Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Mika Mäkisalo leder Round table i Finland

Efter en paus på 8 år leds nu Round Table Finland från Vasa under ledningen av Mika Mäkisalo, som valdes till president för organisationen i helgen. Att bli invald som medlem är en chans för nätverkande och personlig utveckling, berättar Mäkisalo.

Nyhetsbild

Bara barnröster har fått henne att pausa sången

PEDERSÖRE Att höra barnröster fylla Pedersöre kyrka med sommarpsalmen "Den blomstertid nu kommer" är en konkret sak som Marguerithe Sandstedt-Granvik kommer att sakna när hon efter 41 år i kantorsyrket går i pension.

Nyhetsbild

Henrik Fågelbärj har guidat i 50 år: "Alla känner guiden men guiden känner ingen"

För att söka jobb i Vasa liftade Henrik Fågelbärj med marthornas utflyktsbuss. Det var också i en turistbuss han träffade sin norska kärlek. Bussarna har följt honom genom livet och nu firar han 50 år som guide.

Nyhetsbild

Blandade bränslen är Katriina Sirviös specialitet – "Reservkraft behövs när det inte blåser"

1

Spillolja som bränsle är inte miljövänligt. Men om man blandar spillolja med biodiesel så blir utsläppen från förbränningen mindre skadliga. Det säger Katriina Sirviö som har skrivit sin doktorsavhandling om ämnet.

Nyhetsbild

Blivande studenter: I dag ska man vara tacksam

En vill bli jurist, en annan ekonom, den tredje jobba med datateknik. Nu, när studentexamensresultaten är här, har de alla tagit ett steg närmare sin dröm.

Nyhetsbild

Färre Vasabor, men utvecklingen är positiv

Det kan hålla på att svänga för Vasas befolkningsutveckling. Eller: minskningen avtar. I april fanns det 53 Vasabor färre än vid samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Lotta Lundgren tror på språkets magi - "Ord förändrar verkligheten"

VASA Lotta Lundgren är övertygad om att ord kan förändra verkligheten. Saknar vi ord för en företeelse så finns den inte, säger hon. Som ett enkelt och beskrivande exempel tar hon en väldigt alldaglig sak: Snippan, det kvinnliga könsorganet.

Nyhetsbild

Huggorm lurade i konstgräset – bet 15-årige Fred i stortån

LARSMO Det nya konstgräset i Holm ruvade på en otrevlig överraskning för LBK-spelaren Fred Svenlin. En huggorm bet honom i stortån efter lördagens träning.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

Sonya Höstman bjöd in Hassan Zubier – "Jag tror många österbottningar vill träffa honom"

VASA Hassan Zubier, som knivskars svårt i knivattacken i Åbo när han försökte rädda livet på en ung kvinna, kommer till Vasa i juni. Sonya Höstman som startat en insamling till förmån för Zubier och hans familj, tror att många österbottningar vill träffa honom.

Nyhetsbild

De paddlade för cancervården – samlade in över 30 000 euro

KARLEBY Anders Myntti och Kaj Haakana paddlade utmed Finlands hela kust för att samla in pengar för cancervården, framför allt för en PET-röntgen apparat till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Kerstin blev mamma och mormor inom tre dagar – barnen ger glädje och sorg

MORS DAG Kerstin Hagman har 103 barnbarnsbarn. För 14-barnsmamman var en stor barnaskara något av en självklarhet.

Nyhetsbild

Lyssnarnas sommarpratare kommer från Pedersöre

PEDERSÖRE Johan Åminne från Pedersöre är lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.

Nyhetsbild

Vi Neristassbor vurmar för historien – gemenskapen viktig i föreningen

KARLEBY Den första tisdagen varje månad samlas Vi Neristassbor på Skeppargården. Gemenskapen är viktig, men även intresset för det gamla och historiska i staden, framför allt Neristan förstås.

Nyhetsbild

Morsdagsrosen etta på en av årets största blomhelger

Blomsterhandlarna närmar sig en av årets största högtider. Morsdagsrosen står sig som etta, men snittblommor i ljusa färger har också stor åtgång.

Nyhetsbild

Studerande bjöd pensionärer på nostalgiresa – Maj fick återse huset hon bott i

NYKARLEBY Maj Granlund och de övriga boende i Munsala pensionärshem fick uppleva en guldkant i vardagen när de bjöds på en rundtur i hemtrakterna. Resan var ett slutarbete för två närvårdarstuderande.

Nyhetsbild

Mikael kastar loss med sikte på världshaven: "Man ska förverkliga sina drömmar"

JAKOBSTAD Efter tre år av förberedelser är det äntligen dags för Mikael Hermansson att börja sina drömmars resa. En seglats som ska ta honom över Atlanten och tillbaka. En resa som börjat i barndomen och som inte har något definitivt slut.

Nyhetsbild

Härdi trivs med sitt jobb och sitt land: "Det känns bra att vara finländare"

VASA För sju år sedan kom Härdi Osman Ahmad till Vasa. Han visste genast att han ville bli kock. Nu är han såväl finsk medborgare som ägare av en nyöppnad restaurang i hemstaden.

Nyhetsbild

17-åriga Natalie lider av psykisk ohälsa: "Man tror man ska dö men man gör inte det"

VASA Hjärtat galopperar, strupen snörs samman, händerna skakar, omgivningen snurrar, svårt att andas och varenda muskel är spänd. Man tror man får en hjärtattack, en stroke eller att man dör. Så upplever Natalie Honkonen, 17, en panikattack.

Nyhetsbild

Kvinnor stickade sockor till alla 851 ettor i Vasa: Roligt att kunna ge glädje

VASA Ett hundratal Vasakvinnor stickade jubileumssockor till varenda förstaklassare i Vasa. På torsdag delade två av stickarna ut de allra sista sockorna i Vasa övningsskola.

Nyhetsbild

Oväntat många motorcyklister med på förstamajkörningen

Det var inte varmt och regnet var inte långt borta. Trots det körde ungefär 300 motorcyklister i parad på första maj.

Nyhetsbild

Belgisk familj reser jorden runt med buss – I går besökte de Jakobstad

En femårs resa jorden runt med buss. Den belgiska familjen startade äventyret för nio månader sedan och målet är nu att uppleva Norden och sedan över till Kanada och USA. I måndags besökte familjen Jakobstad.

Nyhetsbild

Valborgsfirandet är i gång - studerande samlas i Hovrättsparken

Solen skiner över studenterna, där de firar sin dag på picknickfiltar i Hovrättsparken. Kolgrillarna doftar korv, och mot kvällen är det träff hos jubilerande sagofarbrorn Topelius.

Nyhetsbild

Hon har utbildat barnträdgårdslärare i 30 år – går i pension före flytten

JAKOBSTAD Marita Westerlund har jobbat på barnträdgårsutbildningen i Jakobstad i drygt 30 år. Hon tar semester före pensionen samtidigt som hennes skrivbord flyttar från staden för gott.

KDS: Återför rätten till asyl på humanitära grunder

Kristdemokraternas Svenska Organisation anser att myndigheterna inte verkar inse vilka risker flyktingar som skickas tillbaka till sina hemländer utsätts för.

Nyhetsbild

Tv-medverkan ger Mathias Nylund lokala uppdrag: "Jag fick mitt erkännande"

NYKARLEBY Efter Mathias Nylunds medverkan i teveprogrammet The Voice of Finland duggar inbjudan till spelningar tätt. Därmed är målet med sångtävlingen uppnått.

Nyhetsbild

Reino Hakala på Seniorcentrets träff: "Vi är som samma familj"

VASA Seniorcentret har ett brett utbud av verksamhet för Vasabor som fyllt 65. Centret är ett nätverk av funktioner, aktiviteter men framför allt människor som skapar sammanhang.

Nyhetsbild

Matias tog sig ur spelmissbruket: Jag försökte ta mitt liv

JAKOBSTAD På en natt kunde Matias Päiväniemi spela bort tusentals euro på casinospel på webben. Spelet var hans sätt att fly verkligheten.

Nyhetsbild

Tio år sedan karenerna kom till Kimo: Här kan de uppfylla drömmar

ORAVAIS I Kimo fann de ett liv de knappt trott var möjligt. Paw The Law är uppväxt i flyktingläger men kan nu låta sig drömma om framtiden. Paw Bweh har hittat en plats att trivas på och en framtid för sina barn.

Nyhetsbild

Intresset för historia har följt 90-åriga Helge Granholm genom hela livet

2

MALAX Helge Granholm, 90 år på lördag, säger att han inte kunde annat än bli intresserad av historia. Han växte upp omgiven av många äldre släktingar, som berättade hur det varit förr.

Nyhetsbild

Närpes kommer ihåg sin Mannerheimriddare

NÄRPES En tillbakadragen och anspråkslös bonde, men hjälte när det verkligen gällde. Nu får Mannerheimriddaren från Närpes en minnesmonter i stadshuset.

Nyhetsbild

Krögaren Johanna: "Allt har sin tid - det här var Ernst"

VASA Sista helgen tackar Johanna Carlsson för sig med dans i teaterfoajén i dagarna två. Hon hoppas på tjofaderittan och en fin avslutning på de sex åren på Ernst. Men hon kommer att sakna stamgästerna – stans bästa typer.

Nyhetsbild

Skulle stapla ved – byggde en stuga

PEDERSÖRE Roger Eriksson och Bodil Eriksson skulle bara stapla björkved i sin trädgård. Men med hjälp av en vän blev slutresultatet en vedstuga, komplett med fönster och dörr.

Nyhetsbild

TUI: Kap Verde-incidenten har inte påverkat resorna från Vasa

VASA Problemen med Kap Verde-flyget i februari har inte avskräckt österbottningarna från att resa med TUI. Sommarens resor säljer bra, säger TUI:s kommunikationschef Pauliina Pajunen. Vad som orsakade motorfelet under flygningen är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Anhöriga chockades när graven var öppen – Logisk förklaring, säger gravgårdsarbetarna

PEDERSÖRE När Ingvor Häggblom och hennes dotter besökte Ingvors mans grav i lördags fick de en chock. Graven var öppen så att bara lite jord låg kvar på kistan. Ovanpå hade man lagt bräder och en skiva medan gravplatsen intill förbereddes för en ny jordfästning.

Nyhetsbild

Många unga är marginaliserade – men det är inte ett statiskt tillstånd

Vi har aldrig haft en ungdomsgeneration som uppför sig så bra som dagens ungdom. Men de uppför sig så väl att de blir sjuka. Det säger Erik Häggman, som vigt hela sitt arbetsliv åt ungdomen.

Nyhetsbild

Syrier i regionen: "Det finns ingen vilja att skapa fred"

KRONOBY Det finns ingen egentlig vilja att få till stånd fred i Syrien, säger Mohamad Alhomsi och Akram Alzoubi som flydde från landet för några år sedan.

Nyhetsbild

Joonas Turtonen: Nio år inom Nykterhetsförbundet formar vem som helst

1

VASA Efter nio år med oändliga möjligheter att driva nykterhetsfrågor säger Joonas Turtonen nu tack och hej till Nykterhetsförbundet. Mycket har blivit gjort, men mycket jobb finns kvar att göra, konstaterar han.

Nyhetsbild

Elever i Vikinga skola ville göra god gärning – skänker kläder och sportredskap till barn i Baltikum

VASA I femton år har eleverna i Vikinga skola samlat in kläder och leksaker till barn i Lettland och Litauen. Snart åker en fullastad skåpbil i väg igen. Den här gången skickar man också med sportredskap som eleverna har köpt.

Nyhetsbild

Karlebysvenskarna blir färre – men nu i mer långsam takt

KARLEBY Karlebysvenskarna har blivit 19 stycken färre under fjolåret. En marginell minskning men ingen bra trend, tycker fullmäktiges ordförande.

Nyhetsbild

Vasabördig kock öppnar pop up-restaurang på Loftet i sommar

VASA I sommar öppnar kocken Jonathan Slotte en pop up-restaurang på Loftet. Men det gäller att passa på, det är bara två kvällar med totalt 48 platser som gäller. – Det är ett sätt för mig att pröva mina vingar, säger han.

Nyhetsbild

Med Henrietta genom Engelska kanalen och över Biscaya

I augusti 2017 gav sig Jan Backman i väg från Jakobstad för att med sin s/y Henrietta. Han gav sig i väg utan geografisk destination. Karin Ducander var med på en bit av resan och berättar om sina intryck och upplevelser.

Nyhetsbild

Han behövde nya stamceller två gånger för att få bukt med leukemin

2

Korsnäs Mikael Holtlund har genomgått transplantation av stamceller två gånger. Det började med en svullen fot för sex år sedan. Den ledde till upptäckten av kronisk blodcancer och några år senare akut leukemi.

Nyhetsbild

Unga ska få hjälp i tidigt skede

JAKOBSTAD De såg ett behov av att kunna gripa in i ett tidigare ­skede och hjälpa unga som hamnat på glid. Därför startade de ­Skolakuten.

Nyhetsbild

Barndomen var fattig – skammen fick honom att ljuga

JAKOBSTAD Små, små kommentarer eller frågor om varför man inte har skor av ett visst märke eller varför ens familj aldrig åker utomlands. För ett barn kan det sätta livslånga spår, speciellt om självkänslan och självförtroendet lider.