;

Kultur

Krönikor
Kultur
Sven-Erik Klinkmann
Kultur
Gustaf Widén
Kultur
Henrik Jansson
Kultur
Anna Möller-Sibelius
Kultur
Henrik Jansson
Kultur
Dan Holm
Kultur
Kaj Hedman
Kultur
Patrik Back
Kultur
Annette Kronholm-Cederberg
Kultur
Sven-Erik Klinkmann
Kultur
Patrik Back
Kultur
Patrik Back

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Erica Back sjunger i direktsänd operaföreställning

Operasångerskan Erica Back, med rötter i Närpes, medverkar just nu i Olli Kortekangas nyskrivna opera ”Veljeni vartija” som spelas i Tammerfors. På onsdag visas föreställningen i direktsändning på Arenan.

En dag för jägarna på Österbottens museum

Söndagen den 25 februari har det gått hundra år sedan jägarnas huvudtrupp kom tillbaka till Finland via Vasa efter att ha fått sin utbildning i Tyskland. För att fira det här ordnar Österbottens museum ett avgiftsfritt publikevenemang. Dessutom är det fritt inträde till utställningen "Jägarna".

Nyhetsbild

Alfred Backas bok en finlandssvensk historiasuccé

"Finland hundranånting 1917–2017" av Alfred Backa ges ut i en fjärde upplaga. Hittills har boken sålts i närmare 5000 exemplar.

Nyhetsbild

Mörker som saknar djup

RECENSION Nicko Smith tillägnar sin diktdebut ”alla utslagna, trasiga, nersupna, fattiga, hemlösa människoskärvor som krälar på samhällets botten” och betecknar samlingen ”Hki Rött” som sin röst för dem.

Nyhetsbild

Johannes Anyuru och Naja Marie Aidt med på Helsinki Lit

Programmet för den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit har offentliggjorts.

Nyhetsbild

Elin Willows rosas i Sverige

Vasaförfattaren Elin Willows debutroman ”Inlandet” ligger på sjunde plats på den lista där Dagens Nyheters kritiker listar de bästa böckerna just nu.

Nyhetsbild

Album om jägarna kan få Serie-Finlandia

Mika Lietzéns seriealbum "Jägarna – Fem berättelser" som Vasa stads museer gett ut är nominerat till priset Serie-Finlandia. Priset beviljas för ett inhemskt förtjänstfullt seriealbum och det delas ut 23 mars under seriefestivalen Tampere Kuplii.

Nyhetsbild

Doom-dagen infaller i Vasa på fredag

VASA Då trion Monolord har konsert i Vasa är det en återkomst till barn-och ungdomskvarteren för basisten Mika Häkki. Det prisade svenska doom-bandet spelar på Brödfabriken på fredag.

Nyhetsbild

Jesus kommer till Jakobstad - och han är svensk

JAKOBSTAD Han tolkade Judas och Pilatus innan han antog utmaningen som är Jesus. Snart kommer Alexander Lycke till Jakobstad med sitt hårdrocksband Astrakhan - för att sjunga låtar ur "Jesus Christ Superstar".

Nyhetsbild

Låtskrivare, sångare och dansare sökes till MGP

Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, skriva låtar eller dansa. Då kan du anmäla dig till Melodi Grand Prix som i år ordnas för tolfte gången.

Nyhetsbild

Ulvaeus planerar att bygga ut Abbamuseet

Björn Ulvaeus vill utöka Abbamuseet på Djurgården i Stockholm, skriver Stockholm Direkt.

Nyhetsbild

Cecilia Zilliacus lyfter fram nordiska och kvinnliga musiker på sommarens musikfestspel

Jean Sibelius barnbarnsbarn, rockaren Lauri Porra, är en av dem som medverkar på Musikfestspelen Korsholm i sommar. Hans nyskrivna verk för elbas och stråktrio får sitt uruppförande under festivalen.

Nyhetsbild

”Jägarna – Fem berättelser” tävlar om segern i Serie-Finlandia

VASA Mika Lietzéns seriealbum Jägarna – Fem berättelser, som utgivits av Vasa stads museer, är nominerat till hederspriset Serie-Finlandia. Priset beviljas för ett inhemskt förtjänstfullt seriealbum och delas ut vid seriefestivalen Tampere Kuplii i mars.

Nyhetsbild

Politisk Wes Anderson i "Isle of dogs"

Med "Isle of dogs" gör Wes Anderson sitt fjärde besök på filmfestivalen i Berlin. I den nya filmen görs rösterna av bland andra Scarlett Johansson, Bill Murray och Yoko Ono.

Nyhetsbild

"Domino" är Saara Aaltos andra UMK-låt

Saara Aalto har komponerat och skrivit låten tillsammans med Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez och Will Taylor. Både Ljunggren och G:son har lång erfarenhet av Eurovision Song Contest. Musikvideon till "Domino" har regisserats av Alex Herron.

Nyhetsbild

Tikanojas konsthem visar porträtt från fem århundraden

Ibland kan en konstkonservator göra underverk. Ett bevis på det är målningen av den svenska kungen Karl XII till häst som hänger på Tikanojas konsthem. Tavlan ingår i en utställning med porträtt från 1500-talet till våra dagar.

Nyhetsbild

Typisk Marvelfilm – kryddad med svåra teman

RECENSION. ”Black Panther” tar oss till ett Eldorado där Marvels första mörka huvudkaraktär kämpar mot en nyanserad antagonist.

Nyhetsbild

Ryssland och självcensur i färsk finsk komedi

"Sumu" är ett modernt kammarspel som handlar om business, Ryssland och självcensur. Och framför allt om relationer människor emellan.

Nyhetsbild

Show och dans i Replot uf – nu är det dags för "#ViÅ

REVY Replot uf:s föreställning "#ViÅ (...har något att visa upp i år)" är inte en traditionell revy, men har alla ingredienser som behövs för att locka publiken till skratt.

Nyhetsbild

Smashing Pumpkins återförenas

Tre av fyra originalmedlemmar från Smashing Pumpkins återförenas. Bara bassisten D'Arcy Wretzky saknas när Billy Corgan, James Iha och Jimmy Chamberlin ger sig ut på vägarna, ihop med Jeff Schroeder, tillsammans för första gången på 18 år.

Nyhetsbild

Victor Sågfors toppar singellistan i Japan

Det japanska pojkbandet Hey! Say! JUMP:s senaste singel Maeomuke toppar singellistan i Japan denna vecka. En av låtskrivarna heter Victor Sågfors och kommer från Pedersöre.

Nyhetsbild

Se videoklipp: Malaxartist sjunger i spansk talangshow

1

Erik Sjöholm, från Malax och bosatt i Madrid, medverkar i talangjakten "Spain's got talent". Han sjöng för sin flickvän och gick vidare från audition.

Nyhetsbild

Nya dirigenten ger första konserten med Röster

– Det har länge varit min dröm att leda en sånggrupp eller en mindre kör, säger Kirsi Tunkkari. Nu har den drömmen gått i uppfyllelse. Sedan i höstas är hon dirigent för vokalensemblen Röster i Vasa. På lördag är det dags för den första konserten.

Nyhetsbild

Se första trailern från komediserie med Ylva Ekblad

"Jättekiva" är en tvåspråkig tv-serie som har premiär i mars. Elmer Bäck, Anna Paavilainen och Ylva Ekblad spelar några av de viktigaste rollerna.

Nyhetsbild

Rolf Wikström ställer in Finlandsbesöket – Mats Ronander ersätter

Rolf Wikström, från Sverige, ställer in sina spelningar i Finland inkommande helg på grund av sjukdom. Han skulle haft konsert i Jakobstad på lördag och i Vasa på söndag. Landsmannen Mats Ronander ersätter Wikström på scenen.

Nyhetsbild

Populära Donnez återvänder till i Österbotten

Dansbandet Donnez spelar på Waskia i Vasa på fredag och i Stjärnhallen i Nykarleby på lördag. Donnez, som gästat Österbotten ofta, tillhör Sveriges mest kända dansband.

Nyhetsbild

Alanis Morissette till Pori Jazz

Alanis Morissettes har en lång karriär, men hon har bara besökt Finland en gång tidigare, 1999. I sommar har den kanadensiska stjärnan konsert på Pori Jazz den 21 juli.

Nyhetsbild

Polarpriset till Metallica

Uppdaterad Metallica blir det första metalbandet att få Polarpriset. Juryn jämför de kaliforniska hårdrockarna med Wagner och belönar dem jämte organisationen The Afghanistan National Institute of Music.

Nyhetsbild

Obamas moderna presidentporträtt avtäckta

De officiella porträtten av USA:s tidigare presidentpar Barack och Michelle Obama har avtäckts och markerar ett konsthistoriskt ögonblick.

Kammarmusik med kvinnliga förtecken

Terttu Iso-Oja tolkar nyskrivna sånger på Vasa Kammarmusikers konsert "Koko Nainen" i Toivo Kuula-salen på söndag den 18 februari klockan 16.

Nyhetsbild

Folkmelankoli och musik av Hancock på Doo-Bop

Två band spelar på fredag, och ett på lördag. Så ser helgen ut på Doo-Bop Club i Vasa.

Nyhetsbild

Trettiosex får bidrag för kultur

Kultursektionen vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) beviljar projektbidrag för regionala kulturprojekt åt 36 mottagare.

Musik på flöjt i Malax kyrka

Adelcrantz blockflöjtensemble, under ledning av Rainer Holmgård, ger en konsert i Malax kyrka söndagen den 18 februari klockan 19.

Jesse Kaikuranta tolkar folksånger

KARLEBY Sångaren- och låtskrivaren Jesse Kaikuranta från Karleby tolkar folksånger med Tallarit. En skiva släpps till sommaren.

Taike breddar sitt bidragsgivande

Vasa operastiftelse fick 20000 euro av Centret för konstfrämjande (Taike). Även Regionala danscentret i Österbotten beviljades pengar då Taike fördelade sammanlagt 8,3 miljoner.

Nyhetsbild

Kajsa Dahlbäck dirigerar och sjunger med stadsorkestern

Partymusik med feelgood-stämning. Så beskriver dirigenten Kajsa Dahlbäck Händels "Vattenmusik", ett av de verk hon presenterar på Vasa stadsorkesters torsdagskonsert.

Nyhetsbild

Schyffert är en svensk pajas – "Det är ett hedervärt yrke"

Jag trodde att det skulle bli stökigt, men det har inte varit ett negativt ord, säger Henrik Schyffert om "Var inte rädda"-turnén. Han gjorde sex föreställningar i Österbotten.

Nyhetsbild

Kör och storband bjuder på filmmelodier i Rewell Center

VASA Filmmelodier står på programmet på den konsert som kören Sunny Singers och Korsholms Big Band ger i Rewell Center på alla hjärtans dag.

Nyhetsbild

Musikern Lucinda Williams skriver memoarer

Artisten och låtskrivaren Lucinda Williams arbetar på sina memoarer, planerade att publiceras 2020 enligt New York Times.

Nyhetsbild

Elitkomikern Henrik Schyffert i strålande form

RECENSION Henrik Schyffert möter sina rädslor i "Var inte rädda". Han är larvig, genomtänkt – och rejält rolig.

Nyhetsbild

Regi med fingertoppskänsla

Nydramatiseringen av Sisko Istanmäkis succébok är en imponerande föreställning. Tvära kast mellan skratt och sorg hanteras med en hårresande närvaro.

Nyhetsbild

"Olisitpa sylissäni" årets finska schlager

Antti Ketonens låt "Olisitpa sylissäni" har tilldelats utmärkelsen årets finska schlager 2017. Ketonen belönades för sin låt på Iskelmä-radions schlagergala i Tammerfors.

Nyhetsbild

Wasa Teater ställer in dagens föreställningar av "Den första dagen"

VASA Wasa Teater har ställt in lördagens båda föreställningar av "Den första dagen" på grund av sjukdom.

Nyhetsbild

Sjuk Willie Nelson pausar turné

Countrystjärnan Willie Nelson har ställt in konserter i USA på grund av dålig hälsa.

Nyhetsbild

Bollywood-film om sann "menshistoria"

Den kontroversiella filmen "Pad man" har världspremiär på fredagen, skriver SVT. Bollywood-filmen är baserad på indiern Arunachalam Murugananthams liv och revolutionerande uppfinning – en maskin som tillverkar sanitetsbindor.

Kommande evenemang