Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Vilka frågor avgör det svenska valet?

POLITIK Det enda som är säkert är att debatten kommer att skifta ämnen flera gånger innan Sverige går till val i september, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Att snåla med energi gör gott för plånboken och miljön – och försvårar för Putin

ENERGI Oberoende av vilken form av energi vi använder är en minskning av vår egen energianvändning alltid bra. Ensamma är vår inverkan en droppe i havet men tillsammans kan vi få en märkbar påverkan, skriver Hans Lindén i sin debattartikel.

Nyhetsbild

ESSÄ: Var börjar demokratin?

SAMHÄLLE Märta Sandvik ger en psykologisk bakgrund till Putins agerande, och påminner om en förutsättning för demokratin som alltid bör återskapas.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu syns försvaret på Gotland igen – äntligen

SÄKERHETSPOLITIK I någon slags psykos demilitariserades Gotland. I värsta fall kunde en ubåtshamn råkat i kinesiska händer, skriver tidigare ledarskribenten Eric Erfors.

Nyhetsbild

DEBATT: Rysslands ortodoxa kyrka har kastat masken

KRIGET Patriark Kirills uttalanden är häpnadsväckande och visar att hans ortodoxa kyrka går i Kremls ledband, skriver metropoliten Elia.

Nyhetsbild

DEBATT: Tappade Ryssland masken – eller vi bindeln?

RYSSLAND Det första steget mot vägen till en ny säkerhetspolitik förutsätter att EU kan ena sig om fortsatta, konsekventa och långvariga ekonomiska sanktioner, skriver Nils Torvalds.

Nyhetsbild

DEBATT: Finlands trumfkort på den svenska marknaden

FÖRETAG

Många varor och tjänster med finländskt ursprung är en naturlig del av den svenska vardagen. Kjell Skoglund har flera exempel, både väntade och överraskande.

 

Nyhetsbild

Bassam Almohor: Gaza – den inhägnade trädgården

PALESTINA Gazaborna väntar alltid. De väntar på nästa krig, de väntar på att den israeliska blockaden ska ta slut, de väntar på lön av den palestinska myndigheten.

Nyhetsbild

Bassam Almohor: Här klassas du enligt vilken passersedel du har

VÄSTBANKEN Alla begränsningar och kontroller gör att det känns som om Västbanken snabbt krymper, skriver Bassam Almohor.

Nyhetsbild

ESSÄ: Såg vi Putins elände komma?

RYSSLAND Varför sitter han kvar, Putin? Yles tidigare Rysslandskorrespondent blickar bakåt. Carita Pettersson var stationerad i Moskva när Vladimir Putin kom till makten.

Nyhetsbild

DEBATT: Putin tog kriget till Europa

KRIGET Frågan är om några som helst sanktioner biter på Ryssland och Putin, skriver Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

DEBATT: Det är ingenjörerna som ska fixa det

UTVECKLING Den 4 mars är den internationella ingenjörsdagen. Kristian Blomqvist reflekterar över vad gott ingenjörerna gjort. Och vad de måste rätta till.

Nyhetsbild

DEBATT: Grundskolan 50 år – den lyckades

SKOLAN Vårt land har länge placerat sig bland de främsta i världen och förväntningarna på skolan har uppfyllts med råge. Jämlikhet är alltså inget hinder för ett bra skolsystem, skriver Karl-Gustav Jossfolk.

Nyhetsbild

DEBATT: Det nya kalla kriget

FÖRSVARET Finlands försvar kommer att kräva resurser utöver det ”normala” under överskådlig tid, skriver Stefan Forss.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi måste prata om barn som bevittnar våld

SAMHÄLLE Sverige har en lag om barnfridsbrott. Det har inte Finland. En sådan lag skulle ge samhället bättre möjlighet att ta hand om barn som tvingas bevittna våld.

Nyhetsbild

DEBATT: Har det höga elpriset att göra med vindkraften?

VINDKRAFT Vindkraftsbolagen tar för givet att någon annan får lösa problemet när det är vindstilla, skriver Harto Hattula.

Nyhetsbild

DEBATT: Konkreta åtgärder behövs för en rättvis livsmedelsmarknad

LANTBRUK På det politiska planet är förståelsen för jordbrukets trängda situation bättre än den varit på länge. Men inget har tillsvidare förbättrats, skriver Tomas Långgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Om Karvat bys uppkomst

HISTORIA Karvat i Vörå har i århundraden varit en livskraftig by. Georg Hannus från grannbyn reder ut och berättar om vad som varit.

Nyhetsbild

DEBATT: Nästa naturliga steg i det finsk-svenska försvarssamarbetet

FÖRSVAR Det är nu hög tid att permanent basera och utbilda personal och förband i våra respektive grannländer, skriver två tidigare försvarsministrar.

Nyhetsbild

DEBATT: Pandemin gav jordbrukarna empati – men inte lönsamhet

LANTBRUK ÖSP:s Tomas Långgård: Många har kommit till insikt om att inget annat hjälper mot jordbrukets kris än en kraftigare reglering av livsmedelsmarknaden.

Nyhetsbild

DEBATT: "Med framtiden i min näve säger jag adjö"

Samtidens skrivande och läsning trängs med bild, film och ljud. Det viktigaste är att ta den skrivande unga människan och det skrivande barnet på allvar, som Topelius gjorde.

Nyhetsbild

DEBATT: Digitalisering inom vården handlar mer om människor än om teknik

DIGITALISERING Digitalisering är inte ett val mellan människor eller maskiner, utan ger en möjlighet att skapa system där allt samverkar, skriver Linda Nyholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Läsaren bör reflektera över vilka de bärande bjälkarna i det bibliska bygget är

BIBELN Bibeltexter har använts för att försvara slaveri, antisemitism och förtryck. Men de har också gett de modlösa kraft, skriver Jesper Svartvik.

Nyhetsbild

DEBATT: Den rätta tiden för Nato är nu

SÄKERHETSPOLITIK Finland borde ha blivit Natomedlem i slutet av 1990-talet, skriver Stefan Wallin. Men nu är bollen i alla fall i rullning – tack vare Putin.

Nyhetsbild

DEBATT: Har Finland försuttit möjligheterna till ett Natomedlemskap?

SÄKERHETSPOLITIK Finland har ingen förtur, genväg eller bakdörr. Tvärtom. I en politisk, militär kris eller konflikt skulle Natodörren ohjälpligt stängas för Finland, skriver Lars Lönnblad.