Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Sjukhusen i Karleby och Vasa kämpar om patienterna

Åtminstone när det gäller mera avancerad specialistvård är centralsjukhusen i Karleby och Vasa många gånger i minsta laget. Samarbetsdiskussionerna har under åren gett magra resultat. Borde sjukhusen ha samma ägare?

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Nyhetsbild

LISTA: Här är de dyraste sommarstugorna till salu i Österbotten

Från Kaskö i söder till Vörå i norr. Här listar vi de dyraste sommarstugorna till salu just nu. Snart kommer också listan över dyraste stugorna från Nykarleby till Karleby.

Nyhetsbild

Ekstrand: Hoppas på mer djup i diskussionen

För tio år sedan var Sixten Ekstrand framme i den andra valomgången i biskopsvalet. Den gången valdes Björn Vikström. Nu är det dags igen.

Nyhetsbild

Åstrand: Det blir en utmaning för utfrågarna

För tio år sedan tog sig Åstrand inte vidare till det andra skedet. Den här gången samlade han flest röster av alla i den första omgången, men någon seger tar han inte ut i det här skedet.

Nyhetsbild

Det blir en jämn andra omgång, säger teologen Patrik Hagman: "Det kommer skapa polarisering"

Åstrand och Ekstrand står teologiskt varandra nära men nu kommer skillnader att pressas fram. Det anser Patrik Hagman, teolog och universitetslärare vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

På Wärtsilä är mångfalden en rikedom – Personaldirektör: "Här är alla wärtsiläiter"

För stora företag som Wärtsilä är det en självklarhet att motarbeta alla former av diskriminering. En mångfald bland personalen är viktigt för företagen.

Nyhetsbild

Flera österbottniska kommuner får pengar för idrottsprojekt

Staten delar ut totalt 866 300 euro i stöd till integrering av invandrare genom idrott. Flera österbottniska kommuner finns med bland dem som får pengar.

Nyhetsbild
1

Forskare om Vasafusionen som ser ut att spricka: "Gick förvånansvärt snabbt"

KORSHOLM Claus Stolpe förvånas över att politikerna redan nu meddelar hur de tänkt agera. Marina Lindell tror att riksdagsval och EU-valet kan spöka.

Nyhetsbild

Byskata efterlyser föryngring – "Tio år är en bra tid för biskopen att verka"

Den pensionerade Vasaprästen Henry Byskata hade hoppats att Enckell och Åstrand skulle gå vidare. Nu blev det två traditionella män i stället, säger han.

Nyhetsbild

Åstrand favorit i Korsholms prosteri

Med knapp marginal fick Bo-Göran Åstrand flest röster i Korsholms prosteri.

Nyhetsbild

Backström favorit i biskopsvalet i Sydösterbotten

Harry S. Backström kom på fjärde plats i biskopsvalet i Borgå stift. Men i Närpes prosteri är han nummer ett.

Nyhetsbild

Åstrand ingen profet i eget prosteri – Ekstrand populärast

Bo-Göran Åstrand samlade flest röster av alla i den första omgången. Men i Pedersöre prosteri var han bara trea. Klart distanserad av Sixten Ekstrand och Harry Sanfrid Backström.

Nyhetsbild

Audas-Willman: "Stiftet var inte redo för en kvinnlig biskop"

Det är fortfarande alltför få kvinnliga präster som doktorerar, säger Ann-Mari Audas-Willman, kaplan i Närpes församling. Det ligger dem i fatet när det är dags för biskopsval.

Nyhetsbild

Gevärmannen från Kristinestad har häktats – misstänks dessutom för misshandel efter skjutningen

Österbottens tingsrätt häktade den 41-årige mannen på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. Polisen utreder också vad som hände efter att han sköt sin kompis i ljumsken.

Nyhetsbild
1

Ida-Maria Skyttes meddelande stoppar fusionen: "Ser inte dramatiken i mitt beslut"

KORSHOLM Skytte, 22, är den tredje Korsholmspolitikern som nu går ut och säger att hon röstar för fortsatt självständighet – mot den egna övertygelsen.

Nyhetsbild

De diskuterar gärna politiska frågor – "Ungdomar bryr sig visst om politik"

KORSHOLM Ekonomi, ungdomars framtid och det svenska språkets ställning. Detta är frågor som engagerar några av de studerande vid Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Fyra elektorer om valet: Viktigt att nya biskopen enar kyrkan

Trygg och modig. Erfaren. En person som kan ena kyrkan, inte splittra den. Det är viktiga egenskaper. Sydin har frågat fyra elektorer varför deras kandidat vore den bästa att efterträda biskop Björn Vikström.

Nyhetsbild

Ingen kvinnlig biskop: Åstrand fick 198 röster, Ekstrand tvåa med 188 röster

Enligt den preliminära rösträkningen i första omgången i biskopsvalet i Borgå stift går kyrkoherde Bo-Göran Åstrand och direktor Sixten Ekstrand vidare till valets andra omgång 10 april.

Nyhetsbild

Ida-Maria Skytte avgör Korsholmsfrågan – säger att hon röstar för självständighet

KORSHOLM Skytte, 22, skriver på Facebook att hon röstar nej till en fusion med Vasa. Därmed har nej-sidan majoritet i Korsholms fullmäktige.

Nyhetsbild
2

Kim Berg om fusionen: "Vi har inte råd att vänta"

Det är nu som gäller, anser Vasas stadsstyrelseordförande Kim Berg (SDP). Han är inte redo att skjuta på fusionsbeslutet.

Nyhetsbild

Polisen: Bostadsbranden utreds som sabotage

KARLEBY Polisen utreder nu branden i en höghuslägenhet på Brahegatan som sabotage. Branden misstänks vara anlagd av mannen som bodde i lägenheten.

Nyhetsbild

Ledande tjänsteman slutar i Kaskö

Turbulensen inom stadsförvaltningen i Kaskö fortsätter. Nu har en ledande tjänsteman igen sagt upp sig, efter bara ett knappt år på posten.

Nyhetsbild

Misstänkt avloppsläcka i Storviken var stockade rör

VASA Det luktade kloak vid Gerby strandväg i slutet av förra veckan. Invånarna var oroliga att det var avloppsrör som läckte och att avloppsvattnet skulle rinna ut i Storviken.

Nyhetsbild

Vasa stad ökar sitt ägande på universitetsbacken

VASA Anita Niemi-Iilahti (SDP) undrade vad staden egentligen är ute efter med att bli delägare till ännu fler byggnader på universitetsområdet.

Sju söker till förvaltningssekreterare i Närpes

Tjänsten som förvaltningssekreterare i Närpes har sökts av sju personer. Den som väljs kommer att efterträda Markus Norrback, som överförts till en annan tjänst men just nu jobbar i Malax.

Nyhetsbild

Händer i dag: Borgå stift kan få ny biskop

I dag är det dags för valomgång ett i biskopsvalet i Borgå stift. Om någon av de fyra kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna är valet avgjort.

Nyhetsbild

Våldsam brand i höghus i Karleby i natt

KARLEBY Elden gick lös i ett mindre höghus på Brahegatan natten till tisdag. En lägenhet totalförstördes.

Nyhetsbild

Konstnärer i Vasa ger plast ett nytt liv

VASA Utställningen "Av kärlek till plasten" är ett av flera evenemang som under våren kommer att uppmärksamma plasthantering. Konstverken är gjorda av gamla leksaker, plastsugrör och förpackningsplast.

Nyhetsbild

Plastsortering ännu i startgroparna – ett bolag vill transportera plast i Vasa

I Finland har man kunnat sortera förpackningsplast sedan 2016. Trenden ökar och allt fler vill sortera förpackningsplast men utvecklingen går långsamt.

Nyhetsbild
1

Föreningen Gemensam framtid tjänat sitt syfte

KORSHOLM De som aktivt jobbat för en fusion mellan Vasa och Korsholm samlades igår för att diskutera söndagens folkomröstning. Några konkreta beslut gjordes inte, men däremot kan föreningen upplösas nu när kampanjen är över.

Nyhetsbild

Gamla Korsnäs kurscenter får nytt filttak efter vattenläckage

KORSNÄS Vatten har under töväder i vinter tagit sig in under takfilten på huvudbyggnaden vid före detta Korsnäs kurscenter, med takläckage som följd. På måndagskvällen beslöt Korsnäsfullmäktige att samtliga byggnader vid kurscentret ska få nya filttak.

Nyhetsbild

Fredskonferens i Vasa – "Krig är det dummaste som finns"

VASA Av världens alla länder är det 26 som inte har en egen armé. Nu vill fredsorganisationer arbeta för en värld utan dödande och med färre arméer.

Nyhetsbild

Statsvetare om hur resultatet i folkomröstningen tolkas: "Det är helt bisarrt"

Nu spekuleras det vilt i vad de som inte röstade i folkomröstningen i Korsholm egentligen har för åsikt i fusionsfrågan. "Det är beklämmande", säger Claus Stolpe, akademilektor på Åbo Akademi.

Rekordmånga ville läsa om folkomröstningen – Vasabladet.fi överbelastades

Intresset för Vasabladets rapportering från folkomröstningen i Korsholm var stort på söndagskvällen – så stort att nyhetssajten till sist blev överbelastad.

Nyhetsbild

Åtta sökte rektorstjänst i Zachariasskolan – fem kallas till intervju

NYKARLEBY Tjänsten som biträdande rektor för Zachariasskolan i Nykarleby har i den andra ansökningsrundan lockat åtta sökande.

Nyhetsbild

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årig man häktad – misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild

Folkomröstningen har påverkat klart – två har bytt sida, många nu osäkra

KORSHOLM Folkets röst för ett självständigt Korsholm fick politikerna att ändra sig. Elva SFP:are som talat för en fusion är nu osäkra. Två har dessutom bytt sida.

Nyhetsbild

Jussi Halla-aho: "Motiverat att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour"

Att styra patienter från Vasa till Seinäjoki är inte en bra lösning, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. Han kallar upplägget för "föråldrad centerpartistisk politik".

Nyhetsbild

Anders Strandén: Vasklotplanen visar att invånarna kan påverka

Tekniken har förbättrat invånarnas möjlighet att påverka stadsplaneringen. Det visar förändringarna som gjordes i Vasklotplanen.

Nyhetsbild
1

Gästgivars kan tänka sig att skjuta upp fusionen – "Varför inte vänta ett år?"

KORSHOLM/VASA Kritik mot avtal och brådskande tidtabell har fått Lars Gästgivars att tänka om. – Om alla parter är överens finns inget hinder för att skjuta upp fusionen.

Nyhetsbild

Motstånd sporrar lärandet: "Gör utmaningar intressanta"

PEDERSÖRE Vad är det som gör att elever lär sig? Det berättade brittiska föreläsaren och skolutvecklaren James Nottingham för 450 av regionens lärare i lördags.

Nyhetsbild
8

Ja-sidan tappar terräng i Korsholm – Christoffer Ingo och Patrik Björkman byter nu sida

KORSHOLM Folkomröstningen om en fusion i Vasa börjar nu påverka politikerna. Två unga SFP:are, Patrik Björkman och Christoffer Ingo, byter nu fot.

Nyhetsbild

Mikrobryggerierna har vuxit upp

Boomen var som störst för ett par år sedan. Små bryggerier ploppade upp här och där som svampar ur jorden. Nu har läget stabiliserats och hantverksbryggarna söker samarbete i stället för konkurrens.

Nyhetsbild
1

Forskare tror på jämnare resultat när fullmäktige röstar om fusion: "Snarare 45 mot 55 procent"

Folkomröstningen i Korsholm visar tydligt att majoriteten är emot en fusion, säger Siv Sandberg, kommunforskare. Däremot kan det bli jämnare när fullmäktige ska rösta.