Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vasa fallskärmsklubb hedrar offren i Umeå – vill inte att olyckan förknippas med sporten

VASA Vasa fallskärmsklubb fortsätter sin verksamhet som normalt. Redan på måndagen var fallskärmshoppare uppe i luften igen.

Nyhetsbild

Ledarhunden en del av Majas familj – "Nova älskar att jobba"

Nykarleby Maja Renvall-Höglund ser ännu till viss del, men framtiden är oviss med den ögonsjukdom hon har. En ny trygghet har dock dykt upp i form av en ledarhund.

Nyhetsbild

Från handikappomsorg till tatueringar – "Människor och nålar är min grej"

1

VASA Susanne Remahl, 31, gjorde en helomvändning i karriären. I dag jobbar hon som tatuerare och konstnär på heltid.

Nyhetsbild

"När jag var ung förstod jag inte vilket ställe det var jag lämnade"

NYKARLEBY Thomas Brunell lämnade Ytterjeppo när han var 17 år gammal. Först i femtioårsåldern insåg han att Greffolsbacken är en magisk plats.

Nyhetsbild

Joel är bankdirektören som tar sig fram på elsparkcykel: "Det är inte vad folk förväntar sig"

VASA Joel Sunabacka hade inte sett en elsparkcykel i Vasa när han själv köpte en för fyra månader sedan. – Jag gillar att inte riktigt vara som alla andra.

Nyhetsbild

15-åriga Emilia tävlar med hunden Ipa i Schweiz: "Har du en snabb hund ska du själv ha bråttom"

Det här är en speciell helg för fem ungdomar från Vasa kenneldistrikt. De deltar nämligen i European Open Junior, en stor agilitytävling i Schweiz. Emilia Lindström är en av dem och för henne gick lördagens tävlingar toppen:

Nyhetsbild

Åbobon Andrea fascineras av KAJ – "Österbottniska dialekter är så fina"

I går kväll spelade humorgruppen KAJ:s alter egon, Vörjeans, vid Åminne folkpark. Vörågruppens kanske största fan, Andrea Wiklund, var på plats.

Nyhetsbild

Krigsbreven blev en bok – Kristina Palmér delar med sig av pappans berättelser

Hans Sarén skrev krigsbrev till familjen under vinterkriget. Innan han stupade hann familjen ta emot 46 brev. Nu kan de läsas i dottern Kristina Palmérs nya bok "För Finlands frihet och framtid".

Nyhetsbild

Metalmusiken tog polska Kamila till Vasa för att studera finska

Ute i världen finns många som fattar tycke för Finland och det finska språket. 48 av dem har tagit sig till Vasa för en sommarkurs i finska. En av dem är Kamila.

Nyhetsbild

Daniela från Vasa disputerade vid toppuniversitet – "Vi har en kultur av att inte tala om konflikter i det förflutna"

I fem år fick Vasabördiga Daniela Alaattinoglu djupdyka i forskning om tvångssteriliseringar och -kastreringar i Norden. "Det är en chock för många att vi i vissa aspekter delar historien med Nazityskland", säger Alaattinoglu.

Nyhetsbild

Fåglar förstörde pumpaplaner – men 4-åriga Elise i Sundom ger inte upp

Allt såg ut att gå bra: plantorna växte sig stora och placerades ut i trädgårdslandet. Men sen kom fåglarna. Nu pysslar Elise varsamt om de små plantorna som överlevde attacken.

Nyhetsbild

21-åriga Eddie seglade ensam från Kimitoön till Larsmo

LARSMO Eddie Berglund ser en charm i att ta sig fram utan att behöva använda motorer. Resan till sina släktingar i Österbotten i sommar skedde därför över havet med segelbåt.

Nyhetsbild

Tysken Paul seglar längs hela Finlands kust i minibåt – stannade i Vasa

1

Paul Lenz älskar Finland så mycket att han vill se hela landets kust. I sin "bananbåt" har han seglat i en månad och stannade i Vasa för att vila.

Nyhetsbild

Gamla bilder från Korsnäs får nytt liv på Facebook – "Vi får fram information om foton som ingen vetat något om"

Historia väcks till liv i Facebookgrupper där gamla fotografier delas. "Det viktigaste är att ta till vara på den information du får", säger Susanne Lagus från Hembygdsförbundet.

Nyhetsbild

Roy varvar ner genom att flyga modellflygplan

Redan innan skolåldern fascinerades Roy Pietilä av modellflygplan. Men det skulle dröja ända tills han blev vuxen innan det blev en hobby på riktigt.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Vardagen på brigaden

Militären kan vara spännande för nya rekryter – men inte för utomstående.

Nyhetsbild

Österbotten på sociala medier – Influencervärlden tas ner till kommunal nivå

Sociala medier 13 österbottningar lyfter fram sina hemkommuner på sociala medier under sommaren. Organisationen Aktion Österbotten grundade ett sommarprojekt för att lyfta fram Österbotten och göra kommunerna mer synliga på sociala medier.

Nyhetsbild

Anton blev läkare i Ryssland: "När en patient orkar le igen är det värt allt"

PEDERSÖRE När Anton Elvström var tio år frågade hans mamma vad han ville bli när han blir stor. Svaret löd "åtminstone inte något med sjukvård eller business." I dag är han nyutexaminerad läkare och drömmer om att starta eget.

Nyhetsbild

Många vill fira Hippi Hovi i dag: "Han är en av de största inspiratörerna"

1

VASA En del känner Hippi Hovi som musikern, andra från tiden på Radio Vasa eller som vd för Kust-Österbottens Företagare. I dag firar han sextio år tillsammans med sextio musiker.

Nyhetsbild

Hippi Hovi fyller 60 år: "Musiken är hobbyn över allt annat"

VASA Allan and The Astronauts, Exom och Radio Vaasa. Bland annat därifrån känner man igen Hippi Hovi. Nu är han vd, men musikintresset är fortfarande störst. Det märks när han firar sin 60-årsdag med stor musikkavalkad på Strampen på fredag.

Nyhetsbild

Nea och Fia interrailar i hettan i Europa: "Vi har blivit mer vana med värmen"

De är halvvägs på sin resa med tåg genom Europa. Nea Järvinen från Gerby och Fia Snickars från Solf sover på hostel, tågstationer och tåg. Något tältande har inte blivit av i värmen.

Nyhetsbild

Team Rynkeby Vasa klarade superutmaningen: "Den värsta backen jag har sett"

Alla klarade inte att cykla upp för den superbranta backen Huys mur i Belgien. Men alla tog sig över den och nu är det värsta över.

Nyhetsbild

Alvar i Kimo säljer sin katapult: Nu bygger jag världens största moraklocka

Alvar Härtull har skjutit cirka 400 gånger med sin katapult. Det får räcka. Nu vill han sälja den.

Nyhetsbild

Essebor vann södernresa i spektakulär tävling – "Mer dramatiskt än Dallas"

PEDERSÖRE Intrigerna var många och känslorna heta men efter tre månaders slit tog laget Kungsfolk-Airline hem segern i en minst sagt oortodox tävling.

Nyhetsbild

Sandra och Loren hittade kärleken i high school och släkten i Larsmo

SOMMARGÄSTEN Sandra Flagg hade en tråkig sommardag hemma i Alaska. Så länge maken Loren var ute på en jaktresa bestämde hon sig för att gå till biblioteket, letade upp en dator och kom av en händelse i kontakt med en Larsmobo.

Nyhetsbild

Den nyutexaminerade doktorn har sommarstuga i Larsmo: "På så vis kan vi hålla kontakt med gamla vänner"

Richard Brander är son till överläkaren Lennart Brander och född i Helsingfors. Efter ungdomsåren i Jakobstad har han haft en spännande karriär inom journalistiken och dessutom skrivit en doktorsavhandling i ämnet politisk historia.

Nyhetsbild

Lennie tvingades se sina morföräldrars sommarstuga brinna ner

JAKOBSTAD Tusentals kvällar har han suttit och tittat på världens bästa tv ute på fjärden vid sommarstugan som mormor och morfar byggde. I söndags brann stugan ner.

Nyhetsbild

Alpina skidåkaren Nathalie blev jurist – hennes målmedvetenhet försvinner aldrig

Nathalie Brännkärr har stått på skidor sen hon var 2,5 år. – Det var som ett stort svart hål när jag avslutade min karriär. Jag tänkte: Vem är jag nu?

Nyhetsbild

Senja har stickat tusen nuttu-tröjor – maskorna som räddar livet på nyfödda

Senja håller sig sysselsatt med sitt stickande samtidigt som hon bidrar med tusen plagg till nyfödda. Än är garnförrådet välfyllt.

Nyhetsbild

Korsholms 4H vill ge unga en meningsfull fritid – "Barnen vet att man måste kunna laga mat"

Genom 4H tar många unga det första steget in i arbetslivet. 4H erbjuder arbetsmöjligheter och lär ut viktig kunskap genom sin verksamhet.

Nyhetsbild

Niilo räddade Maxmos första bil från rost och mylla – ur ruinerna på en riven rökbastu

Maxmo Historien om då Maxmos första bil rullade sin första metrar på 90 år handlar lika mycket om Niilo Sänttis gränslösa hänförelse för gamla bilar som om en T-Ford som kom till orten 1922.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Små vaccinmotståndare

Världens minsta grupp vaccinkritiker har samlats.

Nyhetsbild

I nöd och lust – paret Sundvik firar 70 år av kärlek

JAKOBSTAD

John och Birgit Sundvik har vandrat tillsammans största delen av sina liv. I år firar de sin sjuttionde bröllopsdag.

 

Nyhetsbild

Efter missfallet och mardrömsgraviditeten kom tvillingarna: "Vi är privilegierade"

Det har varit sex turbulenta år för Solfborna Carola och Jonas Lindell. Ett missfall, en mardrömsgraviditet och en riskfylld, oplanerad tvillinggraviditet. Men glädjen hittar de ändå alltid i att ha varandra.

Nyhetsbild

Nu får Idriss åka på sitt livs resa – med miljoner andra

Idriss Omgamala Ahmad har ett stort äventyr framför sig. Hon blir snart en pilgrim med Mecka som mål. Innan dess har hon mycket att göra – som att skaffa skor utan snören.

Nyhetsbild

Fick pris för högkvalitativ fotojournalistik

1

Det var en märkbart berörd Hannamari Shakya som tog emot priset från Carina Appels minnesfond på onsdagen vid Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Nu börjar Malins stora äventyr – seglar med allmogebåt från Karlskrona till Vasa

2

Kan man segla från Karlskrona till Vasa med en allmogebåt? Man kan i alla fall försöka! Det tycker Malin Mäkinen, som nu seglar till sin hemstad med träbåten "Ahwen".

Nyhetsbild

Video: Miran upptäckte en skogsbrand med sin drönare

På en film över hav, holmar och skog i Maxmo skärgård såg Miran Dennerqvist en grå fladdrande skugga. Han zoomade in och såg rök mitt i skogen. Då blev det bråttom. Här kan du se hans filmer.

Nyhetsbild

Nu trampar Team Rynkeby iväg mot Paris – se video och bilder här

2

VASA Team Rynkeby cyklar iväg mot Paris för cancersjuka barn. Starten gick från torget på tisdagsmorgonen och målet är att trampa till Paris på elva dagar. Men först besöker de Villes grav i Övermark.

Nyhetsbild

VIDEO: Rubiks kub är tillbaka – Rasmus, 13, deltog i EM i Madrid

KRONOBY Den mångfärgade pusselkuben gjorde sig familjär på 1980-talet. Nu har Rubiks kub börjat dyka upp i affärshyllorna igen. Rasmus Hagnäs i Kronoby hör till de bästa i Finland.

Nyhetsbild

Annika avskyr ordet prestation – har lärt sig släppa taget

LARSMO Under många är kämpade Annika Slussnäs med att vara duktig. Men när yogan kom in i hennes liv lärde hon sig att släppa taget.

Nyhetsbild

Natalia upplevde Tjernobyl på nära håll – kunde då aldrig ana katastrofens följder: "Vi var hjärntvättade att lita på staten"

Olyckan i Tjernobyl krossade många liv – nu är den aktuell igen tack vare den hyllade serien på HBO. Vasabon Natalia Storm upplevde katastrofen på nära håll. Ännu finns rester av nedfallet kvar i de österbottniska skogarna.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Kring midsommarstången

Midsommaren kan innehålla annat än Små grodorna.

Nyhetsbild

Oscar är glad om han får en pumpa överhuvudtaget – det är svårare än man tror

Allt började med att Oscars sambo tyckte att han vattnade ihjäl deras blommor hemma. Nu deltar paret i VBL:s, ÖT:s och Sydins pumpautmaning #österbottenodlar.

Nyhetsbild

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

3

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.