Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Studentdagen är äntligen här – "Det har varit tungt men det är skönt att det är över"

VASA Med studentbetygen i hand är det dags för studenterna vi Vasa övningsskolas gymnasium att fira. VBL pratade med några av de nyblivna studenterna.

Nyhetsbild

Tidigare VBL/ÖT-reporter Linda Forth blir chefredaktör i sin drömkommun – "Det känns som att bitarna faller på plats"

För 20 år sedan började Linda Forth arbeta på Vasabladet. Nu upplever hon att bitarna faller på plats i Härjedalen, en av Sveriges till ytan sett största kommuner.

Nyhetsbild

Bytte bana mitt i livet – Johan Svenlin, 51: "Människor vill se och höra om andra människor"

NYKARLEBY Information behöver inte vara torr för att vara trovärdig. Med det i ryggmärgen lämnade Johan Svenlin journalistiken och blev kommunikatör för Nykarleby stad. – Jag är fortfarande i allmänhetens tjänst.

Nyhetsbild

Nilla Kjellsdotter, 35, sätter Österbotten på kartan: "Ju mysigare miljö, desto lämpligare för ett mord"

ORAVAIS Trots flera litterära priser känner Nilla Kjellsdotter sig som en udda fågel. I dag smusslar hon inte med sitt skrivande av rädsla för att stämplas som nörd. Däremot är hon mån om att inte trampa någon granne på tårna.

Nyhetsbild

LISTA: Hundratals ungdomar har fått sin yrkesexamen från Vamia

Hundratals ungdomar har fått sin examen från Vamia i år. De har studerat på svenska, finska eller engelska. Här hittar du namnen på alla som givit tillstånd att de publiceras.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu startar småbarnspapporna Jonny, Johannes och Tomas en podd – "Det blir en känslomässig bergochdalbana"

I dag lanseras podden "Pappalandia". Den kommer att handla om sömnlösa nätter, om hur det känns att hålla sitt barn för första gången och om glädje och rädslor – ur en pappas synvinkel.

Nyhetsbild

Filippinska närvårdare njuter av sina jobb och examina: "Vasa är en bra plats – min enda dröm är att få hit familjen"

En drömmer om att få sin familj till Vasa, den andra njuter av resor och sommar. Shieryl Hilario och Jesusa Balayo på äldreboendet i Storviken är mycket stolta över sina jobb och närvårdarexamina.

Nyhetsbild

Bebisen Ben i Ytterjeppo är ensam i Finland om sitt bibliska tredjenamn – mamma Karolina: "Roligt att veta att han är unik"

När Karolina Isakssons son blivit döpt fick hon ett överraskande telefonsamtal. Hans tredjenamn var så speciellt att det inte kunde godkännas rakt av.

Nyhetsbild

Det här gör att folk vill stanna på landsbygden – bygdeting kan ge livskraft

I byar där folk fått klara sig själva och det har varit knappt är sammanhållningen stark. Men byar som mister service kan lära sig och skapa sammanhållning, som Molpe och Terjärv.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Sannas video på sonen Knut blev viral – "Jag hade inte trott att det skulle roa så många"

JAKOBSTAD Det senaste dygnet har Jakobstadsbebisen Knut Björkskog glatt många Instagramanvändare när han headbangar till "Cha cha cha". Vi har en mycket dansglad kille, konstaterar mamma Sanna Björkskog.

Nyhetsbild

Ungdomar söker jobb som husfolk hos 1700-talsfamiljen Huldén – när Sydösterbotten får flera besök av dramagrupp

Det är slutet av 1700-talet, och den välbärgade familjen Huldén behöver nytt tjänstefolk och vi, åskådarna, kallas på arbetsprövning. På dramaguidningen i Öjskogsparken får deltagarna också försöka lösa mysteriet om vem som bränt ner affärsmannen Abraham Falanders skepp.

Nyhetsbild

LISTA: Här är språken i Vasa – var tionde har annat modersmål än finska eller svenska

VASA Under 2000-talet har antalet svenskspråkiga Vasabor blivit fler. Det har också andelen som har ett annat modersmål än finska eller svenska. Men de finskspråkiga blir färre.

Nyhetsbild

Vi frågar några i Nykarleby: Hur och var njuter du mest av sommaren?

NYKARLEBY Senast i maj börjar sommarplanerna ta form. Vi frågar några personer i Nykarleby vilka platser och aktiviteter som gör deras sommar.

Nyhetsbild

Apotekare i Nykarleby vill inte se receptfria läkemedel i mataffären –"Apoteken är en viktig länk i social-och hälsovårdskedjan"

NYKARLEBY Med hänvisning till dåliga erfarenheter i Sverige motsätter sig Majbritt Björklund att man säljer receptfria mediciner i vanliga affärer.

Nyhetsbild

Paret Jenna och Markus är polyamorösa – "Många väljer att stanna i monogama förhållanden även om de inte mår bra"

Jenna och Markus från Österbotten är ett av de par som funnit att en flersam relation passar dem bäst. Att leva i flersamhet hör dock inte till normen, något som paret hoppas på att kunde förändras.

Nyhetsbild

Jenna blev mamma som 16-åring – var gravid utan att veta om det

Att bli ung mamma var inget Jenna, 23, hade planerat. I dag är hon tvåbarnsmamma och kan inte tänka sig ett annat vägval i livet.

Nyhetsbild

BILDER: Miniatyrer till dockhus fascinerar: "Det roligaste är att få göra själv"

Rödpepparkorn kan bli äpplen, björkfrön kan bli hängväxter och en bit av en gammal kaviartub kan likna luckan på en gammaldags kakelugn. Att göra egna miniatyrer öppnar för kreativitet.

Nyhetsbild

VIDEO: Eva-Maria blev korad till Världens bästa mamma framför sina kollegor: ”Jag är jätteglad och överraskad”

Eva-Maria Rajamäki nominerades till Världens bästa mamma av sina döttrar. Hon har en bra relation med alla tre och umgås med dem varje vecka. Hon är även ledare för de äldsta döttrarnas fotbollslag.

Nyhetsbild

VIDEO: Anita i Jakobstad utsedd till Världens bästa mamma: "Min uppgift är att försöka göra en positiv sak varje dag"

Anita Grönhages barn och barnbarn nominerade henne till Världens bästa mamma. Trots att hon mist sin son och man försöker hon se positivt på livet. Det anser hon att hon är skyldig sina nära och kära.

Nyhetsbild

VIDEO: Ove, 4 år, nominerade Åsa till Världens bästa mamma: "Hon är den tuffaste mamman jag vet"

Åsa Aspelin i Närpes får se på diplomet "Världens bästa mamma" och minnas dagen med glädje. I en hektisk vardag är det humor som ger henne och maken Thomas ork.

Nyhetsbild

Elin är en av 700 som drabbats av kraftigt graviditetsillamående – ”Jag kunde spy tjugo gånger om dagen”

Elin Karppinen väntar sitt andra barn och graviditetsillamåendet har varit så allvarligt att hon gått ner i vikt. Ett ämne hon gärna lyfter till diskussion.

Nyhetsbild

Flyktingförläggningen i Kristinestad vann inte Migris upphandling – men fortsätter och "anpassas till rådande världsläge"

Flyktingförläggningen i Kristinestad fortsätter tills vidare. Att Migri valde Österbottens Migrationscenter i Vörå att driva verksamhet för asylsökande i Österbotten innebär inga brådskande förändringar för enheten i Kristinestad.

Nyhetsbild

VIDEO: Inga läxor eller prov i Rockskolan – musiken är det gemensamma språket: "Vi brukar komma hit flera timmar i förväg"

Till Rockskolan kommer elever ibland flera timmar före lektionen, bara för att trivas. Handledaren säger sig ha sitt drömjobb och 15-åringen blir alltid på gott humör när han kommer in.

Nyhetsbild

Heli samlar in leksaker, pyssel och spel till barnpsykiatriska i H-huset: "det hela blev större än jag hade trott"

VASA Det började som en insamling till barnpsykiatriska avdelningen i H-huset men blev snabbt större. Den här och kommande vecka samlar Vasabon Heli Kahlos in donationer som ska glädja barn inom välfärdsområdet.

Nyhetsbild

KBL: I trappor tränar du enkelt kondition och styrka – "Får upp pulsen och tränar benen"

Vörå medborgarinstitut ordnar en kurs i trappträning för alla åldrar under våren. Trappträning kräver ingen extra utrustning och är gratis.

Nyhetsbild

39 mammor får morsdagsmedalj av presidenten – en av dem är Vasabo

På mors dag får 39 mammor en medalj för sitt värdefulla arbete för barn och familjer.

Nyhetsbild

Peter byter vardagen mot ett liv på vägarna – vloggar motorcykelfärden på Youtube

Vasabon Peter Ahlroos byter ”nio till fem”-vardagen till ett liv på vägen. I fyra veckor framöver ska han göra en tur genom Europa på sin motorcykel i hopp om att samla in pengar till Ukraina.

Nyhetsbild

Betty från Vasa drev modeföretag på 1800-talet – "Hon är min senaste förälskelse"

Anna Sundelin studerar kvinnliga företagare i Vasa i slutet av 1800-talet. En drivkraftig kvinna sticker ut ur mängden – möt fröken Betty Bergh.

Nyhetsbild

Rosa, 100, känner sig betydligt yngre: "Det är ofattbart att jag är så gammal"

PEDERSÖRE Efter ett aktivt liv med både motion och körsång har Rosa Östman nyss fyllt 100 år. Då det ännu var lite tabu att motionera gjorde Rosa det i smyg.

Nyhetsbild

Maya, Amanda och Vanessa från Borgaregatans skola kammade hem fina priser – "Jag blev så glad att jag skrek rakt ut"

I tävlingen Teknatur Utmaning fick deltagarna arbeta i grupp för att lösa klimatproblem. Maya Rönnqvist, Vanessa Lind och Amanda Fuentes som går i Borgaregatans skola är några av vinnarna.

Nyhetsbild

Jenny och Hanna delar arbetsplats och Instagramkonto – fick barn nästan samtidigt

Tvillingarna Hanna Ahlö och Jenny Smedman har alltid varit varandras trygghet. I januari bodde de i rummen intill varandra på BB.

Nyhetsbild

Nyhet i Vasabladet gjorde susen – kutterförare Sjöberg på Bergö blev av med sin gamla hydrokopter: "Nu får den nytt liv"

ÖSTERBOTTEN Med hydrokoptern kunde Clas och Iris Sjöberg ta sig till stugan oberoende av årstid. Nu har en sonson till fordonets byggare köpt tillbaka hydrokoptern.

Nyhetsbild

Arja i Vasa öppnar dörren för resenärer från jordens alla hörn – nätverket Servas vill bidra till en fredligare värld

Nyfiken på världen och människan? Via Servas öppnas dörrarna till omkring 15 000 hem i alla världsdelar. Ett finns i Vöråstan i Vasa. Arja Sigfrids som bor där är inte enbart Servasvärd och -resenär utan också Servas finländska koordinator.

Nyhetsbild

BILDER: Tölbys nya utegym får tummen upp av besökarna – "Bra med mera aktivitet", säger familjen Holm

Såväl unga som äldre Tölbybor kom för att pröva på det nya utegymmet på lördagen.

Nyhetsbild

Dagistanterna Stig och Roger är bäst på bus och beröm enligt Ingrid och Astrid

På skolgården i Munsala flockas barnen kring Stig Gunnar och Roger Stråka, som ofta hoppar in som vikarier på både daghem, förskola och eftis.

Nyhetsbild

Här är gänget som hittade den försvunna kvinnan i Jakobstad – "Det var en otrolig lättnad"

JAKOBSTAD Det blev en oviss natt i i oländig terräng för den sju personer stora sökgrupp som till slut hittade den vilsegångna kvinnan i Jakobstad tidigt på söndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Mathilda som drömmer om att bli arkitekt är en av många studerande som bor i Flickis: "Lite av en internatkänsla i huset"

Mathilda Näs, 22, går tredje året på utbildningen till byggnadsingenjör. Drömmen om att bli arkitekt och inredare har funnits med betydligt längre än så.

Nyhetsbild

Cykelentusiasten Anne putsar upp cykeln för säsongen: "Viktigast att det är mysigt där du ska jobba"

Snön är snart borta och cykelvägarna görs rena. För många börjar cykelsäsongen. Anne Berg i Kvevlax cyklar året runt och vill att folk ska cykla mer. Men för att kunna och vilja det krävs en fungerande cykel. Läs hennes tips här.

Nyhetsbild

Johan och Gunilla gjorde om sin stuga till fast bostad på Vexalastrand – sa upp sig för att hinna njuta av livet

Johan och Gunilla Sandberg från Oravais bor sedan ett år permanent på sin sommarstuga på stranden i Vexala. Det bästa de gjort, om man frågar dem själva.

Nyhetsbild

Vasabon Ove Damén räddade livet på två personer ur isvak – får medalj av presidenten: "Mina tankar går till offren"

VASA Ove Damén är en av 17 personer som på fredagen förlänades en livräddningsmedalj av president Sauli Niinistö. Han är stolt och rörd: – Det blir skumpa i kväll.

Nyhetsbild

Christer i Jakobstad har levt med Parkinsons sjukdom i över 25 år – "Jag har haft turen att ha samma behandlande läkare i 20 år"

JAKOBSTAD För den som drabbas av Parkinsons sjukdom börjar symtomen oftast efter 55 års ålder, men Christer Snåre i Jakobstad kände av att något var fel redan i 30-årsåldern. Nu har han levt med vetskapen om sjukdomen i över 25 år.

Nyhetsbild

Doulan Heidi vill hjälpa kvinnor få sin drömförlossning – "Jag vill få kvinnor att tro på sig själva"

Intresset för att ha med sig en doula vid förlossningen har ökat. Det säger både företagaren och doulan Heidi Hintermeyer och Folkhälsan.

Nyhetsbild

"Det är en smutsig industri" – Sören är rädd för att allt fler kommer att bli spelberoende, precis som han själv

JAKOBSTAD Sedan två år tillbaka är Sören Karlsson spelfri. Genom kamratstöd vill han hjälpa andra som också kämpar med spelande, skulder och självhat.

Nyhetsbild

Hjörvald Sundkvist, 78, håller sig i trim genom att bygga träbåtar: "Trivs man med sitt liv så mår man bra"

KARLEBY Femton år efter att han gick i pension ritar och bygger Hjörvald Sundkvist fortfarande träbåtar i Öja. Furuvirket tar han ur sin egen skog och sågar till plankor och brädor.

Nyhetsbild

De åkte till barnhemmet i Thailand för att återuppleva och hjälpa: "Det var en rörande upplevelse"

Chrit Niemi var 2,5 när han flyttade till Vasa från barnhemmet i Chiang Mai. Nu har han varit på återbesök till platsen där många ännu kom ihåg honom.

Nyhetsbild

Göran Gullholm minns när isvägen över Kvarken var öppen: "Ingen kunde hjälpa de som fastnade"

En bro mellan Vasa och Umeå diskuteras. Göran Gullholm i Malax har redan tagit bilen över Kvarken då isvägen mellan städerna var öppen 1966.

Nyhetsbild

GRAFIK: Du som är född på 90- och 00-talet – här kan du kolla din pensionsålder

Pensionsåldern blir bara högre och snart blir den bunden till vår förväntade livslängd. Hur länge är det då tänkt att de som nyligen tagit sig in i arbetslivet ska jobba? Här finns svaret.

Nyhetsbild

Martha i Korsholm har inte lämnat landet som Migri kräver – hoppas ännu få stanna

Martha Diaz Ukskoski i Korsholm borde lämna sitt hem, sina hundar och sina vänner i dessa dagar. Det kräver Migrationsverket, men hon har lämnat in besvär och hoppas få stanna.

Nyhetsbild

BILDER: Satu, 43, har byggt en stad av lego – nu ska hon tävla i tv: "Här får jag gå helt in i min egen bubbla"

VASA Vissa mediterar, andra bygger lego. Satu Aaltonen hör till den senare kategorin. Nu ska hon tävla i tv, om titeln Finlands bästa legobyggare.

Nyhetsbild

Fredrik Skavlan besökte Jakobstad: "Sluta inte prata med varandra"

JAKOBSTAD Egentligen ville han bli konstnär men ett misslyckat inträdesförhör till en skola i London fick honom på andra tankar. Fredrik Skavlan valde journalistiken.