;

Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Gratis p-piller lockar - men ingen rusning första veckan

KARLEBY/KRONOBY Veckan med gratis preventivmedel för unga i Karleby och Kronoby har inte lett till någon rusning på mottagningarna. Men många som redan äter p-piller har hört av sig.

Nyhetsbild

Träd höggs ner på Storgrynnan – "Nu blir det garanterat färre skarvar"

2

NÄRPES Skarvbekämpningen på Storgrynnan i Pjelax har börjat. På lördagen fälldes största delen av träden på holmen. Nästa steg är oljning av äggen.

Nyhetsbild

Lagförslag hotar djurskyddsövervakningen - möts med både ris och ros

På knappa tio år har antalet anmälda misstänkta djurskyddsbrott ökat markant. En förklaring är granskningsveterinärernas arbete. Nu hotar landskapsreformen och förslaget till ny djurskyddslagstiftning rasera systemet.

Nyhetsbild

Bränd mat orsakade utryckning till Vasklot

VASA Många enheter ryckte ut till Uddnäsvägen strax efter 16 på lördagseftermiddagen. Orsaken? Mat som stått för länge på spisen.

Nyhetsbild

Cyklar från Österbotten till Paris – samlar pengar till cancersjuka barn

VASA Team Rynkebys nya Vasalag ligger i hårdträning. Om fyra månader ska de cykla till Paris, en sträcka som tar elva dagar. Det gör de för att samla in pengar till cancersjuka barn – och i år hoppas de på större summor än någonsin.

Nyhetsbild

Offentligt anställda visade att de behövs

VASA JHL:s många kommunanställda fick sitt avtal, och det uppfattas som hyfsat. Men övertidsförbudet under förhandlingarna visade på ett underskott i arbetskraften, hävdar facket.

Nyhetsbild

Flyktingkoordinator i Vörå: Hoppas vi får vänfamiljer

VÖRÅ I Vörå börjar allt vara klart för de kongolesiska kvotflyktingarna som kommer om några veckor. Nu fattas bara vänfamiljerna.

Nyhetsbild

Polisen övervakar sportlovstrafiken

ÖSTERBOTTEN Under sportlovet ökar trafiken på vägarna i Österbotten. Polisen påminner om att det är viktigt att bilisterna inte stressar bakom ratten.

Nyhetsbild

Pandorna visar upp sig i dag

Pandahuset i Etseri öppnar för allmänheten i dag klockan 10. Jättepandorna Lumi och Pyry får då komma ut och leka i snön. Uppdaterad med bilder.

Kronobybor kan rehabiliteras på Malmska

KRONOBY Det behövs ingen särskild betalningsförbindelse för Kronobybor som vill ha rehabilitering på Malmska. En vanlig remiss räcker, meddelar man från Soite.

Nyhetsbild

Kronoby riktar kritik mot Soite: "Patienter vårdas på fel plats"

KRONOBY Fortfarande händer det att helt svenskspråkiga Kronobybor skickas till Kannus eller Vetil för vård. Anhöriga är upprörda och kommunen frågar Soite, igen en gång, hur man ska lösa problemet.

Nyhetsbild

Professor och studerande: Trettonåringar borde få gratis preventivmedel om de vill ha

1

Alla tonåringar som behöver preventivmedel borde få det gratis, även trettonåringar. Det är samhällets ansvar att erbjuda den servicen, säger professor Oskari Heikinheimo, specialist på preventivmedelsfrågor.

Nyhetsbild

Offret från Tjöck gömmer sig – rädd att det går som för "Ali"

Fallet Ali har orsakat rubriker. Han sköts ihjäl efter utvisningen till Irak. Den 24-åring som skottskadades i Tjöck är rädd: "Jag känner fem irakier som Finland skickat till döden."

Nyhetsbild

Varg rörde sig i Seinäjokis centrumområde

1

UPPDATERAD Polisen i Österbotten meddelade sent på fredagskvällen att en varg rörde sig i Seinäjokiområdet. Den hade bland annat observerats i centrum av staden.

Nyhetsbild

Äldrerådet vill med på Vasastyrelsens möten

Äldrerådet vill ha närvaro- och yttranderätt på stadsstyrelsens möten. Svaret föreslås bli nej.

Nyhetsbild

Två Karlebybor häktade för rån

Mellersta Österbottens tingsrätt har i dag på begäran av förundersökningsledaren häktat två unga personer från Karleby.

Nyhetsbild

De äldsta firade med gamlas dans

1

VASA. Årets gymnasietvåor bjuder på stil, klass, glitter, tyll och glamour på de äldstes dans. "Vi är jättemånga som dansar i år – rekordmånga", säger Wenla Tunér, som går i Vasa övningsskola.

Vasabor deltar i finländska versionen av Masterchef

Vasaborna Sebastian Björklund och Ville Kärki tävlar i Masterchef Finland i år. Den ena är en hejare på lasagne, den andra briljerar med en god stek.

Nyhetsbild

Motion föreslår längre cykelväg längs Söderfjärdvägen

Förläng cykelvägen längs Söderfjärdenvägen mellan Lappholmsvägen till Sundom skäriväg. Det föreslår Per Hellman (SDP) i en fullmäktigemotion.

Nyhetsbild

Nya Vasarektorn vill öka ÅA:s samarbete med andra

ÅA:s nya Vasarektor Lisbeth Fagerström vill bidra till en positiv utveckling för högskoleutbildningen och forskningen i Svenskfinland. Gott samarbete är en av nycklarna till framgång.

Nyhetsbild

Henriksson: Arbetet för riksåttan gav resultat

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson gläds över nyheten att riksåttan klassas upp. "Utan samarbete i frågan skulle uppklassningen inte ha lyckats, säger hon"

Nyhetsbild

Stort seminarium i Vasa: "Ledare måste utvecklas hela tiden"

Cirka 150 ledare från olika organisationer i Österbotten samlas i dag och i morgon för att ta del av Global Leadership Summit, GLS. En av talarna är Sheryl Sandberg, som är operativ chef för Facebook.

Nyhetsbild

Vasabor misstänks för stora cannabisodlingar

Två Vasabor är åtalade för att ha pysslat med stora cannabisodlingar i Vasa och Korsholm. Plantorna var nästan lika stora som människor.

Nyhetsbild

Modell från vårdföretag gav Vasa stad miljonbesparingar

2

Med bättre koordinerad vård för äldre har Vasa stad sparat miljontals euro. Den nya modellen kommer från vårdföretaget Doctagon.

Nyhetsbild

Bussbolag jublar: "Det här kommer att spara människoliv"

2

Ett enhetligt vinterunderhåll av riksåttan är en mycket god nyhet. Det säger Kennet Svanbäck, vd för Ingves och Svanbäck.

Nyhetsbild

Ärekränkning eller bara heta känslor? Tingsrätten avgör i fallet Summanen

KARLEBY Hockeytränaren Raimo Summanen hotas av böter på upp till 15 000 euro för att i fjol under en Mestismatch ha kallat förre Hermestränaren Antti Karhula för pedofil. Karhula vittnade på fredagen i Mellersta Österbottens tingsrätt om tiden efter händelsen.

Nyhetsbild

Elever och lärare: "Vi hoppas att de äldstes dans blir en tradition"

VIDEO Efter att abiturienterna firade sin dag i torsdags är det tvåornas tur att stå i rampljuset i dag. Efter flera veckors intensiv övning visar eleverna på Korsholms gymnasium sitt bästa på de äldstes dans.

Nyhetsbild

Byggarna betalar konsten i Travdalen

VASA Den offentliga konsten i Travdalens nya bostadsområde betalas av byggföretagen, det vill säga de som finansierar byggandet. Pengarna debiteras i samband med tomtreserveringen.

Nyhetsbild

Tunga trafiken stannade för att vägarna är så dåliga

Måttet börjar vara rågat för yrkeschaufförerna. På fredagen höll de en tyst minut för de kolleger som har omkommit på hala vägar.

Nyhetsbild

Jarl Sundqvist om uppklassningen: "Ett steg i rätt riktning"

Det är bra att riksåttan klassas upp. Men det räcker inte, säger vd Jarl Sundqvist som efterlyser vägbreddning och omkörningsfiler.

Nyhetsbild

En glädjedag för Österbotten: Hela riksåttan klassas upp

6

På fredagen kom nyheten som trafikanter länge hoppats på: vinterunderhållet av riksåttan klassas upp hela vägen från Vasa till Karleby.

Nyhetsbild

Petalaxbördiga Jim Videgård släpper ny skiva

Låtarna skriver han själv. I sovrummet spelas musiken in. Nu släpper Jim Videgård nya albumet "Historia".

Vasa överväger besvär om skogskartellbeslut

VASA Vasas ersättningskrav i den påstådda skogskartellhärvan förkastades av Helsingfors tingsrätt i höstas. På måndag behandlar Vasastyrelsen förslaget att överklaga beslutet hos hovrätten.

Nyhetsbild

Vasabo misstänks för rattfylleri – hade tre passagerare i bilen

VASA En 29-årig Vasabo misstänks för rattfylleri och för att ha kört ett fortskaffningsmedel utan behörighet.

Nyhetsbild

Hockeytränare inför rätta i Karleby - riskerar böter

I RÄTTEN Nu på morgonen hålls rättegången mot ishockeytränaren Raimo Summanen i Karleby. Åklagaren yrkar på böter.

Nyhetsbild

Ännu en spelare lämnar Sport - Ari Gröndahl klar för Örebro

1

ISHOCKEY Vasa Sport fortsätter att tömmas på profiler. Nu är det backen Ari Gröndahl som packar väskan och drar västerut.

Nyhetsbild

Sursik jobbar mot rasism – elever blir vänner på skidor

1

PEDERSÖRE Bristen på ett gemensamt språk leder lätt till missförstånd. I Sursik skola skapar nyanlända och infödda Pedersörebor vänskapband med gemensamma aktiviteter.

Nyhetsbild

Snart börjar det hända på Söderfjärdsbacken

MALAX Inte mindre än 132 tomter är inplanerade på det nya bostadsområdet på Söderfjärdsbacken i Malax. De är större än detaljplanetomter brukar vara och har alla sina särdrag.

Nyhetsbild

2017 rekordår för Vasa regionala företagshälsovård – nu belönas personalen

VASA Det går bra för Vasa regionala företagshälsovård. Fjolårsbokslutet för affärsverket har inte fastställts men enligt vd:n Teemu Paavola kommer resultatet att bli ett överskott på cirka 400 000 euro.

Nyhetsbild

Kronoby inleder konsekvensutredning till sommaren

KRONOBY Kronoby kommun ska utreda konsekvenserna av vård- och landskapsreformen. Meningen är att utredningen ska vara klar inom september.

Nyhetsbild

Hon bor nära drabbade skolan: "Man kan inte gå runt och vara rädd"

JAKOBSTAD Nina Brännkärr-Friberg bor med man och barn en halvtimmes bilväg från Parklandskolan där en ung man dödade 17 personer på onsdagen. Hon säger att det är hemskt det som har hänt, men att hon inte känner sig mer otrygg än förut.

Nyhetsbild

Project Liv påminner alla om stamcellsregistret

Internationella barncancerdagen den 15 februari är en dag då alla de barn som insjuknat i cancer uppmärksammas. Project Livs syfte är att göra livet roligare för alla långtidssjuka barn. Men just den här dagen är barncancern i fokus också för dem.

Tre kyrkor har fått lekplatser för barnen

VASA Det var inga omvälvande ärenden på listan när Gemensamma kyrkorådet i Vasa kyrkliga samfällighet hade möte på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Jämställdhetstema drog fullt hus – bara uppvärmning säger arrangören

Tjugo personer hade räckt för arrangören Triinu Varblane. Men stolarna tog slut när seminariet "Women with impact goes Finland" slog upp dörrarna. Kvinnokampen engagerar även i världens tredje mest jämställda land.

Nyhetsbild

Ex-jämställdhetsminister: "Ingen ger ifrån sig makten frivilligt"

Två steg fram och ett halvt tillbaka. Så beskriver den tidigare ministern Margareta Winberg jämställdhetsarbetet. Hon menar att den största fallgropen för jämställdheten är när familjernas första barn föds.