Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

DEBATT: Stark tilltro till mänskligheten i stället för centralstyrningar och hårda regleringar

EU:S SKOGSSTRATEGI Det finns ingen entydig definition på vem som är miljövän och vem som inte är det, skriver Anders Norrback.

Nyhetsbild

DEBATT: Frikyrkorna bär ett stort ansvar för signaler till unga hbtq-personer

HBTQ-PERSONER Ingen ska behöva känna sig ensam och utelämnad när det gäller frågor som gäller ens sexualitet eller könsidentitet, skriver Jani Edström.

DEBATT: Integrationen sitter inte i det gemensamma språket

INTEGRATION De unga kan det här som är så svårt för oss vuxna – att bemöta varandra jämlikt, skriver Astrid Nikula.

Nyhetsbild

DEBATT: Seriösa och mindre seriösa terapeuter

PSYKISK OHÄLSA Något av det värsta kan vara att försöka få så kallad professionell hjälp och sedan inte bli emottagen eller förstådd på ett empatiskt sätt, skriver Ann-Sofi Wärnå.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: "Världen finns inte kvar. Inte sådan som den var"

CORONA Hur det gick kommer framtida tolkar att bevisa och motbevisa, skriver Wava Stürmer om året som gått.

Nyhetsbild

DEBATT: Finland bestraffas för klimatgärningen i våra skogar

EU:S SKOGSSTRATEGI Egentligen behöver inte Finland något styrdokument från EU för vår skogspolitik, snarare kunde andra ta exempel av hur skogen har skötts här, skriver Tomas Långgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Vår egoism är ett allvarligt katastrofhot

DEBATTARTIKEL Vi fortsätter att lura oss själva och andra att vi bidrar med en stor kolsänka som i verkligheten är en fullständig lögn, skriver Daniel Paro i sitt debattinlägg om skogen.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: EU:s utmaningar

DEBATTARTIKEL Hur den ekonomiska obalansen mellan valutaunionens länder ska lösas vet ingen men frågan är synnerligen viktig då den påverkar sämjan inom hela EU, skriver K-G Backholm.

Nyhetsbild

Johanna Ulrika Söderholm: Utøya – tio år efter värsta terrordådet i Norden

DEBATTARTIKEL Vid tioårsdagen för massmorden är det dags för Esbatis fråga: hur förändrade det – terrordådet på Utøya – oss? skriver Johanna Ulrika Söderholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Kanske vi kan få igång en lukrativ export av knowhow i skogsfrågor?

EU:s SKOGSSTRATEGI Tolv procent av Finlands invånare äger skog och av EU:s 16 miljoner skogsägare finns 660 tusen i vårt land, skriver Thomas Snellman.

Nyhetsbild

DEBATT: Till dig med ätstörning

ÄTSTRÖRNING Insjuknandet är aldrig ett medvetet val eller något du ville, men att bli frisk kommer kräva just det: en medvetenhet och vilja, skriver Ebba Åström.

Nyhetsbild

ESSÄ: Herrarna tog våra skallar

SAMER Hur kan det komma sig att det har ansetts ”normalt” att visa upp någons farfars mormors bröllopssmycke som en kuriositet i en monter på ett museum i stället för att det ligger hemma i en släktings byrålåda? Eller att någon annans mormors morfars skalle samlar damm på en hylla i en skrubb på ett universitet? skriver Johanna Ulrika Söderholm.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Organiserad brottslighet – blir Sveriges öde Finlands?

Om Sverige inte får ordning på segregation och fångar upp de unga i skolan kommer både den organiserade brottsligheten och de spektakulära våldsbrotten att öka, skriver Kjell Skoglund i sin debattartikel om organiserad brottslighet.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Den värsta ekonomiska krisen i Finlands historia – så här gick det till

EKONOMI För 30 år sedan försvarade Finland den starka marken med mycket höga räntor. Det var den främsta anledningen till att landet gick in i en ekonomisk depression, skriver Jaakko Kiander.

Nyhetsbild

DEBATT: Svenskan gratis nyckel till den nordiska marknaden

SPRÅK Exempel finns på att företag som av kostnadsskäl inte satsat på svenskan snabbt tappar sina positioner på den nordiska marknaden, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

AXEL ÅHMAN: "Nu ska du få fortsätta fundera på vem som kan köpa ut öl, men jag ville bara hälsa ... det blir bra"

SOMMARESSÄ I ett brev till nu-, då- och framtiden resonerar Axel Åhman om när livet väljer väg åt en och om kulturen under och efter pandemin.

Nyhetsbild

DEBATT: Viruset måste utrotas till varje pris

CORONA Om någon nu levande människa ska få nöjet att leva som före coronapandemin måste viruset dö av sig självt eller utrotas genom en gigantisk samordnad kampanj, skriver Daniel Paro.

Nyhetsbild

DEBATT: Euron har blivit för dyr för Finland

EKONOMI Inre devalveringar genom nedskärningar fungerar inte. Det är en orsak till att Finland halkat efter Sverige, som har sin egen krona, skriver K-G Backholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Vakna NTM-centralen – vägarnas växter är värdefulla

NATUREN Det finns fungerande recept för hur vägkanterna kan skötas på ett miljövänligt sätt, och det är inte någon raketvetenskap, skriver Johan Ulfvens.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi kan bli en mönsterregion i att attrahera och hålla kvar internationell kompetens

Kompetensen hos arbetslösa och undersysselsatta utlänningar som redan är här tas inte till vara i tillräckligt stor utsträckning, skriver Paula Erkkilä.

Nyhetsbild

DEBATT: Det falska med "cleantech"

Viljan är att fortsätta med tillväxtekonomin och konsumismen men att göra det utan att förstöra miljön och framtiden. Det går inte, skriver Göran Ekström.

Nyhetsbild

SOMMARESSÄ: Efter pandemin – blir det splittring eller gemenskap?

SOMMARESSÄ Individuell variation i våra värderingar och i hur vi reagerar på osäkerhet och rädsla i kriser har stor betydelse för hur vi hanterat pandemin, och även för hur det ser ut efteråt, skriver Karmela Liebkind.

Nyhetsbild

ESSÄ: Två besvärliga fakta om fortsättningskriget

HISTORIA Det är 80 år sedan fortsättningskriget bröt ut. Henrik Meinander visar hur historiska uppgifter kan vinklas i politiskt syfte eller för att försvara den egna intressegruppens heder och samvete.

Nyhetsbild

DEBATT: Ny attityd till invandring ett måste för finländsk arbetsmarknad

INVANDRING Vi i Norden behöver en arbetsrelaterad invandring, motiverade personer som vill arbeta hårt för att skapa sig ett bättre liv, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Hög tid att ta itu med språkfrågan i Finland

SPRÅK Historien visar att det är mycket svårt att samarbeta över språkgränsen i språkfrågor. Det är dock dags nu, skriver Martti Luoma.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande