Lokalt

Vårdreformen

Nyhetsbild

Välfärdsområdet sköter om oss för 838 miljoner euro – nu utreds var man kan spara

Österbottens välfärdsområde satsar på personalens välbefinnande och nyrekryteringar nästa år. Samtidigt krävs sparåtgärder för att täcka underskottet. "Utmanande men intressant", säger styrelseordförande Anne Salovaara-Kero när vårdreformen verkställs. 

Nyhetsbild

Österbottens välfärdsområde kan tvingas skära ner nästa år – "Osthyvel räcker inte"

Österbottens välfärdsområde har inte pengar nog för sin verksamhet nästa år. Då ska det skäras ner och stuvas om. En gammaldags osthyvel räcker inte för att få bort över 20 miljoner, säger ekonomidirektören. 

Nyhetsbild

Löner höjs och gropar jämnas ut i välfärdsområdets budget – men behöver få mer från staten

Pelle och Palle har nu samma arbetsgivare och samma arbetsuppgifter. Ändå har Pelle mer i lön. Löneharmonisering är svaret, Palle ska upp ur lönegropen. Flera miljoner reserveras för det här i välfärdsområdets budgetförslag – som ännu är i obalans i väntan på mer pengar från staten.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild

Nu bestämt: Kinnunens nya lön fastställd – tre ville avvakta med beslutet

Nu är det definitivt bestämt att välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen får en månadslön på 15 000 euro. Tre av politikerna ville avvakta med beslutet i väntan på vårdsektorns kollektivavtal, men det blev ingen omröstning om lön eller avgångsvederlag.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet tänker om efter lönestrul – "Dagens system är ineffektivt och osmidigt"

Österbottens välfärdsområde har fortfarande strul med löneutbetalningarna, åtta månader sedan starten. I januari växer gruppen som ska få löner därifrån med cirka 1 500 personer, då räddningsverket och specialomsorgen ansluter. Därför vill man nu sköta lönehanteringen på egen hand – och minskar samarbetet med Mico Botnia.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet inrättar 40-tal nya tjänster – "Vi måste ha någon som utför arbetsuppgifterna"

Mellan 45 och 49 nya befattningar och tjänster inrättas och ledigförklaras vid Österbottens välfärdsområde. Bland annat socialarbetare, HR-sakkunniga, förvaltningschef och lagerarbetare behövs. Det här beror på att Kårkulla, Eskoo och Kronoby snart ansluts till välfärdsområdet. Nyrekryteringar krävs när arbetsuppgifter överförs utan att personal flyttar med.

Nyhetsbild

Korsnäs godkände intentionsavtal – vill bilda bolag för mat- och städtjänster med grannkommunerna

Tillsammans med Närpes, Kristinestad, Kaskö och Österbottens välfärdsområde vill Korsnäs bilda ett bolag som producerar stödtjänster till vården.

Nyhetsbild

Tehys Tero gick till sist och knackade på dörren hos tjänstemännen: "Enda sättet att få svar"

Problemen med lönerna har blivit färre, men det här är problem som inte ska få finnas. Det säger Tero Peltomaa, vårdfacket Tehys huvudförtroendeman i Vasanejden.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Välfärdsomådets löner ingen lätt sak – "Om kollegan har annan lön för samma jobb, klart det diskuteras"

Att harmonisera lönerna i nya välfärdsområdet är en flerårig process som kräver åtskilliga miljoner, säger samkommunstyrelsens ordförande Hans Frantz – som säger att personalens förundran över att arbetskamrater kan få olika lön för samma arbete är förståelig.

Nyhetsbild

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

7 889 anställda och tillgångar för 423 miljoner euro – vårdfullmäktige klubbade igenom stora överföringar

Fullmäktige för Österbottens välfärdsområde har nu godkänt överföringen av både tillgångar och skulder till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet ger 300 skötare fast anställning och rekryterar personal till socialvården

Totalt 300 vikariejobb omvandlas till anställningar och sjutton till tjänster skapas inom socialvården.

Nyhetsbild

Ingen kilometerersättning sedan årsskiftet – närvårdare i Korsholm ryter till mot välfärdsområdet

De gör klientbesök med egen bil. Sedan Österbottens välfärdsområde blev deras arbetsgivare har de inte fått ersättning för resorna.

Nyhetsbild

Toppjobbet ledigförklaras – Kinnunen söker, men även andra får chansen

Vilka andra än Marina Kinnunen kommer att söka toppjobbet som direktör för nya välfärdsområdet? SFP-gruppens offentliga stöd för Kinnunen kan skrämma bort sökande.

Nyhetsbild

Vårdfacket Tehy om lönestrulet i välfärdsområdet: Det finns de som inte fått lön på två månader

Lönestrulen i Österbottens välfärdsområde fortsätter. Enligt vårdfacket Tehy finns det personal som blivit utan lön både i januari och februari.

Nyhetsbild

Marina Kinnunen ska söka sitt jobb en gång till – för tredje gången på två år: "Viktigast att det görs rätt", säger hon

ÖSTERBOTTEN Samkommundirektören är redo att än en gång skicka in ansökan och CV och sitta på intervjuer. Trots att SFP helst hade besparat henne den exercisen.

Nyhetsbild

Två av tre kandidater vill släppa in privata vårdgivare i vårt välfärdsområde: "Kanske vi är lite mer högersinnade"

Av de som ställer upp i Österbotten är 64 procent positiva till mer privata vårdgivare. "SFP är ju starkt här", säger ÅA:s Mikael Nygård.

Nyhetsbild

Nu har Österbottens välfärdsområde kört igång – "Vi har redan haft våra utmaningar"

Nu är vården i Österbotten samlad under ett tak när samkommunen för Österbottens välfärdsområde tagit över vården i landskapet.

Nyhetsbild

Österbottens välfärdsområde får 21 enspråkiga enheter

De allra flesta vårdenheter inom Österbottens välfärdsområde ska vara tvåspråkiga. Men i Vasa, Korsholm, Malax, Laihela och Lillkyro kommer det att finnas enspråkiga enheter.

Nyhetsbild

LYSSNA: Den österbottniska vårdjätten – så funkar den

PODCAST Ett år före alla andra genomför Österbotten en egen vårdreform. Men vad är egentligen Österbotten välfärdsområde och vad blir annorlunda?

Nyhetsbild

Snellman oroad för Karlebysvenskarnas vård utan Kronoby – "Det räcker inte med vackra ord"

KARLEBY Kronobys vårdframtid har stor betydelse också för de svenskspråkiga i Karleby. Hans Snellman (SFP) som är ordförande i Soites svenska sektion är besviken på moderpartiets intressebevakning i Kronobyfrågan.

Nyhetsbild

Efter beslutet om Aster – "Problemet är inte löst, utan nu måste vi starta om på nytt"

Om en vecka träffas styrelsen i Vasa sjukvårdsdistrikt för att gå i genom läget efter fredagens Aster-beslut. Nya förslag finns redan, enligt Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om Kronobyvården: "Löftet ska hålla"

KRONOBY Regeringen är överens om att Kronoby ska kunna få sin vård från Mellersta Österbotten och det löftet ska hålla, säger SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Läkarkritik mot nytt datasystem överraskade sjukvårdsledning: "Om vi backar nu måste allt göras om"

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen förstår de 44 läkarnas oro och har kallat till stormöte: "Men tyvärr saknas alternativ i nuläget."

Nyhetsbild

44 läkare på Vasa centralsjukhus ryter till om nytt datasystem: "Idiotiskt byta, det vi har fungerar ju"

ÖSTERBOTTEN Dyrt, patientfarligt och onödigt. Nu protesterar 44 läkare vid Vasa centralsjukhus mot bytet av datasystem. "Idiotiskt", säger en av dem.

Nyhetsbild

Ny grupp breddar vägen för Österbottens välfärdsområde

Här är namnen på de ledande tjänstemän som bereder ärenden till den nya samkommunen för välfärden.

Nyhetsbild

Wideroos tror att vårdreformen kan hjälpa henne – "Om viljan finns kommer den att fungera"

Den tidigare ministern och rikspolitikern Ulla-Maj Wideroos har sett otaliga reformförsök gå i stöpet. Men nu är vårdreformen här. På riktigt. Och Wideroos tror att den faktiskt kan göra hennes liv med en lungsjukdom, och även många andra finländares liv, lättare.

Nyhetsbild

Sannfinländarna till JO för att få ut rapport om Kronobyvården

KRONOBY Sannfinländarna i Kronoby gör anmälan till Justitieombudsmannen eftersom man inte fått ta del av rapporten om bland annat randvillkoren i vårdreformen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall på Soites område – smittkedjan känd

Ett nytt coronafall har upptäckts i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Gösta Willman om förslaget till vårdreform: det här kan Österbotten leva med

Omfördelningen av pengarna kommer att vara den stora frågan när riksdagen börjar behandla social- och hälsovårdsreformen. Det tror Gösta Willman, ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Politiker om ny brist på beslutsmakt i vården: "Blir kommunernas kamp om resurser"

ÖSTERBOTTEN Larsmo och Vörå kliver in i vårdstyrelsen, ingen från Malax och Korsnäs. Bergöbon Markus West är oroad: "De kommer att vara sig själva närmast."

Nyhetsbild

Samlingspartister kritiska till vårdreformen – "Marins förslag är ödesdigert för räddningsväsendet"

Räddningsväsendet behöver öronmärkta pengar och ska inte fungera under samma administration som välfärdsområdets social- och hälsovård, anser kritiska samlingspartister.

Nyhetsbild

Strand om senaste förslag till vårdreform: "Fyrk är viktigare än koordineringsansvar"

I det nya förslaget får Österbotten inget nationellt ansvar för svenskspråkiga tjänster. En förlust som enligt riksdagsledamot Strand vägs upp av vinsterna.

Nyhetsbild

SFP:s Anna-Maja Henriksson tror att vårdreformen äntligen kan gå i mål: "Det har krävts kreativitet för att hitta lösningar"

Fjärde gången gillt kan det verkligen gå vägen för vårdreformen, tror SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson. Och nu är finansieringen sådan att österbottningarna klarar sig helskinnade.

Nyhetsbild

SDP:are analyserar nya vårdreformsförslaget – "Österbotten tappar endast drygt 17 miljoner euro"

Det korrigerade förslaget till vårdreform är betydligt bättre för Österbotten, bedömer SDP:arna Kim Berg och Matias Mäkynen. – Jag tror inte att vi behöver slopa någon service.

Nyhetsbild

Korsnäs fortsätter avvakta om vården – statlig reform känns tryggare än välfärdsområdet

Korsnäs står med en fot inne i och en fot utanför Österbottens välfärdsområde. Kommunen vill styra socialvården själv så länge som staten tillåter.

Nyhetsbild

Malax går med i välfärdsområdet – poängterar äldrevården

MALAX Det var inget lätt beslut, men ett nödvändigt sådant. Nu överför också Malax social- och hälsovården till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Malaxstyrelsen är redo för välfärdsområdet – vill överföra all vård

MALAX Vänta eller gå med? Både styrelsen och fullmäktige i Malax har hunnit rösta om Österbottens välfärdsområde. På måndagen tog styrelsen klar ställning.

Nyhetsbild

Vårdreformen: Österbotten och Egentliga Finland vill båda ha särskilt ansvar för svenskan

Österbotten vill gärna ha särskilt ansvar för att samordna och utveckla vårdtjänster på svenska. Men landskapet får konkurrens av Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Gädda slutar som vårddirektör i Korsholm – ersättare anställs så snart som möjligt

Korsholms vårddirektör Mikael Gädda får nya uppgifter inom hälsovårdsförvaltningen i kommunen. Omorganiseringen beror på den arbetsdryga vårdreformen.

Nyhetsbild

Tidigare vårdminister Juha Rehula minns turerna kring jouren och VCS – "Det hade varit lätt att ge upp"

Som ansvarig minister var det Juha Rehula som fick ta emot den rasande kritiken när regeringen lämnade Vasa centralsjukhus utan fulljour. Nu berättar han om tiden i hetluften.

Nyhetsbild

Här är de som aspirerar på att bli näst högsta chefer i det nya välfärdsområdet

ÖSTERBOTTEN Vasa och Jakobstad dominerar bland de sökande till de tre sektordirektörstjänsterna i det blivande välfärdsområdet.

Nyhetsbild

Kinnunen föreslås bli direktör för Österbottens välfärdsområde – "Då chefstjänsterna är tillsatta växlas arbetet upp"

Strygruppen för Österbottens välfärdsområde föreslår att Marina Kinnunen väljs till direktör. Men det är samkommunens fullmäktige som avgör frågan i slutet augusti.

Nyhetsbild

Beslutet fattat – Österbottens egen vårdreform tar över om drygt ett år: "Det känns bra"

ÖSTERBOTTEN Österbottens välfärdsområde kör igång första januari år 2022, helt enligt planen. Marina Kinnunen fick förtroende att leda arbetet vidare.

Nyhetsbild

Elva av tretton kommuner har nu sagt ja: Välfärdsområdet börjar söka sina chefer

ÖSTERBOTTEN Österbottens välfärdsområde går in i en ny fas. Frågetecken finns kring Malax och Korsnäs som står på sidan om. Och kring Vörås miljonkrav.