Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Eric Saade bar palestinasjal under öppningen av ESC – SVT: "Tråkigt"

Eric Saade uppmärksammade Palestina i öppningsnumret i den första semifinalen i Eurovision Song Contest – genom att bära en palestinasjal kring handleden. "Tråkigt", säger SVT till TT.

Nyhetsbild

"Ska något hända får man göra det själv" – före detta Vasabo arrangerar ny ståuppkväll

"Standup på svenska" erbjuder österbottningar möjlighet att kliva upp på scenen. – Det är här magin händer, säger arrangören Jonathan Lagerquist.

Nyhetsbild

Nakenbyxan från Finland öppnar jeansägget – här är startfältet i ESC

"Cha Cha Cha" skanderade ESC-publiken ifjol. Nu ska Windows95man försöka upprepa succén – klädd i nakenbyxa och med "No Rules"-motto. I kvällens första semifinal tävlar femton bidrag om tio finalplatser. Patrik Back bedömer låtarna.

Nyhetsbild

"Det här är min samhällstjänst" – Hannele Mikaela Taivassalo fortsätter arbeta för litteraturen och demokratin

En guldkant, det är vad många politiker väljer att tala om konsten och kulturen som. Men Hannele Mikaela Taivassalo vet att de handlar om så mycket mer, de är vad som krävs om vi vill leva i en demokrati och en civiliserad kultur.

Nyhetsbild

Drake och Kendrick Lamar – därför bråkar de

De släpper låt efter låt där de häcklar varandra. Här är bakgrunden till fejden mellan två av världens största rapstjärnor.

Nyhetsbild

Pedavoces är en ung 50-åring – jubileumskonserten en fest med sångarglädje och beröring

Klangen är ungdomligt fräsch och sångarnas lust och iver gav vitalitet åt utförandena, skriver recensenten Rolf Nordman.

Nyhetsbild

Barn skapade vackert konsthav – i djupet döljer sig en oro för framtiden

Konstskolan Taikon ordnar vernissage för utställningen "På världens hav". I skuggan av det vackra finns en oro över konstskolans höjda kursavgifter.

Nyhetsbild

Esa Siltaloppi belönades för kulturgärning – nu ger han ut ny Vasabok

På torsdagen fick fotografen Esa Siltaloppi motta priset för Årets kulturgärning i Vasa 2023: "Det känns otroligt stort".

Nyhetsbild

Säregna stjärnorna från Solf och Tölby briljerar i Sverige – bedrövligt om ett besök i Österbotten uteblir

RECENSION Detta är konstnärlig österbottnisk "kufiskhet" av finaste sort, skriver Patrik Back om Iiris Viljanens och Stina Ekblads föreställning efter premiären i Umeå.

Nyhetsbild

Jansson var studentkören Pedavoces första dirigent – "Tjugo år med världens bästa kör"

När lärarutbildningarna på svenska i Finland sammanfördes till en i Vasa grundades i samma veva studentkören Pedavoces. Initiativtagaren Per-Håkan Jansson tyckte det var spännande att arbeta med den blandade kören.

Nyhetsbild

Tuff tonåring i Terjärv – Edna Svartsjö var både driftig och stark

Nej, det är inte synd om Edna Svartsjö, skriver Åsa Tast om Ulrika Hanssons nya roman. Tematiken är tung men texten är skriven med lätthet och luftighet.

Nyhetsbild

Ett mittfinger mot världen – Catariina Salo skriver om frigörelse och emancipation

Detta är en bok som blivit värkt fram, en katharsis och kanske också en uppgörelse, skriver Åsa Tast om Catariina Salos "Parasit".

Nyhetsbild

Palestinaflaggan förbjuds i Eurovision-arenan

Arrangören av Eurovision, EBU, förbjuder palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten.

Nyhetsbild

"Suomi Barbie" träffade Ken i mataffären – fotoutställning ger ikonen nytt ansikte

Fotograferna Aja Lund och Daria Gatska har utforskat vem Barbie skulle vara om hon var en medelålders finländsk kvinna. Resultatet kan ses på utställningen "Suomi Barbie".

Nyhetsbild

Kulturfondens vårfest blir en konstupplevelse – "Passar människor från olika kulturer"

Hamidreza Keshvarpajuh och Jens Heinström är konstnärliga ledare för programmet på Kulturfondens vårfest. Det blir experimentella upplevelser, spontana framträdanden, teater och livemusik.

Nyhetsbild

LISTA: De här artisterna uppträder i Österbotten i sommar

Årets Mellovinnare kommer till Vasa, Markoolio ska till "Faggen" och Benjamin Ingrosso håller en av sommarens sista konserter i Jakobstad. De och många fler kan ni läsa om i listan nedan.

Nyhetsbild

"Nu identifierar vi oss som män" – KAJ släpper nytt album och åker på turné

Humorgruppen KAJ är tillbaka med nytt album och ny turné. "Att få möta publiken ger oss ny energi", säger Jakob Norrgård.

Nyhetsbild

Anna-Lena Palomäki får Mikael Lybeck-priset

"Hennes engagemang och passion föder ständigt nya idéer". Så lyder en del av motiveringen.

Nyhetsbild

Wasa Sångargille uppträder med konsert om manlighet

Wasa Sångargilles konsert "Mannakraft" uppfördes för första gången år 1999. Nu, 25 år senare, ska de uppträda med “Mannakraft 2.0”.

Nyhetsbild

Julia Mäkkylä utforskar besattheten av kroppen – allt började vid en hotellpool

"Jag gillar när mina noveller befinner sig på gränsen till det absurda" säger författaren Julia Mäkkylä från Övermark. Nu är hon aktuell med sin andra bok "Vinklar".

Nyhetsbild

"Jag vill spräcka fördomar" – Wilma Möller aktuell med ny bok i nostalgigenre

Fladdrande manar och spännande intriger är vad Wilma Möller utlovar i sin nyaste hästbok "Springa som vinden". På söndag besöker hon Österbottens bokmässa.

Nyhetsbild

Bonden från Övermark skrev starkt om frontlivet – angelägen läsning när det åter är krig i Europa

RECENSION Bertel Räfsbäck skrev klart sin utvidgade krigsdagbok på 1990-talet. Nu finns den utgiven, och är sorgligt angelägen läsning, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Det finskspråkiga coverbandet Tönt uppträder med Kentlåtar på Ritz – "De måste sjungas på svenska"

Medlemmarna i coverbandet Tönt har två gemensamma intressen: det svenska språket och 90-talsbandet Kent. Bandmedlemmen Juha Itkonen berättar att bandet kom till tack vare en bok.

Nyhetsbild

På Österbottens bokmässa ryms alla med: "Ingen är bättre eller sämre"

En tre dagar lång mässa för bokälskare utlovas då Österbottens bokmässa är tillbaka för andra året i rad.

Nyhetsbild

Patrick Linman firar 30 med show – "Trubaduren har högre status än tidigare"

"För mig är det rena rama semestern i jämförelse med ett vanligt jobb" säger Patrick Linman som gjort över tusentals spelningar. Nu firar har 30 år som trubadur med show på Ritz.