
DEBATT: Är nordisk byråkrati ett hinder för näringslivet?
NÄRINGSLIVET Norden utmärker sig främst genom att ärenden drar ut på tiden. Vi behöver renodla och förenkla hanteringen av vardagsärenden, menar Kjell Skoglund.
NÄRINGSLIVET Norden utmärker sig främst genom att ärenden drar ut på tiden. Vi behöver renodla och förenkla hanteringen av vardagsärenden, menar Kjell Skoglund.
KÄRNKRAFT
Notan för kärnkraftsfiaskot i Pyhäjoki hamnar hos skattebetalarna. Det viktigaste nu är att inte en cent av offentliga medel går till nya kärnkraftsprojekt, skriver Lars Sund.
SÄKERHETSPOLITIK Vore ett Natomedlemskap en stor vändpunkt i Finlands historia, eller bara en logisk utveckling? Professor Vesa Vares tecknar en bakgrund till det som nu händer.
SÄKERHETSPOLITIK Så länge Ålands ställning inte har problematiserats av andra länder i anslutning till Natofrågan, kan det vara klokt av Finland att inte ta upp den just nu, skriver Peter Stenlund.
LANTBRUK Allt tyder på att det produceras mindre inhemsk mat i år, trots att försörjningsberedskapen borde tryggas. Det är handelskedjornas fel, skriver Tomas Långgård.
POLITIK Det enda som är säkert är att debatten kommer att skifta ämnen flera gånger innan Sverige går till val i september, skriver Kjell Skoglund.
ENERGI Oberoende av vilken form av energi vi använder är en minskning av vår egen energianvändning alltid bra. Ensamma är vår inverkan en droppe i havet men tillsammans kan vi få en märkbar påverkan, skriver Hans Lindén i sin debattartikel.
SAMHÄLLE Märta Sandvik ger en psykologisk bakgrund till Putins agerande, och påminner om en förutsättning för demokratin som alltid bör återskapas.
SÄKERHETSPOLITIK I någon slags psykos demilitariserades Gotland. I värsta fall kunde en ubåtshamn råkat i kinesiska händer, skriver tidigare ledarskribenten Eric Erfors.
KRIGET Patriark Kirills uttalanden är häpnadsväckande och visar att hans ortodoxa kyrka går i Kremls ledband, skriver metropoliten Elia.
RYSSLAND Det första steget mot vägen till en ny säkerhetspolitik förutsätter att EU kan ena sig om fortsatta, konsekventa och långvariga ekonomiska sanktioner, skriver Nils Torvalds.
FÖRETAG
Många varor och tjänster med finländskt ursprung är en naturlig del av den svenska vardagen. Kjell Skoglund har flera exempel, både väntade och överraskande.
PALESTINA Gazaborna väntar alltid. De väntar på nästa krig, de väntar på att den israeliska blockaden ska ta slut, de väntar på lön av den palestinska myndigheten.
VÄSTBANKEN Alla begränsningar och kontroller gör att det känns som om Västbanken snabbt krymper, skriver Bassam Almohor.
RYSSLAND Varför sitter han kvar, Putin? Yles tidigare Rysslandskorrespondent blickar bakåt. Carita Pettersson var stationerad i Moskva när Vladimir Putin kom till makten.
KRIGET Frågan är om några som helst sanktioner biter på Ryssland och Putin, skriver Anna-Maja Henriksson.
UTVECKLING Den 4 mars är den internationella ingenjörsdagen. Kristian Blomqvist reflekterar över vad gott ingenjörerna gjort. Och vad de måste rätta till.
SKOLAN Vårt land har länge placerat sig bland de främsta i världen och förväntningarna på skolan har uppfyllts med råge. Jämlikhet är alltså inget hinder för ett bra skolsystem, skriver Karl-Gustav Jossfolk.
FÖRSVARET Finlands försvar kommer att kräva resurser utöver det ”normala” under överskådlig tid, skriver Stefan Forss.
SAMHÄLLE Sverige har en lag om barnfridsbrott. Det har inte Finland. En sådan lag skulle ge samhället bättre möjlighet att ta hand om barn som tvingas bevittna våld.
VINDKRAFT Vindkraftsbolagen tar för givet att någon annan får lösa problemet när det är vindstilla, skriver Harto Hattula.
LANTBRUK På det politiska planet är förståelsen för jordbrukets trängda situation bättre än den varit på länge. Men inget har tillsvidare förbättrats, skriver Tomas Långgård.
HISTORIA Karvat i Vörå har i århundraden varit en livskraftig by. Georg Hannus från grannbyn reder ut och berättar om vad som varit.
FÖRSVAR Det är nu hög tid att permanent basera och utbilda personal och förband i våra respektive grannländer, skriver två tidigare försvarsministrar.
LANTBRUK ÖSP:s Tomas Långgård: Många har kommit till insikt om att inget annat hjälper mot jordbrukets kris än en kraftigare reglering av livsmedelsmarknaden.
Samtidens skrivande och läsning trängs med bild, film och ljud. Det viktigaste är att ta den skrivande unga människan och det skrivande barnet på allvar, som Topelius gjorde.
DIGITALISERING Digitalisering är inte ett val mellan människor eller maskiner, utan ger en möjlighet att skapa system där allt samverkar, skriver Linda Nyholm.
BIBELN Bibeltexter har använts för att försvara slaveri, antisemitism och förtryck. Men de har också gett de modlösa kraft, skriver Jesper Svartvik.
SÄKERHETSPOLITIK Finland borde ha blivit Natomedlem i slutet av 1990-talet, skriver Stefan Wallin. Men nu är bollen i alla fall i rullning – tack vare Putin.
SÄKERHETSPOLITIK Finland har ingen förtur, genväg eller bakdörr. Tvärtom. I en politisk, militär kris eller konflikt skulle Natodörren ohjälpligt stängas för Finland, skriver Lars Lönnblad.