DEBATT: Så funkar det – frågor och svar om Österbottens välfärdsområde
VÄLFÄRDSOMRÅDE Varför behövs ett välfärdsområde i Österbotten och vad gör det? Styrelseordförande Hans Frantz rätar ut frågetecknen kring välfärdsområdet.
VÄLFÄRDSOMRÅDE Varför behövs ett välfärdsområde i Österbotten och vad gör det? Styrelseordförande Hans Frantz rätar ut frågetecknen kring välfärdsområdet.
Det saknas resurser för tidig bedömning, det saknas vårdplaner, det saknas adekvat medicinering, det saknas en god vårdmiljö och det saknas någon som ser till helheten, skriver Bodil Häger-Kantola.
Aku Ahlholm doktorerar om nyhetsrapporteringen kring vargen. Han har bland annat tittat på Vasabladets vargartiklar allt sedan 1990-talet.
Svenskarna är mästare på att göra kreativa och lite vågade reklamkampanjer. Där har vi mycket att lära, skriver Kjell Skoglund.
ESTONIA En undersökning av fartygsvraket Estonia beräknas genomföras i sommar. Den måste vara oberoende för att få slut på konspirationsteorierna.
FÖRINTELSEN Oswiecim, staden där det värsta koncentrationslägret förlades, tömdes på sina 8 000 judiska invånare. 186 överlevde. En kom tillbaka.
SAMHÄLLE Är den unga kvinnans framtid en utgift, medan mannens är en positiv investering? Den frågan ställer Sari Somppi med anledning av läget i Vasa.
Alla som är verksamma inom social- och hälsovård bör ha grundläggande kunskap om vård i livets slutskede. Så är tyvärr inte fallet, konstaterar Lisen Kullas-Nyman och Lena Sandén-Eriksson. De är involverade i ett EU-finansierat projekt om palliativ vård.
Vaccinmotståndarna vill inte ha covid-19 vaccin. Men de vill – påpekar pensionerade läkaren Kristofer von Alfthan – inte heller ha restriktioner. "För att vi svaga, sjuka och något äldre fort ska dö bort?"
I USA har den kristna vänstern, inte minst genom de svarta evangelikala kyrkorna, kämpat mot rasism, för medborgerliga rättigheter och social rättvisa, skriver baptistpastorn Jani Edström.
För 30 år sedan bildade litauer en mur runt tv-tornet i Vilnius. Sovjetiska soldater dödade 14 människor och hundratals skadades. Carita Pettersson var där.
Om den statliga vårdreformen kommer är det enkelt för oss att inrangera vår verksamhet i den. Kommer den inte har vi en ypperlig egen modell – Österbottens välfärdsområde – att hålla oss till, skriver Hans Frantz.
Att självmant skära ner på svenskt medieutbud i Finland är att skjuta sig själv i foten, skriver Jenny Stenberg-Sirén och Carl-Gustav Lindén.
Det skulle gälla att få nordborna intresserade av Finland som resmål precis när Finland lättar på reserestriktionerna, skriver Kjell Skoglund.
Vi tvättade händerna, nös i armvecken och höll avstånd. Ändå fortsatte folk att dö, skriver Kristina Bosson i en personlig betraktelse.
Kustfiskarna och fiskodlarna är berättigade att få en bättre utdelning för att skapa sig mervärde i ett hårt konkurrensläge i dagens matmarknad, skriver Kari Ranta-aho.
Det är oroväckande att socialvården fortfarande ges en undanskymd roll i lagförslaget till social- och hälsovårdsreform, skriver Soc&kom:s rektor och prorektor. Utbildningsenheten har ett delansvar för att det finns svenskkunniga socialarbetare.
Det är oroväckande att nordiska frågor inte längre väcker passioner. Finland har mest att förlora om samhörigheten försvagas, skriver Kjell Skoglund.
Ute i världen demonstreras det mot att den individuella friheten inskränks på grund av coronan. Roger Nylund reflekterar över den viktiga skillnaden mellan frihet från och frihet till.
Arkitektur är en balansgång mellan det tänkbara, det nödvändiga och det genomförbara, skriver arkitekt Vesa-Matti Honkanen. Framöver kommer aspekter på hållbar miljö allt mer att forma staden.
Det borde vara en självklarhet att det råder total självbestämmanderätt över den egna kroppen, skriver Ida Boberg.
Distansundervisningen i våras pressade en del lärare och elever till gränsen för vad de klarade av. Trots stressen gick det förhållandevis bra, visar forskning från Åbo universitet.
I en värld där insekterna minskar skrämmande mycket, inte minst då de livsviktiga pollinerande insekterna, kan våra trädgårdar vara blommande oaser med ett rikt insektliv, skriver Hans Hästbacka.
Som boende i by belagd med många lager av naturskydd vill jag fråga ansvariga myndigheter: När och av vem utvärderas konsekvenserna eller nyttan av de olika naturskyddsprogrammen?
Om man ska lyfta fram något positivt med det pågående virusdramat är det att det håller på att avslöja att det vi kallar demokrati i själva verket bara är en mask för att dölja det diktatoriska nylle som döljer sig där under, skriver Tom Sörhannus.
Israel har normaliserat relationerna till två arabiska gulfstater. Snarare än att bana vägen för fred banar det väg för nya militärstrategier bland Mellanösterns regionala stormakter, skriver Bitte Hammargren.
När man funderar på vårdåtgärder vid livets slut bör man först ställa frågorna "Till vilken nytta för patienten?" och "Vad är det vi försöker uppnå med denna åtgärd?" Det skriver Annika Ahläng i en kommentar till en insändare av Anne Lindgren.
97 procent av Östersjön är nu drabbat av eutrofiering, övergödning. Lösningarna på problemen i Östersjön måste hittas här – i länderna längs Östersjökusten, skriver den ansvarige EU-kommissionären.
Med tanke på den oroväckande stora nedgång som skett bland insekterna på 2000-talet finns det orsak nog att skapa blomsteroaser även utanför odlingslandskapet, skriver Hans Hästbacka.