Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Nu kör Musikfestspelen Korsholm igång

Den 24 juli öppnas Musikfestspelen Korsholm. Konstnärliga ledaren Jan-Erik Gustafsson säger att individuella intryck av musik är grunden till årets tema, "sinnesbilder".

Nyhetsbild

Släktskapet sitter i väggarna på konstutställningen: "Cirkeln är sluten"

Konstnären Martina Uthardts utställning "Kärleksfulla andetag" bjuder på rogivande konst i blomsteranda på en plats där några av hennes släktingar tidigare huserat.

Nyhetsbild

Villa Sandviken blir Villa Salsa

Den 26 juli finns det möjlighet att bekanta sig med den latinamerikanska kulturen då Villa Sandviken ordnar salsakväll.

Nyhetsbild

"Det blir som jul i juli" – Korsholms teater roar publiken trots sommarpaus

Det blev ingen sommarpjäs för Korsholms teater i år. Publiken kommer dock att kunna ta del av en mysig juliafton med både musik och hemliga avslöjanden.

Nyhetsbild

Åsa Tast: Rörigt men färgstarkt om trollpackor och tjuvar

RECENSION I kammarspelet Djävulsbrännarna får publiken bevittna hur rättvisa skipas och vad som kan hända om man idkar trollkonst. VBL:s recensent Åsa Tast gjorde ett besök till Pedersöre Tingshus.

Nyhetsbild

Hon illustrerar naturens skönhet – "Vill visa hur vacker världen kan vara"

På Galleri Arte Mare visas för tillfället utställningen "Point of view". Liselott Nyström Forséns tavlor har redan sålt mer än någon annan utställning gjort vid världsarvsporten.

Nyhetsbild

Ytterligare en artist klar för Vasa Festival

Den 1–3 augusti ordnas Vasa festival, och nu avslöjar arrangören ett till artistnamn till fredagen. Det rör sig om en högaktuella popstjärna.

Nyhetsbild

Åsa Tast: Lustfyllt lärande och listiga ledtrådar i Oravais

Oravais historiska förening har under flera år ordnat interaktiva pjäser för familjer med fokus på historiska händelser vid Fänrik Ståls center. VBL:s recensent Åsa Tast gjorde ett besök till "Rambambula".

Nyhetsbild

Diandra och Antti Rissanen uppträder med Vasa stadsorkester – bjuder på låtar av världsberömda divor

Fredagen den 19 juli sjunger Diandra tillsammans med Vasa stadsorkester och dirigenten Antti Rissanen i stadshuset. Konserten visas även på bioduk i kyrkparken.

Nyhetsbild

Åsa Tast: Angeläget om jakten på en mamma

RECENSION "Hur man möter en mamma" är ett viktigt inlägg i debatten kring manliga gaypars önskan och rättighet att få bilda familj, skriver VBL:s recensent Åsa Tast.

Nyhetsbild

"Shogun" kan skriva tv-historia på Emmygalan

En japansk serie kan dominera på den amerikanska tv-galan. "Shogun" fick hela 25 nomineringar till Emmygalan i september.

Nyhetsbild

Vändningen: Jazzlegenderna fortsätter karriären – "Vi kör på så länge vi kan"

I morgon kan man höra svängig musik från Vasa centrum då två av stadens jazzveteraner visar att de ännu hänger med i svängarna.

Nyhetsbild

Wienviolinisten Albert Sahlström uppträder med sin Stradivarius i Vasa: "Instrument av högsta världsklass"

Den tidigare Vasamusikern Albert Sahlström har hunnit med en hel del i sin unga violinistkarriär. I dag bor han i Wien, men återvänder på onsdag till hemtrakterna för att uppträda i Trefaldighetskyrkan med pianotrion ISBU.

Nyhetsbild

Humor, blommor och personporträtt samsas på Stundars

RECENSION Under sommaren samsas tre utställningar vid Stundars. Bland verken hittas både imponerande hantverk och taktila upplevelser riktade till de yngre besökarna.

Nyhetsbild

Sebastian "Bubbeli" Lindgrens Jakobstadslycka: "Väldigt taggad att uppträda där för första gången"

JAKOBSTAD Barn och unga kunde se honom live på Stafettkarnevalen i början av sommaren. Nu får vuxna chansen att se Bubbeli uppträda i Jakobstad, en stad som han känner väl trots att han aldrig uppträtt här tidigare.

Nyhetsbild

Jason Derulo och Kraftwerk bland artisterna – Pori Jazz kulminerar i helgen

Pori jazz ordnas varje år under en veckas tid. Den här helgen kulminerar festivalen med stora artistuppträdanden. Enligt arrangören har allt hittills gått enligt planerna.

Nyhetsbild

Åsa Tast: Musikaliskt berörande om trauma och försoning

RECENSION Jag skulle gärna ha sett mera intensitet och tempo samt ett par ordentliga kill your darlings, skriver VBL:s recensent Åsa Tast.

Nyhetsbild

Beverly Hills-stjärnan Shannen Doherty är död

Skådespelerskan Shannen Doherty har avlidit vid 53 års ålder. Hon är framför allt känd för sin roll som Brenda i tv-serien "Beverly Hills".

Nyhetsbild

Patrik Back: Klassiska festivalen blev en i öl-mängden – Pori Jazz portar unga till förmån för ölförsäljning

Nu pågår Pori Jazz, som varit en familjär festival där föräldrar och barn kunnat lyssna på favoritartister tillsammans. Så är det inte längre.

Nyhetsbild

"Feminismen förminskas samtidigt som den förstoras till något hotfullt"

Livet som "tradwife" har blivit en trend på sociala medier. Det skiljer sig rätt mycket från hur de verkliga hemmafruarna levde på 50-talet. Det tar Anna Lindholm upp i sin senaste bok "Husmödrar och feminister".

Nyhetsbild

Bruce Springsteen bjöd på ännu en musiktornado – med en vemodig känsla

RECENSION Allt var inte perfekt när Bruce Springsteen och legendariska The E Street Band spelade på en utsåld stadion i Helsingfors. Men när bandet hittar tändvätskan så låter de ännu himlastormande bra.

Nyhetsbild

Bolaget hoppas ingen ramlar av festivalscenen i kväll – "Vi ska bjuda på en riktig rodeo"

Med hitlåtar som "Ikväll igen" och "Dum" är Bolaget en av de största grupperna i Norden för tillfället. Om några timmar står de på scenen på Bigday summer festival, och utlovar energi och kaos.

Nyhetsbild

Linn gjorde film om Meteorian och Söderfjärden – med magisk tvist

Linn Grankulls examensarbete skildrar hemlängtan och bekanta platser med mystik. Det baserar sig på Meteorian och Söderfjärden.

Nyhetsbild

Han har sjungit för både påven och kungafamiljen – nu kommer han till Österbotten

Nästa vecka besöker den internationellt kända musikern Eddie Oliva Österbotten.

Nyhetsbild

Nytt metalband från Österbotten ska turnera med Apocalyptica

Ett nytt österbottniskt metalband, med rötterna i Nighon, ger sig i november ut på turné med Apocalyptica.