Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

1.12.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Glädjetårar i Edinburgh – Finlands debutant avgjorde med osannolikt mål

FOTBOLL En alldeles ofattbar avslutning på matchen och en lika ofattbar landslagsdebut av Amanda Rantanen. Det gav Finland segern mot Skottland.

Nyhetsbild

Trumps justitieminister: Valfusk inte bevisat

William Barr är president Donald Trumps justitieminister. Nu säger Barr att inga bevis har kunnat påvisas för det massiva valfusk hans chef envisats med att hävda efter valet den 3 november.

Nyhetsbild

Samlingspartiet vill blicka bortom coronan – satsar på sysselsättning, innovation och kunnande

Samlingspartiet presenterade sin skuggbudget på tisdagen. Enligt den skulle nettoupplåningen vara cirka 1 miljard mindre än i regeringens budgetförslag.

Nyhetsbild

Fork ställer in konsert i Vasa – spelning i Åbo blev deras sista någonsin

På grund av coronarestriktioner ställs spelningarna i Vasa in.

Nyhetsbild

Fyra månaders villkorligt fängelse för hot mot inrikesminister Ohisalo

En 30-årig man har dömts till villkorligt fängelse bland annat för att ha hotat inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på Instagram.

Nyhetsbild

Bil körde på gågata i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en stadsjeep har kört in i ett område för fotgängare i Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som var kraftigt berusad.

Nyhetsbild

Den fysiska och den digitala världen möts i 5G – "En verktygsback med många möjligheter"

Vi är bara i början av den tekniska evolution som den nya generationens nät möjliggör, säger Heidi Himmanen, ledande sakkunnig vid Traficom. Aaltoprofessorn Raimo Kantola säger att konkurrensen fungerar – alla tävlar i samma lopp då det gäller det snabba nätet.

Nyhetsbild

Härliga scener på Kopparön – Sport firade tredje raka hemmasegern

ISHOCKEY Effektivt, taktiskt så gott som fulländat och med en rejäl skopa kämpatag. Sport vann välförtjänt hemma mot Tappara.

Nyhetsbild

Polisen fick nya anvisningar om vargsituationer

I anvisningen om polisens verksamhet i situationer som gäller stora rovdjur och vildsvin har definitionen för varg som orsakar oro, hot och fara specificerats.

Nyhetsbild

Äldreboende i Smedsby har klätts i julskrud – "Jag bara gapade när jag kom ut"

Hösten har varit tuff på serviceboendet Solhörnan i Smedsby. Nu muntras de äldre upp med gnistrande julbelysning.

Nyhetsbild

Victor Suni från Nykarleby 4H vinnare i årets solrostävling

Årets solrostävling har avgjorts. Höga solrosor har odlats på flera håll i Svenskfinland. Vinnaren i solrostävlingen 2020 är Victor Suni från Nykarleby 4H.

Nyhetsbild

Ulrica Karp fortsätter leda Högskolestiftelsens styrelse

Högskolestiftelsens styrelse och delegation förblir nästintill oförändrade. Här är namnen på alla som valts för förtroendeuppdrag i stiftelsen 2021.

Nyhetsbild

Danmark: Unga uppmanas testa sig före jul

Alla unga i åldrarna 15–25 år som bor i någon av de 17 kommunerna i Köpenhamnsområdet – bland annat Köpenhamn och Fredriksberg – uppmanas testa sig för Covid-19 innan julen är här.

Nyhetsbild

Hösten har varit exceptionellt varm – topp på 23,7 grader i september

På flera håll i landet har hösten varit historiskt varm. Medeltemperatur har växlat från drygt 10 grader på västkusten till knappa 2 grader i lapska armen.

Nyhetsbild

400 röster sjunger "Finlandia" virtuellt – videon läggs ut på självständighetsdagen

Svenskfinlands största virtualkör samlade ihop rekordmånga bidrag, 400 stycken, för sin nya satsning. Videon med "Finlandia" publiceras den 6 december.

Nyhetsbild

Korsnäståget fick eget miljonprogram: invånarna får multilokal i skolan och hundarna får egen park

De närmaste två åren händer mycket i Korsnäståget. Vasaförorten får bättre lekparker, ett utomhusgym, en hundpark och en hel del annat.

LEDARE: Stollar ordnar fest

Nu uppstår ett bekymmersamt fenomen i Finland. Människor som struntar i rekommendationer och bestämmelser för att i stället bjärt bryta dem.

Nyhetsbild

Bil körde in i folkmassa i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en bil kört in i ett område för fotgängare i staden Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som är bosatt i området.

Nyhetsbild

Fängslad KI-forskare ett steg närmare dödsstraff

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, har nu flyttats till det fängelse där dödsstraffet ska genomföras, uppger Amnesty. "Det är extremt alarmerande", säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty.

Nyhetsbild

Vasas teatrar hade precis fått fart – nu stänger de igen

Efter ikväll blir det inga fler föreställningar på Wasa Teater och Vasa Stadsteater innan jul. Synd på bland annat en sällsynt fin julkonsert, säger Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Pensionärsförbunden: Prioritera äldre vid coronavaccinering

Pensionärsförbundens intresseorganisation, PIO, gläder sig över att ett coronavaccin är nära. De hoppas att den äldre befolkningen i Finland prioriteras när vaccineringen väl inleds.

Nyhetsbild

LIVE: Sport har tvättat bort krisstämpeln – tredje raka segern på hemmais

ISHOCKEY Sport var effektivt framåt och försvarade oerhört bra. Det gav en välförtjänt seger mot Tappara.

Nyhetsbild

Coronagruppen ska ta fram manual för säkert julfirande i coronatider: ”Viktigt när släkten kommer"

ÖSTERBOTTEN Julfirandet bör ske på ett tryggt sätt. Därför kommer Österbottens samordningsgrupp att ta fram goda råd till befolkningen.

Nyhetsbild

"Pyromanen" från Kristinestad får skärpt straff – nu får hon ovillkorligt fängelse

Bränderna den 63-åriga kvinnan anlade var till stor fara för allmänheten och kunde ha slutat i tragedier. Det slår Vasa hovrätt fast och höjer straffet till ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Thomas Enroth: "Det här var droppen – nu är det krig!"

I morgon (onsdag) skulle den köra igång – den stora julkonserten. Så kom plötsligt beskedet om skärpta restriktioner: Högst 20 personer får samlas i Österbotten i tre veckor framöver.

Nyhetsbild

Sport spelar hemmamatch i kväll – sedan blir det paus till jul

ISHOCKEY Coronaläget i Finland eskalerar och även om läget – just nu – är lugnt i Österbotten har Regionförvaltningsverket skärpt sina restriktioner. För ligalaget Sport betyder det att sex hemmamatcher flyttas fram.

Nyhetsbild

Inga nya fall på två veckor i Närpes – "Nu får vi ändå lov att vara väldigt försiktiga"

Coronaläget förvärras i rask takt i Finland, men i Sydösterbotten ser statistiken nu bra ut. Inga nya fall har rapporterats på två veckor och från att ha legat i landstoppen har nu Närpes ett incidenstal på noll.

Nyhetsbild

Nu införs strängare regler för evenemang igen – gränsen tillbaka på 20 personer

Från och med imorgon skärps begräsningarna igen. Max 20 personer får delta i offentliga tillställningar och inga undantag, det meddelar Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Pfizer ansöker om EU-tillstånd för covid-vaccin

Läkemedelsbolaget Pfizer ansöker tillsammans med Biontech till europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om godkännande av sitt coronavaccin.

Nyhetsbild

Bonham Carter om serien "The Crown": Vi har ett moraliskt ansvar

Först var det den brittiska kulturministern Oliver Dowden som tog till orda och menade att Netflix borde informera tittarna om att serien "The Crown" är fiktion.

Nyhetsbild

Försäljningstillstånd för coronavaccin väntas innan julen

Coronasmittan sprider sig snabbt just nu, i synnerhet bland invandrarna. Över en fjärdedel av dem som har smittats av viruset har utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

Släkting hittade den instängde mannen – hon försökte larma socialen i flera år

I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son. Den släkting som hittade sonen, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar i en intervju med DN om myndigheter som vägrade lyssna.

Nyhetsbild

Forskare: Vi vill höra vad invånarna i Olympiakvarteret och Korsnäståget berättar

Vasa går på bred front in för att mota invånarnas ojämlikhet i boendet och utanförskap på arbetsmarknaden och i vardagen.

Nyhetsbild

Åbo svenska teater ställer in alla föreställningar

Coronarekommendationer stänger Åboteater.

Nyhetsbild

Avisningsmaskin krockade med flygplan på Kronoby flygfält

KRONOBY En avisningsmaskin krockade med flygplansmotorn på det parkerade 11.55-flyget på Kronoby flygplats lite före klockan 11 på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Norge tävlar inte mer i världscupen i år – Sverige tvekar

LÄNGDSKIDOR Norges längdskidåkare deltar inte i världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Som läget är nu planerar man heller inte att ställa upp i Tour de Ski efter nyår. Sverige överväger också att hoppa av de kommande tävlingarna.

Nyhetsbild

Wärtsilä fick viktiga beställningar – levererar teknik till fartyg och kraftverk

Wärtsilä har fått flera nya beställningar på teknik till både fartyg och kraftverk.

Nyhetsbild

Dan Lolax ny chefredaktör för Kommuntorget

Kommuntorget blir systertidning till Kuntalehti och byter chefredaktör.

Nyhetsbild

Nu är 200 personer i karantän i Jakobstadsregionen – Två fall till i kända smittkedjor

JAKOBSTAD Två personer till har konstaterats smittade med coronavirus i samband med veckoslutets smittkedjor i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner.– Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

Sport har tredje raka segern i sikte – Dufva spräcker succétrion

ISHOCKEY Sport kan ta sin tredje raka seger då Tappara gästar Kopparön i kväll. VBL liverapporterar från matchen som startar klockan 18.30.

Nyhetsbild

550 nya coronafall i Finland

Efter veckoslutets svacka i antalet coronafall rapporterar THL igen stigande siffror.

Nyhetsbild

Rikaste österbottningen rasade på inkomstlistan när "hemliga" uppgifter togs fram

Enligt den uppdaterade listan hade Niclas Lundell trettonde högst inkomst i landet i fjol. Två direktörer i Vasa är nya i toppen av förvärsinkomstlistan.

Nyhetsbild

Två nya fall inom Soite – tre personer vårdas nu på sjukhus

KARLEBY Tre patienter vårdas nu på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19 och två nya coronasmittade har konstaterats.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: Fem nya fall av corona

GRAFIK Fem nya fall av corona har bekräftats det senaste dygnet. Det rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt nu på förmiddagen.

Nyhetsbild

HS: 200 miljonärer ville mörka vad de tjänade

Över 4 000 finländare med höga inkomster ville dölja vad de tjänar och betalar i skatt. Helsingin Sanomat har grävt fram namnen på en del av dem.

Nyhetsbild

Solf satsar på julstämning – med julvandring, museidag och hemlighetsfull adventkalender

Det rådande coronaläget satte den 47 år långa traditionen med julmarknad på Stundars på paus, men julstämning blir det ändå i Solf. I dag är det premiär för byns adventskalender.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall i Södra Österbotten – smittad person rörde sig i köpcenter

En coronapositiv person befann sig på ett evenemang i Ideapark i Seinäjoki under natten till fredag.

Nyhetsbild

Världsmästaren Hamilton har testat positivt för covid-19 – missar helgens lopp

FORMEL 1 Valtteri Bottas stallkamrat Lewis Hamilton missar helgens formel 1-lopp i Bahrain. Världsmästaren har testat positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Bil kom emot – då gled skoltaxin ner i diket

En bil kom emot och då måste chuffören köra närmare vägkanten. Det var orsaken till att skoltaxin åkte ner i diket i Kvevlax på måndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Coronaexponering på Juthbacka och Lillkungs i Nykarleby

NYKARLEBY En coronasmittad person besökte Juthbacka restaurang och Lillkungs konditori i Nykarleby onsdag och torsdag förra veckan.

Nyhetsbild

När Ailish dansar är händerna viktiga – medverkar i föreställning som kombinerar flera konstformer

Irländska dansaren Ailish Maher har starka rötter till Österbotten. Så när hon lämnade London kändes det som ett naturligt steg att flytta till Vasa och fortsätta dansa.

Nyhetsbild

På onsdag får sammanslagna Opisto och Arbis sitt nya namn

VASA Utbildningsnämnden tar ställning till namnförslagen och rektorsposterna är lediganslagna. Men nämndens svenska sektion får inte välja den svenska rektorn.

Nyhetsbild

Hemlösa i London får bo på hotell över jul

Nyhetsbild

Fler barnfamiljer och studerande behöver mathjälp under coronan

Merparten av kunderna inom mathjälpen upplever att hjälpen är nödvändig för att de ska klara sig, visar Röda Korsets enkät.

Nyhetsbild

Adelina Engman är tillbaka inför kvalrysaren mot Skottland: "Om jag får chansen är jag redo"

FOTBOLL Hon var uttagen till landslagstruppen både i mars och i september men stoppades av skador. Nu är Adelina Engman i spelform – och redo att ta för sig om hon får chansen i nyckelmatchen mot Skottland.

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA – Iran lovar hämnd på mordet och skyller på Israel

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner. – Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Coronaläget – följ direkt

Läs det senaste om corona.

Nyhetsbild

Läkaren: Pensionärer pratar om "Gympa med Sofia" varje dag

Ungefär två gånger per dag möter läkaren Karin Buchanan patienter som vill prata om SVT:s program "Hemmagympa med Sofia". – Det är många som säger att de tittar på Sofia och då lyser de upp och berättar gärna en liten stund om hur mycket de uppskattar henne, säger Karin Buchanan.

Nyhetsbild

Elva pappor springer tillsammans och peppar varandra – "Tempot får inte bli så högt att vi inte kan prata"

De här småbarnspapporna vet hur svårt det är att hitta tid för löpning – och tillsammans har de 39 barn. Men de har också kommit på en lösning: de springer när barnen går i söndagsskola.

Nyhetsbild

Coronavacciner kommer till Finland nästa år – vårdpersonal och äldre vaccineras först

Institutet för hälsa och välfärd informerade i dag om coronaläget och om hur anskaffningen av coronavacciner till Finland ska ske. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Nyhetsbild

Kvinna i Stockholm misstänks ha hållit sin son instängd i 28 år

Nyhetsbild

Flera olika coronatester – långsamt är säkrast

En pinne i näsan eller ett stick i fingret? Nu finns flera tester – snabba som långsamma – för att se om man bär eller har burit på coronaviruset. Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i Sverige redogör för testerna och deras tillförlitlighet.

DN: Sverige betalar ett högt pris för grupptänkande och hybris

DEBATT: Vindkraften i Malax

Nyhetsbild

DEBATT: Tredje sektorn värdefull resurs i coroanatider – ta vara på det vi kan erbjuda

Coronapandemin har lyft fram tredje sektorns viktiga roll som komplement till ett redan överbelastat vårdsystem, påpekar representanter för Psykosociala förbundet.

Nyhetsbild

DEBATT: Digital anpassning brådskar

Nyhetsbild

Nu kan man panta hela säckar med plastflaskor och burkar i Vasa: "Det går snabbt och händerna blir inte smutsiga"

VASA Trött på att mata in en pantburk i taget? Nu går det att tömma hela påsen på en gång. Företaget Tomras snabba returautomat – Österbottens första – har öppnat i Citymarket i Stenhaga.

Nyhetsbild

VPS ordförande Timo Harri tillbakavisar kritiken: "Laget var konkurrenskraftigt"

FOTBOLL För hög målsättning, kritik mot träningsupplägget och en knagglig informationsgång. VPS har kritiserats för insatserna under gångna säsong. Nu ger styrelseordförande Timo Harri svar på tal.

Johan Häggman: Framsteg för minoriteterna i EU

Ett medborgarinitiativ inom EU ska förbättra de språkliga minoriteternas ställning. Men överraskande nog motsätter sig Socialdemokraterna.

Nyhetsbild

Fyll dagarna fram till jul med spänning och äventyr – årets julkalender är ljudboken "Pärlfiskaren"

I 24 dagar får HSS Medias prenumeranter följa den skickliga pärlfiskaren Mirandas äventyr i Karin Erlandssons bok.