;

Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

De äldsta firade med gamlas dans

1

VASA. Årets gymnasietvåor bjuder på stil, klass, glitter, tyll och glamour på de äldstes dans. "Vi är jättemånga som dansar i år – rekordmånga", säger Wenla Tunér, som går i Vasa övningsskola.

Nyhetsbild

Vasabor deltar i finländska versionen av Masterchef

Vasaborna Sebastian Björklund och Ville Kärki tävlar i Masterchef Finland i år. Den ena är en hejare på lasagne, den andra briljerar med en god stek.

Nyhetsbild

Sursik jobbar mot rasism – elever blir vänner på skidor

1

PEDERSÖRE Bristen på ett gemensamt språk leder lätt till missförstånd. I Sursik skola skapar nyanlända och infödda Pedersörebor vänskapband med gemensamma aktiviteter.

Nyhetsbild

Hon bor nära drabbade skolan: "Man kan inte gå runt och vara rädd"

JAKOBSTAD Nina Brännkärr-Friberg bor med man och barn en halvtimmes bilväg från Parklandskolan där en ung man dödade 17 personer på onsdagen. Hon säger att det är hemskt det som har hänt, men att hon inte känner sig mer otrygg än förut.

Nyhetsbild

Ex-jämställdhetsminister: "Ingen ger ifrån sig makten frivilligt"

Två steg fram och ett halvt tillbaka. Så beskriver den tidigare ministern Margareta Winberg jämställdhetsarbetet. Hon menar att den största fallgropen för jämställdheten är när familjernas första barn föds.

Nyhetsbild

Vasabor klara att tävla i FM i bridge

VASA Den 3 mars spelas FM-parfinal i bridge 2018 i Helsingfors. Bland deltagarna finns två Vasabor, Reko Märsylä och Reeta Rekonen.

Nyhetsbild

Polischef Kari Puolitaival: "Det verkar vara ett bra gäng här"

Tillförordnade polischefen Kari Puolitaival har inga planer på några omvälvningar inom polisinrättningen. Det har varit tillräckligt av sådant den senaste tiden, säger han.

Nyhetsbild

Chefsöverläkaren tog strid för sjukhuset – nu trappar han ner

1

VASA Auvo Rauhala stod på barrikaden för jouren vid Vasa centralsjukhus, slog hål på regeringens påstådda fakta om sjukhuset och skrev brev till presidenten. Nu tackar han för sig som chefsöverläkare och ser fram emot en lugn pensionärstillvaro med familjen.

Nyhetsbild

Gammal och ung i vänskapligt vintermöte i Rummelbacken

NYKARLEBY Ett vintrigt möte mellan barn från Tomtebo daghem och pensionärer från dagcentret Mimosa hölls i Rummelbacken på vändagen.

Nyhetsbild

Politiker vill ha bana för motionsskrinning i Vasa

En lång bana där man kan motionsskrinna på ett tryggt sätt, till exempel i Metviksparken. Det drömmer Anneli Lehto (VF) om. Nu har hon lämnat in en motion till Vasafullmäktige.

Nyhetsbild

Vandrar tillsammans i ur och skur

JAKOBSTAD Halv åtta varje morgon träffas de och tar promenad. Det har blivit många tusen kilometer under de femton år som de gått tillsammans.

Nyhetsbild

En vänskaplig gest gör hela dagen mer värd

Vänskap ska vara en ömsesidig växelverkan fylld av omtanke. De kriterierna listar några goda väninnor mitt i vändagspysslet och kafferepet.

Nyhetsbild

Två topprankade fårgårdar har blivit en - De här fåren hör till landets bästa

KORSHOLM Det blev något utmanade att driva två fårgårdar på 180 kilometers avstånd från varandra. Så Henrik Ingo och Hannele Ulvo gjorde slag i saken – Hanneles får och hon själv flyttade in hos Henrik.

Nyhetsbild

Video: Mat integrerar i Malax - "en chans att träffa nya vänner"

MALAX Enligt ett gammalt talesätt är Malaxbor kända för att vara matglada. Kommunen tar det här ett steg längre och använder matlagning för att integrera nyinflyttade Malaxbor och personer med utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

GALLUP: sommartid eller normaltid - vad vill Vasaborna ha?

VASA EU-parlamentet vill att EU-kommissionen utreder slopandet av sommartid. Men är det verkligen en bra idé? Eller behöver vi sommartiden i dag? Det här svarade Vasaborna:

Nyhetsbild

Jonas frossar hejvilt i fastlagsbullar

JAKOBSTAD I fjol åt Jonas Jåfs 99 fastlagsbullar. Att frossa i fastlagsbullar är ett löfte han håller fast vid från beväringstiden.

Nyhetsbild

Nanna har sett människohandeln på nära håll: "Vem ska man ruska om när ingen tar ansvar?"

DAGSMARK Kvinnan flydde till Kristinestad för att komma undan sin hallick. Två år senare skickades hon tillbaka till samma stad som hon rymt från. För Nanna Rosengård, som jobbat mycket med människohandelsoffer, blev det en vändpunkt.

Nyhetsbild

Dorothy Röj skildrar med- och motgångar i ny bok

Ett ungt österbottniskt par flyttar liksom många andra till Sverige på 1950-talet för att skapa sig en bättre framtid, men märker snabbt att det inte är lätt. Dorothy Röjs nya bok, "Vägen bort", beskriver hennes familjs cirka tio år i grannlandet.

Nyhetsbild

Stödpersoner efterlyses – kan själva få en vän för livet

Många som har en funktionsnedsättning behöver en stödperson, men det är svårt att hitta dem. Nu söker SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder, frivilliga som vill ägna några timmar i månaden åt en medmänniska.

Nyhetsbild

Heléne Nyberg fyller 50 – "det är klart att jag vill fira livet"

JAKOBSTAD Hon är aktuell med en ny skiva, till våren väntar turnéer och konserter. Livet känns ganska bra just nu, säger Heléne Nyberg.

Nyhetsbild

Jeppobo såg uppskjutningen av Falcon Heavy

NYKARLEBY – Det var en otrolig upplevelse. Det säger Christer Sundell från Jeppo, som nu bor i USA. Han var på plats när Falcon Heavy sköts upp i går kväll finsk tid.

Nyhetsbild

Över 25 000 euro i donationer för knivdådsoffer – "jag känner mig överväldigad"

VASA Hassan Zubier skadades för resten av livet i samband med knivdådet i Åbo förra året. Vasabon Sonya Höstmans medkänsla för Zubier och hans familj har samlat in över 25 000 euro i donationer. – Det är en liten gåva från Finland och ett slags tack, säger Höstman.

Nyhetsbild

Mediestuderande förstärker nyhetsredaktionen

I två veckor framöver utökas Vasabladets redaktion med fem mediestuderande från Åbo Akademi. Gruppen kommer främst att arbeta med webbnyheter och hoppas särskilt att unga läsare kommer med nyhetstips.

Nyhetsbild

Var tredje emigrant kommer tillbaka

För svenskösterbottningar har steget över till Sverige aldrig varit långt. Det behöver inte vara definitivt. Ungefär en tredjedel kommer tillbaka.

Nyhetsbild

Brittisk ex-militär: "Det ryska greppet är starkt"

KARLEBY Ryssland har ett järngrepp om de tidigare kommuniststaterna i Östeuropa. De verkar för att stoppa moderniseringen och ser till att länderna fortfarande är beroende av Moskva. Det hävdar den brittiske före detta officeren Glen Grant, som i två decennier på nära håll följt med hur Ryssland arbetar för att behålla sin makt.

Nyhetsbild

"Det känns inte som att flytta till utlandet"

PETALAX De flesta som prövar att bo utomlands flyttar innan de fått barn. Ett undantag är familjen Ribacka från Petalax – föräldrarna Anna och Andreas samt barnen Natasha, tio år, Joanna, tre, och Jennifer, nästan två, som strax före nyår tog båten över till Umeå.

Nyhetsbild

Tero älskar bastu - har badat varje dag i snart tio år

KARLEBY Högst 70 grader varmt och ganska dunkelt. Gärna någon att prata med. Då trivs bastuentusiasten Tero Hannila allra bäst.

Nyhetsbild

Pastor i Betlehem: kristna migrerar från landet

VASA Nihad Salman är pastor i Betlehem och kämpar för att få den kristna minoriteten att stanna i Palestina. Orosmolnen är många: konflikterna, ekonomin och rädsla för IS gör att många kristna lämnar landet.

Nyhetsbild

Nya Arbisrektorn vill utveckla – men i långsam takt

VASA

Fredrik Kullberg tycker att det finns för få gymnastikkurser på Vasa Arbis. Det kan han ändra på nu som ny rektor. Och utveckling gillar han, men han har inga planer på att dundra in och vända upp och ner på allt.

Nyhetsbild

Målet för nya teaterrestaurangen: "Ett kulturcentrum känt i hela Norden"

VASA Vi vill skapa ett kulturcentrum som är känt i hela Norden. Det är vd:n Jura Mikkonens mål när Bock's Corner tar över restaurangverksamheten i teaterhuset efter renoveringen.

Nyhetsbild

150 år av historier på Ernst i teaterhuset

1

En marskalk, en seriemördare, ryska officerare, tyska handelsresande och teatersällskap. Alla har de vistats på Ernst under de senaste 150 åren. Nu fyller en av Vasas äldsta restauranger jämna år och går en ny framtid till mötes.

Nyhetsbild

Förening stöder blivande flerlingsfamiljer

Alla har sin egen personlighet, sina egna behov, egna styrkor och svagheter. Det kan tyckas självklart, men det är ändå något som måste påpekas när det gäller flerlingar.

Nyhetsbild

Tvillingarna Henrik och Peter: Två olika män som ser likadana ut

VASA Nu, när de har nått pensionsåldern, börjar likheterna åter göra sig påminda. De identiska tvillingarna Peter och Henrik Höglund tror att genetiken ofta styr oss mer än vi anar.

Nyhetsbild

Bo-Eric Herrgård slutar efter 30 år på Fladan

KORSHOLM Oersättlig. Så beskriver chefen Stefan Hjort sin långvariga och trogna arbetskamrat. På fredagen gör Bo-Eric Herrgård sin sista dag på jobbet. Sedan blir han en glad pensionär.

Nyhetsbild

Etel och Börje fick namnskylten tillbaka

VÖRÅ Etel och Börje Rays stulna postlåda är fortfarande försvunnen, men namnskylten dök oväntat upp på gården.

Nyhetsbild

Efterlyses: poliser med utländsk bakgrund

JAKOBSTAD I Finland råder det stor brist på poliser med utländsk bakgrund. Stötesten bland de som söker till polisutbildningen är att de inte klarar det skriftliga språkprovet. Polisen är ändå inte beredd att ändra språkkraven.

Nyhetsbild

Hvidsten: Speciellt när man levt i Kamprads universum

Erik-André Hvidsten som spelade Ingvar Kamprad i pjäsen "Ingvar! – en musikalisk möbelsaga" på Wasa Teater i höstas, sägs att Kamprad var en av de sista stora entreprenörerna.

Nyhetsbild

Nu tänker han bli ålänning på riktigt

Få akademiker är så bekanta för en bred allmänhet som professorn i statskunskap Göran Djupsund. I årtionden har han kommenterat olika politiska val i finlandssvensk tv. Nu ska han gå i pension.

Nyhetsbild

Kronqvist har haft "en av de bättre" herdetjänsterna

2

Guy Kronqvist i Korsnäs säger att han haft en av de bättre kyrkoherdetjänsterna. Ändå övervägde han under en paus från jobbet, då han körde buss, att sätta sig bakom ratten för gott.

Nyhetsbild

Efter hjärtstoppet: Livet är här och nu

PEDERSÖRE Sofia Dahlman var nere i dödsriket och vände på grund av ett plötsligt hjärtstopp. Två vänners insatser på vägkanten köpte henne avgörande tid tills ambulansen hann fram. Nu försöker hon leva i nuet – med en livförsäkring inopererad i bröstkorgen.

Nyhetsbild

Pop up-affär skapar omväxling i Petalax

PETALAX Pop up-affären i Petalax, som återuppstår varje fredag, har ett vinnande koncept. Kunderna kommer och går i en jämn ström, fyller sina kassar och får en pratstund.

Nyhetsbild

Vintertid sover växthusföretagaren med ett öga öppet

KORSNÄS Lars-Erik Nylund, 50 år på fredag, har levt med Korsnäs handelsträdgård så gott som hela sitt liv. Men den sköt faktiskt upp hans avresa från BB med en dag. Ingen hade tid att hämta honom och mamma Siri den dag landshövding Martti Viitanen kommit till Korsnäs för att inviga familjens splitternya växthus.

Nyhetsbild

Föräldrar: Sälj inte energidrycker till barnen

1

NYKARLEBY Sälj inte energidrycker till barn under 15 år. Den vädjan gör hem- och skolaföreningen i centrum till samtliga köpmän och försäljningsställen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Vöråborna öppnade sina hem för krigsskolans elever - "Utan skola, ingen självständighet"

VÖRÅ För 100 år sedan utbildade Vörå krigsskola det självständiga Finlands första underofficerare mitt under brinnande krig. Under stort hemlighetsmakeri smugglade Vöråborna vapen, organiserade och inkvarterade nästan 1400 elever som fick sin utbildning vid krigsskolan i Vörå.

Nyhetsbild

Vilka är dina bästa minnen från Vasa universitet?

GALLUP Många har studerat vid Vasa universitet, eller vid föregångarna Vasa handelshögskola och Vasa högskola genom åren. Vasabladet kontaktade några för att ta del av lite minnen.