Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Christa från Vasa gick från dj till servicechef – "Det är svårare att jobba med nyktra människor"

VASA 26-åriga Christa Aarnio från Vasa började sin karriär inom restaurangbranschen som dj. Sju år senare är hon servicechef på en av stadens krogar.

Nyhetsbild

Henriksson: Det finlandssvenska teckenspråket behöver särskilt stöd

SFP:s partiordförande justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade betydelsen av de språkliga rättigheterna i sitt festtal på finlandssvenska teckenspråkigas årsfest på lördagen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Morfar Torvald i Sundom är familjens hjälte – men tycker inte själv han är så märkvärdig

"Moffin är mysig. Vi får rutscha på hans ben", säger Adele Björkqvist, 7 år. Så svarar hon på frågan om vad det bästa är med morfar Torvald Björkqvist.

Nyhetsbild

Migris Kaj Swanljung om kritiken: "Vi tar alltid hänsyn till Barnkonventionen"

Nykarleby Vi tar alltid hänsyn till barnets bästa när vi fattar beslut med barn inblandade. Det säger Kaj Swanljung på Migri.

Nyhetsbild

Souhail är Nykarlebypappan som ska skiljas från dottern i tre år: "Det är tufft för oss alla"

Nykarleby Han kärade ned sig i Lina från Nykarleby. De blev föräldrar till urgulliga Amina. Nu kan Souhail tvingas lämna landet före hennes ettårsdag.

Nyhetsbild

Expert på Unicef i Finland: "Beskedet väcker frågor kring barnets rätt till pappan"

Nykarleby Det kan finnas skäl att undersöka om Migri har brutit mot barnkonventionen i fallet med pappan i Nykarleby. Det säger man på Unicef.

Nyhetsbild

Efterlysning: bilder och dagböcker från vinterkriget

Det har gått 80 år sedan vinterkriget bröt ut och tusentals soldater skickades till ovisshet och ett inferno. VBL och ÖT vill återberätta historierna från krigets första dagar.

Nyhetsbild

Studerande gav rekordmycket pengar till cancerforskning: "Det är självklart för oss"

VASA Varje år samlar studentföreningen NUD i Vasa in pengar till välgörenhet. I år ville man uppmärksamma barncancer – och det gav mer pengar än någonsin.

Nyhetsbild

Företagsrådgivaren Johan Säll i Vasa högt på inkomstlistan: "Det gick bra för oss i fjol"

VASA Ett nytt namn på tio-i-topplistan över de österbottniska förvärvsinkomsterna är Johan Säll som bor i Vasa men har jobbet kvar i Stockholm.

Nyhetsbild

Avgående FSD-ordföranden Viktor Kock är stolt över sin partiorganisation – men nästa år väljer han att jaga älg

PEDERSÖRE Han har lovat att inte delta när Finlands svenska socialdemokrater samlas i Helsingfors nästa år. Men att inte blanda sig i rikspolitiken kommer Pedersörebon Viktor Kock knappast att kunna låta bli att göra.

Nyhetsbild

Melker och William samlade in namn för en skejtpark i Karperö – "Fler än vi trodde delar intresset"

KORSHOLM Melker Sebbas och William Sahlberg är initiativtagarna till en namnlista som fler än vad tredje elev i Norra Korsholms skola skrivit under. De efterlyser en skejtpark i Karperö.

Nyhetsbild

De byggde en bastu i Uganda och tog till alla knep i jakten på en bastukamin

Då Niina Prittinen från Karleby och Ukko Liikkanen från Rovaniemi flyttade till Uganda var det viktigt att ha fortsatt tillgång till finländska favoriter. Men listan var betydligt längre än salmiak och rågbröd och högst upp på den fanns en egen bastu.

Nyhetsbild

Lenita Hjortman fortsätter leda SÖU:s styrelse

På Svenska Österbottens ungdomsförbunds (SÖU) höstmöte på lördag fick styrelsen nya representanter.

Nyhetsbild

Efter olyckan: Livet stannade inte, men det blev annorlunda

JAKOBSTAD Den 22 februari 2002 dog fyra ungdomar i en bilolycka på Riksåttan. För de anhöriga vändes världen upp och ner. Nu går livet vidare, men på ett annorlunda sätt.

Nyhetsbild

Ramieza Mahdi har bott 20 år i Finland – "Jag blir fortfarande sårad av hur vi talar om invandrare"

En ny undersökning visar att en majoritet av finländarna inte accepterar nedvärderande prat om invandrare. Men enligt Ramieza Mahdi ligger problemet i hur vi talar om själva invandringen.

Nyhetsbild

Du kan hälsa på Timo Salins skräckdocka Annabelle – men vänd inte ryggen till

Naturfotografen Timo Salin tröttnade på att fotografera "de samma gamla ankorna". I stället skaffade han en skräckdocka och fotograferar henne där folk minst väntar sig det.

Nyhetsbild

Estrid är bekymrad för sitt Gamla Vasa: Ingen vill flytta hit längre

VASA I fjol fick Gamla Vasa och stationsområdet en detaljplan, ett slags utvecklingsprogram. Men invånare i stadsdelen undrar varför ingenting händer.

Nyhetsbild

Nyby bönehus söker ny ägare – "Vi hoppas någon vill ha det som sommarställe"

PETALAX Bönehuset i Nyby i Petalax har samlat bybor till många predikantmöten, fester och auktioner under åren. Men de som varit aktiva eldsjälar blev äldre eller flyttade bort, och verksamheten gick till sist i dvala. Nu är huset till salu.

Nyhetsbild

Rebecca, 12, från Särkimo fällde sin första älg med pappa Torbjörns gevär

Tolvåriga Rebecca Enroth från Särkimo tog jägarexamen tidigare i år. I höst fällde hon sin första älg.

Nyhetsbild

Här är biskop Bo-Göran men var är hans skor?

MAXMO Biskop Bo-Göran besökte Särkimo skola för en frågestund med eleverna. Han skötte den galant i bara strumplästen. Här är alla frågorna.

Nyhetsbild

Brandoffer, ensamma fångar och familjer i nöd – Kristiina hjälper dem som behöver det

VASA Vasabon Kristiina Brisk-Mosander är nominerad till Årets frivilliga 2019. En händelse i barndomen fick henne att bli medlem i Röda Korset.

Nyhetsbild

Blivande Bergöborna Jasmine och Peter byter efternamn – till 450 år gamla Urwäder

MALAX Hur skulle det vara att ta samma efternamn som gården du bor på? En växande trend är att välja ett efternamn som ingen annan har i Finland.

Nyhetsbild

Matilda balanserar studier med föräldraskap – "Det gäller att använda tiden smart"

VASA Lärarstuderanden Matilda Rahja födde sitt första barn under studietiden. Som 20-åring fick hon pussla ihop barnuppfostran med studier och närvarokrav.

Nyhetsbild

Kurdiska Vasabor flydde turkiska förtrycket i Syrien – "De tycker inte vi är värda att leva"

VASA Ismail talar kurdiska men kan varken läsa eller skriva språket. Zeinads bror undervisade henne i hemlighet. Kurderna är ett folk utan land och rätt till sin kultur och identitet.

Nyhetsbild

Nu har skolgården vid Brändö skola fått en klätterställning

VASA Det är en grå och trist skolgård vid Brändö skola där eleverna från Vanha Vaasan koulu går. Men nu är det lite mer fart och fläng på rasterna – eleverna har äntligen fått en klätterställning.

Nyhetsbild

Ingmar lät stoppa upp sin rekordfångst – gav guldkarp till skolan i hembyn Särkimo

I ett vitrinskåp i Särkimo skola hänger en uppstoppad fisk. Den är en av de största guldkarparna som fångats i Finland.

Nyhetsbild

Rosanna från Korsholm startade matlagningsprojekt i Tanzania – ”Där innebär hälsosam detsamma som att vara ren och vid liv”

Hela 35 procent av alla barn under fem år i Tanzania lider av hämmad tillväxt på grund av näringsbrist. Bland orsakerna finns föräldrarnas okunskap om näringsrik mat och fattigdom. Rosanna Knipström såg en möjlighet att påverka utvecklingen när hon gjorde sin praktik för organisationen Uhuru Projects.

Nyhetsbild

Mårten Sippus, 91, kväver ensamheten med konst

Sedan Mårten Sippus i Vikinga blev änkling började känslan av ensamhet krypa på. Men för några år sedan började han med något han aldrig gjort tidigare; måla tavlor. – För mig har det varit en vän jag har kunnat umgås med, säger Mårten.

Nyhetsbild

Ungdomsgården höll nyöppning – "Det som är så bra med Ziti är sammanhållningen"

KORSHOLM Ungdomsgården Ziti är ett omtyckt ställe för ungdomarna att hänga på. På fredagen höll de öppet hus för att inviga den nya lokalen i Smedsby.

Nyhetsbild

Rektor: Jag hoppas på bättre drogsiffror för Oxhamns i dag

JAKOBSTAD Det har inte gjorts fler drogtester på Oxhamns efter att man slog larm för två år sedan. Då hade fyra Oxhamnselever fastnat i polisens drograzzia.

Nyhetsbild

Polishunden Pomo räddade en kvinnas liv efter flera timmars eftersökningar

KRONOBY En äldre kvinna försvann i skogen i Kaustby en fredag i augusti. Hade inte polishunden Pomo hittat kvinnan hade hennes liv troligen inte gått att rädda.

Nyhetsbild

Här lär sig polishunden Kaos hitta knark – och strunta i godbitar

KRONOBY Träningsburkarna innehåller allt från bark och smörpaket till tuggben och knark. Här finslipar regionens polishundar sina nosar.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Jennifer Granqvist flyger till Barcelona i dag: "Få se om jag får lämna flygplatsen"

Just nu befinner sig Jennifer Granqvist på flygplatsen i Milano. Hon ska flyga till Barcelona i dag men är osäker på om hon alls kommer in i landet. – Mina vänner säger att det ännu pågår demonstrationer vid flygplatsen i Barcelona.

Nyhetsbild

Marice blev änka som 43-åring – vill samla svenskspråkiga unga änkor i ny grupp

KORSHOLM För fem år sedan dog Marice Haldin-Graniths man i cancer. Nu startar hon Finlands första svenskspråkiga grupp för unga änkor.

Nyhetsbild

Efter sjutton års längtan efter barn blev Samantha deras dotter: "Utan att blinka skulle vi gå samma väg igen"

Kampen för att få bli föräldrar är äntligen över för Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr. "Får jag stanna hos er för evigt nu, mamma?", sa dottern Samantha när adoptionen blev officiell.

Nyhetsbild

Fredspris gav Hilina gladchock – "Premiärministern får energi att göra ännu mer"

VASA Ett drygt år med färska Nobels fredpristagaren Abiy Ahmed vid makten har gett etioperna en helt ny tro på att man kan förenas som ett folk, säger Hilina Gizaw Derese.

Nyhetsbild

Grannen till offret i Jakobstadsdådet: "Det känns otryggt att gå tillbaka till huset"

JAKOBSTAD En person som bor på Storgatan 17 vaknade av oljud och höjda röster i trappuppgången på söndagsmorgonen. Hen trodde först att det var bråk utanför grannlägenheterna, men förstod sedan att det var polisen.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: En snabbare asylprocess räcker inte

Efter den tragiska händelsen i Nykarleby efterlystes en snabbare process. Men hjälper snabbare beslut för den som inte har någon framtid om svaret är nej? Jag kontaktade en annan människa som nu fått sitt tredje avslag.

Nyhetsbild

Peter från Öja flyger helikopter på Grönland – "Bara tokstollar håller på med det här"

KARLEBY I tretton år har Peter Wiis flugit helikopter till avlägsna platser över magnifika isberg och glaciärer på världens största ö, där infrastruktur saknas och vädret är oförutsägbart. Han har förälskat sig i Grönland.

Nyhetsbild

Kirsi och hunden Jedi är världsbäst på ruinsökning – hittar tre människor på fem minuter

VASA Vasabon Kirsi Myöhänen och labradoren Jedi är färska världsmästare i lag i ruinsökning. Matte drivs av en vilja att hjälpa människor. Jedi är alltid redo för arbete.

Nyhetsbild

Susan Snellman hittade hem – "Jag har nästan inte fattat att det här är vårt hem"

JAKOBSTAD Flera lager med tjocka tapeter, ett halvfärdigt kök och massor av bråte. Det var synen som mötte Susan Snellman när hon gick på husvisning. Men hon såg möjligheterna och slog till.

Nyhetsbild

De åkte från London till Mongoliet och tillbaka via Malax – för välgörenhet

MALAX Vad skulle du säga om att åka från London till Mongoliet inklämd i en liten bil med tre andra personer som du inte känner? Det är precis vad Sofie Arup, Tom Harman och Quinten Verberne gjorde den här sommaren. Målet var att stoppa global uppvärming och att arbeta för kvinnors rättighetr.

Nyhetsbild

Fyra österbottniska designers tar med Annaliisa till Japan

JAKOBSTAD För sex år sedan inledde fyra formgivare i Österbotten samarbete med en japansk agentur. Nu presenterar de Annaliisa, hyllningen till Österbotten, i Tokyo.

Nyhetsbild

Jonathan skulle hem till Kronoby från Italien – tog cykeln

Det blev en resa på närmare 3 000 kilometer och två och en halv månad när Jonathan Greco cyklade från Milano till Kronoby. Men så körde han inte raka vägen heller.

Nyhetsbild

Ulrica från Närpes driver hotell i Cornwall – tv-serier lockar turister till den engelska kusten

I det sydvästligaste hörnet av England ligger det vackra och numera vida kända Cornwall. Landsändan har länge varit ett omtyckt semesterställe för britterna men sedan tv-serierna "Poldark" och "Doc Martin" fått spridning kommer folk från hela världen hit. Det kan Ulrica och Brad Harris intyga.