Inrikes

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

ANALYS: Statsminister Marins coronapolitik körde på grund

De begränsningar i rörelsefriheten som regeringen hade föreslagit strider mot grundlagen. Det är den största motgången för statsministern hittills.

Karolina Åsmus: Mobbning på bästa sändningstid – skärpning, Big Brother

Finlands största reality-show handlar inte längre om festande och kändisar, utan om ett socialt experiment bland helt vanliga människor. Men ibland går det för långt.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Identiteten i fokus bland benämningar som finne, finländare och finlandssvensk

"Otaliga gånger i mitt liv har jag varit tvungen att förklara vad det betyder att jag är finlandssvensk", skriver Leni Sundman.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Första sommaren med cyanobakterier i badvattnet

Myndigheterna i Finland rapporterar om blågrönalger och blågröna alger i samma älskade Östersjön när svenska myndigheter rapporterar att det finns cyanobakterier. Vad är det riktigt som gör att man inte vill hoppa i sjön när som helst under sommaren?

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Nästa höst är inte i höst och förra hösten var inte i höstas

Förra hösten var relativt varm och fin och jag tog otaliga bilder av naturen i Helsingfors. De är sprudlande, färggranna bevis på att jag ofta gick ut för att njuta av omgivningen, medan jag i höstas främst höll mig inomhus, borta från det grådaskiga och regniga vädret. Hurdant väder vi får i höst återstår att se, och hur det blir nästa år vete gudarna.

Nyhetsbild

UTBLICK: Aborträtten under samordnad, global attack

UTBLICK

På fältet ser vi hälsostation efter hälsostation försvinna, säger Plan Internationals Anne-Birgitte Albrechtsen. "Och de är inga abortkliniker, utan just hälsostationer."

 

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Men kom igen, nonchalera inte pappaledigheten

En orsak till att så få finländska pappor tar ut föräldra- och pappaledighet är den byråkratiska fördelningen av lediga dagar.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I kläm mellan TE och arbets- och näringsbyrån

I den bästa av världar skulle alla offentliga institutioner och myndigheter i ett land med två nationalspråk ha bra namn på båda språken.

Nyhetsbild

Jobben och sjukvården på allas läppar i Jakobstad

Den som väntade sig politiska brandtal på gågatan i Jakobstad blev säkert besviken. De förbipasserande fick nöja sig med kafferep och lättsamt mingel i stället.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I eufemismernas mångsidiga värld råder både värdighet och fördunkling

På väg hem från veterinären skickade jag ett meddelande till mina vänner. Nu är hon borta, skrev jag.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Med tränat loppisöga kan man loppa på loppisar

På familjens resa mellan Österbotten och Nyland dyker skyltarna med texten Loppis och Kirppis upp ungefär lika tätt som fartkamerorna. Vi hinner också notera Loppisrace någonstans i Nykarleby och Hallikirppis utanför Iittala.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för EU att spräcka glastaket

De nya styrkeförhållandena inom EU ser ut att leda till oväntade utnämningar till toppjobben. Förvirringen kan föra en banbrytande sak med sig, nämligen en kvinnlig kommissionsordförande.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Det finns mycket jag bör som jag inte gör

"I Finland är det mycket man bör som det förväntas att man gör. När jag betalar räkningar i min nätbank står det att jag också bör bekräfta betalningen" skriver Minna Levälahti i språkkolumnen.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Att känna flygskam och smygflyga

"För ungefär två år sedan sträcktittade jag på den norska tv-serien Skam. Då sögs jag in i handlingen och karaktärerna och lade inte större fokus på seriens titel. Det är först nu som jag reflekterar kring titeln och ordet skam", skriver Charlotta Svenskberg i språkkolumnen.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Tuppluren gör dig pigg som en mört

Klockan nio på tisdagskvällarna är ullstrumporna på, temuggen fylld och knäckemackan fixad. Då sitter jag förväntansfull i soffhörnet för att kolla på det svenska tv-programmet Mandelmanns gård.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Jag självoptimerar med nya ord

När nyordslistorna publiceras och årets ord utses är det som julafton för språkentusiasterna. Mediespråkvårdaren Minna Levälahti lyfter fram orden deplatforming och självoptimering som blev aktuella 2018 i årets första språkkolumn.

Nyhetsbild

Året då Sverige brann i skog, i riksdagen och i slutna rum

ÅRSKRÖNIKA Det brann i Norden i år. Särskilt i Sverige – både bokstavligt och bildligt talat, skriver Tom Forsman i sin årskrönika om Norden.

Nyhetsbild

Toppmöte gav Finland toppbetyg – men hettan tog musten ur befolkningen

ÅRSKRÖNIKA Vad har Donald Trump, Vladimir Putin och Barack Obama gemensamt? Alla besökte Helsingfors under 2018, skriver Anna Sourander i sin årskrönika om Finland.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Skuggor som ruvar och under som sias

Jag har aldrig varit lucia. Men jag sjöng tillräckligt bra för att någon gång få plats som tärna i luciatåget under skoltiden.

Nyhetsbild

Ett år efter Åbodådet – dagen som klöv Finland itu

På lördag är det ett år sedan Finland upplevde sitt första terrorrubricerade brott med jihadistiska förtecken. Det var en dag som verkade klyva en hel nation, men som ändå förde många människor samman.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Åland har viktig roll som språklig vägröjare

Nästan varje vecka levereras bevis på den viktiga roll landskapet Åland spelar som en murbräcka för svenskan i Finland.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Skumläsning ställer stora krav på texterna

Informationsflödet på webben är enormt. Det har gjort att vi läsare har blivit experter på att skumläsa när vi läser på en skärm. Betyder det att webbtexter måste anpassas så att de tilltalar de skummande läsarna? Ja, om skribenten vill nå dem. Krasst kan man kanske tycka.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: Att lämna i Sverige och i Finland

Är det verkligen rätt att skriva ”lämna” utan att nämna vad eller vem man lämnar? Den frågan har språkvården fått då och då under de senaste åtta åren.

Nyhetsbild

Kom igen du som inte är rasist – gör festen obekväm

Vi måste utmana rasistiska åsikter med frågor och argument, och aldrig tystna för att det blir obekvämt.