Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Gott om arbete – ont om jobbvilliga

ARBETSMARKNADEN Arbetsgivarna tror att nyrekryteringen tar fart när begränsningarna avskaffas, men att man måste erbjuda bättre villkor än tidigare, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Ros och ris för satsningar på infrastrukturen

INFRASTRUKTUR Statens planerade investeringar det här decenniet ser överlag bra ut. Men till exempel projekt som stöder batteristrategin borde tillfogas, anser Österbottens handelskammare.

Nyhetsbild

Dan Ekholm: Prästdottern från DDR blev världens mäktigaste kvinna

TYSKLAND När Angela Merkel efter 16 år nu lämnar posten som Tysklands förbundskansler skrivs historia. Trots att hon länge varit i rampljuset är hon ett mysterium. Dan Ekholm summerar hennes tid som Europas mäktigaste ledare.

Nyhetsbild

ESSÄ: Plötsligt har samhället delats upp i De och Vi

CORONA Plötsligt blev det vi och de. Den stora tvärsäkerheten breder ut sig bland vaccinvägrare. Camilla Berggren reflekterar över coronatiden och framtiden. Är det ok att fråga våra medmänniskor om de är vaccinerade?

Nyhetsbild

Det började som en alldeles normal dag…

ELFTE SEPTEMBER Nils Torvalds, som jobbade som journalist i USA då för exakt 20 år sedan, beskriver vad som hände den där dagen som började helt normalt.

Nyhetsbild

DEBATT: Innovation är en pågående process

UTVECKLING I grund och botten handlar det om attityden till risktagning. Men svenskarna är också mästare på marknadsföring. Kjell Skoglund skriver om vad Finland kan lära sig av grannen.

Nyhetsbild

ESSÄ: En kort och ursinnig strid

HISTORIA Det är 300 år sedan stora nordiska kriget fick ett avslut i freden i Nystad. Torsten Onnela tecknar en bild av det avgörande slaget vid Napo, 45 kilometer från Vasa.

Nyhetsbild

DEBATT: Den andra sidan av en upprörande incident

HÄLSA Tre ungdomar ger en annan bild än polisen av en panikattack och polisens bemötande. Ytterligare utbildning i psykisk ohälsa behövs, skriver de.

Nyhetsbild

DEBATT: Ja eller nej till Kristinestads största industrietablering?

VINDKRAFT Börje Lång ser flera orsaker till att Kristinestad bör gå in för vindkraft ute i havet, trots att kraftverken syns i horisonten.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Revanschen som kom av sig

HISTORIA Imperier har en inbyggd tendens att spänna över ett större område än resurserna tillåter. Sverige är ett skolexempel på det, stormakten kom aldrig igen efter freden 1721.

Nyhetsbild

DEBATT: Nu behövs solidaritet, hopp och livsglädje

CORONA Om vi har tur, tar oss i kragen och visar solidaritet kan vi kanske se fram emot nya apokalypser längre fram i tiden, skriver Jakob Backlund.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Omstart i Österbotten efter stora ofreden

HISTORIA Österbotten drabbades särskilt svårt av de ryska soldaternas brutala övergrepp under åren fram till freden i Nystad. Men landskapet kom snabbt igen efteråt.

Nyhetsbild

DEBATT: Tänk om med sjukhusets datasystem

SJUKVÅRD En uppdatering av nuvarande patientdatasystem skulle vara både bättre och billigare än det oprövade amerikanska systemet, skriver en rad läkare på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

DEBATT: För regionens bästa

POLITIK Lars Gästgivars tecknar en bild av hur han ser på de senaste årens utveckling i Korsholm, och särskilt processen med samgångsförhandlingar med Vasa.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: En gyllene fred med bitter eftersmak

HISTORIA Sverige var definitivt den svagare parten i fredsförhandlingarna i Nystad för 300 år sedan. Orsaken var små och felanvända resurser att försvara den tidigare gränsen.

Nyhetsbild

Där tog den slut, den enda rätta vägens politik

SAMHÄLLE

De tilltagande ekonomiska skillnaderna och orättvisorna förutsätter att marknaden tyglas. Det kräver ett ordentligt nytänkande. Det låter sig inte göras i en andlig miljö som präglas av misstänksamhet, nationalism och allmän uppkäftighet. Dennis Rundt granskar ofrånkomlighetens och evighetens politik.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: "Ingen har för avsikt att bygga en mur" – 60 år sedan Berlinmuren restes

HISTORIA Natten till den 13 augusti 1961 började Berlinmuren byggas utan förvarning. Människors liv slogs i spillror då ledarens löften visade sig vara lögner.

Nyhetsbild

DEBATT: Gnistor när svenska politiska block möts

SVERIGE Risken finns att regeringsbildningen i Sverige blir långdragen och komplicerad även 2022, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Marginal tar ner skylten

LITTERATUR Har vi ett landskap där litteraturen lever och blomstrar – eller mera litteratur än landskapet har råd med?

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Pandemins mentala följder och motkrafter

ESSÄ Vilka grundläggande mentala krafter ska vi ta till med tanke på framtiden? skriver Sture Enberg i sin essä om hur vi ska klara av pandemin mentalt.

Nyhetsbild

DEBATT: Skogsbruket mellan flera eldar

SKOGSBRUK Finns det ett recept som möter alla förväntningar som vi i dag har på skogsbruket? Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen Österbotten tror inte det.

Nyhetsbild

DEBATT: Svårt motivera att frånta församlingsmedlemmarna deras möjlighet att få välja

KYRKOHERDEVAL Det ska inte vara lätt att frånta församlingsmedlemmarna deras rätt att engagera sig och själva välja, skriver Bo-Göran Åstrand och Lars-Eric Henricson.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Sveriges och Finlands civila krisberedskap är i behov av nytänk och innovation

KRISBEREDSKAP Ett nytt kris- och beredskapssamarbete behövs, skriver Jan-Erik Enestam och Fredrik Ståhlberg om Försvarshögskolan i Sverige och Säkerhetskommittén i Finland, som tillsammans ska ansvara för en ny krisberedskapskurs.

Nyhetsbild

DEBATT: Gemenskap är ett val – så också polarisering och splittring

KYRKOHERDEVAL Att församlingsmedlemmarna direkt får påverka sin församlings ledning stärker förankringen och demokratin, skriver Mia Anderssén-Löf.

DEBATT: Drop in-vaccinering för minderåriga?

DROP IN-VACCIN Visste du att det är fritt fram för barn i 12 års-åldern, skolungdomar med flera att gå och vaccinera sig utan att behöva fråga föräldrarna om lov, skriver Mårten Streng.