Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Bybutiken i Björkö söker ny ägare – "Otroligt stor förlust om butiken stängs"

KORSHOLM Efter bara dryga 1,5 år slutar Ida Lönnbäck som köpman för bybutiken i Björkö. Butiken kämpar med sjunkande omsättning.

Nyhetsbild

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild

Kim blev pappa över en natt: "Leah ska känna att hon var värd att behålla"

FARSDAGSINTERVJU Som en omvälvande överraskning kom Leah Selänniemi till världen. Pappa Kim Selänniemi var singel, mitt i studierna och hade inte haft planer på att bilda familj när dottern föddes.

Nyhetsbild

När Wild Cruise ställer sig på scen bjuder bandet på feelis och rock

VASA Multigenrebandet Wild Cruise består av fyra musiker som hängt ihop sedan högstadiet. När de uppträder bjuder de på en show med rökmaskin, ljusshow och framför allt en stor dos feelis.

Nyhetsbild

Tre generationer Hummel jagar älg – Ralf, 90 år, fortfarande träffsäker

KRONOBY Intresset för jakt har en tendens att gå i arv. Så är det också i familjen Hummel i Kronoby där tre generationer deltar i älgjakten.

Nyhetsbild

Språkvårdare: Det finns en fara med att skriva dåligt

Språket är en viktig del av vår identitet. Därför blir vi irriterade när det används fel, säger språkvårdaren Charlotta Svenskberg.

Nyhetsbild

Vi frågade och ni svarade – här är de tio värsta språkfelen

Vi bad läsarna skicka in ord och uttryck som irriterar dem. Massor av svar kom in. Här kommenterar HSS Medias språkstöd Charlotta Svenskberg tio av de värsta språkfelen ni vet.

Nyhetsbild

Valtteri från Esbo vrider klockor – utbildade sig till urmakare och flyttade till Vasa

VASA Utan att veta något om yrket blev Valtteri Arola från Esbo urmakare. Drömjobbet hittade 25-årige Arola i Vasa och nu är målet att få dissekera klockvärldens dyrgripar.

Nyhetsbild

Präst ger ut magasin – vill stärka papparollen

JAKOBSTAD Jan-Gustav Björk delar med sig av sina vardagliga kamper för att lyckas vara en närvarande pappa. I ren ilska sprutade prästen blåbärssoppa över hela köket.

Nyhetsbild

Lars Sund ser tillbaka på 60-talets ungdomskultur: "Det var svårare för tjejerna då"

VASA Med musiken i fokus gör Lars Sund upp med sin tonårstid. Men det är inte bara rosaskimrande glasögon han har på sig: Kritiken mot kommersialiseringen och kvinnornas ställning är tydlig. – Tonårsrörelsen fokuserade på pojkarna, säger han.

Nyhetsbild

Svanbäck ny i HSS Medias styrelse

Andrea Svanbäck, 35, är ny medlem i HSS Medias styrelse. Svanbäck har studerat bland annat journalistik och historia och har en gedigen erfarenhet inom journalistiken från sitt tidigare jobb på Hufvudstadsbladet.

Nyhetsbild

Från Hongkong till Västerhankmo – familjen Granberg väcker nytt liv i gammalt bönehus

1

KORSHOLM Bönehuset i Västerhankmo renoveras för tillfället. Det ska bli ett hem för en småbarnsfamilj, men dörren ska också stå öppen för böneverksamhet.

Nyhetsbild

Mikael Andersson trotsar handikappet – nästa mål är att köra motorcykel

JAKOBSTAD Mikael Andersson föddes utan armar och ben och han var dömd till ett liv på institution. I dag är han gift, har fyra barn och reser runt som föreläsare.

Nyhetsbild

Jonas minns 50 000 pi-decimaler: "Du kan också få superminne"

KORSHOLM Vem har inte någon gång förargat sig över sitt dåliga minne? Vem minns inte skolan och att panikläsa inför proven för att sedan glömma allting sekunden provet var skrivet? Enligt minnesvärldsmästaren Jonas von Essen kan vem som helst memorera vad som helst – och tekniken är förbluffande enkel.

Nyhetsbild

Språkpolisen Ruben är inte rädd för att ryta till: "Värnar vi inte om svenskan dör den ut"

ORAVAIS Det finns inget som irriterar Oravaisbon Ruben Anderson, 85 år, mer än språkfel. Den som gör sig skyldig till sådant får också höra det. Svenskan överlever inte annars, säger han.

Nyhetsbild

Volontärprojekt skapar kontakter med omvärlden – "Vi får en möjlighet att lära oss om andra kulturer"

Korsholm har tagit emot volontärer genom ett europeiskt projekt. "Det är roligt att få en del av världen hit till landsbygden", säger Lina Nybjörk.

Nyhetsbild

Maria och Kristina jobbar som volontärer i Korsholm

KORSHOLM Maria Bariain från Spanien och Kristina Laurinciukaite från Litauen är Korsholms första volontärer. De arbetar i huvudsak med barn och ungdomar. "Jag kommer att lära mig mera om mig själv", säger Kristina.

Nyhetsbild

Våga tala om död och sorg

JAKOBSTAD Döden drabbar alla människor förr eller senare och på olika sätt. Det är viktigt att tala om döden på ett ärligt sätt, säger Mikael Nilsson som arbetar med sorgbearbetning.

Nyhetsbild

Ett år utan frun Melita – "Sorgen är min egen"

JAKOBSTAD Makarna Melita och Jan-Erik "Kak" Nyman fick 57 år tillsammans och hann fira sin guldbröllopsdag innan sjukdomen allt mer tog över deras vardag.

Nyhetsbild

Blixten slog familjen Lundströms vardag i spillror

KORSHOLM Christer och Henna Lundström samt deras sex söner i Smedsby har åter ganska bra struktur på vardagen. Det är tre månader sedan deras hem förstördes i en brand. Nu väntar föräldrarna sitt sjunde barn och på ett nytt hus som ska stå klart i augusti nästa år.

Nyhetsbild

Christer Fred: "Jag har gett mest tid till dem som har minst kvar"

I 25 år har Christer Fred årligen skött 50–60 cancerpatienter i livets slutskede i Korsholm och Vörå. I februari går han i pension.

Nyhetsbild

Sven, 11, läste om Sargo i båttidning – blev såld

KARLEBY Sarins Båtar i Karleby fick speciellt besök från Frankrike. Sven Ensing, 11 år, föll för Sargo efter att ha läst om båtarna i en båttidning. Nu gick drömmen i uppfyllelse då han fick besöka varvet.

Nyhetsbild

Staden belönade anställda – 108 fick en klocka

VASA På fredagen var de långvariga anställda i fokus på Vasa stad. De som tjänat staden över 30 eller 40 år hedrades då med varsin gåva – en fin klocka. Här är listan över samtliga premierade personer.

Nyhetsbild

Lillemor har arbetat med småbarnspedagogik i 42 år – "Då jag var ung var det sommarledigheten som lockade"

VASA Året var 1976, månaden var augusti. Lillemor Gammelgård steg in på sin första praktikplats på ett av stadens daghem. Nu, 42 år senare, belönas hon för sitt väl förrättade värv.

Nyhetsbild

Mika Billing fick en selfie med presidentparet – "Jag darrade nog på handen"

VASA Mika Billing, lärare på Vasa yrkeshögskola, presenterade en robot för presidentparet under deras besök vid Technobotnia i går. Sedan tog han fram sin mobil och förevigade en minnesvärd selfie.

Nyhetsbild

Nyhet: nu går det att lösa korsordet i e-tidningen

Hittar du ingen penna men är sugen på att lösa korsord? Ingen fara, det är numera möjligt att lösa VBL:s och ÖT:s lördagskryss digitalt i e-tidningen.

Nyhetsbild

Europeiska ungdomsparlamentet samlar över 100 unga i Vasa

VASA Under tre dagar i november samlas över 100 unga från Finland och Europa i Vasa för att diskutera aktuella ämnen som hållbarhet och flyktingfrågor.

Nyhetsbild

Leif Holmlund är Årets arbetsplatshandledare

VASA Hem- och anstaltvårdens direktör i Vasa, Leif Holmlund, har utsetts till Årets arbetsplatshandledare 2018. – Det är en glad överraskning, säger Holmlund.

Nyhetsbild

VIDEO: Följ med på Elinas träning

ÅBO På onsdagar står kickboxning på Elina Ruuhinens träningsschema. Kickboxning är en del av sporten mixed martial arts och i videon nedan får vi följa med på träningen.

Nyhetsbild

Elina skadade nacken – "Läkarna sa att jag aldrig skulle kunna brottas igen"

ÅBO

Det var en brottningsträning i september förra året som skulle komma att förändra Karperöbördiga Elina Ruuhinens liv.

Nyhetsbild

Posten experimenterar med postautomater i byagårdar

Förhoppningen är att Postens pilotprojekt ska leda till bättre service på landsbygden. Om byaföreningarna är beredda att betala en månadsavgift kan de redan nu få egna utdelningsautomater. I framtiden kan de kanske användas för att låna böcker eller panta flaskor.

Nyhetsbild

Jenny Kåla, 30, hoppas få se fler kvinnor i spelbranschen

KARLEBY 30-åriga Jenny Kåla från Karleby får slåss mot en del fördomar som kvinna i spelbranschen, men det gör hon gärna. Hon tvekar inte att diskutera spelvärlden med både barn och vuxna.

Nyhetsbild

Barbara fann sin biologiska far efter 51 år

NYKARLEBY Barbara Holm har alltid vetat om att hon är adopterad men aldrig varit besatt av tanken att hitta sitt biologiska ursprung. Ändå är hon så lycklig för att ha förenats med sina biologiska föräldrar – med sin far så sent som för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Nytt österbottniskt sällskapsspel frågar: "Har du e på radin?"

Ett nytt sällskapsspel ska locka österbottningar till att lära sig mer om Österbottens historia. Skaparen Anders Englund har samlat in över 150 kuriositeter med hjälp av allmänheten.

Nyhetsbild

En extra timme sömn högt på önskelistan när vi ställer om klockorna till normaltid

Natten till söndag är det dags att ställa om klockan till normaltid. De flesta vill inte ha sommar- och vintertid, utan samma tid året runt vore bättre.

Nyhetsbild

Käpphästarna Lucifer och Diva ger klart godkänt åt bibliotekets nya hinder

SOLF Korsholm har hakat på det stora och växande intresset för käpphästar. Nu går det att låna hinder och hästar på biblioteket.

Nyhetsbild

Henriksson om pressen på politiker – "Det är faktiskt okej att inte ställa upp på allt"

För ett år sedan låg SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) på sjukhus efter att ha kört i högsta växeln för länge. Ska man orka i politiken måste man se till att varva ner ibland, säger hon.

Nyhetsbild

Folkhälsan i Korsholm startar Facebook-grupp – ska hjälpa korsholmare hjälpa varandra året runt

KORSHOLM När ekonomin tryter och barnen vuxit ur kläderna eller om huset tagits av elden, då kan man höra av sig till Folkhälsan i Korsholm. Via sociala medier hjälper de korsholmare att hjälpa varandra.

Nyhetsbild

Vanessa tog familj och violin och flydde Venezuela

Hon var violinist i Venezuelas mest kända symfoniorkester. Nu har hon flytt landet med familjen och bor i Kristinestad i väntan på asylbesked.

Nyhetsbild

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild

Jonas och Rex fann varann på gymmet: "Att vara stödperson är att finnas där för någon"

VASA Det är fart och fläkt och aldrig tråkigt när Rex Hartman och Jonas Nygård umgås. De är vänner, de är gymkompisar och de är ett stödpar.

Nyhetsbild

Mormor och morfar rycker in – för många är höstlovet ett pussel

VASA Höstlov från skolan, men päronen har ingen semester att ta ut. Då rycker mormor och morfar in. Under torsdagen var många av besökarna i Metviksparken i varsin ände av åldersspektret.

Nyhetsbild

Byggaren och mångsysslaren Jonas jobbar ensam men samarbetar gärna

KORSNÄS Jonas Lundvall i Bjurbäck är ensamföretagare och mångsysslare. Han är ensam i sin firma, men skulle inte vilja vara utan samarbetet med andra. – Det är väldigt viktigt. Vi ska inte konkurrera ut varandra eller tänka att vi själva måste göra allting. Ger man ett arbete åt någon annan får man snart ett tillbaka.