Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vasabor vill ha bättre cykelleder

Om Vasaborna själva får välja på vilken esplanad de vill se cykelled eller cykelfil väljer 39 procent Vasaesplanaden.

Nyhetsbild

På torsdag startar det stora rondellbygget – nästa vecka blir det bilköer

VASA Först stängs cykelvägen under motorvägen av. I början av nästa vecka smalnar motorvägen. Det blir ett år av undantag när Vasa får sin första tvåfiliga rondell.

Nyhetsbild

Fler vägkameror kan ge bättre vinterunderhåll – ”Det har redan beställts kablar till Österövägen”

VÖRÅ Det blev ingen höjd vinterklass för Larvvägen. Trafiken är för liten. Nu hoppas kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt på övervakningskameror.

Nyhetsbild

Rondellbygge påverkar trafiken i Sandviken – kan bli köer i rusningstid

2

VASA Torsdagen den 8 november inleds byggandet av en turborondell vid Handelsesplanaden i Sandviken i Vasa. Det kommer påverka trafiken i området.

Nyhetsbild

Hundratals kilometer väg klassas upp i Österbotten – plogas och sandas bättre

ÖSTERBOTTEN Snart klassas riksåttan söder om Vasa upp, samt pendlingsvägarna till Jakobstad, Vasa och Karleby. Frågan är om österbottningarna nu blir nöjda med vinterunderhållet.

Nyhetsbild

Vägunderhållet – missnöjet är störst i hela landet just här

ÖSTERBOTTEN Missnöjet med vägunderhållet har vuxit kraftigt de senaste åren, och i Österbotten är trafikanterna mest kritiska i hela landet.

Nyhetsbild

Yle listar de mest försenade tågen i landet – Vasatåg toppar listan

VASA Tycker du att du ofta får vänta länge på tåget till Vasa från Seinäjoki? Då har du helt rätt. Ett av tågen kommer inte ens i tid var tionde gång.

Nyhetsbild

Nu har Vörå utrett om ska det vara Hellnäs eller Hällnäs

VÖRÅ Hellnäs eller Hällnäs? Åsikter går isär mellan Vörå kommun och Institutet för de inhemska språken. Båda anser sig ha rätt.

Nyhetsbild

Skolbarnen cyklade för första gången genom vägbygget: "Bilisterna ser inte barnen på övergångsstället"

2

BILDEXTRA Bygget på Alskatvägen orsakade långa bilköer och sikten till ett övergångsställe skymdes av säkerhetsstaket. Orsaken till kön var inte bygget i sig självt, utan ett tekniskt problem.

Nyhetsbild

VIDEO: Långa bilköer på Alskatvägen i morgonrusningen

VASA Trafiken rörde sig långsamt fram på Alskatvägen i morgonrusningen. Orsaken till köerna var att ett trafikljus felprogrammerats i samband med vägarbetet i Brändökorsningen.

Nyhetsbild

Österbotten kan tvingas välja mellan E8 och E12

VASA Österbottningarna kan i den värsta av världar tvingas till ett komplicerat val i framtiden, nämligen vilken av de två viktiga vägarna E8 (Riksåttan) och E12 som ska bli del av stomvägsnätet. Det scenariot lyftes upp på en lunchdiskussion för politiker och påverkare på onsdagen.

Nyhetsbild

Destia om blixthalkan: "Sandning pågår, men bilisterna måste också se till sina däck"

1

ÖSTERBOTTEN Regnfall har orsakat blixthalka på vissa vägar och Destia sandar på olika ställen just nu. Arbetsledaren Sune Nygård uppmanar bilisterna till försiktighet.

Nyhetsbild

Markbyvägen oframkomlig i dag på morgonen

NYKARLEBY Skolbussen stod stilla i dag på morgonen i Markby. Den glashala vägen gjorde att chauffören inte riskerade att köra skolbarnen i tid till sina skolor.

Nyhetsbild

Landskapets samarbetsgrupp: Höj anslagen för vägnätet

I de österbottniska landskapen sjunker anslagen för vägnätet nästa år från 60 miljoner till 40 miljoner euro. Det leder till en ohållbar situation, anser landskapets samarbetsgrupp.

Nyhetsbild

Replotbron får nytt datasystem – sänkt hastighet medan arbetet pågår

REPLOT Trafikverket byter just nu ut sitt datasystem på Replotbron. Högsta tillåtna hastigheten har därför ett tag varit 50 kilometer i timmen. Redan denna vecka kan bron återgå till normal hastighetsbegränsning.

Nyhetsbild

Trafiken på Alskatvägen styrs om på torsdagsnatten

VASA På natten mellan torsdag och fredag stängs korsningen vid Alskatvägen och Brändövägen. Trafiken leds till omvägen vid Alskatvägen, som används medan arbetet pågår.

Nyhetsbild

Ny lag: vägnämnder slopas, vägdelägare får mera ansvar

Syftet med den nya lagen är att skapa förutsättningar för att utveckla och underhålla nätet av enskilda vägar. Staten skjuter till mera understöd för underhåll av vägarna nästa år.

Nyhetsbild

Inför vinterföret: Destia förbättrar utrustning och rutiner

Bättre utrustning och nya rutiner ska effektivera Destia. Men vägarnas underhållsklasser är oförändrade. "Åtgärdstiderna är fortsättningsvis långa", säger Hannu Huhtala på Destia.

Nyhetsbild

Trafikpolis om morgonhalkan – "Dags för vinterdäck"

Torsdagsmorgonens halka överraskade flera bilister. Polisen berättar var det lönar sig att vara på sin vakt och hur man ska göra för att undvika att hamna i diket.

Nyhetsbild

Se upp i mörkret – cyklisten måste ha lampan tänd

Polisen kan ge 40 euro i ordningsbot till en cyklist som inte använder cykellampa när det är mörkt ute. Under de närmaste veckorna ska cyklisterna granskas särskilt noggrant.

Nyhetsbild

Tågstationerna i Vasa och Karleby är öppna under strejken

VASA/KARLEBY Järnvägsstationerna i Vasa och Karleby är inte stängda under väktarstrejken. Alla företag i stationsbyggnaden i Vasa håller öppet som vanligt.

Nyhetsbild

Sänk farten – nu börjar vinterhastigheterna gälla

Vinterhastigheterna tas i bruk före veckoslutet, meddelar Trafikverket. Det betyder att hastighetsbegränsningen på landsvägarna i allmänhet blir 80 kilometer i timmen. På motorvägarna gäller 100 kilometer i timmen.

Nyhetsbild

"Hur tar jag mig till stan?" – Invånare fick fråga allt om bygget vid Alskatvägen

VASA Vilka vägar ska jag köra till stan? Och hur ska det här påverka butikerna i Dragnäsbäck? Det var några av frågorna som invånarna ville ha svar på gällande ombyggnaden av korsningen vid Alskatvägen och Brändövägen.

Nyhetsbild

FSD: Veckans bästa nyhet

De tio miljonerna till Kvarkentrafiken är veckans bästa nyhet, tycker FSD-Österbotten.

Nyhetsbild

Orpo lovar att alla Kvarkenpengar kommer

Statligt stöd på 25 miljoner för Kvarkenfärjan är lovat och hela summan kommer, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Nyhetsbild

Henriksson: Mycket välkommet beslut om Kvarkenfärjan

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson, är mycket nöjd med regeringens beslut att bevilja anslag för den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild

Strand: Nu beställer vi färjan

VASA Regeringens beslut om tilläggsfinansiering är avgörande för att Kvarkenfärjan ska kunna byggas, säger Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild

Rainer Bystedt supernöjd efter vägmöte: "Ett av de bästa möten vi haft"

VÖRÅ Vörå lyfte fram fyra kritiska vägar på vägmöte med Destia och NTM-centralen. Åtminstone två av dem verkar Destia ha hörsammat.

Nyhetsbild

Berner ger inga löften om riksåttan – slutligt förslag ska vara klart före årsskiftet

3

Förslaget till stomvägar har fått mycket respons, säger kommunikationsminister Anne Berner (C). Nu drar ministeriet sig tillbaka, funderar och återkommer med det slutliga förslaget.

Nyhetsbild

Hastigheten kan sänkas vid Toby stenbro : "Tvivlar på att det har någon inverkan"

KORSHOLM Vägarna på båda sidorna om Toby stenbro är livligt trafikerade och många ignorerar hastighetsbegränsningen. Kommunen har tillsammans med NTM-centralen föreslagit åtgärder för att få ner hastigheten, men bland annat iniativtagaren till motionen tvivlar på att åtgärderna är tillräckliga.

Nyhetsbild

Frågor om vägbygget på Alskatvägen får svar på tisdag

VASA På tisdag den 23 oktober klockan 18 ordnar Vasa stad och NTM-centralen ett informationsmöte i Vaasa-Opistos festsal på Rådhusgatan 31. Temat är hur ombyggnaden av Brändövägens och Alskatvägens korsning ska genomföras.

Nyhetsbild

Parkeringen i Smedsby ska ses över – Bygg ett öppet parkeringshus i Smedsby, tipsar Smedsbybo

1

KORSHOLM Vad händer då Korsholms visioner för Smedsby centrum och verkligheten möter varandra? Jo, det uppstår ett parkeringsdilemma.

Nyhetsbild

Bara tre alternativ kvar för vägen mellan Åminne och Svartön

MALAX Tekniska nämnden i Malax har godkänt tre av fyra alternativa vägsträckningar mellan Åminne och Svartövägen.

Nyhetsbild

Blomkrukor ska förhindra terrorattacker på gågatan

VASA Fartdårar som försöker köra in i folkmassor eller meja ner flanörer på gågatan och torget ska förhindras av nya stora blomkrukor som utplacerats strategiskt runt Vasa torg.

Nyhetsbild

Åtminstone halva vägen Åminne – Söderfjärden kan bli verklighet

Malax kommun har fått anledning att damma av den gamla planen på en väg mellan Åminne och Söderfjärden. I det här skedet är halva sträckan aktuell, från Åminne till Svartön.

Nyhetsbild

Kommuntekniken: Wärtsiläs flytt till Vasklot ökar trafiken i centrum

VASA När 1000 jobb flyttar från Metviken till Vasklot ökar trafikstockningarna i centrum på morgnar och eftermiddagar. Nu finns planer på in- och utfartsramper vid viadukten för att lätta på trafiken.

Nyhetsbild

Banfel nära Dickursby sinkade både när- och fjärrtåg

VR meddelar att det är problem med säkerhetsanordningarna på järnvägen mellan Åggelby och Dickursby. Felet kunde fixas inom ett par timmar, men tåg både i när- och fjärrtrafiken sinkades. Alla tåg från Helsingfors till Österbotten kör längs den drabbade bansträckan.

Nyhetsbild

Snart kommer blixthalkan – duger dina däck?

Friktion eller dubb, ålder och mönsterdjup - däckbytet är en djungel. Vilken däcktyp är bäst? När ska de på? Och duger dina gamla ett år till? Här får du svar.

Nyhetsbild

Bergöfärjan blir fråga för JO – "Det enda vi kan göra just nu"

MALAX En anmälan till Justitieombudsmannen ska sätta press på myndigheterna. Det är förhoppningen bland Bergöbor och lokala politiker, som från draghjälp från kommunen.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

2

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Regeringen föreslår att större snöskotrar ska få användas

Regeringen föreslog den 11 oktober ändringar i fordonslagen, körkortslagen, terrängtrafiklagen och vägtrafiklagen. Orsaken är att man ser nyttan i större snöskotrar för turismen och företagsverksamheten.

Nyhetsbild

Brändövägens brobygge börjar – så här leds trafiken under tiden

Cyklister och fotgängare som brukar korsa Alskatvägen längs Brändövägen får en längre omväg när brobygget börjar.

Nyhetsbild

Stomvägsförslaget ska uppdateras – om två veckor kan det klarna kring Riksåttan

ÖSTERBOTTEN Blir riksväg åtta en del av stomvägnätet eller inte? Svaret väntas serveras vid sittande bord under en diskussion i Helsingfors.

Vörå fördelar 44 644 euro på 31 väglag i kommunen

Tekniska nämnden i Vörå har beslutat bevilja 31 väglag underhållsbidrag för 2017. 44 644 euro beviljas som stöd för att täcka kostnader på totalt 81 964 euro.

Lokalbussarna i Vasa påverkas inte av övertidsförbudet

I en del städer har bussturer dragits in på grund av fackets övertidsförbud. Men i Vasa har de här politiska protesterna inte någon effekt på lokalbussarna.