Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Elever i Borgaregatans skola gör goda gärningar – Henri och Kaius bjöd ukrainska barn på picknick: "En fråga räcker långt"

VASA Den här veckan har åttorna i Borgaregatans skola deltagit i den prisbelönta gemenskapsmetoden Gutsy go och utfört goda gärningar i närsamhället. Henri Nyman och Kaius Levälahti bjöd in till picknick för ukrainska barn.

Nyhetsbild

"Petra" blev lovad guld och gröna skogar av en ny vän på Facebook – tills han hade fått alla hennes pengar

"Petra" kände sig ensam under pandemin när hon fick kontakt med en ny bekantskap på nätet. Han skrev kärleksförklaringar och lovade en glamorös framtid. Smickrad skickade Petra alla sina sparpengar och tog dyra snabblån. Nu hotar utmätning och hon står hungrig i matkön.

Nyhetsbild

Vasas första öppna daghem för ukrainare finns i Roparnäs – Tatyana och dottern Nina lär sig finska: "Vi gillar att vara här"

VASA På det öppna daghemmet i Roparnäs är det skratt och lek. Barn och föräldrar från Ukraina träffas fem gånger i veckan för att integreras i samhället. – Det är roligt här, säger Tatyana Mishchenko.

Nyhetsbild

Det här gäller för ensamkommande flyktingbarn – Migri: "Vi önskar förståelse och samarbete"

Tidigare i veckan uppmärksammades ensamkommande flyktingbarns läge när deras och myndigheternas åsikter om boende går isär. Vi frågade Migrationsverket vad som egentligen gäller, och varför.

Nyhetsbild

Natasha återvände till Österbotten från Vancouver Island – nu tävlar hon om att bli Årets servitör i Finland

Nykarlebybördiga Natasha Henriksson är inte utbildad inom restaurangbranschen. Hon har heller inte någon mångårig erfarenhet av servitörsyrket. Ändå är hon en av finalisterna som tävlar om titeln Årets servitör i Finland.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kenny fyller gula bilen med lokal glass och öppnar kiosk: "Nu ska vi sparka igång glasstillverkningen på allvar"

Glassen ska tillverkas i Brändö och säljas i Vikinga. Nu köper Kenny Sundqvist också in bär från sina egna kvarter. Det blir riktigt lokal glass i sommar.

Nyhetsbild

Ulrica startar hållbar grönsaksodling i Veikars – "En samlingspunkt i byn"

KORSHOLM Ulrica Taylor tackade genast ja när Älvbyarnas byaförening frågade om hon ville starta ett odlingsprojekt i Veikars. Snart bjuds byborna in till att odla tillsammans med henne.

Nyhetsbild

Ett slag för träbåten – boken Träbåtar och skärgårdsliv öppnar upp för trä

KARLEBY En bok om träbåtar och samtidigt en hyllning till skärgården. Med boken Träbåtar och skärgårdsliv ger Träbåtsföreningen i Karleby ut sin första bok.

Nyhetsbild

Turistdirektören Max Jansson fyller 50: "Att göra det trevligt för andra ger mig ork"

Ljudtekniker, journalist, partitjänsteman. Det är några yrken som Max Jansson, snart 50, hade innan han blev turistdirektör, vd på Visit Vasa.

Nyhetsbild

16-åriga Misha flydde Ukraina tillsammans med en vänfamilj – nu tvingas han flytta till Oravais mot sin vilja

Kristina lovade Mishas föräldrar att ta hand om honom under flykten från Ukraina till Vasa. Nu separeras de mot sin vilja.

Nyhetsbild

Utmattad av jobbet – Antti Walker sa upp sig och flyttade till en stuga i skogen

Antti Walker från Vasa bytte jakten på framgång till strävan efter lugn. Lämnade jobb och förhållande i Helsingfors och flyttade till en stuga i Jurvaskogen.

Nyhetsbild

Ia och Patrick – 35 år av kärlek: "Vi ger varandra utrymme att växa och utvecklas"

JAKOBSTAD I en parrelation är ständig tillväxt eftersträvansvärd och möjlig, tänker Ia och Patrick Wingren. Att de lever efter devisen är ett av skälen till att de håller ihop. – Vi låter den andra leda om hen hittar någonting som känns viktigt för hen, säger Patrick.

Nyhetsbild

Elin har tio tumörer, men älskar att träna – "På gymmet är jag inte Elin med en sjukdom"

Elin Sunqdvist har ett tiotal godartade tumörer i ryggmärgen och hjärnan. Hon har också en stor passion: gymträning. – På gymmet ser folk mig som Elin som tränar, inte som Elin med en sjukdom.

Nyhetsbild

Jaana och Asma är nya vänner – "Det är så viktigt att invandrare får finländska vänner"

Asma vill bli bättre på finska och Jaana vill väldigt gärna hjälpa till. Nu har vännerna träffats sedan oktober.

Nyhetsbild

William kommer sakna stämningen i Korsholms gymnasium: "Nu är allt öppet, och det gillar jag"

William Ollikkala från Tölby står vid ett vägskäl i livet. Vad händer nu? – Allt är väldigt öppet, och det gillar jag, säger han.

Nyhetsbild

Hampus vill ha många järn i elden, därför valde han kombiexamen – "Nu vill jag testa något nytt"

Hampus Enlund var mitt uppe i Mästare-tävlingarna när studentresultaten publicerades. – Jaså, jag blev student? frågar han när VBL ringer upp.

Nyhetsbild

Pensionärer i Vörå vill ses som en resurs, inte en kostnad – och de vill lära sig nya saker

Pensionärsföreningarna i Vörå och Oravais vill att det satsas i kommunens delcentran. Och att det ska finnas möjligheter för seniorer att lära sig nya saker.

Nyhetsbild

Nu drar högsäsongen för vigslar i gång, i juni blir det bråttom i Vasa – Malaxprästen ger brudparen sitt bästa råd

En aning färre kyrkvigslar eller ungefär som förut. Det säger man i de flesta församlingar som Vasabladet talat med om sommarens vigselbokningar. I juni är det bråttom för Vasas häradsskrivare.

Nyhetsbild

En del gillar Nato, andra är skeptiska – Vasabon Heidi känner sig trygg men: "Känns som att det finns ett hot"

Åsikter kan gå isär kring Natofrågan, men en sak är gemensam bland de personer Vasabladet talat med: det känns tryggt att bo här, trots allt.

Nyhetsbild

Här jobbar Vasas vardagshjältar dagligen med att hjälpa flyktingar: "Det lilla man kan göra vill man göra"

Nej, nu får det räcka med gardinkappor, konstaterar de frivilliga i Röda Korsets hjälplager i Vasa. I den rymliga lagerhallen finns det inte utrymme för hur mycket prylar av samma modell som helst. Men utrymmet för hjälpvilja – det är gränslöst.

Nyhetsbild

Glenn Hägg hade smörgåstårta till personalen när han strålades – "Vi har en fantastisk vård i det här landet"

JAKOBSTAD Glenn Hägg har en ny tatuering. Den föreställer en pistol som skjuter sönder några otrevliga typer. Tatueringen gjordes efter att han fixat 13 gånger strålning.

Nyhetsbild

Podcast: Antti sa upp sig och flyttade till en stuga i skogen i Jurva

 Allt högre löner och de dyra prylarna gjorde inte Vasabon Antti Walker lyckligare. Utmattad och deprimerad lämnade han Helsingfors för skogen i Jurva. Och är friare än någonsin.

Nyhetsbild

Stina gick från fullt frisk till rejält sjuk: "Jag försöker bli vän med postcoviden för att tämja den"

Vöråbon Stina Wallin har inte kunnat gå till sin postlåda på över tre månader. När det var som jobbigast kunde hon inte ens hålla i kniv och gaffel utan att vila emellanåt.

Nyhetsbild

Nu berättar Ove Storvall om sitt mest spännande fall – och den där gången han borde ha litat på sin intuition

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Det glittrar till i ögonen på kriminalkommissarie Ove Storvall då han berättar om fallet som var extra intressant att utreda. Men det finns också ett fall där han borde ha litat på magkänslan.

Nyhetsbild

Snart gör Harald, Sonja och Magnus militärtjänst – "Känns mer osäkert att rycka in nu"

De blivande beväringarna Harald Jungar, Magnus Lattu och Sonja Nylund delar sina tankar om militärtjänstgöring, Rysslands krig mot Ukraina och ett finskt Natomedlemskap.

Nyhetsbild

Ann-Sofie är mamma till ett barn med särskilda behov – "Inget kunde ha förberett mig på det här"

Ann-Sofie Finne är tvåbarnsmor. När hennes yngsta barn var fyra år fick han diagnosen Smith-Magenis syndrom. Han är den enda i Österbotten med diagnosen.

Nyhetsbild

Mamman, doulan och poddaren Carola vågar vara sårbar: "Varje avsnitt lär mig mer om mig själv"

JAKOBSTAD Det ömsesidiga förtroendet med lyssnarna och poddpartnern göder Carola Nordbergs entusiasm för Föräldrasnack med Carro och Rebecka. – I dag vågar jag vara mer öppen med mina svagheter.

Nyhetsbild

Gunnel Sjöblom, 80, vill dela sin morsdagsmedalj med maken: Det hade inte gått om vi inte varit två

PEDERSÖRE Under trettio år öppnade Gunnel och Gösta Sjöblom sitt hem för 200 barn och unga som behövde en trygg plats för en kortare eller längre period. På söndag får hon årets morsdagsmedalj.

Nyhetsbild

Systrarna Irina och Inna från Ukraina firar mors dag långt hemifrån – "Vi var tvungna att lämna allt"

Irina Rudyk och Inna Tanchuk packade ihop lite kläder, tog sina barn i handen och lämnade hemstaden Odessa i Ukraina. Nu bygger de ett nytt liv i Vasa – med tankarna på familjen som finns kvar i det krigshärjade landet.

Nyhetsbild

Seglingsäventyr väntar familjen Backlund – snart lättar de ankar för segling i värmen

JAKOBSTAD Vem har väl inte drömt om att få segla i Karibien? Få gör ändå slag i saken. Familjen Backlund är ett undantag och om några veckor bär det av.

Nyhetsbild

Anna-Maija är inte den enda mamman i familjen: "Vi tar emot barnen med hela våra hjärtan"

Alla barn är till låns. Ingen kan äga dem hela livet, biologiska eller inte. Fostermamman Anna-Maija Rentola ser moderskapet som delat. Hon är inte den enda mamman i familjen.

Nyhetsbild

Eva-Lott Björklund från Kronoby vald till lyssnarnas sommarpratare – rekordmånga röstade

Eva-Lott Björklund var lyssnarnas favorit och kommer att sommarprata om den resa hon gjort tillsammans med Veterankören.

Nyhetsbild

Sofis äldsta son dog i magen: "Jag är tvåbarnsmamma, men inte på samma sätt som andra"

Sofi Nordmyr har två barn. Ett hemma och ett på gravgården. Hon har upplevt två förlossningar – men bara den ena slutade med rosenskimmer.

Nyhetsbild

Frida Nylund ska leda Röda Korset i Österbotten: "Modigt att ta in en utomstående"

Frida Nylund vill göra Röda Korsets arbete mera synligt i Österbotten. I sommar blir hon verksamhetsledare för Österbottens svenska distrikt.

Nyhetsbild

Kronobybo fick fullträff på Vikinglotto – får vara med och dela på miljonbelopp

KRONOBY Onsdagens dragning av Vikinglotto fick det att rassla till ordentligt i kassan för en spelare från Kronoby.

Nyhetsbild

Yuliia och Kira möter Siv-Britt på Träffpunkt Ukraina: Alla är så hjälpsamma

VASA För en månad sedan kom Yuliia Reznichenko och dottern Kira till Vasa från Ukraina. På tisdagen var de med på Träffpunkt Ukraina i Trefaldighetskyrkan.

Nyhetsbild

Nu önskar många österbottningar "eid mubarak" till varandra – slutet på fastemånaden ramadan firas med lammkött och sötsaker

VASA På kvällen den 1 maj väntade Najib Elebbar och alla andra muslimer spänt på att nymånen skulle synas. Då den steg upp på himlen blev det ett glädjerus utan dess like. Högtiden Eid al-fitr är här.

Nyhetsbild

"Gammal, förstörd och stinkande" – ukrainska Alla klarade bara av en natt i Kristinestad

Flytten till Kristinestad blev inte som flyktingkvinnan Alla från Ukraina tänkt – en natt i risig lägenhet räckte.

Nyhetsbild

Österbottniska företag donerade över 26 000 euro till förmån för Ukraina – "Stort tack"

Vasabon Sofie Furus insamling Ukraina Nu, som ordnats i samarbete med Radio Vasa, har fått in över 26 000 euro. Nu går pengarna via Röda Korsets katastroffond till Ukraina med grannländer.

Nyhetsbild

Jonas Kuhlberg trodde han var frisk efter några dagars covid – sedan tog den stora tröttheten över

JAKOBSTAD One Desire-basisten Jonas Kuhlberg testade positivt för covid-19 som en av de första i Österbotten för två år sedan. Han trodde att han klarade det lätt, men är ännu inte återställd två år senare.

Nyhetsbild

Bengt och Maja upplever stor vardagsglädje med sina ledarhundar Silmu och Nova

JAKOBSTAD/NYKARLEBY När man hälsar på hos Bengt Ahlvik i Jakobstad möts man redan i hallen av en mycket glad labradorpojke. Har man tur får man en stor, blöt puss i ansiktet.

Nyhetsbild

Anders Sommardahl pekar ut problem med svenska vid nya Prisma i Vasa: "Kan till och med bli en säkerhetsfråga", menar han

VASA Skyltningen vid KPO-restaurangen i köpcentret är till största delen finsk. Och när det blev problem med kvitton på kallstationen ombads han "lära sig finska eller engelska".

Nyhetsbild

Två österbottningar får morsdagsmedalj – "Det viktigaste var att barnen sa: Mamma, du förtjänar den"

MORS DAG. Det blir medaljutdelning i Ständerhuset i Helsingfors på mors dag för två österbottniska mammor. I år går medaljerna till Vörå och Pedersöre.

Nyhetsbild

Mikael fick en stroke men nu bakar han grisar igen – "Jag får vara nöjd att det gick så här bra"

Det blev en paus på några månader. Det kunde ha gått mycket värre. Kråkskogsbagaren Mikael Eriksson kunde ha fått parkera sitt mobila bageri för gott.

Nyhetsbild

Fransmän i Vasa gläds över valresultatet: "Jag litade på mina landsmän"

Det franska valresultatet är en god nyhet också för Finland. Det säger fransmän i Vasa, som gläds över att president Emmanuel Macron blivit omvald.

Nyhetsbild

Som tonåring berättade hon för kompisen att man kan bli gravid av försatsen – i dag är Linn sexualrådgivare

JAKOBSTAD Sexualrådgivaren Linn Granqvist hoppas att det ska satsas mer på sexualundervisning i grundskolan än vad det gjordes då hon själv gick i högstadiet.

Nyhetsbild

Leena och Martti flyttar från Övre Såka: "Nu är det tid att förverkliga nya drömmar"

KARLEBY Leena Harjunpää och Martti Nykänen har bott i Övre Såka alla somrar sedan 2005. Men det här blir sista sommaren.

Nyhetsbild

Yles sommarpratare: Eva-Lott Björklund bland de fem finalisterna

Att jobba som körledare för krigsveteranerna och om att kämpa för att bli accepterad som annorlunda är några av samtalsämnena som behandlas av kandidaterna för lyssnarnas sommarpratare.

Nyhetsbild

Så här tycker österbottningarna om att munskydden slopas – "Rekommendationen har pågått tillräckligt länge"

En del lämnar dem hemma genast, medan andra väljer att fortsätta använda dem på offentliga platser. VBL frågade österbottningarna vad de tänker om att rekommendationen om munskydd slopas.

Nyhetsbild

Finlandssvenska organisationer kan förlora sina statsbidrag – "Det här är väldigt bekymmersamt"

Ändringar i ungdomslagstiftningen kan äventyra statsbidraget till finlandssvenska organisationer. Det här oroar ungdomsförbund.