Nöje

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Nyhetsbild

Vanja Engström fick lämna "Idol"

MUSIK Trots att han glömde texten klarade sig Matice Kamara vidare i "Idol" och i stället var det Vanja Engström som fick åka hem. – Det känns konstigt att lämna, sade hon efter att resultatet tillkännagivits.

Nyhetsbild

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

NÖJE Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Nyhetsbild

Smedsbybo har gjort populär fotoapp: "Den duger åt Taylor Swift"

NÖJE Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Nyhetsbild
1

Idol-Vanja har rötter i Österbotten: "Jag vill bli rebell"

NÖJE Vanja Engström är Idoldeltagaren med lila läppar och en lika färgsprakande personlighet som en del inte verkar kunna tåla. Men hon har fans också – även i Österbotten, där Vanja tillbringat flera somrar.

Mest läst senaste veckan

Nöje

Nyhetsbild

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

NÖJE Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten – och ber dem gradera hur ofta de krockat med möbler eller fått höra: "Du äter ju för två nu!"

Nyhetsbild

"Solsidan" återvänder – med tre nya säsonger

Efter fem säsonger och en långfilm såg det ut att vara över för Mickan, Fredde och de andra. Men nu har TV4 beställt tre nya säsonger av "Solsidan". – Vi kommer att köra på tills alla rollfigurer hinner gå i pension, säger Josephine Bornebusch skämtsamt till Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Dejta i bilen – här är romantiska ställen i Österbotten

NÖJE Kan en plats med ett så sakligt namn som Arbetsplatsberget vara en av Österbottens mest romantiska platser? Javisst! Såvida man gillar att dejta ostört och se en milsvid utsikt tillsammans. Men det kräver förstås att man kliver ur bilen en stund.

Nyhetsbild

Michaela och Fredrik dejtar gärna i skogen

NÖJE På sin första dejt tog Michaela Finne och Fredrik Lund i Vasa en promenad och pratade oavbrutet i tre timmar. Snart firar de ett år tillsammans och har hunnit resa och bli sambor – och njuter av varandras sällskap i skogen.

Nyhetsbild

Erik Åhman filmade hopp och skador – freestyle-åkare i fokus i första dokumentären

Sedan nio års ålder har dokumentärfilmaren Erik Åhman varit intresserad av freestyle motocross, extremsporten där de tävlande hoppar och gör tricks med motorcyklar. När han fick följa med motorcyklisten Sebastian Westberg till Madrid på en tävling visste han att det här skulle bli en historia värd att berätta.

Gustaviansk afton i Oravais

ORAVAIS För sjätte året i rad ordnar Oravais historiska förening och restaurang Ädelbragd en Gustaviansk afton den 6 oktober.

Nyhetsbild

Westlife återförenas – har nytt skivkontrakt

Det irländska pojkbandet Westlife kommer att återförenas och släppa nytt material på skivbolaget Universal, skriver The Irish Sun.

Nyhetsbild

"Mountainside" av indiebandet Crimson Peak är årets finlandssvenska låt

Helsinforsbandet Crimson Peaks låt "Mountainside" utnämndes till årets finlandssvenska låt vid Musik och Talang i Vasa. Folkrockbandet uppträder i Vasa på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Musik och talang större än någonsin – rekordmånga besökare väntas i år

Det är jobbigt att prata om pengar, och det kan vara skrämmande att förhandla om avtal. Det vill man avdramatisera på en av årets paneldiskussioner på Musik och talang. Nu är evenemanget i gång!

Nyhetsbild

Artisterna Erik Sjöholm, Månskensbonden och Nightbird ger sina bästa tips inför Musik och talang

Musik och talang är i stan! Tillhör du dem som ännu tror att kongressen endast är till för branschfolk? Då har du fel. Den är öppen för alla, och är ett utmärkt tillfälle att se en hel hög bra artister.

Nyhetsbild

Höstens fyra nyckelaccessoarer – öppnar dörren till en trendig garderob

Det behöver inte vara dyrt och svårt att klä sig enligt rådande mode. Tvärtom – med små detaljer och knep kan du trolla din stilhelhet från tråkig till trendigaste i stan.

Nyhetsbild

Är Jakob Nylund en drinksnobb? Vi ställer sex frågor!

NÖJE Jakob Nylund i Vasa bloggar om drinkar och hans absoluta favoritdrink just nu är The final ward. Om drinkens ingredienslista säger han: – Den borde smaka som ett sämre rävgift. Korkar han någonsin en öl, som vanligt folk?

Nyhetsbild

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook: Reservera bara en kort stund

NÖJE "Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Nyhetsbild

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

NÖJE Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Nyhetsbild

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Nyhetsbild

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

NÖJE Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Nyhetsbild

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Nyhetsbild

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

NÖJE Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Nyhetsbild

"Kotkasydän" är Vasa Sports nya kamplåt – "Den ger kämparglöd"

NÖJE Elonkerjuu och Vesku Jokinen från Klamydia har gjort en kampsång för sitt favoritlag på skridskor: Vasa Sport. Trummisen Lenni Paarma i Elonkerjuu är mer än nöjd: – Vi har lyckats jäkla bra.

Nyhetsbild

Vasa universitet slår på stort – ordnar festival för att fira studiestarten

NÖJE Vasa universitet fyller 50 år och firar hela nästa vecka. En av höjdpunkerna är gratisfestivalen Vasa Campus Festival i Brändö på onsdag. Festivalen vid vattnet på campusområdet är öppen för alla över 18 år och på scen står bland andra Teflon Brothers.

Nyhetsbild

Mjölöukk är Kronobys mest överskattade band

KRONOBY Rockbandet Mjölöukk från Kronoby har släppt sin första EP, "Ampper som stsiton". Den ena av bandets två medlemmar, Alex Fröjdö, förklarar: – Vi tycker att bandkulturen i vår hemby Kronoby är lite dålig och började skriva låtar.

Nyhetsbild

Baka lyckokakor med österbottnisk touch

NÖJE Hur låter en österbottnisk lyckokaka? Inte är den överösande positiv, i varje fall. Få inspiration här till dina egna lyckokakor som du kan baka exempelvis till villaavslutningen. Ja precis, vi föreslår en ny österbottnisk mattradition!

Nyhetsbild

Linda i Oravais har alla Kitty-böcker: "Skulle få panik om det började brinna"

Böckerna om Kitty har varit älskade, hånade och på senare tid blivit samlarobjekt bland nostalgiker. För Linda Backa i Oravais har Kitty alltid varit aktuell och hon har samlat på böckerna sedan hon själv gick i lågstadiet. Nu är hennes samling komplett.

Nyhetsbild

Markus Krunegård till Vasa under årets Musik & Talang

VASA Den svenske musikern Markus Krunegård gästar Musik & Talang i år. Han kommer delta i en spot on-intervju och spela i Studion vid Academill.

Nyhetsbild

Jonas Udd i Vasa har byggt en gitarr: "Det här vill jag göra igen"

NÖJE Den är sober, svartbetsad och precis i Jonas Udds smak. Med flammig al från Maxmo och exotiskt rosenträ är den unik i sitt slag – och den blev nyligen helt färdig, med allt från strängar till stall.

Nyhetsbild

De fixade en resa åt finlandssvenska bloggare

NÖJE Julia Holmqvist och Sandra Holmäng i Vasa vill skapa innehåll på sina bloggar. Därför – och för att knyta kontakt med andra så kallade influencers i Svenskfinland – ordnade de en nästan gratis resa till Åland.

Nyhetsbild

Vasakock öppnar popup-restaurang: "Varje sittning kan vara unik"

NÖJE

Ville Kärki i Vasa är amatörkocken som blev fyra i vårens Masterchef och ska ha popup-restaurang i höst. Han vill servera god mat av hållbara råvaror, men: – Jag är ingen missionär. Huvudsaken är att gästerna njuter av maten.

Han ger också ett gyllene tips till hemmakockar om dolda skatter i Vasa.

Nyhetsbild

Katy Perry tillbaka i studion

Popstjärnan Katy Perry spelar in musik tillsammans med dj:n Zedd. Men om allmänheten någonsin får ta del av musiken är oklart, rapporterar NME.

Nyhetsbild

LISTA: Det här kan du se fram emot i höst

NÖJE Här är några guldkorn att se fram emot i höst: Nya matställen i Vasa och Malax, korv i ishallen och en tv-serie om prinsessan som egentligen bara vill bli full.

Nyhetsbild

Österbottniska profiler: Det här ser vi fram emot i höst

NÖJE Få tips och bli inspirerad av vad fyra österbottningar ser fram emot i höst.

Nyhetsbild

Trendspaning: Så här klär vi oss i höst

NÖJE Storblommigt, rutigt och gärna lager på lager. Läs här fyra österbottniska modeexperters tips och analys inför hösten 2018.

Nyhetsbild

Scarlett Johansson toppar lönelista

Scarlett Johansson är Hollywoods bäst betalda kvinnliga skådespelare 2018, enligt Forbes årliga sammanställning. Hon har mellan juni förra året och juni i år tjänat motsvarande cirka 370 miljoner kronor före skatt.

Nyhetsbild

Hajen från helvetet större och tjockare än den som fanns i verkligheten

En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörstiga närvaro påmind. Det är huvudingrediensen i filmen "The meg" med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?

Nyhetsbild

WS Arena utlovar en rockig höst – "Vi bjuder på Finlands största band"

Popeda, Stam1na och Amorphis. Bland annat dessa tre kommer uppträda vid WS Arena under hösten. Rockklubben i Klemetsö har hittat sin stil men har fortfarande svårt att locka Vasaborna.

Nyhetsbild

Idris Elba ger vink om att ta över som Bond

Den brittiske skådespelaren Idris Elba spär på ryktena om att han skulle vara aktuell för rollen som James Bond.

Nyhetsbild

"Lyxfällan" tillbaka med ny säsong

"Lyxfällan" är snart tillbaka – med ny sändningstid på tisdagar och nya orter att besöka.

Nyhetsbild

1G3B och Knogjärn spelar i Åminne på lördag

MALAX Det blir en stenhård kväll i Åminne folkpark på lördag. Dialektrockbandet 1G3B, svenska Knogjärn och Motörcünt bjuder på blytunga toner.

Nyhetsbild

Låt strandklädseln ligga kvar i garderoben

Gassande sol och stiltje är som gjort för lösa, svalkande sommarkläder. Men hur ska man riktigt klä sig för att bevara sin trovärdighet på jobbet?

Nyhetsbild

Fler "The witcher"-spel att vänta

Fantasytrilogin "The witcher" har hyllats av såväl kritiker som spelare och spelen har sålt över 30 miljoner exemplar. Och enligt Adam Kicinski, chef på den polska utgivaren CD Projekt som ligger bakom serien, är fler titlar på gång.

Nyhetsbild

Metallica bestämmer låtlistan efter Spotify

Metallica har gjort sig kända för att aldrig framföra exakt samma låtlista under sina olika konserter. Nu hävdar Spotifys vd Daniel Ek att bandet ändrar om bland låtarna beroende på vilka som är populära i den stad där de framträder, skriver Quartz.

Nyhetsbild

Hov1 tolkar Seinabo Sey

Hov1 är dubbelt låtaktuella. Dels med en nyversion av deras egen låt "Hon dansar vidare i livet" – men också med en tolkning av Seinabo Seys "Still".

Nyhetsbild

Sabaton på gång med nytt album

Det militärhistoriskt intresserade power metal-bandet Sabaton jobbar med ett nytt album. Det avslöjar trummisen Hannes Van Dahl för P4 Skaraborg.

Nyhetsbild

Vasabandet Motörcünt förband åt Richie Ramone - "Hur stort som helst"

VASA Säg Motörhead och många får genast en bild av hur bandet låter och ser ut. Därför är det också svårt att göra deras musik rättvisa, säger Kenneth Norrlin, basist i Vasabandet Motörcünt. Vasamusikerna har bevisligen lyckats – nu har de två stora spelningar på kommande.

Nyhetsbild

Dj-grupp i Österbotten nobbar skivbolagen – ger ut sin musik gratis

Kim Söderman, Janiel Mickelsson och Oliver Moilanen ger ut sin musik helt gratis. Men de hade inte räknat med vilken fart musiken skulle få – en låt fick 100 000 lyssningar på mindre än en månad.

Nyhetsbild

Rockklubb i Vasa: Hos oss blir det varmt på midsommar

Bara för att det är midsommar måste du inte sitta på sommarstugan och frysa. Fira i värmen på något av Vasas uteställen i stället! Ari Rintamäki på WS Arena lovar varmt och regnfritt - men kan inte garantera solsken. Däremot garanterar han stjärnglans.