
Sex veckor av förhandlingar till ända – hur går det egentligen inne på Ständerhuset?
Regeringsbildaren Petteri Orpo tror att regeringsprogrammet kan vara klart i slutet av nästa vecka. Flera stora frågor är ändå fortfarande olösta.
Regeringsbildaren Petteri Orpo tror att regeringsprogrammet kan vara klart i slutet av nästa vecka. Flera stora frågor är ändå fortfarande olösta.
I RIKSDAGEN Vi kommer inte att lyckas med allt. Det blir kompromisser, skriver Peter Östman från Ständerhuset.
Socialdemokraternas ordförandekandidat lockar Svenska folkpartiet att lämna Ständerhuset.
Det finns partier som har olika ståndpunkter i abortfrågan, säger Petteri Orpo (Saml). Men mer än så ska den frågan inte beröras inne på Ständerhuset.
I ett tal påminner Krista Kiuru SFP om att det fortfarande är en möjlighet att bilda en liberal regering. FSD:s ordförande Dimitri Qvintus håller med om Kiurus uttalande och säger att SDP är beredda att förhandla.
Finland har redan bistått Ukraina med hjälp för hundratals miljoner, uppemot en miljard. Och Petteri Orpo (Saml) utlovar fortsatt hjälp under den kommande regeringsperioden.
Både SFP och Sannf har förlorat en förhandlare till följd av utmarscher från Ständerhuset.
Den blivande regeringen verkar vilja bygga ett samhälle där ett gott liv bara är en rättighet för de som redan har pengar, skriver FSD:s Rebecca Åkers.
Regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) säger att alla partier har tvingats till kompromisser och att ändringarna säkert svider både här och där.
Nervositeten ökar inom SFP. Frågan är hur länge den här showen kan pågå innan SFP-ledningen ser sig tvungen att dra i handbromsen.
Svensk Ungdoms ordförande Julia Ståhle har suttit i förhandlingsgruppen som diskuterar kultur-, idrotts- och ungdomsfrågor. Men nu slutar hon. Eva Biaudet skulle gärna göra det samma.
Om det ska uppstå en fyrpartiregering i Finland måste alla fyra partier bli hörda, säger SFP-basen Anna-Maja Henriksson. Så har fallet inte varit på Ständerhuset de senaste dagarna enligt henne.
REGERINGSFÖRHANDLINGARNA Det blev först gult ljus från SFP om invandringspolitiken. Däremot blev det grönt ljus för klimatuppgörelsen.
Det var en lättad Petteri Orpo (Saml) som mötte medierna inne på Ständerhuset på lördagskvällen. Trots många svängar under dagen kunde partierna slutligen hitta en gemensam väg i invandringsfrågan.
Svenska folkpartiets riksdagsgrupp är samlad i Helsingfors för att diskutera regeringsförhandlingarnas fortsättning.
Lördag ser ut att bli den avgörande dagen för om de fyra partierna inne på Ständerhuset kan fortsätta regeringsförhandla.
Om vi nu struntar i att bry oss om klimatet så kanske vi missar vår chans, säger de unga demonstranter som inspirerade av Greta Thunberg har börjat fredagsdemonstrera i Helsingfors.
Just nu är regeringsförhandlingarna i ett kritiskt läge, säger regeringsbildaren Petteri Orpo.
Det närmaste dygnet avgörs om Finland ska gå framåt eller bakåt. De inblandade i Ständerhuset har ett mycket stort ansvar.
Vasa medborgarinstitut Alma och Vasa sommaruniversitet är kritiska till planerna på nedskärningar inom den fria bildningen.
Den 27 april, riksdagen. Petteri Orpo ska strax meddela vilka partier han vill bilda regering med. Fyra veckor senare kräver Sannfinländarna att de svåraste frågorna lyfts på bordet inne på Ständerhuset. Utan en lösning på dem vill partiet inte fortsätta förhandla.
En rad representanter för den fria bildningen räknar upp flera orsaker till att regeringsförhandlarna inte bör dra ner på finansieringen för den sektorn.
– Den här veckan kommer att vara väldigt viktig, vi förhandlar nu om lösningar på de allra svåraste frågorna, säger regeringssonderaren Petteri Orpo.
Urvattnade kompromisser i de stora frågorna. Det är vad statsvetare Göran Djupsund förutspår när Petteri Orpo (Saml) deklarerar att Finland har en ny regering. Och han tror inte kvartetten Saml, Sannf, SFP och KD sitter fyra år.
Regeringsbildaren Petteri Orpo bedömer att de fyra förhandlande partierna slutligen ska kunna bilda en regering. Samtidigt tillägger han att djävulen kan sitta i detaljerna.
SFP:s medverkan i regeringsförhandlingarna visar att partiet håller på att bli ett regionparti där regionintressen överskuggar ideologin, skriver Pär Stenbäck.
Finska företag kan göra pengar på den gröna omställningen. Det säger både Finlands Näringsliv och Juha Kytölä, forsknings- och utvecklingsdirektör på Wärtsilä.
Strax efter lunchtid lägger en grupp unga sig ner utanför Ständerhuset. De är här för att visa för regeringsförhandlarna att de ungas ork är slut och att de behöver hjälp.
Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos efterlyser en "dramatisk förändring i skattepolitiken". På lördagen gästade han Yles Morgonettan.
Trots viss frustration bland en del förhandlare fortsätter regeringsförhandlingarna inne på Ständerhuset, med ett litet undantag.
Regeringsbildaren Petteri Orpo sade i tisdags att landets ekonomiska läge är sämre än han hade väntat sig. Prognoschef Ilkka Kiema och chefsekonom Lasse Corin hjälper till att reda ut vad det innebär.
Regeringsförhandlingarna fortsätter inne på Ständerhuset. Exakt vilka ekonomiska ramar förhandlarna nu ska jobba utifrån offentliggörs inte i det här skedet.
Nej, säger regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml). Trots sannfinländska Sebastian Tynkkynens inlägg på Twitter finns inga planer på att nästa regering skulle bestämma hurdant innehåll Yle får publicera.
Orpo om onsdagens förhandlingar Regeringsförhandlingarna fortsätter inne på Ständerhuset. Efter dag två hade Petteri Orpo (Saml) inga stora nyheter att komma med.
SFP:s roll är att i alla situationer arbeta för partiets värderingar. Vi står redo att göra vårt yttersta även denna gång, skriver partisekreterare Fredrik Guseff som svar på kritiken mot att SFP regeringsförhandlar.
Den första dagen av regeringsförhandlingar gick till att höra olika sakkunniga. På onsdag inleds de egentliga diskussionerna partierna emellan.
Nu är grupperna som ska förhandla fram ett regeringsprogram klara. Med finns SFP:are och KD:are från bland annat Vasa, Närpes, Malax, Larsmo, Pedersöre, Kronoby och Karleby.
Att SFP sätter sig i Ständerhuset och regeringsförhandlar med Sannfinländarna är ett närmast suicidalt beteende, skriver Hanna Backända och Nina Forssell.
Från och med i dag kommer de fyra partier som eventuellt bildar Finlands nästa regering att försöka få ihop ett regeringsprogram som de alla kan förbinda sig till.
ÖSTERBOTTEN Elli Flén är PR-konsult och underkänd medan Mats Nylund får delta. Lista: Österbottningarna som regeringsförhandlade senast.
REGERINGSFÖRHANDLINGARNA Många dagstidningar kommenterar regeringsbildningen efter att Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo valde att förhandla med Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
Genast efter valborgshelgen kommer de fyra partier som ska försöka bilda regering att samlas på Ständerhuset. Dit styr alltså Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
Statsvetaren Göran Djupsund tror att Orpo kan få till en kompromiss, men är rädd att det resulterar i luddigt snack och lite verkstad. Fokuset på ekonomin ser Djupsund som ett sätt att avleda diskussionen från mer känsliga frågor.
REGERINGSFÖRHANDLINGARNA Petteri Orpo börjar förhandla om en högerregering bestående av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
På torsdag eftermiddag berättar regeringssonderaren Petteri Orpo vilka partier som han vill bilda regering med.
I det här skedet är Petteri Orpo noga med att inte avslöja detaljer om vilken regeringskonstellation som lockar mest.
Regeringssonderingarna har tagit fart på allvar. Sonderaren Petteri Orpo bedömer att Finland kan ha en handlingskraftig regering i juni.
Ute i världen är Finlands mål om klimatneutralitet 2035 redan känt. I de stundande regeringsförhandlingarna bestäms hur landets nästa regering ska arbeta för att nå dit.
Det har uppstått en märklig motsättning mellan Svenska folkpartiet och Sannfinländarna.
För Samlingspartiets val mellan SDP och Sannfinländarna kan det bli avgörande hur SFP förhåller sig till en regeringsmedverkan, säger politikforskare.
Sannfinländarna eller Socialdemokraterna som det andra stora partiet i nästa regering? Regeringssonderaren Petteri Orpo håller fast vid att bägge alternativ fortfarande är möjliga.
Riksdagspartierna har svarat på regeringssonderarens spörsmål. Centern blev enda parti som inte svarade. SFP:s och Sannfinländarnas olika värderingar blir tydliga i de två partiernas svar.
REGERINGSSONDERING Åtminstone utgående från partiernas svar till Petteri Orpo verkar det inte omöjligt att få till stånd en regering – men många hinder kan uppstå senare.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo får svar på sina frågor till partierna idag.
ÖSTERBOTTEN De fyra SFP:arna kan tänka sig att regera med Orpo och Riikka Purra. Förhandlingsläget är gott. Men det finns en klar tröskelfråga.
Redan på fredagseftermiddagen har både Svenska folkpartiets och Kristdemokraternas riksdagsgrupper hunnit samlas för att gå igenom Samlingspartiets frågor till sina eventuella regeringskolleger.
– Vi kommer inte överens om politik, men på ett personligt plan är det neutralt, säger SU:s Julia Ståhle om relationen mellan SU:are och unga Sannfinländare.
Socialdemokraterna ser en högerregering växa fram där de inte hör hemma. Frågar man regeringssondereraren Petteri Orpo så står dörren lika öppen för alla ännu i det här skedet.
Samlingspartiets Petteri Orpo har nu officiellt utsetts till regeringssonderare. Orpo har också gett alla riksdagsgrupperna en lista på frågor som de ska ha besvarat senast på tisdag klockan 12. Kolla in frågorna här.
Spekulationerna om vem som ska bilda regering har varit många, men nu börjar de faktiska förhandlingarna.
Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och KD ryms i samma regering, säger KD:s Peter Östman. Han avslöjar också lite kring hur förhandlingarna kan tänkas gå till.
Det är troligt att Petteri Orpo senare blir landets statsminister och då kommer posten som riksdagens talman övergå till någon annan.
Svenska riksdagsgruppens ledamöter har olika åsikter om regeringssamarbete med Sannfinländarna, visar Helsingin Sanomats artikel.
Sannolikheten för en konservativ högerregering där Sannfinländarna ingår verkar allt större. För Svenska folkpartiet blir det en grannlaga balansgång.
Efter påsk börjar Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sondera för en ny regering. Antingen vänder han sig till Sannfinländarna eller Socialdemokraterna, men vilka mindre partier kommer med?
För att bära regeringsansvar behövs ett stöd från befolkningen. Det har vi inte nu, konstaterar Centerns ordförande Annika Saarikko.