Kultur

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

PATRIK BACK: Ministern som numera alltid är färsk besöker stan – det har blivit för lätt att raljera om praktikantplats

Man vinner inga val på att profilera sig som kulturpolitiker – den insikten verkar vara rotad i politiker på alla nivåer i landet, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Slukar KAJ allt syre i det österbottniska humorrummet? – "Överraskande att vi inte ser en humorvåg"

KAJ:s musikal förpassade ett klassiskt rekord till historieböckerna. "Det är överraskande att vi inte ser något som påminner om en humorvåg i Österbotten", skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Patrik Back: Hoppet finns ännu – jag kan inte sluta titta på en glad Eurovision-est

Den här Eurovision song contest-texten riskerar att bli patetisk, skriver Patrik Back, så vill ni läsa djupanalyser om The Rasmus finalchanser och kameravinklar i Sveriges scenshow är det ingen vits att läsa vidare.

Nyhetsbild

Patrik Back: Flera orsaker för Vöråborna att traska till Astra – Josefin Sirén har många ess i popärmen

Det är lätt att tjata sig andfådd om "Klöver åtton", men det finns anledningar att lyssna på Josefin Sirén. Den urstarka "Säg va do vil" och en rörande KAJ-tolkning lär bli höjdpunkter då hon har konsert på hemmaplan.

Nyhetsbild

Efter festen kryper man till korset – och fördömer våldet

KOMMENTAR Först när jublet lagt sig och applåderna tystnat i teaterhuset i Hollywood kryper först Amerikanska filmakademin och sedan Will Smith till korset.

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Först skrattar han, sedan slår han – typisk toxisk maskulinitet

KOMMENTAR På vilken gala kan en man gå upp på scenen, slå konferencieren och sedan gå och sätta sig igen? Svaret är på Oscarsgalan.

Nyhetsbild

LYSSNA: Bengtas Ballins låtval överraskar – plötsligt saknas en välbekant underton

"Sångaren i Bengtas Ballin nöjer sig med ett avmätt och möjligen nonchalant 'Säj kva ett vill'" skriver Patrik Back om den sydösterbottniska duons senaste tolkning.

Nyhetsbild

Patrik Back: Förhoppningen om ett tryggare Europa – var det bara en parentes?

"Om någon mer bildad person förklarat geopolitik så skulle vi insett att det i Finlands fall var ett finare ord för det vi lärt oss tidigt i livet" skriver Patrik Back och känner sorg över att kriget åter rasar i Europa.

Nyhetsbild

Patrik Back: Märkligare saker än att belöna tidigare Nykarlebybor två år i följd har skett

Robert Åsbacka fick Tollanderska priset – ett av de största litterära prisen i Norden – i lördags.  Samtidigt nämnde han nästa logiska pristagare, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Patrik Back: Någon borde göra något – vägen till Sidjärv och vidare ut i Leif Sjöströms Finland ligger öppen 

Det är tio år sedan Folkets dagblad-skaparen Leif Sjöström avled. Patrik Back har läst Henrik Meinanders nya bok om Henrik Tikkanen, och efterlyser ett verk om Sjöströms humoristiska skildring av Österbotten och Finland.

Nyhetsbild

"Håll mig borta från blod, låt mig drömma min dröm" – eftertankar om Kurt Högnäs lyrik

"Egentligen behöver man sakta ner mer än vanligt inför Kurt Högnäs (1931–2021) poesi för att alls kunna öppna sig för lågmäldheten och de subtila skiftningarna i den" skriver Anna Möller-Sibelius.

Nyhetsbild

Patrik Back: Det gör ont nu – och ovissheten är ett gift

Det är lätt att vara en olyckskorp och måla f-n på scengolvet. Januari lär bli en förlorad månad för den hårt prövade kulturbranschen – och även februari riskerar att bli det.

Nyhetsbild

Kommentar: Det är litteraturprisernas högsäsong – men det stora österbottniska priset flyger under radarn

Hur många minns vem som fick österbottniska Choraeuspriset tidigare i år? Priset är pengamässigt större än många prestigefyllda litteraturpriser, men det är ännu relativt okänt.

Nyhetsbild

Patrik Back: Vem? – det var… hmmm… fler än vanligt som var överraskade i år

Välbekant reaktion, men samtidigt något nytt. Svenska Akademien bjöd på en rolig överraskning då Abdulrazak Gurnah får Nobelpriset i litteratur.

Nyhetsbild

En ton har tystnat i Vasa – Clark Jakobsson gjorde ett stort avtryck

Clark Jakobsson föddes den 11 november 1941 och avled den 21 september 2021. Musiken var och förblev hans kraftkälla ända till slutet.

Nyhetsbild

Patrik Back: Jag mötte "Rederiet"-ondskan i Smedsby – återkomsten är betydligt mer nyanserad

Att humorgruppen KAJ sjösatt musikalfartyget "Botnia Paradise" är höstens mest omtalade teaterhändelse i Österbotten, men "Rederiet"-överstyrmannen Erik Kiviniemis återkomst på scenen är fascinerande.

Nyhetsbild

"En låt som väntade på att KAJ skulle skriva den" – "Botnia Paradise" låt för låt

KAJ:s nya musikal innehåller 17 musiknummer. Här kan du läsa om låtarna som har nattklubbspotential och toner som gjorda för Vegatoppen.

Nyhetsbild

Kommentar: Abba är tillbaka – och bussar fyllda av österbottnisk musikalpublik kör över alla mina analyser

Det ljuder nästan utstuderat manipulativt då Abba drar i känslotrådarna, skriver Patrik Back. Så förmågan att skriva bitterljuv popmusik är intakt.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Inte en bubbla som sprack – de österbottniska "musketöserna" bidrog till att göra skillnad

Beskedet om att Marginal förlag avslutar verksamheten har resulterat i en relevant diskussion om tillståndet i litteratur-Österbotten. Oavsett åsikt så är diskussionen en bekräftelse på att Marginal bidragit till att göra skillnad, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

"Ho läng ska man måst hör e?" Förhoppningsvis länge! – Rickard Eklund och Josefin Sirén fortsätter att blåsa på glöden

Josefin Siréns "Säg va du vil" verkar vara född av ren nödvändighet. Det är verkligen inte alla som lyckas förmedla den känslan med sina låtar.

Nyhetsbild

Patrik Back: Nu snackas det äntligen om Finlands chanser i en Eurovision-final

Låten "Dark side" har även en nästan överraskande förmåga att gå genom tv-rutan. Nu snackas det Blind Channel i Rotterdam – och i Finland.

Nyhetsbild

Patrik Back: En liten skräll om Finland missar finalen – så brukar det inte kännas

"Vi är härdade. Finland har mosats i tidigare semifinaler, även med finaltippade låtar", skriver Patrik Back som likväl tror att Blind Channel tävlar i lördagens Eurovision Song Contest-final.

Nyhetsbild

Patrik Back: Det är dags att regeringen visar att den vet vad tillsammans betyder

Hur stor del av BNP ska en bransch bidra med för att betraktas som viktig? Kultur- och evenemangsbranschens sansade hållning under coronapandemin har övergått till frän kritik av regeringens agerande.

Nyhetsbild

Svensk 1990-talsikon i finsk juntti-låt — det blir inte mer party än så när Eurovision-bidraget utses

Fjolårssegraren Aksel vill upprepa bedriften, ett rockband är favoriter och Pandora rivstartar UMK-finalen. Patrik Back har lyssnat på finallåtarna.

Nyhetsbild

Kommentar: Sparv läser bok är en nyhet – precis som "man biter hund"

Tim Sparvs bokklubb är ett fint initiativ, men förhoppningsvis irriterar det hyfsat många elitidrottare att det är "man biter hund"-stämpel på deras läsning.