Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

6.12.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Civila halshöggs av kongolesisk mördarsekt

En islamistisk terrorgrupp, som de senaste veckorna spridit skräck och död i nordöstra Kongo–Kinshasa, har utfört en brutal massaker i en by nära Beni.

Nyhetsbild

Larm om medelstor byggnadsbrand i Karleby – var matos

KARLEBY Sent på fredagskvällen kom larm om en byggnadsbrand i ett serviceboende på Folkskolegatan i Karleby. Det visade sig inte vara någon brand över huvud taget.

Nyhetsbild

Blomqvist: Självständigheten kräver hela tiden insatser

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) får denna gång tåga in genom en annan dörr än tidigare, då han varit inbjuden som riksdagsledamot.

Nyhetsbild

Sofia Virtas örhängen är gjorda av hennes modersmjölk

Att få skaka hand med presidenten på slottsbalen har varit en barndomsdröm för Sofia Virta, Grön riksdagsledamot från S:t Karins.

Nyhetsbild

Norrback på sin första slottsbal: "En fest för hela folket"

Slottsbalen är en fest för hela Finlands folks, inte bara för dem som är där, säger SFP:s riksdagsledamot Anders Norrback.

Nyhetsbild

Nya nappatag mellan Johnson och Corbyn

Kvällens tv-debatt i BBC mellan Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister och det Konservativa partiets ledare, och oppositionella Labours partiledare Jeremy Corbyn väntas bjuda på hårda tag.

Nyhetsbild

Jenna Laukkanen öppnade medaljkontot för Finland – tog EM-brons

SIMNING Finland fick sin första medalj i kortbane-EM när Jenna Laukkanen var trea på 100 meter medley.

Nyhetsbild

Bergqvists balklänning har skärgårdstema – har planerats av Jakobstadsbördig designer

Skärgården var ett givet tema när Sandra Bergqvist, SFP:s riksdagsledamot från Nagu, och ordförande för Skärgårdsdelegationen valde klänning till slottsbalen.

Nyhetsbild

Swanljung: Minoriteter syns inte tillräckligt i samhällsdebatten

Eftersom minoriteter i media är Maria Swanljungs expertområde känner hon sig extra hedrad över att få vara på slottsbalen, då temat i år är kunskap och samhällsdebatt.

Nyhetsbild

Ollikainen: "En stor ära att få vara gäst på slottet"

Årets tema ligger riksdagsledamoten Mikko Ollikainen speciellt varmt om hjärtat.

Nyhetsbild

Historieläraren Matias Norrgrann dammade av fracken från studietiden

Självständighetsdagen är viktig för Matias Norrgrann. –  Tankarna går direkt till farfar som dog för 25 år sedan, och till morfar, båda deltog i vinterkriget och fortsättningskriget, men jag tänker också alla starka lottor.

Nyhetsbild

Många österbottningar i vimlet på slottet – se vårt bildspel från balen

UPPDATERAD KL 12.30 1 700 inbjudna gäster firade självständigheten på presidentparets festmottagning. Se vårt bildspel här!

Nyhetsbild

Roosa och Helmi deltar i studenternas fackeltåg: "Vi är tacksamma att få leva i Finland"

VASA BILDSPEL: Med fanor och facklor i högsta hugg går studenternas fackeltåg genom Vasa centrum mot torget. Två som deltar är Roosa Kesonen och Helmi Niskanen. – Stämningen är bra, säger de.

Nyhetsbild

Kaj Kunnas: Min fru är min chef och jag älskar det

–  Wow, tänk att jag får vara med, var första tanken när jag fick inbjudan till slottet, säger sportjournalisten Kaj Kunnas.

Kronan föll borta mot KuRy

Bortalaget Kronan fick se sig besegrat av KuRy i fredagens match i division 2 herr i hockey. 9–6 (1–1, 3–1, 5–4) slutade matchen. Hemmalagets mål gjor...

Nyhetsbild

Dödlig skytt dödad på marinbas i USA

En skytt har dödat minst en person på marinbasen Pensacola i Florida. Skytten dödades själv, enligt uppgifter från polis och militär.

Nyhetsbild

Krigsveteranen Karl-Erik Källström: "Fint att få trycka min idols hand"

För krigsveteran Karl-Erik Källström, 95 från Vasa har självständighetsdagen alltid varit den största festen i Finland.

Nyhetsbild

Sport A tappade matchen i tredje: "Vi provar så otroligt riskabla saker"

ISHOCKEY Spelarna håller ännu inte för den nivå FM-ligan kräver. Det menar A-juniorernas tränare Olli Hällfors efter att Sport tappade matchen i tredje perioden och förlorade.

Nyhetsbild

Skoglund: "Vi måste lyfta det digitala" – framtiden i fokus när Finland firas i stadshuset

När Finlands självständighet firas på stadshuset i Vasa ligger fokus på framtiden. Medan kaffekopparna klirrar och Finlandiahymnen ljuder berättar Kjell Skoglund om sin syn på det som komma ska – och Vasa.

Nyhetsbild

Så var årets bal på slottet – läs vår direktrapportering

Här kan du läsa direktrapporteringen från presidentens slott på självständighetsdagen.

Muik II föll borta mot JPK

Bortalaget Muik II fick se sig besegrat av JPK i fredagens match i division 3 herr i ishockey. 7–4 (1–2, 5–1, 1–1) slutade matchen. Målgörare för JPK ...

KoMu HT vann borta mot He-Ki

KoMu HT vann matchen borta mot He-Ki i division 2 herr i ishockey på fredagen. 4–6 (2–1, 1–3, 1–2) slutade matchen. Segern var KoMu HT:s sjunde på de ...

Nyhetsbild

Singsbyborna tänder facklor självständighetsdagen till ära – "Jag tog en promenad genom byn och ser hur det lyser"

KORSHOLM För tredje året i rad brinner facklorna i Singsby. Traditionen ökar bygemenskapen, säger initiativtagare Meira-Pia Lohiluoma. – Det lyser så fint.

Nyhetsbild

Svårt att tolka kinesiskt handelshot mot Sverige

Om Kina gör allvar av sitt nya handelshot mot Sverige står mycket på spel. Men på utrikesdepartementet i Stockholm vet man ännu inte vad hotet innebär konkret.

Nyhetsbild

Urstarka jobbsiffror från USA

November månad bjöd på urstarka siffror från USA.266 000 nya jobb var den bästa siffran på tio månader och övertrumfade förväntningarna med råge.

Nyhetsbild

Merkel mindes Förintelsen i Auschwitz

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vandrade genom Auschwitzs ökända grind på fredagen. Det är hennes första besök i det nazistiska koncentrationslägret i Polen sedan hon tillträdde som förbundskansler för 14 år sedan.

Nyhetsbild

Upprörd Handke: "Jag har inga åsikter om kriget i Jugoslavien"

Efter den infekterade Handkedebatten berättar nu de två Nobelpristagarna i litteratur med egna ord om sina författarskap. En märkbart irriterad Peter Handke mötte i Börshuset i Stockholm frågor om kontroverserna kring hans tidigare uttalanden om forna Jugoslavien.

Nyhetsbild

Häst halkade omkull i Kimo – veterinär på plats

ORAVAIS Österbottens räddningsverk ryckte ut till Kimo på självständighetsdagen. En häst hade halkat omkull och kunde inte stå.

Nyhetsbild

Hurstis mathjälp behövs, ungefär 750 kom för att äta på självständighetsdagen

Trots det regniga vädret hade maten strykande åtgång på Hurstis självständighetsfest för mindre bemedlade. Matförrådet tog slut, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Nyhetsbild

Lövfen arbetar på svar till oppositionen

Sveriges statsminister Stefan Löfven öppnar för att gå oppositionen till mötes kring hotet om misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern. – Vi fyra partier i januariavtalet har alla sagt att vi kan diskutera tidsplanen och LOV, säger han.

Nyhetsbild

Demonstranter intog Helsingfors gator – nynazister marscherade med Soldiers of Odin

Det hölls flera demonstrationer i Helsingfors under självständighetsdagen. Här kan du läsa vår direktrapportering från kvällen.

Nyhetsbild

Peter Englund bojkottar Nobelveckan – "Vore hyckleri att fira Handkes pris"

Peter Englund kommer inte att delta under några evenemang i samband med att Nobelprisen i litteratur delas ut nästa vecka, skriver Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Lista: Allt du behöver veta om kvällens bal på slottet

UPPDATERAD President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjuder traditionsenligt in till självständighetsmottagning på slottet i kväll. Läs mera om årets tema, hur många gäster som kommer, vilka artister som uppträder och vad som serveras på buffébordet.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Sju frågor om Finland

Vad vet du om Finland? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

Nyhetsbild

Masstrejken i Frankrike inne på dag två

Frankrike är fortsatt lamslaget av en stor strejk mot regeringens föreslagna pensionsreform. Fackförbunden har lovat att hålla ut tills planerna slopas.

Nyhetsbild

Veteranerna hedrades under traditionell kransnedläggning

VASA Minnet är starkt på självständighetsdagen. "Vi är väldigt rörda och djupt tacksamma", säger Paula Finskas som är med om kransnedläggningen vid hjältegravarna i Vasa.

Nyhetsbild

GALLUP: Vad betyder självständigheten för dig?

I dag firar vi att det är 102 år sedan Finland blev självständigt. VBL frågade österbottningar vad självständighetsdagen betyder för dem personligen.

Nyhetsbild

Tusse och Freddie gör upp i svenska "Idol"-finalen i kväll

Årets "Idol" i Sverige går in på upploppet. Finalisterna Tusse Chiza och Freddie Liljegren har lämnat motståndarna bakom sig och nu ställs de mot varandra en sista gång.

Nyhetsbild

Så påverkar demonstrationerna trafiken i Helsingfors

Självständighetsdagens firande och demonstrationer påverkar trafiken i Helsingfors under fredagen. Polisen rekommenderar att undvika privatbilism i centrum under eftermiddagen och kvällen.

Nyhetsbild

Efter de svaga resultaten: Muik byter tränare

ISHOCKEY Efter bara två segrar på hela hösten har Muik bestämt sig för att byta tränare. Avtalet med Marcus Ittonen är avslutat.

Nyhetsbild

Mats Holmqvist växlar mellan teaterscenen och gården – nu spelar han huvudrollen i musikalen "Spelman på taket"

"Kom hii engelsmann så fåår du på tjefta". Det här var Mats Holmqvists första replik på teaterscenen. Då var han tio år. I dag är han 54 och spelar Tevje i "Spelman på taket".

Nyhetsbild

Mats Södermans jakt på den perfekta kroppen: Det kräver stor självdisciplin

BODYBUILDING Strävan efter den perfekta kroppen bygger på hårt slit. För Mats Södermans del innebär det många tuffa timmar på gymmet. Men det är timmarna utanför gymmet som gör en finländsk mästare.

Nyhetsbild

Hellen och Martina öppnar familjevänligt kafé i Vasa: "Här får barnen leka och stoja"

VASA I januari öppnar Hellen Martins Latva-Salo och Martina Söderman sitt Kindercafé i Brändö. – Här himlar ingen med ögonen åt barn som för lite ljud, säger de.

Nyhetsbild

Alpo Marttinen – den tystlåtne IR 61-kommendören som flydde hemlandet

Alpo Marttinen var hjärnan bakom framgångsrika slag under vinter- och fortsättningskriget. Det här är berättelsen om den barske officeren som gjorde militärkarriär i Finlands och USA:s armé.

Nyhetsbild

Avicii hyllades på stor minneskonsert – "Tim finns här hos oss i kväll"

Hur många artister har lyckats sätta publikrekord på en jättearena – utan att ens själva vara där? Det skedde när 58 163 personer vallfärdade till Friends arena i Stockholm för att hylla Tim "Avicii" Bergling.

Nyhetsbild

Lucka 6: Se dagens mem i vår julkalender

I dagens lucka visar vi upp ett stickprov. Öppna luckan här!

Nyhetsbild

Aktivister rustar för global klimatmarsch

Tiotusentals klimataktivister väntas under dagen delta i protestmarscher världen över – samtidigt som FN:s klimatmöte COP 25 pågår i Spaniens huvudstad Madrid.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Elementfabrikens dagar är räknade – KPO river för ett nytt Prisma i Vasa

VASA Skogen är borta och grävmaskinerna arbetar. Nästa vecka får KE Nymans gamla elementfabrik rivas för att ge plats för Prisma i Liselund.

Nyhetsbild

Johanna Isomäki är militärpolis och korpral

JAKOBSTAD En upplevelse och en fin tid. Ungefär så sammanfattar Johanna Isomäki från Jakobstad tiden som beväring vid Nylands Brigad. Nu blir hon befordrad till korpral.

Nyhetsbild

Patrick Lindell är nybakad kapten

Kapten i reserven. Det är en militärgrad som kräver både engagemang och framför allt reservövningsdygn. Patrick Lindell har båda.

Nyhetsbild

Skåpbil med kemikalier började brinna i Maxmo – förbipasserande slog larm

MAXMO En skåpbil totalförstördes i en fordonsbrand i Djupsund i Maxmo natten till fredag.

Nyhetsbild

Lista: De här österbottningarna befordras i reserven

Österbotten får en ny major i reserven när Erkki Laide från Kaustby befordras på självständighetsdagen. Patrick Lindell från Vasa befordras till kapten medan Heidi Grönholm från Vasa och Tony Hanner från Jakobstad är nya översergeanter i reserven.

I RIKSDAGEN Viktigt att gå vidare efter "svarta" veckan

Efter en "svart" vecka är det dags att fira vårt lands självständighet.

INSÄNDARE Ni borde skämmas, sa Israels premiärminister

För att kringgå USA:s sanktioner mot Iran har  ett antal EU-länder inrättat något som heter ”Instrument in Support of Trade Exchanges. Finlands regering har anslutit sig till detta INSTEX.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Är klimataktivismen antidemokratisk?

Kenneth Mynttis (KM) ledare ”Klimataktivismen blir allt mer antidemokratisk” i Vasabladet 21.11. var en läsupplevelse, som gav upphov till förundran och frågor.

INSÄNDARE Västeuropa lider av en vänsterliberal hysteri

Det råder en liberal hysteri i Västeuropa och Skandinavien. Vad denna vänsterliberala hysteri lett till i betydande delar av Västeuropa är bara alltför uppenbart.