Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

DEBATT: Kommunerna och tredje sektorn måste stödjas

Nedskärningarna i välfärdstjänsterna riskerar förvärra situationen, skriver riksdagsledamoten Kim Berg.

Nyhetsbild

DEBATT: Bra och mindre bra inom vården

Solveig Rabb i Korsholm listar här nedan vad som fungerar bra och vad som borde förbättras eller komma till inom tre olika vårdformer för äldre.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Östersjön i går, i dag, i morgon – kan vi påverka utvecklingen?

Östersjön behöver tid för återhämtning. Vi borde vända blicken bort från broar, tunnlar och vägbankar till Sverige, och i stället bejaka välplanerat naturskydd, skriver Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Ett skådespel med svårtippad utgång

Om det är en sak som är säker så är det så, att alla ni som på bensinstationer eller sociala medier skroderar om att ”valet redan är avgjort” har fel, skriver Claus Stolpe i sin debattartikel om det amerikanska presidentvalet.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: Livet på Spritbacken

Den som bor på Spritbacken kikar in i flaskan och söker en lösning, men tillbaka tittar enbart tomheten, som ständigt tär på själen, skriver Jouko Nurkkala i sin debattartikel.

Nyhetsbild

DEBATT: Tillväxtpotentialen för livsmedelsföretagen finns utomlands

Nu behövs snabba men genomtänkta åtgärder både från företagen och de politiska beslutsfattarna för att stärka exporten, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATTARTIKEL: En kärnvapenfri värld i sikte

HISTORIA Världen och jag som en gräsrot på klotet har levt i atombombens skugga i 75 år. Ändå är det inte bara mörker, framöver är förvisso en kärnvapenfri värld i sikte, skriver Matts Andersén.

Nyhetsbild

DEBATT: Tobaksmannens rikare liv

Tobaken bränner fast blodkärl i hjärnan, skapar nybildade utbuktningar i kärlen eller spränger dem, skriver Jouko Nurkkala, specialist i akutmedicin.

Nyhetsbild

ESSÄ: Alarmisttankar i coronatider

Oroande är att vissa grupperingar och nationsledare fått för sig att ignorera vetenskapligt baserad epidemiologi och därmed välja strategier som åter riktat smittspridningskurvan rätt upp mot taket.

Nyhetsbild

ESSÄ: Neddämpad tillvaro i en grym omvärld

Tack och lov, bara de gamla dör – tänker jag att de tänker – alltså inte vi!

Nyhetsbild

ESSÄ: Denna ständiga andliga isolering

De här funderingarna i coronatider handlar om hur vi ständigt måste tänka om  fastän vi inte tänker på det.

Nyhetsbild

DEBATT: EU har inte råd att splittras

POLITIK Behovet av att få i gång Europa är stort, inte minst i Österbotten och Västerbotten, skriver Europaparlamentarikerna Miapetra Kumpula-Natri och Erik Bergkvist.

Nyhetsbild

ESSÄ: När vårdhemmen stängdes

Till min stora sorg fick jag en känsla av att min hustru inte längre känner igen mig. Om det faktiskt är så får framtiden utvisa.

Nyhetsbild

ESSÄ: Vågar vi se in i de äldres ögon, och i vårdarnas?

Vårdarna förtjänar en anständig ersättning för och en genuin uppskattning av sitt arbete. Liksom optimala och flexibla arbetstider, skriver Thomas Brunell.

Nyhetsbild

Svensk ledarskribent: I Sverige är vi vana att ta personligt ansvar

En finländsk och en svensk ledarskribent möttes i Oxkangar för att diskutera ländernas olika coronastrategier.

Nyhetsbild

ESSÄ: Parken som trotsar alla kriser

Greenwich Park i London har erbjudit stadsborna skydd och trygghet under kriget. Det gör den också i dag, men mot en annorlunda fiende.

Nyhetsbild

ESSÄ: Försöka fokusera utan facit

CORONA I förväg oroade jag mig för hur jag skulle anpassa mig till livet som pensionär. Helt i onödan. För veckan efter handlar det redan om att anpassa sig till social distansering. Tillvaron blir beroende av förmågan att fokusera och fokusera rätt.

Nyhetsbild

DEBATT: Trump orsakar polarisering bland kristna

SAMHÄLLE När den kristna tron kokas ned till några få stridsfrågor blir tron närmast ett hån mot den rörelse som Jesus från Nasaret startade, skriver baptistpastorn Jani Edström.

Nyhetsbild

DEBATT: Bilburen till Vasa

Vi vill få service på våra egna villkor. Återgå till att ha myntbelagda parkeringsautomater överallt i centrum, skriver Leif Paulin.

DEBATT: Om tjäder och skarv

Nyhetsbild

DEBATT: Nyttan av ansiktsmask och resandets risker

EU introducerade för en tid sen den så kallade "resebubblan", det vill säga man föreslog att länder med samma epidemisituation kunde turista sinsemellan. Idén är naiv, ansvarslös och saknar logik, skriver Daniel Paro i sitt inlägg.

Nyhetsbild

DEBATT: Regeringen glömmer de arbetsföra riksgrupperna

Det finns en stor samhällsgrupp som det inte pratas om och som totalt glömts bort i regeringens coronastrategi nu då Finland öppnas upp stegvis: de arbetsföra riskgrupperna.

Nyhetsbild

DEBATT: Hur vill vi forma vår framtid?

Snart har vi förbrukat vårt arv och har ingenting att lämna över till kommande generationer. Vill vi ha det så, eller kan vi ta en ny riktning, skriver Gurli Lindén.

Nyhetsbild

DEBATT: Ska Finland ha ett försvar eller avstå från det?

Utan finländskt stridsflyg förmår motståndarnas flygvapen penetrera vårt luftrum mer eller mindre fritt och också fälla förhållandevis billiga bomber obehindrat, skriver Stefan Forss.

Nyhetsbild

Arbis måste stödjas och stärkas

Den fria bildningen i Vasa söker nya former via inkluderande tvåspråkig verksamhet, men förankringen brister bland nuvarande personal.