Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Hackare bakom musikvideoattack gripna

I april utsattes flera världsartisters videor på Youtubes musikvideotjänst Vevo för hackare. Nu meddelar Cyrus Vance Jr., distriktsåklagare på Manhattan, att franska myndigheter gripit två franska medborgare för cyberattacken, enligt Pitchfork.

Svenska Akademien tar hjälp av medlare

Svenska Akademien har tagit hjälp av en professionell medlare för att försöka lösa de låsta positionerna mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarande ledamöterna. Det avslöjar Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Nyhetsbild

Konstnär i Australien begravs i container

Det slitna uttrycket "allt för konsten" får ny aktualitet när den australiske konstnären Mike Parr förbereder sin kommande performance. Han ska nämligen låta sig begravas i en container under en trafikerad väg och stanna där i tre dagar.

Nyhetsbild

Vitt på svart och svart på vitt

VASA Svartvitt och djur. Det här är teman som de österbottniska bildkonstnärerna Marika Wikman och Camilla Englund utgått från. Nu ställer de ut tillsammans i Black Wall Gallery på Kasernområdet.

Nyhetsbild

Nobelstiftelsens vd: Eventuellt inget pris 2019

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser att det inte alls är säkert att Nobelpriset i litteratur delas ut 2019. Svenska Akademien har tidigare meddelat att årets prisutdelning skjuts upp till nästa år.

Nyhetsbild

Snart ljuder soundtracket till Vasasommaren igen

I fjol flyttade Fondis street-musik in på Hartmanhusets innergård på grund av en fasadrenoveringen. Renoveringen är klar, men musikerna återvänder inte till gågatan.

Nyhetsbild

Teaterchefer kräver att regionteatrarna får förutsättningar att fortsätta

Cheferna för Finlands regionteatrar samlades under regionteaterdagarna i Kittilä. De är bekymrade över hur statsandelsreformen kommer att påverka de regionala teatrarna.

Nyhetsbild

"Billy Elliot" slog publikrekord

VASA "Billy Elliot" var den överlägset största publikmagneten på Vasa stadsteater under spelåret. 22 000 besökare såg musikalen.

Nyhetsbild

Då kommer nästa Bondfilm

25 oktober 2019. Skriv upp det i almanackan om du gillar James Bond – då är det nämligen dags för nästa film om den brittiske agenten.

Vinnaren av kammarkören Bel Cantos tävling utsedd

JAKOBSTAD Nu är vinnaren av Jakobstadskören Bel Cantos kompositionstävling "Ny körmusik" utsedd - och denne valde att tonsätta en text av Edith Södergran.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen kommer till Vasa i december

VASA Sångerskan och programledaren Sanna Nielsen håller en konsert i Vasa yrkesinstitut den 8 december. Dagen innan uppträder hon i Schaumansalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

I höst rockar André Linman loss med stadsorkestern

VASA Rockartisten André Linman, violinisten Linda Lampenius och dirigenten Leif Segerstam. Det här är några av de musiker som medverkar på Vasa stadsorkesters konserter i höst.

Nyhetsbild

Weinstein överlämnar sig till polis

Filmproducenten Harvey Weinstein kommer att överlämna sig själv till polisen i New York på fredagen för anklagelser om sexbrott, enligt Daily News.

Nyhetsbild

Kristina Lugn: Jag avgår om Horace lämnar

Svenska Akademiens avhoppade ledamöter Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark kan tänka sig att återvända – om Horace Engdahl avgår.Ett krav som Kristina Lugn vägrar att acceptera. "Jag skulle också avgå om han tvingades göra det.", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Nyhetsbild

Utmärkelsen "Årets museum" gick till Esbo

Museipriserna delades ut på Museigalan i Vasa på torsdagen. Årets museum blev EMMA - Esbo moderna konstmuseum. Museet är ett av landets mest betydande konstmuseer, motiverar prisnämnden sitt val.

Nyhetsbild

Utställningen "Jägarna" lockar rekordpublik – sista chansen på söndag

Utställningen "Jägarna" på Österbottens museum har lockat 15000 besökare vilket är rekord. Helheten visas fram till söndag.

Nyhetsbild

Det var länge sedan – nu ställer Fritz Jakobsson ut i Vasa

Fritz Jakobsson är en av Vasas mest kända konstnärer. Nu är han aktuell med en utställning på lilla Printmakers galleri – det är 18 år sedan han senast ställde ut i hemstaden.

Nyhetsbild

Naturfilmsfestivalen Vasa Wildlife väcker intresse världen över

I år har det lämnats in 854 filmer till naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife. Av dem kommer cirka 100 att få vara med och tävla.

Nyhetsbild

Gubbrockarna ger extra shower

VASA Gubbrockarna ger två extra jubileumsshower i Vasa på fredag 25.5 och lördag 26.5.

Nyhetsbild

Ramones trummis har konsert på Brödfabriken i Vasa

VASA Richie Ramone var trummis i ikoniska punkrockbandet Ramones. Han gör en Europaturné – och den enda konserten i Finland är på Brödfabriken i Vasa den 4 juli.

Nyhetsbild

Fem frågor - klassiskt på Doo-Bop

VASA VBL ställde fem frågor till altviolinisten Viktor Olaus Nygård från Vasa stadsorkester som ordnar spelningen "Classical Lounge" på Doo-Bop Club i Vasa torsdagen den 24 maj klockan 20.

Nyhetsbild

LOVE-konstnären Robert Indiana har avlidit

Den amerikanska konstnären Robert Indiana gick ur tiden i lördags i sitt hem i Maine, 89 år gammal, rapporterar The Guardian.

Nyhetsbild

Sara Danius: Avgå alla

Den decimerade Svenska Akademien kan inte fylla sina fyra tomma stolar utan avhopparnas röster. Det slår hovet nu fast. Samtidigt anser Sara Danius att hela Akademien bör avgå.

Nyhetsbild

Daniel Lindholm är producenten som gör livet i Österbotten roligare

"Lite press känner jag" säger producenten Daniel Lindholm om förväntningarna efter en spektakulär humorvår i Österbotten. Han har fixat publikrusning genom att ta hit svenska stjärnkomiker.

Nyhetsbild

Berndt Arell: "Museerna borde känna sina besökare"

På Fotografiska i Stockholm vet de anställda vilka det är som brukar besöka museet. Man planerar utställningarna och programmet, men också museibyggnaden så att de ska passa och tilltala så många som möjligt.

Nyhetsbild

Svenska Teatern inleder samarbetsförhandlingar

Svenska Teatern i Helsingfors inleder samarbetsförhandlingar i maj. Förhandlingarna kan leda till att upp till nio årsverken försvinner från Finlands svenska nationalscen.

Nyhetsbild

Ståuppkomik-koncept lanseras i Vasa i sommar

VASA Fyra svenska komiker uppträder utomhus i Vasa i sommar. Konceptet har premiär på restaurang Faros den 11 augusti.

Nyhetsbild

Philip Roth är död

Skarpsynt, älskad, kontroversiell – och ständigt snuvad på Nobelpriset. Den världsberömde amerikanske författaren Philip Roth är död. Han blev 85 år gammal.

Nyhetsbild

Från dagbok till diktbok: "Jag har tänkt mycket på hur jag har lagt orden"

JAKOBSTAD Emma Ahlgrens första bok har kallats för en mogen och imponerande diktsamling av en ny och spännande röst. Bakom den ligger många års skrivande - och flera depressioner.

Nyhetsbild

Ariana Grande ett år efter dådet: "Jag älskar er"

För ett år sedan dödades över 20 människor i terrordådet vid Manchester Arena efter en konsert med Ariana Grande. På årsdagen av självmordsattentatet, den 22 maj, samlades människor i Manchester för att minnas offren.

Nyhetsbild

Tiden är den sörjandes bästa vän

RECENSION Carolina Setterwalls debutbok tar avstamp från en scen där centralgestalten Carolina en morgon hittar sin 35-årige man Aksel död i sängen. Så är hon plötsligt – totalt överraskande – ensam med deras några månader gamla son Ivan.

Nyhetsbild

John Williams dirigerar i Wien och London

Världens förmodligen mest kände skapare av filmmusik, John Williams, kommer att dirigera de kända Wienerfilharmonikerna senare i år.

Nyhetsbild

196 000 euro till konstutövare

Karlebybon Pia Leinonen, som är Grodan Klings dockförare, har beviljats ett halv års arbetsstipendium av Österbottens konstkommission för att fortsätta göra teater för barn.

Nyhetsbild

Underhållande men onödig "Star wars"-historia

RECENSION. Alden Ehrenreich ersätter veteranen Harrison Ford i rollen som en yngre Han Solo i en film som är underhållande och frustrerande på samma gång. Filmen vinner publikens hjärta med många charmiga skådespelarprestationer.

Nyhetsbild

Färre hbtq-personer i Hollywoodfilmer

Representationen av hbtq-personer i filmer från de stora filmbolagen i Hollywood gick ned under förra året, visar en rapport från intresseorganisationen Glaad (Gay & lesbian alliance against defamation).

Nyhetsbild

Avicii begravs i kretsen av de närmaste

Tim Bergling, känd som Avicii, kommer att begravas i kretsen av de närmaste, uppger familjen via sin presstalesperson Ebba Lindqvist.

Nyhetsbild

R Kelly stäms för sexbrott

En kvinna har stämt den amerikanske r'n'b-stjärnan R Kelly för sexuella övergrepp, skriver The New York Times.

Nyhetsbild

Rötter och vingar temat för musiksommar

Den elfte upplagan av Kaskö musiksommar blir den sista med den konstnärliga ledaren Maija Reinikainen.

Nyhetsbild

Guns N' Roses släpper okänd musikvideo

1989 spelade Guns N' Roses in en musikvideo till låten "It's so easy" på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videon släpptes aldrig utan förblev liggande i ett skåp i nästan 30 år. Men nu finns den att se i en digitalt restaurerad version på Apple music, skriver Billboard.

Nyhetsbild

Hur mäter man sorg?

RECENSION ”Skuggorna” är en vacker och poetisk skildring av sorg och saknad. Boken väjer inte för smärtan och mörkret, men den ger också utrymme för hopp om lättnad.

Nyhetsbild

Obamas ska producera för Netflix

Den förre amerikanske presidenten Barack Obama och hustrun Michelle har skrivit på ett avtal med Netflix om att producera tv-serier och filmer för streamingtjänsten, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild

Alphaville till Alahärmä

Tyska Alphaville, synthpopgruppen bakom hitlåtar som "Big in Japan" och "Forever young", uppträder på Powerpark i Alahärmä.

Nyhetsbild

Wasa Teater gör gymnastiksal till flyktingmottagning

Flyktingdramat "Världen är så stor" inspireras av en klassiska Zacharias Topelius-saga. Wasa Teaters turnéföreställning har premiär i Nykarleby den 14 september.

Nyhetsbild

Wasa sångargille bjöd på en underhållande konsert

RECENSION. Wasa sångargilles vårkonsert var variationsrik, men den var inte optimal i konstnärligt hänseende.

Nyhetsbild

Diandra och Teemu Roivainen sjunger om kärlek på Vasa stadsteater

Kärlekssånger är temat för den konsert som artisterna Diandra och Teemu Roivainen ger på Vasa stadsteater söndagen den 27 maj klockan 19.

Kommande evenemang