Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Eva-Maria har varit öppen med sin sjukdom: "Cancer är inte längre ett laddat ord"

KARLEBY Att prata öppet om cancer har hjälpt Eva-Maria Strömsholm efter sjukdomen och gjort ordet mindre skrämmande. För att hjälpa andra drabbade har hon sadlat om till cancersjukskötare, hoppat in i lokalpolitiken, föreläst och blivit föreningsaktiv.

Nyhetsbild

Daniel Eng bor och jobbar i sin husbil: "Friheten är det bästa"

NYKARLEBY När Nykarlebybon Daniel Eng blev utan lägenhet köpte han sig en husbil, och flyttade in i den. Han uppskattar friheten och sover i husbilen även när det är isande kallt.

Nyhetsbild

Stugägare får el och fiber – men inte alla

NYKARLEBY Just nu dras el- och fiber till tre holmar utanför Klubbskata i Monäs. Stugägare Björn Westerberg blir utan fiber, han är besviken.

Nyhetsbild

Radiostyrda flygplan är hennes passion

KARLEBY Emma Tuunala började flyga radiostyrda flygplan i högstadieåldern. Då hade hon inte räknat med att det skulle bli mycket mer än en vanlig hobby – hon är den enda kvinnan i Norden som tävlar i sporten och det har öppnat dörrar i många olika sammanhang.

Nyhetsbild

Efter en graviditet i ovisshet kan Emilia njuta av babylyckan: "Junia är mycket mer än Downs syndrom"

JAKOBSTAD Emilia Jansson uppmuntrades att göra abort, men hon valde att behålla barnet. Graviditeten innebar en ständig oro över hur livet med ett barn med Downs syndrom skulle bli, och en kamp mot omgivningens fördomar. Sex månader efter födseln kan hon äntligen njuta av babylyckan med dottern Junia.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Johnny Åkerholm fyller 70 år – vill slutföra Vasa universitets omvandling

VASA Det låter värre än det är, säger Johnny Åkerholm om att fylla 70 år. Ett projekt är fortfarande oavslutat: lilla Vasa universitet ska sätta ner stora foten i den internationella konkurrensen.

Nyhetsbild

Kalajoki bjuder på aktiviteter – festandet har minskat

Kalajoki byggs ut i rasande fart. Medan det förekommer kritik mot exploateringen bland en del av ortens företagare, stortrivs långtidscampande Kronobybor i sin husvagn.

Nyhetsbild

VIDEO: Kravlöst stugliv lockar – Nina och Tom valde kolonistuga framför skärgårdsliv

MALAX En kolonistuga erbjuder ett annorlunda stugliv. Då Nina Nymans och Tom Malms barn flyttade hemifrån sålde de parhuset och skaffade kolonistuga. Paret Backman köpte kolonilott då de inte längre hade möjlighet att åka båt till "skären".

Nyhetsbild

Amadeus, 7, upptäckte brand – räddade livet på storasyster

LARSMO Amadeus Byggmästar kände röklukt och väckte föräldrarna. Med sin rådiga insats räddade han livet på storasystern.

Nyhetsbild

Den ryske musikern Eduard Khanov sjunger på gatorna i Vasa: "Det här är min hobby"

VIDEO Det är den sextonde sommaren som den ryska musikern Eduard Khanov uppträder i Vasa. Han trivs i Finland för här kan han sjunga låtar som inte längre går hem i Ryssland.

Nyhetsbild

Johan Bruins återvänder alltid: "Jag kan inte prata svenska så bra men jag kan grundsprååtsi"

KRONOBY De finns de som återkommer till samma ställe år efter år. Men få är lika trogna som nederländarna Johan Bruins och hans fru Jo Bruins.

Nyhetsbild

Äldsta studenten i Finland fick stilig gåva av Stockmann

JAKOBSTAD Både bekanta och obekanta har kommit fram till Matti Dahlbacka, 82, efter han uppmärksammades som den äldsta bland skaran nyexaminerade studenter i år. En dag fick han ett oväntat sms från Stockmann.

Nyhetsbild

Jussi Roiko från Karleby räddade flicka från att drunkna – var tagen efteråt

KARLEBY En drunkningsolycka kan hända på några enstaka sekunder. Jussi Roiko räddade flicka från att drunkna i poolen.

Nyhetsbild

Sommarvärme betyder strandhäng – Vasaborna vallfärdar till vattnet

Vasas stränder fylls av soldyrkare, sandslottsbyggare och simmare. Vid Smulterö är det vindstilla och solen glittrar i vattnet. Runt om på stranden ligger handdukar, hinkar och badringar.

Nyhetsbild

Oona jobbar som badvakt: "Roligt men ansvarskrävande"

VASA Oona Säyriö är badvakt på Sandö. Det bästa är att få vara ute och njuta av de fina och soliga sommardagarna och att människor kommer och pratar med en, säger hon.

Nyhetsbild

Ny undersökning: Nio av tio rekommenderar Vasa som bostadsort

VASA Nio av tio personer som svarade på Vasa stads flyttundersökning skulle rekommendera Vasa som hemort. Undersökningen visar även att majoriteten är positivt inställda till flerspråkighet.

Nyhetsbild

Lolita-modet handlar om att se ung ut

VASA Hanna Liljekvist har fastnat för det japanska Lolita-modet. – Det finns en charm i att sticka ut, och att sticka ut på ett positivt sätt dessutom, säger hon.

Nyhetsbild

Tove Slotte ritar muminmuggar – solnedgångar i Lepplax pryder porslinet

Illustratören till muminmuggarna har sitt sommarparadis på en holme i Lepplax. Och självklart använder Tove Slotte muggarna även på sommarstugan.

Nyhetsbild

Molpebördiga Ida Söderholm leder miljonbygge i Sverige: "Vi brinner för det vi gör"

Att gå utanför sin trygghetszon har alltid varit en självklarhet för Ida Söderholm från Molpe. Och att som 24- åring bli arbetsledare för ett miljonbygge i Skellefteå känns helt rätt, tycker hon.

Nyhetsbild

Kenneth och Josefin tvekade inte när båt kapsejsade i Vasa skärgård – "Jag är inte stark men jag fick ett jävlar anamma"

VASA Kenneth Österåker och Josefin Stenholm räddade tre personer när deras båt kantrade i hård vind på midsommaraftonen. Äldre sjöbevakare Jens Södergård berömmer deras insats och tycker det borde finnas flera lika modiga medborgare.

Nyhetsbild

Matematikläraren William Barman skippar proven – "Kunskap är ingen tävling"

William Barman vill att matematik ska väcka positiva känslor. För det har han blivit tilldelad titeln årets lärare.

Nyhetsbild

Roger byggde sin egen elcykel – "Roligare än att köpa"

SMEDSBY Varför köpa när man kan bygga själv? Så resonerar Roger Andersson i Smedsby. På gården står en egenhändigt tillverkad röd elcykel som för tankarna till en veteranmotorcykel.

Präst med rötter i Österbotten sommarpratade i P1

Prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti sommarpratade i Sveriges radio P1 på tisdagen. Där avslöjade han bland annat att han har sina rötter i Österbotten.

Nyhetsbild

Veterinären Henrik Storgård: "Den ena dagen är inte den andra lik"

NYKARLEBY Efter närmare 40 år i branschen går kommunalveterinären Henrik Storgård i pension. Det bästa med yrket har varit mångsidigheten.

Nyhetsbild

Agility tar Ron Liljedahl till Holland: Jag förväntar mig att ha roligt

JAKOBSTAD Att Ron Liljedahl har pli på sina hundar råder det inget tvivel om då man ser dem samspela. Men det ryms mycket lek och bus med i ekvationen. Snart kommer Ron tävla i European Open Junioragility med de egna hundarna Nova och Busan samt tränaren Kati Westers Kiira.

Nyhetsbild

Doris, 88, bor på en ö: "Världens bästa ställe"

1

JAKOBSTAD Med rullatorn i båten åker 88-åriga Doris Rantamäki till och från Lillsandören där hon tillbringar hela sommaren i sommarstugan.

Nyhetsbild

Ronja har opererat in jobbnyckeln i handen

VASA Ronja Boije har lagt in ett chip i handen och behöver inte längre hålla reda på nycklarna. – Varför ska vi använda oss av fysiska saker när man kan lagra den informationen digitalt? undrar hon.

Nyhetsbild

Jan Richardsson är regionens största Stones-fan: "Vad ska jag göra när de lägger av"

KORSHOLM Det finns tre personer i världen som äger en komplett samling skivor av bandet The Rolling Stones utgivna i England på skivmärkena Decca och London. En av dem bor i Solf. Hans namn är Jan Richardsson och han beskriver sig själv som en riktig musiknörd.

Nyhetsbild

Mona-Lisa Störling-Enna dansade från Karleby till Kansas

SOMMARGÄSTEN Det började med konst, amatörteater och balett i Karleby. Nu driver Mona-Lisa Störling-Enna en egen teater och en egen dansskola tillsammans med sin man i USA.

Nyhetsbild

Vasalöpare reser till Sydafrika för att springa maraton

Om man ska springa ett maraton låter Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia som ett optimalt ställe. Det är åtminstone vad nio löpare från Vasa tycker. På torsdag morgon reste de i väg mot Sydafrika för att uppleva ett äventyr som innefattar mer än bara löpning.

Nyhetsbild

Bildspel: Följ med på rundtur på M/S Birka med kapten Niklas Gustafsson

VASA På ett kryssningsfartyg med cigarrum, spa, soldäck som öppnar sig, pooler och bastu känner såväl personal som resenärer sig som hemma. Befälhavare och kapten Niklas Gustafsson trivs på båten och har varit till sjöss hela sitt liv.

Nyhetsbild

Ny byaförening i Kuni: "Det här är ingen sömnig liten by"

Kuni behövde en byaförening. Några bybor tog tag i saken, och på några månader har de redan hunnit rusta upp både Kunileden och farleden. Byn har också fått ett helt nytt hjärta i form av den nya byagården.

Nyhetsbild

Folkdräkten modern igen: "Många kombinerar kjolen med en t-skjorta"

VASA Säg folkdräkt och många tänker på hemorten, särskilda regler eller ett alternativ till fracken på slottsbalen. Men folkdräkten är mer än så. Bär du en sådan bär du hela bygdens historia, säger Leena Sandberg på Brages friluftsmuseum.

Nyhetsbild

Hans husklipp blev en förlustaffär: "Har du minsta tvivel, köp inte"

PEDERSÖRE Jan Smedjebackas skambud på ett fuktskadat hus gick igenom. Men huset var i sämre skick än han hade trott, och hans försök att häva köpet gav inte resultat.

Nyhetsbild

Mathias gör konst av det andra kastar bort: "Jag vill bygga saker själv så jag inte behöver köpa dem"

VÖRÅ I två decennier har Mathias Nystrand arbetat med konst i olika former. Nu ligger ambitionerna mer i att odla, bli mer självförsörjande och jobba mindre.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Följ jorden runt-resan i bilder

Ta del av Anna Gripenberg och Mikael Alaviitalas jorden runt-resa genom att se bilspelet med parets egna resebilder.

Nyhetsbild

Anna och Mikael reste jorden runt: "Gör det bara! Du vet inte i vilket skick du är om fem år"

1

Anna Gripenberg och Mikael Alaviitala var på resande fot i fem månader. Beslutet att resa iväg kom naturligt när yngsta dottern blev student förra våren. När de landade hemma i Finland i april hade de besökt elva länder.

Nyhetsbild

Annika Bergvik-Forsander är på ständig resa –"Det finns alltid saker att upptäcka"

JAKOBSTAD Med en färsk kandidatexamen i bagaget fortsätter Annika Bergvik-Forsander att studera i vuxen ålder. Studieledigheten har gett henne blodad tand och hon har beslutat lämna Nordiska konstskolan.

Nyhetsbild

De flesta kommer att få strömmen tillbaka till natten - osäkert med hushållen i Gerby skärgård

VASA Reparationerna efter stormens framfart pågår fortfarande. Planen är att alla hushåll på fastlandet ska få strömmen tillbaka till natten. Reparationerna i Gerby skärgård fortsätter på lördag. Det innebär att 508 hushåll får elen tillbaka först på lördag.

Nyhetsbild

"Wogeln" ser sig själv i sin publik: Som en spegel

KRONOBY Förr var det spel som gällde men nu streamar Valter "Wogeln" Kangas IRL, som det kallas då någon sänder live på nätet från den fysiska världen.

Nyhetsbild

Streaming-trenden bottnar i interaktion

STREAMING Bilden av att den som filmar och sänder sitt spelande är en opportunistisk lycksökare stämmer inte riktigt, visar den senaste forskningen. Streaming-fenomenet handlar om att bättre teknik och videoformatets växande betydelse möjliggör nya typer av beteende online.

Nyhetsbild

Avlidne beväringens pappa: "Militären kommer för enkelt undan"

2

PEDERSÖRE Den värnpliktige chauffören riskerar dom för bland annat dödsvållande medan försvarsmakten ser ut att slippa allt rättsligt ansvar. Fel, anser Steve Lindfors, pappa till Kristoffer som avled.

Nyhetsbild

William Sundqvist skadades illa i Raseborgsolyckan: Sörjer sin vän som dog i kraschen

PEDERSÖRE Bennäsbon William Sundqvist överlevde krocken med det framrusande tåget. Det kan bero på att han råkade sitta mer skyddad på flaket. Hans bäste vän hade inte samma tur.

Nyhetsbild

Så firas årets midsommar– "Det blir stekpannan i stället för grillen"

VASA Vasabladet tog en runda på stan för att fråga folk hur de planerar att fira midsommar – i regnet.

Nyhetsbild

Säsongen styr flyttströmmarna - "Vi är en livskraftig region"

Finlands befolkning växer med närmare 2000 invånare. I Österbotten krymper Vasa medan Korsholm har gått om Jakobstad. Stadsdirektörerna är ense om att det är säsongen och tillväxten som styr flyttströmmarna.

Nyhetsbild

Hjälpande händer i 25 år - Nada Nord firar med att jobba

JAKOBSTAD Den 7 juli firar Nada Nord 25 år. – Firandet kommer ske i arbetets tecken, säger föreningens ordförande Gunilla Luther-Lindqvist.

Nyhetsbild

Korsholm kör förbi Jakobstad

Korsholm har gått förbi Jakobstad i folkmängd. I januari hade Jakobstad tre invånare fler, men i nuläget har Korsholm 18 individer fler än Jakobstad.

Nyhetsbild

Leenas cancer går inte att bota: "Det går att leva ett gott liv med cancer"

VASA Leena Sahlström njuter av små guldkorn i vardagen. När livet blir mindre självklart blir det fina tydligare. Leena bloggar om allt det fina, men ibland bloggar hon om det svåra. Om cancern.

Nyhetsbild

GALLUP: Varför deltar du i Karleby pride?

KARLEBY Ett stort steg för Karleby som stad och bra stämning, så beskriver några av deltagarna Karleby pride.

Nyhetsbild

Isa var på plats under rallytävlingen där en person omkom: Man gick från glädje till chock

Vasabon Isa Muotio skulle delta i Miss Pinup Österbotten som ordnades i anslutning till Pohjanmaa Ralli. Men glädje byttes till sorg när en rallyförare miste kontrollen över sitt fordon och körde på åskådare. En kvinna omkom i olyckan.