på den norska tv-serien Skam. Då sögs jag in i handlingen och karaktärerna och lade inte större fokus på seriens titel. Det är först nu som jag reflekterar kring titeln och ordet skam", skriver Charlotta Svenskberg i språkkolumnen.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Tuppluren gör dig pigg som en mört

Klockan nio på tisdagskvällarna är ullstrumporna på, temuggen fylld och knäckemackan fixad. Då sitter jag förväntansfull i soffhörnet för att kolla på det svenska tv-programmet Mandelmanns gård.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Jag självoptimerar med nya ord

När nyordslistorna publiceras och årets ord utses är det som julafton för språkentusiasterna. Mediespråkvårdaren Minna Levälahti lyfter fram orden deplatforming och självoptimering som blev aktuella 2018 i årets första språkkolumn.

Nyhetsbild

Året då Sverige brann i skog, i riksdagen och i slutna rum

ÅRSKRÖNIKA Det brann i Norden i år. Särskilt i Sverige – både bokstavligt och bildligt talat, skriver Tom Forsman i sin årskrönika om Norden.