Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Stort intresse för HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade

HSS Medias och Yle Österbottens enkät om matvanor har engagerat österbottningarna. 3 100 personer har svarat på våra frågor om mat och ätande. 60 procent uppger att de har förändrat sina matvanor.

Nyhetsbild

Höstterminen börjar 12 augusti 2019 – två lördagar blir skoldagar

2019 börjar Vasaskolorna höstterminen den 12 augusti. Dessutom är lördagen den 14 december och lördagen den 23 maj 2020 skoldagar. Det slog nämnden för fostran och undervisning fast på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Bastu förstördes i brand på Jägaresplanaden

VASA En person fick lindriga rökskador och källaren förstördes när det började brinna i en bastu i Dragnäsbäck på onsdag kväll.

Nyhetsbild

Antons skoltid var kämpig – han fick bokstavsdiagnos som vuxen

JAKOBSTAD Anton Plogman är uppväxt med missbruk i familjen och fick själv alkoholproblem i tonåren. Som vuxen fick han diagnosen ADD. Nu är det hans jobb att dela med sig av sina erfarenheter.

Nyhetsbild

FMT-terapi hjälpte Kim vid allvarlig neurologisk skada

I början av 2000-talet feldiagnostiseras Kim. Det leder till fel rehabilitering och en mycket svår återhämtning. Än i dag är det inte helt säkert vad som orsakade de neurologiska skadorna.

Nyhetsbild

Musikterapeut: "Det finns ett stort behov av musikterapi i skolor"

VASA Under studietiden utförde Sol-Britt Häggblom en praktik där hon bland annat arbetade med unga som haft en stroke. Där och då väcktes intresset att arbeta med musikterapi i framtiden.

Nyhetsbild

Vasas och Björneborgs svenskspråkiga abiturienter i gemensam musikal

VASA Musikalen "Dömd" har premiär den 16 november i Vasa och den 7 december i Björneborg. Musikalen handlar om hur lätt det är att dömas av samhället.

Nyhetsbild
1

Kommundirektör Rurik Ahlberg: "Jag kommer inte att ta emot ersättningen"

KORSHOLM Ersättningen på 500 euro i månaden och två veckor tjänstledigt med lön motsvarar inte alls den arbetsbörda som fusionsutredningen orsakar. Det anser kommundirektör Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

Övisklass vann videotävling med bidraget "Hundra orsaker"

En mångkulturell video blev vinnaren i den första videotävlingen som Vasa Vatten och stadens social- och hälsosektor (tandvården och enheten för hälsofrämjande) ordnade.

Nyhetsbild

Extrem arbetsbörda i Korsholm – Tjänstemän får extra lön i fem månader

KORSHOLM Fusionsutredningen har krävt mycket extra jobb av tjänstemännen i Korsholm. Nu vill politikerna ge kompensation och visa sin uppskattning.

Nyhetsbild

Vasa avtalar med Korsholm om vårdplatser

Snart kan Vasapatienter flyttas från Vasa centralsjukhus till Korsholms eller Oravais närsjukhus i väntan på att bli hemskickade.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Keistinen: "Jag uppmanade inte Vasa att kringgå lagar"

VASA Medicinalrådet Timo Keistinen tycker i stället att Vasa sjukvårdsdistrikt kunde gå samma väg som man gjort i Karleby.

Nyhetsbild
2

Medicinalrådets råd till Vasa i jourfrågan: "Fråga inte utan agera i stället"

VASA Timo Keistinen kom med en ovanlig uppmaning till Vasahåll under Sjukhusdagarna som pågår i Helsingfors. "Säger en del om honom som person", kommenterar Hans Frantz.

Nyhetsbild

Svenska Vasaskolor vill ha längre sommarlov – ”Ganska sannolikt blir det så”

SKOLAN Förslaget är att Vasaskolorna inleder läsåret den 8 augusti nästa år. De svenska skolorna vill vänta till måndagen den 12 augusti. Nämnden tar ställning i dag.

Nyhetsbild

Tillgångar frysta för företagarpar i Kristinestad – misstänks för allvarliga brott

Ett företagarpar från Kristinestad misstänks för fyra grova skattebrott. Brottsmisstankarna gäller såväl paret som deras två gemensamma företag.

Nyhetsbild

Årets mjukdjursinsamling avslutad – över 800 mjukdjur samlades in

Nu har årets mjukdjursinsamling avslutats. Enligt insamlingens initiativtagare Eva-Maria Strömsholm skulle insamlingen aldrig lyckas så bra utan duktiga kontaktpersoner runtom i Österbotten.

Nyhetsbild

EU ger efter för påtryckningar – tillåter full ersättning för vargskador

Medlemsländerna får bevilja full kompensation för alla skador som uppstår genom vargangrepp. Hittills har ersättningen begränsats till 80 procent av skador som förorsakas av rovdjur.

Nyhetsbild

Hjortkrock på Strandvägen i Malax

MALAX En personbil kolliderade med en hjort på Strandvägen tidigt på måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Upplysta cyklister i Språkbadsskolan

JAKOBSTAD För ett veckor sedan fick någon en ljus idé som har spridit sig främst bland killarna. Cyklar och hjälmar dekoreras med batteridrivna ljusslingor.

Nyhetsbild

Styrelsegården renoveras – se var fullmäktige och direktörer ska sitta under tiden

VASA Fullmäktige får lågt till tak och stadsdirektören får inte eget rum. Stadens högsta ledning lever spartanskt under de två år Styrelsegården renoveras.

Nyhetsbild

Längre anmälningstid för demonstrationer får kritik – "Inte motiverat att inkräkta på grundläggande rättigheter"

Statsmininster Juha Sipilä (C) ger tummen ner. Experter efterlyser bevis på att en ändring verkligen behövs. Justitieministeriets förslag att spontana demonstrationer bör anmälas tre dygn på förhand kämpar i motvind.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Nytt system gör att larmet kopplas till den som är ledig – "Språket behöver förbättring"

Snart byts det gamla nödcentralsdatasystemet till en nyare modell – en förnyelse man länge väntat på. Det innebär att larmet kopplas vidare om ingen svarar på 20 sekunder.

Nyhetsbild
2

SFP i Korsholm uppmanar Kim Eriksson att uppföra sig bättre

KORSHOLM SFP-gruppen anser att det inte är okej att banda ett kommunstyrelsemöte, vilket socialdemokraten Kim Eriksson gjort. – Vi väntar oss att alla respekterar reglerna, säger SFP:s gruppordförande Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

Berättelsen i centrum för Turtschaninoff

JAKOBSTAD För Maria Turtschaninoff får hennes böcker gärna läsas feministiskt, men de innehåller i första hand berättelser snarare än budskap. Det var något av vad hon förmedlade till elever från Jakobstads gymnasium på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Dans, musik och fyrverkerier på julöppningen i Vasa

De skotträdda husdjurens mardrömskväll närmar sig. Julöppningen den 25 november avslutas nämligen med fyrverkerier från Rewell centers tak.

Nyhetsbild

Bybutiken i Björkö söker ny ägare – "Otroligt stor förlust om butiken stängs"

KORSHOLM Efter bara dryga 1,5 år slutar Ida Lönnbäck som köpman för bybutiken i Björkö. Butiken kämpar med sjunkande omsättning.

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja tidigare – Jakobstad testar redan

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga skolväsende har fått statliga pengar på cirka 19.000 euro för att kunna erbjuda frivillig svenska från årskurs 1 detta läsår.

Nyhetsbild

Vamias studerande ordnade företagsmässa – "Roligt att få prova på något nytt"

SE BILDER FRÅN MÄSSAN Vamias studerande ordnade en Välmåendedag och Ung Företagsamhet (UF) minimässa på tisdagen i Vasa. Besökare fick boka olika skönhetsbehandlingar på plats, men det som lockade mest var de småföretag som de studerande själva startat.

Nyhetsbild

Apotekaren stängde i Dragnäsbäck och öppnade i Stenhaga

VASA Apoteket i Dragnäsbäck flyttade till Stenhaga och bytte namn i samma veva.

Nyhetsbild
2

Mopedist blev påkörd, bilisten smet – "En mammas värsta mardröm"

VASA På måndag kväll blev Vasabon Ann-Sofi Loos son påkörd då han körde moped. Bilisten smet efter krocken. Nu uppmanar hon andra till försiktighet i trafiken.

Nyhetsbild

Förlängt regionalt mandat för Pedersöre

PEDERSÖRE Henrik Sandbergs pensionering som beslutsfattare drar ut på tiden, då Pedersöres mandat för ordförandeposten för den regionala social- och hälsovårdsnämnden har förlängts.

Nyhetsbild

Novia satsar i ny utbildning i teknik på engelska i Vasa

VASA Yrkeshögskolan Novia inleder en ny mastersutbildning på engelska i Vasa. Utbildningen riktar sig till personer som ska skapa värde i framtidens ledarskap och affärsutveckling.

Nyhetsbild

Sommarlovet slutar tidigt nästa år – sjutton dagar ledigt över jul och nyår

Vasaeleverna ser ut att få masa sig till skolan ovanligt tidigt nästa höst. Enligt förslaget börjar terminen redan den 8 augusti.

Nyhetsbild

Rondellbygget stänger en del av motorvägen

VASA En del av motorvägen mellan simhallen och fotbollsstadion är nu stängd. Rondellbygget utgör en flaskhals i biltrafiken under ett år framöver.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Byaråd vill ha säkrare trafik i Solf – "Det har varit flera nära ögat-incidenter"

KORSHOLM Solf byaråd efterlyser farthinder och övergångsställen längs Solfvägen. Många kör genom byn i för hög hastighet.

Nyhetsbild

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Nyhetsbild
1

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild

Politiker sätter sig in i plastfrågan – "Plasten har blivit syndabock"

KRONOBY För att få mer kött på benen inför klimatfrågor i riksdagsvalet vänder SFP-politiker sig till sakkunniga. Rani Plast propagerar självklart för plasten.

Nyhetsbild

Seminariet Rethink ökar kännedom om cirkulär ekonomi

Kan det omtalade energiklustret i Vasaregionen också bli ett kluster för cirkulär ekonomi? Den här idén lyfter seminariet Rethink upp nästa vecka.

Nyhetsbild

Runsor Express kan få en fortsättning

VASA Vill man ha mer kollektivtrafik och mindre utsläpp måste man satsa på det. Det tyckte en majoritet av Vasafullmäktige och höjer anslaget med 125 000 euro.