Kultur

Krönikor

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Countrystjärnan Loretta Lynn är död

Den amerikanska countrystjärnan Loretta Lynn har avlidit. Hon nominerades till 18 Grammys och toppade countrylistan 16 gånger.

Nyhetsbild

Tomas Ledin gör symfonialbum

Tomas Ledin avslutar ett år av konserter och singelsläpp med en ny skiva.

Nyhetsbild

Attack och driv då svensk virtuos spelade i källarklubben – och orkestern hade gjort hemläxan

Peter Asplunds repertoarval gav utrymme åt honom själv, för sektionsspel och explosiva partier, skriver VBL:s recensent om den svenska trumpetarens konsert med Fort Big Band.

Nyhetsbild

Kan Nobelpriset vara opolitiskt i år? – "Går priset till ukrainare måste motiveringen vara ypperligt välformulerad"

Svenska Akademien betonar år efter år att Nobelpriset inte tar politisk hänsyn – men är det ens möjligt när hela världen står i brand? I år måste Akademien kryssa mellan förväntningar på brännheta namn som Salman Rushdie och Ljudmila Ulitskaja.

Nyhetsbild

Hon sätter ord på Irans revolution

I 20 år bar Negar Naseh en roman om systerskap under den iranska revolutionen inom sig. När boken slutligen ges ut står landet plötsligt återigen i brand – och ansvaret för att väcka uppmärksamhet för protesterna vilar tungt på iranier i diasporan.

Nyhetsbild

Joyce Carol Oates försvarar omstridda "Blonde"

Nu rycker Joyce Carol Oates ut till försvar för den kontroversiella Netflixfilmen "Blonde". Manuset bygger på hennes roman om Marilyn Monroe. "Det är ett lysande konstverk till film", skriver författaren på Twitter.

Nyhetsbild

Littlefeather död – skapade historia på Oscarsgalan 1973

Sacheen Littlefeather skapade historia när hon vägrade ta emot Marlon Brandos Oscar. Nu har hon avlidit, 75 år gammal, uppger Variety.

Nyhetsbild

Dragspelsvirtuosen Veikko, 93, på turné igen – konserter i Vörå och Kristinestad

Dragspelsartisterna och de äkta makarna Veikko Ahvenainen och Carina Nordlund uppträder i Vörå på onsdag och i Kristinestad på torsdag. Där medverkar även lokala spelmanslag.

Nyhetsbild

Skådespelaren Mark Hamill blir ukrainsk drönarambassadör

Skådespelaren Mark Hamill blir ambassadör för ett projekt som går ut på att skaffa och underhålla drönare åt Ukrainas väpnade styrkor.

Nyhetsbild

Teater i undervisningen uppskattat av lärare och studerande – "Vi har aldrig behövt konsten lika mycket som nu"

Wasa Teaters utvecklingsprojekt har studerat vad som händer när teater samverkar med skolor. Årets program behandlar hållbarhet, ekologi och framtiden.

Nyhetsbild

Stor kulturfestival drar igång i Vasa – ger en röst till de äldre: "Nu ska vi fira oavsett ålder"

För sjätte gången ordnas ARMAS-festivalen i Vasa. På programmet listas inkluderande verksamhet, utställningar, föreläsningar och workshoppar.

Nyhetsbild

Film om Marilyn Monroe anklagas för propaganda mot abort

Filmen "Blonde", som handlar om filmstjärnan Marilyn Monroe, beskylls av organisationen Planned Parenthood för att bedriva propaganda mot aborträtten.

Nyhetsbild

"Nu har vi större möjlighet få toppmusiker till Vasa" – högklassig konsertserie har ersatt festival

Musiker i de nordiska huvudstäderna samarbetar för sprida barockmusik i toppklass. Nu kommer de till Österbotten för att skapa en fransk kärlekslabyrint.

Nyhetsbild

"Största konsertbeskedet i stadions historia" – vilket band ska ha storkonsert i Vasa?

"En av bandmedlemmarna ska medverka i presskonferensen. Det hör inte till vanligheterna då konsertnyheter gällande världsnamn offentliggörs i Vasa" skriver Patrik Back och spekulerar i vilket världsberömt band som ska ha konsert i Vasa.

Nyhetsbild

"Han är en lokal überlegend" – men också långväga artister kommer till festivalen i Jakobstad

JAKOBSTAD En fem dagar lång festival med ett tajt kvällsprogram och både långväga och lokalt verksamma artister ordnas i Jakobstad nästa vecka.

Nyhetsbild

Eva Dahlgren: Tanken på döden gör att jag skriver mina memoarer

Ett liv i tidningsspalterna och tanken på döden fick Eva Dahlgren att börja skriva sina memoarer. Nu har hon kommit till första delen – "Instrumenten". – Om du är intresserad av mig så ska det här vara ett facit, säger hon.

Nyhetsbild

Skådespelare från "Game of Thrones" i Klaus Härös nya film – spelades in på en ö mitt under pandemin

Det var inte pittoreska småbyar Klaus Härö höll utkik efter när han åkte runt på Irland i jakt på rätt plats för att spela in filmen "Min älskade sjökapten", som nu har biopremiär.

Nyhetsbild

Jackman tillbaka som Wolverine – i "Deadpool 3"

Nyhetsbild

Fort Bigband ger konsert med trumpetaren Peter Asplund: "Det finns en imponerande seriös sida hos finländska musiker"

Det österbottniska storbandet Fort Bigband ger två konserter tillsammans med den svenska trumpetaren Peter Asplund.

Nyhetsbild

Världskänd grupp ska spela i Vasa – "Största konsertbeskedet i stadions historia"

En grupp med världsrykte ska besöka Vasa sommaren 2023. "Det största konsertbeskedet i Lemonsoft stadions historia", lovar arrangören inför nästa veckas avslöjande.

Nyhetsbild

Barn ska bli stimulerade men inte behöva mötas av starka, negativa känslor – om konst i skolor och på andra offentliga platser

JAKOBSTAD Barn i Jakobstad får vara med om att skapa konstverk till Alma daghem, Språkbadsskolan och Oxhamns skola under de närmaste tre åren.

Nyhetsbild

Rapparen Coolio är död

Rapparen Coolio är död, uppger TMZ. Coolio var stor på 1990-talet, framför allt med låten "Gangsta’s paradise" från 1995.

Nyhetsbild

Kubanska Ana de Armas gestaltar Marilyn Monroe i film – "Det var så totalt oväntat"

För att axla rollen som Marilyn Monroe bestämde sig Ana de Armas för att lära sig allt om den ikoniska skådespelaren – och om platser som var både mörka och obekväma. – Hon var en kvinna precis som jag, säger de Armas.

Nyhetsbild

Falska gårdar i australiska "Bonde söker fru"

Nyhetsbild

Månskensbonden släpper efterlängtad uppföljare – "Den är mer betraktande, nu är jag en 30-plussare som har kommit tillbaka"

På fredag, den sista september, släpper Månskensbonden sin andra fullängdare. En skiva vars tema kretsar kring att komma hem och försonas med att bo på en bortglömd breddgrad.

Nyhetsbild

"Du kan inte konkurrera med Netflix" – men ändå erbjuda upplevelser online

JAKOBSTAD/VASA Intimitet, interaktivitet och en noga genomtänkt nätnärvaro. Så kan du skapa dig ett utrymme online utan att tävla mot de stora strömningstjänsterna.

Nyhetsbild

Oscarsvinnare vädjar om stöd till Irans kvinnor: "Många av dem är väldigt unga – jag är stolt över dem"

Den Oscarsbelönade iranske regissören Asghar Farhadi uppmanar alla som tror på mänsklig värdighet och frihet att nu uttrycka sin solidaritet med Irans "starka och modiga kvinnor".

Nyhetsbild

"Mamma" Björk banar väg för nya generationer

"Mamma" är tillbaka – och hon är stolt över att ses som en föregångare för en ny generation kvinnliga artister. Den här gången har Björk inspirerats av hårdför techno, basklarinett och svampar som växer i jorden.

Nyhetsbild

Kvevlaxsopranen Camilla Nylund tilldelades europeiska kulturpriset: "Tillgivenhetens elixir är konstnärens dopning"

Hon kallas "Goldene Stimme", den gyllene rösten. På lördag fick hon ta emot Europeiska kulturforums kulturpris i musik.

Nyhetsbild

Kulturreporter Rosenback går i pension: "Jag har varit lyckligt hemma i journalistbranschen"

Pennan har varit utbytt mot yxan några dagar, alltmedan den faktiska pensionsdagen nalkas. Lisbeth Rosenback har skrivit om kultur i närmare 25 år. En spännande förändring är en trend bland de österbottniska författarna.

Nyhetsbild

Höga förväntningar på lokala favoritens återkomst – musikfesten i Halloween-tider är tillbaka

Vasas stora bluesfest är tillbaka efter en tvåårig paus. Återkomster präglar Halloween Blues, men också en flytt.

Nyhetsbild

Antony Beevor: Ryssland är chanslöst mot Nato

I "Ryssland" vänder författaren till bästsäljande andra världskrigsböcker som "Stalingrad" och "Berlin" tillbaka till allt eländes början: första världskriget, ryska revolutionen och det ohyggligt grymma inbördeskriget som formade Sovjet.

Nyhetsbild

Författaren Hilary Mantel är död

Den brittiska författaren Hilary Mantel är död, säger hennes förlag till BBC.

Nyhetsbild

"Han skrev till henne att hon måste glömma honom" – grymma öden i K-G Olins nya bok

JAKOBSTAD Krossade drömmar, förhoppningar och hjärtan. I andra delen av sitt populärhistoriska verk "En ny värld" går K-G Olin vidare från framgångshistorier till svårare emigrantöden.

Nyhetsbild

"Ingen skam i att känna sig ensam" – Ailish dansar utifrån egna erfarenheter

"Ämnet är stigmatiserat" säger dansaren Ailish Maher om ensamhet. Nu turnerar hon i Österbotten med ett verk om just ensamhet.

Nyhetsbild

Svensk Idol-vinnare kommer till Vasa – Chris Kläfford gästar Janne Grönroos succéshow

"Jag hoppas på en skön och spontan pratstund", säger artisten Chris Kläfford. Han är det största affischnamnet då Janne Grönroos gör "Late night"-show i Vasa igen.

Nyhetsbild

Bokmässan i Göteborg tillbaka i fullformat – Sydafrika, Ukraina och klimatkrisen i fokus

Sydafrika är temaland på Bokmässan, med två års pandemiförsening. I våras lades även röster från Ukraina in som ett extratema. – Det är verkligen viktigt för oss, säger Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige.

Nyhetsbild

Presidentens allvarliga tal fick Sven-Erik att reagera – "Vi har insett hur oerhört snabbt dramatiska situationer kan uppstå"

"Jag är skeptisk till att skriva självbiografiskt. Jag har alltid befunnit mig i periferin och trivs med det", säger bokaktuella Sven-Erik Klinkmann.

Nyhetsbild

SVT gör ny serie om Sune

Sune är tillbaka! I SVT:s kommande komediserie "Familjen Andersson" får tittarna återigen möte Sune och hans familj: pappa Rudolf, mamma Karin och syskonen Anna och Håkan.

Nyhetsbild

Golden Globes tillbaka i rutan i januari

Golden Globes hamnade i skamvrån och få i film- och tv-världen ville närma sig galan eller arrangören, Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

Nyhetsbild

Boksläpp i Stockholm för Mats senaste bok – skriver om en man med ett mod som få

Medan han bökat i den svenska diplomaten Harald Edelstams livshistoria har Mats Fors inte kunnat låta bli att fråga sig själv: Vad skulle han egentligen ha tyckt om mig?

Nyhetsbild

Molly Sandén årets Ulla Billquist-stipendiat – "Det känns otroligt ärofyllt"

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till Molly Sandén. – Det känns otroligt ärofyllt att få ta emot det här priset som så många inspirerande kvinnor har fått innan mig, säger hon.

Nyhetsbild

RECENSION: Stadsorkestern bjöd på godbitar ur Beatles ikoniska låtskatt – "Men jag saknade sången"

Nyhetsbild

Woody Allen är färdig med filmskapandet

Woody Allen, 86, påbörjar i höst inspelningen av sin 50:e och sista film. Nästa projekt blir i stället en roman.