Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

DEBATT: Natten då Kekkonen återvaldes utan val

INRIKESPOLITIK För femtio år sedan nåddes en bottennivå i finländsk demokrati då Urho Kekkonen fortsatte som president genom en undantagslag utan att väljarna fick säga sitt.

Nyhetsbild

DEBATT: Livsmedel ska inte produceras på talko

JORD- OCH SKOGSBRUK Mot bakgrund av den hotande bristen på livsmedel i världen borde vi få en mer produktionssporrande jordbrukspolitik.

Nyhetsbild

DEBATT: Vem ansvarar för elen då det inte blåser – regeringen?

VINDKRAFT Det behövs en av samhället styrd reglering för trygg elförsörjning när behovet är kritiskt och det förutsätter tillräcklig reglerbar kraftproduktion, skriver Ralf Bertula.

Nyhetsbild

DEBATT: Arbetskraft i Norden – en sinande guldåder?

Den sinande ådern av arbetskraft kunde få nytt liv om vi i Norden skulle skapa frizoner med förebild från Kina och Mellanöstern, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

ESSÄ: Flyktingtraumat – dess styrkor och svagheter

FLYKTINGAR Psykologen Sture Enberg ger perspektiv på de ukrainska flyktingarnas situation. Alla är olika, men ju mer man vet desto mer kan man stöda.

Nyhetsbild

DEBATT: Att fånga vinden – vår tids energiutmaning

ENERGI Kriget i Ukraina, de stigande gaspriserna och de fluktuerande priserna på elektricitet har gett skjuts åt planerna på lokala nätverk som är frikopplade från elnätet. För att detta ska bli en verklighet krävs att vind- och solenergin kan lagras, skriver Kjell Skoglund  sitt debattinlägg. 

Nyhetsbild

ESSÄ: 50 år sedan Vasabladets största scoop – påverkade Finlands historia

ZAVIDOVO Journalisten Tor Högnäs scoop i Vasabladet den 31 oktober 1972 skakade om den finländska politiken och president Urho Kekkonen.

Nyhetsbild

ESSÄ: Mellanårsvalet trissar upp den politiska temperaturen

USA Det speciella med det här mellanårsvalet är att partierna är mera i luven på varandra än de varit sedan tiden strax före inbördeskriget, skriver Claus Stolpe.

Nyhetsbild

DEBATT: Vill Finland fortsätta att vara miljöbov?

SKOGEN Innebär äganderätten till skogen att vi har rätt att skala av 20-30 centimeter av ytan och vända den upp och ned, undrar Daniel Paro.

Nyhetsbild

DEBATT: Om du läser detta blir du riksdagsledamot – kanske

RIKSDAGSVALET Calle Koskela ger goda råd om hur man kommer in i riksdagen. Själv har han ändå inte ens försökt.

Nyhetsbild

DEBATT: Är kalhyggesfritt lösningen på allt?

SKOGSBRUK Går vi över en natt från skötseln av likåldriga bestånd till att försöka sköta alla skogar enligt kontinuitetsprinciper förstör vi vår skogsresurs, skriver Anders Hjortman.

Nyhetsbild

ESSÄ: Den obesvarade kärlekens natur

ARTER När levnadsförhållanden på jorden försämras och resurserna tryter måste vår empati även för andra arter brinna som en fackla i det existentiella mörkret, skriver Erica Håkans.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Jag är en dödlig parasit på den nationella kulturen

Inte bara svenskan hatas i Sannfinländarnas program. Det är också ofosterländskt att vara liberal, tro på vetenskap och vilja ta itu med rasism.

Nyhetsbild

ESSÄ: Rysk skugga över Finland

HISTORIA Den ryska piskan snärtade över Finland även efter krigsslutet. Men grunden lades trots allt till den industri som skulle föra Finland ut ur eländet, skriver Bengt Kummel.

Nyhetsbild

ESSÄ: Ryssar undviker politik – det är en självklar strategi

RYSSLAND Den ryska ledningen, Vladimir Putin, tänker inte som vi menar att vi gör, rationellt, har aldrig gjort det. Att ett anfallskrig inte gagnar de egna intressena spelar ingen roll.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Vådan av att vara tonåring – med en hjärna som förändras

FORSKNING De senaste tjugo åren har forskningen om tonårshjärnan gjort många upptäckter som förklarar tröttheten, humörsvängningarna och ältandet.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Med poesi mot pälsnäringen

ANALYS Sedan 1970-talet beskyddar Finlands president en förening vars mål nu är att förbjuda pälsnäringen. Presidentfrun har tagit in djurrättsaktivismen i finrummen.

Nyhetsbild

DEBATT: Kan ett alexanderhugg lösa Sveriges politiska knut?

SVERIGE Under den svenska valkampanjen har de politiska ledarna dragit blå och röda och gröna linjer, som inte får överträdas, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

ESSÄ: Med livet i behåll

FINLAND Bengt Kummel tecknar en bild av vad som var upphovet till den så kallade finlandiseringen.

Nyhetsbild

DEBATT: Svenskan satt på undantag?

SPRÅK Ett system där man på allvar premierar de språkkunniga skulle gagna tvåspråkigheten, skriver Hans Frantz.

DEBATT: Förebygg ensamheten

KRIGSINVALIDER I dag går tankarna till krigsinvalider och veteraner. Krigsinvalidernas Brödraförbund grundades den 18 augusti 1940.

Nyhetsbild

ESSÄ: Fattiga afrikaner drabbas hårt av kriget i Ukraina

TANKAR I KRIGSTIDER Pandemin, gräshoppor, torka. Matförsörjningen var hårt ansatt i Afrika redan innan kriget. Nu är det ännu värre, skriver Assem Abu Hatab.

Nyhetsbild

DEBATT: Nyliberalismens död ger möjligheter för Österbotten

FRAMTIDEN Vi är i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram, skriver Kenneth Nordberg.

Nyhetsbild

DEBATT: Finlands och Sveriges Förenta Stater

UTVECKLING Om Finland och Sverige går samman skapas ett oslagbart ishockeylag men också en kraftfull ekonomisk enhet. Kjell Skoglund gör ett tankeexperiment.

Nyhetsbild

ESSÄ: Kampen om det förflutna i Rysslands krig mot Ukraina

ESSÄ Det krig som nu pågår avgörs på slagfältet, men i det ideologiska bygge som föregått det, har den ryska regimen konsekvent förnekat Ukrainas rätt till en från Ryssland separat historia, skriver Johanna Wassholm i sin essä.