Lokalt

Krönika

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Så påverkas vi av våra relationer

SAMLEVNAD Det finns så otroligt mycket att fascineras av i relationerna mellan oss människor. Vilket dynamiskt kraftfält det är. Och hur massiv relationernas inverkan är på oss alla. Våra relationer utgör i mångt och mycket den luft vi andas och den näring vi behöver för att vi skall kunna leva ett liv som känns som om det är värt att leva.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Regeringens politik motarbetar Österbotten

4

Om det gått någon förbi så börjar vi nu se frukterna av den skörd som Centern sått under hela regeringsperioden: De stora politiska besluten gynnar Seinäjoki – på Vasas bekostnad.

Nyhetsbild

Fanny Willman: En beroendes bekännelser – Facebook blev mitt nikotinplåster

Mitt beroende har gått så långt att en nedtrappning är omöjlig. Drogen slukar min tid, energi och koncentrationsförmåga. Min hjärna behöver chockas med total avhållsamhet.

Nyhetsbild

Bilderna i sociala medier kan krascha hårt mot vår egen verklighet

SAMLEVNAD Alla uppfinningar som förändrar vårt beteende har en bra och en mindre bra sida. Speciellt förändringar som har med vårt sätt att kommunicera har återverkningar som kryper djupt ner i människans sociala liv och beteende.

Nyhetsbild

Det har aldrig varit lättare att vara vegan

Köttet, mjölken, äggen. Alla är bitar i ett stort normativt pussel som behöver nya bitar. Men som vegan går det att hitta bra mat i Vasa.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Nyhetsbild

En räddhares kamp mot getingboet – "Jag gallskriker och springer mot bilen"

Först var de några få. Sedan blev de tiotals. Räddharen i mig bestämde sig: Nu går vi till kamp för att överleva sommaren 2018, sommaren som stavas aggressiva flygfän.

Nyhetsbild

Allemansrätten – lär er den, respektera den, men missbruka den inte

Om alla skulle respektera och följa allemansrättens direktiv skulle de som redan gör det inte lida i onödan. Det kunde även minska antalet meningsskiljaktigheter mellan markägare och de som vistas i naturen.

Nyhetsbild

Familjehemligheter kan vara destruktiva för vilken relation som helst

SAMLEVNAD Familjehemligheter har ofta kommit att betyda negativa saker, alltifrån våld i parrelation eller familj, missbruk av olika slag och otroheter. Familjehemligheterna är ofta också behäftade med någon form av skam.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Bättre sända sent än aldrig

1

KOMMENTAR

Omkring 350 bränder har enligt NRK rasat i Norge under den senaste tiden. Situationen beskrivs som svår och aldrig tidigare skådad av en representant för Direktoratet för samfunnssikkerhet og beredskap.

Nyhetsbild

Turism javisst – men jobben är framtiden

Världsarv vore väl ingen tokig status för Kristinestad. Men finns det en risk att stämplas som ett levande museum, när jobb och företag är nyckeln till framtiden?

Nyhetsbild

Heidi Eriksson: Byarnas Korsholm lever upp till sitt namn

KOMMENTAR Tre byar i Korsholm har kammat hem titeln Årets by under de senaste fyra åren. Det om något är ett kvitto på livskraftiga byar.

Nyhetsbild

Om veganutbudet ökar på restaurangerna – ökar då också intresset för att äta ute?

KOMMENTAR Om man är ett större gäng som ska gå ut och äta är det i dag högst troligt att minst en i gänget har någon slags diet att ta hänsyn till. Personer med dieter eller allergier styr ofta vilken restaurang man väljer.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Amanda Lund: Sommarprat i radion – varför intresserar andras livshistorier oss?

Äntligen. Midsommaren är över. Nu börjar sommarpraten. Så gick mina tankar för två veckor sedan. Men vad är det egentligen jag väntar på?

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Drömmen om ett öppet Finland somnade

För tre år sedan var vi många som ville ha ett öppet mångkulturellt samhälle. Vi ville hjälpa flyktingarna som kom till Europa, flyende för sina liv. I dag har många glömt just den tanken samtidigt som murarna bara växer sig högre.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Vad får ett liv kosta?

En person med en dödlig sjukdom återfår hoppet. Medicin som bromsar eller botar sjukdomen har tagits fram. Men i Finland stöter de på patrull. Medicinen är inte rekommenderad av Tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården (Palko) och därmed kommer den inte betalas av staten. Scenariot blir allt vanligare när forskningen går snabbare framåt.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

2

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild

Milja Ångerman: Djurplågeri – när blev det en lek?

Var och varannan dag hör man om djurplågeri, det ena värre än det andra. En del djur överlever. Andra går en plågsam död till mötes.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Vargtimmen är slagen

Cirka 40 procent av landskapet består av vargrevir och är hem åt tiotals vargar. En icke-existerande vargdiskussion är mer allvarlig än en obefintlig när majoriteten av landets vargar finns i västra Finland.

Nyhetsbild

Ryktet om Vasa centrums död är betydligt överdrivet

KOMMENTAR Vasa centrum mår bra, har börjat må ännu bättre och kommer snart att må strålande. Det är onödigt att tjata om någonting annat.

Nyhetsbild

Deckare, serier och VBL:s historiepodd – allt under en och samma sommar

I sommar vill vi ge dig lite extra som hör sommaren till. Vår historiepodd är tillbaka och får sällskap av en sommardeckare i 41 delar. Dessutom vill vi hjälpa till i djungeln av streamade serier och filmer.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Svettigt, tungt och lerigt men härligt

Jag fick min första mountainbike någon gång i högstadiet eller gymnasiet. Det var i slutet av 1980- eller i början av 1990-talet och det var en lilarosa Crescent med en massa växlar.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Barnfattigdomen ökar – klyftorna syns på sommaren

1

Lata veckor med sol bad och kanske en och annan dag i äventyrens tecken. Men medan många familjer fångar dagen under sommaren, så har en del knappt råd med mat på bordet.

Nyhetsbild

Niklas Nyberg: Vi borde se på SFP i Korsholm som två olika partier

SFP:arna i Korsholm beter sig som två skilda partier. Vore det inte bättre för alla – även själva sakfrågan – om vi behandlade dem så? Åtminstone tills fusionsfrågan är avgjord.

Nyhetsbild

Byns enda barn – på sex år

Det är 27 år sedan VBL senast gjorde ett reportage om Vassor. Sedan dess har kurvan för nya födslar i byn gjort två helomvändningar. Servicen i byn har däremot endast rört sig i en riktning, bort.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Starkt budskap från huvudstadsregionen

En femtedel av landets befolkning har sagt nej till landskaps- och vårdreformen. Då går det inte att köra vidare som om inget hänt.

Nyhetsbild

Daniel Nissén: Det ligger alltför mycket skräp på helt fel ställen

Vad är det för fel på folk som inte ser skillnad på en buske och en soptunna?

Nyhetsbild

Vårbruk sår optimism i jordbruksnäringen

Förhoppningsvis blir det här ett bra odlingsår, sämre än i fjol kan det knappast bli. Jordbrukarna, främst spannmålsbönder, behöver mer än någonsin tidigare ett gynnsamt år.

Nyhetsbild

Med 360 grader kan vi visa ännu mer

Med en 360°-kamera kan tittaren få en ännu större upplevelse. Vasabladet har för första gången använt tekniken och försökt undvika att själva fastna på bild. Men det gick inte så bra.

Nyhetsbild

Stadscyklistens våta dröm: en korsning utan frågetecken

Cykelvägar är en sak, trafikkunskap en annan. Bägge behövs om vi vill att antalet olyckor ska fortsätta att minska.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Tänk om det kommer en båt till?

Frakten över Kvarken har fördubblats på tre år. Det låter som en lockande marknad. Vad händer om nya Kvarkenfärjan får konkurrens?

Nyhetsbild

I skuggan av fusionen

Som bäst pågår en stor och viktig diskussion i Korsholm. Och nej, jag pratar inte om fusionsutredningarna. Jag pratar om daghemsstrukturen.

Nyhetsbild

Nu behövs det mer substans och mindre pajkastning i Korsholm

Debatten och känslorna går heta. Fusionsfrågan sliter och tär på SFP-gruppen i Korsholm. Nu behöver SFP i Korsholm fundera på vilka signaler de sänder utåt.

Nyhetsbild

Den förunderliga ledamoten från Vasa – Susanna Koski drar sällan hemåt

3

Susanna Koski (Saml) slutar aldrig att förbrylla och överraska. Inte heller i helikopterfrågan ser hon det som självklart att som Vasabo stå på Vasas sida.

Nyhetsbild

Korsholm fortsätter röra om lärcentersoppan

1

KOMMENTAR Trots att alla beslut är fattade har styrelsen beställt nya utlåtanden. Frågan om Kvevlax lärcenter är tydligen ännu inte slutbehandlad.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Jämställdheten håller på att osynliggöra kvinnan

Jämställdheten är i malpåse den dag vi inte längre uttryckligen framhäver kvinnoperspektivet, på samma sätt som tvåspråkigheten är ett minne blott då ingen längre kämpar för svenskan.

Nyhetsbild

Mayvor Stagnäs: Vargen väntar inte på kommunala beslut

2

Vargen stryker omkring på farmer, på gårdsplaner och längs barnens skolvägar. Föräldrar är rädda att deras barn ska angripas. Vad gör myndigheterna för att lindra deras oro och för att trygga barnens skolväg?

Nyhetsbild

Är Toyota faktiskt så överlägset bra? Inte om vi tar in kilometrarna

2

SPECIAL: BIL & BÅT Nya siffror från besiktningskontoren visar att Toyota är bäst. Men de körs också mindre än andra bilar. Är det förklaringen?

Nyhetsbild

Grattis Vasabo – du fick en superbonus i år

1

Ibland, som vintern 2018, kommer skattepengarna i retur på ett oväntat sätt. Då är det ren lyx att vara Vasabo.

Nyhetsbild

Anders Eklund: Bredvid dig finns alltid någon som är ensam

Det är tur att knivhuggningen vid Vamia slutade med ett försök. Mycket pekar på att motivet var utanförskap, ensamhet och maktlöshet. Ledd av sådana känslor kan man fatta desperata beslut.

Nyhetsbild

Facebook-granskare: ”Om något är gratis är du själv den produkt som är till salu”

Trump blir president. Storbritannien lämnar EU. Två häpnadsväckande valresultat som nu sannolikt har fått sin förklaring: våra egna uppgifter har använts emot oss genom Facebook.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Handen i gapet på vargtvisten

1

Vargen har många skepnader på åsiktsfältet men krasst sagt finns det de som är fullkomligt livrädda och rasande vid blotta tanken på vad en varg kan åstadkomma. Andra är fascinerade av den.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för landskapsval – kanske

Om åtta månader ska du välja vem som bestämmer om din social- och hälsovård fyra år framåt. Men ännu är kandidaterna få och ovissheten stor kring exakt vad det är de invalda ska bestämma om. Dessutom är det inte helt säkert att valet blir av.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Ska människan eller vargen räddas?

Vargar som attackerar farmer eller stryker runt gårdsknutar har mist sin rätt att leva.