Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Med cyklarna i fokus – Piia och Keijo förverkligade drömmen om en funktionell campingbil

JAKOBSTAD När det blev för omständligt att köra runt med cyklarna på taket beslöt sig Jakobstadsborna Piia Laihorinne och Keijo Mehto för att bygga en campingbil.

Nyhetsbild

Herman och Erika paddlar från hem till hem – "Ursprungstanken har alltid varit att paddla till Södra Vallgrund"

Herman och Erika Fogelberg paddlar från Tärnaby till Umeå. Om vädret tillåter fortsätter de över Kvarken hem till Södra Vallgrund.

Nyhetsbild

Brandhärjat drömhus i Larsmo byggs upp på nytt – nu berättar Johan om allt strul

LARSMO Johan Enlund med familj har ett tufft halvår bakom sig. Chocken efter den förödande branden följdes av lång osäkerhet kring ersättningen.

Nyhetsbild

Ilkka-Pohjalainen: Olycka nära i nöjesparken Powerpark

I lördags uppstod det en farlig situation i nöjesparken Powerpark i Härmä. En attraktion startade trots att alla säkerhetsstänger inte var neddragna.

Nyhetsbild

Karlebybördiga Katarina: "Att bo i USA just nu känns som att bo på en krutdurk"

KARLEBY Vanligtvis återvänder Katarina Holm-DiDio till Hällskär i Karleby om somrarna. I år semestrar hon bland coronavirus och Black lives matter-protester.

Nyhetsbild

Målarbok med Nykarlebyillustrationer – "För alla som kan hålla i en penna"

NYKARLEBY Linda Andtbacka ville bidra till Nykarlebys jubileumsfirande med ett projekt. Nu presenterar hon illustrationer av byggnader runtom i kommunen som passar alla åldrar att färglägga.

Nyhetsbild

Cancerforskare Ilja Nystrand: "Om jag inte hjälper de värst drabbade, vem gör det då?"

JAKOBSTAD Ilja Nystrand drömde redan som 18-åring om att jobba inom läkarvetenskapen. Idag 15 år senare är han cancerforskare.

Nyhetsbild

Matti Sundberg om Finlands väg ur coronan: "Sluta tala om en andra våg"

Finland har haft en alldeles för enkelriktad färd genom coronakrisen, menar bergsrådet Matti Sundberg. Nu behövs framtidstro, och inget tjat om en andra våg.

Nyhetsbild

Ida från Kristinestad ägde 170 par skor – nu ryms alla hennes kläder i ett par väskor

KRISTINESTAD "Jag var medveten om mitt osunda förhållande till prylar", säger Ida Haapamäki. Hon har gått från shoppingberoende till hållbarhetsexpert.

Nyhetsbild

Självhushållningen frodas i Österbotten – men att klara sig själv kan både ge kraft och trötta ut

I coronakrisen har självhushållning blivit aktuellt på ett nytt sätt. Speciellt i den ovisshet som rådde i början av epidemin funderade många på hur de skulle klara sig om samhället stängde ner.

Nyhetsbild

Kristina Stenman: Tvåspråkigheten är en rikedom

JAKOBSTAD Kristina Stenman har trivts med jobbet som stadsdirektör i Jakobstad. Men ibland har det också varit utmanande, någon gång till och med frustrerande.

Nyhetsbild

Spanien får vänta för Bo-Gustav och Götha Koskinen: "Vi vill se hur situationen utvecklas"

VASA Paret Koskinens senaste sejour i Spanien fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset. Men trots att gränserna nu är öppna för turister igen har de ingen brådska tillbaka.

Nyhetsbild

Maria saknar sommarnätterna i Finland: "Katalanerna påminner mig lite om finländare"

Trots Maria Åstrands stora restaurangintresse är något i klass med mammas kålgryta svår att få tag på i Barcelona.

Nyhetsbild

Kärt återseende på sommarkolonin på Gåsön

KRONOBY Det är återseendets glädje när Gun-Lis Smeds och Lasse Holmbäck besöker sommarkolonin på Gåsön i Kronoby. Här tillbringade de några soliga sommarveckor i slutet av 1940-talet för att "äta upp sig" som det hette.

Nyhetsbild

Levón-institutets nya direktör vill gärna besöka företag

VASA För en vecka sedan började Marjaana Suutarinen som direktör på Levón-institutet i Vasa. Hon säljer utbildning och hör gärna vad företag vill ha.

Nyhetsbild

Fagerö folkpark har stått tom bara en gång tidigare – den gången var landet i krig

På midsommardagen ekar dansgolven tomma i Fagerö folkpark, precis som de kommer att göra resten av den här sommaren. Det är första gången sedan krigsåren på 1940-talet som Rangsby uf inte kan anordna några danser och evenemang alls.

Nyhetsbild

Brändö sund är en småstad i staden – "Jag är inte här så ofta, men när jag är det stannar jag alltid längre än jag tänkt"

VASA Bara några kilometer från Vasa torg ligger Brändöbornas egen oas. Med badstrand, glasskiosk, båtstation, museum och mattvättningsställe har Brändö sund allt man behöver för att tillbringa en dag vid havet.

Nyhetsbild

Rainer Bystedt – en jubilar som ägnat halva livet åt Vöråpolitiken: "Jag lever i nuet och ser inte bakåt"

VÖRÅ Mellan hans byten av arbetskläder och politikerkläder finns inte många minuter. Men Rainer Bystedt har aldrig ångrat ett halvt liv i politiken. Och nu, nu njuter han.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund byter roll från politiker till stadsdirektör: "Bra med sommarpaus så man kan ställa om sig" 

NÄRPES Nyvalda stadsdirektören Mikaela Björklund ser fram emot att få engagera sig i Närpes på heltid – och på arbetstid.

Nyhetsbild

Norrback tog landet igenom 1990-talets kris – "Jag avundas inte den generation som ska fatta beslut nu"

Veteranpolitikern Ole Norrback (SFP) sticker inte under stol med att det blir tuffa tag framöver. Han hoppas på konsekventa och analytiska beslut som inte belastar barn och barnbarn alltför mycket.

Nyhetsbild

Daniel, 22, kom hem från coronakrisens Spanien – startade eget företag

KORSHOLM Daniels affärsidé går ut på att göra upp marknadsföringsplaner åt österbottniska småföretag. Han är inte orolig för att starta ett företag i svåra ekonomiska tider.

Nyhetsbild

Arkeologen Daniel från Smedsby gör spektakulära fynd – "Och snart kommer vi till de coola lagren"

Daniel Smeds är en av tio arkeologer som just nu gör sensationella fynd i svenska Östergötland. – Det är helt makalöst, säger han.

Nyhetsbild

Anders i Vörå slant med vinkelslipen och sågade av pulsåder – Alexander och Arto stoppade blödningen

När Alexander Harju kommer fram till den blödande Anders Bondén lyfter han upp benet och kramar om låret så hårt han kan för att få stopp på det forsande blodet.

Nyhetsbild

Robinsonvinnaren Micke Björklund i Vasa – "Jag har aldrig träffat en sur österbottning"

Han blev publikfavorit under "Expedition: Robinson" i TV4 och österbottniska fans gått in och försvarat Michael Björklund i frågor om spelfusk efter programmet.

Nyhetsbild

Hon undviker att besöka villan på Replot – ”Jag vill inte folk ska se snett när de ser min svenskregistrerade bil”

Ystadsbon Itta Johnson, ursprungligen från Vasa, längtar starkt till Vistan på Replot.  – Jag har full förståelse för att finländarna inte vill att svenskar ska komma och turista i landet. Jag har med egna ögon sett vad coronaviruset kan åstadkomma.

Nyhetsbild

Coronatiden har varit tung för närståendevårdarna – Klara-Lisa: "Jag höll på att få spader"

VASA Närståendevårdarna har inte beaktats under undantagstillståndet, tycker Klara-Lisa Backman. Vardagen kan bli omöjlig.

Nyhetsbild

Hon reste iväg som au pair mitt under corona-krisen – till det hårdast drabbade landet i Europa

Wilma Teirfolk, 21, bestämde sig för att trotsa covid-19 pandemin och resa som au pair till London, England. – Jag tänkte att mitt mående skulle ha tagit mer stryk av att stanna i Vasa hela sommaren utan att ha något att göra.

Nyhetsbild

Vasa stad skänker bil till mathjälpen – håller föreningen rullande ett tag till

VASA Aktivisterna vid mathjälpen i Vasa kan dra en lättnadens suck. Coronapandemin har gått hårt åt föreningens ekonomi och de har varit tvungna att förändra verksamheten totalt. Den nya bilen underlättar.

Nyhetsbild

VIDEO: Byborna räddar bönehuset i Keskis – Holger, 70: "Viktigt att det finns kvar"

ORAVAIS Förr användes det flitigt, men på sistone har bönehuset i Keskis farit allt mer illa. Så kan vi inte ha det, tänkte Bo-Greger Nygård. Han delade ut lappar i postlådorna – och byborna ställde upp.

Nyhetsbild

Ulrika har känsla för sten

JAKOBSTAD Ljudet när hon slår i flintan är svårt att beskriva, hårt men ändå dovt. En stor del av pilspetsarna hon tillverkar blir smycken, men bland kunderna finns också bågskyttar och jägare.

Nyhetsbild

Rose-Marie bytte lotshuset mot en radiostation – men längtan till hamnen finns kvar

VASA Ett hus och ett hem är olika saker. När Rose-Marie Backmans hem, lotshuset i Vasklot, jämnades med marken hittade hon ett nytt hus att bo i. Men längtan till hamnen finns kvar.

Nyhetsbild

Matilda från Karleby tvingas lämna virusdrabbat USA i förtid – "Det är förstås supertråkigt"

KARLEBY I Boston måste Matilda Thylin från Karleby bära munskydd och delstaten Massachusetts ska nu öppna upp i faser. För Matilda blir USA-vistelsen kortare än planerat på grund av viruset.

Nyhetsbild

Tor-Erik har upplevt Larsmo skärgård i över sju decennier: Vi människor har ansvar för balansen

Tor-Erik Johansson har rört sig i Larsmo skärgård i över sju decennier. Han har sett hur människans aktiviteter påverkar både land och hav och säger att det är vår skyldighet att se till att naturen är i balans.

Nyhetsbild

För Kevin blev coronapandemin en unik möjlighet att bo på ett turisttomt Bali

24-åriga Kevin Kuusisto från Kristinestad blev isolerad på ett surfcamp på Bali då coronaviruset tog världen med storm.

Nyhetsbild

Kai Nyman ny överstelöjtnant: "Vi har bra och duktiga ungdomar"

Kai Nyman i Karleby är en erfaren militär. Nu befordras han till överstelöjtnant i reserven. Det finns ingen orsak att kritisera dagens ungdomar, de är duktiga och motiverade, säger han.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen blir korpral: "Oj, det var en trevlig överraskning"

Riksdagsledamot Mikko Ollikainen har befordrats till korpral i reserven. En trevlig överraskning, säger han.

Nyhetsbild

Kenneth från Jakobstad bor i Sverige: "Sluta dra coronakortet"

I Finland har coronabesluten fattats utifrån känsla medan de svenska beslutsfattarna lyssnat på experterna, säger företagaren Kenneth Hagman. – Visst är liv viktigare än ekonomi, men när företag efter företag går i konkurs blir det verkligt besvärligt.

Nyhetsbild

Forskare med Vasakoppling först med att lära hundar hitta corona – "Tog bara några timmar "

Blir hundnosen ett nytt vapen i kampen mot coronavirusspridningen? Finländska forskare har som första i världen bevisat att hunden kan lukta sig fram till coronaviruset snabbare och tillförlitligare än laboratorietest.

Nyhetsbild

Josefin från Vörå sjuk i covid-19 i Stockholm – har ännu bara träffat läkare via videosamtal

Vårdpersonal i Stockholm tror att Josefin Sirén insjuknat i covid-19, men ännu har hon inte fått testa sig. – Jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade varit om jag varit hemma.

Nyhetsbild

Peter hyllar sin Isabella: "Båten är min livsstil"

För Peter Remahl handlar båtlivet om samhörighet och avkoppling. Han älskar att se på fina båtar för att få inspiration till sin egen pärla: M/Y Isabella.

Nyhetsbild

Reima gläds över att få komma till biblioteket igen: Många har väntat på den här dagen

VASA På måndagen sken solen i Vasa, det var varmt och biblioteket öppnade igen. Frågan är om sommaren kunde ha börjat bättre.

Nyhetsbild

Nina från Vasa bor i Andorra: "Nästan alla invånare har blivit testade"

Lilla Andorra behöver sina turister, och vill visa att landet är virusfritt. Därför har alla invånare fått testa sig för antikroppar, och Nina Sparv är en av dem.

Nyhetsbild

Jobbarkompisarna först ute på lunch: "Det här har man väntat på"

VASA En suck av lättnad hördes när lunchrestaurangerna öppnade i soligt väder. Kunderna är ändå litet försiktiga.

Nyhetsbild

Jakob skrev fulla poäng i modersmål – Topeliusgymnasiet i toppen för tredje året i rad

NYKARLEBY Redan innan han började förskolan lärde sig Jakob Holm att läsa. I vår bevisade han att han minsann också kan skriva genom att kamma hem fulla poäng i studentexamensprovet i modersmål.

Nyhetsbild

Olivia från Umeå testade den hårda finska gränsen – och fick träffa sin älskade i Vasa

ÖSTERBOTTEN Vasabon Benjamin Streng och Olivia Nilsson från Umeå har länge dejtat på distans. I höst gifter de sig. Därför släpptes Olivia in i landet.