Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Därför är verben svenskans sexigaste kroppsdel

Svenska dagen är här med sina fester, folktingsmedaljer och profetior om vår snara undergång. Men bakom allt detta gömmer sig ett språk som det slår gnistor om.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Nu är Vasa hetare än någonsin

KOMMENTAR Asiaternas försprång ska kapas och Vasa kan få en europeisk nyckelroll. Är det bara en tidsfråga innan investeringsbeslutet kommer?

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: När det på ytan känns så mycket inuti

I dag är det internationella psoriasisdagen. Psoriasis är en sjukdom många döljer och inte vågar prata öppet om. Men nu får det vara slut med kamouflerandet.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Känslan av hur jag blivit sedd avgör hur mitt liv blir

Det är inte ovanligt att tre generationer bor väldigt nära varandra, på samma gårdsplan, i samma by eller samma stad och man ser varandra mer eller mindre varje dag.

Nyhetsbild

Jonny Smeds: Tack till dig som ger oss en trygghet – ibland tar vi dig för given

I diskussionen om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus händer det att vårdpersonalen hamnar i skymundan. Vasabladets reporter Jonny Smeds vill ägna dem en tanke och lyfta upp deras viktiga arbete, som ibland kan tas för givet.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Är du beredd att konsumera mindre för klimatets skull?

FN:s alarmerade klimatrapport ställer mellan raderna ett ultimatum. Världen mår dåligt, frågan är om du är redo att ifrågasätta dina val för att påverka klimatavtrycket.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Får folk ha fel på webben?

KOMMENTAR Kan vi föra en öppen, konstruktiv debatt på de sociala medierna utan att svära åt motståndaren och kallblodigt kommentera dennes könsorgan? Debatten på nätet tar fram de sämsta tänkbara sidorna av oss själva.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Jag själv eller vi två

Både föreställningar och förväntningar påverkar oss och vårt sätt att vara i relation.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Pekka Puska blir syndabock – felet ligger ändå på annat håll

3

Pekka Puska (C) tvingas orättvist nog bära hundhuvudet – men hans agerande i jourfrågan avslöjade allt som är fel inom finländsk politik. Det borde han tackas för.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Som Sipilä bäddat får han ligga – osäkert och obekvämt

3

Ett politiskt utbrytarparti med knappt något folkligt stöd alls höll hela Finlands regering som pantfångar förra veckan. Den skulden landar hos statsminister Juha Sipilä (C).

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Man är inte dum bara för att man har dyslexi

KOMMENTAR Skolmotivationen försvinner och självförtroendet försvagas. Dyslexi kan kännas som ett stort hinder, men man ska inte låta den styra livet.

Nyhetsbild

Samlevnad: Vill du dela gravplats med mig?

Vi har ett behov att höra ihop med någon, att lära oss att älska och våga bli älskade. Därför är det viktigt att lära sig säga ”jag älskar dig” - på det sätt som passar ens egen mun.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Förr flyttade människor efter jobb – numera söker sig jobben till människorna

INBLICK Den kommun som vill få befolkningstillväxt ska satsa på konsumtion, inte på produktion. Ett konsumtionsinriktat samhälle är självdrivande ifråga om arbetskraft.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: "Kom inte hit" skriver jag till mannen som flytt för sitt liv

1

Det är tre år sedan jag träffade honom. Han var på flykt och undrade om han kunde komma till Finland. Jag svarade "kom inte hit".

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Vi behöver inse storheten med att bo mitt i ett världsarv

Vi har en världsunik skärgård mer eller mindre på vår bakgård. Frågan är om vi verkligen förstår att uppskatta den eller har vi blivit hemmablinda?

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Känslorna får styra när vi fattar livets största beslut

Beslut har alltid konsekvenser av något slag. Det allra viktigaste är att stå fast vid det beslut man fattat.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för Finland att välja en kvinna?

Det är inte omöjligt att en plats i EU-kommissionen öppnar sig för Miapetra Kumpula-Natri nästa år. Hon skulle i så fall göra slut på det 23 år långa gubbväldet i finländsk EU-politik.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Vända bort blicken är inget alternativ

För tre år sedan kom Mirosang och hundratals andra asylsökande med buss till Haparanda. De ville över gränsen till tryggheten. Vad hände sen? En del av oss vände bort blicken.

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Papperspåsen räddar inte klimatet – men den är en bra början

1

Egentligen krävs det ganska lite för att bli miljösmart(are). I mitt fall fick en brun avfallspåse agera väckarklocka.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Så påverkas vi av våra relationer

SAMLEVNAD Det finns så otroligt mycket att fascineras av i relationerna mellan oss människor. Vilket dynamiskt kraftfält det är. Och hur massiv relationernas inverkan är på oss alla. Våra relationer utgör i mångt och mycket den luft vi andas och den näring vi behöver för att vi skall kunna leva ett liv som känns som om det är värt att leva.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Regeringens politik motarbetar Österbotten

4

Om det gått någon förbi så börjar vi nu se frukterna av den skörd som Centern sått under hela regeringsperioden: De stora politiska besluten gynnar Seinäjoki – på Vasas bekostnad.

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Bilderna i sociala medier kan krascha hårt mot vår egen verklighet

SAMLEVNAD Alla uppfinningar som förändrar vårt beteende har en bra och en mindre bra sida. Speciellt förändringar som har med vårt sätt att kommunicera har återverkningar som kryper djupt ner i människans sociala liv och beteende.

Nyhetsbild

Det har aldrig varit lättare att vara vegan

Köttet, mjölken, äggen. Alla är bitar i ett stort normativt pussel som behöver nya bitar. Men som vegan går det att hitta bra mat i Vasa.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Nyhetsbild

En räddhares kamp mot getingboet – "Jag gallskriker och springer mot bilen"

Först var de några få. Sedan blev de tiotals. Räddharen i mig bestämde sig: Nu går vi till kamp för att överleva sommaren 2018, sommaren som stavas aggressiva flygfän.

Nyhetsbild

Allemansrätten – lär er den, respektera den, men missbruka den inte

Om alla skulle respektera och följa allemansrättens direktiv skulle de som redan gör det inte lida i onödan. Det kunde även minska antalet meningsskiljaktigheter mellan markägare och de som vistas i naturen.

Nyhetsbild

Familjehemligheter kan vara destruktiva för vilken relation som helst

SAMLEVNAD Familjehemligheter har ofta kommit att betyda negativa saker, alltifrån våld i parrelation eller familj, missbruk av olika slag och otroheter. Familjehemligheterna är ofta också behäftade med någon form av skam.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Bättre sända sent än aldrig

1

KOMMENTAR

Omkring 350 bränder har enligt NRK rasat i Norge under den senaste tiden. Situationen beskrivs som svår och aldrig tidigare skådad av en representant för Direktoratet för samfunnssikkerhet og beredskap.

Nyhetsbild

Turism javisst – men jobben är framtiden

Världsarv vore väl ingen tokig status för Kristinestad. Men finns det en risk att stämplas som ett levande museum, när jobb och företag är nyckeln till framtiden?

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Byarnas Korsholm lever upp till sitt namn

KOMMENTAR Tre byar i Korsholm har kammat hem titeln Årets by under de senaste fyra åren. Det om något är ett kvitto på livskraftiga byar.

Nyhetsbild

Om veganutbudet ökar på restaurangerna – ökar då också intresset för att äta ute?

KOMMENTAR Om man är ett större gäng som ska gå ut och äta är det i dag högst troligt att minst en i gänget har någon slags diet att ta hänsyn till. Personer med dieter eller allergier styr ofta vilken restaurang man väljer.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Amanda Lund: Sommarprat i radion – varför intresserar andras livshistorier oss?

Äntligen. Midsommaren är över. Nu börjar sommarpraten. Så gick mina tankar för två veckor sedan. Men vad är det egentligen jag väntar på?

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Drömmen om ett öppet Finland somnade

För tre år sedan var vi många som ville ha ett öppet mångkulturellt samhälle. Vi ville hjälpa flyktingarna som kom till Europa, flyende för sina liv. I dag har många glömt just den tanken samtidigt som murarna bara växer sig högre.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Vad får ett liv kosta?

En person med en dödlig sjukdom återfår hoppet. Medicin som bromsar eller botar sjukdomen har tagits fram. Men i Finland stöter de på patrull. Medicinen är inte rekommenderad av Tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården (Palko) och därmed kommer den inte betalas av staten. Scenariot blir allt vanligare när forskningen går snabbare framåt.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

2

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Djurplågeri – när blev det en lek?

Var och varannan dag hör man om djurplågeri, det ena värre än det andra. En del djur överlever. Andra går en plågsam död till mötes.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Vargtimmen är slagen

Cirka 40 procent av landskapet består av vargrevir och är hem åt tiotals vargar. En icke-existerande vargdiskussion är mer allvarlig än en obefintlig när majoriteten av landets vargar finns i västra Finland.

Nyhetsbild

Ryktet om Vasa centrums död är betydligt överdrivet

KOMMENTAR Vasa centrum mår bra, har börjat må ännu bättre och kommer snart att må strålande. Det är onödigt att tjata om någonting annat.

Nyhetsbild

Deckare, serier och VBL:s historiepodd – allt under en och samma sommar

I sommar vill vi ge dig lite extra som hör sommaren till. Vår historiepodd är tillbaka och får sällskap av en sommardeckare i 41 delar. Dessutom vill vi hjälpa till i djungeln av streamade serier och filmer.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Svettigt, tungt och lerigt men härligt

Jag fick min första mountainbike någon gång i högstadiet eller gymnasiet. Det var i slutet av 1980- eller i början av 1990-talet och det var en lilarosa Crescent med en massa växlar.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Barnfattigdomen ökar – klyftorna syns på sommaren

1

Lata veckor med sol bad och kanske en och annan dag i äventyrens tecken. Men medan många familjer fångar dagen under sommaren, så har en del knappt råd med mat på bordet.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Vi borde se på SFP i Korsholm som två olika partier

SFP:arna i Korsholm beter sig som två skilda partier. Vore det inte bättre för alla – även själva sakfrågan – om vi behandlade dem så? Åtminstone tills fusionsfrågan är avgjord.

Nyhetsbild

Byns enda barn – på sex år

Det är 27 år sedan VBL senast gjorde ett reportage om Vassor. Sedan dess har kurvan för nya födslar i byn gjort två helomvändningar. Servicen i byn har däremot endast rört sig i en riktning, bort.