Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Chris Kläfford sjunger med Jeppo Ungdomsorkester – "Det ska bli riktigt intressant"

JAKOBSTAD/VASA Idolvinnaren Chris Kläfford återvänder till Österbotten för att uppträda med Jeppo Ungdomsorkester och Charlotta Kerbs.

Nyhetsbild

Patrik Back om ESC-finalen: Nederländerna favorit – utmanas av gospelpop och spektakulär popopera

Sverige utmanar Nederländerna i Eurovision song contest-finalen, där Finland är det enda nordiska landet som saknas. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Eurovision-kontroverser vi minns

Eurovision Song Contest blir ofta en projektionsyta för politiska budskap. Här är några av de mest minnesvärda bidragen som har varit upphov till kontrovers.

Nyhetsbild

Minns du ESC-vinnarna?

LYSSNA HÄR Vissa låtar har etsat sig in i minnet, andra har fallit i glömska. Här kan du lyssna på de senaste tio årens vinnare i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

Recension: Två körer från två kulturer möts på körfestivalen

Recension Per-Håkan Jansson recenserar körerna Double date från USA och lokala QuinnTon.

Nyhetsbild

Woodstock 50 får ny finansiär

Framtiden ser något ljusare ut för Woodstockfestivalens 50-årsjubileum sedan arrangörerna meddelat att man hittat en ny finansiär.

Nyhetsbild

Linnéa Claeson fick lämna "Let's dance"

Efter en rafflande duell var det Linnéa Claeson och Jacob Persson som tvingades lämna "Let's dance" i fredagens kvartsfinal.– Det här var så otroligt roligt och jag är så sjukt tacksam att jag fick ha den här våren tillsammans med dessa fantastiska människor, sade Linnéa Claeson.

Nyhetsbild

Finländaren bakom Norges Eurovisionsbidrag: "Finland skickade fel låt”

Att årets norska Eurovisionsbidrag enligt vissa har ett gammaldags sound var ett medvetet val för att nå framgång i tävlingen. Det säger bidragets finländska producent Henrik Tala som tävlar för Norge på lördagen.

Författaren Herman Wouk är död

Den amerikanske författaren Herman Wouk är död, det uppger hans agent för nyhetsbyrån AP. Wouk blev 103 år gammal.

Nyhetsbild

Finlandssvenska Robson fick en osynlig hjärnskada – Nu vill han få andra att tro på sina drömmar

Robson Lindbergs skada i en hockeymatch förändrade hans liv. Nu föreläser om livet före och efter olyckan. På fredagen besökte han Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Nya kören Nox ställer målen högt – på söndag möter sångarna sin publik för första gången

Nox är en nystartad kör med höga ambitioner. Den blandade kören, med sångare från Vasatrakten, uppträder på Vasa körfestival.

Nyhetsbild

Elton John "lycklig" av filmen om sig själv

Skulle han komma, eller skulle han inte? Till sist dök Elton John upp och gjorde en överraskningsspelning i Cannes i samband med världspremiären på "Rocketman", filmen om hans liv. Men filmarbetet har superstjärnan inte lagt sig i.

Nyhetsbild

"Bonde söker fru" flyttar ut i världen

Sverige är inte stort nog för "Bonde söker fru". Nästa år flyttar TV4:s populära dejtingsåpa ut i världen i spinoffen "Bonde söker fru: Jorden runt". Programledare är Linda Lindorff och rekryteringen av svenska utlandsbönder är i full gång.

Nyhetsbild

Obehöriga tog sig in på Eurovision – utreds

Trots utlovad hög säkerhet lyckades två obehöriga män ta sig in på skyddat området intill Eurovision Song Contest-arenan, uppger Aftonbladet.

Nyhetsbild

Se video: Double Date låter det svänga i barbershopstil

Livet förändrades för sångarna i den amerikanska gruppen Double Date när de deltog i en tävling i Tyskland för fem år sedan.

Nyhetsbild

Amos Rex fick museibranschens pris

Konstsamfundets nya museum har belönats med ett museipris. Enligt juryn var invigningen av Amos Rex en av de största museihändelserna i fjol.

Nyhetsbild

Nu släpper Dansbandsrävarna sitt album – på en riktig dansfest

"Minnenas melodier" heter skivan som fyra erfarna dansbandsartister har spelat in tillsammans.

Nyhetsbild

Dansande insekter välkomnar våren

VASA Fjärilar, nyckelpigor och eldflugor dansar på Vasa stadsteaters scen när danselever vid Kuula-institutet och Taikon ger en gemensam våruppvisning.

Nyhetsbild

Wasa Teater får fint pris för att teatern lyfter fram de österbottniska berättelserna

Wasa Teater får Choraeuspriset av Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen. Prissumman är 10 000 euro.

Nyhetsbild

Sverige, Norge och Danmark vidare i Eurovisionen

Alla nordiska länder utom Finland är klara för final på lördag.

Nyhetsbild

Norges sak är vår i kvällens ESC-semifinal

I kväll klockan 22 utses de tio sista finalisterna i lördagens Eurovisionsfinal. Bakom Norges bidrag står en finländare.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: För mig talar Anni Sinnemäkis text i första hand om något av många bortglömt – solidaritet

"På valborgsmässoafton gick jag inte till Vårdberget, vilket en del andra Åbobor ju lär ska göra. I stället ägnade jag mig i det skedet av kvällen som vanligt åt att i hemmiljö lyssna på en del för firandet lämplig musik", skriver Henrik Jansson i sin kolumn.

Nyhetsbild

Från skepsis till övertygelse – tvära musikaliska kast då Quinnton gör entré på Körfestivalen

Kören Quinnton sjunger både en mässa av Mozart och Melodifestivalen-låtar under Körfestivalen. Det en utmaning att byta stil, men det är också utvecklande för kören, säger dirigenten.

Nyhetsbild

Håkan Hellström prisas av Göteborgs Stad

Håkan Hellström är en av mottagarna av Göteborgs stads förtjänsttecken, som delas ut till den som gjort "betydande insatser" för staden. Det är kommunfullmäktige som varje år utser ett antal personer som får motta förtjänsttecknet, som består av ett märke och en statyett av Poseidon.

Nyhetsbild

Gratis barnböcker ska väcka intresse för läsning: "Det är grunden till allt"

Alla barn som föds i Finland under de tre kommande åren kommer att få böcker gratis. I storsatsningen deltar tiotals författare och böckerna kommer att nå ut till hela 120 000 barn.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: De självgoda schlagersvenskarna kan blicka framåt mot finalfesten

Den andra Eurovision-semifinalen är betydligt tuffare än den första – där Finland blev utslaget. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

ESC i kväll: Sveriges John Lundvik kämpar om plats i finalen

Kommer favoriten John Lundvik att hålla för trycket och ta sig vidare i Eurovision – eller blir Sverige utan finalplats för första gången sedan 2010? I kväll gäller det för John Lundvik och The Mamas.

Nyhetsbild

Nederländska Eurovisionsfavoriten Duncan Laurence: ”Mobbningen gjorde mig starkare”

En avskalad, sublim ballad är årets storfavorit att vinna Eurovision Song Contest. Artisten Duncan Laurence har skrivit låten själv och den är mycket personlig för honom.

Nyhetsbild

Barns fantasi ska eggas på läger

NYKARLEBY För att göra avtryck i sin omgivning måste man kunna uttrycka sig. I Nykarleby ges barn möjligheten att lära sig det under ett ordkonstläger.

Nyhetsbild

Storbritannien utreder döda dokusåpadeltagare

Brittiska parlamentet har bestämt sig för att utreda hur deltagare i dokusåpor och realityprogram behandlas. Anledningen är att en person som deltog i den brittiska talkshowen "Jeremy Kyle" dog strax efter sin medverkan.

Nyhetsbild

Bekräftat: Madonna uppträder på ESC

Madonna har anlänt till Tel Aviv för att uppträda under lördagens final i Eurovision Song Contest. Det ryktades länge om att världsstjärnan skulle komma på besök, men tidigare i veckan uppgav EBU (europeiska radio- och tv-unionen) att ett giltigt kontrakt för framträdandet saknades.

Nyhetsbild

Symboler från Jakobstad i Fredrik Furus nya musikvideo

Idag premiärvisas den animerade musikvideon till Fredrik Furus låt "Det som alla letar efter" av det svenska musikmagasinet Gaffa.

Nyhetsbild

Eurovisions sändning hackad med explosioner

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.

Nyhetsbild

Se videor: Kolla in två av huvudgästerna på körfestivalen

Pojkarna i Cantores Minores sjunger verk från flera århundraden. Gruppen Humanophones skapar musik med kroppen. Båda ensemblerna medverkar på körfestivalen.

Nyhetsbild

"Vår tid är nu" får specialsäsong om Nina och Calle – sänds julen 2020

SVT:s stora kostymdrama "Vår tid är nu" skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.

Nyhetsbild

Darude och Sebastian Rejman gick inte vidare i Eurovisionen

UPPDATERAD Det gick inget vidare för Finlands bidrag i eurovisionen. Darude och Sebastian Rejman föll ut i semifinalen. "Det är otroligt irriterande"

Nyhetsbild

"Game of thrones"-skaparna gör "Star wars"-film

Långköraren "Game of thrones" är inne på sin sista säsong och nu står det klart vad seriens upphovsmän David Benioff och D B Weiss ska göra härnäst.

Nyhetsbild

RECENSION: Det regnar blod, glassplitter och kulor i den avslutande filmen om John Wick

Perfekt slut på trilogin om yrkesmördaren John Wick. Närmare ett konstverk än det här kommer inte en actionfilm.

Nyhetsbild

I kväll gäller det för Finland i Eurovision Song Contest

Det har filats och putsats, och förtvivlats när saker inte fungerat. I kväll klockan tio ska Finlands Darude och Sebastian Rejman ta sig vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

Stipendier till scenkonstnärer från Österbotten

Jennie Storbacka, Lina Ekblad och Elmer Bäck får stipendium av Stina Krooks stiftelse, som också startar ett nytt residensprogram för konstnärer.

Nyhetsbild

Författaren Sven Lindqvist död

Författaren Sven Lindqvist har avlidit. Med böcker som "Utrota varenda jävel" räknas han som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur. Han blev 87 år.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: "Finlands bidrag lika idéfattigt som Sebastian Rejman står bredbent"

Finland, Darude och Sebastian Rejman landar genast i hetluften i Eurovision song contest. I den första semifinalen tävlar 17 bidrag om tio finalplatser. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Svensk tv-profil turnerar i Finland – besöker Vasa och Jakobstad

Anders Lundin tar publiken från savannen till tv-soffan i sin senaste föreställning. Den svenska underhållningsprofilen turnerar i Finland i höst.

Nyhetsbild

Sveriges John Lundvik i ESC: Hela Europa knackar på dörren

John Lundvik från Sverige är en av de hetaste artisterna i årets Eurovision Song Contest. Nu får han stöd av en schlagerikon på plats. – Jag var först med att säga att han skulle vinna, säger Carola Häggkvist.

Nyhetsbild

"Empire" läggs ned efter sjätte säsongen

Tv-kanalen Fox meddelar att man lägger ned "Empire" och att seriens kommande sjätte säsong blir den sista.

Kommande evenemang