Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

102-åriga Aldi Waxlax om veteranbilsutflykten: "Oj, så det samlas mycket folk"

KORSHOLM Med bullrande motorer rullar ett tiotal veteranbilar in på gården utanför Koskö ungdomslokal. I bilarna sitter glada seniorer. För första gången någonsin har de fått delta i en veteranbilsutflykt.

Nyhetsbild

Ishockeyspelaren Ida Kuoppala blir student – en av många milstolpar som året kommit med

Det har varit roligt, givande och lite stressigt att kombinera ishockey med studentläsningen, men man kommer långt med en positiv inställning, säger elithockeyspelaren Ida Kuoppala.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Antti Rinnes grillfest

I dagens seriestripp njuts det av goda kollegers sällskap.

Nyhetsbild

Sara och Pamela visade sig aldrig i bikini – nu visar de sina kroppar för omvärlden

Om magen dallrar, benen är strösslade med celluliter och ryggen draperad med valkar – då har man inget att göra på stranden. Så tänkte de. Men nu tänker Sara Westerlund och Pamela Hansson precis tvärtom och visar sina kroppar – men i början var de så rädda att de nästan sket på sig.

Nyhetsbild

Då Pertti låg blodig på trottoaren körde flera förbi – "Jag vill inte att det ska hända någon annan"

KORSHOLM Pertti Bruun föll och slog sig illa under en promenad runt Smedsby i Korsholm. Men trots att flera människor körde förbi honom där han låg på trottoaren dröjde det innan någon stannade.

Nyhetsbild

Korsholmsunga trivs på praoperiod: "Att vara i studion är det bästa"

Under veckan har åttor från Korsholms högstadium varit på prao. Vasabladet fick besök av två praon, som i sin tur träffat kompisar på kafé, Senior Center – och i en radiostudio.

Nyhetsbild

Vasabon Valter, 97, debuterar som författare – skrev dagbok varje dag under kriget

VASA För några år sedan köpte Valter Nyman en dator och började renskriva sina dagböcker från kriget. Nu ger han ut dem i bokform. "Det känns förskräckligt bra", säger 97-åringen.

Nyhetsbild

Gamla sockerfabriken på Vasklot har blivit ett kreativt kollektiv

VASA En självlärd smed, en möbeltapetserare och en slöjdlärare. Och en stor dos kreativitet. Här har ni stans kanske mest unika möbeltillverkare.

Nyhetsbild

Mathjälp Vasa får stöd från Röda Korset – "Det här underlättar vårt arbete enormt"

VASA Mathjälp Vasa får ekonomiskt bidrag för att kunna fortsätta sitt arbete. Mathjälpen delar dagligen ut mat till seniorer, barnfamiljer och ungdomar i Vasa med omnejd.

Nyhetsbild

Emilia och Ida har hittat receptet på framgång – och det innehåller socker

VASA Då Emilia Lindström och Ida Wiklund startade sitt UF-företag trodde de bara att de skulle sälja några burkar, knappast mer. Men deras idé tog dem till Helsingfors på företagartävling.

Nyhetsbild

Röster om Bo Kronqvist: "En samhällshjälte på alla plan"

1

NYKARLEBY Bo Kronqvist var en mästare på att uppvakta och avtacka. Här visar kulturpersoner, politiker, elever och vänner sin tacksamhet.

Nyhetsbild

Nada-Nord på Samos: "Flyktingarna där har inget"

JAKOBSTAD Nöden är stor i flyktinglägret på grekiska ön Samos. Med insamlade medel och kläder besökte Nada-Nord ön i mitten av april.

Nyhetsbild

Etel, 88, lär hemvårdarna svenska – "Vi går igenom sagoböcker tillsammans"

KARLEBY A som i apelsin, B som i banan, C som i cyklar... När Etel Olaussen får besök av finskspråkiga hemvårdare lär hon dem gärna lite svenska.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Pollenapokalyps

En skräck sprider sig i vårluften.

Nyhetsbild

Familjen Havryliuk förlorade sitt hus och sitt hem i en förödande brand – men vann hela Jeppo

NYKARLEBY Det var en smällkall februarimorgon då pappa Andrii steg upp. Så han satte eld i braskaminen innan han for till jobbet. Några timmar senare hade familjen Havryliuks hus och hem gått upp i rök.

Nyhetsbild

Nu är den här – mopeden utan avgasrör och oljud

Den är byggd i Kina, men kallas "mopedernas Tesla". Försäljaren i Larsmo är imponerad av Supersocon, och tror sig sälja ett tjugotal redan i sommar.

Nyhetsbild

Lisa cyklar till Paris – samlar medel mot sjukdomen som tog hennes son

NÄRPES Det är snart ett år sedan cancern tog 13-åriga Ville Martens. I sommar cyklar hans mamma Lisa och nästan 40 andra österbottningar till Paris. Med Villes foto på tröjan.

Nyhetsbild

Iris och William från Kronoby sålde majblommor till presidentparet

KRONOBY Nioåriga Iris Andtbacka och tioåriga William Koivusalo från Kronoby fick sälja varsin majblomma till presidentparet på första maj.

Nyhetsbild

Hannele Teir säljer utbildning i hela världen

JAKOBSTAD I hennes nuvarande pass finns 11 visum till Kina. Det är bara en bråkdel av alla de resor hon gjort till Asien. Första gången reste Hannele Teir som lärare till Kina 1995.

Nyhetsbild

Klas och Christer bidrar med tid bakom ratten – "Något på tok om maten kastades bort"

Matsvinn blir matvinn. Det är vad männen från Malax karacafé fått se när de gått från diskussion till aktion. VBL följde med Christer Bogren och Klas Väglund under deras mathjälpstransport. De är en av många grupper som ställer upp frivilligt för Mathjälp Vasa.

Nyhetsbild

Bawmar från Molpe får medalj av presidenten – "Det är roligt"

MORS DAG För nästan extakt tio år sedan kom Bawmar som flykting till Molpe med fem minderåriga barn. Nu får hon medalj av presidenten.

Nyhetsbild

Expert: "Föräldrar behöver fakta om droger, och se sig själva i spegeln om sina alkoholvanor"

JAKOBSTAD Skoltrötthet, nytt umgänge, t-shirts med drogsymboler, humörsvängningar? Hur vet man om ens tonåring har börjat röka hasch, eller bara är en typisk tonåring?

Nyhetsbild

Kim's Comics: Den lyckligaste dagen i ens liv

Alla kan vi ha olika uppfattningar om en perfekt bröllopsdag.

Nyhetsbild

Nu får Korsnäsborna ännu mer mathjälp – Diakon: "Det finns ett dolt behov"

KORSNÄS Korsnäs församling brukar dela ut överbliven mat från den lokala butiken på torsdagar. Nu byter man till fredagar och börjar samarbeta med Mathjälp Vasa.

Nyhetsbild

Marina Nyqvist ny verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund

Marina Nyqvist tar över som verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund från och med den första maj.

Nyhetsbild

Jan-Erik i Malax tvistar om väg efter virkesaffär – "Jag kunde inte tro att det skulle bli en sådan här oreda"

Hans första virkesaffär ledde till att Jan-Erik Sund inte vågar köra på vägen fram till fritidshuset i Malax skärgård. Virkesköparen säger att man gjort allt man kan.

Nyhetsbild

Tre vänner, en bil och ett resemål – Europas nordligaste slutstation, Nordkap

VASA En hel del av den finska befolkningen stannar hemma på påsken, många åker till olika skidorter i Finland och Europa. Vasaborna Victoria Bäckman, Emma Tallgren och Leonora Friman valde att fira påsk med en roadtrip.

Nyhetsbild

Jimi vill rädda Notre-Dames orgel – ordnar välgörenhetskonsert i Vasa

VASA Arbetet som organist har fört Jimi Järvinen från Vasa via Madrid till Strasbourg, där han nu bor. Han har spelat orgel i Notre-Dame, och nu vill han stöda renoveringen efter branden.

Nyhetsbild

B-G Åstrand: Församlingen i Jakobstad har fostrat mig

JAKOBSTAD Bo-Göran Åstrand vill bidra med fältkännedom i biskopskollegiet. Han har nästan trettio års erfarenhet av församlingsarbete.  Den nära kontakten med församlingsmedlemmarna är det han kommer att sakna mest.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Humorgruppen i Helsingfors

En österbottnisk trio uppträder snart i huvudstaden.

Nyhetsbild

Sonja synade brödköerna: "Folk fastnar i systemet"

Tusentals finländare köar dagligen för att få bröd på bordet av mathjälpen. Journalisten Sonja Hellman ville veta varför. Då blev hon själv arbetslös.

Nyhetsbild

Gunilla Kvist sätter punkt efter 44 år i förvaltningens tjänst

NYKARLEBY Hon var bara 19 år då hon sökte och fick tjänsten som temporärt kanslibiträde på Nykarleby stad. Nu, 44 år senare, går byråsekreterare Gunilla Kvist i pension.

Nyhetsbild

Grannarna Marta och Nina i Vasa öppnar dörren till sina liv på Instagram

De är glammiga, de är mammor och visar det på sitt gemensamma Instagram-konto. Men de gömmer inte heller den kaotiska vardagen som ständigt pågår bakom kulisserna.

Nyhetsbild

Man behöver inte vara utbildad för att möta barn i sorg, bara man kan lyssna

JAKOBSTAD Som vuxen kan man känna sig osäker på hur man ska bemöta ett barn som drabbats av sorg eller en kris. Risken finns att man inte vågar säga någonting alls.

Nyhetsbild

Vi frågade: "Vad är er hälsning till den nya riksdagen?"

Folk strömmade till då vallokalerna öppnade på söndagen. I Vasa och Korsholm var buskapet från väljarna tydligt: Det är dags för förändring.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Om man inte röstar får man inte klaga

Efter valdag kommer klagodag.

Nyhetsbild

Vasa IFK:s damer vill bryta tabu: "Det talas väldigt lite om mens"

VASA Mens kan påverka kvinnors idrottsprestation. Många försöker ändå dölja mensen och förståelsen från tränare är för liten. Nu vill Vasa IFK:s damlag få ett slut på menstabun.

Nyhetsbild

"Varför är islamtimmen så kort, Amra?"

Det har hänt att hon fått frågan "Amra, får man verkligen självmordsbomba?”. Men i allmänhet är Amra Hurics lektioner som vilka religionstimmar som helst.

 

Nyhetsbild

Amra är Närpes första heltidsanställda lärare med islamundervisning på paletten

NÄRPES ”Visst kan det ibland märkas att eleverna blir ledsna över bilden av islam som en terrorreligion, fast jag säger att ni vet att det inte är islam." Det säger Amra Huric, ansvarig för islamundervisningen i Mosebacke skola och Närpes högstadium.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Skarvens återkomst

Ett säkert vårtecken sveper fram över Österbotten – även i år.

Nyhetsbild

Pia har tröttnat: "Jag litar inte på Posten"

3

JAKOBSTAD Läkartiden hann passera innan Pia Pärssinen fick kallelsen i postlådan. Från och med mars tar det fyra dagar att skicka ett vanligt brev.

Nyhetsbild

Nu ska Årets österbottning utses – nominera din kandidat här

Årets österbottning ska utses och läsarna får i vanlig ordning vara med och bestämma vem det blir. Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Simon Selin föll ur Årets kock – "Det känns tomt"

Simon Selin är inte en av finalisterna i Årets kock. Det betyder att för hans del slutar tävlingen nu. Trots att han känner sig missnöjd med sin prestation vill han ändå fortsätta tävla.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla är VBL:s nya Malax-Korsnäs-reporter

Från och med måndag den 8 april har VBL äntligen en reporter som ska bevaka Malax och Korsnäs igen. Josefin Torrkulla tar hand om rapporteringen efter Kerstin Nordman som gick i pension tidigare i år.

Nyhetsbild

Jakobstadsbo vald till ordförande för Suicide Zero Finland

JAKOBSTAD Rasmus Anderssén från Jakobstad valdes till ordförande för Suicide Zero Finland på årsmötet i Vasa i början av veckan.