Lokalt

Vårdreformen

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu står det klart – utlovad statlig miljon till omfattande jour i Vasa faller bort

3

VASA Seinäjoki lär få 400 000 euro i språkstöd för sin omfattande jour. Samtidigt får den omfattande jouren i Vasa bara kring 30 000 euro extra.

Nyhetsbild

Två kretsordförande om omfattande jouren: En stor vinst för Österbotten

Målmedvetet arbete ledde till att Vasa centralsjukhus nu får omfattande jour. Det säger Martin Norrgård, SFP:s kretsordförande i Österbotten, och Anna Caldén, ordförande för FSD i Österbotten.

Nyhetsbild

HS: Vasa centralsjukhus får omfattande jour

VASA Helsingin Sanomat har fått tag i ett utkast till det nya regeringsprogrammet. Enligt det får Vasa centralsjukhus omfattande jour.

Nyhetsbild

Vasas stadsdirektör om landskapsmodellen: "Jag är mycket kritisk"

2

VASA Vasas stadsdirektör Tomas Häyry skräder inte orden när han kritiserar regeringsförhandlarna och den föreslagna modellen med 18 landskap och en särlösning för huvudstadsregionen. – Det här sparar inte pengar, säger han.

Nyhetsbild

Österbottens förbund kör ner allt arbete med landskaps- och vårdreformen

Ett enormt arbete som ändå inte är förgäves, så summerar landskapsdirektör Kaj Suomela Österbottens förbunds arbete med landskaps- och vårdreformen.

Nyhetsbild

Därför röstade Reijo Hongisto nej till omfattande jour på Vasa centralsjukhus

8

Många har kontaktat Reijo Hongisto (Blå ) från Vindala för att höra hur han resonerade när han röstade emot förslaget som skulle ha gett Vasa omfattande jour. Nu förklarar han varför.

Nyhetsbild

Emma Kari tryckte på röstningsknappen för tidigt: "Mycket irriterande"

2

VASA Emma Kari från Gröna förbundet var förtvivlad efter omröstningen. Utan misstaget kunde Vasa centralsjukhus ha fått omfattande jour.

Nyhetsbild

Pekka Puska om VCS-omröstningen: "Vi hade vunnit om alla varit där"

4

Pekka Puska (C) valde att rösta för Veronica Rehn-Kivis (SFP) lagförslag om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Han är besviken på att oppositionsfronten inte höll hela vägen.

Nyhetsbild

Besvikelsen stor på centralsjukhuset – "Nu står vi här lika platt som förr"

2

VASA – Det visar på det synnerligen rigida systemet i finländsk politik, säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt. Även bland personalen på VCS var besvikelsen stor på fredagen.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så röstade riksdagsledamöterna i jouromröstningen

1

Pekka Puska (C) röstade i praktiken mot sitt eget förslag när medborgarinitiativet behandlades i riksdagen. Susanna Koski (Saml) höll sitt löfte och röstade för VCS medan Antti Kurvinen (C) och Tuomo Puumala (C) inte gjorde det.

Nyhetsbild

Tekniskt fel vid VCS-omröstning: Emma Karis röst för fulljour noterades inte

2

VASA Nya uppgifter talar för att det egentligen borde ha blivit 92-92 i omröstningen om Vasa centralsjukhus. Emma Karis (Gröna) röst registrerades inte.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om omröstningen för VCS: "En besvikelse"

VASA "Helt otroligt att vi var så nära". Så kommenterar SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson det oerhört jämna resultatet i omröstningen: 91 var för omfattande jour, 92 emot.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour – riksdagen röstade nej i jämn omröstning

5

VASA Riksdagen har nu sagt sitt om långdansen med medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. Jourfrågan går nu vidare till nästa regering.

Nyhetsbild

Inför omröstning om VCS: "Centern i Vasa valkrets lär avgöra hur det går"

VASA Enligt Vesa-Matti Saarakkala finns det i riksdagen en majoritet för omfattande jour i Vasa. Han räknar med att Centerns fem invalda från Vasa valkrets avgör frågan.

Nyhetsbild

Delade åsikter om ödet för medborgarinitiativet

VASA Blå Framtids Vesa-Matti Saarakkala tror att Vasa vinner i fredagens omröstning i riksdagen. Henrik Stenbäck, generalsekreterare för Svenska riksdagsgruppen, inte lika säker.

Nyhetsbild

Henriksson om Vasa centralsjukhus: Majoriteten i utskottet svek

Vasa centralsjukhus omfattande jour hade kunnat räddas under denna riksdagsperiod, men den politiska viljan saknades i social- och hälsovårdsutskottet, anser Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Veronica Rehn-Kivi : "I dag är jag verkligen besviken"

VASA Trots positiva tongångar dagen innan föll medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. Opposition ställdes mot regering, till Veronica Rehn-Kivis förtret.

Nyhetsbild

Hans Frantz besviken: "Har Centerns Pekka Puska vikt sig än en gång?"

2

VASA "Jag är väldigt förvånad och besviken". Så kommenterar sjukvårdsdistriktets Hans Frantz (SFP) onsdagens nya vändning kring Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Nu stöder också Koski jouren: "Läget har förändrats i och med att regeringen avgick"

7

Susanna Koski har diskuterat med sina kolleger inom Samlingspartiet. På grund av den förändrade situationen anser hon att partiet borde stöda jouren i Vasa.

Nyhetsbild

Henriksson om VCS-jouren: "Blir intressant att se hur Samlingspartiet agerar i utskottet i morgon"

Onsdagens behandling i social- och hälsovårdsutskottet kan bli avgörande för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus, tror Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

SDP:s Viktor Kock om jourvändningen: "Ett välkommet drag, men farsartat av Centern"

1

VASA Socialdemokraternas Viktor Kock kallar Centerns vändning i fråga om fulljouren för "den ultimata farsen". Samtidigt välkomnar han ändringen.

Nyhetsbild

Puska om VCS-jouren: "Alla utom Samlingspartiet är för en ändring"

2

VASA Pekka Puska, Centerpartist och läkare, är ganska säker på att riksdagen kan rädda Vasa centralsjukhus trots att bara några dagar återstår.

Nyhetsbild

Hans Frantz om vändning i utskott: "Plötsligt kan Vasa centralsjukhus få fulljour"

VASA Med en fallen regering kan de i social- och hälsovårdsutskottet agera lite hur de vill. Troligen får vi endera dagen se en majoritet för omfattande jour.

Nyhetsbild

Vändningen: Riksdagen kan behandla omfattande jour för Vasa centralsjukhus före valet

Social- och hälsovårdsutskottet tog upp frågan omfattande jour för Vasa centralsjukhus på tisdagen. – Det är möjligt att riksdagen hinner rösta om frågan innan valet, säger Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Nyhetsbild

Kinnunen om H-huset: "Vi var förberedda på att vi får finansiera det"

Nu är det helt klart att det är Vasa sjukvårdsdistrikt och ägarkommunerna som får finansiera det som tidigare kallades sote-huset. Exakt hur är däremot ännu inte bestämt.

Nyhetsbild

Vårdreformen kan landa hos grundlagsutskottet igen

Social- och hälsovårdsutskottet röstar troligtvis på måndag kväll om huruvida man skickar tillbaka regeringens genmäle om vårdreformen till grundlagsutskottet.

Nyhetsbild

Frantz om grundlagsutskottets utlåtande: "Inte blev man klokare av det här"

1

Mycket arbete återstår och tidtabellen är alltför snäv. Dessutom är frågan om EU-notifieringen ännu uppe i luften. Så sammanfattar Hans Frantz (SFP) grundlagsutskottets utlåtande om vårdreformen.

Nyhetsbild

Nytt patientdatasystem kostar nästan lika mycket som Kvarkenfärjan

8

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar 110 miljoner euro på ett nytt patientdatasystem. Det nya systemet bidrar till smidigare kommunikation mellan sjukhus och hälsovårdscentraler.

Nyhetsbild

Pekka Puska lämnar riksdagen: "Arbetet för VCS var inte lönlöst"

Efter snart två år i riksdagen har Pekka Puska (C) nu siktet inställt på EU-val. För många österbottningar är Puska mest känd för sitt engangemang för Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Keistinen: "Jag uppmanade inte Vasa att kringgå lagar"

VASA Medicinalrådet Timo Keistinen tycker i stället att Vasa sjukvårdsdistrikt kunde gå samma väg som man gjort i Karleby.

Nyhetsbild

Medicinalrådets råd till Vasa i jourfrågan: "Fråga inte utan agera i stället"

3

VASA Timo Keistinen kom med en ovanlig uppmaning till Vasahåll under Sjukhusdagarna som pågår i Helsingfors. "Säger en del om honom som person", kommenterar Hans Frantz.

Nyhetsbild

Läkare på seminarium: Är det vettigt att investera i lokal hälsovårdscentral i Överesse?

Svenskfinland behöver ett kompetenscentrum som kan trygga den svenska vården i landskapsreformen. Det var en av slutsatserna på ett seminarium som ordnades av tankesmedjan Magma på torsdagen.

Nyhetsbild

Grundlagsutskottets ordförande: Troligen kommer vi att diskutera språkfrågan

Annika Lapintie säger att grundlagsutskottet inom kort kommer inleda arbetet med vårdreformen. Sannolikheten är hög att utskottet diskuterar språkfrågan, säger hon.

Nyhetsbild

Ministerium nobbar utredningskrav, hoppet ute för en läkarhelikopter till Vasa

2

VASA Det ansvariga ministeriet säger nej till fler utredningar om en läkarhelikopter i Vasa i stället för Seinäjoki. Det var väntat, säger SFP-basen Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Intresset för landskapsvalet har svalnat – forskare skeptisk till om valet blir av

Efter att landskapsvalet sköts fram ytterligare en gång har kandidatnomineringen kommit av sig. Forskare är skeptisk till huruvida valet blir av.

Nyhetsbild

Nej till dagkirurgi på små sjukhus – "Det är helt obegripligt"

JAKOBSTAD Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har röstat ner SFP:s förslag om att ändra hälsovårdslagen så att dagkirurgisk verksamhet även skulle vara möjlig på mindre kretssjukhus.

Nyhetsbild

Rinne står fast vid löfte – VCS får omfattande jour om SDP vinner valet

2

Enligt SDP-ordförande Antti Rinne talar allt för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Vinner SDP riksdagsvalet lovar Rinne att 12+1 blir verklighet.

Nyhetsbild

Koski: "Vasa centralsjukhus har alla möjligheter att lyckas"

5

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) säger att den omfattande jouren tynger mer än den lyfter. Utan den har Vasa centralsjukhus alla möjligheter att utvecklas, anser hon.

Nyhetsbild

Slaget är förlorat men inte kriget – "Vi visste hur det skulle gå"

Torsdagens nej i social- och hälsovårdsutskottets till omfattande jour vid Vasa centralsjukhuset var en besvikelse. Men ännu finns två möjligheter till revansch. Veronica Rehn-Kivi ger inte upp.

Nyhetsbild

Bo-Johan demonstrerade för sjukhuset: "Vi kämpade så mycket men det räckte inte"

Bo-Johan Rönn från Södra Vallgrund var en av 10 000 österbottningar som demonstrerade för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa för två år sedan. Han är besviken över att ingen verkar ha lyssnat: "Det som hänt nu är hemskt."

Nyhetsbild

FSD: Allt talar för att Vasa borde ha omfattande jour

Enligt Finlands svenska socialdemokrater föll omröstningen för Vasa centralsjukhus på en hårsmån. – Ifall att Centerns Pekka Puska skulle ha röstat i enlighet med den faktakunskap han besitter skulle resultatet i omröstningen blivit 8–8 och utskottets ordförande Krista Kiurus(SDP) röst hade avgjort.

Nyhetsbild

Strand vill se ett universitetssjukhus i Österbotten – "Regeringens fundamentalister kanske vann en liten rond i dag"

2

– Helt sjukt att saker som patientsäkerhet och utlåtanden från sakkunniga totalt saknar betydelse. Regeringens gruppdisciplinfundamentalister kanske vann en liten rond idag i utskottet men kampen är långt ifrån över, säger riksdagsledamot Joakim Strand(SFP) om utskottets omröstning.

Nyhetsbild

Matias Mäkynen: Jourfrågan kommer att behandlas en gång till

Social- och hälsovårdsutskottet kommer troligtvis att behandla jourfrågan för VCS en gång till under denna regeringsperiod, säger Matias Mäkynen, ordförande för socialdemokraterna i Österbotten.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen: Jourbeslutet ändrar inget just nu

VASA Jourbeslutet påverkar inte Vasa centralsjukhus just nu, men i framtiden kan det göra det. Nu måste vi kämpa ännu mer för att visa att sjukhuset håller god kvalitet, säger sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Hans Frantz: Jag är besviken, men inte orolig

4

VASA Det är klart jag är besviken, säger fullmäktigeordförande Hans Frantz om att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour. Men han är inte orolig så länge det goda samarbetet med Åbo fortsätter.