Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Korsnäs vill slå vakt om både Strandvägen och riksväg 8

Kustområdet har de flesta arbetsplasterna den mesta exporten i Finland. Bland annat därför bör riksväg 8 mellan Åbo och Uleåborg ingå i stomnätet, anser Korsnäs i sitt utlåtande.

Nyhetsbild

Nya prover tas vid Infjärden – Pohjolagatans stödvall kan ha pressat upp föroreningar

VASA För att motverka sättningarna i den nybyggda sträckan av Pohjolagatan byggdes stödbank på Infjärdssidan av gatan. Prover har tagits för att undersöka om konstruktionen tryckt upp giftiga ämnen från botten.

Nyhetsbild

LISTA: Här delas flest böteslappar ut i Vasa

9

Vasa stad har delat ut tusentals parkeringsböter hittills i år, och nästan hälften av dem på nio gator. Se här var parkeringsböterna delas ut!

Nyhetsbild

Hoppa på bussen gratis i Vasa och Korsholm på fredag

På lördag firas den internationella bilfria dagen men redan på fredag tjuvstartar busstrafiken i Vasa och Korsholm firandet. Samtliga busslinjer är då gratis för passagerarna.

Nyhetsbild

20 år sedan Jakob Lines fick dödsdomen – båtaffärer höll bolaget i gång i 30 år

JAKOBSTAD I september för tjugo år sedan åkte Fennia sin sista tur från Jakobstad till Sverige. Eller det var åtminstone tanken.

Nyhetsbild

En önskan från Rejpelt: Bygg ut vägbelysningen

VÖRÅ Fredrik Bengts och ett 30-tal andra vill att vägbelysningen ska byggas ut i Rejpelt. 400 meter mera ljus skulle förbättra säkerheten avsevärt, menar de.

Nyhetsbild

Landskapsdirektör Kaj Suomela hoppfull efter möte om Riksåttan

4

Representanter för de tre österbottniska landskapen bjöds in av talmannen för att diskutera stomnätet och framtiden för riksväg åtta.

Nyhetsbild

Petalaxfirma byter lampor för en miljon euro i Närpes

NÄRPES Det blir ett företag från Petalax som sanerar vägbelysningen i Närpes. Gamla lampor byts ut till led-lampor.

Klobbskat–Valsörarna föreslås bli offentlig farled

KORSHOLM Trafikverket vill klassa upp farleden Klobbskat–Valsörarna till en offentlig farled. Korsholm ställer sig mycket positiv till förslaget.

Nyhetsbild

Inställda flygresor från Vasa till Teneriffa påverkar också direktresorna till Gran Canaria

Efter att researrangören TUI ställt in semesterflygen mellan Vasa och Teneriffa påverkas nu tidtabellen för resenärer som bokat en direktresa mellan Vasa och Gran Canaria. Höstens avgångar från Vasa har planerats om och sker ett par dagar tidigare än vad som var tänkt.

Nyhetsbild

Barnbarnets teckning får Eva att bromsa – nu efterlyser hon mera trafikvett i Vörå

VÖRÅ Trafikkulturen engagerar Vöråborna. Många upplever att bilisterna kör alldeles för fort på Vöråvägen och att många struntar i att stanna för fotgängare och cyklister. En som engagerat sig i trafikfrågan är Eva Hietanen. Och hon har tagit ett lite annorlunda hjälpmedel till hjälp, nämligen sitt sexåriga barnbarn Edith.

Nyhetsbild

Regionala vägar och flyglinjer i fokus på ministermöte: "De begränsar oss jättemycket"

JAKOBSTAD Såväl UPM som andra företag i Jakobstadsregionen efterlyste en ny bro. Annars blir det problem med de nya superlångtradarna.

Nyhetsbild

Inget löfte om riksåttan – Berner förvånad över att österbottningar togs på säng

2

JAKOBSTAD Ministeriets tjänstemän kan ha saknat fakta för sitt förslag om riksåttan. På måndagen duckade kommunikationsminister Anne Berner för frågan. Hon vill inte "dra undan mattan" för dem.

Nyhetsbild

Anne Berner träffar näringslivet och politiker i Jakobstad: Trafiken är temat

JAKOBSTAD Kommunikationsminister Anne Berner är på besök vid Snellmans fabrik i Jakobstad under måndagen.

Nyhetsbild

Ministeriet lovar göra ny granskning: "Vi måste gå igenom siffrorna för riksåttan en gång till"

ÖSTERBOTTEN Riksåttan sägs präglas av lokaltrafik men det har varit svårt att få fram data som stöder påståendet. Nu lovar trafikrådet Risto Murto att gå igenom siffrorna: "Vi måste ha ordning på det här."

Nyhetsbild

Försiktigt positiva tongångar efter vägmöte i Helsingfors – men inga löften om riksåttan

ÖSTERBOTTEN Wärtsilä, Vasek och Österbottens förbund deltog i ministeriets hörande. Riksåttan lyftes tydligt. "Kommentarerna ska tas i beaktande", sade den högsta tjänstemannen.

Nyhetsbild

Viktigt möte om riksåttan på ministeriet i dag: "Brister finns i förslaget som lagts fram"

ÖSTERBOTTEN Kommunikationsministeriet bjuder in till diskussion om stomvägnätet på fredagen. Österbottens förbund, flera företag och Vasek deltar – och man är redo att peka ut brister.

Nyhetsbild

Kvevlax ska bli snäppet fotgängarvänligare

KORSHOLM Hastighetsbegränsningen längs Koskövägen genom Kvevlax ska sänkas på en längre sträcka. Ett nytt övergångsställe ska också anläggas i Kvevlax centrum. Enligt Kjell Lind på NTM-centralen är det tänkt att ändringarna göras ännu i höst.

Nyhetsbild

Vägdirektören: "Pengarna räcker på sin höjd till en avkörningsfil per år"

ÖSTERBOTTEN Budgeten för vägsatsningar inom hela gamla Vasa län sträcker sig till 100 000 euro per år. Dessutom "vill folk ha kvar sina anslutningsvägar", säger Anders Östergård.

Nyhetsbild

Skadad mc-förare om riksåttan: Anslutningarna är rena dödsfällorna

ÖSTERBOTTEN Mikael Grahn var på väg hem till föräldrarna i Vasa när olyckan var framme i Pörtom. Han är mycket kritisk till riksåttan och pekar ut det han kallar för en dödsfälla.

Nyhetsbild

Snart öppnar nya Pohjolagatan för trafik

VASA Jordmassorna under Pohjolagatan ställde till med problem och öppningen sköts upp. Förhoppningen var att vägen skulle tas i bruk i början av september. Nu har staden ett nytt datum för öppningen.

Nyhetsbild

Nu står det klart – kusten har avgörande betydelse för välfärden i hela Finland

ÖSTERBOTTEN Forskaren Timo Aro från Björneborg kallar ministeriets stomvägsförslag särskilt förödande för Vasa och Österbotten: "Förstår inte hur de har tänkt kring riksväg åtta."

Nyhetsbild

Arbetet med Bennäs triangelspår i full gång – avbrott i tågtrafiken vissa helger

PEDERSÖRE Under fyra helger i höst kommer tågtrafiken till och från Bennäs station att ersättas med bussar. Det beror på arbetet med triangelspåret som är i full gång vid och i närheten av stationen.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan ett steg närmare verklighet – I natt väntas fyra bindande anbud

VASA Senast vid midnatt under natten till lördag ska varven lämna in sina skriftliga bud på mångmiljonprojektet. Fyra bud väntas, varav ett från Finland.

Nyhetsbild

Raumo-varvets vd om nya Kvarkenfärjan: Vore ett lämpligt projekt för oss

VASA Rauma Marine Constructions har bara byggt en enda färja och skulle behöva ett nytt fartygsprojekt. "Vi har rätt kunnande och storleken skulle passa", säger vd Jyrki Heinimaa om den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören försiktigt positiv: "Ser en liten öppning i Berners svar"

Kaj Suomela från Österbottens förbund säger att Anne Berners kommentar visar att dörren inte är helt stängd för riksåttan.

Nyhetsbild

Minister Berner ger tvetydigt besked om riksåttan: "Inga beslut har ännu tagits"

VASA Kommunikationsminister Anne Berner (C) antyder att riksåttan mellan Vasa och Ytterjeppo kan klassas upp till stomväg, men knappast hela kuststräckan till Björneborg.

Korsningen Fiskaregatan-Vörågatan får trafikljus nästa år

VASA I kommunteknikens budget för 2019 reserveras 180000 euro för att öka trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Runsor Express får mer understöd från tekniska nämnden – busslinjen kan fortsätta nästa år

VASA Runsor Express, den direkta busslinjen för arbetsresor mellan Gerby-Västervik och Runsor, ser ut att fortsätta nästa år.

Östra bangatan i Vasa börjar byggas

VASA Östra bangatan mellan tåglinjen och ABB-området byggs nästa år.

Nyhetsbild

Yle: Virtuellt flygbolag kunde sköta flygtrafiken från Kronoby till Stockholm

KRONOBY Målet är att få i gång flygtrafiken mellan Kronoby och Stockholm så snabbt som möjligt. Men hur den ska byggas upp är en annan diskussion, säger Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg till Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Nytt problem med stomnätet – risk att sträckan till Tammerfors förlängs

1

VASA Förslaget till nytt stomvägnät innehåller ytterligare en brist som inte uppmärksammats. Med nuvarande version förlängs resan från Vasa till Tammerfors med 20 kilometer.

Nyhetsbild

Landskapets styrelse vill utreda järnväg till Vasa flygplats

2

Ett järnvägsspår via Vasa flygplats borde utredas. Det anser landskapsstyrelsen i sitt utlåtande om planen för en batterifabrik.

Nyhetsbild

Efter Vasa stads logobyte – biogasbussarna förblir orange

VASA Biogasbussarna behåller sin nuvarande färg, orange. Orsaken är att de nyligen tejpades och staden har inte planerat göra om dem enligt de nya färgerna.

Nyhetsbild

Handelskamrarna utser viktiga trafikprojekt - Riksåttan och Kvarkentrafiken med på listan

2

Infrastrukturen måste säkras för att de Österbottniska företagen ska kunna bevara sin konkurrenskraft. Det hävdar Österbottens Handelskammare som fått med riksåttan och Kvarkentrafiken på listan över de viktigaste trafikprojekten i Fniland.

Nyhetsbild

Företagarna i Södra Österbotten: "Riksåttan är en del av stamnätet"

Företagarna i Södra Österbottens styrelseordförande Anne Niemi, samt förbundets vd Heikki Risikko kräver ändringar i det utkast till stamnät som Trafik- och kommunikationsministeriet har föreslagit.

Nyhetsbild

Ministeriets förslag ger östra Finland högre vägstatus - trots mindre trafik än på riksåttan

3

Det nya stomvägsförslaget fokuserar på landskapscentra och bygger ihop Kuopio med Jyväskylä och Joensuu. Men sträckan Vasa till Ytterjeppo anses mindre viktig. Trots mer trafik.

Nyhetsbild

Vägdirektör: Chansen att få pengar till riksåttan minskar om förslaget inte ändras

ÖSTERBOTTEN Sträckan Vasa-Karleby skulle behöva tjugo omkörningsfiler och planskilda korsningar. Tiotals miljoner euro behövs, men chanserna minskar med ministeriets förslag.

Nyhetsbild

Ingo om riksåttan: Ett svek mot Österbotten

SU-basen rasande över Kommunikationsministeriets förslag. "Ministeriet ignorerar riksåttans betydelse för Finland".

Nyhetsbild

Landskapsdirektör Suomela om riksåttan: "Vi kommer att protestera kraftigt mot detta"

1

ÖSTERBOTTEN Staten ser inte riksåttans sträckning längs Österbottens kust som tillräckligt viktig. Landskapsdirektör Kaj Suomela kommer nu att sätta press på minister Anne Berner.

Nyhetsbild

Riksåttan mellan Ytterjeppo och Björneborg utanför stomvägnätet – "Nu behövs lobbning"

10

Riksväg 8 i så gott som hela Österbotten är utanför stomvägnätet enligt det utkast som ministeriet nyligen presenterat. Inte heller sträckan mellan Karleby och Uleåborg är med.

Nyhetsbild

Malax asfalterar och förbättrar parkering i Åminne

MALAX Två stora vägprojekt har klubbats igenom av tekniska nämnden i Malax. Det ena är en förbättring av vägen och parkeringen vid Åminne folkpark.

Nyhetsbild

Förslag: App som visar vilka vägar i Vasa som skottats

VASA Nästa vinter kan det bli akuellt med en applikation som visar trafikanterna i Vasa vilka vägar som skottats efter snöfall. Förslaget diskuterades under tekniska nämndens augustimöte.

Nyhetsbild

Nu stannar alla bussar vid Topeliparken

NYKARLEBY Det är inte bara skolbussarna som stannar i Topeliparken i Nykarleby. Också turbussarna till Karleby och Vasa gör sitt stopp i parken.

Nyhetsbild

I höst inleds arbetet med Vasas södra infart och stadens första turborondell

VASA Redan i november sätter arbetet igång med den nya rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen i Sandviken. Den ska bland annat göra så att sjukhustrafiken löper smidigare. Det är dessutom fråga om en så kallad turborondell, den första i sitt slag i Vasa.