Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Efter 17 år som Jakobstadsbo - nu lämnar Wulita staden med blandade känslor

JAKOBSTAD Efter 32 år i Europa återvänder Wulita Bezabeh till Afrika. Miljonstaden Addis Abeba blir hennes nya hemort, åtminstone inledningsvis. En del av hennes hjärta kommer för alltid att finnas i Jakobstad där hon trivts från första stund.

Nyhetsbild

Ehrengard Högnäs växte upp i Nazityskland – nu ser hon med oro på utvecklingen i Sverige

1

Hon minns hur judar på väg mot dödslägren in i det sista vägrade tro på den nazistiska grymheten. Kan nazismen växa sig stark på 2000-talet? Det är en fråga Ehrengard Högnäs ställt sig många gånger.

Nyhetsbild

Poststrul i Vasa centrum – dagsposten uteblev flera dagar

VASA Flera läsare som hört av sig till VBL meddelar att de inte fått någon dagspost förra veckan. Postens regionchef i Österbotten Reijo Uusihauta säger att den försenade posten kommer att delas ut senast i dag.

Nyhetsbild

15-åriga Rika är utbyteselev i Korsholms högstadium: "Alla är så snälla mot mig"

KORSHOLM Huslig ekonomi och handarbete är helt nya bekantskaper för tyska Rika Scherer som är utbyteselev i Korsholms högstadium.

Nyhetsbild

Peter Jofs vandrade 800 kilometer längs Pyrenéerna – "Utmaningen och vyerna lockade"

KORSHOLM Efter 34 dagar bland bergen har Korsholmsbon Peter Jofs nu vandrat klart, för den här gången. För fyra dagar sedan kom han hem till Finland efter att ha gått 800 kilometer längs bergskedjan Pyrenéerna. – Många inser inte hur krävande det kan vara att vandra i bergen, säger han.

Nyhetsbild

Jennifer, 16, har två miljoner fans – men hemma i Kronoby vet få om det

1

KRONOBY Hon har fans från Uzbekistan, Kina och alla stater i USA. Hela rummet är tapetserat med beundrarpost. Men hemma i Kronoby är det ändå många som inte vet om att Jennifer Käld är en kändis.

Nyhetsbild

Kampen mot cancern blev Christian Grönhages viktigaste match

JAKOBSTAD Det började med en armbågsskada, men när hans kropp blev gul några dagar senare förvandlades idrottsskadan till en oväsentlig parents. Christian Grönhage hade drabbats av svår cancer i gallgångarna, men det skulle dröja veckor innan han insåg att han balanserade på tröskeln till dödens väntrum.

Nyhetsbild

Gallup: Ska vi sluta vrida klockan fram och tillbaka?

Vad tycker ni diskussionen att slopa sommartiden? Borde vi i sådana fall välja vinter- eller sommartid? Och finns det något med själva tidsbytet ni absolut inte kommer sakna? De frågorna ställde vi sex personer på gatan i Vasa, och deras svar var rörande eniga.

Nyhetsbild

Vi frågade människor i olika yrkesgrupper: Ska vi ställa om klockan till vinter- och sommartid?

1

– Korna och grisarna skulle säkert uppskatta om vi slutar flytta klockorna, säger Fredrik Grannas på Österbottens svenska producentförbund. Hemvårdarna i Yttermalax märker att äldre med begynnande minnenssjukdom påverkas negativt av omställningen.

Nyhetsbild

De vill avskaffa pälsnäringen på lång sikt: "Djuren behöver pälsen själva, inte vi"

Den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save stod med skyltar i hand på gågatan nära Vasa torg på lördag för att prata om pälsnäring. De hoppas på att ändra konsumentvanorna för djurens bästa, men det händer inte över en natt, enligt eldsjäl.

Nyhetsbild

Nyblivna gymnasister plockar äpplen – ger äldreboende must för hela året

1

Elever från Vasa gymnasium tillbringade torsdagen hos grannen Carl och Carolina. Resultatet blev trevlig samvaro och äpplen som så småningom ska bli till härlig must.

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg fortsätter jaga sina drömmar – och har tips på hur de kan uppfyllas

Christoffer Strandberg hade drömt om att bli skådespelare ända sedan barnsben. Vägen har ibland kantats av tvivel. Var det ett yrke han valt för att få spela andra och slippa vara sig själv? Svaret på frågan ledde honom till en insikt han gärna delar med sig av.

Nyhetsbild

Linda gillar vin som har det lilla extra

Efter studier i franska flyttade Linda Nylund till Bordeaux. Då visste hon i princip ingenting om viner. Men vinintresset tog fart där i vinvärldens mecka.

Nyhetsbild

Olav Björk är säker: Det här är tidernas bästa äppelår

VÖRÅ Tidigt på morgonen kommer han till sitt musteri, Olav Björk. Då sommaren lider mot höst börjar en intensiv period då han befinner sig i den lilla stugan bredvid Riksåttan från morgon till kväll. Som sällskap har han de ständigt förbipasserande kunderna, sina trogna maskiner och den genomträngande doften av äpple.

Nyhetsbild

Svägerskorna har fostrat över tusen barn tillsammans

PURMO 40 år. Så länge har Marianne och Ulrika Käcko tillsammans jobbat med att fostra barnen i Purmo och Forsby.

Nyhetsbild

Pizzeria donerade 25 pizzor till förmån för mindre bemedlade

VASA Vad gör man med 25 överloppspizzor? Jo, man donerar dem till någon som inte har råd att njuta av pizza i vardagen. Så tänkte gänget på O Sole Mio när det var dags att ta nya foton av hela pizzamenyn. Efter att ha frågat runt på Facebook blev det slutligen krafterna bakom föreningen Vaasan Lähimmäisyhdistys som fick hämta nybakade pizzor på onsdagen och leverera dem till mindre bemedlade familjer i Vasa.

Nyhetsbild

Många fulparkerar på familjeplatserna – småbarnsmamma: "Jag blir irriterad"

VASA Butikernas breda parkeringsrutor är till för barnfamiljerna, men används ofta av andra. Irriterande, tycker många föräldrar. Den som parkerar där utan barn riskerar ändå inte att få böter.

Nyhetsbild

Insektsforskare fick en insikt – Började jobba med ätliga insekter

VASA Är insekterna framtidens föda, och är de verkligen det mest etiska valet? Det är oklart, men de är i alla fall en god bit på vägen, säger Lena Huldén. Nästan 2 000 arter anses ätliga och de är bra för både hälsan, miljön och ekonomin.

Nyhetsbild

Allsångspatrullen i Malax firar fem år – "Vi har inte tid att vara sura och bittra"

Leif Skinnar i Malax är den som startat Allsångspatrullen i Malax och kallar sig själv patrulledare. Patrullen består av ett gäng gubbar som förutom åldern också har spelarglädjen gemensamt. – 75-åriga gubbar ska ju vara sura och bittra, men vi har inte riktigt tid med det.

Nyhetsbild

VIDEO: Två män och en gummibåt tvärs genom Europa

JAKOBSTAD Från Svarta Havet upp till Rovaniemi i en liten gummibåt. I måndags övernattade killarna vid segelpaviljongen i Jakobstad för att förhoppningsvis ännu under måndagen hinna till Uleåborg.

Gastrokirurgen Mikael Victorzon avled oväntat i lördags

Mikael Victorzon, gastrokirurg på Vasa centralsjukhus, avled plötsligt under en seglats i lördags. Enligt tidningen Pohjalainen hölls en kort minnesstund på VCS på måndagen.

Nyhetsbild

David om sin kamp med drogerna: "Att lägga knarket åt sidan är den lätta delen"

1

MALAX I tio år var det droger som styrde David Björkströms handlingar och tankevärld. Han har lagt av med drogerna, men det var när missbruket slutade som kampen började.

Nyhetsbild

Sara Storbäck är Årets ungdom i Närpes: "En stor överraskning"

1

NÄRPES I samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll utsågs Årets ungdom i Närpes. I år gick utmärkelsen till 18-åriga Sara Storbäck från Pörtom.

Nyhetsbild

På två hjul genom tolv länder – Greger från Korsholm tog med cykeln på pilgrimsleden

1

KORSHOLM Hur långt är avståndet mellan Smedsby i Finland och Malaga i Spanien? Dryga 7 500 kilometer, lyder svaret. Dessa cyklade Greger Erikslund i somras, med ett viktigt delmål på vägen: Vallfartsorten Santiago de Compostela.

Nyhetsbild

Sökes: Någon som kan spela Näcken vid Kyro älv

KORSHOLM Älvbyarna vill visa upp allt det goda som orten har att erbjuda – fast på ett lite annorlunda sätt. Nu söker man någon som kan spela Näcken på byarådets nya marknadsföringsfoto.

Nyhetsbild

Bankdirektören bytte jobb, språk, make och hemort – nu promoveras hon

MALAX Bankdirektören Anne Söderman tröttnade på att sälja kunders hus och egendom under lågkonjunkturen i Kauhava. Hon började studera ekonomi vid Vasa universitet, bytte arbete och gifte om sig. Hon flyttade till Malax, lärde sig svenska och doktorerade i strategiskt ledarskap. På fredag promoveras hon tillsammans med 76 doktorer och 9 hedersdoktorer.

Nyhetsbild

Sofia och Henrik Böckelman om att vara stödfamilj: Det tar inte mycket tid

2

VASA I 1,5 års tid har Sofia och Henrik Böckelman öppnat sitt hem för tre barn som behöver extra vuxna i sitt liv.

Nyhetsbild

Isabella ska studera i tyfondrabbade Osaka: "Jag väljer att inte oroa mig"

Isabella Lindell från Smedsby reser till Japan om två veckor för att studera. För tillfället är bron som ska ta henne från flygplatsen till studieorten förstörd.

Nyhetsbild

Systrarna Hanna och Linda finns alltid där för varandra: "Med Hanna kan jag vara mig själv"

KORSHOLM Under uppväxten var Linda som en extramamma för lillasystern Hanna. Nu är Hanna den person som Linda verkligen kan vara sig själv med. Som en hyllning till varandra har de låtit göra en systertatuering.

Nyhetsbild

VIDEO: En bit av Wasalandia lever kvar i Närpes skärgård – Jan byggde båt av vattenstock

NÄRPES När Jan Rönnskog märkte att en av Wasalandias gamla vattenstockar var till salu på ett loppis kunde han inte hålla sig. Nu ett år senare har vattenstocken fått ett nytt liv i Närpes skärgård.

Nyhetsbild

Ann-Kristins hobby är att samla muminmuggar – "Jag struntar i vad de är värda"

PEDERSÖRE Många samlar på muminmuggar som en investering, för att förhoppningsvis tjäna en vacker slant småningom. Andra har varit muminfans hela livet. Men Ann-Kristin Snellman i Pedersöre hör inte till någondera gruppen, hon samlar för att ha en hobby.

Nyhetsbild

Tuomo Puumala om landskapsreformen: Trovärdigheten står på spel

KARLEBY Riksdagsledamoten Tuomo Puumala (C) är optimistisk och tror att det stora reformpaketet godkänns i höst. Han säger att man hållit på med vårdreformen i över tio år och om man inte heller nu kommer i mål får tron på politiken en allvarlig törn.

Nyhetsbild

Staden bjuder in Vasaborna till trädgårdsfest – "Vi hoppas det ska bli en tradition"

VASA Lite regn förstör inte en bra fest. Så kan man sammanfatta den första Garden fest-dagen i Vasa. Trots regnskurar under dagen var evenemanget lyckat, menar arrangörerna.

Nyhetsbild

Trebarnsfamilj bor på sin segelbåt: "Vi kommer aldrig mer än 16 meter bort när vi grälar"

KARLEBY De har sett pingviner, ätit sköldpadda, mött fasansfulla stormar och tagit i land på obeskrivligt vackra öar. Familjen Penttilä-Mole lever på sin Swan 53 som tar dem runt världen.

Nyhetsbild

Återflyttande pensionär ångrar ibland sitt val – "Hade inte behövt vända på slantarna lika mycket"

VASA Sisko Saviaro flyttade hem till Österbotten och Vasa för nio år sedan, efter att ha bott i Sverige nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Det beslutet har hon ångrat flera gånger.

Nyhetsbild

Från vinbärsbuskar till provrörsbjörkar – härdiga sorter är Blomqvists nisch

PEDERSÖRE Blomqvist plantskola i Lepplax får årets företagspris i Pedersöre. Både Leif Blomqvists breda kunskap och familjeföretagets utveckling från att verka lokalt till internationellt lyfts fram i motiveringen.

Nyhetsbild

Lilla Naomi i Maxmo får inte bara en – utan två namnsdagar

Naomi vet ungefär vad hon heter, för ibland lystrar hon till sitt namn. Men så är hon också bara nio månader och har mycket nytt att lära sig. När kalendern reformeras får Naomi två namnsdagar. Hennes mellannamn kommer också med.

Nyhetsbild

Avvikande statistik väckte oro – Nu har Larsmo handlingsplan för sexuellt utnyttjande

LARSMO Larsmo har nu en handlingsplan för att tidigt kunnat ingripa i och förebygga sexuellt utnyttjande.

Nyhetsbild

Taher har samlat in medel för Röda Korset – "Ger en känsla av att ta hand om mänskligheten"

Taher Ali Zaki har jobbat som teamleader för Röda Korset i sommar. Gruppen har varit framgångsrik och Taher har även fått vidare anställning. Enligt Taher är det viktigt att hjälpa om man kan.

ÅU: Hans Rosing har avlidit

Hans Rosing, samhällsdebattör och mångårig lektor på Åbo Akademi, avled i söndags. Det skriver Åbo Underrättelser.

Nyhetsbild

Erfarna studerande tipsar: Gå med i en studentförening – "man får många nya vänner"

VASA Gå med i en studentförening, läs mejlen och tänk på balansen mellan studier och studieliv. De är tipsen som äldre studerande delar med sig av till de som inleder sitt första läsår på måndag.

Nyhetsbild

Lämnade reklamvärlden för blommorna – Ann-Mari Pihlajamäki ångrar inte sitt val

KARLEBY Efter 27 år inom marknadsföring och reklam kände Ann-Mari Pihlajamäki att det var dags att förverkliga en gammal dröm. På två år studerade hon till både trädgårdsmästare och florist.

Nyhetsbild

Erkki byggde sin by med stor skaparglädje – men utan vattenpass och vinkelmått

KAUHAJOKI Inte en rät vinkel, inget nytt material. Erkki Kalliomäki i Nummijärvi har velat göra allt annorlunda och byggt en by, Kammi-kylä, ute på en torvmosse av gammalt eller inkurant virke. Han har klätt ytterväggar med ljung och och gjort konst av stubbar och grenar. Hans verk har jämförts med arkitekten Gaudís Sagrada Família och andra byggnader i Barcelona.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Erkkis egen by på myren i Nummijärvi

Ingen vinkel är rak och byggnadsmaterialet består av krokiga stockar och ljung i Erkki Kalliomäkis by. Vi besökte Erkki ute på myren och lät honom berätta om sina tankar med sitt verk.

Nyhetsbild

På 13 år ryms både kritik och beröm – nu säger Riitta El-Nemr tack och hej

KRISTINESTAD Hon kom till en stad med rejält underskott och stora svårigheter. Hon lämnar den med ett överskott i miljonklassen. Det är på den punkten Kristinestads stadsdirektör Riitta El-Nemr är mest nöjd med sitt värv.