Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Johanna Långbacka: Jag hittar mod i "den lilla människan"

Den senaste tiden har jag tänkt en hel del på mod, och funderat på var också jag kan hitta lite. Svaret är människorna. De helt vanliga människorna.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: En utmaning att leva tillsammans

"Oberoende av om man förälskat sig och hängt ihop en tid eller om man varit gift x antal år dyker frågan upp, ska vi fortsätta vår relation eller inte? Kommer vår kärlek att hålla, eller har det blivit för mycket vardag över vår relation? Mer romantiskt uttryckt handlar det om frågan om vi är rätt för varandra", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: "Varför sysslar du med rollspel"? Det var en bra fråga

Sista helgen i juli deltog jag för första gången i Ropecon, Europas största rollspelsmässa. Men på frågan "varför" måste jag tänka efter både en och två gånger, skriver Fredrik Westblom.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: 90-talisterna som gick in i väggen och försvann

Min generation finländare har vuxit upp i ett utpräglat välfärdssamhälle. Då vi inte behöver kämpa för vår överlevnad kämpar vi i stället med att konstruera vår identitet. Inte är det konstigt att folk blir utmattade.

Nyhetsbild

Fejsaren hälsar på 200 personer per dag – "Ibland säger det klick"

KRÖNIKA Vasabladets reporter Elsa Kemppainen minns sommaren 2006 då hon jobbade som fejsare. Mycket har hänt sedan dess – den irriterande välgöraren består. Men i dag ler fejsaren i stället för att pressa.

Nyhetsbild

Ida Erikson: Jag glömmer aldrig terrordåden i Norge

Det är åtta år sedan reporter Ida Erikson skickades till Norge för att rapportera från Norge och terrordåden i Oslo och på Utøya: "Det är händelser som Norge aldrig glömmer. Det är händelser som jag aldrig glömmer."

Nyhetsbild

Karolina Åsmus: En spricka i väggen är mer än en spricka i väggen

Badhytterna ska vara en trygg plats, oavsett om du är barn, vuxen, kvinna, man, pojke, flicka eller annat.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Låt unga samlas med moped även om det låter om dem

Unga som kör moped och umgås på en skolgård hör till stadskulturen. Vasa och Vasaborna måste ge rum för sådana möten.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Medan nordan blåser

"Hela grejen med vår känsla för vädret är att vi vill ha det bra. Vi vill känna oss lyckliga och varma. Det är också därför vi så gärna vill ha någon att prata med, en god vän eller en partner, någon som vill lyssna på vad just jag har att säga", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Vi är friska, ja, men...

Hotet om att vården i framtiden får pengar enligt sjuklighetsindexet finns kvar. Det vore fatalt för Österbotten.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Ett kulturarv förfaller när torp och gårdar står tomma

Att lista tomma ödehus på landet är inte bara en gärning för kulturarvet och bostadssökare. Det är ett sätt att locka fler invånare.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Sommaren är drömmarnas tid

Det är drömmar som fört världen och mänskligheten framåt. Människor som vågat se och tänka på det som ligger bortom vardagsverkligheten. Det som ännu inte finns och ingen ännu har sett.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Klyftan mellan konservativa och liberala växer

I västvärlden i dag ser vi hur en stark polarisering driver den politik som förs. I vår kontext handlar det bland annat om en uppdelning mellan liberala och konservativa. En uppdelning som väcker känslor och reaktioner.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Nej, döda flyktingar ser inte "bra" ut

Bilden av två drunknade flyktingar chockar och upprör en hel värld. Men många så kallade invandringskritiker ser annorlunda på saken.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Det behövs jobb i Österbotten – annars fortsätter folk flytta bort

1

Österbotten lever ganska gott på invandringen. Men den stora faktorn i befolkningsutvecklingen är flyttningen inom landet.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: Som föderska gäller det att uthärda

Att lida är vackert när det görs i moderskapets namn.

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Därför är VBL färggladare (än vanligt) den här veckan

Som VBL-läsare har du kanske lagt märke till att vi plötsligt ser lite annorlunda ut. Vårt tidningshuvud har fått regnbågsfärger både i papperstidningen och på webben.

SAMLEVNAD: Trång pipo, litet leksaker och fönstret mot skogen

1

De tre uttrycken beskriver på ett folkhumoristiskt sätt varför en del av oss kan ha det jobbigt i livet. Uppkomsten finns antagligen i psykologins och psykoterapins sätt att söka orsaker till olika beteenden och sätt att hantera livet.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Vi borde expandera Svenskfinland

Jørgen Kühl, rektor för A P Møller-skolan i Schleswig, Tyskland, anser att alla människor tolkar världen utgående från sitt eget språk.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: I Finland har kvinnan inte rätt till sin egen kropp

I Sverige talar man ofta om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp när det gäller abort. I Finland kan man inte göra det.

Nyhetsbild

Kommentar: Min skola ska stängas, vem bryr sig?

Min gamla skola i Kuni ska stänga. Jag ska försöka resonera mig fram till hur jag skulle tänka om jag fortfarande gick där och någon bestämde att den ska läggas ned. Vi får se var jag landar.

Nyhetsbild

EU-kommissionären heter Urpilainen eller Kumpula-Natri – veteranpolitiker faller på att han är man

Mycket tyder på att Jutta Urpilainen får välja om hon vill vara kommissionär eller minister. Tar hon det senare tvingas Eero Heinäluoma troligen ge vika för trycket att Finlands nästa EU-kommissionär ska vara en kvinna.

Nyhetsbild

Tom Forsman: Det han gör är inte klokt – men så tycks han inte tänka

5

Det är en sen kväll i maj. Ute på den oändliga österbottniska slätten rör sig ett moln av damm sakta fram över en gråbrun åker.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Vinnarskallen som vill vara lite bättre

Som föräldrar eller som andra vuxna i ett barns närhet har vi ofta hört ”men alla andra har ju” eller "alla andra får". Att jämföra sig med andra är nånting som kommer in i en människas liv strax hon blir medveten om att det finns andra människor runt henne, skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Felix Rantschukoff: Ju fler vi är desto mindre sannolikt att vi hjälper någon i nöd – tyvärr

Hur kan någon ignorera en person som skadat sig? Svaret kan hittas inom socialpsykologin, för tack vare åskådareffekten kan vi hämmas att hjälpa.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Könsstereotyper lever och frodas i Vasa

Vilken tid det varit! Vasa började med med att bjuda män till shopping med könssterotypi och gratistidningen Ikkuna ville att män knullar frun på köksbordet.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Att våga vara sig själv i en gemenskap

Uttrycket ”gamle Adam” har stått för människans syndiga natur. Intressant att notera är att man aldrig använt uttrycket ”den gamla Eva”, utan det har varit Adam som fått representera människans sämre sida, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Gröna hade jublat, Centern hade deppat om svenskt räknesystem hade tillämpats i riksdagsvalet

Gröna förbundets Lotta Alhonnoro kunde ha snuvat Centerns Antti Kurvinen på riksdagsplatsen – ifall Finland använt en mer rättvis valmatematik.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Vi behöver mer transparens, inte mindre

Den här veckan håller vi portarna öppna på Vasabladets och Österbottens Tidnings webbsajter med anledning av att pressfrihetens dag infaller den 3 maj.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Nya siffror visar modeindustrins baksida – Vad gör vi åt saken?

Vet du vem som har gjort dina kläder? En viktigare fråga är: vet modeföretagen det ens själva? Modeindustrin har fortfarande mycket att lära sig, visar nytt index.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Om att se sitt sanna jag

1

"Jag har min alldeles egen livsberättelse. Den som jag berättar när någon frågar vem jag är, varifrån jag kommer eller varför jag gör det jag gör. Kort sagt hur det kommer sig att jag är sådan jag är" skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Mayvor Stagnäs: Klinikfärdiga utan vårdplats kvar på centralsjukhuset – varför får Vasa stad inte ordning på problemet?

Det hög tid att förbättra vården för de äldre. Alla som kan påverka borde lägga på ett kol.

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Miljöbovar är vi allihopa – jag med, och du med

Vasa är en liten och lagomkompakt stad med korta avstånd. Trots det tar många stadsbor bilen till jobbet. Vad fattas oss?

Nyhetsbild

Kvinnorna jublar på riksplanet – männen dominerar i Vasa valkrets

Den nya riksdagen har historiskt många kvinnliga ledamöter. I Vasa valkrets blev det däremot ett bakslag. Kretsen backade från fem invalda kvinnor till tre.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: "Temde karan och hede kvinnfoltje"

Kvinnorna tröttnar inte på att fundera på männen och har sin syn och sin upplevelser av ”temde karan”. Likadant är det bland männen, skriver Leif Westerlund i sin samlevnadskrönika.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Mens är faktiskt också en manlig angelägenhet

Om du är man och slutade läsa den här texten efter ordet "mens" så missar du att det här i själva verket handlar om dig också.

Nyhetsbild

Jonny Smeds: Jag blev digitalt rånad och fick hundratals reklamerbjudanden

1

Så här gick det till när någon tömde mitt Visa-kort och då jag fick "hjälp" av en robot som inte förstod svengelska.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Ingen vill ju denna region illa

4

Det som kunde blivit en bred, entusiasmerande uppslutning kring Vasaregionen – involverat flera kommuner, alla regionens partier, språkgrupper, intressegrupper - blev i stället ett upprivande, internt Korsholms- och SFP-gräl.

Nyhetsbild

Nina Dahlbäck: Fixa fredagschipsen – och demokratin

De första dagarna i april bjuder på en unik chans att kombinera två folkliga nöjen: veckohandla och rösta. Samtidigt, om du så vill.

Nyhetsbild

SAMLEVNAD: Magkänslan är en viktig signal

"Min tanke i dag är att bakom varje tanke finns en aning, som blir till en känsla, som utvecklas till en tanke – och kanske blir något vi jobbar vidare med och förverkligar", skriver Leif Westerlund i sin krönika.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Fiskodlingar till havs – en tanke som EU planterat

1

JAKOBSTAD EU satsar hårt på mera tillväxt ur havet. Tanken på fler och större fiskodlingar kommer faktiskt från Bryssel och det finns stödpengar att hämta.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Centrum bra men hemma bäst – äldre tyckte till om Vasas bostadspolitik

Antalet 75-åringar och äldre i Vasa ökar kraftigt inom de närmaste tio åren. Det ställer nya krav på bostadspolitiken.

Nyhetsbild

Anders Stranden: Wasa Station påstås vara en idealisk kombination men enbart en intresserad affärskedja hittills

2

VASA Finansieringen av musikhuset faller helt och hållet på Vasa stad. YIT går inte med i bolaget som bildas för att äga och förvalta det.

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Ett ytterligare försvagat Malmska riskerar att öka "läckaget" till Karleby. På detta sätt sitter Malmska rent strategiskt i en betydligt bättre sits än man först kunde ana.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Vasklotplanen visar att invånarna kan påverka

Tekniken har förbättrat invånarnas möjlighet att påverka stadsplaneringen. Det visar förändringarna som gjordes i Vasklotplanen.