Mats Ekman

mats.ekman@vasabladet.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Yngre Närpesbor mer kritiska till fusion

Det blir inte Närpes som fäller en fusion, även om tveksamheten är större än väntat.

Nyhetsbild

Bengt byggde bänk – som försvann två dagar senare

Här behövs en bänk, för  motionärer eller bärplockare som vill vila fötterna en stund, eller för de som väntar på en buss, tänkte Bengt Haglund i Kaskö. Han byggde en bänk – som stals två dagar senare.

Nyhetsbild

Kaskö betalar 60 000 för rond ett – och gör omstart

Ett formellt när Kaskö gav en sjukskötare sparken kostade staden 60 000 euro i rättegångskostnader. Staden betalade fakturorna – och startade om från början. Men sjukskötarens jurist föreslår ett alternativ till en ny flerårig rättsprocess.

Nyhetsbild

Norrback om vägarnas usla skick – "Det kommer mer pengar nästa år"

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) säger att det kommer mer pengar för det statliga vägunderhållet nästa år. Därför borde NTM-centralen inte förhasta sig.

Nyhetsbild

Norrback: Yrkesfiskarna måste få hjälp mot skarv och säl

I klimatdebatten är alla eniga om att vi borde äta mer fisk – och inhemsk fisk, säger riksdagsledamot Anders Norrback (SFP). Men det låter sig inte göras om man inte vågar ta itu med säl och skarv, menar han.

Nyhetsbild

Ida bjuder på id på strömmingsmarknaden – "Smartfisk, inte skräpfisk"

Vad tror du det är? Ida Haapamäki låter besökare smaka på rågknappar med röra och vill gärna att de gissar vilken fisk som är ingrediens. "Smartfisk" förstås, men vilken? Det finns fisk av alla de slag på strömmingsmarknaden i Kaskö.

Nyhetsbild

HFD sade sitt om vindkraftverk i Pörtom – Fyra år har gått sedan första beslutet

Uppdaterad. En besvärsprocess som pågått i fyra års tid är nu till ända, då Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt om byggloven i den planerade vindkraftsparken i Pörtom. Projektets ägare kommenterar nu utslaget.

Kasködirektörer söker tjänster

När kommunen Vederlax (Virolahti) söker ny kommundirektör finns en Kasköbo bland de sökande.

Nyhetsbild

LEDARE: Nej betyder inte tack och hej

Nej-sidans seger betyder inte att fusionen nu är ett avslutat kapitel.

Nyhetsbild

"Respektera valresultatet" – "Det blir en jämn omröstning i fullmäktige"

Det väntas bli en jämn omröstning i fullmäktige om fusionsavtalet med Närpes. Motståndarna vill att resultatet i den rådgivande omröstningen respekteras, medan förespråkare upprepar att de inte kan svika sina väljare.

Nyhetsbild

Klart: Kasköborna röstade nej till fusion med Närpes

SE GRAFIK Nu har alla röster räknats i Kaskö. Majoriteten sade nej till en fusion med Närpes i den rådgivande folkomröstningen.

Nyhetsbild

Förhandsrösterna har räknats - majoritet mot fusion

Nu har resultatet av brevrösterna (förhandsrösterna) offentliggjorts i Kaskö. Av dem som röstat på förhand är en majoritet mot en fusion.

Nyhetsbild

Livligt val i Kaskö – Närmare 75 procent har nu röstat

Två timmar innan vallokalen stänger hade nästan 75 procent röstat i den rådgivande folkomröstningen i Kaskö. Och väljare fortsätter att strömma in till stadshusets sal för att tycka till om fusionen med Närpes.

Nyhetsbild

Kaskö erbjuder för bra – och därmed för dyr – service

Uppdaterad. Kasköborna får egentligen alldeles för bra service inom tandvården och öppenvården – och därför blir den allt för dyr för staden. Så kan man kort sammanfatta den konsultrapport som ger förslag på hur man ska skära ner kostnaderna.

Nyhetsbild

Kaskö folkomröstar om Närpes på söndag – En tredjedel har redan sagt sitt

På söndag är det val – men bara i Kaskö. Valet står mellan samgång med Närpes och fortsatt självständighet i det som är den tionde rådgivande folkomröstningen i Finland under 2010-talet.

Nyhetsbild

LEDARE: Stygga siffror – men inte i Närpes

Jomala växer mest och Närpes är ett positivt undantag i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Definitivt klart – Töjby får ta ny fart i femman

Töjby FC hade en teoretisk chans att förnya seriekontraktet i division 4. Men då Korsholm vann sin match och Töjby åkte på storstryk i Vasa är degraderingen oundviklig. Därmed blir det ingen derbymatcher mot Kraft II nästa år.

Nyhetsbild

Ett sextiotal deltagare med i första upplagan av Goljat Trail

LÖPNING Det var 59 personer i olika åldrar som ställde sig på startlinjen i den första upplagan av terrängloppet Goljat Trail på lördagen på Vargberget i Närpes.

Nyhetsbild

Klimathänsyn och design ökar efterfrågan på värmebehandlat virke

TEMA: Hus & hem. I princip allt, inte minst miljö- och klimathänsyn, talar för användningen av värmebehandlat trä kommer att öka kraftigt, säger Lunawoods vd Arto Halonen. När företaget rustar för fortsatt tillväxt spelar fabriken i Kaskö en viktig roll.

LEDARE: Namnet som skadade den goda saken

Ledare Det är inte så harmlöst som det låter med nya svårbegripliga engelska namn.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet