Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kim's Comics: På posten

Ju högre position, desto högre lön.

Nyhetsbild

Finlandssvenska socialdemokrater väljer ny ordförande – ser ut att bli kamp om posten

Erica Helin från Åboland och Jacob Storbjörk från Jakobstad är intresserade. Viceordförande Anette Karlsson säger varken ja eller nej. Mycket tyder på att det blir flera som aspirerar på att efterträda FSD-ordföranden Viktor Kock.

Nyhetsbild

Idriss är tillbaka från sin pilgrimsresa: "Det var en fantastisk upplevelse"

VASA Under sommaren gjorde Idriss Omgamala Ahmad en pilgrimsresa till Mecka. Hon kommer aldrig att glömma känslan när hon anlände till muslimernas heliga stad.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Motormässan i full gång i Botniahallen

Utställarna på motormässan Westcoast Motor Show i Botniahallen har använt sin fantasi för att locka besökare till sina bilar. Benjamin Myllyluoma, med familj, klädde till och med ut sig för att matcha bilen. Här kan du se bilder från mässan, som pågår under helgen.

Nyhetsbild

Flera markaffärer på gång vid Vikby 2 – "Startskottet för industriområdet"

KORSHOLM Flera företag från Vasa och Korsholm vill sätta spaden i marken vid industriområdet Vikby 2 i Korsholm. – Det här har vi väntat på, säger ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Nyhetsbild

Köpet av gamla byggnadskontoret har gått i stå – bostäder kräver ny plan

I början av året sålde Nykarleby det gamla förvaltningshuset till ett bolag som bildats av byggföretaget Sirén & Wik och Hj Bertula & Son. Men fastighetsaffären har inte verkställts.

Nyhetsbild

Se kartan: 75 sjunkna skepp i Kvarken

De steniga farvattnen i Kvarken är ökänt farliga att navigera i. Vår klickbara karta visar platsen för 75 olika vrak från Korsnäs i söder till Oravais i norr och berättar deras historia.

Nyhetsbild

41-årig dansk i Närpes kyrka får grundlig rehabilitering

Hälsotillståndet är gott men efter 41 år är det dags för lite rehabilitering. Som att åtgärda huvudverket och rensa luftrören.

Nyhetsbild

Unga österbottningar berättar: Så här dåligt mår vi

"Ibland formar sig ångesten som en klump i bröstet och den försvinner inte." Så skriver en gymnasieelev i undersökningen #allaskafåmåbra. Läs de ungas berättelser om psykiskt illamående.

Nyhetsbild

Se kartan: Varje prick berättar om ett skepp som gått under i norra Österbotten

Tyska ubåtar, grund och stormar har förpassat fartyg och båtar till havets botten utanför Jakobstad och Karleby. Kolla in kartan som visar var vraken ligger och berättar deras historia.

Nyhetsbild

En kust full av vrak – Många av skeppsvraken väntar än på sin upptäckare

KARLEBY Den österbottniska kusten är ställvis rena rama skeppskyrkogården. Enligt en lista finns fler än hundra skeppsvrak i regionen.

Nyhetsbild

Migris kommentar ger inget hopp: "Enda lösningen verkar vara olagliga metoder"

Närpes Pass från hemlandet krävs för arbetsuppehållstillstånd. Migris besked ger inget hopp för afghanen Reza och tomatodlaren Strand.

Nyhetsbild

Frustration i Pjelax – när som helst kan afghanske Reza, 23, tvingas sluta jobba

Närpes Afghanske Reza gillar växthusarbetet men kan plötsligt tvingas ut ur landet. Orsak: Han saknar uppehållstillstånd och ambassaden är onåbar.

Nyhetsbild

Internationell workshop jobbade med inredningsdesign för båtar

JAKOBSTAD Vad händer när studeranden från två yrkeshögskolor i Finland får arbeta tillsammans med studeranden från Donghua University i kinesiska Shanghai? Den frågan har delvis fått svar under en internationell workshop i veckan som gått.

Nyhetsbild

Nu rivs uthuset i Gamla Vasa stationspark – det mesta för återanvändning

VASA För många skulle uthuset i Gamla Vasas stationspark vara ett hopplöst fall.  Men inte för Lasse Villanen. Han tar till vara nästan allt.

Nyhetsbild
1

Nu är det än en gång dags för motormässa – unik rallybil ett av utställningsobjekten

KORSHOLM Minns du Grus-Kalle? Han var ett stort rallynamn på 1970-talet då han bland annat tävlade på travbanan i Vasa. Nu är hans bil, en Volvo PV -58, här – denna gång som utställningsobjekt på West Coast Motor Show.

Nyhetsbild

Fullmäktige godkände delgeneralplanen för Karperö-Singsby – men alla var inte nöjda

Fler och snabbare byggrätter, det ska Karperö-Singsby få. Alla i fullmäktige ansåg inte att det fanns rättvisa i vem som får byggrätter. En av dem var Lars Gästgivars: "Det stör mig att det finns de som har nio hektar mark och får ett byggnadstillstånd" sa han.

Nyhetsbild
1

Polis om avloppsutsläppet i Metviken: Det gick fel redan i husets VVS-planering

VASA Sommarens avloppsmiss var inte grovt brottsligt, enligt polisen. Men varken byggfirman bakom eller staden är helt friade än.

KD:s unga i Österbotten valde styrelse – Oroas av ökade utgifter under högkonjunktur

KD Unga i Österbotten höll årsmöte i Vasa den 19 september. På mötet valdes bland annat ny ordförande.

Nyhetsbild

Fiskets hus tävlar om fint arkitektpris – mot Helsingfors centrumbibliotek Ode

VASA Nu har Fiskets hus en chans att sätta Vasa på arkitektkartan. Huset har nämligen nominerats till det så kallade Träpriset. Tidigare år har bland andra restaureringen av Borgå domkyrka fått priset.

Nyhetsbild
1

Fynd i Överpurmo – åkern dolde vikingatida smycke

PEDERSÖRE Tore Stenmark trodde först att det var rätt nytt och hade hört till en grimma. Men det som låg i åkern visade sig vara mer än tusen år.

Nyhetsbild

Vasas minus ser ut att bli lika stort i år som i fjol – nu föreslås upphandlingsförbud

VASA Det håller på att gå lika dåligt i år som i fjol för Vasas ekonomi. Statens nya skattesystem och dyrare vård är de största orsakerna.

Nyhetsbild

Långsiktiga lösningar inte aktuella vid farligt vägavsnitt i Karperö

KORSHOLM Trafiksäkerheten längs Karperövägen bör förbättras, det anser nio politiker i Korsholm. Tillfälliga lösningar är i sikte, men den cykelväg initiativtagarna vill ha lär inte bli verklighet i första taget.

Nyhetsbild

Vd: Stormossen förlorar kunder om Vasa säger nej till bolagsplan

Vasa vill inte att Stormossen bildar ett gemensamt bolag med ett privat återvinningsföretag. Frågan kommer upp på en extra bolagsstämma.

Nyhetsbild

Fyra åtalas för sexualbrott mot barn – brotten ska delvis ha skett i Södra Österbotten

Fyra fall av sexualbrott mot barn, varav tre är grova. Det ska behandlas i tingsrätten. De misstänkta brotten ska bland annat ha hänt i Södra Österbotten.

Nyhetsbild

"Något måste tas bort" – så gick diskussionen om att Korsholm går miljoner på minus

Mindre skatt än väntat och nämnder som går över budget drabbar ekonomin i Korsholm. "Vi har inte bara satt smör på brödet, vi har gjort en dubbelmacka med biffar i", säger Michael Luther om att verksamheten kostar mer än inkomsterna tillåter. Nu begär politiker mer detaljerad insyn i vad pengarna går till.

Nyhetsbild

Sandra ska bli kock: " Det är skönt att veta att jag kommer få jobb"

De nya studerandena har kommit till staden – vi har träffat dem. Sommarjobbet på en lokal restaurang tände en gnista i Sandra Nylund från Petalax. Nu ska hon bli kock.

Nyhetsbild

Polisen om avloppsläckan i Metviken: Inget miljöbrott

VASA Polisen misstänker varken byggnadsbrott eller miljöbrott efter sommarens läckage då 1000 kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken i Vasa. Däremot finns fog för annan brottsmisstanke.

Nyhetsbild

Ta bussen gratis i dag – Vasa och Korsholm tjuvstartar firandet av bilfria dagen

VASA Under fredagen bjuder Vasa och Korsholm tillsammans med två bussbolag på gratis kollektivtrafik i kommunerna.

Nyhetsbild

Saneringar i centralsjukhusets laboratorium i höst – "Vi har väntat på det här"

En del av provtagningen vid Vasa centralsjukhus laboratorium flyttar i höst. Orsaken är dålig inomhusluft och flytten är tillfällig.

Nyhetsbild

Novia i utdragen rättstvist om diskriminering – ex-anställd kräver stora summor

En ex-anställd vid Novias enhet i Vasa anklagar yrkeshögskolan för diskriminering och olaga uppsägning. Han kräver 114 000 euro i obetalda löner och 15 000 euro för diskriminering.

Nyhetsbild

Jaana Grankull vill inte låta ryggsmärtorna styra sin vardag

VBL/ÖT kartlägger ryggproblem Hon är van att bota allt med att träna, så när Jaana Grankulls rygg kraschade försökte hon springa bort det onda nästa dag. Det gick inte alls.

Nyhetsbild
1

Småbarnspedagogiken delade fullmäktige i Korsholm – ledamot: "Ingen vet vilka påföljder det har"

"Är det för att jag ska ha ett daghem i min by eller är det för att vi ska ha bästa möjliga småbarnspedagogik?" var en av frågorna som ställdes i fullmäktige.

Nyhetsbild

Förslag: Fler borde kunna ansöka om tillgänglighetsbidrag

Stadens tillgänglighetsbidrag går dåligt åt. Tekniska nämnden sa ja till att lätta på kriterierna så att fler kan ansöka om det.

Nyhetsbild

Investeringsplan: Ut med stadshuset, in med Sundom skola

Pengar för en tillbyggnad av Sundom skola ingår i hussektorns investeringsplan.

Nyhetsbild

Återvinningsstation i Malax flyttar – "Det här har vi väntat länge på"

En flytt har varit aktuell i flera år, men nu ska det bli av. Återvinningsstationen i Malax ska placeras mer centralt.

Nyhetsbild

Gymnastiksalen i Högstadiet i Petalax får nytt golv

Gymnastiksalens golv i Högstadiet i Petalax är i så dåligt skick att det behöver bytas ut. Det ska göras redan på höstlovet.

Nyhetsbild

Bäckman stiger in i Malax fullmäktige, Rönnqvist i styrelsen

Två lokalpolitiker i Malax slutar med sina förtroendeuppdrag. Så här ser ommöbleringarna ut i fullmäktige, styrelse, sektioner och nämnder:

Nyhetsbild

EU vill förbjuda blyammunition av miljöskäl – inte säkert att alternativen är bättre

EU:s planer på att förbjuda blyhaltig ammunition i all jakt i närheten av vattendrag väcker blandade reaktioner i Finland.

Nyhetsbild

Programledaren Frida Boisen vet hur det känns att bli näthatad: "De sa att de skulle grilla min tonårsdotters bröst"

Hon jagar nättroll i svenska TV3 och har också själv blivit utsatt för dem. På tisdag nästa vecka kommer journalisten Frida Boisen till Vasa för att prata om hur vi kan bli snällare mot varandra.

Nyhetsbild

Bråttom med ny vägplan för riksåttan – "Utmaning att få den godkänd till nyår"

ÖSTERBOTTEN Sträckan Vassor–Ölis får miljoner redan nästa år. Men nu måste vägplanen först godkännas ute i kommunerna. Det tar flera månader.

Nyhetsbild

Tre fordon krockade på riksväg 3 – en fil stängdes för trafik

UPPDATERAD. Vid 17.30-tiden inträffade en trafikolycka med tre personbilar på riksväg 3 i Korsholm. En körfil stängdes för trafik medan räddningsarbetet pågick.

Nyhetsbild

Skärgårdsbor vill ha snabba, lokala åtgärder mot vargen

VARGEN Besluten om åtgärder och tillstånd angående vargar bör fattas på lokal nivå. Föreningen för en levande skärgård har mycket att anmärka på utkastet till vargförvaltningsplan.

Nyhetsbild

Kampen för Itohan lönade sig – fick äntligen uppehållstillstånd

Många engagerade sig för nigerianska Itohan Okundaye och hennes son i Kristinestad. Och nu fick hon ett efterlängtat brev på posten.

Nyhetsbild

Sömncoachen Jonny Granholm hjälper människor hitta sunda sömnrutiner

Sömnen är viktig för vårt välbefinnande. Ändå är det allt fler som sover dåligt i dag. Orsakerna är flera. Sömncoachen Johnny Granholm i Vasa ser hur ökade effektivitetskrav i arbetslivet har fått folk att sova sämre.