Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

ESSÄ: Med livet i behåll

FINLAND Bengt Kummel tecknar en bild av vad som var upphovet till den så kallade finlandiseringen.

Nyhetsbild

DEBATT: Svenskan satt på undantag?

SPRÅK Ett system där man på allvar premierar de språkkunniga skulle gagna tvåspråkigheten, skriver Hans Frantz.

DEBATT: Förebygg ensamheten

KRIGSINVALIDER I dag går tankarna till krigsinvalider och veteraner. Krigsinvalidernas Brödraförbund grundades den 18 augusti 1940.

Nyhetsbild

ESSÄ: Fattiga afrikaner drabbas hårt av kriget i Ukraina

TANKAR I KRIGSTIDER Pandemin, gräshoppor, torka. Matförsörjningen var hårt ansatt i Afrika redan innan kriget. Nu är det ännu värre, skriver Assem Abu Hatab.

Nyhetsbild

DEBATT: Nyliberalismens död ger möjligheter för Österbotten

FRAMTIDEN Vi är i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram, skriver Kenneth Nordberg.

Nyhetsbild

DEBATT: Finlands och Sveriges Förenta Stater

UTVECKLING Om Finland och Sverige går samman skapas ett oslagbart ishockeylag men också en kraftfull ekonomisk enhet. Kjell Skoglund gör ett tankeexperiment.

Nyhetsbild

ESSÄ: Kampen om det förflutna i Rysslands krig mot Ukraina

ESSÄ Det krig som nu pågår avgörs på slagfältet, men i det ideologiska bygge som föregått det, har den ryska regimen konsekvent förnekat Ukrainas rätt till en från Ryssland separat historia, skriver Johanna Wassholm i sin essä.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: En fågelfauna i förändring

NATURSKYDD Ska man satsa målmedvetet och uthålligt på skyddet av skärgårdsfåglarna så måste de två främmande rovdjuren elimineras så långt det bara är möjligt, skriver Hans Hästbacka och syftar på mink och mårdhund.

Nyhetsbild

ESSÄ: Ett stabilt klimat är en förutsättning för fred

TANKAR I KRIGSTIDER Om vi inte snabbt minskar människans miljöpåverkan kan krig bli normaltillståndet och det vill förmodligen ingen av oss, skriver Erica Håkans.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Dags att satsa på elsnurran

MILJÖ Det finns lösningar att tillgå för den som vill göra bättring och röra sig utsläppsfritt på vattnet, skriver Johan Ulfvens.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Ja, till det nya naturskyddsområdet!

All natur som inte fredas och åtnjuter lagens skydd kommer förr eller senare att exploateras av människan, skriver Hans Hästbacka i sin debattartikel.

Nyhetsbild

ESSÄ: Norden i det tjugoförsta århundradet

Då hela Norden är med i Nato kommer samarbetet att intensifieras ytterligare och då kan vi kanske hoppas att intresset för svenskan också kommer att öka, skriver Johan Strang i sin essä.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Sälar, skarvar och en varg i debatten

Allt vackert tal om en ökad konsumtion av inhemsk och lokalt fångad fisk från myndigheternas och naturvårdsorganisationernas sida är i och för sig en positiv sak men det hjälper inte yrkesfiskarna ett dugg om inte radikala åtgärder vidtas för att avsevärt minska problemet med de sälar som söker sig till fiskebragder för att festa på lättfångad fisk, skriver Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

ESSÄ: Några frustrerade tankar om ett krig

TANKAR I KRIGSTIDER Vissa stater bryter mot folkrätten när det passar dem, det är inget nytt. Rysslands handlingar och retorik visar ändå på en ny typ av likgiltighet, skriver Elina Pirjatanniemi.

Nyhetsbild

ESSÄ: Finland i Nato – det här betyder det i praktiken

TANKAR I KRIGSTIDER Nato har kört ner territorialförsvaret och har nu en skriande brist på markstridsförband. Det är inte minst här Finland kommer in.

Nyhetsbild

ESSÄ: En dödsdömd kärlekshistoria

TANKAR I KRIGSTIDER Statsvetenskapen har inte räckt till för att förklara Rysslands agerande. Men journalistiken har visat sin betydelse. Och vi måste också höra det ryska perspektivet, skriver Anna Lillkung.

Nyhetsbild

ESSÄ: Ryssland måste försonas med sin historia

TANKAR I KRIGSTIDER I början av nittiotalet var Ryssland öppet för en demokratisk utveckling, skriver Heidi Hautala. Nu hjälper inte annat än att säkerhetstjänstens och Putins makt kommer till ett slut.

Nyhetsbild

DEBATT: Globaliseringen stötte på en ideologisk kamp

GLOBALISERING Protektionismen kommer att ha ett starkt fotfäste en lång tid framöver, även om större frihandel har haft också positiva effekter, skriver K-G Backholm.

Nyhetsbild

ESSÄ: Hur kunde man felbedöma Ryssland så?

TANKAR I KRIGSTIDER Det fanns tidiga tecken på det, och det skrevs rapporter om det, även i Finland. Nu vet vi att det var så; Putin har fört kuppmännens arv från 1991 vidare.

Nyhetsbild

ESSÄ: Kärnvapnen ska skrämma väst till eftergifter

VAPEN Avsikten med Rysslands nukleära sabelskrammel är att väst ska skrämmas från vettet och förstå att hålla sig borta från Ukraina, skriver Stefan Forss.

Nyhetsbild

ARTIKEL: Rapport inifrån ett tufft behandlingshem

MISSBRUKARVÅRD Under en praktikperiod för sina vuxenstudier till socionom tog Annika Långbacka ett klientperspektiv på Korpbergets behandlingshem för beroende i Sverige.

Nyhetsbild

DEBATT: Är nordisk byråkrati ett hinder för näringslivet?

NÄRINGSLIVET Norden utmärker sig främst genom att ärenden drar ut på tiden. Vi behöver renodla och förenkla hanteringen av vardagsärenden, menar Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Lägg kärnkraftsdrömmarna på hyllan

KÄRNKRAFT

Notan för kärnkraftsfiaskot i Pyhäjoki hamnar hos skattebetalarna. Det viktigaste nu är att inte en cent av offentliga medel går till nya kärnkraftsprojekt, skriver Lars Sund.

Nyhetsbild

ARTIKEL: De sämre tiderna är här nu

SÄKERHETSPOLITIK Vore ett Natomedlemskap en stor vändpunkt i Finlands historia, eller bara en logisk utveckling? Professor Vesa Vares tecknar en bakgrund till det som nu händer.

Nyhetsbild

DEBATT: Sitt still i båten vad gäller Ålands demilitarisering

SÄKERHETSPOLITIK Så länge Ålands ställning inte har problematiserats av andra länder i anslutning till Natofrågan, kan det vara klokt av Finland att inte ta upp den just nu, skriver Peter Stenlund.