Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

"Star wars"-producent död i cancer

Filmproducenten Gary Kurtz har avlidit av cancer, 78 år gammal. Det meddelar familjen i ett uttalande, enligt The Hollywood reporter.

Nyhetsbild

Kulturprofilens häktningsbeslut överklagas

Den så kallade kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger att han överklagar häktningsbeslutet, enligt SVT:s "Kulturnyheterna".

Nyhetsbild

Patrik Back: En dunk i rätt riktning för att slippa slöseriet?

KOMMENTAR Studion i Academill fylldes med musik och talang för några dagar. Kongressen Musik & talang belyste studions potential, som tyvärr inte uppfylls till vardags.

Nyhetsbild

Teatraliskt då musik­profiler hyllar Genesis

Musikerna i Rock Theatre har profilerat sig i olika genrer – men känslorna för Genesis förenar dem. Gruppen bjuder på en ambitiös show i Vasa.

Nyhetsbild

HBO planerar "Game of thrones"-mecka på Nordirland

TURISM Den som drömmer om att besöka Winterfell, Castle Black eller Kings Landing kan snart få sin önskan uppfylld. HBO planerar nämligen att öppna en "Game of thrones : Studio tour" efter att sista säsongen sänts färdigt nästa år.

Nyhetsbild

Kina vill begränsa utländskt tv-innehåll

UTRIKES Den kinesiska regeringen förbereder ett lagförslag som ska begränsa utländska tv-program, skriver Variety, enligt Sveriges Radios Kulturnytt.

Nyhetsbild

Sorg och passion i årets "Bonde söker fru"

TV "Bonde söker fru" är inte bara soliga hagar, vackra gårdar och pirrig romantik. I år tvingas en av tv-bönderna uppleva hur det är att få sitt hjärta krossat.

Nyhetsbild

Rekordmånga författare från Finland är med på bokmässan i Göteborg i år

Över sextio författare och forskare från Finland ska samtala om sina böcker på årets bokmässa i Göteborg. Bland andra är Merete Mazzarella, Peter Sandström, Ted Forsström och Kaj Korkea-aho på plats.

Nyhetsbild

Före döden – bara liv i Donnersk brevväxling

RECENSION Att vara yngste son till någon som Jörn Donner är inte det lättaste, men det tycks fascinera Rafael. Kärleken till pappan lyser igenom i "Innan du försvinner".

Nyhetsbild

Abramovic attackerad – med målarduk

Performancekonstnären Marina Abramovic har attackerats under en boksignering i Italien, skriver AP.

Nyhetsbild

Metallica till Tavastehus nästa sommar

Metalgiganten Metallica har konsert i Tavastehus den 16 juli nästa år.

Nyhetsbild

Gratis inträde till stadens museer när Vasa fyller år

VASA Vasa stad fyller år den 2 oktober. I samband med det är inträdet fritt till Österbottens museum och Kuntsi museum för modern konst.

Nyhetsbild

Eva-Stina Byggmästar tilldelas Aniarapriset

JAKOBSTAD Årets Aniarapris går till poeten Eva-Stina Byggmästar.

Nyhetsbild

Dragspelsmusik i timmarna tre

Mycket dragspelsmusik, men också folkliga tongångar och blåsmusik. Det här står på programmet på en konsert som ordnas på Arbetets Vänner i Vasa lördagen den 29 september.

Nyhetsbild

Anna Puu på konsertscenen i Rewell Center

Anna Puu och Vesta öppnar konserthösten i Rewell Center. De uppträder i köpcentret fredagen den 12 oktober.

Nyhetsbild

Soligt och roligt om livets brokighet

RECENSION. I romanen ”När vi blev vuxna” rör sig författaren Minna Lindeberg och illustratören Jenny Lucander vant bortom det tillrättalagda. Resultatet är strålande.

Nyhetsbild

Ber om ursäkt för sexig "Handmaid's"-kostym

Efter hård kritik ber en försäljare av maskeradkostymer om ursäkt för att ha sålt en lättklädd variant av den karaktäristiska röda dräkten från tv-serien "The handmaid's tale.

Nyhetsbild

På den här utställningen är det som är fel helt rätt

På Kuntsis museum i Vasa kan du bland annat spela datorspel och tala med med roboten Amy. Den nya utställningen visas hela hösten.

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi: "Det gäller att våga ta risker"

Det viktigaste är att jobba långsiktigt när det gäller att få fram ny österbottnisk dramatik, säger Erik Kiviniemi. Det handlar mycket om en resursfråga, säger Ann-Luise Bertell.

Nyhetsbild

Åsa Salvesen: "Tar tid att vaska fram nya pjäsmanus"

Wasa Teater är öppen för samarbeten och pjäsidéer, säger teaterchefen Åsa Salvesen. Utmaningen är att teaterns planering ofta är gjord långt in i framtiden.

Nyhetsbild

Producenten: "Berättelsen passar perfekt för en tv-serie"

När hon läste Ted och Kajs första bok i "ZOO"-serien insåg Leila Lyytikäinen att den skulle passa perfekt som tv-serie. Och hon tror att den kan slå internationellt.

Nyhetsbild

Ted och Kaj inspirerades till böckerna av sin egen skoltid

Det är spännande, men inte nervöst. Så beskriver Kaj Korkea-aho sina känslor inför det att hans och Ted Forsströms bok blir en tv-serie.

Nyhetsbild

Annika Åman efterlyser fler scener för de österbottniska dramatikerna

Hur står det till med den österbottniska dramatiken? Finns den, spelas den? Och hur kunde den lyftas fram ännu mer? Det här synar VBL i några artiklar.

Nyhetsbild

Kenyansk film om lesbisk kärlek får visas

Den kenyanska filmen "Rafiki", som handlar om en lesbisk kärleksrelation, får tillstånd att visas offentligt, skriver Buzzfeed.Filmen förbjöds i april av landets myndighet för filmcensur, som tidigare bland annat förbjudit "Fifty shades of grey".

Nyhetsbild

Kambodja benådar dokumentärfilmare

Den australiske dokumentärfilmaren James Ricketson, som för några veckor sedan dömdes till flera års fängelse för spioneri i Kambodja, har blivit benådad.

Nyhetsbild

"Star trek"-planet hittad av astronomer

Planeten Vulcan, hemort för den logiskt sinnade Mr Spock och hans artfränder med spetsiga öron i "Star trek", kan ha hittats av forskare.

Nyhetsbild

28-årigt fängelsestraff för Suge Knight

Tidigare skivbolagsdirektören Marion "Suge" Knight, 53, bestrider inte anklagelserna om dråp och ska avtjäna 28 år i fängelse för att ha kört över och dödat en man för tre år sedan.

Nyhetsbild

Mumford & Sons hyllar mansfria festivalen

Mumford & Sons är tillbaka – och det är deras banjo också, till viss del. Det nya albumet "Delta" släpps i vinter men redan nu finns singeln "Guiding light" ute.– Många av instrumenten vi höll oss borta från på "Wilder minds" är tillbaka, men det är de elektroniska också, säger Marcus Mumford till TT.

Nyhetsbild

Frågan Richard Smith ställer sina studerande: Vad är du beredd att flytta för?

JAKOBSTAD Jazzgitarristen och professorn Richard Smith ser inga hinder för att talanger från Österbotten skulle kunna glänsa på auditions i Los Angeles. Det gäller bara att våga.

Nyhetsbild

Ed Sheeran till Helsingfors

Megastjärnan Ed Sheeran har konsert i Helsingfors den 24 juli 2019. Konserten, som ingår i Sheerans världsturné arrangeras på Malms flygplats.

Nyhetsbild

Cher sågar Abba-Benny

Nästa vecka släpper Cher ett album med tolkningar av Abbas låtar. Detta efter att hon spelat en roll i Abba-filmen "Mamma Mia! Here we go again".

Nyhetsbild

Grabben från Malax blev trummis i Donnez

Populära Donnez öppnar dansbandssäsongen på Waskia i Vasa. Numera håller Kenneth Marins, från Malax, takten i det svenska dansbandet.

Nyhetsbild

Forskare ringar in den nya nordiska matkulturen

Intresset för mat har formligen exploderat under 2000-talet. I den nya boken "Jordnära" utforskar etnologer och folklorister från hela Norden och Estland vad som ligger bakom trenderna i den nordiska mat- och restaurangkulturen.

Nyhetsbild

Klart: "The deuce" får en tredje säsong

Nu är det klart att "The deuce" får en tredje avslutande säsong hos HBO, skriver Variety.

Nyhetsbild

"Spiderman" sätter nytt säljrekord

"Spiderman" såldes i mer än 3,3 miljoner exemplar på tre dagar när det släpptes i början av månaden. Det gör det till det snabbast säljande Playstationspelet någonsin, rapporterar USA Today.

Nyhetsbild

Åtta nya "Veronica Mars"-avsnitt på gång

Kristen Bell är tillbaka i rollen som Veronica Mars, det avslöjar hon själv på Instagram. Hulu har köpt in en säsong, bestående av åtta timmeslånga avsnitt, skriver Deadline.

Nyhetsbild

Teds och Kajs bok blir tv-serie

I sommar spelas tv-serien "ZOO!" in. Den bygger på Kaj Korkea-ahos och Ted Forsströms ungdomsbok "ZOO! Virala genier". För regin står Elin Grönblom, med rötter i Vasa.

Nyhetsbild

Han tar över som regissör för nya "Bond"

Cary Joji Fukunaga tar plats i regissörsstolen sedan Danny Boyle lämnat arbetet med den 25:e filmen om James Bond, skriver Variety.

Nyhetsbild

Åbo Svenska Teater varnar för dyra återförsäljningspriser

Teatern rekommenderar att publiken köper sina biljetter via teaterns egen biljettförsäljning eller via Ticketmaster.

Susanne Marins sjunger visor på Söderfjärden

Susanne Marins har visafton i en av Meteorians stugor, i Sundom, söndagen den 23 september. Hon sjunger sina egna låtar.

Nyhetsbild

Att vilja äta kakan och ha den kvar

RECENSION. När startskottet i Geir Gulliksens nya roman har gått kan man som läsare redan se den ofrånkomliga fortsättningen framför sig, och att huvudpersonen är så mån om att övertyga både sig själv och oss om att ingenting farligt är på gång gör allt bara mer uppenbart.

Nyhetsbild

Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-serien "Downton Abbey", skriver Deadline.

Nyhetsbild

Uppgifter: Maroon 5 klara för Super Bowl

Efter stjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Justin Timberlake verkar det vara dags för ett band att uppträda under Super Bowls halvtidsshow nästa år.

Nyhetsbild

Nu ställs "Kulturprofilen" inför rätta i Stockholms tingsrätt

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds nu i Stockholms tingsrätt. Mannen som har kopplingar till Svenska Akademien misstänks för våldtäkt, men nekar själv till brott.

Nyhetsbild

Sveriges jazzdrottning sjunger i Vasa

Få svenska jazz­artister kan mäta sig med Rigmor Gustafsson. Tre av hennes album har sålt guld, vilket hon är ensam om på den svenska jazz­scenen.

Kommande evenemang